Stoet legervoertuigen rijdt route bevrijding

Redactie

Een colonne van ruim 350 oude legervoertuigen gaat de route rijden die de geallieerden in 1945 aflegden om Oost- en Noord-Nederland te bevrijden. De tocht begint op 27 maart in Groesbeek en eindigt twee weken later in Groningen. De herdenkingstocht The Final Push is georganiseerd door Keep Them Rolling, de vereniging van verzamelaars van legervoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog.

De tocht voert van Groesbeek naar IJzerlo, Delden, Balkbrug, Westerbork naar Groningen. Bij die zes plaatsen slaan de deelnemers aan The Final Push telkens voor meerdere dagen een historisch militair bivak op. Langs de hele route zijn tal van herdenkingen, aangezien de colonne passeert op de dag dat de bevrijding daar precies 70 jaar geleden is. In Groningen is op 12 april een bevrijdingsdefilé op de Grote Markt.

De stoet legervoertuigen rijdt na het verlaten van Groesbeek Duitsland in en trekt via de Duitse plaatsen Kranenburg en Kleve naar de Achterhoek. Op de Rijnbrug in het Duitse Rees heeft een plechtigheid plaats.