Taxichauffeurs willen Londen lamleggen

Taxichauffeurs leggen woensdag het centrum van Londen lam. Dat meldt het Britse persbureau PA. Zij protesteren daarmee tegen deregulering van hun sector, die onveiligheid in de hand zou werken.

Duizenden chauffeurs van de kenmerkende zwarte en andere Londense taxi's zijn van plan woensdag straten te blokkeren. Forenzen, toeristen en andere reizigers wacht daardoor verkeerschaos.

De taxichauffeurs zijn verbolgen over een nieuwe app voor mobiele telefoons waarmee klanten een taxi kunnen boeken en volgen. Vakbonden en andere vertegenwoordigende organen van de chauffeurs waarschuwen dat dit kan leiden tot een toestroom van chauffeurs zonder vergunning. Zij zeggen dat dit het einde kan betekenen van antecedentenonderzoek bij chauffeurs en van keuringen van voertuigen.

Vervoersbedrijf Transport for London (TfL) is naar de rechter gestapt, maar de taxichauffeurs besloten tot directe actie. TfL is dan ook niet verguld met de actie. "Een aantal taxichauffeurs heeft besloten tot zinloze ontwrichting voor Londoners vanwege een juridisch geschil waar de rechter over moet besluiten", zei Garrett Emmerson van het vervoersbedrijf.