'Asogezin' woensdag uit container gezet

De probleemfamilie Dimitrov wordt woensdagochtend uit de containerwoningen in de Amsterdamse wijk Zeeburg gezet. Dat bevestigt woningcorporatie Rochdale dinsdag. Rochdale, dat de woning beschikbaar had gesteld, gelast het gezin woensdag om 09.00 uur te vertrekken. Daar is politie bij aanwezig.

De woningcorporatie weet niet of de uitzetting vreedzaam verloopt. "Mochten de inwoners zich verzetten, dan zal de politie moeten ingrijpen", aldus een woordvoerder. De containerwoningen worden kort na de uitzetting definitief gesloopt.

Rochdale had de afgelegen containerwoningen aan de Zuiderzeeweg bij de Piet Heintunnel tijdelijk aangeboden in het kader van de 'Treiteraanpak' van de gemeente en een aantal hulpinstanties. Op eerdere woonplekken in Amsterdam veroorzaakte het 'asogezin' langdurig en stelselmatig overlast.

De rechtbank bepaalde eind mei dat de Dimitrovs de woning moesten verlaten. Rochdale had ontruiming geëist omdat de familie al ruim een halfjaar niet betaalt voor de woningen. Bovendien werden hulpverleners geïntimideerd en was van gedragsverbetering weinig sprake.

Waar het gezin nu heen moet is onduidelijk. Rochdale geeft aan niets voor het gezin te willen betekenen. Eerder kwam Lelystad in beeld, omdat daar familie van het gezin woont. De gemeente Lelystad houdt daar rekening mee, aldus een woordvoerder. "Het is niet zeker dat ze komen, maar we hebben overleg gehad met de gemeente Amsterdam over het gezin. We zullen er alles aan doen om problemen te voorkomen zoals die zich in Amsterdam hebben voorgedaan."

Burgemeester Margreet Horselenberg (PvdA) van Lelystad kondigde eerder aan dat het gezin nooit een woning in de stad zou krijgen. Dat is wat voorbarig, aldus de woordvoerder. "Daar beslissen de woningcorporaties over. Mocht het gezin komen, dan gaan we er wel goed op toezien."