Kamer wil stoppen met 'uitkeringsverdrag' Marokko

De Tweede Kamer wil dat het verdrag tussen Nederland en Marokko over de hoogte van uitkeringen wordt opgezegd als onderhandelingen hierover niets opleveren. Dat heeft de Kamer dinsdag besloten.

Door het verdrag krijgen mensen die in Marokko wonen een even hoge uitkering als inwoners van Nederland, terwijl de kosten van levensonderhoud daar veel lager zijn. De onderhandelingen over aanpassing van het verdrag gaan VVD en SGP, de indieners van de motie, te langzaam.

De Kamer stemde dinsdag over een afgezwakte versie van de motie. Vorige week wilden de indieners nog dat het verdrag meteen zou worden opgezegd, maar dat ging minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) te ver. Na overleg in de coalitie werd besloten de onderhandelingen nog één kans te geven.

Asscher praat in september weer met Marokko over het verdrag. Hij wil het liefst voorkomen dat Nederland het verdrag opzegt. Het bestrijden van fraude wordt dan moeilijker, wat miljoenen euro's aan onterechte uitkeringen kan kosten, en de samenwerking met Marokko op andere terreinen wordt geschaad.

Als de onderhandelingen op niets uitlopen dan wil de Kamer in oktober een wetsvoorstel zien waarin het verdrag wordt opgezegd. Volgens Asscher is het opzeggen van het verdrag echter geen automatisme. "Dat is een afweging die het kabinet als geheel moet maken", zei hij dinsdagavond in de Eerste Kamer, die ook over de kwestie sprak.