AEX hoger in gemengde regio

Redactie

De Amsterdamse aandelenbeurs ging donderdagochtend verder omhoog. De andere Europese effectenmarkten lieten een wisselend beeld zien na de mooie koerswinsten van een dag eerder. Op Beursplein 5 boden sterke jaarcijfers van Boskalis steun aan de handel.

"Zelfs met lagere slotstanden op Wall Street blijft de AEX omhoog gaan. Beleggers moeten wel kritisch blijven want de waarderingen van sommige bedrijven beginnen aardig op te lopen. Ook blijft het de vraag of de goedkopere euro genoeg is om de huidige niveaus te rechtvaardigen", aldus Sijmen Plomp, partner bij Ambassador Investments.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,4 procent hoger op 494,05 punten. De MidKap klom 0,2 procent tot 748,64 punten. De beurzen in Frankfurt stond 0,2 procent hoger en Parijs vlak. De Londense FTSE, die woensdag wat achterbleef, won 0,8 procent.

Boskalis steeg meer dan 2 procent in de AEX. De baggeraar en maritiem dienstverlener boekte afgelopen jaar ruim een derde meer winst dan in 2013. Over de plannen met het belang in Fugro (plus 3,9 procent) liet topman Peter Berdowski weten ,,absoluut niet bezig te zijn met voorbereidingen van een bod"op de bodemonderzoeker.

Bij de kleinere bedrijven klom AMG 7,8 procent. De metaalspecialist wist vorig jaar weer winst te boeken na een verlies in 2013. De jaarresultaten van RoodMicrotec (min 8,7 procent) vielen in minder goede aarde. De toeleverancier aan de chipindustrie schrapt daarnaast circa 15 procent van het personeelsbestand.

In Londen won ITV ruim 1 procent. De Britse commerciële televisiezender koopt Talpa Media van John de Mol. ITV betaalt in eerste instantie 500 miljoen euro. Dat bedrag kan, afhankelijk van de prestaties en de betrokkenheid van De Mol bij het bedrijf, oplopen tot in totaal 1,1 miljard euro.

De euro stond op 1,0601 dollar, tegen 1,0574 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De eenheidsmunt zakte eerder op de ochtend voor het eerst sinds januari 2003 even onder 1,05 dollar. Een vat Amerikaanse olie werd 0,8 procent duurder op 48,53 dollar. De prijs van Brentolie steeg 1,3 procent tot 58,28 dollar per vat.