Clintons op zwart zaad na vertrek uit Witte Huis

Toen de Amerikaanse president Bill Clinton begin 2001 na acht jaar weer ambteloos burger was, zat het gezin diep in de schulden. Dat heeft zijn vrouw Hillary Clinton gezegd in een vraaggesprek dat maandagavond in de Verenigde Staten werd uitgezonden. De Clintons hadden onder meer een stapel facturen van advocaten liggen.

"Toen we het Witte Huis verlieten, waren we niet alleen platzak, we hadden schulden", vertelde Clinton in het gesprek met Diane Sawyer van ABC. Ze moesten geld bijeen zien te krijgen voor hypotheken en huizen. Ook moest dochter Chelsea kunnen studeren. "Het was niet gemakkelijk", aldus de oud-minister van buitenlandse zaken.

Uit openbare documenten uit de tijd dat Clinton in de Senaat zat, blijkt dat ze in 2000 tussen de 781.000 en bijna 1,8 miljoen dollar bezat. Tegelijkertijd zouden de rekeningen van vier advocatenkantoren zijn uitgekomen op een bedrag tussen de 2,3 miljoen en 10,6 miljoen dollar. Bill Clinton werd in zijn tweede ambtstermijn geplaagd door het seksschandaal rond de stagiaire Monica Lewinsky. Hij wist ternauwernood een afzettingsprocedure te overleven, maar was daarbij wel veel geld kwijt aan advocaten.

In het vraaggesprek ter gelegenheid van haar nieuwe boek spreekt Clinton ook over haar mogelijke kandidatuur voor het presidentschap. Door de Republikeinse kritiek op de manier waarop ze omging met de aanval op het Amerikaanse consulaat in Benghazi in 2012 groeit Clintons interesse om een gooi te doen naar het presidentschap.

De onderzoeken die naar de kwestie lopen zijn volgens Clinton klein bier. Ze vindt dat het Congres zich bezig zou moeten houden met de echte problemen waar het land en de wereld mee te kampen hebben.

Bij de aanval op het consulaat in de Libische stad kwamen vier Amerikaanse diplomaten, waaronder de Amerikaanse ambassadeur Chris Stevens,  om het leven. De aanval had voorkomen kunnen worden, concludeerde een commissie van de Senaat begin dit jaar. De aanval is een van de grootste splijtzwammen tussen Democraten en Republikeinen in Washington van de afgelopen jaren.

Of Clinton zich daadwerkelijk kandidaat stelt heeft ze nog niet beslist. De voormalige First Lady, oud-senator en -minister wordt gezien als dé favoriet voor de presidentsnominatie van de Democratische Partij in de verkiezingen van 2016.