FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 10 juni 2014

Tweede stad Irak valt, VS zeer bezorgd

Mosul, de tweede stad van Irak, is dinsdag grotendeels ingenomen door radicale soenitische moslimstrijders van de Islamitische Staat van Irak en de Levant (ISIL). Circa 150.000 mensen zijn op de vlucht geslagen. Ook regeringstroepen namen de benen toen de stad door honderden extremisten werd overrompeld.

De Verenigde Staten zijn 'zeer bezorgd' over de inname van de tweede stad van het land. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag laten weten. De extremisten van ISIL bedreigen volgens Washington de hele regio.

"De situatie is extreem ernstig", aldus een woordvoerder. Hij zei ook dat de VS 'een sterke, gecoördineerde reactie op deze agressie steunt' en dat de Amerikanen de Iraakse regering daarmee willen helpen. Waaruit die hulp zou moeten bestaan, is niet gezegd.

Verovering Mosul'extreem ernstig'
Tweede stad Irak valt, VS zeer bezorgd (Foto: ANP)

'Hypotheekrenteaftrek niet verder aan banden'

Nieuwe inperkingen van de hypotheekrenteaftrek 'liggen niet erg voor de hand'. Dat heeft staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) dinsdag gezegd in een interview met RTL-Z.

Wiebes wees erop dat het kabinet al veel hervormingen op de woningmarkt heeft doorgevoerd. "Het ligt niet erg voor de hand om daar nu met voorrang naar te kijken", zei Wiebes, doelend op de komende herziening van het belastingstelsel.

De coalitiepartijen VVD en PvdA willen de lasten op arbeid verlagen, maar verschillen van mening over de manier waarop dat moet worden betaald. De VVD ziet niets in het meer belasten van vermogens. Wiebes wilde niet zeggen wat zijn voorkeur heeft. "Ik moet ervoor zorgen dat de beide partijen eruit komen. Het helpt niet als ik allerlei opvattingen ga hebben."

Assad bovenaan oorlogsmisdadigerslijst voor ICC

De Syrische president Bashar al-Assad staat bovenaan een lijst met mensen die verantwoordelijk zouden zijn voor oorlogsmisdaden in Syrië. De lijst met verdachten en aanklachten is opgesteld door experts en overhandigd aan het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag in de hoop dat de verdachten ooit kunnen worden vervolgd.

Dat heeft David Crane, voormalig hoofdaanklager van het VN-tribunaal voor Sierra Leone, tegen persbureau Reuters gezegd. Behalve Assad en andere Syrische politici en militairen staan ook leden van de extremistische rebellengroepen al-Nusra Front en de Islamitische Staat van Irak en de Levant (ISIL) op de lijst.

De lijst van de experts staat los van de verdachten van oorlogsmisdaden die VN-onderzoekers hebben aangedragen. Het is niet bekend wie er op hun lijsten staat.

'Opium verpest opbouw Afghanistan'

De teelt van papaver, waaruit opium wordt gewonnen, dreigt alle vooruitgang die is geboekt bij de wederopbouw van Afghanistan teniet te doen. Daar heeft de Amerikaanse waakhond die controleert hoe geld in Afghanistan wordt besteed, dinsdag voor gewaarschuwd.

Volgens de Verenigde Naties heeft Afghanistan in 2013 voor bijna 2,2 miljard euro aan opium en daarvan afgeleide producten als heroïne en morfine geproduceerd. In 2012 was dat nog anderhalf miljard euro.

De handel in narcotica is slecht voor de financiële sector, werkt corruptie in de handen en speelt bovendien opstandelingen en criminele netwerken in de kaart, aldus John Sopko, de Amerikaanse inspecteur-generaal voor de Afghaanse wederopbouw. Hij waarschuwt dat dit nadelige gevolgen heeft voor de wederopbouwprogramma's. Daar komt nog eens bij dat het voor hulpverleners steeds moeilijker zal worden om toezicht te houden op de programma's en werkbezoeken af te leggen als de Amerikaanse militairen worden teruggetrokken uit Afghanistan.

[vid] FOK!toen: Bomfunk MC's - Freestyler

Iedereen kent het 15 jaar oude clipje: een puber met hiphopkleren en koptelefoon luistert naar z'n MiniDisc-speler terwijl hij door de metro van Helsinki loopt. Bewapend met een afstandsbediening pauzeert hij daarbij allerlei dansende mensen. F-f-freestyla, rakkemakkefoon!

 Yeah, straight from the top of my dome
As I rock, rock, rock, rock, rock the microphone

(Hitlijstsucces: AUS 1 / OOS 1, VLA 1, WAL 1, EUR 1, DUI 1, ITA 1, NED 1, N-Z 1, ZWE 1, ZWI 1, TUR 1, VK 2, DEN 2, IER 3, FIN 4, SPA 7, FRA 8, VS 47)

Bomfunk MC's
De Bomfunk MC's waren een breakbeat-hip-hopgroep uit Finland met als frontman rapper B.O. Dubb (nu 44 jaar oud) en als producer Jaakko 'JS16' Salovaara (39). Ze werden in 1998 opgericht en gingen in 2005 uit elkaar.

'Freestyler' werd met de rest van het debuutalbum opgenomen in de zomer van 1999 en in oktober in Finland uitgebracht als single. Het sloeg aan en het debuutalbum In Stereo werd al de maand erop uitgebracht. In Stereo ging uiteindelijk ruim 600.000 keer over de toonbank en is het op 25 na bestverkochte Finse album ooit.

Het album was direct een doorslaand succes en ook met de singles kwam het al snel goed. De eerste single, 'Uprocking Beats', had beperkt succes in Europa, waar de Bomfunk MC's toen nog volslagen onbekend waren. Het bereikte in de Britse hitlijsten met nummer elf de hoogste plek:

 Uprockin' floor droppin', spinnin' and glidin'
 Windmill combinding', ninety ninety nine and...

(Hitlijstsucces: VK 11, AUS 43, ZWE 53, DUI 63, OOS 67)

De tweede single -'B-Boys & Flygirls'- sloeg beter aan en werd in de herfst van '99 het eerste echte succesnummer voor de MC's:

 B-Boys & Fly-girls throw your hands in the air
Aah yeah, like you just don`t care

(Hitlijstsucces: ZWE 3, FIN 5, AUS 7, SPA 9, NED 14, OOS 14, DUI 18, ZWI 20)

Freestyler: controverse
Boven alles was de single simpelweg een erg lekker nummer. Het werd dan ook de wereldwijd bestverkochte single in het jaar 2000. Toch ontstond er wat gedoe. Zo werd in de Britse versie de zin “Who the fuck is Alice, is she from Buckingham Palace?” gecensureerd.

Andere kritiek focuste op de videoclip. Daar zouden wel héél veel obscene gevallen van product placement in te zien zijn. Inderdaad zit de clip vol Sony-producten. De Bomfunk MC's hadden een contract getekend bij het platenlabel van Sony. Begrijpelijk is het dus zeker, maar ook enigszins zelfbevlekkend.

Nalatenschap: blijvend populair 
'Freestyler' was, véél meer dan Eiffel 65 of Toy-Box ooit zouden kunnen, vooral heel baanbrekend. Zelfs vijftien jaar later klinkt het nummer nauwelijks verouderd. In het vorige artikel over Eiffel 65's 'Blue' werd 'Freestyler' slechts genoemd als volgend artikel en warempel ging zo'n beetje de helft van de reacties erover.

Eén FOK!'er gaf te kennen zelfs nu nog tranen in de ogen te krijgen van de briljantheid ervan. Het is daarom eigenlijk vrij frappant dat de Bomfunk MC's geen verdere wereldhits scoorden.

Binnenkort in elk geval meer nineties: hetzelfde 1999-Finland dat ons 'Freestyler' schonk, gaf ons ook de heerlijke oorwurm 'Sandstorm'.

 Dududududu dududududududu dudududududududu dududududududu...

(Hitlijstsucces: CAN 1, NOO 1, DEN 2, IER 3, VK 3, DUI 6, ZWE 6, ZWI 8, SPA 13, OOS 13, NED 14, FRA 14, VLA 14, N-Z 26, WAL 36, AUS 40, ITA 61, VS 83)

Dat nummer werd niet alleen een hit, maar werd ook gebruikt in een decennium aan sport-, tv- en internetcompilatiefilmpjes én werd uiteindelijk het meme-standaardantwoord op het internet, wanneer er ook maar de vraag gesteld wordt: “Wat luister je nu?” Of dat zo is of niet: het juiste internetantwoord is al jaren Darude – 'Sandstorm'. Daarover zoals al gezegd heel snel meer. 

Hardliner wordt president Israël

Reuven Rivlin is door de honderdtwintig leden van het Israëlische parlement, de Knesset, gekozen tot president van Israël. Rivlin (74), een veteraan en havik van de Likud-partij, versloeg in een tweede stemronde zijn tegenkandidaat, parlementariër Meir Sheetrit. Rivlin kreeg 63 stemmen, Sheetrit 53.

Rivlin zei voorafgaand aan de verkiezingen dat hij door zijn populariteit en vermogen om met alle elementen van de Israëlische samenleving contact te leggen het meest geschikt is voor het ambt. Anders dan zijn voorganger, de globetrotter Shimon Peres, wil hij zich vooral op het binnenland richten. Maar hij huldigt harde opvattingen over het conflict met de Palestijnen. Zo is hij tegen een Palestijnse staat, iets waar zelfs premier Benjamin Netanyahu zich mee verzoend heeft.

Netanyahu heeft herhaaldelijk geprobeerd de kandidatuur van Rivlin, voormalig parlementsvoorzitter en een rivaal van hem binnen de Likud-partij, te blokkeren. Tevergeefs probeerde hij anderen over te halen om zich kandidaat te stellen en het tegen Rivlin op te nemen. Op een gegeven moment opperde Netanyahu zelfs om de functie van president maar af te schaffen, maar uiteindelijk legde hij zich er bij neer en sprak hij zijn steun uit aan Rivlin, die volgens peilingen ook de meeste publieke steun geniet.

Reuven Rivlin was in het verleden onder meer parlementsvoorzitter en minister. Hij sprak zijn steun uit voor de nederzettingen in Palestijns gebied. Ook stelde hij een bijzondere unie voor waarin joden en Palestijnen dezelfde nationaliteit hebben, maar ieder een eigen volksvertegenwoordiging.

Het Israëlische presidentschap, een overwegend ceremonieel ambt, werd zwaar bezoedeld door het beschamende aftreden van Moshe Katsav in 2007, die werd beschuldigd van en later ook veroordeeld wegens verkrachting. De vroegere premier en Nobel-vredesprijswinnaar Peres gaf het ambt weer aanzien, maar de campagne die over zijn opvolging is gevoerd voorspelt weinig goeds; kandidaten hebben geklaagd over privédetectives die in hun verleden zijn gedoken en twee zijn gestruikeld over schandalen.

De president van Israël heeft met name een verbindende rol, maar mag na verkiezingen ook een informateur aanwijzen. Doorgaans is dat de leider van de grootste partij. Door de opkomst van middelgrote partijen zou de president wel eens meer zeggenschap kunnen krijgen in de benoeming van de nieuwe premier, die in het land de politieke macht in handen heeft.

[WK Hockey] Van Ass baalt: dit was niet goed en niet leuk

Hockeybondscoach Paul van Ass was na afloop van de 1-1 tegen Nieuw-Zeeland niet te spreken over de laatste poulewedstrijd van zijn mannenploeg. "We waren gewoon niet aanwezig", sipte hij. "Dit was niet goed en het was niet leuk."

Toch weigerde hij een groot drama te maken van het gelijkspel. "Deze wedstrijd zaten we aan de verkeerde kant van de spanningsboog. Dat gebeurt wel eens. We blijken toch mensen te zijn."

In de halve finale treft Oranje Engeland. Bij de Olympische Spelen won Nederland met 9-2 van de Engelsen. Dat zit er nu niet in, waarschuwt Van Ass. "Zij hebben topspelers en spelen nu veel meer een systeem waar ze de spelers voor hebben. Als we met 1-0 winnen ben ik heel blij."

Oranje traint met volledige groep in Rio

Het Nederlands elftal heeft dinsdag met de volledige selectie de laatste training afgewerkt voor vertrek naar de Braziliaanse stad Salvador, waar vrijdag het eerste WK-duel tegen Spanje op het programma staat. De oefensessie nam zeventig minuten in beslag en werd afgesloten met het nemen van vrije trappen en penalty's.

Boven het trainingscomplex van Flamengo hing de gehele training een flink wolkendek, maar het bleef uiteindelijk droog. Oranje trainde grotendeels in twee verschillende groepen, de reserves en de basis.

Oranje reist woensdag af naar Salvador, waar vroeg in de avond een besloten oefensessie op het programma staat.

Rabobank-medewerker bekent fraude met Libor

Een voormalige medewerker van de Rabobank heeft dinsdag bekend dat hij betrokken was bij de fraude met de Libor-rente. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van justitie bekendgemaakt.

De Japanse medewerker, Takayuki Yagami, bekende de fraude tegenover een rechter in New York. Hij gaf toe samen met drie andere medewerkers van de Rabobank, die ook zijn aangeklaagd, verkeerde informatie te hebben doorgegeven om zo de koers te manipuleren. Yagami was werkzaam in Tokio. De drie andere medewerkers, de Brit Paul Robson, de Australische Paul Thompson en de Japanner Tetsuya Motomura werkten in Londen, Singapore en ook Tokio.

"Met deze bekentenis hebben we opnieuw een stap gezet om de betrokkenen in de fraude met de belangrijke rentemaatstaf voor hun eigen gewin verantwoording te laten afleggen", verklaarde de Amerikaanse minister van justitie Eric Holder. Volgens hem heeft de fraude met de Libor-rente 'de eerlijkheid van het financiële systeem' aangetast.

Yagami is de negende persoon die is vervolgd voor de fraude. "We zijn erop gebrand om andere individuen en instellingen die betrokken waren te achterhalen", zei onderminister Leslie R. Caldwell.

De Rabobank heeft vanwege de fraude vorig jaar een boete van 774 miljoen euro betaald aan justitie in de VS en Groot-Brittannië en aan De Nederlandsche Bank. De bank was samen met onder meer Barclays, RBS en UBS betrokken bij het manipuleren van de rentebenchmarks.

Obama feliciteert El-Sissi met benoeming

De Amerikaanse president Barack Obama heeft dinsdag Abdel-Fattah El-Sissi gefeliciteerd met zijn benoeming tot de nieuwe president van Egypte. Dat heeft het Witte Huis bekendgemaakt. Obama zei in het gesprek met de voormalige legerleider toegewijd te zijn aan een samenwerking met de nieuwe Egyptische regering.

Vorige maand wist El-Sissi de verkiezingen met een grote meerderheid te winnen. Het Witte Huis liet toen weten dat de VS zich zorgen maakten over het 'beperkende politieke milieu' in Egypte. Onder leiding van El-Sissi werd Mohammed Morsi, de eerste democratisch gekozen president, afgezet.

In het telefoongesprek benadrukte Obama dinsdag dat de VS de politieke, economische en sociale aspiraties van het Egyptische volk steunen.

'Brussel onderzoekt Ierse belastingdeals Apple'

De Europese Commissie start een formeel onderzoek naar de fiscale afspraken tussen Apple en Ierland. Dat gaat eurocommissaris Joaquín Almunia woensdag aankondigen, schrijft de Ierse televisiezender RTE. Of ook Nederland betrokken wordt bij het onderzoek meldt de zender niet.

Bloomberg meldde vorige week al op gezag van twee bronnen dat de Europese Commissie onderzoek zou gaan doen naar de gunstige belastingregimes voor bedrijven in Ierland en Nederland. Het persbureau repte toen niet over onderzoek naar specifieke bedrijven. Naar aanleiding van het bericht zei een woordvoerder van de commissie alleen dat die dag de lopende inbreukprocedures bij de lidstaten van de Europese Unie op de agenda staan.

De Europese Commissie kondigde in het najaar aan een einde te willen aan belastingontwijking via constructies via allerlei landen. Nederland speelt daarbij vaak een belangrijke rol, vanwege de vele verdragen met andere landen om dubbele belasting te voorkomen. Een van de constructies, waarbij royalty's worden betaald aan het moederbedrijf, wordt zelfs een 'double Irish with a Dutch sandwich' genoemd. Naast Apple maakt ook Google hier gebruik van.

Ook vrouw Mayall tast in duister over doodsoorzaak

De echtgenote van Rik Mayall heeft geen idee waar haar man aan is overleden. De Britse komiek overleed zondag plots op 56-jarige leeftijd. De doodsoorzaak is nog onbekend.

"We weten nog niet wat er is gebeurd", laat Barbara Robbin weten aan Britse media. "Hij had een sterk hart, dus ik denk niet dat het een hartaanval is geweest. Maar tot het rapport van de lijkschouwer verschijnt weten we het gewoon niet."

Mayall is vooral bekend van zijn rol in de serie The Young Ones. Hij was ook te zien in onder meer Blackadder. Vorige week stond hij nog op de set van de Nederlandse productie De Ontsnapping, waarin hij een rol speelt. De film draait over een jaar in de bioscopen.

NAM plaatst bevingssensoren in Groningen

Bij ruim 200 Groningers worden vanaf de zomer thuis aardbevingen gemeten. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) gaat in juli bij de huishoudens een bevingssensor plaatsen, zodat ze boven de grond kunnen meten hoe zwaar bevingen zijn en hoeveel schade ze aanrichten.

"Boven de grond registreren is nieuw", aldus een woordvoerder van de NAM dinsdag. "Nu kunnen we de kracht van de beving aan de oppervlakte meten. Daar is tot nu toe weinig over bekend." De resultaten worden door kennisinstituut TNO gecombineerd met metingen onder de grond.

Groningen wordt al jaren getroffen door aardbevingen die het gevolg zijn van gaswinning in het gebied. De zwaarste beving trof de gemeente Loppersum met een kracht van 3,6 op de schaal van Richter in 2012.

De eerste bevingssensoren zijn dinsdag al geplaatst bij onder meer gemeentehuizen en bibliotheken. Kennisinstituut TNO voert het onderzoek uit voor de aardoliemaatschappij en plaatst de sensoren.

De NAM vroeg mensen in de provincie Groningen via advertenties zich aan te melden voor de sensor. Meer dan 500 Groningers reageerden, maar slechts minder dan de helft krijgt een sensor. "Uit berekeningen van TNO is gebleken dat 200 huishoudens genoeg zijn om gegevens te verzamelen. Ze staan goed verspreid en het zijn verschillende typen huizen", aldus de NAM-woordvoerder.

Het plan is om de komende jaren te blijven meten. "In elk geval zolang we gas winnen", vertelde de NAM. De maatschappij sluit daarom niet uit dat meer huizen straks een sensor krijgen.

Avondklok opgeheven in twintig Thaise provincies

De junta die in Thailand aan de macht is heeft dinsdag in twintig provincies de avondklok opgeheven. In ruim vijftig andere provincies en in de hoofdstad Bangkok is de avondklok nog wel van kracht.

De junta heeft besloten het uitgaansverbod in bepaalde provincies op te heffen omdat het in de betreffende gebieden rustig is en de bevolking de avondklok als een last ervoer.

Op 22 mei werd in alle 77 Thaise provincies een uitgaansverbod ingesteld, kort nadat de burgerregering was afgezet. Al snel werd het uitgaansverbod versoepeld en in toeristengebieden zelfs opgeheven.

Doden bij schietpartij op school in Oregon

Op een middelbare school in de stad Troutdale, in de Amerikaanse staat Oregon, is een leerling doodgeschoten. Ook de vermoedelijke schutter is omgekomen. Dat heeft de politie gezegd. Volgens de autoriteiten is de situatie nu onder controle.

Bij de middelbare school werden 's ochtends om 08.00 uur schoten gehoord. Via het intercomsysteem werd de leerlingen verteld stilletjes terug te gaan naar hun lokalen. Later werden ze uit het gebouw weggevoerd, met hun handen op hun hoofd. Hun ouders stonden op het parkeerterrein van een nabijgelegen supermarkt klaar om ze op te vangen.

Een van de leerlingen vertelt dat hij na de schietpartij een gymleraar zag lopen met bloed op zijn shirt. "Ik ben een beetje van slag", aldus de 15-jarige Daniel. "Ik ben bezorgd." Een schoolgenoot, de 15-jarige Morgan, zegt dat ze zich verschanst had in een kleedkamer met een andere student en twee leraren. "Het was op dat moment eng, maar nu ik weet dat alles goed is gaat het beter."

De politie heeft de school afgezet en gespecialiseerde teams doorzoeken iedere ruimte, meldt KGW-TV.

De afgelopen weken zijn er meer mensen doodgeschoten bij Amerikaanse scholen.

Asscher komt alleenstaande ouders tegemoet

Alleenstaande ouders in de bijstand van wie de partner spoorloos is of in de gevangenis zit, verliezen hun toeslag een jaar later dan gepland. Dat heeft minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) dinsdagavond gezegd in de Eerste Kamer.

De groep dreigt de dupe te worden van de hervorming van de kindregelingen waar Asscher mee bezig is. De Belastingdienst ziet hen niet als alleenstaanden. Vrijdag zei Asscher nog dat hij zijn plannen niet wilde aanpassen. Na kritiek van verschillende partijen in de senaat, waaronder zijn eigen PvdA, kwam Asscher dinsdag toch met een tegemoetkoming.

Asscher stelt een overgangsjaar voor waarin hij geld uittrekt om de toeslag in stand te houden. Het gaat om vijf tot tien miljoen euro. In dat jaar moet duidelijk worden of gemeenten in staat zijn de groep alleenstaanden voldoende ondersteuning te bieden. Het gaat om zo'n vijfduizend mensen.

Evenement: Pinkpop 2014

Het Pinkpop Classic festival kampte de laatste jaren met een teruglopend bezoekersaantal en Buro Pinkpop twijfelt of de dag nog wel bestaansrecht heeft en door zal gaan deze zomer. Afgelopen weekend werd de 45e editie van het originele Pinkpop gehouden, ditmaal met meer bezoekers dan ooit. De programmering kon dit weekend op veel momenten de naam Classic met verve dragen. The Rolling Stones hadden van de line-up het langste muzikale dienstverband en konden al jaren geleden met pensioen. Robert Plant was een andere rocklegende en ook afsluiters van de Pinkpop-maandag Metallica gaan al meer dan 30 jaar mee. Naast de historische zwaargewichten die de podia sierden, waren er ook nieuwkomers en wilde jonge honden om de boel in balans en fris te houden. 

Bekijk ook alle foto's in de uitgebreide fotoreportage [klik]

The Rolling Stones - Foto Hub Dautzenberg

[WK Hockey] Oranje zonder franje naar groepszege

De Oranjemannen zijn dinsdag groepswinnaar geworden op het WK. Nederland speelde in een matig duel met 1-1 gelijk tegen Nieuw-Zeeland. In de halve finale neemt Oranje het op tegen de nummer twee van de andere poule, Engeland.

Doordat Argentinië vanochtend met 5-1 van Zuid-Afrika won, was de opdracht voorafgaand aan de vijfde poulewedstrijd simpel. Zou Oranje winnen of gelijkspelen, dan was de eerste plaats in de groepsfase een feit. Bij een zege van Nieuw-Zeeland was Nederland gekelderd naar plek twee. Even leek het erop dat het een uiterst lastige avond zou worden. Nieuw-Zeeland kreeg namelijk pijlsnel twee strafcorners, die overigens geen succes opleverden. Bovendien raakte bij de eerste korte hoekslag Rogier Hofman geblesseerd. De rechtsmidden, bezig aan een uitstekend toernooi, kwam nog even terug in het veld maar staakte daarna de strijd.

De jubileuminterland van Klaas Vermeulen en Jaap Stockmann, beiden bezig aan hun honderdste optreden in Oranje, werd opgesierd door een treffer van Valentin Verga. Hij opende na acht minuten de score met zijn backhand. Na een aardig goed kwartier werd het spel van Oranje wat rommelig en miste de ploeg van bondscoach Paul van Ass scherpte aan het eind van de aanval.

Nederland zette zijn matige spel voort na rust. Het slordige optreden zorgde ervoor dat de cirkel van Nieuw-Zeeland in het eerste kwartier van de tweede helft amper werd bereikt. Het uiterst negatieve spel van de Kiwi’s hielp Oranje ook niet echt. De laffe Oceaniërs trokken zich massaal terug achter de middenlijn en kwamen slechts sporadisch aan aanvallen toe. In de slotfase werd Nederland toch verrast door een machtig schot van Simon Child. Zijn rake uithaal zorgde ervoor dat Oranje de poulefase met een slecht gevoel afsloot.

[Upd] Final Fantasy Type-0 HD naar PS4 en Xbone

De fanvertaling is nog maar nét klaar en Square Enix komt met het nieuws dat Final Fantasy Type 0 naar PlayStation Vita verhuist. De Vita-versie komt met verbeterde graphics naar zowel Amerika als Europa. Een exacte datum is nog niet bekend.

Update 21.30
De PlayStation Blog heeft een foutje gemaakt. De game komt NIET naar Vita, maar naar PlayStation 4 (en Xbox One).

Update: An earlier headline for this post stated that Final Fantasy Type-0 HD is coming to PS Vita, which was incorrect. Type-0 is coming to PS4 in North America and Europe. 

Forse stijging aantal meldingen ouderenmishandeling

Het aantal meldingen van ouderenmishandeling is in 2013 opnieuw toegenomen. Er kwamen 1700 meldingen binnen, een stijging van 66 procent vergeleken met 2012. Dat blijkt uit cijfers die kennisinstituut Movisie heeft verzameld bij de Steunpunten Huiselijk Geweld. Vergeleken met 2010 is er zelfs sprake van een verdubbeling.

Vrouwen zijn veel vaker dan mannen het slachtoffer, blijkt uit de cijfers. Van meer dan 1300 meldingen is het geslacht bekend, hier is uit af te leiden dat 74 procent van de slachtoffers vrouw is. Vooral mensen in de leeftijdsgroep van 70 tot 80 jaar oud zijn de dupe. Het beeld is dat de thuiswonende, alleenstaande en vrouwelijke oudere het meeste risico loopt slachtoffer te worden van ouderenmishandeling, aldus Movisie.

Uit de registraties blijkt verder dat psychische mishandeling het meeste voorkomt (69 procent), vervolgens financieel misbruik (39 procent) en fysieke mishandeling (38 procent). Kinderen of kleinkinderen zijn in de meeste gevallen de boosdoeners, daarna komen de (ex-)partners.

De stijging is mede het gevolg van de invoering van de Wet verplichte meldcode en een publiekscampagne op televisie en radio waardoor professionals uit de gezondheidszorg, ggz, welzijn, onderwijs en burgers vaker ouderenmishandeling signaleren. Het aantal geregistreerde meldingen is echter 'nog steeds een fractie van het aantal daadwerkelijke gevallen van ouderenmishandeling', aldus Movisie.

[Upd] Bayonetta 2 ook in bundel met Bayonetta 1

Iedereen die Bayonetta 2 koopt zal daar gratis Bayonetta 1 bij krijgen. Tevens werd bekendgemaakt dat er unieke Nintendo-costumes beschikbaar komen wat betekent dat je als Peach of Link verkleed kunt gamen!

Update 21.00 uur
Helaas moeten we bovenstaand bericht corrigeren. Bayonetta 1 zal niet bij elke versie van Bayonetta 2 zitten, maar je kunt kiezen uit Bayonetta 2 los of een bundel van beide games.

Gelukkig hebben we wel wat beter beeld van de Nintendo-costumes in de game. Samus, Peach en Link. Wat vinden we ervan?

  

[WK] Wedden op het WK - Deel 3

Het WK voetbal in Brazilië staat voor de deur en dus wordt daar uitgebreid naar uitgekeken. Wij willen dat naast de voorbeschouwingen ook eens op een andere manier doen, namelijk door in een aantal delen te kijken wat de wedkantoren ons allemaal aanbieden en hoe deze 'experts' de kansen inschatten. Uiteraard kun je er geld op inzetten wie er in Rio met de wereldtitel vandoor gaat, maar er zijn nog vele andere mogelijkheden om het WK net een beetje spannender te maken.

In deze laatste editie voor het toernooi donderdag van start gaat kijken we naar de meest exotische weddenschappen die je af kunt sluiten. Een klein voorbeeldje hiervan is de mogelijkheid om erop in te zetten welke scheidsrechter de finale gaat fluiten. De favoriet op dit moment? Dat is niemand minder dan onze eigen Björn Kuipers. De Nederlander, die dit jaar al de Champions League-finale floot, staat met een notering van 7 iets hoger dan de Portugees Pedro Proença, zijn naaste concurrent.

Over scheidsrechters gesproken: Je krijgt bijna twintig keer je inzet terug voor een gokje dat er tijdens een wedstrijd een scheidsrechter geblesseerd raakt en vervangen moet worden door zijn vierde official. Liefhebbers van vrouwelijk schoon kunnen inzetten op de vraag of een vrouw zich op de tribune geheel zal ontdoen van haar kleding. Wel krijg je hier slechts een schamele 1,2 keer je inzet voor. Goed nieuws voor de mannen, want dat betekent dat de kans hierop erg groot lijkt.

In 1986 scoorde Diego Maradona tegen Engeland de beruchte goal met 'de hand van God'. Voor 45 keer de inzet kun je er een gokje op wagen dat zoiets nog eens gebeurt. Mocht een keeper de beroemde 'scorpion kick' van de Colombiaan René Higuita nabootsen, kan dat je 225 euro opleveren voor één euro inzet. En wie herinnert zich niet de kopstoot van Zinedine Zidane in de WK-finale van 2006? Er staat een notering van 10 voor dat een speler zich tijdens het toernooi in Brazilië zo laat gaan.

Duitsland en politiek
Een van de Duitse wedkantoren heeft het wel heel bont gemaakt. Zo krijg je 501 keer je inzet terug als Nederland op het WK van Duitsland wint, en onze oosterburen als wraak tol invoeren voor caravans. Voor eveneens een notering van 501 kun je inzetten op een drama voor Beieren: Nul WK-goals goals door spelers van Bayern München en tot overmaat van ramp moet er op de laatste dag van het Oktoberfest geen bier meer zijn in de grote Hofbräu-tent. 

De Duitsers zijn in groep G natuurlijk favoriet om door te gaan, samen met Portugal. Voor 101 keer de inzet kun je er echter op inzetten dat Duitsland en de Verenigde Staten doorgaan, waarna Angela Merkel een selfie op Twitter post met Barack Obama. Je kunt je inzet verduizendvoudigen als Argentinië de titel wint en Lionel Messi nog dit jaar door de Argentijnse paus heilig verklaard wordt. Ook voor een deels politieke voorspelling kun je bij de wedkantoren terecht: 251 keer de inzet is je deel als Rusland in de achtste finales van de VS wint en vervolgens vrijwillig de Krim teruggeeft aan Oekraïne. 

Records
In 2006 maakte scheidsrechter Graham Poll een blunder van jewelste. Hij gaf de Kroaat Josip Simunic namelijk drie keer geel voor hij hem het veld af stuurde. Gebeurt dat in Brazilië weer, dan kan het je honderd keer je inzet opleveren. Tot slot kan er nog ingezet worden op het al dan niet verbroken worden van diverse records. Tijdens de Slag van NürnbergNederland - Portugal op het WK 2006, werden liefst vier rode kaarten getrokken. Een 'verbetering' van dit dubieuze record wordt aangeboden met een notering van 55.

Hakan Sükür scoorde in 2002 tegen Zuid-Korea al na 10,89 seconden. Voor bijna honderd keer de inzet kun je een gokje wagen dat iemand in Brazilië sneller zal scoren. Veel meer krijg je terug voor een aantal andere records, hoewel de kans natuurlijk bijzonder klein is dat die gebroken worden. Zo levert het liefst 250 euro op als je er één euro op inzet dat een team elf keer of vaker zal scoren in een wedstrijd. 

In 1986 werd de Uruguyaan José Batista al 56 seconden van het veld gestuurd met rood. Ook een verbetering van dit record kan honderd keer de inzet opleveren. Oleg Salenko scoorde namens Rusland vijf keer tegen Kameroen in 1994. Als iemand dit record verbreekt, wellicht Neymar of Messi, kan een enkele euro omgezet worden in driehonderd euro. Tot slot een ander record dat ook op 300 genoteerd staat: De Hongaren scoorden in 1954 maar liefst 27 keer tijdens het toernooi. Een verbetering van dat record kan de gelukkige gokker een leuke duit opleveren. 

Yolanthe geschokt door ervaringen pestslachtoffers

Yolanthe Sneijder-Cabau is diep geraakt door de pesterijen waar veel jongeren slachtoffer van zijn. De actrice speelt een rol in de jeugdfilm Stuk!, gebaseerd op het gelijknamige boek over pesten. De verhalen die ze tijdens de productie hoorde van pestslachtoffers zijn haar niet in de koude kleren gaan zitten.

"Ik kreeg echt heel heftige verhalen te horen", zegt ze voor de camera van Novum Nieuws. "Het lijkt wel steeds erger te worden en ik denk dat sociale media daar wel een grote rol in spelen. Het is heel makkelijk om elkaar over internet te bedreigen, uit te schelden en groepjes te vormen. En op school gaat dat dan nog even door."

Ex-Miss Universe Nederland Kim Kötter en haar vriend, zanger Jaap Reesema, zijn het daar mee eens en kunnen zelfs spreken uit ervaring. "Dat zie je als wij ergens op internet staan en je leest de reacties eronder", zegt Reesema. "Je wordt gewoon afgemaakt, ze willen je bijna dood hebben, dus kun je je voorstellen dat het bij kinderen zo erg moet zijn."

"Ik werd een keer echt behoorlijk bedreigd onder elk artikel", vertelt Kötter, die ook een rolletje heeft in Stuk! "Toen is via de politie achterhaald dat het steeds dezelfde persoon bleek te zijn." Ze denkt dat het mensen zijn 'die waarschijnlijk niets te doen hebben'. "En misschien jaloers zijn, afgunst hebben en je willen pakken."

Geen cel, wel tbs voor doodsteken thuishulp

Een vrouw die vorig jaar in Weert een medewerkster van de thuiszorg doodstak hoeft niet de cel in. Ze is ontslagen van alle rechtsvervolging omdat ze ontoerekeningsvatbaar is. De rechtbank in Roermond legde de 61-jarige vrouw dinsdag wel tbs met dwangverpleging op.

De vrouw stak de 55-jarige thuiszorgmedewerkster in september in haar woning met een mes in de hals. De rechtbank spreekt van een vooropgezet plan en acht de vrouw schuldig aan moord.

De Limburgse heeft een psychotische stoornis en krijgt tbs met dwangverpleging omdat deskundigen niet uitsluiten dat ze in de toekomst weer zoiets doet. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

Afscheidsconcert Thé Lau uitverkocht

Het laatste concert dat Thé Lau in Nederland geeft, is uitverkocht. Het concert dat volgende week dinsdag in de Heineken Music Hall wordt gegeven, is onderdeel van zijn laatste tournee. De Nederlandse zanger kondigde eerder dit jaar aan ongeneeslijk ziek te zijn.

De 61-jarige Lau, die lijdt aan keelkanker, brengt vrijdag zijn nieuwe album Platina Blues uit. De plaat gaat grotendeels over zijn recente ervaringen in het ziekenhuis. Ook is de zanger bezig met een roman.

Op de tournee wordt Lau bijgestaan door zijn vertrouwde band The Scene, die ook optrad tijdens Pinkpop. Tijdens het optreden in Amsterdam staan ook Tom Barman, Paskal Jakobsen en Jacqueline Govaert op het podium.

Lau is zaterdag ook te zien in de Lotto Arena in Antwerpen. Voor dat concert zijn nog wel kaarten verkrijgbaar.

Flinke uitslaande brand in Zwijndrecht

De brandweer is dinsdagmiddag druk bezig geweest een grote uitslaande brand in Zwijndrecht te bestrijden. De bewoners zijn geëvacueerd. Er is sprake van flinke schade, aldus een woordvoerder.

De brandmelding kwam om 16.40 uur binnen. Al snel was er sprake van een uitslaande brand bij drie woningen aan de Lindtsestraat waarvan in ieder geval de bovenverdiepingen zijn verwoest. De brandweer probeert een vierde woning in het rijtje te sparen. "Maar het is de vraag of dat lukt", aldus de zegsman.

De woningen zijn zo zwaar beschadigd door de rook en het bluswater dat de bewoners zeker niet kunnen terugkeren. De gemeente Zwijndrecht zorgt voor opvang. Wat precies de oorzaak van de brand is, is nog onduidelijk.

Kamer wil stoppen met 'uitkeringsverdrag' Marokko

De Tweede Kamer wil dat het verdrag tussen Nederland en Marokko over de hoogte van uitkeringen wordt opgezegd als onderhandelingen hierover niets opleveren. Dat heeft de Kamer dinsdag besloten.

Door het verdrag krijgen mensen die in Marokko wonen een even hoge uitkering als inwoners van Nederland, terwijl de kosten van levensonderhoud daar veel lager zijn. De onderhandelingen over aanpassing van het verdrag gaan VVD en SGP, de indieners van de motie, te langzaam.

De Kamer stemde dinsdag over een afgezwakte versie van de motie. Vorige week wilden de indieners nog dat het verdrag meteen zou worden opgezegd, maar dat ging minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) te ver. Na overleg in de coalitie werd besloten de onderhandelingen nog één kans te geven.

Asscher praat in september weer met Marokko over het verdrag. Hij wil het liefst voorkomen dat Nederland het verdrag opzegt. Het bestrijden van fraude wordt dan moeilijker, wat miljoenen euro's aan onterechte uitkeringen kan kosten, en de samenwerking met Marokko op andere terreinen wordt geschaad.

Als de onderhandelingen op niets uitlopen dan wil de Kamer in oktober een wetsvoorstel zien waarin het verdrag wordt opgezegd. Volgens Asscher is het opzeggen van het verdrag echter geen automatisme. "Dat is een afweging die het kabinet als geheel moet maken", zei hij dinsdagavond in de Eerste Kamer, die ook over de kwestie sprak.

Postal 2: Paradise Lost aangekondigd

Postal, wie herinnert zich niet deze game? Omaatjes onderpissen, fanfarebands in de hens zetten en honden die ladders kunnen klimmen. De game zelf werd vooral bekend omdat het zo lekker gewelddadig was. En natuurlijk omdat Gary Coleman erin speelde.

Het is alleen gek dat de game na tien jaar nog een officiële uitbreiding krijgt naast de twee bestaande uitbreidingen! In Paradise Lost keert hoofdpersoon Postal Dude na elf jaar terug naar het stadje Paradise, waar hij een aantal iconische personages uit eerdere delen tegen zal komen. De uitbreiding zal vanaf deze herfst verkrijgbaar zijn.

Wii U GameCube-adaptor en controller prijzen bekend

Enige tijd geleden werd bekend gemaakt dat Wii U een GameCube-controller adaptor krijgt. De eerste game die gebruik gaat maken van deze controller is Super Smash Bros. Nintendo heeft prijzen aangekondigd en een bundel met Smash Bros.

In dollars gaat een adaptor je $19.99 kosten, terwijl een GameCube-controller (met Smash Bros.-logo) $29.99 gaat kosten. Er is ook een bundel aangekondigd waarin een exemplaar van Super Smash Bros., een adaptor en een controller zijn opgenomen. Deze kost $99.99.

Wat vinden jullie? Te duur of elke cent waard om?

GC controller en adaptor smash

Veel klachten over Amsterdam Open Air

Via de sociale media hebben tientallen mensen hun beklag gedaan over het drinkwaterbeleid tijdens het Amsterdam Open Air. Je flesje bijvullen met gemeentepils was er namelijk niet bij. Bezoekers die zich daaraan bezondigden kregen de keuze: 'jij eruit, of dat flesje weg', van de aanwezige bewaking.

"Toen we richting de uitgang van de wc gingen met ons gevulde flesje water, werd deze vervolgens uit onze hand getrokken!", meldt een verontwaardigde bezoeker. De betrokken bewaker liet zich van zijn beste kant zien met "Wat begrijpen jullie niet, jullie mogen jullie flesjes niet vullen!"

Ook bij de wc's was het kommer en kwel. "Zelfs bij het verlaten van het toilet werden tassen geopend, dit zonder eerst te vragen maar gewoon door asociaal tasjes uit handen te trekken."

In de vergunning die stadsdeel Zuidoost aan het klantvriendelijke festival had verleend, stond vermeld dat er gratis drinkwatervoorzieningen op het terrein aanwezig moesten zijn. Met het plaatsen van drinkkranen is hier volgens het stadsdeel aan voldaan en is er dus voor de organisatie geen vuiltje aan de lucht.

Daling geweldsincidenten in amateurvoetbal

Het aantal overtredingen in het amateurvoetbal waarbij sprake was van buitensporig fysiek en mondeling geweld is vorig seizoen tien procent gedaald vergeleken met seizoen 2012-2013. Het aantal incidenten daalde van 414 naar 370, meldt de KNVB dinsdag. Het aantal ontzettingen uit het lidmaatschap van de KNVB daalde met bijna veertig procent naar 29.

De KNVB introduceerde in de B-categorie de tijdstraf van tien minuten ter vervanging van de eerste gele kaart. Afgelopen seizoen stonden bijna 40.700 senioren in de B-categorie door een tijdstraf tien minuten langs de lijn om af te koelen.

Clubs die te maken kregen met extreem geweld kunnen sinds het seizoen 2011-2012 bellen met een speciale hulplijn. Afgelopen seizoen kwamen er 138 meldingen via deze hulplijn binnen.

"Het is positief dat de hele voetbalwereld erin is geslaagd het aantal buitensporige overtredingen net als vorig jaar te verminderen. Toch is en blijft ieder exces er één te veel. Daarom zullen we samen met onder andere verenigingen, scheidsrechters, trainers en voetballers sportiviteit op de Nederlandse velden blijven stimuleren", verklaart een woordvoerder op de site van de KNVB.

Kabinet controleert streng op vleessector

De keuring van vlees en het toezicht op slachterijen komt volledig in handen van de overheid. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) traint meer inspecteurs en zal vaker onaangekondigd controleren. Dat schrijven staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) en minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) dinsdag aan de Tweede Kamer.

Het kabinet wil zo nieuwe misstanden in de vleessector voorkomen. Vleesbedrijven moeten daarnaast via een gedragscode meer eigen verantwoordelijkheid nemen. De gedragscode dient om 'deugdelijk bestuur' vast te leggen in de vleessector, aldus de bewindslieden. Door contracten aan te gaan conformeren bedrijven zich aan afspraken over kwaliteit, veiligheid en integriteit. Wanneer bedrijven hier niet aan voldoen kunnen er sancties volgen.

Nu controleren bedrijven zelf het vlees en de herkomst. Maar dit systeem werkt niet en moet op de schop om de voedselveiligheid te bewaken, aldus Schippers en Dijksma. Zij stellen 70 miljoen euro beschikbaar voor de nieuwe aanpak.

De NVWA versterkt de samenwerking met instanties als het Openbaar Ministerie, de FIOD, Douane en internationale opsporingsorganisaties als Europol en Interpol. "Overtreders kunnen rekenen op stevige boetes en de NVWA kan hun bedrijf stilleggen", schrijven de bewindslieden. Ook worden de controles aan de grens strenger om fout vlees eerder op te sporen.

Het kabinet neemt vrijwel alle aanbevelingen over van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), die op verzoek van Dijksma onderzoek deed naar risico's in de vleesketen. De OVV concludeerde dat het controlesysteem niet werkt en dat er te weinig aandacht is voor fraude. Verder bleek dat de hygiëne bij de slacht tekortschiet en dat het toezicht door de sector en overheid te wensen overlaat.

Oververhitte honden gered uit auto's

De politie heeft tijdens het warme pinksterweekend meerdere oververhitte honden uit geparkeerde auto's gered. De dieren waren in de auto's achtergelaten terwijl de temperatuur flink opliep.

De politie kwam in Sint Maartensvlotbrug, Heemskerk, Uitgeest en Den Helder in actie. In sommige gevallen moest een ruit van de auto worden ingetikt om de dieren te bevrijden, aldus de politie.

Als het buiten 24 graden is, stijgt de temperatuur in de auto binnen een half uur naar 43 graden, aldus de politie. Bij 42 graden raakt een hond oververhit. Hierdoor wordt het bloed stroperig en kan het niet meer goed worden rondgepompt. Het dier kan aan oververhitting overlijden. Symptomen van oververhitting zijn hard hijgen, kwijlen en braken. Bovendien ziet de hond er uitgeput uit.

Famitsu onthult meer Bloodborne details

Bloodborne, de volgende grote game van FROM Software, werd gisteren officieel aangekondigd. Vandaag heeft het Japanse Famitsu een interview gepubliceerd met Hidetaka Miyazaki, de game director.

De PS4-exclusive moet al in de lente van 2015 uitkomen. Sneller dan verwacht misschien. De game is echter al langere tijd in ontwikkeling. Miyazaki ging gelijk na de Artorias of the Abyss-DLC aan de slag. De wereld en het verhaal zijn compleet nieuw en dus niet verbonden aan de Souls-games. De grimmige gotische setting maakt vol gebruik van de mogelijkheden van de PS4, de game draait op 1080p en 30 frames per seconde. 

De sleutelwoorden voor deze game zijn volgens Miyazaki 'bloed' en 'beest'. Ditmaal behoren geweren ook tot het wapenarsenaal. Net als in de Dark Souls-games kun je geen kaart raadplegen. Verder moeten gevechten volgens Miyazaki als een leven-of-dood strijd aanvoelen. De game is niet alleen typische actie, het zou ook meer strategische elementen bevatten. Ten slotte heeft het mysterieuze online-elementen, iets dat 'spelers samen ontdekken' inhoudt. 

Mii's en Palutena knokken mee in Smash Bros.

Tijdens de Nintendo E3-presentatie kreeg ook Super Smash Bros. de nodige aandacht. Twee nieuwe fighters werden aangekondigd: Mii's en Palutena (van Kid Icarus). Twee video's laten deze personages in actie zien.

Ook kondige Nintendo een definitieve releasedatum aan voor de 3DS-versie: 3 oktober, wat een kleine vertraging betekend. Nintendo mikte eerst nog op een release in de zomer. De Wii U-versie krijgt nog altijd een release in de winter.

The Walking Dead krijgt twaalf seizoenen

De Amerikaanse horrorserie The Walking Dead krijgt er nog zeven seizoenen bij. Dat zei producent David Alpert tijdens een paneldiscussie, schrijft de Amerikaanse site Indiewire. Het vijfde seizoen van de serie waarin zombies de wereld overspoelen gaat in oktober van start.

De tv-serie is gebaseerd op de stripserie Walking Dead van Robert Kirkman. "Ik vind het altijd heel fijn om vanuit bronmateriaal te werken", zegt Alpert. "We weten nu al waar seizoen tien over gaat, en hebben al ideeën voor seizoen elf en twaalf."

En een serie over zombies geeft nu eenmaal de nodige vrijheid. "Wij kunnen dingen in beeld brengen die in een andere serie niet kunnen", zegt Alpert. "Wij kunnen een 6-jarige meisje in het gezicht schieten, als ze maar een zombie is. Dat zou bij een gewoon mens nooit in beeld mogen."

De producenten hebben dus genoeg inspiratie. "Maar het ligt allemaal in de handen van het publiek", zegt Alpert. "Zij bepalen of er een volgend seizoen komt." Vooralsnog is The Walking Dead een van de succesvolste series van de afgelopen jaren.

Nintendo vergeet Level 5 3DS-RPG

Nintendo blijft een bizar bedrijf. Level 5 is een prachtige 3DS-RPG aan het ontwikkelen, Fantasy Life heet het, maar Nintendo besloot er geen aandacht aan te schenken tijdens hun E3-presentatie. Bizar.

Het ziet er uit als een actie-RPG waarin je niet alleen hoeft te vechten, je kunt ook andere rollen binnen een typische RPG nabootsen. Koken of materialen opgraven bijvoorbeeld. De game komt al in oktober uit.

Twee nieuwe projecten van Miyamoto

Naast het eerder genoemde Star Fox werkt Miyamoto aan nog twee projecten voor Wii U: Project Giant Robot en Project Guard. Beide games moeten tentoonstellen waar de Gamepad voor gebruikt kan worden en beide games komen in 2015.

In een pers-statement laat Nintendo het volgende weten over de games:

''Project Giant Robot laat spelers het touchscreen gebruiken om een reusachtige robot te bouwen. Eenmaal voltooid, wordt de GamePad een cockpit van waaruit spelers de robot besturen en trachten tegenstanders omver te beuken. Een unieke combinatie van knoppenbesturing en bewegingsbesturing geeft de robotstoten hefboomkracht en momentum.''


''In Project Guard is het de bedoeling om een invasie van robots te stoppen, waarbij een beveiligingssysteem met 12 camera’s dienstdoet als laatste verdedigingslijn. De speler moet vooraleer de invasie begint deze 12 camera’s rond een gebied bevestigen, en vervolgens met alle camera’s de naar binnendringende robots opspeuren. De camera’s kunnen ook lasers vuren, dus spelers moeten razendsnel kijken, zoeken en schieten als ze de invasie willen overleven. Het innovatieve gebruik van de twee schermen maakt het spel ook voor toeschouwers interessant; iedereen in de huiskamer kan functioneren als extra paar ogen en aanwijzingen roepen.''

Beelden van de games worden binnenkort verwacht, wanneer de game aan het grote publiek getoond wordt op de E3-beursvloer.

[WK Hockey] Hockeyvrouwen treffen Argentinië in halve finale

De tweede plaats in poule A en een plek in de halve finale was de inzet van het duel tussen Argentinië en China. Onder het toeziend oog van Max Caldas hielden de ploegen elkaar, qua score, in evenwicht: 1-1.

Met vier doelpunten verschil winnen van de regerend wereldkampioen om de halve finales van het WK te bereiken. Een heldere doch moeilijke opgave voor de Chinese vrouwen voor hun duel tegen Argentinië. Veel scoren in de laatste poulewedstrijd was voor de Argentijnen ook lucratief. Als Las Leonas met minstens vijf doelpunten verschil wonnen, zouden ze over de Verenigde Staten heen klimmen in poule A en Nederland ontlopen in de halve finales.

Dit moesten de vrouwen van bondscoach Carlos Retegui doen zonder aanvoerder Luciana Aymar, die in de wedstrijd tegen Duitsland een hamstringblessure opliep en net als in het duel tegen Engeland niet meespeelde. Na 24 minuten spelen opende het Argentijnse elftal de score. Silvina D’Elia gaf voor op Delfina Merion, die haar inzet gekeerd zag worden door keeper Dongxiao Li. Carla Rebecchi schoot raak vanuit de rebound.

Ondanks dat de Chinese vrouwen al zeker waren van de derde plek in de poule, eerder op de dag verloor Duitsland van Engeland, leek het er niet op dat de Aziaten alles op alles zetten om het duel naar zich toe te trekken en op die manier nog een gooi te doen naar de tweede plek. Zorgvuldig poogden de Chinezen hun aanvallen op te zetten en er werd geen hoge press op de Argentijnse defensie gespeeld.

Het doelpunt in de 58ste minuut van Yang Peng, haar vierde van het toernooi, viel redelijk onverwacht. Argentinië maakte in deze fase de dienst uit, maar toen Mariana Rossi, die haar 100ste interland speelde, even de controle verloor over de bal, was Peng er als de kippen bij om de gelijkmaker binnen te schieten.

Het bleef bij 1-1. Argentinië eindigt als tweede in poule A en is de tegenstander van Nederland in de halve finales. China neemt het op tegen Nieuw-Zeeland om de vijfde plek op dit wereldkampioenschap.

[WK Hockey] Engelse vrouwen boeken eerste zege op WK

De Engelse vrouwen hebben hun eerste overwinning van dit WK te pakken. In een reprise van de EK-finale van vorig jaar was de ploeg van bondscoach Jason Lee dinsdag in het laatste groepsduel met 3-1 te sterk voor Europees kampioen Duitsland.

Duitsland kon beschikken over Maike Stöckel. De speelster van SCHC liep zondag in de slotminuut tegen de Verenigde Staten een hoofdwond op. De vijf hechtingen boven het rechteroog werden bedekt met een pleister.

In een regenachtig Kyocera Stadion kwam het duel maar langzaam op gang. Het geboden spelpeil, foute inspeelpasses en stopfoutjes, kon de toeschouwers maar weinig bekoren. Na een kwartier leek er iets te gebeuren. De Engelse Alex Danson kreeg de bal in de Duitse cirkel, speelde zich goed vrij, maar maaide vervolgens over de bal heen.

Duitsland kreeg na bijna twintig minuten de eerste strafcorner toegewezen. De bal verdween in het doel, maar het doelpunt telde niet. Julia Müller sloeg de bal namelijk boven de plank. Een paar minuten later was Duitsland opnieuw gevaarlijk. Lydia Haase tipte een schot van Jana Teschke maar net naast het doel van Maddie Hinch. Een backhand van Nina Hasselmann werd vlak voor rust door de Engelse keepster gekeerd.

Engeland kwam negen minuten na rust verrassend op voorsprong. Een goede actie vanaf links van Nicola White werd doeltreffend afgerond door Hannah Macleod. Vijf minuten was het opnieuw raak. Susie Gilbert brak door over rechts en bediende Sophie Bray die de bal over keepster Barbara Vogel leek te wippen. Uit de herhaling bleek Bray de bal niet te hebben geraakt waardoor het doelpunt op naam van Gilbert kwam. Opvallend was dat Engeland op dat moment in ondertal speelde vanwege de groene kaart van Alex Danson.

Susannah Townsend strafte vervolgens een verdedigingsfout van Hannah Krüger af: 0-3. Krüger revancheerde zich een minuut later door een strafcorner binnen te slaan. De Duitsers kregen nog een goede kans op de aansluitingstreffer, maar de inzet van Marie Mävers werd door de Engelse keeper onschadelijk gemaakt. De inzet van een extra veldspeler ten koste van de doelman leverde Duitsland in de slotminuten niets op.

Miyamoto werkt aan Star Fox voor Wii U

Miyamoto werkt aan drie geheime projecten. Tenminste, geheim. Het is onder tussen duidelijk welke games het zijn. De opvallendste titel in dit rijtje is een nieuwe Star Fox voor Wii U.

In de nieuwe Star Fox, waar overigens nog geen beelden voor zijn getoond door Nintendo, gaat gebruik maken van de Wii U Gamepad. Op het televisie-scherm is de gameplay te zien zoals we die van Star Fox gewend zijn, terwijl op de Gamepad footage te zien is vanuit de cockpit. Met de Gamepad moet je mikken en sturen om op die manier met twee schermen samen te werken.

De game is officieel nog niet getoond, wel is er één screenshot gelekt. Deze is hieronder te bekijken. Meer footage wordt een dezer dagen verwacht, wanneer de game getoond wordt op de E3-beursvloer.

Star Fox Wii U

Vrouw mept 1000 vliegen per dag dood

De 80 jaar oude Tang uit China is een vrouw met een missie: zoveel mogelijk vliegen doodmeppen. Het liefst duizend per dag. In Hangzhou is zij de schrik van elke Musca domestica, of alles dat daarop lijkt. Acht uur per dag, zeven dagen per week gaat zij als een ware sluipwesp achter de vliegende stoorzenders aan.

"Ik besloot dat vliegen doodslaan de beste manier was om mijn dagen nuttig door te brengen. Dat doe ik nu elke dag", vertelt Ruan Tang, die ze regelmatig ziet vliegen. Haar buren en de lokale media zijn dolenthousiast over haar inzet. Een lokaal sufferdje kopt: '"Wie weet hoeveel vliegen er in deze buurt zouden zijn zonder Ruan".

"Vliegen zijn een vijand van het volk, lawaaierig en vieze ziekteverspreiders", voegt dezelfde krant met veel gevoel voor dramatiek eraan toe.

'Supermarktgarnalen product van slavenarbeid'

De garnalen in de schappen van een aantal grote Europese, Britse en Amerikaanse supermarkten zijn het product van slavenarbeid. Dat schrijft The Guardian dinsdag. Voor de productie van het voer voor kweekgarnalen worden werknemers uitgebuit, mishandeld en zelfs vermoord, aldus de krant.

De garnalen worden verkocht in grote ketens als Carrefour, Walmart en Tesco. Ook de Aldi verkoopt de zeevruchten, maar of ze in Nederland te krijgen zijn is niet duidelijk.

De krant deed een half jaar lang onderzoek naar de Thaise visserijsector. Daaruit bleek dat voor de garnalen van de grootste kweker ter wereld, Charoen Pokphand (CP) Foods, voer wordt afgenomen bij handelaren die slaven op hun boten hebben werken.

The Guardian baseert zich op vissers die wisten te ontsnappen. Ze vertellen over diensten van twintig uur, structurele mishandeling, marteling en executies aan boord. De vissers zouden speed krijgen om door te werken en soms jarenlang voor de malafide booteigenaren moeten werken.

Werknemers uit Birma en Cambodja vertellen dat ze zichzelf gemeld hadden voor een baan in Thailand. Ze betaalden bemiddelaars voor werk in fabrieken of op bouwplaatsen, maar werden in plaats daarvan voor een luttel bedrag verkocht aan de kapiteins.

De slaven werden geketend en kregen vrijwel niets te eten. Een slachtoffer zegt getuige geweest te zijn van twintig moorden. Een ander zag hoe een lotgenoot aan zijn ledematen door vier boten uit elkaar werd getrokken.

CP Foods zegt te weten dat er slaven werken bij toeleveranciers, maar daar weinig aan te kunnen doen. Het bedrijf erkent in de krant dat commerciële belangen aan de problemen hebben bijgedragen en zegt om die reden te willen werken aan een oplossing.

De Thaise regering lijkt weinig haast te maken met het uitbannen van slavernij. De arbeidsomstandigheden in het land zijn al jaren beroerd. Mensenrechtenactivisten denken dat de Thaise export van vis het zonder slavenarbeid niet zou redden.

Reus moet tot september toekijken

De enkelblessure van Marco Reus is ernstiger dan gedacht. De 25-jarige middenvelder staat drie maanden buitenspel, meldt werkgever Borussia Dortmund dinsdag. Reus raakte vrijdag in het oefenduel van Duitsland tegen Armenië (6-1) geblesseerd en moet daardoor het WK in Brazilië missen.

Aanvankelijk werd gedacht dat Reus zes tot zeven weken uit de roulatie zou zijn. Onderzoek heeft uitgewezen dat ook de banden van zijn enkel zijn beschadiging. Hij wordt door de teamarts pas in september terugverwacht en mist daardoor de competitiestart van de Bundesliga.

Hyrule Warriors met nieuwe trailer

Naast de nieuwe The Legend of Zelda had Nintendo ook tijd voor de crossover met Dynasty WarriorsHyrule Warriors. Er werd een nieuwe trailer getoond en ook werden twee nieuwe speelbare personages bekend gemaakt.

De personages zijn Zelda en Midna, die we nog kennen van Twilight Princess. Ook zien we de Great Fairy haar opwachting maken en wordt er nog eens benadrukt dat items unlocken een rol gaat spelen. De trailer is hieronder te bekijken.

Nintendo kondigt Splatoon aan

Nintendo heeft een vier-tegen-vier online multiplayer titel aangekondigd: Splatoon. In Splatoon is het de bedoeling om in online matches een zo'n groot mogelijk gebied te 'kleuren' met behulp van verf. De trailer is hieronder te bekijken.

Door in een octopus te veranderen is het mogelijk sneller te bewegen door de verf. Ook kun je de gamepad gebruiken als map waar in real-time de nieuwe verf op te zien valt. Ook kun je, door op een teamgenoot te klikken, snel naar deze transporteren. 

Ook kent Splatoon een diversiteit aan wapens, zoals een granaat en een soort sniper rifle. De game komt in 2015 exclusief naar Wii U.

Van Praag vraagt Blatter te stoppen als FIFA-baas

Michael van Praag heeft Sepp Blatter gevraagd om zich niet opnieuw kandidaat te stellen als voorzitter van de FIFA. De voorzitter van de KNVB deed dat tijdens een UEFA-bijeenkomst in Sao Paulo, de stad waar vrijdag het WK begint. Hij sprak ook namens andere Europese voetbalbonden.

Van Praag liet dinsdag al in de Volkskrant optekenen dat hij vindt dat Blatter na zestien jaar eindelijk eens plaats moet maken voor iemand anders. Hij vindt dat de Zwitser te zeer verstrengeld is met het slechte imago van de wereldvoetbalbond. Blatter is zelf van plan om volgend jaar op te gaan voor een nieuwe termijn.

The Legend of Zelda voor Wii U is gigantisch

Nintendo heeft de eerste beelden getoond van de nieuwe The Legend of Zelda voor Wii U. De game belooft gigantisch te worden met een enorme open wereld zonder lineare gameplay.

Eiji Aonuma, de producer van The Legend of Zelda, geeft aan dat hij terug wil naar hetgeen waar Zelda op de NES voor stond: een grote open wereld, waar spelers zelf konden bepalen waar ze heen gingen. Dit wil hij bereiken met een enorme open wereld, waar je kunt gaan en staan waar je wil.

Hoewel er niet veel gameplay is getoond, zijn de eerste beelden een feit. Deze zijn hieronder te bekijken. The Legend of Zelda komt in 2015 naar Wii U.

Win! DVD's en vrijkaarten voor The Two Faces of January

The Two Faces of January

1962. Het stijlvolle Amerikaanse koppel Chester en Colette MacFarland (Viggo Mortensen en Kirsten Dunst) vertoeft in Athene waar ze tijdens een uitstapje naar de Akropolis de jonge Grieks sprekende Amerikaan Rydal (Oscar Isaac) tegenkomen. Hij werkt als gids en probeert tegelijkertijd toeristen op te lichten.

Als het echtpaar hem voor een diner uitnodigt in hun exclusieve hotel, wordt hij ingezet om te helpen het lichaam van een schijnbaar bewusteloze man te verplaatsen. Rydal raakt hiermee ongewild verstrikt in het grimmige web van het duo en probeert hier uit te geraken. Maar dat wordt bemoeilijkt door de liefde die hij voelt voor Colette.

The Two Faces of January draait vanaf 26 juni in de bioscoop.

En de winnaars zijn geworden:

luciferhout
BYM
qltel
nextkiller
Starlynk

Van harte gefeliciteerd!

Slecht nieuws voor alle FOK!kers!

Zeer slecht nieuws voor alle mannelijke FOK!kers. Want wij hebben allemaal minimaal 30 centimeter in de broek. Nu blijkt dat vrouwen de lengte van het mannelijk lid helemaal niet belangrijk vinden.

Nee, het gaat die dames juist om de dikte. Want net als bij tieten blijkt: hoe dikker hoe beter.

Voor het Amerikaanse onderzoek moesten 41 vrouwen kiezen uit 33 stramme kabouters, die waren geprint met een 3D-printer. En wat bleek nu? Een lengte van slechts 16,5 centimeter (haha!) werd het populairst bevonden.

Juist de dikte van de kloppende roede is waar het om draait. Vooral bij eenmalige avontuurtjes kiezen de dames voor een dikkere slagroomklopper dan die van hun eigen man.

Nederlandse F-16's gooien bommen in Afghanistan

Nederlandse F-16's hebben afgelopen week bommen afgeworpen boven stellingen van opstandelingen in Afghanistan. Dat meldt het ministerie van Defensie dinsdag. Of er slachtoffers zijn gevallen is niet bekendgemaakt.

De F-16's werden ingezet ter ondersteuning van de grondtroepen. Opstandelingen beschoten soldaten van de internationale troepenmacht ISAF en bestookten ze met mortieren, aldus het ministerie.

De straaljagers zijn meerdere keren ingezet. Een aantal maal verjoegen ze opstandelingen door hard en laag over te vliegen. Zeker een keer gooiden ze bommen.

Meer informatie wil het ministerie niet geven. "Het inzetten van wapens is wel een laatste redmiddel", aldus een woordvoerder. "Dat gebruiken we liever niet."

Namen Holocaustmonument in 'pad van licht'

Daniel Libeskind heeft dinsdag in Amsterdam zijn ontwerp onthuld voor het Holocaust Namenmonument. Het monument draagt de naam Path of Light. Op blauwgrijze muren komen de namen te staan van de Nederlandse slachtoffers van de Holocaust. Het gaat om 102 duizend joodse namen en 220 namen van Roma en Sinti.

"Een naam is ook een licht", zei Libeskind bij de presentatie. "Het is een reis." De muren hebben verschillende afmetingen en het pad maakt een golvende beweging. "Alle namen zijn goed leesbaar, dat was belangrijk", aldus Libeskind. Er zijn diverse ingangen waarmee het monument kan worden betreden.

De bedoeling is dat het monument in het Wertheimpark in Amsterdam komt te staan, waar ook het Auschwitzmonument van Jan Wolkers staat. De Pools-Amerikaanse architect gaf aan het werk van Wolkers als uitgangspunt te hebben gebruikt voor zijn werk. "Het is geen competitie", benadrukte de 68-jarige Libeskind.

Libeskind is bekend door zijn ontwerp van het Joodse Museum in Berlijn. Ook is hij de architect van het One World Trade Center, dat op de plaats komt van de Twin Towers die instortten na de aanslagen in 2001 in New York.

Over de locatie bestaat onvrede bij omwonenden die zichzelf hebben verenigd in de 'vrienden van het Wertheimpark'. De groep vindt dat de gemeente hen niet genoeg heeft betrokken bij de besluitvorming. Ook Karina Wolkers, de weduwe van Jan Wolkers, is tegen de komst van het monument in het park.

"Dit was de locatie met de minste nadelen en de meeste voordelen", aldus burgemeester Eberhard van der Laan. "Dat is ook de visie gemeenteraad en stadsdeelbestuur." Op 17 juni neemt de stadsdeelcommissie een besluit over het monument.

De architect, die zelf een kind is van Holocaustoverlevers, ziet het monument graag in het park, omdat het in een oude joodse wijk staat. "De Holocaust gebeurde in het centrum van de steden", zei Libeskind. "Ik vind het ironisch om monumenten ver uit het centrum te halen."

Jacques Grishaver, voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité, nam het initiatief tot het monument. Het monument kost tussen de 4,5 en 5 miljoen euro. Het comité probeert het geld bij elkaar te krijgen via giften en doet een beroep op de overheid.

Premier Polen mengt zich in abortusdebat

De Poolse premier Donald Tusk heeft zich dinsdag in het debat over abortus gemengd. In het overwegend katholieke Polen is een stevige discussie gaande over zwangerschapsafbreking en de religieuze overtuiging van artsen. Aanleiding is het nieuws dat een arts op basis van zijn geloof weigerde een abortus uit te voeren. Volgens Tusk zijn artsen verplicht patiënten te helpen en gaat dit boven hun persoonlijke overtuigingen.

De arts die weigerde de foetus te aborteren, Bogdan Chazan, is een van drieduizend medici in Polen die een 'verklaring van geloof' hebben getekend. Daarin geven ze aan religieus te zijn om die reden niet willen meewerken aan abortus en euthanasie. In Polen is abortus toegestaan tot de vijfentwintigste week van de zwangerschap. Ook als het leven van de moeder in gevaar is, of als de foetus ernstige afwijking vertoont is het toegestaan de foetus weg te halen.

Brandslachtoffer Rotterdam blijkt bewoner

Het slachtoffer van de brand die dinsdagochtend woedde in een portiekflat in Rotterdam is de 56-jarige bewoner. Dat meldt de politie. Acht woningen werden vanwege de brand ontruimd. Bewoners konden terecht in een nabijgelegen kinderdagverblijf.

De brand woedde op de eerste verdieping van het gebouw op de hoek van de Putselaan en de Transvaalstraat. De brandweer kreeg rond 07.45 uur een eerste melding binnen. Bij aankomst bleek dat zich mogelijk nog mensen in de woning bevonden. "Daarop zijn we direct overgegaan op een reddingsactie", aldus een woordvoerder.

Al snel werd het slachtoffer aangetroffen. Rond 08.15 uur was de brand geblust en werd het sein brand meester gegeven. De politie doet onderzoek naar het incident. De oorzaak van de brand is nog onbekend

Nederland - Spanje onder leiding van Rizzoli

De Italiaanse topscheidsrechter Nicola Rizzoli fluit vrijdag de eerste wedstrijd van het Nederlands elftal op het WK tegen Spanje. De 42-jarige scheidsrechter floot in 2013 de finale van de Champions League. Op het EK van twee jaar geleden leidde hij de wedstrijd tussen Nederland en Portugal.

Dit seizoen floot Rizzoli onder meer de halve finale in de Champions League tussen Chelsea en Atlético Madrid. De wedstrijd tussen Oranje en Spanje wordt vrijdag om 21.00 uur gespeeld in Salvador.

Storing oostelijk treinverkeer tot woensdagochtend

Het treinverkeer tussen Ede Wageningen en Arnhem ligt zeker nog tot woensdagochtend stil vanwege reparatiewerkzaamheden nadat een blikseminslag voor flinke schade zorgde. Dat meldt ProRail dinsdag op Twitter.

De bracht blikseminslag dinsdagochtend zware schade toe aan zogeheten relaiskasten waarmee seinen en wissels worden aangestuurd. Ook zijn meerdere kabels doorgebrand en is een systeem voor het aansturen van spoorovergangen beschadigd.

Het getroffen traject is vier kilometer lang. "Onze aannemer is ter plaatse en werkt hard aan herstel zodat treinen zo snel mogelijk weer kunnen rijden", is te lezen op de site van ProRail.

Het gaat om een 'tijdrovende klus', de defecten zijn moeilijk op te sporen. "Met het blote oog zie je niet direct wat er kapot is. Het gaat om beschadigingen in en rond een zestal kasten met honderden kabeltjes. Je meet in de ene kast of het communiceert met de andere kasten én of de communicatie richting het spoor (bediening van seinen en wissels) functioneert. Dat is zeer tijdrovend werk", aldus de spoorbeheerder.

Jemen zonder stroom door aanslagen

Heel Jemen zit zonder stroom als gevolg van een reeks aanslagen op hoogspanningslijnen. Dat heeft het Jemenitische ministerie van energie dinsdag bekendgemaakt.

Maandag werden in alle vroegte de hoogspanningslijnen langs de weg tussen de hoofdstad Sanaa en de stad Marib aangevallen. Alle 23 miljoen inwoners kwamen daardoor zonder stroom te zitten.

Jemen wordt geregeld getroffen door stroomstoringen. Veel mensen kiezen dan ook voor dieselgeneratoren. In Sanaa staan echter lange rijen bij tankstations, omdat ook brandstoftrucks de afgelopen dagen zijn aangevallen.

[E3] Liveblog Nintendo

Om 18.00 uur begint de laatste E3-persconferentie van deze E3. Na Microsoft, EA, Ubisoft en Sony is het nu tijd voor Nintendo om hun nieuwste games te laten zien. Benieuwd wat we allemaal kunnen gaan gamen op onze Wii U en 2DS? Stay tuned! Volg zelf de livestream op de site van Nintendo!

Eindoordeel: een 6,5. Geen grote aankondigingen, maar 1 nieuw spel, alles doorgeschoven naar 2015. Het lijkt erop dat Nintendo inzet op Super Smash dit jaar. 

18:46 Gaat hij nog wat leuks doen met de Wii U-gamepad? Nope. We moeten nu kijken naar de Nintendo Minute waarbij ze uitleggen wat de nieuwe Amiibo gaat doen.

18:45 Palutena wordt dus de afsluiter van deze persconferentie. Maar we zien Miyamoto!

18:43 Helaas nog meer Super Smash-beelden. Ik trek mijn megaton terug. Link en de nieuwe Palutena kunnen nu tegen elkaar spelen!

18:42 MEGATON, nog een teaser!

18:41 Leuk, maar ik ga niet even naar LA om Super Smash Bros te spelen. Maar Reggie kondigt nog meer video's aan.

18:40 Ook Splatoon wordt weer in 2015 gelanceerd. 

18:38  Zoveel mogelijk spuiten heeft geen zin, je moet wel een beetje tactiek gebruiken. Ondertussen kom ik erachter dat je spuit door middel van een Nerf gun en je jezelf kunt verstoppen in je eigen inkt.

18:37 De Wii U-controller zorgt voor een overzichtslook. Je kan zien waar de inkt en je tegenstanders zich bevinden. 

18:36 Toch blijft de fascinatie voor inktvissen verbazingwekkend. De inkt geeft je ook voordelen. Zo kan je sneller rennen door je eigen inkt.

18:35 Splatoon! Een nieuwe IP. Bedoeling is zoveel mogelijk onder te spuiten. Laat Djeez het niet horen.

18:34 Met een Nerf gun alles onderspuiten terwijl we naar beelden van het Kyoto Aquarium kijken. 

18:33 En weer een diss richting fans! Ook de nieuwe Mario Maker wordt even aangekondigd. Iedereen kan nu zelf zijn Mario-level maken en zelf de stijl kiezen. Moet het lijken op de NES-versie of de Wii U-versie? Dat kan je nu zelf beslissen. Weer 2015, helaas.

18:31 Een nieuwe Xenoblade komt uit in 2015. Maar nog geen Metroid ...

18:30 Een sequel van Kirby's Canvas Curve wordt nu ff gedropt voor de Wii U. Komt uit in 2015.

18:29 Tientallen vijanden tegelijk op je scherm en dan met Zelda hakken. Klein megatonnetje in wording. Komt uit op 26 september 2014.

18:27 Dynasty Warriors meets Zelda. Zal te spelen zijn met zijn tweeën, elk op een apart scherm. Link, Zelda en Linda zullen te spelen zijn.

18:26 Bayonetta 2 laat veel gameplaybeelden zien waarin er weer druk gevlogen en gevochten wordt en de hele omgeving kapot kan. Bayonetta 2 zal deel 1 bevatten. Komt uit in oktober.

18:25 Sega maakt weer een game voor Nintendo  

18:24 Bijna goed, er kwam een Pokémon uit. Omega Ruby en Alpha Sapphire, dus we hebben weer genoeg om te vechten op de 3DS! Komt uit op 21 november 2014.

18:23 Japans jongetje onderzoekt grotten. Komt vast ook een octopus uit. 

18:22 De wereld is een grote puzzel. Nu wordt Link achternagezeten door een groot monster met tentakels. Het blijven tenslotte Japanners. Game komt uit in 2015.  

18:21 Geen missies meer. Gewoon een grote wereld waar je lekker weer mag ontdekken op de manier die jij wil, niet hoe de developers willen.

18:20 Zelda nu. Slap gelul over hoe moeilijk het is om een 3D world te maken. Maakt geen reet uit, want het ziet er prachtig uit. Wel weer paarden

18:19 Geforceerde grappen tussen Bowser en Princess zijn niet leuk

18:18 Firstlook! Toad gaat op pad. Het lijkt op DLC voor Super Mario World voor de Wii U!

18:17 Ik voorzie een grote hit op het Viva-forum en in OUD!

18:16 Yoshi krijgt ook multiplayer! Je kan elkaar helpen, opeten en uitpoepen.

18:15 Yoshi draait niet om opdrachten, maar om dingen ontdekken. Het gaat tenslotte niet om het resultaat, maar de weg ernaartoe.

18:14 Je kan nu nog meer met wol doen. Zoals bruggen bouwen, tunnels maken en wol oppakken. Samen met je eitjes en balletjes wol.

18:13 Ondertussen zitten we naar bolletjes wol te kijken. Joepie. Dus dan krijgen we Yoshi's Wollie World, na Kirby Epic Yarn.

18:12 Binnenkort kan je je eigen Mario-game maken! 

18:11 Nieuwe games! Ondertussen wil ik ook die pin voor mijn jasje.

18:10 Mario Kart 8 gaat dit ook ondersteunen! Eindelijk je save game meenemen.

18:09 Super Smash Brothers zal als eerste NFC ondersteunen. Je kan de mannetjes meenemen naar je vriendjes en vreemden.

18:09 De 3DS-versie is te koop vanaf 3 oktober.

18:07 Ook de 3DS-versie krijgt nieuwe spelmodi die eerder op de Wii en de Wii U waren.

18:05 Nintendo is teruggekomen op zijn besluit om Mii-poppetjes te gebruiken. Beste keuze ooit!

18:04 NFC-poppetjes kunnen gebruikt worden op de Wii U-controller

18:03 Zo te zien kan je nu met je eigen Mii's Super Smash spelen. 

18:02 Na een flinke diss richting fans die Mother 3 willen, nu een dik gevecht à la Smash Brothers tussen de directeuren van Nintendo!

18:00 En we zijn live! De Reggie is online en dist nu de fans nu al!

Half miljoen ingezet bij 'recordweddenschap'

In Londen heeft een man 400.000 pond (bijna een half miljoen euro) ingezet op een Schots 'nee' in een referendum over onafhankelijkheid. Dat meldt The Independent dinsdag. Het zou de grootste politieke weddenschap ooit zijn.

Volgens het wedkantoor zette iemand eerder al 200 duizend pond in op een Schots nee. Hetzelfde bedrag werd jaren geleden ingezet op een overwinning van David Cameron in de leiderschapsverkiezing voor de conservatieven. Deze recordgok kan de man uit Surrey, die geen Schots maar een Engels accent had, omgerekend 124.000 euro winst opleveren.

De Schotten mogen zich op 18 september uitspreken over onafhankelijkheid. Er is bij gokkantoor William Hill al zeker een miljoen pond ingezet op de uitkomst.

Miljoen minder verkeersboetes begin dit jaar

De politie heeft in de eerste vier maanden van dit jaar bijna een miljoen minder verkeersboetes uitgedeeld dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit een overzicht van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Dit jaar zijn 2,8 miljoen boetes uitgedeeld, tegenover 3,8 miljoen vorig jaar.

Het ministerie noemt geen reden waarom het aantal boetes is gedaald. Wel speelt een rol dat op diverse locaties in Nederland de trajectcontrolesystemen werden vervangen en daardoor tijdelijk uitstonden, aldus het ministerie. Dit leidde tot ongeveer driehonderdduizend minder bekeuringen.

In totaal werden 2,3 miljoen mensen beboet voor te hard rijden. Dat zijn ongeveer zevenhonderdduizend minder bekeuringen dan vorig jaar.

De politie deelde in totaal 212.000 bonnen uit voor fout parkeren, ongeveer dertigduizend minder dan vorig jaar. Door rood rijden werd 54.000 keer beboet, tegenover bijna tachtigduizend een jaar eerder.

Kleinere boetes voor het rijden zonder gordel, het niet dragen van een helm of het fietsen zonder verlichting werden ook minder uitgereikt. In deze categorie 'overigen' werden in totaal honderdtwintigduizend bekeuringen minder uitgeschreven dan de eerste vier maanden van 2013, aldus het ministerie.

Gepeste kinderen dragen vaker wapens

Gepeste kinderen en jongeren tussen de 11 en 21 jaar dragen vaker een wapen dan leeftijdsgenoten die niet gepest worden. Dat concluderen onderzoekers na een analyse van tientallen studies uit verschillende landen. Ook pesters zelf en jongeren die zowel pesten als worden gepest dragen meer wapens.

Volgens onderzoekers van de Universiteit Leiden in samenwerking met een wetenschapper van de Hotelschool Den Haag is nu bewezen dat pestgedrag een hechte relatie heeft met wapenbezit. Ze analyseerden in totaal 22 onderzoeken naar in totaal 257.000 slachtoffers van pestgedrag. "Onderzoeken naar gepeste kinderen spraken elkaar soms tegen. Daar is nu een duidelijker beeld over", aldus onderzoeker Mitch van Geel.

Het is niet duidelijk om wat voor wapens het gaat. "De definitie van een wapen verschilt in onderzoeken soms nog", aldus Van Geel. "Het gaat naast pistolen ook om messen, pepperspray of knuppels." Hoeveel vaker jongeren een wapen dragen, is niet duidelijk. "Gepeste kinderen dragen waarschijnlijk een wapen om zichzelf te beschermen", aldus Van Geel.

De onderzoekers analyseerden ook vijftien studies die pesters betroffen (236.000 kinderen) en acht naar kinderen die zowel gepest worden als zelf pesten (tweehonderdduizend kinderen). Ook bij deze groepen constateerden de onderzoekers dat er vaker een wapen werd gedragen. "Mogelijk om anderen te intimideren", aldus Van Geel. "Bij jongeren die zowel pesten als gepest worden speelt mogelijk intimidatie en bedreiging een rol."

Een groot deel van de onderzoeken komt uit Amerika, maar volgens de onderzoekers heeft de cultuur van wapenbezit in de VS de uitkomst van het onderzoek niet beïnvloed. "Pesters en slachtoffers in verschillende landen reageerden hetzelfde." De studies werden gehouden tussen 2000 en 2014. Twaalf van de analyses zijn uit 2012 of later. In de analyse is geen onderzoek uit Nederland opgenomen.

Selah Sue en Disclosure ook naar Lowlands

Disclosure en Selah Sue zijn toegevoegd aan de line-up van Lowlands. Dat maakte de organisatie dinsdag bekend. Ook Kensington, John Talabot en Oscar and the Wolf komen tussen 15 en 17 augustus naar Biddinghuizen. In totaal werden dertien nieuwe namen aangekondigd.

Eerder werd al duidelijk dat acts als Queens of the Stone Age, Stromae, Snoop Dogg en Triggerfinger afreizen naar het festival. Binnenkort worden de laatste namen naar buiten gebracht. Ook wordt nog bekendgemaakt wat er te doen is op het gebied van theater, comedy, kunst, wetenschap en literatuur.

CDA wil onderzoek naar leenstelsel

Het CDA wil nieuw onderzoek naar de gevolgen van de invoering van het leenstelsel voor studenten. Het kabinet stelt dat de toegankelijkheid van het hoger onderwijs zal toenemen, en dat vindt CDA-Kamerlid Michel Rog een 'bizarre bewering'.

Rog wil dat de gedragseffecten worden onderzocht, evenals de hoogte van de studieschuld die studenten straks opbouwen. Hij denkt dat de schulden veel hoger zijn dan minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) voorspiegelt.

"De minister blijft beweren dat het CDA, evenals andere tegenstanders van het leenstelsel ongelijk hebben", zegt Rog. "Hoe en waarom dit zo is, kan ze niet op basis van cijfers toelichten. Dat is onverantwoord wanneer het op zulke grote besluitvorming aan komt."

De kans dat Rog zijn zin krijgt is klein. Over het leenstelsel hebben PvdA en VVD een akkoord gesloten met D66 en GroenLinks, zodat er een meerderheid is in zowel Tweede als Eerste Kamer die nieuw onderzoek waarschijnlijk zal blokkeren.

Gewonden na botsing brandweerwagen met vuilnisauto

Bij een aanrijding tussen een brandweerwagen en een vuilniswagen in Apeldoorn zijn dinsdagmiddag drie gewonden gevallen. Het trio is naar een ziekenhuis gebracht, meldt de politie.

De aanrijding vond plaats op de kruising van de Laan van Malkenschoten met de Kayersdijk in Apeldoorn. De brandweerwagen was met zwaailichten en sirenes onderweg naar een spoedmelding van een autobrand op de A1. Door nog onbekende oorzaak botste de brandweerauto op de vuilniswagen.

De chauffeur van de vuilniswagen en haar bijrijder raakten bekneld en moesten door brandweerpersoneel worden bevrijd. De vrouwelijke bestuurder van de vuilniswagen liep verwondingen op door rondvliegend glas. Beide voertuigen zijn weggesleept. De politie onderzoekt de toedracht van het ongeval.

Reeks ramkraken en inbraken opgelost in Maastricht

De politie heeft elf verdachten aangehouden voor een reeks ramkraken, autodiefstallen en woninginbraken in Maastricht. Twee mannen en een jongen zitten nog vast, meldt de politie dinsdag.

De elf worden verdacht van betrokkenheid bij 37 ramkraken, negentien autodiefstallen en 75 woninginbraken. Bij invallen in Maastricht en het Belgische Lenaken onder meer 147 laptops, zeventig camera's, vijfhonderd flesjes parfum en vierhonderd pakjes sigaretten gevonden.

De elf maken deel uit van een groep van 38 mensen, onder wie elf minderjarigen, die voor veel overlast zorgen in en rond Maastricht. De meesten zijn familie of bekenden van elkaar. Ze plegen alleen of in wisselende samenstellingen misdrijven en begaan overtredingen.

Van de groep zijn dit jaar 28 mensen aangehouden, sommigen meerdere keren. In totaal zijn binnen de groep 75 aanhoudingen verricht voor onder meer winkeldiefstal, bedreiging en mishandeling.

Politie, justitie, gemeente, woningcorporaties, jeugdzorg, de Belastingdienst en reclasseringsorganisaties trekken nu samen op om de groep aan te pakken.

Aston Villa neemt Joe Cole over van West Ham

Joe Cole heeft een contract voor twee jaar getekend bij Aston Villa. De 32-jarige Engelsman komt over van West Ham United waar zijn contract afliep. De middenvelder kwam in het verleden uit voor onder meer Chelsea en Liverpool. In 2010 speelde 56-voudig international Cole voor het laatst voor het Engelse nationale team.

"Ik heb het geluk dat ik al een mooie carrière heb, maar er is nog steeds veel dat ik wil bereiken", laat Cole weten. "Deze club heeft veel potentieel en ik denk dat we alleen maar beter worden." Cole is de tweede aanwinst voor Aston Villa. Vorige week haalde de club van Nederlanders Ron Vlaar en Leandro Bacuna verdediger Philippe Senderos binnen.

Jeltema volgt Veldmate op bij FC Groningen

Peter Jeltema wordt vanaf 1 september de nieuwe manager technische zaken van FC Groningen. Dat meldt de club dinsdag. Jeltema is de opvolger van Henk Veldmate, die in april aangaf hoofd scouting te worden bij Groningen. De afgelopen veertien jaar was de 53-jarige Jeltema hoofd opleiding bij de club.

Algemeen directeur Hans Nijland heeft met verschillende kandidaten gesprekken gevoerd voor de functie, laat hij op de clubsite weten. "Gaandeweg zijn we ervan overtuigd geraakt dat Jeltema de aangewezen persoon is om de technische leiding binnen FC Groningen op zich te nemen." Nijland heeft bewust gekozen voor iemand die de clubcultuur kent. "Hij kent de mensen door en door en heeft uitstekend gefunctioneerd."

Jeltema is benieuwd naar de nieuwe functie. "Als technisch manager zal ik straks in de voorhoede van de club staan. Ik ben nieuwsgierig wat het met mij zal gaan doen. Hoe ik mij in die functie beweeg, waar ik tegenaan zal lopen en hoe ik daar vervolgens weer op zal reageren."

Duitser Arndt wint sprintersetappe Dauphiné

De Duitse wielrenner Nikias Arndt heeft de derde etappe in Critérium du Dauphiné gewonnen. De sprinter van Giant-Shimano versloeg in de sprint de Belg Kris Boeckmans van Lotto-Belisol. Arndts ploeggenoot Reinardt Janse van Rensburg uit Zuid-Afrika werd derde.

Blel Kadri, Natnael Berhane en Cesare Benedetti waren de vroege vluchters van de dag. In het tweede deel van de wedstrijd probeerde een kopgroep van acht man weg te raken, maar ook zij werden weer door het peloton gegrepen. In de laatste kilometers waagde Lieuwe Westra nog zijn kans, maar de sprintersploegen lieten zich niet in de luren leggen.

In het algemeen klassement veranderde er niets. De Brit Chris Froome blijft leider. Alberto Contador volgt op twaalf seconde en staat tweede. Wilco Kelderman blijft beste Nederlander op de derde plek.

Triootje in auto eindigt tegen boom

De spuitgasten van het Chinese Wenzhou moesten onlangs uitrukken voor een vreemd ongeval. Een auto met daarin twee vrouwen en een man was tegen een boom geknald. Het trio had namelijk ruige seks gehad in het wagentje.

Chung Yeh moet een gelukkig man zijn. De 32-jarige man wist de 27-jarige Yi Hsu en de 23-jarige Dai Lei zo ver te krijgen om hen beiden in de auto aan zijn gele spelmaspeel te rijgen. Het ging er echter nog heter aan toe dan gedacht.

Terwijl Yeh de dames alle hoeken van het karretje liet zien, tikte hij abusievelijk de handrem aan. Laat de auto nu toevallig bovenaan een berg te zijn geparkeerd. Het wagentje rolde dus hard de berg af, waarna dit tegen een boom snoeihard tot stilstand kwam.

Uiteindelijk moest de blandweel eraan te pas komen om het naakte drietal uit hun benarde positie te bevrijden. De bestuurder is meegenomen voor verhoor wegens obsceen gedrag. De vrouwen zullen pas worden verhoord als zij in het ziekenhuis zijn opgelapt, zo laat de politie weten.

Zangtrio Romeo op zoek naar oude liefde

FOK!kers opgelet! De mannen van het Nederlandse zangtrio Romeo zijn namelijk op zoek naar iemand die hun muziek kan waarderen een oude vlam. Voor de videoclip van de heruitgave van hun hit 'Coming Home' zoeken ze naar de dame die in de clip uit een lang en duister verleden 1998 de rol van Julia vertolkte. Dat liet hun management vandaag weten.

De clip moet zo veel mogelijk lijken op het origineel. Zo keren Julian, Spencer en Milton voor de opnames terug naar dezelfde locatie waar de originele clip zestien jaar geleden werd opgenomen.

Romeo scoorde in de jaren negentig hits met 'Coming Home', 'Secret Love', 'I'll Be Holding On' en '100% Verliefd'. Het zangtrio werkt ook aan een nieuw studioalbum en er is een documentaire in de maak over de groep, getiteld Romeo the Story.

Kijk hier voor de oude vlam in kwestie. Of deze dame er na 16 jaar nog steeds zo uitziet als in de videoclip is niet bekend.

 

Potje van 114 miljoen voor helpen werkzoekenden

Arbeidsmarktregio's kunnen een beroep doen op een Europese geldpot van 114 miljoen euro om mensen die moeilijk aan werk kunnen komen weer aan de slag te helpen. Staatssecretaris van Sociale Zaken Jette Klijnsma (PvdA) roept de regio's daarom op vooral van die mogelijkheid gebruik te maken, zo zei ze dinsdag.

Het bedrag komt uit het Europees Sociaal Fonds (ESF) en is beschikbaar voor ondersteuning bij het invoeren van de Participatiewet, die binnenkort in de Eerste Kamer wordt behandeld. Bij die wet worden gemeenten verantwoordelijk voor het weer aan een baan helpen van mensen die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt.

Voor elke arbeidsmarktregio is een vast budget gereserveerd, zegt Klijnsma. Daarvoor moeten de regio's echter wel een beroep doen op het geldpotje, stelt ze. "Ik roep de arbeidsmarktregio's op deze middelen optimaal in te zetten", aldus de bewindsvrouw.

Het geld van het ESF kan onder meer worden uitgegeven aan werkloze jongeren, oudere werkzoekenden, langdurig werklozen, gedetineerde jongeren in een jeugdinrichting of mensen met een arbeidsbeperking.

Zes jaar cel geëist voor overvallen op prostituees

Tegen een 26-jarige man die ervan wordt verdacht drie prostituees met geweld te hebben beroofd is dinsdag zes jaar cel geëist. Hij sloeg volgens justitie twee jaar geleden toe in Alkmaar, Utrecht en Den Haag.

De man pakte zijn slachtoffers volgens het Openbaar Ministerie in Alkmaar van achteren vast en kneep hun keel dicht tot ze bewusteloos waren. Daarna beroofde hij de vrouwen. Hij maakte in totaal negenhonderd euro buit.

Het OM zette de man vorig jaar op de nationale opsporingslijst uit vrees voor doden. Hij werd uiteindelijk in Spanje opgepakt en overgeleverd aan Nederland.

De man pleegde in 2009 al soortgelijke overvallen op drie andere prostituees. Daarvoor kreeg hij 3,5 jaar cel. Eind april 2012 kwam hij vrij. Twee maanden daarna maakte hij drie nieuwe slachtoffers.

De man staat ook terecht omdat hij ongewenst vreemdeling is en weigert het land te verlaten. De rechtbank doet naar verwachting over twee weken uitspraak.

Jolie en Hague openen top over seksueel geweld

De Amerikaanse actrice en VN-ambassadeur Angelina Jolie en de Britse minister van buitenlandse zaken William Hague hebben dinsdag een vierdaagse top over seksueel geweld geopend. Op de top wordt aandacht besteed aan het lot van vrouwen in oorlogs- en crisisgebieden die worden verkracht.

Op de top zijn meer dan honderd landen vertegenwoordigd. Er wordt bekeken op welke manieren strafrechtelijk onderzoek naar seksueel geweld kan worden verbeterd en hoe slachtoffers beter kunnen worden geholpen. Hague noemde verkrachting in oorlogsgebieden een van de 'ergste massamisdaden' van de afgelopen twee eeuwen.

Jolie zei de conferentie op te willen dragen aan een verkrachtingsslachtoffer dat zij en Hague kortgeleden in Bosnië interviewden. Het slachtoffer vertelde dat ze zich zo enorm vernederd voelde door de gebeurtenis dat ze het niet kon opbrengen haar kind erover te vertellen. "Ze voelde zich in de steek gelaten door de wereld, omdat er geen gerechtigheid was voor wat haar was aangedaan, zeker in haar situatie, omdat ze de mannen die haar verkrachtten vrij op straat zag lopen. Deze dag is voor haar."

De verwachting is dat Hague en Jolie woensdag met een internationaal protocol komen om te zorgen dat verkrachtingen in crisistijd beter worden aangepakt.

Donderdag zit Hague een bijeenkomst voor die zich richt op de moslimextremistische terreurgroep Boko Haram. Daar zijn ook de Nigeriaanse minister van buitenlandse zaken en hoogwaardigheidsbekleders uit buurlanden aanwezig. Boko Haram ontvoerde in april meer dan driehonderd meisjes. De aanval vestigde opnieuw de aandacht op het geweld waar vrouwen in crisistijd vaak mee te maken krijgen.

Wilders wil zetel in Europees Parlement

PVV-leider Geert Wilders claimt zijn voorkeurszetel in het Europees Parlement. Dat heeft secretaris-directeur van de Kiesraad Melle Bakker dinsdagmiddag gezegd op BNR. Of Wilders de zetel krijgt, is nog niet zeker.

De zogeheten commissie voor de geloofsbrieven van de Tweede Kamer heeft zich dinsdag gebogen over de benoeming van Wilders. Bakker verwacht dat de commissie akkoord zal gaan, omdat er geen Nederlandse regels zijn die een dubbelmandaat verbieden. Daarna volgt ook nog een procedure in het Europees Parlement. Op Europees niveau is er wel een verbod.

Wilders heeft vorige week al aangekondigd dat hij het verbod op het dubbelmandaat gaat aanvechten. Zijn advocaat heeft dinsdag een versnelde procedure in gang gezet bij het Hof van Justitie van de Europese Unie.

Nieuwe film Russell krijgt release date

Joy, een film van David O. Russell, zal met Kerstmis 2015 in de bioscoop verschijnen. Het waargebeurde verhaal over hoe de uitvindster van de Miracle Mop van armoe naar rijkdom ging, is vanaf 25 december volgend jaar te zien, zo maakte Fox bekend. Gezien de datum is de kans groot dat Joy mee wil doen om de prijzen.

Jennifer Lawrence zal na eerdere samenwerkingen met Russell ook in deze film te zien zijn. Als hoofdrolspeelster vertolkt ze de rol van Joy Mangiano, de alleenstaande moeder die haar geluk deed keren en een fortuin vergaarde door het op de markt brengen van een speciale dweil. Het script komt uit de pen van Annie Mumolo, bekend van Bridesmaids.

Na Silver Linings Playbook en American Hustle wordt dit de derde keer dat Lawrence en Russell samenwerken. 

[WK Hockey] Amerikaanse vrouwen nemen optie op groepwinst

De Amerikaanse vrouwen hebben zich defintief verzekerd van de halve finale van de wereldkampioenschappen hockey. In het laatste pouleduel met Zuid-Afrika volstond een gelijkspel, maar Team USA zegevierde met 4-2. Hiermee neemt de ploeg een serieuze optie op groepswinst.

Beide ploegen maakten er een fysieke wedstrijd van. Zuid-Afrika leidde de dans en creëerde drietal strafcorners, maar deze bleven onverzilverd. Aan de andere kant kwam Amerika er een keer gevaarlijk uit. Paige Selenski had de grootste mogelijkheid om haar ploeg op voorsprong te brengen, maar de aanvaller ramde de bal hard naast.

Op slag van rust was het dan toch raak voor Team USA. Uit de eerste Amerikaanse corner volgde een strafbal, die Caroline Nichols binnen pushte: 1-0. In het tweede bedrijf hingen de bordjes al snel in evenwicht. Na een foute pass van Lauren Crandall, onderschepte Bernadette Coston de bal. Ze gaf voor op de tweede paal, alwaar Marsha Cox klaarstond om binnen te tippen: 1-1.

Met de typische Amerikaanse winnaarsmentaliteit lag twee minuten later de 2-1 al in het doel. Bij de tweede corner flatste Nichols vanaf de kop van de cirkel op Katie Reinprecht, die de bal achter goalie Anelle van Deventer tipte. Even later was ook de 3-1 een feit, toen Crandall de tweede strafbal van het duel benutte. Zuid-Afrika liet ook zien prima te kunnen scoren vanuit cornervarianten. Lisa-Marie Deetlefs tipte de 3-2 binnen. Nog geen halve minuut later waren de Afrikanen wederom gevaarlijk, maar Tarryn Bright tikte de voorzet van Kathleen Taylor over. Amerika kwam wel weer tot scoren. Rachel Dawson sleepte raak uit de derde corner: 4-2.

De VS is de eerste ploeg van poule B die zeker is van de halve finale. Of de Amerikanen groepswinnaar worden, is nog de vraag. Argentinië en China spelen om 17.30 uur tegen elkaar. Wint Argentinië met meer dan vijf doelpunten verschil, dan eindigen de Zuid-Amerikanen op de eerste plek. China maakt ook nog kans op de halve finale. De Aziaten moeten dan wel Argentinië verslaan.

Honderd zwartspaarders melden zich per dag

Dagelijks melden zich momenteel zo'n honderd zwartspaarders bij het ministerie van Financiën. Zo'n 7500 zwartspaarders hebben zich tot nu toe gemeld. Dat heeft staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes (VVD) dinsdag gezegd in een interview met RTL Z.

"Het gaat steeds harder. Eerst meldden zich zo'n tien mensen per werkdag, nu zijn het er honderd per werkdag", zei Wiebes. Mensen met zwart geld hebben nog tot het einde van deze maand om zich vrijwillig te melden. Wie daarna wordt gepakt krijgt een boete die hoger is dan nu.

Zwartspaarders die de afgelopen maanden tot inkeer zijn gekomen hebben de Nederlandse schatkist ongeveer 450 miljoen euro aan extra eenmalige opbrengsten opgeleverd, meldde de Belastingdienst een maand geleden. Gemiddeld wordt een half miljoen euro opgebiecht.

Het aantal inkeerders ligt onder de huidige regeling flink hoger dan eerdere keren. Zo meldden zich in 2011 maar 385 zwartspaarders. De stijging komt doordat landen zoals Luxemburg en Zwitserland hun bankgeheim op moeten heffen. De meest gehoorde reden is overigens dat mensen 'af willen van de steen in hun maag', aldus de fiscus.

Na 1 juli moet dertig procent extra belasting worden betaald. Vanaf 1 juli 2015 is de boete zestig procent. Als het zwarte spaargeld zonder inkeer van de eigenaar wordt gevonden, kan de boete oplopen tot driehonderd procent.

[WK Hockey] Teleurgestelde Duitsers winnen nog wel van Zuid-Korea

Duitsland stevent af op de derde plaats in poule B. Onze oosterburen, die door de overwinning van Argentinië al uitgeschakeld waren voor de halve finale, boekten een 6-1 overwinning op Zuid-Korea, dat als vijfde eindigt in de groep, nipt boven Zuid-Afrika.

De Duitsers moesten ‘s ochtends lijdzaam toezien hoe Argentinië met 5-1 van Zuid-Afrika won, waardoor de halve finale voor hen al buiten bereik was voordat ze dinsdag überhaupt één seconde op het veld hadden gestaan. Het duel tegen Zuid-Korea leek dan ook een verplicht nummer te worden voor Duitsland, dat nog wel zijn best moest doen om de derde plaats te bereiken.

In het eerste kwartier viel er voor het publiek in het Kyocera Stadion niets te genieten. Geen kansen, geen strafcorners, niets. Pas daarna wilden de Duitsers er alles aan doen om in ieder geval de derde plaats nog binnen te slepen. Na de gemiste strafcorner van Christopher Zeller, die de Koreaanse keeper Myungho Lee uit de kruising bokste, hield de Aziatische verdediging geen stand meer. Christopher Wesley bracht Duitsland op voorsprong, waarna Benedikt Furk en Martin Zwicker hun ploeg naar een veilige 3-0 schoten.

In het eerste kwartier van de tweede helft viel het publiek wederom bijna in slaap. Daarna gingen beide ploegen weer op zoek naar een treffer. Christopher Rühr raakte de lat en Zuid-Korea kreeg drie strafcorners, waaruit Hyunwoon Nam zowaar de 3-1 binnensleepte. Spannend werd het echter niet meer, want tien minuten voor tijd maakte Florian Fuchs aan alle onzekerheid een eind door de 4-1 op zijn naam te schrijven. Oliver Korn en Christopher Zeller tilden de stand uiteindelijk nog naar 6-1 , waardoor het publiek toch nog een leuke wedstrijd voorgeschoteld kreeg.

Duitsland heeft door de overwinning drie punten meer dan Nieuw-Zeeland, dat ook nog eens een slechter doelsaldo heeft. De Kiwi’s moeten dinsdagavond een flinke overwinning op Oranje boeken om nog derde te kunnen worden.

Lakse Betancur moet Tour mogelijk missen

Carlos Betancur is terecht.  De wielrenner bevindt zich nog in zijn geboorteland Colombia, terwijl was afgesproken dat hij een week geleden terug zou keren naar Frankrijk. Daardoor ontbreken nu enkele noodzakelijke documenten, waardoor hij mogelijk de Tour de France moet missen.

"Vandaag is het erg onzeker dat Carlos deelneemt aan de Tour de France", vertelde ploegleider Vincent Lavenu aan het Franse persbureau AFP. "Het is nodig dat hij direct terugkeert uit Colombia om de nodige documenten in orde te brengen. Aangezien de Tour van start gaat in Engeland, is een visum vereist"

De coureur van AG2R zou op 3 juni in Frankrijk landen om zich voor te bereiden op de Ronde van Zwitserland, maar bleef zonder zich af te melden langer in Colombia.Toen zijn ploeg hem opbelde, vertelde Betancur dat hij moe was.

"Hij heeft een ongelooflijk talent, maar helaas is hij moeilijk handelbaar", zo sprak Lavenu kritisch. "Ik ben ervan overtuigd dat hij de kwaliteiten heeft om een grote ronde te winnen, maar het wordt zo wel ingewikkeld."

Betancur won dit jaar in maart twee etappes en het eindklassement In Parijs-Nice. Vorig jaar won hij ook de witte trui voor beste jongere in de Giro d'Italia.

WK-fans wacht chaotisch welkom in Brazilië

Bouwsteigers, een aankomsthal die blank staat, ellenlange rijen op de taxistandplaats: supporters die naar Brazilië reizen voor het WK-voetbal worden bij aankomst op het vliegveld met de nodige ongemakken geconfronteerd. Het toernooi begint donderdag en de luchthavens doen hun uiterste best om de stromen voetbalfans warm welkom te heten, maar de passagiers wacht desondanks in veel gevallen een chaotische ontvangst.

Neem bijvoorbeeld de grootste luchthaven van het land, Guarulhos in Sao Paulo. De autoriteiten hebben bijna zeven jaar de tijd gehad om de luchthaven in gereedheid te brengen voor het WK en toch is nog slechts een kwart van de nieuwe terminal, die omgerekend bijna een miljard euro heeft gekost, in gebruik. Veel reizigers komen aan in een donkere, somber stemmende terminal die nog stamt uit de tijd van de militaire dictatuur, die dertig jaar geleden werd beëindigd. Maandag bedroeg de wachttijd voor een taxi op Guarulhos meer dan twee uur en het verkeer in de omgeving stond als gevolg van een staking van metropersoneel muurvast.

"Laat ik het zo zeggen: we laten de wereld niet het beste van onszelf zien", zegt Luiz Gustavo Fraxino, adviseur luchthaveninfrastructuur uit Curitiba, een van de steden waar de komende vier weken wordt gevoetbald. Deskundigen wijten de problemen op de vliegvelden aan gebrekkige voorbereiding en regelzucht van de overheid.

President Dilma Rousseff ontkent dat Brazilië niet klaar is voor het WK. Dat de infrastructuur overbelast is, duidt er volgens haar op dat het land bezig is zich te ontwikkelen: de middenklasse groeit en voorheen arme Brazilianen reizen voor het eerst per vliegtuig.

"We bouwen niet alleen vliegvelden voor het WK, voor de FIFA", zei ze onlangs. "We bouwen voor de Brazilianen."

Om te kunnen reizen in Brazilië is vliegen vaak de enige serieuze mogelijkheid. Het land is zo groot als een continent, maar spoorverbindingen voor personenvervoer zijn er bijna niet, zelfs niet tussen de twee grootste steden, Rio de Janeiro en Sao Paulo, die ruim vierhonderd kilometer uit elkaar liggen. Daar komt nog bij dat Brazilië de wedstrijden met alle geweld in twaalf steden wilde laten spelen en niet in acht, zoals de FIFA graag had gezien, met als gevolg een lager budget per stad. Zelfs de burgemeester van Rio, Eduardo Paes, gaf vorige week toe dat dit een verkeerde beslissing is geweest.

Reizigers die in Rio aankomen hebben geluk als ze niet direct beginnen te druipen van het zweet. Zelfs al is het niet het warmste seizoen, de temperaturen in Brazilië schommelen rond de 26 graden Celsius en de luchtvochtigheid bedraagt bijna zeventig procent. En als het warm is, plegen de airconditioners het te laten afweten.

Op de splinternieuwe luchthaven van Brasilia leidde een tropische wolkbreuk van twintig minuten er onlangs toe dat de terminal blank kwam te staan. Vliegvelden in andere WK-gaststeden staan nog vol steigers. Ook komt het voor dat nieuwe faciliteiten nog niet in gebruik genomen kunnen worden. En op de meeste vliegvelden ontbreekt het aan voorzieningen als stopcontacten voor het publiek en wi-fi. Ook zijn de vliegvelden niet echt ingesteld op reizigers die het Portugees niet machtig zijn.

Er kunnen zich ook ernstiger problemen voordoen. Een consumentenorganisatie die eerder dit jaar een onderzoek deed op de luchthaven van Rio trof geblokkeerde nooduitgangen, niet werkende brandblusapparaten en verstopte toiletten aan.

Sijsling al snel klaar op Queen's

Igor Sijsling is al in de eerste ronde van het tennistoernooi van Queen's uitgeschakeld. De Rus Dmitri Toersoenov was met 6-3 en 6-4 te sterk voor de Nederlander. In 53 minuten was de als twaalfde geplaatste Tursunov klaar met Sijsling. Vorig jaar wist de Amsterdammer nog de derde ronde te halen op het gras in Londen.

Tursunov staat 32e op de wereldranglijst, zestien plaatsen boven de 26-jarige Sijsling. Volgende week tennist de Amsterdammer in eigen land de Topshelf Open in Rosmalen. De week daarna staat Wimbledon op het programma.

LAKS wil toch geen genadezesjes

De oproep van het Landelijke Aktie Komitee Scholieren (LAKS) aan docenten op middelbare scholen om eindexamenkandidaten die een paar tienden tekortkomen om te slagen genadezesjes te geven was niet zo bedoeld. Het LAKS wilde met de oproep alleen het sociaal leenstelsel onder de aandacht brengen, meldt de organisatie dinsdag.

Het LAKS deed de oproep maandag. Door leerlingen die het net niet redden te matsen krijgen ze niet te maken met het leenstelsel, dat het kabinet per 1 september 2015 wil invoeren, gaf de scholierenorganisatie aan. De examens liggen inmiddels echter al kant en klaar bij het College van Examens, iets wat het LAKS stelt zelf ook wel te weten.

De oproep kwam het LAKS op flink wat kritiek te staan. "Het eerste dat we willen opmerken, is dat we overweldigd zijn door alle reacties die we hebben ontvangen. Voor LAKS is het prachtig om te zien dat heel Nederland zich druk maakt om ons onderwijs", meldt de scholierenorganisatie dinsdag in een verklaring.

Met de oproep wilde het LAKS naar eigen zeggen alleen duidelijk te maken dat op dit moment met het onderwijs wordt 'geknoeid'. "Namelijk door de komst van het sociaal leenstelsel. De 'genadezes' was dan weliswaar symbolisch, de achterliggende boodschap is relevanter dan ooit tevoren: een eindexamenkandidaat die op 11 of 12 juni te horen krijgt dat hij is gezakt, zit vanaf volgend jaar met zijn neus in de schulden."

Het sociaal leenstelsel mag volgens het LAKS nooit een obstakel zijn voor toegang tot het hoger onderwijs. "De komende jaren zal er een groot aantal scholieren zijn dat niet zal doorstuderen. Niet omdat zij dit niet willen, maar puur omdat de studie geheel uit eigen zak zal moeten worden betaald. Wij komen op voor de scholieren die niet langer de mogelijkheid hebben om te gaan studeren, niet voor mensen die niet voor het examen hebben geleerd."

Paardenmishandelaar snijdt zeker 60 dieren

Een tot nu toe onbekende heeft in een jaar tijd zo'n 60 paarden mishandeld. De paardenmishandelaar brengt voornamelijk merries 'gruwelijke verwondingen'  toe, aldus de politie dinsdag. In de meeste gevallen zijn de geslachtsdelen van het paard met een mes of een scherp voorwerp toegetakeld. Een drachtige merrie overleed aan de verwondingen.

Volgens de politie zijn aangiften van paardenmishandelingen binnengekomen uit Utrecht, Noord-Holland, Brabant, Gelderland en Limburg. Ook sloeg de onbekende een aantal keer toe in de grensstreek met België en Duitsland. Er zijn een stok en een stanleymes gevonden die de dader waarschijnlijk heeft gebruikt.

De politie denkt dat alle mishandelingen met elkaar in verband staan, maar weet niet zeker of in alle gevallen dezelfde dader actief was. Wel staat vast dat de paardenmishandelaar zijn slachtoffers zorgvuldig uitkiest. Hij snijdt niet alleen dieren die in de wei staan, maar ook paarden die in een manege of op stal staan. Er is altijd een makkelijke vluchtroute, bijvoorbeeld via een fietspad, zegt de politie.

De stichting Zinloos Geweld tegen Dieren loofde begin dit jaar al een beloning van 10.000 euro uit voor de gouden tip. Die beloning geldt nog steeds, zei Henk ten Napel van de stichting dinsdag.

Het televisieprogramma Opsporing Verzocht besteedt dinsdagavond aandacht aan de zaak.

Paardenmishandelaar snijdt zeker 60 dieren
Paardenmishandelaar snijdt zeker 60 dieren (Foto: ANP)

Alles moet kapot in Sunset Overdrive

Gisteren tijdens de E3-persconferentie heeft Microsoft beelden laten zien van hun over-the-topshooter Sunset Overdrive. Voor wie het gemist heeft is nu de trailer en de gameplaydemo achter elkaar beschikbaar.

In Sunset Overdrive moet je de wereld redden, nadat mensen van een verkeerd energiedrankje in monsters zijn veranderd. Door middel van onder ander grinden, muurrennen en ziplinen baan je je een weg door de wereld heen en schiet je onderweg alle monsters dood die je tegenkomt.

Sunset Overdrive komt 28 oktober 2014 exclusief beschikbaar op Xbox One.

'Raming DNB nieuw bewijs van herstel'

De raming van De Nederlandsche Bank (DNB) is een nieuw bewijs dat de Nederlandse economie zich geleidelijk aan het herstellen is. Dat laat minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) dinsdagmiddag weten.

Dijsselbloem wijst erop dat de verwachtingen voor 2015 iets positiever zijn dan DNB eerder dacht. "Investeringen groeien, het begrotingstekort loopt terug en de werkloosheid gaat naar verwachting dalen", stelt hij in een verklaring. "Het is van belang koers te houden en onverminderd door te gaan met het verder op orde brengen van de overheidsfinanciën en het doorvoeren van noodzakelijke hervormingen zodat de economie duurzaam groeit." De aanpak van de werkloosheid heeft daarbij prioriteit.

DNB maakte dinsdag bekend dat de Nederlandse economie dit jaar minder hard groeit dan verwacht, door het slechte economische eerste kwartaal. De bank voorziet een groei van 0,2 procent, waar een half procent was verwacht. Voor volgend jaar zijn de verwachtingen rooskleuriger met een groei van 1,6 procent.

Tokyo herziet plannen Olympische Spelen 2020

Tokyo beraadt zich op de locaties voor de Olympische Spelen in 2020, vanwege de hoge kosten. Dat zei gouverneur Yoichi Masuzoe, van Tokyo, dinsdag tijdens een bijeenkomst van de gemeenteraad.

"We moeten tegemoetkomen aan de bezorgdheid over de stijgende kosten, onder meer van materiaal en arbeid", zei Masuzoe. Hij tekende daarbij aan dat de plannen snel worden aangepast, zodat de voorbereidingen niet in gevaar komen.

Volgens het oorspronkelijke plan vindt de olympische competitie plaats op 33 plekken, waarvan 28 op minder dan acht kilometer afstand van het olympische dorp, dat wordt gebouwd op land dat wordt blootgelegd in Tokyo Bay.

De hoofdstad van Japan kreeg in eigen land veel kritiek op het nog te bouwen futuristisch ogende olympisch stadion. Het zou te duur en te groot zijn. Het stadion moet plaats bieden aan tachtigduizend toeschouwers. De kosten worden geschat op ruim een miljard euro. Het stadion moet voor het WK rugby in 2019 klaar zijn. Masuzoe ging niet in op het stadion.

In september werd tijdens het IOC-congres in Buenos Aires bekendgemaakt dat Tokyo de Zomerspelen van 2020 mag organiseren. Istanbul en Madrid waren de andere kandidaten. Het IOC is inmiddels op de hoogte gesteld van het voornemen de plannen te herzien. Tokyo organiseerde de Zomerspelen ook in 1964.

Van La Parra verruilt Heerenveen voor Wolverhampton

Rajiv van La Parra komt volgend seizoen uit voor Wolverhampton Wanderers in de Engelse Championship. De 23-jarige aanvaller komt transfervrij over van sc Heerenveen. Van La Parra heeft een contract getekend voor drie seizoenen, meldt de Engelse club dinsdag

"Sinds ik klein was wil ik al voetballen in Engeland. Dat is een belangrijke reden voor mij om hiernaartoe te gaan", laat Van La Parra weten. "Wolves wil terug naar de Premier League en hopelijk kan ik daar een rol in spelen. Ik weet dat de Championship een lastige competitie is maar dit is een nieuwe ervaring en een goede uitdaging voor mij."

Van La Parra speelde in drie seizoenen 82 competitiewedstrijden voor Heerenveen. De Rotterdammer scoorde veertien keer voor de Friezen. Voor Jong Oranje kwam Van La Parra zes keer uit.

Wolverhampton kwam in 2012 voor het laatst uit in de Premier League. Afgelopen seizoen werd de club eerste in de League 1, het derde niveau van Engeland, waardoor volgend seizoen in de Championship mag worden gespeeld.

Meerderheid voetbalfans tegen WK in Qatar

Bijna driekwart van de voetbalsupporters wil dat de FIFA overweegt het wereldkampioenschap voetbal van 2022 vanwege de mensenrechtenschendingen in Qatar te verplaatsen naar een ander land. Dat concludeert Amnesty International uit een opiniepeiling die de organisatie heeft laten uitvoeren onder gebruikers van een populaire voetbalapp.

Voor het onderzoek vulden 13 duizend gebruikers van de Zweedse Forza Football App uit negentien verschillende landen een vragenlijst in. Ook Nederlandse voetbalfans deden mee aan het onderzoek. Uiteindelijk stemde 73 procent van de app-gebruikers voor het heroverwegen van de locatie van het WK.

Directeur van Amnesty International in het Verenigd Koninkrijk Kate Allen noemde de boodschap van voetbalfans 'luid en duidelijk'. "De mythe dat mensenrechten en sport niets met elkaar te maken hebben wordt door deze peiling ontkracht", aldus Allen. "FIFA en andere internationale organisaties moeten mensenrechten meewegen bij hun keuzes voor sportevenementen."

De opiniepeiling leverde nog een paar bijzondere resultaten op. Zo vindt 82 procent van de ondervraagden dat de FIFA een zekere verantwoordelijkheid heeft voor mensenrechten. Daarnaast vond 86 procent dat mensenrechten moeten worden meegewogen bij het toekennen van grote sportevenementen.

Volgens Amnesty vinden bij grote sportevenementen vaak mensenrechtenschendingen plaats, zoals gedwongen huisuitzettingen, schendingen van arbeidsrechten en beperkingen van de vrijheid van meningsuiting. De opiniepeiling is de grootste die ooit is gehouden naar de mening van personen over mensenrechtenschendingen en internationale sportevenementen.

Twee jaar cel voor ontvoeren dochtertje

Een 52-jarige man uit Almere moet twee jaar de cel in voor het ontvoeren van zijn dochtertje. Daarnaast moet hij ruim tienduizend euro betalen aan de moeder. Dat heeft de rechtbank in Lelystad dinsdag bepaald.

De ontvoering vond plaats in november 2008 toen de man zei dat hij met zijn dochter boodschappen ging doen, maar niet terugkeerde. Pas in februari van dit jaar werd de moeder van het kind met haar dochter herenigd. Het meisje was anderhalf jaar oud ten tijde van de ontvoering.

De man moest voor de rechtbank verschijnen omdat hij het kind aan het gezag van de moeder had onttrokken. Die had hem geen toestemming gegeven om met het meisje te vertrekken. De vader vertrok eerst met het kind naar Sudan en bleek in 2011 in Engeland te zitten.

Hij stelde tegen de rechters dat de moeder hun dochter had 'opgegeven'. Ze wilde het kind volgens hem niet en wilde er ook niet voor zorgen. De rechtbank vond echter dat daar geen bewijs voor was.

Na mislukte pogingen van de moeder om het kind vanuit Sudan naar Nederland mee te nemen, kwam in 2011 informatie binnen dat de vader in Engeland zou verblijven. Toen hij een nieuw paspoort voor het meisje probeerde aan te vragen, meldden de Engelse autoriteiten dit aan Nederland. De moeder begon vervolgens een civiele procedure.

Engelse rechters besloten uiteindelijk dat het meisje terug moest naar Nederland. Toen de vader daar begin dit jaar gehoor aan gaf en met het meisje aankwam op Schiphol werd hij gelijk aangehouden. Moeder en dochter waren na vijfenhalf jaar weer samen.

Het Openbaar Ministerie had een gevangenisstraf van vijf jaar tegen de man geëist. De rechtbank legde hem naast de twee jaar cel ook nog twee jaar voorwaardelijk op, met een proeftijd van drie jaar.

Hennis wil meer financiële openheid NAVO

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) is het eens met de Algemene Rekenkamer dat er meer duidelijkheid moet komen over de boekhouding van de NAVO. Dat heeft Hennis dinsdag gezegd tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer.

"Nederland vraagt voortdurend aandacht voor zo veel mogelijk financiële transparantie. Langzaam maar zeker zie je dat de NAVO wel degelijk een paar passen voorwaarts zet", zei Hennis. Ze wees er bijvoorbeeld op dat auditrapporten in de toekomst openbaar gemaakt kunnen worden.

Op de komende NAVO-top dit najaar in Wales wordt het gebrek aan financiële transparantie van de NAVO opnieuw besproken, zei Hennis. Ook beloofde ze de nieuwe secretaris-generaal Jens Stoltenberg te wijzen op het belang van het onderwerp.

De rekenkamer meldde dinsdag op basis van eigen onderzoek dat volstrekt onduidelijk is hoeveel de NAVO kost en wat er gebeurt met de belastingmiljarden uit de 28 lidstaten van het militaire bondgenootschap. De boekhouding is een rommeltje en de uitgaven zijn bijna allemaal geheim.

Indie-parels Talos Principle en Titan Souls komen met versterking

Er komt aardig wat indiegeweld naar ons toe. Uitgever Devolver Digital heeft The Talos Principle, Titan Souls, Broforce en Not a Hero aangekondigd. De meeste van deze games komen uit op PS4, Vita en pc.

Devolver Digital pakt goed uit met games van verschillende studio’s, waar veel animo voor is.
The Talos Principle is een ambitieus filosofisch puzzelspel, waar je speelt als een machine die zijn makers wil imponeren. Het doel van het spel is meer dan 120 puzzels oplossen, om zo je bestaansrecht aan te tonen. Het Kroatische Croteam, bekend van Serious Sam, noemt het “een metafysische parabel over intelligentie en betekenis”. Croteam programmeert Talos op hun eigen Serious Engine 4. Met deze engine kunnen ze locaties en objecten uit de echte wereld het spel inscannen.

Titan Souls is binnen 72 uur ontwikkeld door Acid Nerve op de Ludum Dare game jam. Zij wonnen hiermee de Gold Award. Je kunt je voorstellen, dat het er dus niet al te gelikt uitziet. Het verhaal is als volgt: in een Wereld tussen werelden zijn stukjes ziel. Deze worden bewaakt door gigantische Titans. Jij wilt alle stukjes ziel, dus moet je Titanen uitschakelen. Met één pijl. Eentje. Je rent en rolt door het level, om de Titan te ontwijken. Je zoekt de zwakke plek van de gigant en schiet je pijl af. Door een knop in te drukken roep je de pijl terug. Het spel is … uitdagend. De eerste versie is hier online gratis te spelen. Het is nog onbekend of de nieuwe versie meer levels krijgt of op een andere manier wordt aangepast. 

Broforce is een ‘run and gun’-game, waarbij je platformstijl door een level heenrent en alles schiet wat er is. Ontwikkelaar Free Lives garandeert groteske explosies, onverwachte kettingreacties en domme vijanden. Er komt ook een multiplayerfunctie voor maximaal 4 spelers. De eerste versie van Broforce is nog steeds gratis online te spelen onder de naam Brototype.

Not a Hero is het minst ver in de ontwikkeling. Er is nog geen filmpje van te vinden. Het is ook een ‘run and gun’-game, maar met een andere insteek. Je moet, in het kader van een dubieuze burgemeesterscampagne, vijf wijken in de stad zuiveren. Tegelijkertijd werf je helden om je te helpen met jouw edelmoedige werk. Ontwikkelaar Roll7 gebruikt voor dit spel hun eigen ISO-Slant™ technologie, waarmee ze enige diepte kunnen simuleren. Ze noemen dit 2¼D.

not a hero

Not a hero2

not a hero 3

The Talos Principle en Titan Souls komen uit voor PlayStation 4, PlayStation Vita, Windows, Mac en Linux. Broforce en Not a Hero komen alleen uit voor PlayStation 4, PlayStation Vita en Windows.

Nog altijd geen oplossing naamsverwarring Digi-D

Het Waalwijkse reclamebureau Digi-D krijgt nog altijd duizenden gegevens van burgers binnen. Het bedrijf heeft inmiddels inlogcodes van ruim veertigduizend mensen en nog steeds is er geen oplossing, meldt EenVandaag dinsdag. Gesprekken tussen het ministerie van Binnenlandse Zaken en het bureau lopen al jaren stuk.

Op verzoek van het reclamebureau hebben drie onafhankelijk bedrijven uitgerekend wat de kosten voor een naamsverandering moeten zijn. Daarnaast wil het bedrijf advocaatkosten vergoed krijgen en compensatie voor de overlast.

Het ministerie heeft inmiddels een landsadvocaat en het College Bescherming Persoonsgegevens ingeschakeld. Volgens EenVandaag wil het ministerie het bedrijf niet voldoende compenseren voor een naamsverandering, en volgens het ministerie vraagt het bedrijf te veel.

Andre Elings van Digi-D snapt niet waarom het ministerie er niet meer werk van maakt om de verwarring te voorkomen. "Als iemand ons hackt, wie is er dan verantwoordelijk? Wij moesten aan de staat bewijzen dat we overlast hebben en moesten dus de gegevens opslaan. Dat gebruiken ze nu tegen ons", zegt hij in de uitzending.

Digi-D kwam twee jaar geleden al in het nieuws toen het met een website probeerde duidelijk te maken dat burgers hun gegevens niet naar hun moeten sturen. De kwestie duurt echter al langer. In 2011 schreef toenmalig minister Piet Hein Donner (CDA) aan de Kamer dat er 'voldoende' zou zijn gedaan om vergissingen te voorkomen.

Schade Pinkpop vooral door regenponcho's

De organisatie van Pinkpop is een dag na de afsluiting van het festival vooral bezig met het opruimen van duizenden regenponcho's. "Die dingen zijn spotgoedkoop en mensen laten ze dan gewoon liggen", zegt organisator Jan Smeets dinsdag tegen Novum Nieuws. "Dat levert ons tonnen extra afval op, en dat kost natuurlijk geld."

Voor de rest valt de schade, gezien het noodweer van maandagavond, alleszins mee. "Je kan gerust stellen dat we eigenlijk geen schade hebben", zegt Smeets. "Er is zegge en schrijve één vlaggenmast geknakt. Dat betekent dat wij het als organisatie erg goed hebben gedaan."

Ook wil Smeets het publiek bedanken. "Het heeft voortreffelijk geluisterd en zich voorbeeldig gedragen. Dat heb ik ze ook verteld. Het is essentieel geweest voor de veiligheid."

Het noodweer van maandag was al ruim van tevoren voorspeld en het besluit Pinkpop niet te ontruimen wekte bij sommige deskundigen verbazing. Zo zei Meteogroup-weervrouw Margot Ribberink maandagavond in Knevel en Van den Brink dat zij enkele uren voor het onweer losbarstte al zou hebben overwogen het festivalterrein te laten evacueren, maar Meteogroup zwakte die uitlatingen dinsdag af.

"Nederlanders doen altijd dramatisch over het weer", zegt Smeets daarover. "Elk jaar wordt er weer moord en brand geschreeuwd als er ergens een hittegolfje is of een paar druppels regen vallen. Ik stond ooit op de camping met mijn kinderen toen het begon te onweren. Uiteindelijk stonden alle Nederlanders te schuilen in het Franse washok. 'Papa, vergaat nu de wereld?', vroegen mijn kinderen toen. Zo gaat dat bij Nederlanders."

"Dit soort weer is bij Pinkpop al zo vaak voorgekomen", gaat Smeets verder. "Weet je nog in 2007, met Marilyn Manson? Dat was pas noodweer."

Zeeuwse mosselen kleiner door najaarsstormen

De Zeeuwse mosselen zien er dit jaar kleiner uit, maar de kwekers en handelaren zijn positief gestemd over de smaak en hoeveelheid vlees. Dat stelt Mosselkantoor Yerseke woensdag in een eerste prognose.

De schelp van de mossel is dit jaar kleiner, zo blijkt uit steekproeven. "De najaarsstormen hebben de grote mosselen weggespoeld", licht een woordvoerder toe. "Dit is niet erg, want uit steekproeven blijkt dat bij de kleine dieren voldoende vlees in de schelp zit

De eerste Zeeuwse mosselen komen over een maand op de markt. Het mosselkantoor denkt eind deze maand meer te kunnen zeggen over de kwaliteit en omvang van de oogst. Vorig jaar begon het mosselseizoen in de laatste week van juli. Gemiddeld wordt jaarlijks vijftig miljoen kilo aan mosselen opgevist.

Het Nederlandse haringseizoen gaat donderdag van start. Het eerste vaatje wordt woensdagmiddag geveild.

Eerste Kamer akkoord met versobering WW

De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met de Wet werk en zekerheid van minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA). Behalve de coalitiepartijen VVD en PvdA stemden CDA, D66, GroenLinks, ChristenUnie en SGP voor.

De wet, een van de grote hervormingen van het kabinet, regelt onder meer versoepeling van het ontslagrecht en versobering van de WW. Ook moet de positie van flexwerkers worden verbeterd.

Onderzoek erkent echtheid zelfportret Rembrandt

Wetenschappers van het Britse National Trust hebben bevestigd dat een zelfportret van Rembrandt uit 1636 van de hand van de oude meester is. Op het doek draagt de kunstenaar een hoed met een grote veer. Het zelfportret kwam in 2010 in handen van het Britse National Trust en wordt tentoongesteld in Buckland Abbey in het Britse Devon.

Volgens de Britse krant The Independent is het doek 37,1 miljoen euro waard. Het National Trust liet het doek maandenlang onderzoeken. Onder meer de verf, de handtekening en het houten paneel werden onder de loep gelegd.

Het portret werd lang toegeschreven aan een leerling van Rembrandt, maar deskundige Ernst van de Wetering onderzocht het doek en liet vorig jaar al weten dat het om een echte Rembrandt ging. Het doek werd tot 1968 gezien als een echte Rembrandt. Toen oordeelde kunsthistoricus Horst Gerson van het Rembrandt Research Project dat het doek niet door Rembrandt was gemaakt.

"Ik was daar destijds bij, het was een van mijn eerste excursies", vertelt Van de Wetering. "In die tijd werd een doek beoordeeld puur op wat je zag. Maar Rembrandt was natuurlijk geen routineuze kunstenaar. Hij was altijd onderzoekend aan het werk."

In zijn onderzoek naar het doek ontdekte de kunstkenner stevig bewijs dat het doek wel door Rembrandt werd gemaakt. Een paar jaar geleden reisde hij naar het zuiden van Engeland om het doek te bekijken. "Toen werd het nog duidelijker", vertelt Van de Wetering. "Maar het had nog wel een storende vernislaag." Met het onderzoek is het doek ook gerestaureerd.

Het werk wordt vanaf vrijdag tentoongesteld in Buckland Abbey. Het doek van Rembrandt vormt een van de hoogtepunten van de galerie in het monumentale pand.

Haase verslaat Gasquet in Halle

Robin Haase heeft in de eerste ronde van het tennistoernooi in Halle de nummer veertien van de wereld, Richard Gasquet, uitgeschakeld. Haase, mondiale nummer 52, won op het Duitse gras met twee keer 6-4. Het is de eerste keer dat Haase de tweede ronde bereikt in Halle. De voorgaande drie keer werd hij in de eerste ronde uitgeschakeld.

Haase kwam niet een keer in gevaar. De als vijfde geplaatste Gasquet kreeg geen enkele kans om te breken waar Haase twee van de drie breakpoints benutte. De service van Haase liep erg goed. In de tweede set sloeg de Hagenaar tien aces.

In de tweede ronde treft Haase de winnaar van de partij tussen de Colombiaan Alejandro Falla en de Pool Lukasz Kubot. Het toernooi in Halle is het begin van de voorbereiding op Wimbledon. Het grandslamtoernooi in Londen begint over twee weken.

El-Sissi wil optreden tegen seksueel misbruik

De Egyptische minister van binnenlandse zaken moet alles in het werk stellen om seksueel misbruik te bestrijden. Dat heeft de nieuwe president van het land, voormalig legerleider Abdel-Fattah el-Sissi dinsdag gezegd.

Vorige week vaardigde interim-president Adly Mansour een presidentieel decreet uit waarmee seksueel misbruik voortaan als misdrijf wordt gezien, waarop een maximale gevangenisstraf van vijf jaar staat. El-Sissi liet weten dit decreet definitief tot wet te willen maken.

Tijdens vieringen van de beëdiging van El-Sissi zondag vond er een reeks van seksueel misbruik van vrouwen plaats. Een moeder en haar tienerdochter werden door een menigte aangevallen, wat tot grote woede leidde.

Drie mannen die in verband met seksueel misbruik zijn opgepakt, moeten onmiddellijk worden berecht, oordeelde het openbaar ministerie. El-Sissi gaf zijn minister van binnenlandse zaken, Mohammed Ibrahim, ondertussen opdracht een agent te onderscheiden die het tienermeisje redde uit de klauwen van haar belagers.

'Asogezin' woensdag uit container gezet

De probleemfamilie Dimitrov wordt woensdagochtend uit de containerwoningen in de Amsterdamse wijk Zeeburg gezet. Dat bevestigt woningcorporatie Rochdale dinsdag. Rochdale, dat de woning beschikbaar had gesteld, gelast het gezin woensdag om 09.00 uur te vertrekken. Daar is politie bij aanwezig.

De woningcorporatie weet niet of de uitzetting vreedzaam verloopt. "Mochten de inwoners zich verzetten, dan zal de politie moeten ingrijpen", aldus een woordvoerder. De containerwoningen worden kort na de uitzetting definitief gesloopt.

Rochdale had de afgelegen containerwoningen aan de Zuiderzeeweg bij de Piet Heintunnel tijdelijk aangeboden in het kader van de 'Treiteraanpak' van de gemeente en een aantal hulpinstanties. Op eerdere woonplekken in Amsterdam veroorzaakte het 'asogezin' langdurig en stelselmatig overlast.

De rechtbank bepaalde eind mei dat de Dimitrovs de woning moesten verlaten. Rochdale had ontruiming geëist omdat de familie al ruim een halfjaar niet betaalt voor de woningen. Bovendien werden hulpverleners geïntimideerd en was van gedragsverbetering weinig sprake.

Waar het gezin nu heen moet is onduidelijk. Rochdale geeft aan niets voor het gezin te willen betekenen. Eerder kwam Lelystad in beeld, omdat daar familie van het gezin woont. De gemeente Lelystad houdt daar rekening mee, aldus een woordvoerder. "Het is niet zeker dat ze komen, maar we hebben overleg gehad met de gemeente Amsterdam over het gezin. We zullen er alles aan doen om problemen te voorkomen zoals die zich in Amsterdam hebben voorgedaan."

Burgemeester Margreet Horselenberg (PvdA) van Lelystad kondigde eerder aan dat het gezin nooit een woning in de stad zou krijgen. Dat is wat voorbarig, aldus de woordvoerder. "Daar beslissen de woningcorporaties over. Mocht het gezin komen, dan gaan we er wel goed op toezien."

James Franco maakt film met broer

James Franco gaat voor zijn volgende film samenwerken met zijn broer David. De film, The Disaster Artist: My Life inside The Room, gaat over de cultfilm The Room van Tommy Wiseau uit 2003. Het drama draait om een stel waarvan de vrouw een romance begint met zijn beste vriend.

Het scenario is gebaseerd op het boek van acteur Greg Sestero over de opnames en de gebeurtenissen achter de schermen. Dave Franco bevestigde tijdens een vertoning van de originele The Room in Los Angeles dat hij de rol van Sestero gaat spelen, schrijft het Amerikaanse filmblad Variety.

The Room werd aanvankelijk zeer slecht ontvangen en zelfs een van de slechtste films ooit gemaakt genoemd. Na verloop van tijd kreeg het drama over een liefdesdriehoek echter een cultstatus. De opnames voor The Disaster Artist: My Life inside The Room gaan waarschijnlijk eind dit jaar of begin volgend jaar van start.

IDFA opent met docu over Concertgebouworkest

Met de documentaire Om de Wereld in 50 Concerten van Heddy Honigmann gaat op 19 november de 27e editie van het International Documentary Film Festival Amsterdam van start. Dat heeft het IDFA vandaag bekendgemaakt. In de documentaire reist Honigmann met het Koninklijk Concertgebouworkest de wereld rond om het 125-jarig bestaan van het orkest te vieren.

Het Concertgebouworkest deed vorig jaar zes continenten aan en gaf vijftig concerten over de grens. In de film staat het contact van de musici met de mensen in andere culturen centraal. Honigmann is bekend van films als Metaal en Melancholie uit 1993 over taxichauffeurs in Lima en Het Ondergronds Orkest uit 1997 over musici in de Parijse metro. Ook haar documentaire Crazy uit 1999 scoorde hoge ogen.

De 62-jarige filmmaakster ontving vorig jaar de Living Legend Award van het IDFA. Voor het festival stelde de Nederlands-Peruaanse regisseuse een top tien samen en werd een retrospectief van haar werk getoond. Ook voor de komende editie stelt Honigmann een top tien samen.

Zuid-Korea is geduld met noorden kwijt

Zuid-Korea is het zich steeds maar herhalende patroon van verbeterde betrekkingen met Noord-Korea gevolgd door nieuwe spanningen spuugzat. Dat heeft minister van hereniging Ryoo Kihl-jae dinsdag op een conferentie gezegd, meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Volgen Ryoo zal Seoul het provocatieve gedrag van Pyongyang niet langer tolereren.

"Wij zijn niet gebaat bij inter-Koreaanse relaties die door een vicieuze cirkel van verbeterde betrekkingen en oplaaiende spanningen wordt gekarakteriseerd", aldus Ryoo.

Na positieve gesprekken tussen Noord- en Zuid-Korea werden in februari voor het eerst in meer dan drie jaar familiereünies georganiseerd. Nog diezelfde maand voerde Noord-Korea rakettests uit en schond het Zuid-Koreaanse wateren. Pyongyang doet vaker handreikingen aan Seoul, om kort erna weer tot provocaties over te gaan.

Sigourney Weaver nieuw personage in Avatar 2 en 3

Sigourney Weaver is toch te zien in de nieuwe Avatar-films. "Zoals fans weten stierf haar personage Grace Augustine in de eerste film, maar ze keert terug als een ander en misschien wel interessanter personage", zegt regisseur James Cameron in een verklaring, schrijven Amerikaanse media.

De nog titelloze tweede en derde Avatar-films worden in een ruk opgenomen. De eerste verschijnt in december 2016, de derde een jaar later.

"Sigourney en ik kennen elkaar al sinds onze samenwerking aan Aliens in 1985 en zijn goede vrienden", gaat Cameron verder. "Het voelt dus goed dat we weer de handen ineen slaan en we kijken beiden uit naar deze nieuwe klus."

De eerste Avatar uit 2009 is nog altijd de succesvolste film aller tijden, met een wereldwijde opbrengst van ruim 2,8 miljard dollar. Net als de eerste film worden deel twee en drie ook in 3D uitgebracht.

File door vluchtende brugwachter

Het verkeer op de A29 heeft dinsdagochtend ruim een halfuur vastgestaan voor de Haringvlietbrug bij Numansdorp. De brug ging open voor een passerend schip, maar vervolgens ging het brandalarm af en moest de brugwachter zijn huisje verlaten, zegt een woordvoerder van de ANWB.

De brug kon niet dicht voordat de brandweer had vastgesteld dat de situatie veilig was. Volgens de woordvoerder was het loos alarm. Aan beide kanten leverde het voorval een file op van ruim drie kilometer.

Wit-Russische KGB voorkomt vliegtuigkaping

De Wit-Russische veiligheidsdienst KGB heeft een vliegtuigkaping voorkomen. Een passagier zei dat hij een bom zou laten ontploffen als een vliegtuig dat op weg was van Georgië naar Minsk zijn route niet zou aanpassen. Dat heeft de KGB dinsdag gemeld.

De man beval de piloot koers te zetten naar een andere Europese bestemming. Om welke locatie het gaat, is niet bekendgemaakt. De man deelde zijn eisen mee in een briefje, maar het vliegtuig kon desondanks volgens schema landen in Minsk. De KGB onderwierp de verdachte hierna aan een langdurig verhoor, waarna hij werd gedetineerd. Niemand raakte gewond.

Thriller Bloedlink opent Nederlands Film Festival

De thriller Bloedlink van regisseur Joram Lürsen opent de 34e editie van het Nederlands Film Festival in Utrecht. Het festival gaat 24 september van start, een dag later gaat de film in de Nederlandse bioscopen draaien. Dat laat de organisatie vandaag weten.

Bloedlink gaat over twee ex-gedetineerden, gespeeld door Tygo Gernandt en Marwan Kenzari, die van plan zijn de 25-jarige Laura, gespeeld door Sarah Chronis, te ontvoeren. Ze hopen een flinke zak geld af te kunnen troggelen van haar rijke vader. Maar gedurende de gijzeling verschuift de machtsverhouding tussen de mannen en het meisje voortdurend, waardoor onduidelijk is wie dader en wie slachtoffer is.

Het NFF duurt tot en met 3 oktober. Op de slotavond worden de Gouden Kalveren uitgereikt.

Taxichauffeurs willen Londen lamleggen

Taxichauffeurs leggen woensdag het centrum van Londen lam. Dat meldt het Britse persbureau PA. Zij protesteren daarmee tegen deregulering van hun sector, die onveiligheid in de hand zou werken.

Duizenden chauffeurs van de kenmerkende zwarte en andere Londense taxi's zijn van plan woensdag straten te blokkeren. Forenzen, toeristen en andere reizigers wacht daardoor verkeerschaos.

De taxichauffeurs zijn verbolgen over een nieuwe app voor mobiele telefoons waarmee klanten een taxi kunnen boeken en volgen. Vakbonden en andere vertegenwoordigende organen van de chauffeurs waarschuwen dat dit kan leiden tot een toestroom van chauffeurs zonder vergunning. Zij zeggen dat dit het einde kan betekenen van antecedentenonderzoek bij chauffeurs en van keuringen van voertuigen.

Vervoersbedrijf Transport for London (TfL) is naar de rechter gestapt, maar de taxichauffeurs besloten tot directe actie. TfL is dan ook niet verguld met de actie. "Een aantal taxichauffeurs heeft besloten tot zinloze ontwrichting voor Londoners vanwege een juridisch geschil waar de rechter over moet besluiten", zei Garrett Emmerson van het vervoersbedrijf.

De vrouw op de kaft

Het boek ligt eenzaam in de vierzitter. Een scherpe bocht naar links. Het boek schuift mee in de stoel, richting het gangpad, maar het blijft liggen. De bus mindert vaart. Er stappen nieuwe mensen in. Ze kijken, maar zien niets meer dan de vrije plek die ze willen bezetten voor de komende achttien minuten. Een blonde jongeman neemt schuin tegenover het boek plaats. De vrouw op de kaft kijkt hem aan. Ze verleidt hem, vingers tegen de mond. Ze blijft staren, knippert niet met haar grote ogen. Kijk naar me.

[WK Hockey] Argentinië zeker van halve finale na winst op Zuid-Afrika

De Argentijnse mannen hebben dinsdagochtend hun laatste duel in de poulefase gewonnen. In het Kyocera Stadion was Les Leones met 5-1 te sterk voor Zuid-Afrika. Dankzij deze overwinning is Argentinië zeker van een plek in de halve finale en kunnen de Duitsers de laatste vier vergeten.

Binnen zestig tellen was het al bijna raak voor Argentinië. Agustin Mazzilli dribbelde knap de Zuid-Afrikaanse cirkel binnen maar zag zijn backhandschot voorlangs gaan. In het resterende kwart was het Zuid-Afrika dat meerdere malen de vijandige cirkel betrad, maar de Afrikaanse spitsen waren niet effectief. Na negentien minuten was het raak voor Les Leones. Een hoge bal werd fout ingeschat door de Zuid-Afrikaanse goalie Erasmus Pieterse waardoor het vrij uithalen was voor Joaquin Menini, 1-0. Na vijfentwintig minuten was ook Gonzalo Peillat trefzeker. Het Argentijnse wapen met zijn sleeppush was in de eerste en tweede korte hoekslag niet trefzeker, maar rondde een rebound uit de derde strafcorner wel af, 2-0.

In de tweede helft kregen de Argentijnen al na drie minuten een strafcorner, maar deze werd opnieuw onbenut gelaten door Peillat. In de minuten die daarop volgden was het een kaartenfestijn. Binnen acht minuten vielen er drie gele en één groene kaart binnen het Argentijnse kamp. Zuid-Afrika wist ondanks het overtal niks te creëren.

Argentinië liet zien dat het met minder ook opgewassen was tegen Zuid-Afrika en maakte ook de derde treffer. Lucas Vila zette een verwoestende backhand op zijn naam, 3-0. Acht minuten later waren de Zuid-Afrikanen voor de tweede keer dit toernooi trefzeker. Clinton Panther maakte het tweede doelpunt van het toernooi, 3-1. In de resterende minuten ging het hard bij Argentinië. Peillat en Vila scoorden hun tweede goal van de wedstrijd, 5-1. Met nog vier minuten op de klok wisselden beide ploegen hun goalie, maar dat veranderde niks aan de eindstand.

'Lelystad Airport is overbodig'

Investeringen in Lelystad Airport als uitvalsbasis van Schiphol zijn onzinnig, omdat Schiphol voldoende groeicapaciteit heeft. Dat stelt Frank Oostdam, voorzitter van de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR), dinsdag op de nieuwszender BNR.

Oostdam ziet liever geld in Schiphol geïnvesteerd worden dan in Lelystad Airport. De optie Lelystad Airport is volgens Oostdam verouderd omdat Schiphol genoeg potentie heeft. "Vliegtuigen worden namelijk steeds duurzamer, geruislozer en groter." Hij stelt dat als er consequent voor Schiphol wordt gekozen het vliegveld in Lelystad zelfs kan sluiten.

Begin april maakte Schiphol Group bekend dat het 90 miljoen euro steekt in de ontwikkeling van Lelystad Airport. Het vliegveld moet uitgroeien tot het derde vliegveld van Nederland met 45.000 vluchten en 6,7 miljoen passagiers per jaar.

'Lelystad Airport is overbodig'
'Lelystad Airport is overbodig' (Foto: ANP)

President Brazilië afwezig bij FIFA-congres

De Braziliaanse president Dilma Rousseff is dinsdag niet aanwezig op de openingsceremonie van het FIFA-congres voorafgaand aan het wereldkampioenschap voetbal. Dat heeft de Braziliaanse krant O Estado de Sao Paulo maandag gemeld. Bij de plechtigheid zijn de 209 leden van de voetbalbond aanwezig.

Het is traditie dat de president of premier van het gastland van het WK het FIFA-congres toespreekt. Waarom Rousseff verstek laat gaan, is niet bekend. De krant baseert zich op anonieme bronnen bij het presidentieel paleis. De president wordt vervangen door minister van sport Aldo Rebelo, die ondanks aanhoudende problemen heeft beloofd dat het WK in Brazilië het 'kampioenschap der kampioenschappen' gaat worden.

Ook zal Rousseff noch FIFA-voorzitter Sepp Blatter donderdag een speech houden bij de openingswedstrijd tussen Brazilië en Kroatië. Bij de opening van de Confederations Cup een jaar geleden werden Rousseff en Blatter nog uitgejouwd.

De FIFA heeft de afgelopen twee jaar felle kritiek geuit op Brazilië voor zijn slechte voorbereiding van het WK. De bouw van stadions liep vertraging op, alsook de aanleg van verschillende infrastructurele projecten. Ook in het binnenland ligt de regering onder vuur met betrekking tot het kampioenschap. Er vinden al weken protesten en stakingen plaats vanwege de hoge kosten van het WK (tot nu toe 12,5 miljard euro) en slechte arbeidsomstandigheden van medewerkers die helpen het kampioenschap voor te bereiden.

Stanley Cup binnen handbereik Los Angeles Kings

De ijshockeyers van Los Angeles Kings hebben een riante voorsprong genomen in de play-offs om de Stanley Cup. De ploeg won ook de derde wedstrijd van New York Rangers: 0-3. Door de overwinning nemen de Kings een 3-0 voorsprong in de best-of-sevenseries.

Jeff Carter scoorde de openingsgoal in de eerste periode. Jake Muzzin en Mike Richards maakten de voorsprong nog aangenamer. Uitblinker was Los Angeles King-doelman Jonathan Quick met 32 reddingen.

Woensdag wordt het vierde duel gespeeld. Als de Kings het duel winnen schrijven ze de Stanley Cup voor de tweede keer in drie jaar op hun naam.

Excelsior haalt Van Weert als nieuwe spits

Excelsior heeft zich versterkt met Tom van Weert. De naar de Eredivisie gepromoveerde club neemt de 24-jarige spits transfervrij over van FC Den Bosch. Van Weert moet de opvolger worden van topscorer Lars Veldwijk, die op het punt staat om naar het Engelse Nottingham Forest te vertrekken. De nieuwe aanwinst tekent in Rotterdam voor twee seizoenen.

Van Weert speelde in de play-offs met Den Bosch tegen Excelsior en had direct daarna contact met de clubleiding van de Kralingers. "Zij hebben mij erg enthousiast gemaakt met het verhaal van de club", zegt de Brabander op de site van Excelsior. "Mijn doelstelling is om een basisplaats te veroveren en zoveel mogelijk goals te maken."

Door een zware knieblessure kwam Van Weert afgelopen seizoen nauwelijks aan spelen toe. Voor Ferry de Haan is dat geen reden om zich zorgen te maken. "Tom is topfit en zeer gretig", zegt de algemeen directeur. "Doelpunten maken verleer je niet zomaar en daarom heeft Excelsior snel gehandeld toen de kans om Tom te contracteren zich voordeed."

Oud-zwemkampioene Van Dyken breekt rug bij ongeval

Zesvoudig olympisch kampioen Amy van Dyken heeft haar rug gebroken bij een ongeluk. De Amerikaanse oud-zwemster sloeg vrijdag over de kop met een quad. Toen reddingswerkers bij de 41-jarige Van Dyken aankwamen, gaf ze aan haar tenen niet te kunnen bewegen en niets te voelen in haar benen.

Van Dyken werd met een traumahelikopter overgebracht naar een ziekenhuis, waar ze is geopereerd aan haar wervelkolom. Het ziekenhuis laat weten dat ze buiten levensgevaar is maar wil geen verdere details geven.

De familie van Van Dyken schrijft in een brief dat het slechts millimeters scheelde of een van de wervels had de aorta doorboord. "Enkele uren na de operatie werd Van Dyken wakker als haar typische pittige, uitbundige zelf. De laatste 24 uur heeft ze met haar familie doorgebracht in het ziekenhuis."

Van Dyken won op de Olympische Spelen van 1996 medailles op de 50 meter vrije slag en 100 meter vlinderslag. Met het Amerikaanse team won ze in 1996 en 2000 medailles op de 4x100 meter vrije slag en 4x100 meter wisselslag.

Magicka 2 komt eraan

Het maffe Magicka komt terug met veel van het oude en een beetje nieuw. De vage humor, het rare taaltje, co-op die niet behulpzaam is en heel veel spreukencombo’s, het is er weer. Nu ook met een nieuw artifactsysteem.

In Magicka 2 is dus veel van het oude vertrouwde bewaard gebleven, wat heel verstandig is. Daarbij is de co-op verfijnd: het is mogelijk om erin en eruit te stappen naar believen. ‘Friendly fire’ staat altijd aan, wat betekent dat je te allen tijde je vrienden kan pijnigen met een slechtgemikte spreuk. 

De multiplayer is uitgebreid met meer mogelijkheden en je kan elk onderdeel van het spel met je vrienden doorlopen. Uitgever Paradox zegt meer mantels, spreuken, toverstaffen, vijanden en veel verrassingen in petto te hebben. Een van de nieuwigheidjes zijn de ‘Artifacts’; hiermee kun je de spelvoorwaarden aanpassen en zo een hele nieuwe ervaring creëren. Meer details zijn hierover nog niet bekend.

Magicka 2

Het verhaal speelt zich weer af in Midgård. Het land heeft flink te lijden gehad van de activiteiten in het vorige spel. Toch is het niet de bedoeling de boel weer op te bouwen. Er zijn een aantal vreemde magiërs, rare fantasiewezens en gevaarlijke vijanden die rondzwerven en voor de gewelddadige intermezzo’s zorgdragen.

Magicka 2 komt uit voor PlayStation 4 en pc. Er is nog geen releasedatum vastgesteld.

Van Brienenoordbrug dinsdagnacht onderzocht

De Van Brienenoordbrug bij Rotterdam is dinsdag vrijwel de hele nacht afgesloten. Rijkswaterstaat gaat onderzoek doen naar de twee storingen van vorige week waardoor de brug niet meer dichtging. De brug in de A16 is van 01.00 uur tot 04.30 uur afgesloten, zegt een woordvoerder dinsdag. Het verkeer wordt omgeleid via de ring van Rotterdam.

De Van Brienenoordbrug bleef vorige week aan een kant een uur openstaan. Omdat de slagbomen aan beide zijden dichtbleven ontstond een flinke verkeersopstopping. In de avond ging het bij een proefdraai opnieuw mis.

Het onderzoek naar de oorzaak werd uitgesteld omdat de brug over de Nieuwe Maas een belangrijke verkeersader is. Na overleg is besloten de nieuwe proef 's nachts te doen. Voor het onderzoek moet de brug namelijk nog eens open.

Merkel blijft Juncker steunen

De Duitse bondskanselier Angela Merkel blijft steun geven aan de kandidatuur van de Luxemburger Jean-Claude Juncker voor het voorzitterschap van de Europese Commissie. Dat heeft Merkel dinsdag gezegd op een persconferentie na afloop van een 'minitop' in Zweden.

"Voor mij is Juncker de kandidaat", zei Merkel na overleg met de Britse premier David Cameron, de Zweedse premier Fredrik Reinfeldt en premier Mark Rutte (VVD). Merkel voegde eraan toe dat de nieuwe commissievoorzitter niet het voornaamste gespreksonderwerp was tijdens het overleg, dat plaatsvond in Harpsund, op het buitenverblijf van Reinfeldt.

Volgens de vier leiders ging het vooral om de prioriteiten voor de Europese Unie in de komende vijf jaar. "De toekomstige prioriteiten moeten duidelijk zijn voordat we kunnen beslissen over de topbanen", zei Reinfeldt. "Eerst de inhoud, dan de personele discussies", zei Rutte.

Cameron maakte opnieuw duidelijk dat hij geen boodschap heeft aan de 'Spitzenkandidaten' die door het Europees Parlement naar voren zijn geschoven, onder wie Juncker. Hij vindt dat de regeringsleiders een eigen kandidaat moeten benoemen. "Vanzelfsprekend heb je mensen nodig die in staat zijn de prioriteiten uit te voeren."

Tot die prioriteiten moeten volgens de vier centrumrechtse leiders in elk geval het verdiepen van de interne markt behoren, en het sluiten van vrijhandelsverdragen met andere delen van de wereld. Cameron zei dat de EU bovendien moet laten zien dat de zorgen van burgers over Europa worden begrepen.

Merkel bepleitte samenwerking van de regeringsleiders met het Europees Parlement bij zowel het vaststellen van de prioriteiten als het benoemen van de nieuwe commissievoorzitter. "Als we verstandig zijn, respecteren we elkaar. Er zijn genoeg statements gemaakt, het is nu tijd om aan het werk te gaan."

Leden No Surrender aangehouden wegens witwassen

Drie leden van motorclub No Surrender zijn dinsdag aangehouden in Breda. Ze worden verdacht van het witwassen van crimineel vermogen. Het gaat om mannen van 22, 26 en 47 jaar. Ze zijn dinsdagochtend vroeg opgepakt in hun woning in de Brabantse plaats. Dat meldt de politie.

Het drietal is overgebracht naar een cellencomplex. De motorrijders konden gearresteerd worden nadat uit een gezamenlijk onderzoek van de politie, gemeente en de Belastingdienst was gebleken dat er mogelijk sprake was van onverklaarbaar vermogen.

De politie arresteerde begin juni ook al een lid van No Surrender omdat hij zijn vriendin zou hebben mishandeld en bedreigd. Het ging om een 47-jarige Groninger. Volgens de politie heeft tachtig procent van de leden van motorclubs als No Surrender, Hells Angels en Satudarah een strafblad. Dertig procent is zelfs veelpleger.

Schade door noodweer lijkt mee te vallen

De schade door het noodweer van maandag lijkt mee te vallen. Dat zegt een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars dinsdag. Aan een inschatting wil hij zich nog niet wagen.

"De buien gingen vrij snel over en eventuele schade is vooral lokaal", aldus de woordvoerder. De koepel van verzekeraars schat de schade door regen en andere weersverschijnselen in op basis van modellen van het KNMI.

Uit de alarmeringen van de brandweer bleek maandag al dat de schade beperkt bleef. Het ging vooral om omgevallen bomen en weggewaaide dakpannen. In Landgraaf onderbrak Pinkpop tijdelijk het programma, maar de organisatie van het festival sprak verder van beperkte schade.

In Limburg gold maandagavond tijdelijk een weeralarm vanwege de heftige onweersbuien. In Noord-Brabant en Gelderland werd gewaarschuwd voor extreem weer.

Lagere straf voor per ongeluk doodschieten vriend

Een 20-jarige man uit Oosterhout heeft voor het per ongeluk doodschieten van zijn vriend in hoger beroep een fors lagere straf gekregen. Het gerechtshof in Den Bosch veroordeelde hem dinsdag tot een gevangenisstraf van 360 dagen, waarvan 346 dagen voorwaardelijk.

Ook moet hij de maximale werkstraf van 240 uur uitvoeren. De rechtbank in Breda had de man een celstraf van vier jaar opgelegd.

De destijds 18-jarige verdachte bekeek in juli 2012 met twee vrienden een vuurwapen in een woning in Made. Toen hij het wapen vervolgens van tafel pakte dacht hij dat het leeg was, omdat de eigenaar even daarvoor de patronen eruit had gehaald.

Hij richtte het wapen op zijn vriend en haalde de trekker over. Het slachtoffer werd in zijn hoofd geschoten en overleed ter plekke. De eigenaar bleek de patronen weer in het wapen te hebben gedaan.

Het hof stelt dat er niet genoeg bewijs is dat de man zijn vriend opzettelijk dood wilde schieten. Hij wist immers niet dat er kogels in het wapen zaten, zo stelde de rechter, die hem daarom vrijsprak van doodslag. Het hof is echter wel van mening dat de man zich 'erg nalatig en onoplettend' heeft gedragen. Het is zijn schuld dat zijn vriend door de schotwond is overleden.

Bij het bepalen van de straf heeft het hof er rekening mee gehouden dat de man ten tijde van het schietincident nog maar net 18 jaar was en dat hij adhd heeft. Bovendien liep hij een posttraumatische stressstoornis op door het incident.

[upd] Clintons op zwart zaad na vertrek uit Witte Huis

Toen de Amerikaanse president Bill Clinton begin 2001 na acht jaar weer ambteloos burger was, zat het gezin diep in de schulden. Dat heeft zijn vrouw Hillary Clinton gezegd in een vraaggesprek dat maandagavond in de Verenigde Staten werd uitgezonden. De Clintons hadden onder meer een stapel facturen van advocaten liggen.

"Toen we het Witte Huis verlieten, waren we niet alleen platzak, we hadden schulden", vertelde Clinton in het gesprek met Diane Sawyer van ABC. Ze moesten geld bijeen zien te krijgen voor hypotheken en huizen. Ook moest dochter Chelsea kunnen studeren. "Het was niet gemakkelijk", aldus de oud-minister van buitenlandse zaken.

Uit openbare documenten uit de tijd dat Clinton in de Senaat zat, blijkt dat ze in 2000 tussen de 781.000 en bijna 1,8 miljoen dollar bezat. Tegelijkertijd zouden de rekeningen van vier advocatenkantoren zijn uitgekomen op een bedrag tussen de 2,3 miljoen en 10,6 miljoen dollar. Bill Clinton werd in zijn tweede ambtstermijn geplaagd door het seksschandaal rond de stagiaire Monica Lewinsky. Hij wist ternauwernood een afzettingsprocedure te overleven, maar was daarbij wel veel geld kwijt aan advocaten.

In het vraaggesprek ter gelegenheid van haar nieuwe boek spreekt Clinton ook over haar mogelijke kandidatuur voor het presidentschap. Door de Republikeinse kritiek op de manier waarop ze omging met de aanval op het Amerikaanse consulaat in Benghazi in 2012 groeit Clintons interesse om een gooi te doen naar het presidentschap.

De onderzoeken die naar de kwestie lopen zijn volgens Clinton klein bier. Ze vindt dat het Congres zich bezig zou moeten houden met de echte problemen waar het land en de wereld mee te kampen hebben.

Bij de aanval op het consulaat in de Libische stad kwamen vier Amerikaanse diplomaten, waaronder de Amerikaanse ambassadeur Chris Stevens,  om het leven. De aanval had voorkomen kunnen worden, concludeerde een commissie van de Senaat begin dit jaar. De aanval is een van de grootste splijtzwammen tussen Democraten en Republikeinen in Washington van de afgelopen jaren.

Of Clinton zich daadwerkelijk kandidaat stelt heeft ze nog niet beslist. De voormalige First Lady, oud-senator en -minister wordt gezien als dé favoriet voor de presidentsnominatie van de Democratische Partij in de verkiezingen van 2016.

Tour komt te vroeg voor Robert Gesink

Robert Gesink doet dit jaar niet mee aan de Tour de France. Dat maakte zijn ploeg Belkin dinsdag bekend. De wielrenner werd begin vorige maand succesvol geopereerd aan zijn hart. Hij kampte al jaren met hartritmestoornissen. De bedoeling is dat Gesink de Ronde van Spanje dit jaar wel rijdt.

Vrij snel na de operatie kon Gesink de training al hervatten en daarom hield hij hoop op deelname aan de Tour. Hij ging zelfs met de tourploeg mee op hoogtestage in de Sierra Nevada. Daarna besloot de renner echter in overleg met de ploegleiding om op 5 juli toch niet van start te gaan in de belangrijkste rittenkoers van het jaar.

Gesink geeft toe dat de periode voor en na de operatie erg zwaar voor hem is geweest. "Het zou niet verstandig zijn om me voor zo'n belangrijke wedstrijd op een geforceerde manier voor te bereiden", vertelt hij op de site van Belkin. "Om de Tour te rijden moet je in topvorm zijn en ik ben er niet zeker van dat ik dat nu al ben."

Het missen van de Tour is voor Gesink een teleurstelling. "Maar het belangrijkste is dat ik een onzekere periode achter me kan laten en me volledig kan focussen op de tweede helft van het seizoen", zegt de Varssevelder, die eind deze maand in de Ster ZLM Toer zijn rentree maakt. "Daarna rijdt ik nog het NK, de Ronde van Polen en de Vuelta."

De 28-jarige Gesink deed tot nu toe vijf keer mee aan de Tour. Een vijfde plaats in 2010 was zijn beste resultaat. Vorig jaar reed hij vooral in dienst van Bauke Mollema en Laurens ten Dam.

Ghana boekt ruime oefenzege op Zuid-Korea

Ghana heeft vlak voor de start van het WK nog wat zelfvertrouwen getankt. De Afrikanen, die het vier jaar geleden tot de kwartfinale schopten, wonnen in Miami met 4-0 van Zuid-Korea. Ghana had eerder oefeninterlands tegen Montenegro en het Nederlands elftal nog met 1-0 verloren.

Jordan Ayew was de uitblinker met doelpunten in de elfde, 53e en 89e minuut. Asamoah Gyan nam vlak voor rust de andere treffer voor zijn rekening.

Ghana is op het WK ingedeeld in een poule met Duitsland, Portugal en de Verenigde Staten. Zuid-Korea krijgt België, Algerije en Rusland als tegenstanders.

Metrostaking São Paulo twee dagen opgeschort

Stakende werknemers van de metro van São Paulo hervatten dinsdag en woensdag het werk. Dat hebben de leiders van de staking maandagavond bekendgemaakt. Vijf dagen staken heeft voor chaos gezorgd in de Braziliaanse miljoenenstad, waar donderdag de openingswedstrijd van het WK voetbal wordt gehouden.

Woensdag wordt gestemd of de staking de dag erop weer verdergaat, zo is te lezen in een verklaring op de website van de vakbond. De actievoerders eisen een loonsverhoging van twaalf procent. De regering biedt niet meer dan 8,7 procent. Onderhandelingen tussen vertegenwoordigers van de regering en de vakbond liepen maandag vast.

De staking in de metro baart de autoriteiten zorgen. De ondergrondse is het belangrijkste vervoermiddel voor de de fans die de openingswedstrijd tussen gastland Brazilië en Kroatië willen bijwonen. Het stadion ligt zo'n twintig kilometer ten oosten van het centrum, waar de meeste toeristen verblijven.

De metro telt zo'n achtduizend medewerkers. Ongeveer de helft van de metrostations van de stad is in bedrijf, zij het met beduidend minder metro's dan normaal. Doordat veel mensen uitwijken naar alternatieve vervoermiddelen loopt ook het verkeer boven de grond vast.

Eerder maandag zette de politie traangas tegen een groep van ongeveer honderd stakende werknemers.

Leerlingen basisonderwijs vinden lezen leuker

Leerlingen in het basisonderwijs hebben meer plezier in lezen. Dat blijkt uit een onderzoek van Cito naar de leesprestaties van de groepen 5 en 8 en het speciaal basisonderwijs (SBO). Zo is in groep 8 en het SBO het percentage leerlingen dat plezier heeft in lezen gestegen van 35 procent in de periode 2005-2006 naar 47 procent in de jaren 2011 en 2012.

De daling van het plezier in lezen die zich sinds 1994 voordeed in groep 5 is tot stilstand gekomen. Wel geldt voor alle leerlingen dat ze meer televisie kijken dan lezen. Verder blijkt dat SBO'ers het meest achter de computer zitten, gevolgd door achtstegroepers en leerlingen uit groep 5.

Leerlingen vinden lezen overigens niet alleen leuker, hun leesvaardigheid is ook beter in vergelijking met de peiling in 2005-2006. "Het blijkt dat de prestaties van groep 8, 5 en het SBO licht stijgen voor wat betreft de vaardigheid van het interpreteren van teksten", meldt Cito.

De vooruitgang vindt overigens bij elke groep op een ander vlak plaats. Zo is bij leerlingen van groep 8 de vaardigheid van het interpreteren van teksten en de woordenschat licht gestegen. Vijfdegroepers tonen bij het interpreteren van teksten lichte progressie. In het speciaal basisonderwijs werden de prestaties beter op het gebied van het interpreteren van teksten en het alfabetiseren en opzoeken van informatie.

Verder blijkt dat in de groepen 5 en 8 meisjes op vrijwel alle onderdelen beter scoren dan jongens. In de eindgroep van het SBO doen jongens en meisjes echter nauwelijks voor elkaar onder. Daarnaast blijkt dat de tijd die leerkrachten aan taal besteden behoorlijk verschilt. Vijfde- en achtstegroepers krijgen gemiddeld vier uur en een kwartier per week taalonderwijs, in het SBO is dat 3,5 uur.

Parijs haalt Joan Franka uit artistieke dip

Joan Franka is erin geslaagd uit een 'gigantische artistieke dip' te geraken. Na haar deelname aan het Eurovisie Songfestival van 2012, met het nummer You and Me, werd het stil rond de 23-jarige zangeres. In Parijs vond ze haar inspiratie terug.

"De platenmaatschappij waarbij ik zat, wilde het liefst dat ik alleen maar folkliedjes in de sfeer van You and Me zou maken", vertelt Franka dinsdag in het AD. "Vanwege die druk van buitenaf kreeg ik een gigantische artistieke dip."

"Ik heb mijn rugzakje en gitaar gepakt en ben in mijn eentje op ontdekkingsreis naar Parijs gegaan". Daar leefde ze een maand lang als straatmuzikant. "De inspiratie die ik kwijt was, vond ik daar terug. En ik leerde in Parijs op eigen benen staan."

Door de ervaring kon Franka weer een hoop nieuwe liedjes schrijven. "Waar ik speel en zing doet er niet toe", zegt ze. "Als ik mezelf maar kan zijn."

Steeds minder Nederlanders met vast contract

Het aantal Nederlanders met een vast contract is sinds het begin van de eeuw flink gedaald. Van de Nederlandse beroepsbevolking had eind vorig jaar nog zo'n 68 procent een vaste arbeidsovereenkomst, zo blijkt dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2001 was dat nog 76 procent.

Tegelijkertijd steeg het aantal Nederlanders met een flexibel contract of een eigen bedrijf verhoudingsgewijs flink. Het aantal flexwerkers nam toe van twaalf tot zeventien procent van de beroepsbevolking. Het percentage zelfstandigen steeg in diezelfde periode van twaalf naar vijftien procent, aldus de statistici.

De daling van het aantal vaste werknemers is vooral zichtbaar bij Nederlanders jonger dan 55 jaar. De toename in het aantal flexwerkers wordt juist vooral veroorzaakt door jongeren. Vorig jaar werkte 55 procent van de Nederlanders tussen de 15 en 25 jaar als oproep- of invalkracht. In 2001 was dat nog een derde.

[Upd] Wielrenner Betancur is kwijt

Niemand weet waar wielrenner Carlos Betancur is gebleven. Zijn Franse ploeg, Ag2r, heeft al een week niks meer gehoord van de Colombiaan. Dat zegt manager Vincent Lavenu tegenover Franse media. Betancur zou vorige week dinsdag aankomen in Frankrijk, nadat hij in eigen land getraind heeft. Zijn ploeg heeft echter niks van hem vernomen.

Betancur vertrok na Luik-Bastenaken-Luik naar zijn thuisland. De bedoeling was dat hij op 3 juni terug zou keren, waarna hij komende donderdag mee zou doen aan de Grand Prix Aargau in Zwitserland. Vervolgens zou hij meedoen aan de Ronde van Zwitserland, als voorbereiding op de Tour de France, zijn hoofddoel dit jaar.

Betancur wekt door zijn afwezigheid irritatie op bij Ag2r. Het is namelijk niet de eerste keer dat hij na een verblijf in eigen land te lang wegblijft. Voor de ploeg is het nu afwachten wanneer Betancur zich meldt. Volgens Lavenu heeft zelfs Michele Bartoli, zijn trainer, nog geen contact met hem kunnen krijgen.

De Colombiaan won in maart van dit jaar nog het eindklassement in Parijs-Nice. Vorig jaar werd hij vijfde in de Giro d'Italia, nadat hij in de klassiekers al een derde en vierde plek pakte in de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. 

Update 10.42 uur

Een wielerfan in Colombia heeft Betancur gespot tijdens een lokaal evenement. Hij droeg daarbij echter geen kleding van zijn ploeg en leek vooral van het leven te genieten. Het lijkt zo nog maar de vraag of hij voorlopig nog wel naar Europa gaat.

Dead Island 2 aangekondigd

Er is een vervolg aangekondigd voor de multiplayer-zombie-rpg-shooter Dead Island: Riptide. Deep Silver gebruikt de Unreal 4-engine en belooft vette graphics, multiplayer voor 8, een uitgebreid skillsysteem en aanpasbare wapens.

Dead Island en Dead Island: Riptide werden ontwikkeld door de Poolse studio Techland. Dat stokje is nu overgedragen aan studio Yager, bekend van de Spec Ops-reeks. De reden achter de wisseling van de wacht is niet vrijgegeven.

De locatie van Dead Island 2 is tegenstrijdig genoeg geen eiland, maar Californië. Er is een algehele quarantaine afgekondigd en de spelers hebben vrij spel van de Golden Gate-brug tot Venice Beach. Tussen de zombies door zijn er ook mensen en concurrenten af te knallen.

Boxart Dead Island 2

Er zijn meerdere klassen, waar je uit kan kiezen, ieder met zijn eigen specialiteiten en speelstijl. Tot nu toe zijn alleen de Berserker (grof geweld) en de Hunter (subtiele sluiper) bekend. Uitgever Deep Silver pronkt met de aanpasbare wapens, wat voor deze reeks een unicum is. Je struint rond met 7 anderen in de wereld, waarmee je mag samenwerken. Het staat je geheel vrij om de anderen te negeren of een kopje kleiner te maken.

Dead Island 2 wordt uitgebracht voor 18 jaar en ouder. De onderstaande trailer geeft daar een kleine toelichting op. De release staat gepland voor lente 2015 en het spel komt uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

dead island boxart.

'Turkse demonstranten bestraft, agenten vrijuit'

Terwijl door heel Turkije meer dan 5500 demonstranten zijn vervolgd voor hun betrokkenheid bij antiregeringsbetogingen vorig jaar, worden agenten die onverantwoord geweld gebruiken en hun boekje te buiten gaan nauwelijks vervolgd. Dat schrijft Amnesty International dinsdag in een rapport. Honderden klachten werden tegen veiligheidstroepen ingediend, maar slechts negen agenten zijn aangeklaagd.

"De Turkse autoriteiten zijn meedogenloos in hun repressie tegenover demonstranten, of dit nu om politiegeweld op straat of om vervolging voor het gerecht gaat", aldus secretaris-generaal van Amnesty Salil Shetty. "Ondertussen geniet de politie vrijwel volledige immuniteit."

In juni 2013 werd demonstrant Hakan Yaman door agenten in elkaar geslagen en in een vuur geworpen. Door het hele land worden waterkanonnen en traangas ingezet tegen demonstranten. Vreedzame betogers worden vaak zonder pardon door veiligheidstroepen in elkaar getimmerd.

Demonstranten werden vervolgd voor 'het oprichten van een criminele organisatie'. Ook ngo's hebben deze aanklacht aan hun broek hangen. In sommige gevallen werd vreedzame betogers zelfs terrorisme ten laste gelegd.

Naast de demonstranten kwamen ook hulpdiensten in het vizier van de autoriteiten. Medisch personeel werd gestraft voor het vermeende steun bieden aan de betogers. In werkelijkheid verzorgden zij gewonden.

Ook mensen die zich op sociale media over de protesten hebben uitgelaten kunnen vervolging verwachten. Het delen van gevoelige informatie over de demonstraties is volgens de Turkse autoriteiten verboden. Verscheidene mensen zijn voor het sturen van tweets aangeklaagd voor 'onteren van de premier' en het 'oproepen tot het breken van de wet'.

"De boodschap is duidelijk: vreedzame protesten worden niet getolereerd", zegt Shetty.

De demonstraties tegen de regering van Recep Tayyip Erdogan braken ruim een jaar geleden uit in Istanbul. Al snel staken door het hele land protesten de kop op. Volgens Amnesty zijn in totaal vier mensen overleden en zeker achtduizend personen gewond geraakt door politiegeweld. Erdogan ziet de betogingen als onderdeel van een buitenlands complot.

Waarschuwing voor nieuwe onweersbuien

Het zuiden en oosten van het land krijgt dinsdagmiddag opnieuw te maken met onweersbuien. Het KNMI heeft voor de provincies Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg code geel afgekondigd voor gevaarlijk weer. Het onweer kan gepaard gaan met hagel en zware windstoten.

Voordat de nieuwe buien zich laten zien is er eerst ruimte voor de zon en wordt het opnieuw warm. De temperaturen lopen uiteen van 17 graden op de Wadden tot 28 graden in het oosten.

Maandag trokken ook al onweersbuien over het land. Vooral Limburg, waar korte tijd een weeralarm van kracht was, kreeg de volle laag. Het noodweer zorgde plaatselijk voor wateroverlast en stormschade.

Rotterdamse haven vindt milieuregels schadelijk

De milieuregels in Nederland zijn te ambitieus en kosten de haven van Rotterdam klanten. Dat stelt directeur Allard Castelein dinsdag in dagblad Trouw. "We moeten uitkijken dat we bedrijven verplichtingen stellen, terwijl ze 150 kilometer verderop, over de grens, een factor twintig vrijer kunnen opereren."

Door bestuurlijke stroperigheid gaat de besluitvorming in Nederland traag, aldus de havendirecteur. Bovendien krijgen bedrijven te maken met te veel extra eisen en verplichtingen. "Te vaak worden extra eisen opgelegd die ver boven Europese en mondiale afspraken uit gaan", zegt Castelein, die sinds begin dit jaar topman is van de Rotterdamse haven.

Zo zou in Duitsland de norm voor de uitstof van stikstof nu zeven keer zo soepel zijn als de Nederlandse. De Duitsers overwegen zelfs om de norm nog verder te versoepelen tot twintig keer de Nederlandse norm. "We hebben de neiging zo ver voor de muziek uit te lopen dat andere landen in de verte staan te zwaaien en zeggen: zie ze daar in Nederland eens gaan."

De concurrentiepositie van Nederlandse havens staat onder druk, zo bleek eerder dit jaar uit onderzoek van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Dat komt doordat havens als die van Hamburg en Antwerpen staatssteun krijgen, schrijft Trouw.

Castelein wil dat Rotterdam de 'beste haven ter wereld' blijft. Hij wil daarom dat de uitgangspositie voor Europese havens gelijkwaardiger wordt. Nederland moet ondanks de economische crisis de ambitie tonen na te denken over wat er nodig is om internationaal aan de top te blijven.

Het Havenbedrijf Rotterdam is eigendom van de gemeente Rotterdam en de Nederlandse staat. Voor Castelein topman werd van de haven van Rotterdam was hij wereldwijd verantwoordelijk voor het milieubeleid van oliebedrijf Shell.

Rekenkamer kraakt NAVO-boekhouding

Hoeveel de NAVO kost en wat er met de belastingmiljarden uit de 28 lidstaten van het militaire bondgenootschap gebeurt is volstrekt onduidelijk. Dat zou blijken uit onderzoek van de Nederlandse Algemene Rekenkamer dat dinsdag wordt gepubliceerd, schrijft de Volkskrant. De boekhouding is een potje en de uitgaven zijn bijna allemaal geheim. Parlementariërs staan daardoor met lege handen.

"Misschien verspilt de NAVO heel veel, of komen ze veel tekort. We hebben geen idee", zegt rekenkamerpresident Saskia Stuiveling in de krant. De ambassadeurs van de NAVO-landen zouden weten van de rommelige boekhouding, maar een oplossing is tot nu toe uitgebleven.

Volgens de NAVO hebben de lidstaten 'volledige controle over het kostenniveau en hoe het geld wordt besteed', zo laat een woordvoerder van het bondgenootschap weten aan de krant. De informatie die met de NAVO-ambassadeurs wordt gedeeld is voor toezichthouders zoals de rekenkamer en voor parlementariërs echter lang niet altijd openbaar.

De civiele budgetten van de NAVO worden gecontroleerd door een eigen rekenkamer van de alliantie. De uitgaven voor militaire missies meestal niet, terwijl die volgens de Volkskrant vermoedelijk het leeuwendeel van de uitgaven vormen.

De Algemene Rekenkamer maakt zijn zorgen openbaar om het onderwerp op de agenda te krijgen. In november vergaderen in Den Haag de parlementariërs van de NAVO-lidstaten.

Fabrikanten zetten auto's op dieet

Terwijl de krantenkoppen steeds reppen over hybride en elektrische auto's, is de grootste winst op het gebied van brandstofverbruik te boeken in het terugbrengen van het gewicht. Steeds meer autofabrikanten maken daar serieus werk van en experimenteren met daken van koolstofvezels, plastic ramen en bumpers van aluminium.

Als de miljard auto's in de wereld elk vijftig kilo lichter zouden zijn, zou dat jaarlijks bijna dertig miljard euro aan brandstof schelen, schat Morgan Stanley. De gemiddelde auto is in de afgelopen twaalf jaar juist bijna 360 kilo zwaarder geworden, blijkt uit cijfers van de Amerikaanse overheid. Niet alleen zijn auto's groter geworden, ook toevoegingen zoals airbags en een sterkere kooiconstructie voor de veiligheid hebben extra kilo's toegevoegd. De elektrische auto van GM, de Chevrolet Volt, moet bovendien 180 kilo aan accu's meezeulen.

"Het lichter maken van auto's zal de komende tijd belangrijk worden", zegt Hesam Ezzat van GM. "Elke fabrikant gaat alles uit de kast trekken wat technieken betreft." Het gebruik van aluminium heeft al voor flink wat gewichtsverlies gezorgd. Zo werd de Range Rover vorig jaar 318 kilo lichter. De nieuwe pick-up van Ford die later dit jaar uitkomt is op eenzelfde aluminiumdieet gezet.

Ford gaf afgelopen week een inkijkje in de toekomst met de lichtgewicht Fusion. Dat prototype, ontwikkeld in samenwerking met het Amerikaanse ministerie van energie, is ongeveer 360 kilo lichter dan de reguliere Fusion. Hiervoor heeft Ford het instrumentenpaneel gemaakt van koolstofvezels. De achterruit is gemaakt van hetzelfde materiaal als het scherm van een smartphone.

De auto zal voorlopig echter niet bij de dealers staan. Door de gebruikte technieken is de auto namelijk veel te duur. Zo kost een koolstofvezelstoel in de speciale Fusion 73 dollar (54 euro). Een normale stoel met een stalen frame kost slechts twaalf dollar. De prototypes helpen de fabrikanten echter wel om de ideale mix van materialen samen te stellen. "Deze technieken zullen de komende drie tot vijf jaar in steeds meer auto's worden gebruikt", voorziet technicus Matt Zaluzec van Ford.

Bliksem schopt show Metallica in de war

Het noodweer dat maandagavond over Pinkpop trok, schopte de show van afsluiter Metallica behoorlijk in de war. De legendarische metalband begon dik anderhalf uur later dan gepland, waardoor de rockers moesten haasten om de volledige setlist, die op twee nummers na bestond uit verzoekjes van fans, te kunnen spelen.

De band had niet alleen last van een gehaaste set. Door het onweer en de hevige regen werkte ook de techniek niet mee. Zo vielen de schermen aan de zijkant geregeld uit of haperde het beeld.

Hoewel Metallica sneller dan gepland de nummers ten gehore moest brengen, maakte het de sfeer er niet minder op. Natgeregend of niet, de festivalgangers waren hevig aan het headbangen, springen en aan het meeschreeuwen. "Het was maar een heleboel water", riep zanger James Hetfield na de heftige bui naar het publiek.

Dat de show bestond uit verzoekjes, herhaalde zanger James Hetfield geregeld. Ook werd twee keer een fan op het podium gehaald om zijn favoriete Metallica-nummer aan te kondigen. Hits als Battery, Master of Puppets, One, Whiskey in the Jar en Nothing Else Matters werden door fans bestempeld tot favorieten en werden onder luid gejuich gespeeld.

Ook Arcade Fire had last van het noodweer. De band stond op het 3FM Stage te spelen toen het begon te onweren. Hoewel de Canadezen hun instrumenten niet neerlegden vanwege de regen, leken ze hun set wel in te korten. Arcade Fire had nog ruim een kwartier langer mogen spelen.

De andere bands die in de buitenlucht optraden hadden last van heel ander weer. Het was maandagmiddag erg warm in Landgraaf. Ook de heren van het Schotse Biffy Clyro gingen gebukt onder de hitte. Desondanks slaagde het trio erin de festivalgangers te vermaken. Nummers als Biblical, The Captain en Who's Got a Match? werden enthousiast ontvangen.

Pinkpop 2014 gaat volgens Jan Smeets de boeken in als 'de editie met de mooiste bliksem ooit', sprak de Pinkpop-baas het publiek na de afsluiting van de 45e editie van het festival. Volgens Smeets bezochten 134 duizend unieke bezoekers dit jaar het festival. "Daarmee was het zeker het grootste popfestival ooit in Nederland", zei Smeets maandag. De bezoekers zullen Pinkpop 2014 echter vooral herinneren als de editie met The Rolling Stones.

Noodweer treft vooral Duitsland zwaar

Het noodweer dat maandagavond over Limburg trok heeft vooral over de grens in Duitsland voor problemen gezorgd. In de deelstaat Noordrijn-Westfalen lag het treinverkeer maandagavond plat en moest de luchthaven van Düsseldorf enige tijd zijn deuren sluiten. Ten minste één persoon kwam om het leven, meldt de krant Rheinische Post.

De windvlagen die met de hevige buien gepaard gingen, bereikten geregeld orkaankracht. Bomen vielen om en kwamen terecht op auto's, snelwegen en het spoor. Op de luchthaven van Düsseldorf werd het vliegverkeer een uur lang stilgelegd toen windvlagen met een snelheid van 144 kilometer per uur werden gemeten. Een festival in Keulen met vijftigduizend bezoekers werd afgebroken.

Een fietser in die stad kwam om het leven toen hij werd geraakt door een omvallende boom. In Essen kwam volgens de Rheinische Post ook een persoon om het leven. De 49-jarige man zakte op straat in elkaar. Reanimatie mocht niet meer baten. Of zijn dood direct verband houdt met het noodweer is niet duidelijk.

Het noodweer trok aan het eind van de avond in noordelijke richting weg. Rond 03.00 uur lag het zwaartepunt in het gebied tussen Hannover en Berlijn. De Duitse meteorologische dienst DWD waarschuwt daarbij voor zware regenval en hagel. Ook dinsdag kan het nog stevig onweren en hagelen.

Smeets noemt ophef noodweer Pinkpop 'overdreven'

Jan Smeets snapt niet dat er maandagavond 'zo overdreven' is gereageerd op het noodweer op Pinkpop. "Iedereen was behoorlijk opgewonden, maar ik heb veel erger meegemaakt", zei de festivalbaas na afloop tegen Novum Nieuws.

De 69-jarige Smeets vindt het bizar dat mensen 'paniekerig' werden van het onweer en de zware regen. Volgens de rockpromotor was Pinkpop goed voorbereid op alle weersomstandigheden. "We hebben van tevoren meerdere scenario's bedacht." Zo stonden hulpdiensten stand-by voor de bijna zeventigduizend bezoekers.

Dat de schrik voor noodweer op festivals er goed in zit vanwege Pukkelpop snapt Smeets deels. "Ze hebben Pukkelpop gewoon niet goed geanalyseerd." In 2011 kreeg het Belgische festival onverwacht te kampen met noodweer, waardoor onder meer een tent instortte en meerdere lantaarnpalen en bomen omvielen. Er vielen vijf doden en 150 festivalgangers raakten gewond. "Het komt maar eens in de tweehonderd jaar voor dat dermate extreem weer voorkomt op een plek waar zo veel mensen tegelijk komen", zei Smeets maandagnacht.

Weerkundige Margot Ribberink zei maandagavond in Knevel en Van den Brink dat de festivalorganisatie het noodweer heeft onderschat. Zelf zou ze enkele uren voor het onweer losbarstte gekeken hebben of ze tot evacuatie van het festivalterrein had kunnen overgaan.

Niet alleen het weer was op de 45e editie van Pinkpop het onderwerp van gesprek. Dat The Rolling Stones voor het eerst op Pinkpop stonden, was voor veel festivalgangers de reden om naar Landgraaf te gaan. Frontman Mick Jagger zou in 1979 al optreden, maar besloot op het laatste moment toch niet het podium te beklimmen.

Voor Smeets draaide Pinkpop dit jaar om meer dan The Rolling Stones. "Het is niet zo dat ik 35 jaar op ze heb moeten zitten. Ik kreeg ze in mijn schoot geworpen", vertelt de Limburger. Voor Smeets was de Belgische zanger Stromae een hoogtepunt. "Dat was steengoed."

Burgemeester verdedigt doorgaan Pinkpop

De beslissing om het festivalterrein van Pinkpop maandagavond niet te ontruimen vanwege het naderende noodweer was juist. Dat heeft burgemeester van Landgraaf Raymond Vlecken gezegd in het tv-programma Knevel en Van den Brink. "We hebben geen grote risico's gelopen." Volgens weerkundigen heeft het festival vooral geluk gehad.

Meteorologe Margot Ribberink zei in het actualiteitenprogramma dat de festivalorganisatie te lichtvaardig was. "Ze hebben het onweer zeker onderschat. Zo'n onweerssituatie is echt heel gevaarlijk."

Ook volgens weerman Gerrit Hiemstra heeft het festival 'enorm veel geluk' gehad, zo liet hij op Twitter weten. Net over de grens in Duitsland richtte het noodweer maandagavond veel schade aan.

Als Ribberink in de schoenen van de festivalorganisatie had gestaan, zou ze het terrein aan het begin van de avond hebben laten evacueren. Op dat moment waren zeker zestigduizend bezoekers aanwezig. Meteogroup, waar Ribberink aan verbonden is, gaf het festival maandagmiddag met spoed weeradvies toen daarom werd gevraagd.

De gemeente, politie en de organisatie van het Limburgse festival besloten aan het begin van de avond dat geen extra maatregelen zouden worden genomen vanwege het naderende noodweer. Vlecken verdedigde dat besluit in de uitzending. Volgens hem is op het gemeentehuis de situatie continu in de gaten gehouden en zijn de veiligheidsplannen gevolgd.

Rond 20.30 uur moesten de optredens alsnog worden stilgelegd vanwege het heftige noodweer, waarvoor het KNMI inmiddels code rood had afgegeven. Later op de avond konden de optredens weer worden hervat.

De veiligheid op festivals staat extra in de belangstelling sinds het Belgische festival Pukkelpop in 2011 werd getroffen door een hevig noodweer. Daarbij kwamen vijf mensen om het leven. 150 mensen raakten gewond, van wie tien zwaar.

[vid] Stromae verkoopt meeste cd's op Pinkpop

Het optreden op Pinkpop heeft Stromae geen windeieren gelegd. Zijn tweede album Racine Carrée ging tijdens het festival het vaakst over de toonbank. Dat liet muziekwinkel Plato, die als enige platen verkoopt op het festivalterrein, maandagavond weten aan Novum Nieuws.

De Belgische zanger, die maandagmiddag hits als Papaoutai en Formidable speelde op het 3FM Stage, wist de meeste albums te verkopen terwijl hij geen signeersessie bij Plato heeft gedaan. Deze sessies hebben een gunstig effect op de verkoop van de cd's. Zo staan meerdere bands en artiesten die een krabbel zette op hun schijfje in de top tien van best verkochte platen.

Chef'Special, dat zondag optrad en wel een signeersessie deed, is op de tweede plek in de lijst met best verkochte platen te vinden. Hoewel de band maandagmiddag nog bovenaan stond met zijn plaat Passing Through, wist Stromae de Haarlemse heren uiteindelijk toch te verslaan. Het debuutalbum van de Britse band Bastille, die zaterdag op Pinkpop stond, maakt de top drie compleet. De Britten gaven evenmin een signeersessie.

Vorig jaar wist Thirty Seconds to Mars, mede dankzij een signeersessie, de meeste albums op het festivalterrein te verkopen. Het was toen ook de eerste keer dat Plato cd's verkocht tijdens Pinkpop. In het verleden werd dat gedaan door Free Record Shop, maar die besloot al voor het uiteindelijke faillissement te stoppen met de cd-verkoop op het festival.

Formidabele prestatie.

Papieren folder nog veel gelezen

Papieren folders zijn ondanks de opkomst van apps en websites met reclameacties nog altijd veruit het populairst. Ongeveer 11,5 miljoen Nederlanders lezen de papieren folders, tegen 3,8 miljoen die alleen of ook digitaal lezen. Dat blijkt uit onderzoek van GfK onder ruim zesduizend consumenten.

Vier op de vijf Nederlanders ontvangen volgens het onderzoek, dat werd uitgevoerd in opdracht van de foldermakers zelf, graag een folder in de brievenbus. Bijna een derde leest digitale folders, en een kwart doet allebei. Gemiddeld wordt zeventien minuten per week besteed aan het lezen van de reclameblaadjes.

De papieren versie weet sneller tot een aankoop te verleiden, schrijft GfK. Bij de helft van de lezers verleidt een papieren folder nog wel eens tot een aankoop, bij digitale folders is dat 36 procent. Volgens de onderzoekers wordt het lezen van een papieren folder door de helft van de respondenten als ontspannend gezien. Digitale folders, zoals op reclamefolder.nl en spotta.nl, worden met name gebruikt om producten te vergelijken.

'Veel minder reclame-acties rond WK'

Bedrijven hebben dit jaar veel minder reclame-acties rond het WK dan twee jaar geleden bij het EK. Dat meldt de NOS dinsdag op basis van onderzoek van marketingbureau Activate&Co. Dit jaar zouden er ongeveer honderdvijftig acties zijn, zo'n honderd minder dan twee jaar geleden.

Volgens Activate&Co zijn vooral energiebedrijven, bouwmarkten en bedrijven uit de telecomsector afgehaakt. "Na het succes van het WK in 2010 zag je in 2012 een recordaantal acties in winkels: 241", zegt Frank de Bruin van het marketingbureau tegen de NOS. "De koorts was enorm, de deceptie des te groter. En ook de crisis speelt nu natuurlijk mee."

50Plus wil definitief breken met Klein

50Plus onderzoekt hoe de partij fractievoorzitter Norbert Klein uit de partij kan gooien. Pogingen om de breuk tussen de twee nog te lijmen zijn een 'gepasseerd station', schrijft het AD dinsdag. "Zo'n royement moet juridisch heel zorgvuldig gebeuren. We zijn nog niet zo ver, maar we laten er wel naar kijken", zegt partijvoorzitter John Struijlaard in de krant.

De breuk zou nu definitief zijn, ook omdat Klein volgens het bestuur heeft gelekt dat 50Plus wordt gesponsord door een vastgoedmagnaat. De partij zou 25 duizend euro hebben gekregen voor de campagne bij de Europese verkiezingen van vorige maand. "Ik vind het bijzonder onkies dat meneer Klein dat aan de media doorvertelt en daarbij allerlei suggesties wekt", zegt Struijlaard daarover.

Klein reageert tegenover de krant verbaasd. Wat hem betreft staat de deur nog steeds op een kier. Hij is dan ook niet van plan zijn zetel op te geven. "Ik kan alleen geroyeerd worden als ik de belangen van de partij heb geschaad. Ik vind juist dat ik opkom voor de belangen van 50Plus."

Halle Berry betaalt bijna twee ton aan alimentatie

Halle Berry moet diep in de buidel tasten voor ex-vriend Gabriel Aubry. De actrice betaalt hem zestienduizend dollar per maand aan alimentatie voor hun 6-jarige dochter, wat neerkomt op bijna twee ton per jaar. Dat heeft een rechter bepaald.

Berry betaalt ook de opleiding van dochter Nahla. Bovendien draait ze op voor Aubry's gemaakte juridische kosten, die drie ton bedragen. De twee delen de zorgkosten van het meisje. Aubry zelf krijgt eenmalig 115 duizend dollar.

Berry en Aubry maakten in 2010 bekend dat hun relatie voorbij is. De afgelopen twee jaar lagen de twee met elkaar overhoop over de zorg over hun dochter.

Josh Brolin ook in Coen-film

Josh Brolin is toegevoegd aan de cast van Hail Caesar!, de nieuwste film van de gebroeders Coen. De Goonies acteur zal evenals George Clooney, die al aan het project verbonden was, één van de hoofdrollen op zich nemen in de rolprent over Hollywood in de jaren vijftig.

De film vertelt het verhaal van een Hollywood fixer wiens taak het is om de sterren van het witte doek in het gareel te houden. Joel en Ethan Coen werken voor dit project weer samen met Working Title, wat de twee al zeven keer eerder deden. De distributie is in handen van Universal Studios.

Zowel Clooney als Brolin zijn bekende gezichten in een Coen-productie. Na films als No Country For Old Men en O Brother, Where Art Thou? zijn de publieke verwachtingen waarschijnlijk hoog. Of deze worden waargemaakt blijft afwachten, maar met Brolin en Clooney als sterren is het begin in ieder geval gemaakt.

'Van Praag tegen nieuwe termijn FIFA-baas Blatter'

Sepp Blatter moet niet nog eens voorzitter van de FIFA willen worden. Dat vindt voorzitter van de KNVB Michael van Praag. "Als je ergens zestien jaar zit, moet je je afvragen of je nog iets toevoegt", zo citeert de Volkskrant hem dinsdag. "Weinigen nemen de FIFA nog serieus, en hoe je het ook wendt of keert: Blatter is eindverantwoordelijk."

De Nederlander vindt volgens de krant dat Blatter te zeer verstrengeld is met het slechte imago van de wereldvoetbalbond. Van Praag neemt dinsdag in Brazilië met een aantal andere Europese bonden een standpunt in over de kwestie. Dat gebeurt aan de vooravond van het FIFA-congres.

De verkiezing van de nieuwe voorzitter van de FIFA staat pas voor volgend jaar op de agenda. Van Praag zegt het echter goed te vinden om als Europa voorbereid te zijn en met één stem naar buiten te kunnen treden. Over zijn eigen goede kansen om Blatter op te volgen - iets waar de BBC over schreef - weet Van Praag naar eigen zeggen niets. "Ik denk dat ze zelf een lijstje hebben opgesteld."

Blatter is al sinds 1998 het gezicht van de wereldvoetbalbond. De controversiële Zwitser ligt al geruime tijd onder vuur. De FIFA geraakte de afgelopen weken wederom in opspraak. De Engelse krant The Sunday Times zegt over bewijzen te beschikken dat Qatar FIFA-functionarissen zou hebben omgekocht voor de toewijzing van het WK 2022.

GTA V aangekondigd voor pc, PlayStation 4 en Xbox One

Een veelgehoorde wens van menig gamer komt in vervulling: Grand Theft Auto V komt naar pc, PlayStation 4 en Xbox One. Dit werd vannacht tijdens de E3-persconferentie van Sony bekend gemaakt. De eerste beelden zijn hieronder te bekijken.

De game zal uiteraard betere graphics kennen en komt met alle content die tot nu toe beschikbaar is (voor de game zelf en Grand Theft Auto Online). Bovendien krijgt de pc-versie een uitgebreide video editor meegeleverd.

Grand Theft Auto V zal deze herfst voor de genoemde platformen gereleased worden.

Uncharted 4: A Thief's End-trailer

Tijdens de E3-persconferentie van Sony zijn de eerste beelden van Uncharted 4: A Thief's End getoond. Hoewel er geen gameplay te zien valt, zijn de beelden wel om van te smullen.

In de trailer zien we een aangespoelde Drake langzaam opstaan, terwijl er een dialoog tussen Drake en Sully afspeelt op de achtergrond. Drake vraagt hierbij voor de laatste keer hulp aan Sully. Sony heeft het volgende te melden over de titel: ''That’s Nathan Drake rendered in full 1080p glory, using the power of our PS4 engine. All footage you see in the trailer was captured completely in engine. We’re targeting 60fps for Uncharted 4: A Thief’s End, and as you can see, the visual fidelity for our character models will reach new heights. In fact, thanks to the power of PS4, right now Drake’s Uncharted 4 model is over double the polygons of Joel from The Last of Us PS3.''

''The next generation of Nathan Drake is going to be very real and will explore what it means when Drake is forced back into the world of thieves. He will embark on a globe-trotting journey in pursuit of a historical conspiracy behind a fabled pirate treasure. It’s his greatest adventure yet and will test his physical limits, his resolve, and ultimately what he’s willing to sacrifice to save the ones he loves.''

Uncharted 4: A Thief's End krijgt een release in 2015.

XBox One-bundels in september in Nederland

Microsoft bevestigt vandaag dat Xbox One in Nederland beschikbaar is met een consumentenadviesprijs van € 399 op 5 september. Een versie met Kinect gebundeld is er dan voor € 499.

Ieder Xbox One-systeem is voorzien van een Xbox One console met een 500GB harde schijf, Blu-ray-speler, ingebouwde Wi-Fi, Xbox One draadloze controller en een gratis 14-daagse proefversie van Xbox Live Gold voor nieuwe leden. De Xbox One met Kinect ondersteunt daarnaast controle via gebaren, biometrische aanmelding, controller paring, Skype video-oproepen, directe personalisatie, direct scannen van QR-codes en verbeterde functies alleen beschikbaar met Kinect in games zoals Kinect Sports Rivals, Dead Rising 3 en Project Spark.

Bijna tien maanden na de release in de eerste geselecteerde landen is de console eindelijk ook officieel in Nederland in de winkelschappen te vinden. Het werd tijd.

Xbox One met Kinect

[WK] Voorbeschouwing Groep F

Over twee dagen begint het WK voetbal in Brazilië. Daarom blikt FOK!sport vooruit op dit toernooi. Vandaag nemen we een kijkje naar Groep F, met vooral veel bekende aanvallers uit Argentinië en Bosnië-Herzegovina. Ook Iran en Nigeria zitten in deze poule.

Argentinië

Argentinië is torenhoge favoriet voor de zege in Groep F. Het land domineerde de kwalificatie in Zuid-Amerika, bij afwezigheid van de Brazilianen die als gastland automatisch geplaatst waren. In deze kwalificatie verloor Argentinië alleen uit bij Venezuela en Uruguay. Twee keer eerder wist Argentinië een WK te winnen, en beide keren was dat in Amerika. In 1978 werd in eigen land gewonnen, en acht jaar later was Argentinië in Mexico de sterkste. Lukt het opnieuw in Brazilië?

Argentinië kent in ieder geval een selectie met veel grote namen. Lionel Messi (foto) is de absolute ster, maar ook Javier Mascherano speelt in Barcelona. Dan zijn er nog spitsen Gonzalo Higuain, Sergio Aguero en Ezequiel Lavezzi, waardoor Carlos Tevez de selectie niet haalde. Op het middenveld hebben ze ook nog Angel Di Maria en Maxi Rodriguez staan. Ook in de verdediging staan twee vaste krachten van Manchester City, Martín Demichelis en Pablo Zabaleta. Op alle linies is de selectie sterk bezet, maar vooral voorin lijken de Argentijnen erg gevaarlijk.

Messi in actie voor Argentinië (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)

Bosnië-Herzegovina 

Bosnië-Herzegovina is een grote onbekende op het front van eindtoernooien. Het is het enige deelnemende land dat nog niet eerder op een WK stond, en ook het EK werd nog nooit behaald door de Bosniërs, die sinds 1998 elke keer werden uitgeschakeld in de groepsfase van de kwalificatie. Deze keer bood een relatief gemakkelijke groep met Griekenland en Slowakije uitkomst. De Bosniërs bleken makkelijker te scoren dan Griekenland en verloren slechts een wedstrijd van de Slowaken en speelden gelijk tegen Griekenland. Griekenland won alle wedstrijden die niet tegen Bosnië-Herzegovina waren en daardoor was de stand in punten gelijk. De Bosniërs wisten echter 2,5 keer zo vaak te scoren als de Grieken, die in geen enkele wedstrijd meer dan 2 goals scoorden. Bosnië haalde bijvoorbeeld uit tegen Liechtenstein uit met een 8-1 overwinning.

Dit komt mede door de bekende spitsen. Edin Dzeko (foto) speelt bij Manchester City en Vedad Ibisevic speelt bij Vfb Stuttgart. Samen waren ze in 115 wedstrijden voor het nationale elftal goed voor 55 goals. Dzeko scoorde 10 keer in de kwalificatiereeks, alleen Robin van Persie wist één doelpunt meer te scoren. De defensies van Argentinië, Iran en Nigeria zijn dus gewaarschuwd. Ook de naam Haris Medunjanin zal in Nederland een belletje doen rinkelen. De aanvallende middenvelder begon zijn voetbalcarrière bij AZ en speelde ook voor Sparta.

Edin Dzeko, topschutter voor de Bosniërs (PRO SHOTS/Gepa)

Iran

Iran is een van de grote onbekenden op het WK. Weinig bekende spelers, maar wel kwam Iran alle kwalificatieronden in Azië goed door. De Malediven werden simpel opzij gezet, Qatar en Bahrein bleken te zwak in de derde ronde en in de vierde ronde waren Zuid-Korea en Oezbekistan te zwak. In 1978, 1998 en 2006 deden de Iranezen al mee aan het WK. Alleen van de Verenigde Staten werd in 1998 ooit een wedstrijd gewonnen. Wel bezit een Iranees het record voor meeste interlandgoals ooit: Ali Daei scoorde 109 keer voor zijn land, maar deed dit nooit op een WK-eindronde.

Echte vedetten kent het Iranees voetbalelftal niet. Ashkan Degajah en Alireza Jahanbaksh degradeerden dit seizoen met hun clubs Fulham en NEC, en zij worden als de twee belangrijkste spelers voor de komende jaren gezien. De bekendste speler is Javad Nekounam, die jaren voor CA Osasuna speelde in Spanje. Inmiddels speelt de 33-jarige verdedigende middenvelder weer in Iran, maar voor het nationaal elftal is hij nog altijd een belangrijke schakel. Ook Reza Ghooghjannehad, die speelde voor Heerenveen, Emmen, Go Ahead Eagles en Cambuur, zit bij de selectie en is normaal gesproken de man die voor goals zal moeten zorgen.

Nigeria

Nigeria is het vierde land in Groep F, en hoopt tegen Argentinië hetzelfde te doen als in 1994. De Nigerianen verloren toen weliswaar van Argentinië met 2-1, maar werd alsnog groepswinnaar. Argentinië werd derde maar mocht als beste nummer 3 alsnog door. Helaas kende Italië een zwakke groepsfase en kwam daardoor in de achtste finale uit tegen Nigeria, en Nigeria verloor die wedstrijd. Vier jaar later werd Spanje verslagen en uitgeschakeld door de Nigerianen, maar ook hier was de tweede ronde het eindstation. In 2002 en 2010 deed Nigeria ook mee maar kwam het niet verder dan de groepsfase. In de kwalificatie kende de Nigerianen weinig moeite met Kenia en Malawi. De playoff werd vervolgens met wat meer moeite, maar wel met twee overwinningen, gewonnen van Ethiopië.

John Obi Mikel en Victor Moses zijn de bekendste spelers van het Nigeriaans elftal. Zij spelen bij Chelsea en Liverpool, en waren eerder teamgenoten bij Chelsea. In de aanval zijn drie spelers te vinden die in Nederland hebben gespeeld. Ahmed Musa, Michael Uchebo en Uche Nwofor zijn allemaal door VVV Venlo naar Nederland gehaald. Nwofor speelt inminddels bij Heerenveen. Met zware concurrentie van Shola Ameobi van Newcastle, de ervaren Peter Odemwingie van Stoke City en Emannuel Emenike lijkt alleen Musa een goede kans op speeltijd te hebben.

Wedstrijdschema

16/06 00:00 Argentinië - Bosnië-Herzegovina
16/06 21:00 Iran - Nigeria
21/06 18:00 Argentinië - Iran
22/06 00:00 Bosnië-Herzegovina - Nigeria
25/06 18:00 Nigeria - Argentinië
25/06 18:00 Bosnië-Herzegovina - Iran 

[E3] Liveblog Sony PlayStation

Om 03.00 uur begint de laatste E3-persconferentie van vandaag. Na Microsoft, EA en Ubisoft is het nu tijd voor Sony om hun nieuwste games te laten zien. Benieuwd wat we allemaal kunnen gaan gamen op onze PlayStation? Stay tuned! Volg zelf de livestream op Ustream / Twitch / GameTrailers.

04.50 uur
Uncharted 4: A Thief's End lijkt de laatste Uncharted-game te worden. Er wordt specifiek gezegd 'One last time' door de personages in de game. Hopelijk kunnen ze de serie met een knaller afsluiten, dat verdient de franchise wel.

 

04.48 uur
De laatste game nu! Uncharted.

04.46 uur
Het lijkt erop dat Scarecrow de main villain wordt. Er komen bovendien exclusieve Scarecrow-missies naar PlayStation.

04.44 uur
De Batmobile kan veranderen in een heuse tank, met dito besturing. 

04.42 uur
Batman Arkham Knight is de volgende game die we te zien krijgen bij Sony. Dit keer zelfs met echte gameplaybeelden. Indrukwekkende graphics.

 

04.41 uur
Heel goed allemaal! Het is GTA V. De game komt, totaaaaaal onverwacht, naar deze generatie en wel in de herfst van dit jaar. 

04.40 uur
Nog een nieuwe game, wat zou het zijn? 

04.35 uur
Een nieuwe trailer voor Metal Gear Solid V nu.

04.34 uur
De eerste Ratchet & Clank komt als HD-remake naar PlayStation 4 in 2015. The Last of Us Remasterd wordt ook nog even genoemd en getoond. Zien we toch wat games nog.

04.29 uur
Nou, dat slappe geouwehoer is ook weer voorbij. Nu een woordje over PlayStation Plus. Alle Plus-leden in Amerika mogen de serie Powers gratis kijken. Daarnaast zien we nu een trailer van een Ratchet & Clank-film.

04.25 uur
En we gaan weer terug naar apps, films, tv-series, blabla. Er komt zelfs een exclusieve serie genaamd Powers, gebaseerd op een comic.

04.22 uur
We zien oude bekenden en een aantal nieuwe personages voorbijkomen en de game is nog altijd even gewelddadig als altijd. Bloed, krakende botten en Fatalities, het zit er allemaal in. 

04.21 uur
Eindelijk weer games. Gameplaybeelden voor Mortal Kombat X. 

04.18 uur
PlayStation TV komt naar Amerika en Europa. Het apparaat kan via Remote Play je PS4-games op een tweede tv spelen. PlayStation Now zal ondersteund worden. Zelfs Disney Infinity zal naar PlayStation TV komen. Het apparaat zal 99 dollar kosten, of 139 in een bundel met controller, memory card en Lego-game.

04.17 uur
De Vita krijgt wat meer liefde, er zijn meer dan 100 titels in ontwikkeling maar wat er getoond wordt zijn consoleports als Tales of the Borderlands en Child of Light. 

04.15 uur
Dead Space 3, God of War Ascension en Ultra Street Fighter IV zijn enkele van de titels die speelbaar zullen zijn tijdens de E3 voor PlayStation Now. 

04.13 uur
PlayStation Now zal in de USA en Canada op 31 juli als bèta van start gaan. In het begin voor PS4, vervolgens voor Vita en PS3. Ook enkele Sony televisies gaan PlayStation Now ondersteunen.

04.11 uur
Ook Free to Play is een belangrijk onderdeel van PlayStation. In de komende 12 maanden komen er meer dan 25 F2P-games uit.

04.08 uur
Shaun vertelt over de kracht van PSN en de vernieuwingen die ze hebben gebracht zoals Share Factory. Meer dan 95% van de PlayStation 4-consoles is online en er is meer dan 220 miljoen maal gebruik gemaakt van de share-knop. De share-functie wordt bovendien uitgebreid met YouTube-mogelijkheden. 

04.06 uur
Shaun Layden on stage, baas bij Sony Computer Entertainment Amerika. Hij klapt wat vreemd in zijn handen... 

04.05 uur
Na alle indies gaan we weer verder met de hardware en dan specifiek de camera. Deze slaat de brug naar de Virtual Reality-helm van Sony.

04.00 uur
De game heet No Man's Sky. 

03.59 uur
Waar we net nog op een planeet rondliepen vliegen we nu in een ruimsteschip en doen we mee aan een grote space war. Welke game het is weten we nog niet. 

03.57 uur
Tot slot nog een game die zijn consoledebuut op PlayStation maakt. We zien dinosaurus-achtige wezens lopen tussen normale zoogdieren. 

03.55 uur
Weer een artistieke game nu, van de makers van Journey. Ditmaal duiken we het diepe in en kunnen we een wonderbaarlijke wereld diep in de zee aanschouwen. De game heet, geheel toepasselijk, Abzû.

03.53 uur
De nieuwe game van Suda51, Let it Die, wordt getoond. Het lijkt een beetje op een grove, meer serieuze, Dead Rising. Maar dan zonder zombies.

03.51 uur
Het heeft even geduurd, maar er is nu eindelijk de trailerverzameling van indie-games die hun consoledebuut op PlayStation maken. We zien onder andere Hotline Miami 2, Broforce en The Talos Principle. 

03.50 uur
Tim Schafer en Double Fine brengen Grim Fandango terug!  

03.48 uur
Sony werkt samen met Paradox en ze kondigen samen hun eerste game aan. Het is Magicka 2.

03.46 uur
Disney Infinity krijgt een exclusieve versie voor PlayStation met onder andere The Hulk als figurine. 

03.45 uur
Alsof we bij EA nog niet genoeg Battlefield gezien hebben gooit Sony er nog beelden overheen. We zien politieauto's, heli's, explosies, kogels en meer ontploffingen.  

03.43 uur
Diablo III voor PlayStation krijgt exclusieve The Last of Island-vijanden in een speciale dungeon 

03.41 uur
Tijd voor zombies. Dead Island 2 wordt getoond door middel van een hilarische trailer waarin we een jogger zien die alle chaos om zich heen niet lijkt op te merken. Totdat hij zelf ook in een zombie is veranderd.

03.40 uur
Adam Boyes vertelt ons dat je op PlayStation-platformen vrienden via PSN kunt uitnodigen voor een potje Far Cry 4, zonder dat ze de game hebben. 

03.36 uur
De rustige wandeling wordt wreed verstoord en we zien inmiddels de kogels vliegen en behoorlijk wat explosies. Zo te zien er is behoorlijk wat te beleven in Far Cry 4. Mocht je het in je eentje niet aankunnen, er kan een tweede speler zo instappen voor wat co-op plezier.

03.34 uur
Ubisoft weer aan het woord, er wordt wat meer verteld en getoond over Far Cry 4. De trailer die nu getoond wordt laat een wat rustiger gedeelte van de game zien in de bergen bij Nepal. 

03.30 uur
Yoshida kondigt ook een compleet nieuwe game aan. De game wordt ontwikkeld door From Software (Dark Souls) en heet Bloodborne. We kenden de game eerder als 'Project Beast' voordat het officieel werd aangekondigd. De duistere setting van Demons en Dark Souls is in ieder geval weer terug. De game zal in 2015 verschijnen.

03.29 uur
Shuhei Yoshida nu on stage. Hij vertelt wat statistieken over LittleBigPlanet. Het komt er in het kort op neer dat er veel spelers zijn die veel levels gemaakt hebben. Jottem.

03.22 uur
Little Big Planet 3 nu. Meer dimensie en veel extra features. Er worden nieuwe personages geïntroduceerd: Sockboy, Toggle en Swoop, allemaal met eigen karakteristieke eigenschappen. Zo te zien zijn de controls nog steeds erg floaty. 

 

03.21 uur
In de dlc zien we het verhaal van Fetch, één van de side-kicks uit Second Son. De dlc is genaamd First Light.

 

03.20 uur
Er komt stand alone dlc voor inFamous Second Son, dat betekent dat je de game zelf niet nodig hebt om de dlc te spelen. 

03.18 uur
Entwined is vanaf nu te verkrijgen in de PlayStation Store voor nog geen tien dollar. 

03.17 uur
We zien twee vliegende wezens, een rode en een blauwe. De game heet Entwined. De game gaat over twee zielen die van elkaar houden maar niet bij elkaar kunnen zijn. Elk personage bestuur je met een eigen analoge stick. Lukt het je om de wezens bij elkaar te krijgen, dan fuseren ze tot een machtige draak.

 

03.16 uur
Na de duisternis van The Order is het tijd voor wat kleurrijkers.  

03.13 uur
We zien nu beelden van een exclusieve game voor PlayStation 4: The Order. Het gaat vooralsnog wat langzaam, de hoofdpersoon heeft geen haast. Helemaal niet als hij een zombie-achtig wezen ziet eten en vervolgens transformeren in een nog lelijker monster.

03.11 uur
Op 9 september verschijnt een Destiny-bundel, met witte PlayStation 4 

03.10 uur
De bèta van Destiny start op 17 juli, exclusief op PlayStation. PlayStation 4-gamers kunnen komend weekend al de alpha spelen. Check voor meer info: greatnessawaits.com/destiny. 

03.09 uur
Andrew House, CEO van Sony Computer Entertainment nu on stage.

03.08 uur
We zijn in Destiny de laatste hoop voor planeet Aarde. Iets dat we als gamer natuurlijk wel gewend zijn.

03.06 uur
Het is uiteraard een uitgebreide trailer voor Destiny, de nieuwe shooter van Bungie.

03.05 uur
Het begint! Dit keer zonder Jack Tretton, maar met een filmpje over de planeet Mars. Astronauten met guns lopen over de rode planeet.

03.00 uur
We zijn, uiteraard, iets vertraagd. Greatness waits... 

02.50 uur
Nog tien minuutjes, we hebben er zin in. Uncharted 4, The Last of Us Remastered, The Last Guardian, God of War? Wie het weet mag het zeggen.

Emotionele trailer voor Valiant Hearts

Valiant Hearts van Ubisoft is de volgende game die gemaakt wordt met de fantastische Ubi Art-engine. Dit keer is de Eerste Wereldoorlog het thema en dat betekent dat de game speelt tussen 1914 en 1918 in Europa.

De game richt zicht op vier helden die boven de tragedie uitstijgen en hun relatie met de hond Walt. Walt speelt de hoofdrol in de emotionele E3-trailer die zojuist voor het eerst getoond werd tijdens de Ubisoft-persconferentie.

De game verschijnt al op 25 juni voor PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360, Xbox One en pc.


Eindelijk weer een Rainbow Six-game op komst

De afsluiter van Ubisoft op hun conferentie is de nieuwe Rainbow Six. Na jaren van afwezigheid, Rainbow Six Las Vegas 2 stamt alweer uit 2008, is de franchise eindelijk terug. De game richt zich zoals altijd weer flink op tactiek en minder op het daadwerkelijke schieten.

Ubisoft toonde beelden uit een multiplayermatch waarbij een gegijzelde dame moest worden gered. Hieronder de gameplaybeelden van Rainbow Six Siege.

Schietend stel Las Vegas waren neonazi's

De man en vrouw die zondag in een pizzatent in Las Vegas twee lunchende politieagenten doodschoten hingen gedachtegoed aan van antioverheidsmilities en groepen die overtuigd zijn van de suprematie van het blanke ras. Ze lieten op de lichamen van de agenten een brief, een gele vlag met de tekst 'Trap niet op mij' en een hakenkruis achter. Dat heeft de politie maandag op een persconferentie meegedeeld.

Na hun daad renden de twee een winkel aan de overkant van de straat binnen. Een klant die daar voor de kassa in de rij stond en een wapen bij zich had probeerde hen tegen te houden en werd doodgeschoten. Vervolgens schoot de vrouw achter in de winkel haar man en daarna zichzelf dood.

Volgens assistent sheriff Kevin McMahill meenden de twee, Jerad en Amanda Miller, dat de politie 'de onderdrukker' was. MacMahill zei dat de autoriteiten er vooralsnog van uitgaan dat het om een op zichzelfstaand voorval gaat. Onderzocht wordt of een van tweeën of allebei eerder dit jaar op een ranch in Nevada waren waar de eigenaar een tijdlang in een confrontatie was verwikkeld met federale agenten. Die kwamen bij Cliven Bundy een schuld van ruim een miljoen dollar aan heffingen en boetes innen omdat hij zijn vee op publiek land had laten grazen. Honderden sympathisanten, sommige van hen gewapend, kwamen toen naar de ranch om Bundy te helpen.

[E3] Liveblog persconferentie Ubisoft

De persconferentie van Ubisoft gaat over een half uurtje van start. FOK!games houdt je uiteraard weer op de hoogte van alle gebeurtenissen tijdens de presentatie. Welke games kijk jullie het meest naar uit? Bekijk de stream bij Youtube / Twitch / Gametrailers.

01:00 Yep, dat was het. Tot bij Sony!

00:59 De game heet Rainbow Six: Siege. Gameplay ziet er tof uit! Ik denk dat dit het was verder trouwens.

00:55 Ze laten vooral zien dat je veel kunt plannen vooraf en samen in multiplayer binnenvallen. Het meisje in het huisje is gered. De muren gaan ook lekker kapot enzo. Lijkt me heerlijk spelen.

00:54 Nee, geen BG&E2. iedereen wacht erop, maar Rainbow Six heeft voorrang. Toch ook een toffe game.

00:53 Yves wil allereerst de fans bedanken en het Ubisoft-team feliciteren. Hij wil nog één game laten. zien...

00:51 De baas Yves Guillemot komt nu op het podium. Drop de megatons!

00:49 Nieuwe game! Valiant Hearts. Een soort 2d-game die ons door de eerste wereldoorlog helpt. Het wordt geen vrolijke game. Meer van dit. Tijd voor een trailer!

00:48 Komen de echte games nu dan? We hebben nog 12 minuten. Ik ben benieuwd.

00:45 Yay, we krijgen nog meer van deze game. Het wordt Jackie 'Murica tegen Francois Boulanger. Ze gaan push-ups doen.

00:44 Dit ziet er inderdaad niet belachelijk uit. En ja, ik ben sarcastisch. Jan Frankrijk is aan het springen op een soort piano met ontzettende latency issues.

00:42 Gamers zijn sceptisch volgens Aisha, maar omdat de fitness-game episch is met op treinen rennen enzo, is het goed.

00:41 Tijd voor een fitness-game! Dat werkt altijd goed. Het accent van Charles Hauteau maakt wel veel goed.

00:40 Zit het er op? Ik was net nieuwe bitterballen erin aan het gooien. Oké, gaan we weer. Aisha is terug!

00:38 Sowieso hebben die guards waarschijnlijk een 3/10 voor zicht-tests. Er kan een olifant naast lopen en ze zien het niet. Oh, en vloeren maken geen enkel geluid. Zo ging dat toen.

00:36 Waarom zouden ze hier nou 10 minuten van laten zien? Sure, toffe serie, maar we hebben het allemaal al een beetje gezien.

00:34 Gameplay kennen we natuurlijk. Computerdingetjes en huizen waar je in kunt. Er zijn veel sidemissions zo te zien. De combat is grotendeels hetzelfde, maar de huidige assassins lijkt iiieeetsje leniger.

00:31 Epische trailer was episch. Nog wat extra informatie van sjaakie de producer. Hij kondigt een stukje aan waar we live gameplay te zien krijgen.

00:30 De trailer ziet er sfeervol uit. Geen gameplay, simpelweg toffe CGI-beelden. Gerechtvaardigd aangezien ze al eerder gameplay lieten zien. Nu kunnen we deze trailer beter begrijpen.

00:29 We zien een Franse pruik en een adelaar in de trailer. Ik heb het idee dat de pruik dood moet. 

00:27 Tijd voor Assassin's Creed. Is ook al geweest, maar wij kunnen natuurlijk nooit genoeg ervan krijgen. Nog een trailer ingeleid door een dramatische speech.

00:26 Ze hebben vier verschillende demo's. Op 4 juli kun je aanmelden voor de beta. op 11 november komt de game uit. Sint Maarten zou trots zijn.

00:24 Julian Gerighty, de producer, komt op het podium om over dingen te vertellen. 

00:23 Tijd voor een racegame. The Crew is een gigantische racegame zonder laadtijden. Van Miami tot Los Angeles kan gereden worden. Tijd voor een mooie trailer van deze spirituele opvolger van Test Drive Unlimited. We zien een auto in hoge snelheid door vel soorten gebieden gaan. Zowel off road als on road komen elkaar tegen hier.

00:22 Dat was the Division. Weinig over te zeggen. Tijd voor de echte games dan?

00:18 De trailer lijkt te gaan over een gezin dat langzaamaan jonge gezinsleden verliest aan een virus. Het is meer een tech-showcase dan een gameplaytrailer. Toch best indrukwekkende graphics.

00:16 Weet je nog de introductie van Infamous: Second Son vorig jaar? We krijgen het verhaal van Division met dezelfde gepassioneerde ernst.

00:15 Oké, dat hebben we gehad. Tijd voor een nieuwe game! The Division is nog niet genoeg laten zien. We moeten meer, nog meer. We moeten nog dieper.

00:13 Er is geen grens aan hoeveel mensen kunnen meespelen. Als voorbeeld doen veel mensen nu een dansje. Geen Pheno in beeld is natuurlijk jammer.

00:11 WE MOETEN NOG MEER WETEN OVER DEZE GAME! BRING IN THE PRODUCER! Je kunt nu Just Dance koppelen aan je smartphone. Geweldig.

00:10 Gelukkig hebben ze achter de trailer van de nieuwe Just Dance 'Happy' van Pharell Williams gezet. We hebben dat nummer nog niet vaak genoeg gehoord.

00:09 Tijd voor een dansgame! Just Dance 2015 wordt voorbijgeraasd. NEXT.

00:07 Aisha heeft het over wiet. Het wordt een geweldige presentatie. Gordels om mensen!

00:06 Onze favoriete host Aisha Tyler is terug!

00:05 En met FarCry 4 kicken we af. We hebben net de eerste vijf minuten van de game gezien. Elke seconde belooft een verhaal te zijn.

00:03 Yep. een van de personages is weer net zo gek als Vaas. Dit wordt te gek natuurlijk.

00:01 De setting lijkt de Himalaya's te zijn. Je rijdt in een bus met mensen en een vriendelijk aapje

0:00 Precies op tijd! Ubisoft begint met bloemetjes en zand. Het lijkt erop dat ze de nieuwe Far Cry tonen.

23:55 Nog vijf minuten en de stream start. Je mag nu de bitterballen uit de frituur halen.

23:30 Oké, biertjes klaar, chips op tafel, bitterballen in de frituur en je bank even opdoffen. Tijd voor Beyond Good and Evil 2? Watch_Dogs 2? Veel nieuwe IP's? Zolang we maar geen Mr. Caffeine hebben. Over het algemeen heeft Ubisoft vaak wel leuke presentaties.

WildStar

Welcome to Nexus, cupcake! WildStar is een nieuwe MMORPG waarin je afreist naar de pas ontdekte planeet Nexus. Als strijder van de Dominion zet je je in om de planeet te veroveren, terwijl je als Exile strijdt voor vrijheid en een nieuwe start maakt in een vreemde wereld. Het is alleen de vraag of WildStar zelf voelt als een nieuwe ervaring of als de zoveelste MMO waarin je meer van hetzelfde ziet.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.