Potje van 114 miljoen voor helpen werkzoekenden

Arbeidsmarktregio's kunnen een beroep doen op een Europese geldpot van 114 miljoen euro om mensen die moeilijk aan werk kunnen komen weer aan de slag te helpen. Staatssecretaris van Sociale Zaken Jette Klijnsma (PvdA) roept de regio's daarom op vooral van die mogelijkheid gebruik te maken, zo zei ze dinsdag.

Het bedrag komt uit het Europees Sociaal Fonds (ESF) en is beschikbaar voor ondersteuning bij het invoeren van de Participatiewet, die binnenkort in de Eerste Kamer wordt behandeld. Bij die wet worden gemeenten verantwoordelijk voor het weer aan een baan helpen van mensen die het moeilijk hebben op de arbeidsmarkt.

Voor elke arbeidsmarktregio is een vast budget gereserveerd, zegt Klijnsma. Daarvoor moeten de regio's echter wel een beroep doen op het geldpotje, stelt ze. "Ik roep de arbeidsmarktregio's op deze middelen optimaal in te zetten", aldus de bewindsvrouw.

Het geld van het ESF kan onder meer worden uitgegeven aan werkloze jongeren, oudere werkzoekenden, langdurig werklozen, gedetineerde jongeren in een jeugdinrichting of mensen met een arbeidsbeperking.