Iraanse opperste leider: VS valt politiek uit elkaar

De open brief die Republikeinen in de Amerikaanse Senaat eerder deze week schreven aan de leiders van Iran is een teken van de verbrokkeling van het Amerikaanse politieke systeem. Dat heeft de opperste leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, donderdag gezegd.

In de brief waarschuwden de Republikeinen Iran voor het sluiten van een atoomakkoord met president Barack Obama. Elke deal waar de Senaat zich niet eerst over uitspreekt kan door een volgende president weer worden teruggedraaid, zo betoogden de Republikeinen.

Landen komen normaal gesproken hun verplichtingen na, ook als er een andere regering aantreedt, zei Khamenei. "Maar Amerikaanse senatoren kondigden officieel aan dat een akkoord ongeldig zal worden verklaard nadat deze regering is vertrokken. Is dat niet de ultieme ineenstorting van politieke ethiek en het Amerikaanse systeem?"

De gewraakte brief volgt op de omstreden speech van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in het Congres. Die was door de Republikeinen uitgenodigd zonder dat Obama op de hoogte was, een breuk van diplomatieke protocollen. Obama wil met het beoogde akkoord Iran naar verluidt ook bij de strijd tegen IS betrekken. Maar Netanyahu, die vlak voor verkiezingen staat, is fel tegen een akkoord en eist juist meer sancties.