Smeets noemt ophef noodweer Pinkpop 'overdreven'

Jan Smeets snapt niet dat er maandagavond 'zo overdreven' is gereageerd op het noodweer op Pinkpop. "Iedereen was behoorlijk opgewonden, maar ik heb veel erger meegemaakt", zei de festivalbaas na afloop tegen Novum Nieuws.

De 69-jarige Smeets vindt het bizar dat mensen 'paniekerig' werden van het onweer en de zware regen. Volgens de rockpromotor was Pinkpop goed voorbereid op alle weersomstandigheden. "We hebben van tevoren meerdere scenario's bedacht." Zo stonden hulpdiensten stand-by voor de bijna zeventigduizend bezoekers.

Dat de schrik voor noodweer op festivals er goed in zit vanwege Pukkelpop snapt Smeets deels. "Ze hebben Pukkelpop gewoon niet goed geanalyseerd." In 2011 kreeg het Belgische festival onverwacht te kampen met noodweer, waardoor onder meer een tent instortte en meerdere lantaarnpalen en bomen omvielen. Er vielen vijf doden en 150 festivalgangers raakten gewond. "Het komt maar eens in de tweehonderd jaar voor dat dermate extreem weer voorkomt op een plek waar zo veel mensen tegelijk komen", zei Smeets maandagnacht.

Weerkundige Margot Ribberink zei maandagavond in Knevel en Van den Brink dat de festivalorganisatie het noodweer heeft onderschat. Zelf zou ze enkele uren voor het onweer losbarstte gekeken hebben of ze tot evacuatie van het festivalterrein had kunnen overgaan.

Niet alleen het weer was op de 45e editie van Pinkpop het onderwerp van gesprek. Dat The Rolling Stones voor het eerst op Pinkpop stonden, was voor veel festivalgangers de reden om naar Landgraaf te gaan. Frontman Mick Jagger zou in 1979 al optreden, maar besloot op het laatste moment toch niet het podium te beklimmen.

Voor Smeets draaide Pinkpop dit jaar om meer dan The Rolling Stones. "Het is niet zo dat ik 35 jaar op ze heb moeten zitten. Ik kreeg ze in mijn schoot geworpen", vertelt de Limburger. Voor Smeets was de Belgische zanger Stromae een hoogtepunt. "Dat was steengoed."