Burgemeester verdedigt doorgaan Pinkpop

De beslissing om het festivalterrein van Pinkpop maandagavond niet te ontruimen vanwege het naderende noodweer was juist. Dat heeft burgemeester van Landgraaf Raymond Vlecken gezegd in het tv-programma Knevel en Van den Brink. "We hebben geen grote risico's gelopen." Volgens weerkundigen heeft het festival vooral geluk gehad.

Meteorologe Margot Ribberink zei in het actualiteitenprogramma dat de festivalorganisatie te lichtvaardig was. "Ze hebben het onweer zeker onderschat. Zo'n onweerssituatie is echt heel gevaarlijk."

Ook volgens weerman Gerrit Hiemstra heeft het festival 'enorm veel geluk' gehad, zo liet hij op Twitter weten. Net over de grens in Duitsland richtte het noodweer maandagavond veel schade aan.

Als Ribberink in de schoenen van de festivalorganisatie had gestaan, zou ze het terrein aan het begin van de avond hebben laten evacueren. Op dat moment waren zeker zestigduizend bezoekers aanwezig. Meteogroup, waar Ribberink aan verbonden is, gaf het festival maandagmiddag met spoed weeradvies toen daarom werd gevraagd.

De gemeente, politie en de organisatie van het Limburgse festival besloten aan het begin van de avond dat geen extra maatregelen zouden worden genomen vanwege het naderende noodweer. Vlecken verdedigde dat besluit in de uitzending. Volgens hem is op het gemeentehuis de situatie continu in de gaten gehouden en zijn de veiligheidsplannen gevolgd.

Rond 20.30 uur moesten de optredens alsnog worden stilgelegd vanwege het heftige noodweer, waarvoor het KNMI inmiddels code rood had afgegeven. Later op de avond konden de optredens weer worden hervat.

De veiligheid op festivals staat extra in de belangstelling sinds het Belgische festival Pukkelpop in 2011 werd getroffen door een hevig noodweer. Daarbij kwamen vijf mensen om het leven. 150 mensen raakten gewond, van wie tien zwaar.