'Opium verpest opbouw Afghanistan'

De teelt van papaver, waaruit opium wordt gewonnen, dreigt alle vooruitgang die is geboekt bij de wederopbouw van Afghanistan teniet te doen. Daar heeft de Amerikaanse waakhond die controleert hoe geld in Afghanistan wordt besteed, dinsdag voor gewaarschuwd.

Volgens de Verenigde Naties heeft Afghanistan in 2013 voor bijna 2,2 miljard euro aan opium en daarvan afgeleide producten als heroïne en morfine geproduceerd. In 2012 was dat nog anderhalf miljard euro.

De handel in narcotica is slecht voor de financiële sector, werkt corruptie in de handen en speelt bovendien opstandelingen en criminele netwerken in de kaart, aldus John Sopko, de Amerikaanse inspecteur-generaal voor de Afghaanse wederopbouw. Hij waarschuwt dat dit nadelige gevolgen heeft voor de wederopbouwprogramma's. Daar komt nog eens bij dat het voor hulpverleners steeds moeilijker zal worden om toezicht te houden op de programma's en werkbezoeken af te leggen als de Amerikaanse militairen worden teruggetrokken uit Afghanistan.