Twee jaar cel voor ontvoeren dochtertje

Een 52-jarige man uit Almere moet twee jaar de cel in voor het ontvoeren van zijn dochtertje. Daarnaast moet hij ruim tienduizend euro betalen aan de moeder. Dat heeft de rechtbank in Lelystad dinsdag bepaald.

De ontvoering vond plaats in november 2008 toen de man zei dat hij met zijn dochter boodschappen ging doen, maar niet terugkeerde. Pas in februari van dit jaar werd de moeder van het kind met haar dochter herenigd. Het meisje was anderhalf jaar oud ten tijde van de ontvoering.

De man moest voor de rechtbank verschijnen omdat hij het kind aan het gezag van de moeder had onttrokken. Die had hem geen toestemming gegeven om met het meisje te vertrekken. De vader vertrok eerst met het kind naar Sudan en bleek in 2011 in Engeland te zitten.

Hij stelde tegen de rechters dat de moeder hun dochter had 'opgegeven'. Ze wilde het kind volgens hem niet en wilde er ook niet voor zorgen. De rechtbank vond echter dat daar geen bewijs voor was.

Na mislukte pogingen van de moeder om het kind vanuit Sudan naar Nederland mee te nemen, kwam in 2011 informatie binnen dat de vader in Engeland zou verblijven. Toen hij een nieuw paspoort voor het meisje probeerde aan te vragen, meldden de Engelse autoriteiten dit aan Nederland. De moeder begon vervolgens een civiele procedure.

Engelse rechters besloten uiteindelijk dat het meisje terug moest naar Nederland. Toen de vader daar begin dit jaar gehoor aan gaf en met het meisje aankwam op Schiphol werd hij gelijk aangehouden. Moeder en dochter waren na vijfenhalf jaar weer samen.

Het Openbaar Ministerie had een gevangenisstraf van vijf jaar tegen de man geëist. De rechtbank legde hem naast de twee jaar cel ook nog twee jaar voorwaardelijk op, met een proeftijd van drie jaar.