Oud-zwemkampioene Van Dyken breekt rug bij ongeval

Zesvoudig olympisch kampioen Amy van Dyken heeft haar rug gebroken bij een ongeluk. De Amerikaanse oud-zwemster sloeg vrijdag over de kop met een quad. Toen reddingswerkers bij de 41-jarige Van Dyken aankwamen, gaf ze aan haar tenen niet te kunnen bewegen en niets te voelen in haar benen.

Van Dyken werd met een traumahelikopter overgebracht naar een ziekenhuis, waar ze is geopereerd aan haar wervelkolom. Het ziekenhuis laat weten dat ze buiten levensgevaar is maar wil geen verdere details geven.

De familie van Van Dyken schrijft in een brief dat het slechts millimeters scheelde of een van de wervels had de aorta doorboord. "Enkele uren na de operatie werd Van Dyken wakker als haar typische pittige, uitbundige zelf. De laatste 24 uur heeft ze met haar familie doorgebracht in het ziekenhuis."

Van Dyken won op de Olympische Spelen van 1996 medailles op de 50 meter vrije slag en 100 meter vlinderslag. Met het Amerikaanse team won ze in 1996 en 2000 medailles op de 4x100 meter vrije slag en 4x100 meter wisselslag.