FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 8 mei 2014

Oud-verspringer Lamela (36) overleden

Oud-verspringer Yago Lamela is overleden. Dat melden Spaanse media. De oud-atleet, de beste Spaanse verspringer ooit, werd dood gevonden in zijn huis. Hij kende jarenlange psychische problemen, nadat hij door slepende blessures moest stoppen met de sport. Lamela werd 36 jaar oud.

Lamela werd in 1999 tweede op het wereldkampioenschap indoor. Hij sprong daar naar 8,56 meter, een Europees record. Dat record zou precies één dag na de tiende verjaardag verbroken worden door de Duitser Sebastian Bayer. Later in 1999 werd hij ook tweede op het WK outdoor.

In 2003 haalde hij opnieuw een medaille op beide toernooien. Indoor was het zilver, waarna hij in Parijs naar outdoor-brons sprong. Sinds 2002 kende hij veel pijn bij zijn sprongen, waardoor hij in 2004 besloot een operatie aan zijn achillespees te ondergaan in Finland. 

Het herstel van de operatie verliep niet goed, waardoor Lamela samen met specialisten besloot om een plan op te zetten naar fysieke en mentale 'reconstructie'. Hij had namelijk ook veel last van depressies en zenuwenaanvallen. De moeite bleek voor niks, want in 2009 zette hij noodgedwongen een punt achter zijn loopbaan. In 2011 werd de Spanjaard opgenomen in de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis.

 

 

PvdA stemt in met verruiming kinderpardon

Het kinderpardon moet ruimhartiger worden toegepast. De ledenraad van de PvdA heeft donderdagavond een motie hierover aangenomen. Het partijbestuur staat achter dit besluit.

De politieke ledenraad van de partij kwam in Zwolle bijeen. De afdeling Ede deed het voorstel om ook een verblijfsvergunning mogelijk te maken voor kinderen die onder gemeentelijk toezicht vielen. Nu geldt dat pardon alleen nog voor kinderen die de laatste 5 jaar onder toezicht van het Rijk stonden. Volgens de partij gaat het om 97 kinderen van wie 26 al een vergunning gekregen hebben.

In februari werd deze motie nog door de ledenraad van de PvdA verworpen.

Rhian Ket in algemeen bestuur KNSB

Schaatser Rhian Ket is toegevoegd aan het algemeen bestuur van de KNSB. Dat meldt de schaatsbond donderdag. Ket, specialist op de middellange afstanden, gaat voor ten minste een jaar de atletenvereniging vertegenwoordigen.

Het algemeen bestuur is daarnaast flink uitgebreid. Econoom en accountant Geert Jan Wouters en it-ondernemer Roel Dekker, allebei afkomstig uit de ledenraad, gaan het bestuur versterken. Ook Bart Jonkers, voorzitter van schaatsgewest Drenthe, is aan het bestuur toegevoegd.

De KNSB kreeg het afgelopen jaar veel kritiek te verwerken vanwege de manier waarop de bond is omgesprongen met de nieuwe topsportlocatie. Het Icedome in Almere werd door de bond ten koste van Thialf en het nog te bouwen Transportium in Zoetermeer aangewezen als nieuwe topsportlocatie, maar de Icedome heeft moeite de financiën op orde te krijgen.

Het algemeen bestuur van de KNSB blijft zonder voorzitter. Doekle Terpstra stapte vorig jaar na kritiek van Sven Kramer op.

Sparta - N.E.C. gestaakt om hevige regenval

Het eerste play-offduel tussen Sparta Rotterdam en N.E.C. Nijmegen is donderdag bij een 0-0 stand definitief gestaakt door scheidsrechter Tom van Sichem. De hevige regenval maakte het veld in Rotterdam onbespeelbaar. Het restant van de wedstrijd wordt vrijdagavond gespeeld, meldt de KNVB.

De rust werd wel gehaald door Sparta en N.E.C. In de pauze besloot Van Sichem echter dat hij de veiligheid van de spelers niet meer kon garanderen. Omdat de twee ploegen nu minder voorbereidingstijd hebben voor hun tweede duel heeft de KNVB die wedstrijd van zondag verplaatst van 12.30 uur naar 16.30 uur.

Sparta en N.E.C. staan in de tweede ronde van de play-offs en strijden om een plek in de Eredivisie.

Halep te sterk voor Lisicki in Madrid

Simona Halep heeft de kwartfinale bereikt op het WTA-toernooi in Madrid. De als vierde geplaatste Roemeense versloeg de Duitse Sabine Lisicki (15) donderdag in drie sets: 5-7, 6-3 en 6-2. Ana Ivanovic (11) is Haleps tegenstander in de kwartfinale.

De Servische was met 6-1 en 6-2 veel te sterk voor Anastasia Pavlyuchenkova. Met Halep krijgt Ivanovic een taaiere opponente tegenover zich. De 22-jarige Roemeense is sinds vorig jaar aan een opmars bezig en schreef sindsdien al zeven toernooien op haar naam.

Rostov legt beslag op Russische beker

FK Rostov heeft het Russische bekertoernooi gewonnen. De ploeg versloeg FK Krasnodar donderdag in de finale in Makhachkala na strafschoppen (6-5), nadat de teams in 120 minuten niet tot scoren waren gekomen. Rostov won de beker nooit eerder.

Bij Krasnodar speelden twee voormalig eredivisiespelers de hele wedstrijd mee. Oud-FC Groningen-speler Andreas Granqvist en Ari (oud-AZ) scoorden daarnaast allebei hun penalty, maar dat mocht niet baten.

GroenLinks stapt uit onderhandelingen Amsterdam

GroenLinks stapt in Amsterdam uit de onderhandelingen over een college met D66 en de VVD. Het vertrek van GroenLinks uit de onderhandelingen betekent dat de PvdA en de SP weer een kans hebben om een plek te krijgen in het nieuwe stadsbestuur.

D66 ging aanvankelijk alleen met GroenLinks om tafel om te komen tot een deelakkoord. Dat werd op 18 april gepresenteerd. De twee partijen gingen vervolgens op zoek naar een derde partner voor het college. Hoewel GroenLinks de voorkeur had om te onderhandelen met de PvdA, ging de partij uiteindelijk akkoord met de voorkeur van D66 voor de VVD.

D66, dat veertien zetels wist te veroveren bij de verkiezingen in maart, respecteert het besluit van GroenLinks. "D66 is trots op de hervormingsagenda die we samen met GroenLinks hebben opgesteld", zegt D66-leider Jan Paternotte in een verklaring. "De VVD was bereid de agenda op belangrijke punten te onderschrijven, maar dat bleek voor GroenLinks niet voldoende."

De twee overgebleven partijen gaan nu samen bedenken hoe het verder moet. Mogelijk krijgt de PvdA nu alsnog een plek in de coalitie. De partij leed een enorme verkiezingsnederlaag en werd voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog niet de grootste partij in de hoofdstad. De partij kwam uit op tien zetels, vijf minder dan de afgelopen vier jaar. De Amsterdamse raad telt in totaal 45 zetels.

Omstreden Conchita Wurst naar finale Songfestival

De Oostenrijkse Conchita Wurst heeft donderdag in Kopenhagen de finale van het Eurovisie Songfestival gehaald. De 'vrouw met de baard' was al bij voorbaat omstreden en werd naar verluidt door verschillende Europese regeringsleiders, zoals de Russische president Vladimir Poetin, geboycot.

Tijdens de puntentelling, nadat het laatste optreden had plaatsgevonden, circuleerde op Twitter het bericht dat het optreden van Wurst niet in Rusland was uitgezonden. Het bleek echter een gerucht.

Naast Oostenrijk wisten ook Zwitserland, Slovenië, Polen, Roemenië, Noorwegen, Griekenland, Malta, Wit-Rusland en Finland een finaleplaats te behalen. Hiermee visten niet alleen Georgië, Litouwen en Macedonië achter het net, maar ook de van tevoren kansrijk geachte Ierland en Israël.

Nederland plaatste zich dinsdag al voor de finale met Calm After the Storm van de Common Linnets, het gelegenheidsduo bestaande uit Ilse DeLange en Waylon. De finale vindt zaterdag plaats in de Deense hoofdstad.

Killing Floor 2 aangekondigd

Killing Floor, een van de populairste coöperatieve shooters op de markt. Het spel is al sinds 2009 uit dus is het hoog tijd voor een deel twee vinden de developers bij Tripwire.

Het doel bij Killing Floor is om elke wave van zombies te overleven, vrij simpel dus. Voor elke kill krijg je wat geld waarmee je wapens kunt kopen om vervolgens het bloedvergieten voort te zetten. Langzaam aan komen er meer diverse monsters die je niet meer in je eentje aankan. 

In het nieuwe deel zijn de animaties en graphics behoorlijk opgeschroefd. Zo heeft elke zed 95 death-animations en kun je elke kamer rood verven wat de rest van het level blijft.

Het perksysteem is ook aangepast in het nieuwe deel. Zo kun je nu maximaal level 25 zijn in plaats van level 6. Elke 5 levels krijg je twee nieuwe perks, maar je moet kiezen uit de twee want je kunt ze niet allebei het level meenemen. Ook zijn de moeilijkheden aangepast. Nu krijgen zeds nieuwe vaardigheden wanneer je op een moeilijker niveau speelt in plaats van een hogere healthbar.

Net als het vorige deel zijn mods ook beschikbaar. ''Wanneer wij een systeem maken willen wij ook dat modders er goed mee omweg kunnen. Wanneer wij zien dat het mogelijk te moeilijk wordt voor modders om er iets mee te doen dan passen wij het om die reden aan.'' Zegt John Gibson, CEO van Tripwire. ''Wij vinden dat modders geweldig kunnen zijn voor een spel. Wij vinden het geinig om EA en DICE ermee te plagen. Zij hebben in principe gezegd dat ze niet geloven dat de community content voor hun kan maken. Ik vind dat BS, mensen zijn slim. Wanneer wij het kunnen doen dan kunnen anderen het ook.''

Tripwire is van plan om Killing Floor 2 uit te brengen via Early Access van Steam zodat zij samen met de community de balans van perks en wapens kunnen uitvogelen.

Bezoek Dekker aan Dokter Corrie maakt ouders woest

Een groep ouders is woedend op staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) omdat hij vrijdag te gast is in de uitzending van Dokter Corrie, de omstreden seksrubriek van het Schooltv-weekjournaal. De ouders vinden dat hij hun een 'klap in het gezicht geeft', laten ze donderdagavond weten.

De bezorgde ouders maakten vorig jaar al bezwaar tegen de seksrubriek. Duizenden ouders ondertekenden een petitie tegen Dokter Corrie, vanwege de 'ordinaire' manier waarop zij seks behandelt. Dekker gaf daarop aan dat hij geen problemen had met Dokter Corrie en zei dat hij de rubriek 'best grappig' vindt.

Dat de bewindsman nu ook nog aanschuift bij het programma maakt de ouders woedend, meldt het Comité Bezorgde Ouders. "Een staatssecretaris hoort neutraal te zijn. Maar tegen een enorme groep verontruste ouders zegt hij hiermee: ik ben wel staatssecretaris, maar niet van jullie."

Drie jongeren mishandelden Limburger

De 19-jarige man die vorige week in Gulpen zwaar werd mishandeld, heeft waarschijnlijk van drie jongeren klappen gehad. Het lijkt erop dat hij na een vuistslag ongelukkig terecht is gekomen, laat het Openbaar Ministerie in Maastricht donderdag weten.

Politie en justitie hebben zeven verdachten in beeld. Vijf van hen zijn aangehouden. Van die vijf zijn er drie in bewaring gesteld. Onder hen twee jongens van 15 en 16 uit de gemeente Voerendaal. Ze worden verdacht van openlijke geweldpleging met letsel tot gevolg.

Aan de mishandeling ging volgens justitie een woordenwisseling vooraf. De jongeren die erbij betrokken waren hadden volgens justitie gedronken.

Het slachtoffer uit het Limburgse Mechelen raakte ernstig gewond. Hij belandde in kritieke toestand in het ziekenhuis. Bij hem is een schedelbasisfractuur vastgesteld.

Tarantino laat rechtszaak varen

Quentin Tarantino heeft besloten de rechtszaak tegen showbizzsite Gawker te laten varen. Gawker had nog niet gereageerd op zijn laatste aanklacht, waarbij hij de site beschuldigde van schending van auteursrecht. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentsite the Hollywood Reporter. De site plaatste een link naar een gelekt script van Tarantino's beoogde nieuwe film The Hateful Eight.

Een eerdere aanklacht werd afgewezen omdat Tarantino volgens de rechter niet duidelijk had gemaakt dat Gawker zelf enig auteursrecht had geschonden. De site had immers alleen een link geplaatst naar een andere site waar het script te lezen was.

De filmmaker stapte vorige week opnieuw naar de rechter, ditmaal met de toevoeging dat Gawker niet alleen naar een andere site verwees waar het script kon worden gelezen, maar zelf ook het script op zijn computers had gedownload. Daarmee zou Gawker zelf ook direct het auteursrecht hebben geschonden.

Ook beweerde Tarantino dat Gawker de andere site had gevraagd om het script online te plaatsen. Gawker zou daarmee hebben aangezet tot schending van auteursrecht.

Meteen nadat het script van The Hateful Eight gelekt was, liet Tarantino weten de film niet te zullen maken en het script alleen nog in boekvorm te zullen uitbrengen. Vorige maand organiseerde hij een voorleessessie van het scenario, met alle acteurs die hij een rol in de film had willen geven.

Unreal Tournament info en weetjes

Onlangs hebben wij gemeld dat Unreal Tournament terugkomt en nu hebben wij veel meer info dan dat. Het team dat de nieuwe UT maakt bestaat uit voornamelijk veteranen van de voorgaande spellen, die vandaag beginnen.

Alles wordt gedeeld, van een stukje code, tot art, keuzes die gemaakt worden tussen Epic, UE4-developers en UT-fans. Zo zullen ze het forum gebruiken als hun Twitch-kanaal. Development wordt gefocust op Windows, Linux en Mac. Het spel zelf zal bij zijn roots blijven.

Wanneer het spel klaar is zal het geheel gratis zijn, niet free-to-play maar gratis. Uiteindelijk zal er ook een marketplace komen waar developers, modders en spelers hun mods kunnen verkopen en kopen. De winst zal gesplit worden door de developers en Epic.

Marine volgt Russisch konvooi op Noordzee

Voor het eerst in twintig jaar vaart donderdag een Russische vloot op de Noordzee. De marine houdt de vaartuigen 'nauwlettend' in de gaten, laat defensie weten. Zo observeert een vliegtuig van de kustwacht waar het marinekonvooi heen gaat.

Het vlootverband bestaat uit zes schepen rond het vliegdekschip Admiraal Koeznetsov. Vanuit de Golf van Biskaje zijn de vaartuigen via het Kanaal de Noordzee in gevaren. Ze werden daar al begeleid door de Britten en de Fransen.

De schepen varen donderdagavond in de zogeheten Nederlandse Exclusieve Economische Zone. Dat ligt buiten de Nederlandse territoriale wateren, maar is wel Nederlands 'interessegebied'.

Defensie denkt dat het vlootverband van de Russische marine waarschijnlijk onderweg is naar de Russische stad Moermansk. Naar verwachting varen de schepen donderdagnacht het Nederlandse interessegebied uit. Het is volgens defensie 'zeer ongebruikelijk' dat Russische eenheden deze route gebruiken.

CDA wil hoorzitting bereikbaarheid 112

De Nederlandse telecomproviders moeten in de Tweede Kamer komen uitleggen hoe de bereikbaarheid van het alarmnummer 112 in de grensstreek kan worden verbeterd. Oppositiepartij CDA wil een hoorzitting over de problemen met het noodnummer organiseren, zo laat Kamerlid Agnes Mulder donderdag weten.

De slechte bereikbaarheid kan volgens Mulder levens kosten. "Er hebben zich inmiddels al enkele levensbedreigende situaties voorgedaan. Ik wil daarom mensen spreken die het hebben meegemaakt, burgemeesters uit de regio én de providers zelf."

Voor telecomproviders geldt een wettelijke dekkingsgraad van 95 procent. Om te voorkomen dat het noodnummer onbereikbaar is, gebruiken ze daarom elkaars masten. In veel dunbevolkte gebieden staan helemaal geen zendmasten en langs de grenzen is het bereik ook vaak slecht.

"Nu steeds meer mensen hun vaste lijn de deur uitdoen, wordt dit probleem steeds urgenter. We moeten hier een maatschappelijke discussie over gaan voeren. Waar zitten de problemen exact?" aldus Mulder. "Ik hoop dat partijen deze hoorzitting steunen. Daarna zou ik graag een debat over de kwestie voeren."

De problemen kwamen eerder dit jaar in het nieuws door zangeres Marga Bult. De hulpddiensten bleken onbereikbaar toen brand uitbrak bij haar ouderlijk huis in het Twentse Lattrop. Om de problemen onder de aandacht te brengen verzamelde ze honderden klachten uit heel het land.

Schiffmacher ziet uit naar konttattoo Smit en Maas

Henk Schiffmacher verheugt zich er nu al op om bij Jan Smit en Cornald Maas een tatoeage van de Common Linnets op hun kont te zetten. "Jongens, ik heb er zin in. Your ass is mine", grapte de Amsterdamse huidkunstenaar donderdagavond in RTL Boulevard.

De twee presentatoren van het Eurovisie Songfestival lieten dinsdag weten een afbeelding van het zangduo te nemen als Nederland het Songfestival wint. Inmiddels hebben Ilse DeLange en Waylon de finale gehaald, dus er blijft kans op winst.

Als het aan de bookmakers ligt, blijven de billetjes van Smit en Maas echter gevrijwaard van permanente afbeeldingen. De Common Linnets staan met hun nummer Calm after the Storm vooralsnog op een goede tweede plaats, met Zweden als favoriet.

Tot vijf jaar cel voor online drugshandelaren

Twee mannen uit Zetten en Arnhem zijn donderdag veroordeeld tot celstraffen van vier en vijf jaar voor de verkoop van drugs via internet. Ze boden onder de naam XTC Express allerlei synthetische drugs aan op Silk Road, een internetmarktplaats voor drugs die vorig jaar door de FBI offline is gehaald. Justitie had zes jaar tegen de twee geëist.

De drugshandelaren hebben hun klanten 'willens en wetens blootgesteld aan ernstige gezondheidsrisico's', aldus de rechtbank in Rotterdam. De rechters nemen het de mannen extra kwalijk dat ze pillen verkochten met een levensgevaarlijke concentratie MDMA. De twee hadden klanten in onder meer de Verenigde Staten, Canada en Australië.

De twee werden in oktober betrapt bij de productie van synthetische drugs in een container achter een woning in Zetten. Bij de verdachten werden ruim honderdduizend euro, meer dan 325 bitcoins, een luxe personenauto en een duur horloge in beslag genomen.

Poetin aanwezig bij herdenking D-Day

De Russische president Vladimir Poetin is volgende maand aanwezig bij de herdenking van D-Day, de geallieerde landing in Normandië. Dat heeft het Kremlin donderdag gezegd. Het is dit jaar zeventig jaar geleden dat D-Day plaatsvond.

De herdenking op 6 juni wordt onder anderen ook bijgewoond door de Amerikaanse president Barack Obama, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Britse koningin Elizabeth. Het zal voor het eerst zijn sinds de Russische annexatie van de Krim en het uitbreken van de crisis in Oost-Oekraïne dat Poetin westerse leiders onder ogen komt.

Eerder donderdag deelde de Franse president François Hollande al mee dat het Russische staatshoofd welkom is op de herdenking. Tegen personen uit de entourage van Poetin zijn wegens de annexatie van de Krim echter reisbeperkingen ingesteld.

Op D-Day landden geallieerde militairen op de Franse westkust. Dit was een keerpunt in de Tweede Wereldoorlog. Na de invasie rukten de troepen op richting Berlijn. Nog geen jaar later was de Duitse dictator Adolf Hitler verslagen en West-Europa bevrijd.

Giraldo vloert Murray in Madrid

Andy Murray is in de derde ronde van het masterstoernooi in Madrid uitgeschakeld. De Colombiaanse qualifier Santiago Giraldo was donderdag met 6-3 en 6-2 te sterk voor de als zevende geplaatste Schot.

Murray kent tot dusver geen best jaar. De tweevoudig grandslamkampioen wist nog geen finale te bereiken. Giraldo doet het daarentegen beter. De nummer 46 van de wereld reikte anderhalve week geleden in Barcelona tot de finale.

De favorieten maakten geen fout in Madrid. De als eerste geplaatste Rafael Nadal versloeg Jarkko Nieminen, die eerder Igor Sijsling en Robin Haase uitschakelde, met 6-1 en 6-4. In de kwartfinale treft de Spanjaard Tomas Berdych (6). De Tsjech was met 3-6, 6-3 en 6-2 de baas over Grigor Dimitrov. Kei Nishikori (10) won met 7-6 (5) en 7-6 (5) van Milos Raonic (8). De Japanner won het toernooi van Barcelona anderhalve week geleden ten koste van Giraldo.

Serena Williams rekende bij de vrouwen met 6-2 en 6-3 af met Carlo Suárez Navarro, die afgelopen zaterdag in Oeiras voor het eerst in haar loopbaan een WTA-toernooi op haar naam had geschreven. De als eerste geplaatste Williams kan in Madrid de zestigste titel in haar carrière veroveren.

De Amerikaanse neemt het in de kwartfinale op tegen Petra Kvitova (5). In een Tsjechisch onderonsje was zij met 6-4 en 6-3 te sterk voor Lucie Safarova. Na Li (2), Agnieszka Radwanska (3) en Maria Sharapova (8) maakten ook geen fout. De Chinese, Poolse en Russin versloegen respectievelijk Sloane Stephens, Roberta Vinci en Samantha Stosur. Sara Errani (10) werd verrassend uitgeschakeld door de Franse qualifier Caroline Garcia: 6-2 en 4-6, 6-3.

Drukste avondspits van het jaar door regen

De avondspits van donderdag was tot nu toe de drukste van het jaar. Rond 18.00 uur stond er ruim vierhonderd kilometer file op de snelwegen, melden de ANWB en de Verkeersinformatiedienst. De recordspits is het gevolg van regen en ongelukken.

Het oude record was van 24 april, toen het over 356 kilometer vast stond. Ook toen waren regenbuien de boosdoener.

Verkeer loopt vooral veel vertraging op op de A50 aan weerszijden van Arnhem. Bij Waterberg gebeurde een ongeluk met een vrachtwagen en bij knooppunt Bankhoef belandde een graafmachine op de rijbaan. De Verkeersinformatiedienst denkt dat het nog tot 20.00 uur duurt voor de meeste files zijn opgelost.

Kerkhove uitgeschakeld in Tunis

Lesley Kerkhove is op het ITF-toernooi in Tunis niet verder gekomen dan de kwartfinale. De Nederlandse tennisster werd donderdag gevloerd door de Liechtensteinse qualifier Kathinka von Deichmann: 6-4, 5-7 en 4-6.

De uitschakeling was gelet op de wereldranglijst een flinke teleurstelling voor Kerkhove. De in Goes geboren tennisster staat 256e, bijna tweehonderd plekken hoger dan Von Deichmann (437). Er zijn geen Nederlanders meer actief in Tunis. Bibiane Schoofs werd woensdag al uitgeschakeld.

Weer dode bij bouw WK-stadion in Brazilië

Bij de bouw van het WK-stadion in het Braziliaanse Cuiabá is donderdag een dode gevallen. Een bouwvakker kreeg een elektrische schok op de bouwplaats van de Arena Pantanal. Ruim een half uur later overleed hij aan een hartstilstand. De bouw van WK-stadions in Brazilië heeft tot nu toe acht mensen het leven gekost.

Het stadion van Cuiabá is nog steeds niet af. Er moeten nog stoeltjes worden geplaatst. In het stadion staan volgende maand vier WK-duels op het programma.

Mourinho voor tienduizend pond beboet

De Engelse voetbalbond FA heeft Chelsea-trainer Jose Mourinho een boete van tienduizend pond (ruim twaalfduizend euro) opgelegd. De Portugees kreeg de boete vanwege zijn uitlatingen na de 2-1 nederlaag tegen Sunderland van 19 april.

Mourinho gaf scheidsrechter Mike Dean na het duel sarcastische felicitaties. Volgens de FA stelden die uitlatingen de wedstrijd 'in een slecht daglicht'. Mourinho verloor tegen Sunderland zijn perfecte staat van dienst in eigen huis met Chelsea. De Portugees had nooit eerder een competitieduel verloren op Stamford Bridge.

De oud-trainer van Porto, Internazionale en Real Madrid moet ook nog achtduizend pond (bijna tienduizend euro) ophoesten voor het breken van de regels tijdens het uitduel tegen Aston Villa op 15 maart. De FA had de boete al eerder opgelegd aan de Portugees, maar die was in beroep gegaan tegen de straf. Zijn beroep werd donderdag afgewezen.

Mourinho werd tegen Villa van het veld gestuurd. De tweevoudig Champions League-winnaar kreeg de boete echter voor wat volgde. Nadat zijn speler Ramires met rood naar de kant was gestuurd kwam hij verhaal halen bij de scheidsrechter, wat tegen de regels is.

Chelsea verloor tegen Sunderland en Villa beslissende punten in de strijd om het kampioenschap. De Blues maken dit seizoen geen kans meer op een prijs.

Gerard Butler stapt uit remake Point Break

Gerard Butler is uit de remake van Point Break gestapt. De voornaamste reden is dat de opnames van de film om verscheidene redenen maanden vertraging hebben opgelopen en Butler inmiddels verplichtingen heeft bij andere films. Dat schrijft entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Zo moet de Schot zich binnenkort melden voor de opnames van London Has Fallen, het vervolg op de vorig jaar verschenen actiefilm Olympus Has Fallen. Daarna staat nog een actiefilm, Geostorm, op het programma.

De originele Point Break uit 1991 gaat over een FBI-agent (de doorbraakrol van Keanu Reeves) die infiltreert bij een stel bankrovers die zich ook vermaken met halsbrekende surfstunts en parachutespringen. De bende werd aangevoerd door het personage van Patrick Swayze, de rol die nu voor Butler was.


Gerard Butler stapt uit remake Point Break (Foto: Novum)

Makers Spring Breakers aangeklaagd voor 1 miljoen

Investeerder Wicks Walker heeft de producenten van de film Spring Breakers aangeklaagd wegens oplichting. Hij eist een schadevergoeding van zo'n 1,4 miljoen dollar, omgerekend een miljoen euro. Dat blijkt uit de juridische papieren waarop de Amerikaanse film- en tv-site Deadline de hand wist te leggen.

Walker zegt dat hij zevenhonderdduizend dollar in de film heeft gestoken, naar verluidt omdat de producenten het bedrag nodig hadden om sterren als James Franco, Selena Gomez, Vanessa Hudgens en Ashley Benson te kunnen contracteren. Van die investering heeft Walker echter nog geen cent teruggezien, zegt hij. Wel kreeg hij een belastingaanslag van bijna een half miljoen dollar.

De producenten zouden Walker hebben beloofd dat hij niet alleen zijn inleg terugkreeg, maar ook nog eens twintig procent van de opbrengsten van de film. Spring Breakers, over vier studentes die tijdens hun voorjaarsvakantie banken beroven, leverde wereldwijd ruim veertien miljoen dollar op. Dat geld, zo stelt Walkers advocaat, is volledig in de zakken van de producenten verdwenen, die het hebben uitgegeven aan snoepreisjes en lucratieve deals voor hun vrienden en zakenpartners.

Hoe dan ook is het vervolg op Spring Breakers al aangekondigd: Spring Breakers: The Second Coming. De producenten zijn momenteel op de internationale filmmarkt in Cannes bezig investeerders te werven.

Channing Tatum pakt maffiabaas aan

Channing Tatum gaat een film maken waarin hij een gewone man speelt die een van de grootste maffiabazen in de Verenigde Staten om zeep helpt. Hij gaat de nog titelloze film ook coproduceren, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Het verhaal speelt zich af in de jaren zeventig en vertelt over een man die undercover gaat bij de maffia. Daarmee brengt hij niet alleen zichzelf in gevaar, maar ook zijn familie.

De 34-jarige Tatum heeft nog geen grauwe misdaadfilm op zijn naam staan. Wel was hij al te zien in grote actiefilms als G.I. Joe en White House Down, en in de verrassend leuke politiekomedie 21 Jump Street. De acteur rondde onlangs de opnames af van het vervolg, 22 Jump Street. Voor volgend jaar staat nog het vervolg op de stripperfilm Magic Mike, Magic Mike XXL, op het programma.


Channing Tatum pakt maffiabaas aan (Foto: Novum)

Derde Power Rangers-film in de maak

De Amerikaanse tv-serie Power Rangers wordt voor de derde keer uitgebouwd tot een speelfilm. Dat maakten de producenten Lionsgate en Saiban Brands bekend. De film moet de tieners in de felgekleurde pakken heruitvinden, schrijft het Amerikaanse filmtijdschrift Variety woensdag.

De serie Mighty Morphin Power Rangers, over een groep tieners die de wereld moeten beschermen tegen een invasie van buitenaardse wezens, werd in 1993 gelanceerd. Sindsdien werden op onregelmatige basis steeds nieuwe afleveringen gemaakt. In 1995 verscheen het zeer succesvolle Mighty Morphin Power Rangers: The Movie, dat wereldwijd ruim 66 miljoen dollar opbracht. Twee jaar later verscheen Turbo: A Power Rangers Movie, dat het echter moest stellen met een opbrengst van nog geen tien miljoen dollar.

De Power Rangers hebben niet alleen bovennatuurlijke krachten maar kunnen ook immense gevechtsrobots besturen. Alleen door samen te werken wisten ze elke aflevering de verschrikkelijkste monsters te verslaan.

Gowanus 83 - Korte film

Een ex-gevangene zit in de verkeerde taxi en moet een wilde rit, ontvoerde Sikhs, de Joodse politie, de zwarte maffia en twee van Brooklyn's domste criminelen zien te overleven.

Gowanus 83 biedt een verfrissend contrast met de populaire neo-realisme van NYC misdaad drama's door het benaderen van de problemen van criminaliteit en gangleven met een sfeer van eigenzinnigheid en humor.

UFO vernietigt kamp Taliban

De ISAF-troepen trekken zich zo zoetjes aan terug uit Afghanistan, maar dat betekent niet de Taliban zijn handen vrij heeft. Sterker nog: het lijkt erop alsof de Intergalactische Federatie besloten heeft het heft in handen te nemen. In maart is misschien daarom een kampement van de moslimsfundamentalisten bruut aangevallen door een ufo.

Het filmpje is opgenomen door een onderdeel van het terugtrekkende Amerikaanse leger. De beelden spreken voor zich: een driehoekig voorwerp schiet met geluidloze munitie een basis van de Taliban naar de andere wereld.

Tot nu toe heeft niemand een bestaand vliegtuigmodel herkend in de beelden, maar misschien kan een Fok!ker uitkomst brengen.


All your base are belong to us!

Licht op DualShock 4 toegevoegd voor Project Morpheus

Lange tijd is het de vraag geweest wat de toegevoegde waarde is van het licht op de DualShock 4. Slechts enkele spellen maken gebruik van de sensor en het licht is tot ergernis van veel gamers niet uit te schakelen. Nu is duidelijk waarom.

Jed Ashforth, senior designer voor Sony Computer Entertainment Europe, geeft aan dat de sensor gebruikt gaat worden voor Project Morpheus, de nieuwe Virtual Reality-bril van Sony: ''The tracking light… it was our department that said we need that on. It was for tracking for VR.''

De negatieve reacties op de lichtbron, voornamelijk door reflectie in de beeldschermen van gamers, zaten de ontwikkelaars achter Project Morpheus dwars: ''And when all these things were coming out six months ago and everyone was going 'it's reflecting in my TV,' we were going 'oh no' because we couldn't tell anyone what it was for.''

Project Morpheus is voorlopig nog niet beschikbaar voor het grote publiek. De geruchten gaan over een release tegen het einde van 2015.

Project Morpheus

[PL Darts] Voorbeschouwing week 14

Het Noord-Engelse Newscastle is gastheer voor de voorlaatste speelronde van de Premier League of Darts. Drie spelers strijden voor twee play-off plaatsen: Peter Wright, Gary Anderson en Phil Taylor. De beide Nederlanders, Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld, zijn al verzekerd van de eindstrijd in Londen.

In een onderling duel maken Mighty Mike en Barney uit wie als nummer één de play-offs in gaat. Beiden hebben evenveel punten en ook hun legsaldo is gelijk. Van Gerwen moest het afgelopen weekend de Players Championships aan zich voorbij laten, de Vlijmenaar ging namelijk vrijdag door zijn enkel.

"Vrijdagavond net voor we zouden gaan slapen liep ik met Vincent van der Voort in het hotel, waar ik uit het niets zomaar mijn enkel verzwikte en op de grond viel. In eerste instantie schoot Vincent in de lach maar al snel was duidelijk dat ik verging van de pijn. Ik heb op advies van het ziekenhuis veel rust genomen, heb er nog veel last van maar zal toch morgen spelen. Het afgelopen WK speelde ik met een achillespees blessure waarmee ik wereldkampioen ben geworden", aldus de Brabander.

Twee concurrenten die onderling uitmaken wie kostbare punten meeneemt uit Newcastle, dat is de partij tussen Phil Taylor en Peter Wright. Voorlopig staat Wright nog op plek vier met één punt achterstand op Taylor en gelijk in punten met Gary Anderson die een iets minder legsaldo heeft. In Newcastle kan de zestienvoudig wereldkampioen revanche nemen op Snakebite, die hem in Belfast nog met 4-7 wist te verslaan. The Power weet dat hij deze week zal moeten presteren.

"De strijd om de play-offs is bijna ten einde, de druk staat er nu vol op. Ik ben zeer verrast met de prestaties van Peter dit seizoen, hij heeft enorm veel zelfvertrouwen op dit moment. Hij weet op de juiste momenten zijn tegenstander pijn te doen, en zij weten niet hoe zij daarop moeten reageren. Hij heeft iets wat de andere spelers niet hebben. Peter denkt dat hij onverslaanbaar is, maar we zullen zien!"

Premier League - Newcastle    
Gary Anderson (Sch) vs Dave Chisnall (Eng)
Adrian Lewis (Eng) vs Robert Thornton (Sch)
Phil Taylor (Eng) vs Peter Wright (Sch)
Raymond van Barneveld (Ned) vs Michael van Gerwen (Ned)

  

De Premier League of Darts is donderdag vanaf 20.00 uur live te volgen op RTL7. Alle wedstrijden van de Premier League Darts 2014 zijn te volgen via de live stream van RTL7darts.nl.

Veltman: Van Gaal overweegt systeem te veranderen

Bondscoach Louis van Gaal gaat wellicht een ander speelsysteem hanteren bij Oranje. "We gaan een nieuw systeem uitproberen, waarschijnlijk ook spelen", zei verdediger Joël Veltman donderdag tegen OnsOranje. "Dat zijn wat meer verdedigers. Maar dat hoeft niet meteen te betekenen dat je verdedigender gaat spelen."

"Dat houdt in dat je gewoon opbouwend sterk moet zijn", legde de Ajacied uit. "Je hebt altijd een of twee spitsen tegenover je en die moet je uitschakelen." Oranje speelde onder Van Gaal tot dusver in het klassieke 4-3-3-systeem met vier verdedigers, drie middenvelders en drie aanvallers.

Van Gaal liet vorige maand al weten te overwegen zijn speelsysteem aan te passen vanwege de afwezigheid van Kevin Strootman. De speler van AS Roma, door Van Gaal tot een belangrijke spil op het Oranje-middenveld gemaakt, mist het WK door een blessure.

De bondscoach kan volgende week zaterdag voor het eerst in een wedstrijd experimenteren met een ander speelsysteem. Oranje speelt dan een oefeninterland tegen Ecuador. Na oefenduels tegen Ghana en Wales staat 13 juni de eerste WK-wedstrijd tegen wereldkampioen Spanje op het programma.

Seizoen Finnbogason waarschijnlijk voorbij

Alfred Finnbogason komt dit seizoen waarschijnlijk niet meer in actie. De aanvaller van sc Heerenveen liep in het eerste play-off-duel tegen AZ een knieblessure op en kan zaterdag in het Abe Lenstrastadion niet spelen tegen de Alkmaarders. Dat melden de Friezen. Omdat AZ het heenduel met 3-0 won speelt Heerenveen zaterdag waarschijnlijk zijn laatste duel van het seizoen.

Een mri-scan moet vrijdag duidelijk maken hoe ernstig de blessure van Finnbogason is. De IJslandse topscorer van de Eredivisie kwam woensdag in Alkmaar bij een voorzet ongelukkig in botsing met AZ-keeper Esteban en moest nog voor rust het veld verlaten.

"Het lijkt op een verrekking van de binnenband van de knie", zegt fysiotherapeut Erik ten Voorde. "Vrijdag moet blijken wat er werkelijk aan de hand is."

Trainer Marco van Basten mist naast Finnbogason waarschijnlijk ook Marten de Roon. De aanvoerder raakte in Alkmaar geblesseerd aan zijn hamstring. "Marten voelde tien minuten voor het einde een scherpe pijn", zegt Ten Voorde. "Er is geen grote schade, maar binnen drie dagen herstellen is heel kort dag. Ik denk niet dat hij zaterdag gaat spelen.''

Scandinavië heerst in Fair Play-klassement

Noorwegen, Zweden en Finland mogen volgend seizoen een extra club afvaardigen naar de Europa League. De drie landen eindigden respectievelijk als eerste, tweede en derde in het Fair Play-klassement van de UEFA. Nederland eindigde als zesde. Voor Noorwegen is het de vierde keer in zes jaar dat het land het sportiefst is. Vorig jaar moesten de Noren Zweden voor laten gaan.

Voor het klassement wordt gekeken naar verschillende criteria. Zo worden het sportieve gedrag, het respect voor de tegenstander en de scheidsrechter, het gedrag van de supporters en de manier waarop clubs omgaan met hun spelers beoordeeld.

Ieder land houdt zelf ook een Fair Play-klassement bij. De clubs die in Noorwegen, Zweden en Finland bovenaan staan in dat klassement mogen Europees voetbal spelen. In 2012 werd Nederland derde in het UEFA-klassement, waardoor FC Twente de Europa League in mocht. In Nederland was Ajax dit jaar de sportiefste club. Go Ahead Eagles was de hoogst geplaatste club die zich niet wist te kwalificeren voor Europees voetbal.

Démare sprint opnieuw naar zege in Vierdaagse

Arnaud Démare heeft ook de tweede etappe van de Vierdaagse van Duinkerken op zijn naam geschreven. De Franse renner van FDJ was donderdag in de sprint in het Noord-Franse Orchies sneller dan de Zweed Jonas Ahlstrand (Giant-Shimano) en de Belg Tom Van Asbroeck (Topsport Vlaanderen-Baloise).

Démare hield in de openingsetappe Ramon Sinkeldam van Giant-Shimano nog af van winst. De Nederlander speelde dit keer geen rol van betekenis. Démare, die vorig jaar de eindzege greep, gaat in het algemeen klassement fier aan de leiding met zestien seconden voorsprong op nummer twee Van Asbroeck.

De Vierdaagse van Duinkerken duurt vijf dagen. Zaterdag staat een 182 kilometer lange rit naar Calais op het programma.

Rijksoverheid waarschuwt voor nepmails

De rijksoverheid waarschuwt donderdag voor e-mails die namens het rijk lijken te zijn verstuurd waarin links staan naar nepwebsites van verschillende banken. De mails komen niet van de rijksoverheid en ontvangers wordt daarom geadviseerd ze direct te verwijderen.

Volgens het rijk gaat het om phishing, een manier om via vervalste websites en e-mails van banken de gegevens van iemand te ontfutselen. In de mails worden in ieder geval ING, SNS en de Rabobank genoemd. De overheid sluit niet uit dat er varianten van de phishingmail zijn waarin ook andere banken genoemd worden.

In het mailtje wordt gewaarschuwd voor het op non-actief zetten van de bankrekening van de ontvanger. Mensen die zo'n mailtje krijgen moeten niet op de links klikken die erin staan en zeker geen persoonlijke gegevens invullen.

11-jarig meisje geeft verjaardagscadeaus aan dierenasiel

Voor veel kinderen is een verjaardag een groot feest met taart en veel cadeautjes. De 11-jarige Kassidy Sheppard uit het plaatsje Forest in Virginia dacht daar toch anders over. Het meisje vroeg haar familie en vrienden om geen cadeautjes voor haar te kopen, maar om een donatie te geven aan het lokale dierenasiel, de Lynchburg Humane Society. Het resulteerde in onder meer een voorraad dierenvoer, halsbanden, hondenspeeltjes en schoonmaakmiddelen voor het asiel.

Makena Yarbrough, directeur van de Lynchburg Humane Society, was aangenaam verrast door de hartverwarmende actie van het jonge meisje. "Het is prachtig als zoiets gebeurt, wanneer jonge mensen besluiten om niet aan zichzelf te denken, maar om iets aan anderen te geven".

Kassidy's gulle gift komt op een zeer geschikt moment, daar de warme zomermaanden weer voor de deur staan en donaties aan dierenasiels extra gewenst zijn. Yarbrough: "We verwachten dat onze dierenpopulatie de komende weken weer behoorlijk uit zal breiden, waardoor we ook sneller door onze voorraad heen zijn". Zo wordt er bij de Lynchburg Humane Society per dag zo'n kleine 23 kilo hondevoer opgegeten.

Kassidy hoopt dat meer mensen haar goede voorbeeld volgen. "De Humane Society heeft altijd dingen nodig om door te kunnen gaan met het helpen van dieren".

WSET.com - ABC13

Company of Heroes 2 uitbreiding krijgt releasedatum

De nieuwe standalone multiplayer uitbreiding voor Company of Heroes 2, The Western Front Armies, heeft een releasedatum gekregen. Op 24 juni kan iedereen weer oorlogje spelen tussen US Forces en de Duitse Oberkommando West.

Natuurlijk brengt de uitbreiding weer nieuwe manschappen, wapens, etc etc. Maar waar het vooral om draait is dat wij weer oorlogje kunnen spelen tegen de Duitsers die weer holen aan het graven zijn met hun Baggermaschinen in Strandvoort.

Brand bier voortaan in eigen fles

In navolging van Heineken en Grolsch komt ook Brand met een eigen statiegeldfles. Dat heeft de brouwer, onderdeel van Heineken, donderdag bekendgemaakt. De nieuwe fles van Brand is bruin en heeft alleen nog een etiket aan de bovenkant. De merknaam is met reliëf in het glas aangebracht.

In totaal worden een half miljoen nieuwe kratten van Brand en twaalf miljoen nieuwe flesjes. Alle negen soorten bier van het merk die in statiegeldflessen worden verkocht krijgen het nieuwe uiterlijk. Brand Zwaar Blond is al in de nieuwe fles te koop. Als tweede wordt in juli het pilsener omgekat, later in het jaar volgen de speciaalbieren.

Tot 2007 werkten alle brouwers met hetzelfde bruine 'pijpje' als statiegeldfles. Dat jaar besloot Grolsch voor een deel van zijn bieren een eigen statiegeldfles te gaan gebruiken. Concurrent Heineken volgde in 2012. De eigen flessen van Heineken en Grolsch zijn groen.

Brussel doet nader onderzoek naar overname Ziggo

De Europese Commissie wil eerst diepgravender onderzoek doen voor ze een oordeel geeft over de overname van Ziggo door UPC-moederbedrijf Liberty Global. Dat heeft de commissie, die in de Europese Unie toezicht houdt op monopolies, donderdag besloten.

De commissie benadrukt dat het feit dat er een diepgaand onderzoek wordt ingesteld, nog niets zegt over de uitkomst ervan. De deadline voor het uitgebreidere onderzoek is 18 september.

De monopoliewaakhond wil nader onderzoeken of de fusie tussen de twee kabelaars de concurrentie op de betaaltelevisie- en telecommarkt in Nederland niet te veel vermindert. Naar aanleiding van het eerste, oppervlakkiger onderzoek kwam volgens de commissie naar voren dat er mogelijk negatieve gevolgen zijn voor het aanbod van betaalzenders en de toegang tot vast internet. Ook krijgt de nieuwe combinatie mogelijk te veel macht in onderhandelingen met zendereigenaren.

Dat er geen regionale overlapping is tussen de kabelnetwerken van Ziggo en UPC zorgt er volgens de commissie niet voor dat er geen gevaar is voor verminderde concurrentiedruk. De twee kabelaars beïnvloeden nu namelijk indirect wel elkaars tarieven. Het verdwijnen van Ziggo maakt de kans groter dat de overgebleven aanbieders, voornamelijk het nieuwe bedrijf Ziggo-UPC en KPN, minder gaan investeren en verboden kartelafspraken gaan maken.

De commissie maakt zich tot slot ook zorgen over het mogelijk afknijpen van internetverbindingen voor bedrijven die ook televisie aanbieden, maar dan via internet.

Bandidos-leden langer vast voor wapenbezit

Vier Bandidos-leden die vorige maand in Geleen zijn aangehouden voor verboden wapenbezit blijven in de cel zitten. Hun voorlopige hechtenis is donderdag door de rechtbank in Maastricht met zestig dagen verlengd. Een van de arrestanten is Bandidos-president Harrie Ramakers.

De mannen werden aangehouden toen de politie het clubhuis van de Bandidos aan de Waterstraat in de Limburgse plaats afsloot. Daar zou een inwijdingsfeestje voor de nieuwe Noord-Hollandse leden van de motorclub worden gehouden.

Volgens de rechtbank moet er 'ernstig rekening mee worden gehouden dat de verdachten zich schuldig hebben gemaakt aan het voorhanden hebben van een of meer verboden wapens en munitie'. "De ernstige bezwaren en de recidivegrond zijn nog steeds aanwezig", aldus de rechtbank in een verklaring. De rechtbank wees de verzoeken tot schorsing van de voorlopige hechtenisdan ook af.

Eerder deze week werd nog een aanslag gepleegd op het huis van een lid van de rivaal van de Hells Angels in Susteren. Op het ministerie van Veiligheid en Justitie wordt vrijdagochtend een overleg gehouden over de problemen met motorbendes in Limburg. Burgemeester van Susteren-Echt Jos Hessels schuift daarbij aan.

[vid] Monty Python live in NL'se bios

De reünieshow van Monty Python in Londen is op 20 juli live te zien in twaalf Nederlandse bioscopen van Pathé. Dat heeft de bioscoopketen donderdag bekendgemaakt. Kaartjes voor de voorstelling, die via een satellietverbinding te zien is, zijn vanaf vrijdag te koop.

John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones en Michael Palin staan tien keer met Monty Python Live (Mostly) in de O2 Arena in Londen. De laatste show op 20 juli is te zien op het witte doek in onder meer Amsterdam, Groningen, Rotterdam en Breda.

Tijdens de voorstelling komen onder meer bekende acts van de komieken voorbij. De kaartjes om de shows live bij te wonen waren binnen een minuut uitverkocht.

Monty Python Live (Mostly) is de grootste show van de vijf nog levende leden van de Britse groep in dertig jaar. Nummer zes Graham Chapman stierf in 1989. Monty Python gaf vier jaar geleden in New York wel nog een eenmalige voorstelling ter gelegenheid van hun veertigjarig bestaan.


Humor voor (pseudo)intellectuelen tijdens de liveshow in 1982

[vid] Britse Molly wil spiritueel Songfestival

Molly Smitten-Downes, die voor Groot-Brittannië is afgereisd naar Kopenhagen, hoopt op een spiritueel Songfestival. De zangeres gelooft zelf ook dat er meer is tussen hemel en aarde, vertelt ze voor de camera van Novum Nieuws. "Ik ben gefascineerd door die kant van mensen."

De 27-jarige Molly, die zaterdag in Kopenhagen het nummer Children of the Universe zingt, hoopt tijdens haar optreden op een connectie met het onverklaarbare. "Soms heb je een bepaald contact, dat erg krachtig is", aldus de zangeres. "Het is moeilijk uit te leggen. Je kunt er niet op oefenen en je kunt het ook niet 'aanzetten' wanneer je wilt. Het gaat om iets diepers."

Of Molly inderdaad hulp krijgt van hogerhand, wordt zaterdag wellicht duidelijk in de finale van het Songfestival. Groot-Brittannië treedt daar aan als een van de Big Five, de landen die automatisch door zijn naar de finale omdat ze het meest betalen aan de European Broadcasting Union, die het evenement organiseert.

Voor Nederland doen Ilse DeLange en Waylon als The Common Linnets een gooi naar de titel. Hun liedje Calm after the Storm is qua eenvoud een tegenpool van het wat hoogdravende Children of the Universe.

PSG verlengt contract Blanc tot 2016

Coach Laurent Blanc heeft zijn contract bij Paris Saint-Germain met een jaar verlengd tot juni 2016. De Fransman is bezig aan een succesvol eerste seizoen bij de club. PSG pakte woensdag de landstitel. De 48-jarige trainer nam vorige zomer de taken over van Carlo Ancelotti, die naar Real Madrid vertrok

"We zijn erg blij met de resultaten van het team en de aantrekkelijke en succesvolle manier van spelen die Blanc heeft geïntroduceerd", zegt voorzitter Nasser al-Khelaifi van PSG. "We gaan ervan uit dat het team onder zijn leiding nog veel prijzen pakt de komende seizoenen."

Onder Blancs leiding wist de club dit seizoen naast het landskampioenschap ook de Franse supercup en de Coupe de la Ligue te winnen. PSG haalde dit jaar de kwartfinales van de Champions League, waar Chelsea te sterk was. Van 2010 tot 2012 was Blanc de bondscoach van Frankrijk. Daarvoor werkte hij drie jaar bij Girondins de Bordeaux.

Indiase bouwvakkers betrapt in Den Haag

In Den Haag zijn drie bouwvakkers aangehouden die helemaal niet mochten werken. Ze komen uit India en hadden geen verblijfsvergunning. Zowel de aannemer als de opdrachtgever krijgt een boete, laat de Inspectie SZW donderdag weten.

De inspectie betrapte de drie bij de controle van bouwwerkzaamheden bij een winkel. Ze waren onder meer bezig met het opbouwen van een steiger. Omdat ze zonder tewerkstellingsvergunning aan het werk waren en geen verblijfsvergunning hadden, zijn ze aangehouden en overgedragen aan de vreemdelingenpolitie.

De aannemer en de opdrachtgever krijgen ieder een boete van maximaal twaalfduizend euro. Dat geldt ook voor de eigenaar van een naastgelegen woning. Omdat de steiger er toch stond had hij de illegale bouwvakkers opdracht gegeven werkzaamheden aan de voorgevel uit te voeren.

Referendum Donetsk gaat door

Het referendum over meer autonomie voor de Oekraïense regio Donetsk gaat zondag gewoon door. Dat hebben de pro-Russische activisten van de 'Volksrepubliek Donetsk' donderdag na een bijeenkomst gezegd.

Tijdens de volksraadpleging mogen inwoners van de regio antwoord geven op de vraag 'Steunt u het uitroepen van een onafhankelijke en soevereine Volksrepubliek Donetsk?'. Organisatoren van het referendum zeggen dat na de stemming bepaald wordt of zij onafhankelijkheid, meer autonomie van de regering van Kiev of aansluiting bij Rusland willen.

De Russische president Vladimir Poetin zei een dag eerder dat het verstandig zou zijn de volksraadpleging op te schorten. Analisten vrezen dat het referendum mogelijk leidt tot meer onrust en geweld in de regio.

Pro-Russische groeperingen hebben in meer dan tien Oost-Oekraïense steden gebouwen bezet. Ze hebben uiteenlopende eisen, waaronder meer autonomie voor hun regio, afscheiding van Oekraïne of aansluiting bij Rusland.

Rusland houdt grote oefening met nucleaire wapens

Het Russische leger heeft een grote militaire oefening gehouden. Militairen kwamen in actie in het hele land, ook troepen met kernwapens deden mee. De Russische president Vladimir Poetin inspecteerde de training en zei tegen Russische media dat de oefening een nucleaire vergelding voor een vijandelijke aanval simuleerde.

Poetin deed zijn uitspraken vanuit het ministerie van defensie, waar hij samen met een aantal leiders van voormalige Sovjetlanden de operatie overzag. De landen zijn lid van de Collectieve Veiligheidsverdragorganisatie, een militaire alliantie die te vergelijken is met de NAVO. De oefeningen stonden volgens Poetin al sinds november gepland.

De taal van Poetin is ongewoon hard, terwijl de spanningen tussen Rusland en het Westen steeds verder oplopen.

Tijdens de oefening werd onder meer een intercontinentale ballistische raket gelanceerd. De Topol-raket werd afgevuurd in Plestesk, in het noordwesten van Rusland, en kwam neer op een testbaan op het verre oostelijke schiereiland Kamtsjatka. Twee kernonderzeeërs, de Toela en de Podolsk, lanceerden ook intercontinentale raketten.

Driedubbel bomalarm Brussel opgeheven

Het bomalarm in Brussel is opgeheven. Een beller had gezegd dat de Grote Markt, het justitiepaleis en een winkelcentrum in gevaar waren, melden Belgische media donderdag.

De bedreiging werd in gebrekkig Frans doorgebeld aan het parketgebouw. Het paleis van justitie werd niet direct ontruimd, maar terwijl het pand werd doorzocht mocht niemand meer naar binnen.

Na een doorzoeking van de politie werd het justitiegebouw weer vrijgegeven. Ook op de Grote Markt en in het winkelcentrum City2 zijn geen bommen gevonden.

Ronaldo alweer op trainingsveld

Cristiano Ronaldo stond donderdag, een dag nadat hij geblesseerd was uitgevallen, alweer op het trainingsveld. De Portugees deed samen met ploeggenoten Gareth Bale en Daniel Carvajal wat loopoefeningen apart van de groep.

Ronaldo ging woensdag in de wedstrijd tegen Real Valladolid al na negen minuten naar de kant met een blessure aan zijn hamstring. Coach Carlo Ancelotti maakte zich na de wedstrijd al geen zorgen over zijn sterspeler. "Ik denk niet dat het een hele serieuze blessure is", zei de trainer op de clubsite. "Hij had geen pijn en klaagde niet over een spierverrekking." Ronaldo gaf zelf aan vooral uit voorzorg te zijn gewisseld.

Doordat de wedstrijd tegen Real Valladolid in 1-1 eindigde wordt het erg lastig voor Real Madrid om kampioen te worden. Twee wedstrijden voor het einde staat de ploeg derde op vier punten achter Atletico Madrid en een punt achter FC Barcelona.

[Sportblog] Mooiste tifo-actie & Federer's dubbele tweeling

Elke week brengen we hier op FOK!sport het roddel- en randnieuws samen in één bericht. De grappige voorvallen, opmerkelijke nieuwtjes en de beste roddels kan je in deze berichten vinden. Elke woensdag vatten we het leukste randnieuws voor jullie samen.

Federer heeft opnieuw raak geschoten
Tennislegende Roger Federer is opnieuw vader geworden. En net als een kleine vijf jaar geleden hebben Roger en Mirka wonder boven wonder opnieuw een tweeling gekregen. Dat kondigde de Zwitser dinsdagavond aan via Twitter. Het is nu de vraag wanneer Leo en Lenny, de jongste kinderen, de ATP-ranglijsten gaan domineren.

In het ideale geval staan over een jaar of 25 Leo Federer en Lenny Federer op één en twee bij de mannen, net als Myla Federer en Charlene Federer bij de vrouwen. Een bekende Britse bookmaker geeft ruim tienduizend keer de inzet terug als je er op inzet dat er op Wimbledon ooit een gemengd dubbel-finale gespeeld zal worden met alle vier Federer-kinderen. Voor een enkelspeltitel op het heilige gras krijg je ruim honderd keer de inzet, terwijl een dubbelspeltitel voor de kleine Federers je 34 keer je inzet oplevert.

Fans van FC København maken beste tifo-actie ooit
Er is de afgelopen weken veel te doen geweest over de fanatieke supporters van voetbalclubs. Daarom is tijd voor wat positief nieuws. Voor de start van de beladen wedstrijd tussen FC København en Brøndby demonstreerden de fans van FC København dat ze heel wat tijd steken in de steun aan hun voetbalclub. Met een fantastische tifo-actie waarin velen uren voorbereiding gezeten hebben brachten ze de sfeer in het stadion naar een kookpunt.


De prachtige tifo-actie van de fans van FC København (Bron: YouTube)

Boze WK-fans door reclamestickers tussen de voetbalplaatjes
In sommige delen van de wereld zijn fans van het WK voetbal en liefhebbers van verzamelen in het algemeen niet te spreken over de nieuwe Panini-stickers. Het Italiaanse bedrijf, dat al sinds het WK van 1970 de bekende verzamelalbums uitbrengt, heeft in een aantal gebieden voor het eerst stickertjes van sponsoren toegevoegd aan de collectie.

In Brazilië, waar men dol is op de plaatjes, mogen boze liefhebbers hun stickertjes met bijvoorbeeld een logo van Coca-Cola gratis om komen wisselen in de winkels. Panini wil de verzamelaars best tegemoet komen door een gratis vervangend stickertje te sturen, maar is ook duidelijk: "Zonder een van de 649 originele plaatjes is het album niet compleet." En dat is voor de die-hard verzamelaars natuurlijk een absolute doodzonde.

O'Sullivan en zoon (6) crashen na WK Finale
Snookerspeler Ronnie O'Sullivan is op de terugreis uit Sheffield, na de WK-finale met zijn auto van de weg geraakt. De verliezend finalist zat met zijn 6-jarige zoon Ronnie Jr in de auto, toen hij vlak bij Leicester in de middenberm terecht kwam en crashte.

Beiden hadden geen verwondingen opgelopen, maar kwamen wel trillend uit de auto, Het ongeluk gebeurde rond half twee in de nacht en volgens O'Sullivan was de weg op die plek glad, waardoor hij de macht over het stuur verloor. O'Sullivan reed naar verluidt in een flinke plas met water op het wegdek voordat de auto van de weg raakte. Volgens de Daily Mirror reed de snookeraar niet te hard.

Shaun White geeft tiener avond van haar leven
Carly Monzo is helemaal gek van snowboarder Shaun White. De achttienjarige scholiere kwam er bij toeval achter dat de tweevoudig olympisch kampioen nooit op een prom was geweest en zag haar kans schoon. Met hulp van klasgenoten, vrienden en familie maakte ze in maart dit filmpje, waarin ze aan het eind aan Shaun vraagt of hij op 2 mei met haar naar het feest wil gaan.

De dagen na het online zetten van het filmpje werd het Twitter-bericht van Carly door al haar vriendinnen en kennissen ijverig geretweet, om zo veel mogelijk aandacht te krijgen. Helaas werd er niks meer vernomen van de snowboardlegende en dus ging Carly met een jongen naar het feest waar ze al jaren goed mee bevriend was.

Kort na het begin werd Carly echter het podium op geroepen. Daar werden de gordijnen naar beneden gelaten en tot haar - zacht uitgedrukt - grote verbazing stond daar de vijftienvoudig X-Games-kampioen en zijn band, Bad Things. Shaun had de oproep een maand eerder al gezien en liet alleen aan het schoolbestuur weten dat hij van plan was te komen. Toen het zover was vloog hij over vanuit Oostenrijk om Carly te verrassen. Het is begrijpelijk dat de tiener de avond van haar leven had, ze kreeg zelfs een kusje op de wang van haar grote liefde.

Eerste olympische basketbalfinalebal te koop
De bal waarmee in 1936 de eerste olympische basketbalfinale werd gespeeld gaat onder de hamer. De Verenigde Staten wonnen tijdens Hitlers' Spelen met 19-8 van Canada en pakten zo het goud, maar het was een Canadees die er met de bal vandoor ging. De in 1990 overleden James Stewart, aanvoerder van de Canadezen, besloot na de wedstrijd de bal mee te smokkelen als souvenir. Naar verluidt verstopte zijn vrouw de bal onder haar jurk op de weg naar buiten.

De zoon van Stewart wil de bal nu verkopen. Vorig jaar probeerde hij dat ook al eens, hij wilde $150.000 vangen om de opleiding van al zijn elf kleinkinderen te bekostigen, maar toen liep hij tegen bureaucratische problemen aan. De bal is niet meer in ideale conditie. Dat heeft echter niet alleen te maken met de omstandigheden waaronder het ding bewaard is gebleven. De finale in Berlijn werd op een veld van klei en zand gespeeld, wat door de zeikende regen ook nog eens omgetoverd werd in een modderpoel. Toch zal de veiling beginnen op $50.000, terwijl de veilingmeester zelfs hoopt op 250.000 tot een half miljoen dollar als eindbedrag.

Skiën in de naam van de liefde
Oud-tennisser Björn Borg is bezig om de sporters uit zijn land 'missies' te geven. Voor freestyleskiër Henrik Harlaut was de opdracht om een trick te verzinnen in de naam van de liefde. Harlaut werd tijdens de Olympische Spelen in Sochi ook buiten freestylekringen bekend als cultheld, met zijn lange dreadlocks en losse broek. Die broek zat tijdens de kwalificaties in Sochi overigens zelfs zo los dat hij in zijn onderbroek bij de finish aankwam. Voor zijn opdracht van Borg bedacht hij de '7 Love Blunt', die hieronder te zien is. Zelf beschrijf hij het als "een worstenlichaam met spaghettibenen".


Henrik Harlaut in actie (Bron: YouTube)

Britse koningin "geen fan van fietsers"
Ondanks de enorme successen van het Britse wielrennen in de laatste jaren is koningin Elizabeth schijnbaar geen fan van de wielrenners. Tijdens een fotoshoot met fotograaf David Bailey ging het gesprek over het hoge aantal ongelukken met fietsers in Londen. De lieftallige koningin was niet verrast en liet weten dat ze "geen fan is van wielrenners". Het lijkt er daardoor op dat hare majesteit helaas niet aan de start zal verschijnen van RideLondon 100, een koers voor recreanten over het olympische parcours, met de finish voor Buckingham Palace.

Frank Rijkaard weer vader geworden
Leuk nieuws in huize Rijkaard, vorige week is Frank Rijkaards vierde kind geboren. Samen met zijn vrouw Stefanie heeft de oud-bondscoach een zoontje genaamd Ceejay gekregen. Uit een eerder huwelijk had Rijkaard al twee kinderen, een dochter Lindsay en een zoon Mitchell. Zijn huidige vrouw Stefanie werkte vroeger als nanny bij de familie Rijkaard. De voormalig international werd echter verliefd op de nanny en in 2010 trouwden de twee. Het stel had samen al een zoon, Santi genaamd.

Basketbalspektakel rond het zwembad
In aanloop naar de final four van de Euroleague basketbal verrast Turkish Airlines ons met een spectaculaire commercial. De Turkse luchtvaartmaatschappij verzamelde de beste spelers van de vier clubs rond een zwembad en draaide een mooi scenario in elkaar voor de ultieme dunk. En gezegd moet worden, het is een knap staaltje balcontrole van de heren.


De reclame van Turkish Airlines (Bron: YouTube)

Ook het filmpje met een kijkje achter de schermen is de moeite waard:


Een kijkje achter de schermen (Bron: YouTube)

Nieuwe graftombe gevonden bij Caïro

Archeologen hebben in Egypte een nieuwe graftombe gevonden die stamt uit 1100 voor Christus. Dat heeft het ministerie van oudheden donderdag bekendgemaakt.

De tombe was van een bewaker van het archief van het leger. De man was volgens minister van oudheden Mohamed Ibrahim ook een buitenlands gezant van de farao's.

De muren van het graf staan vol graveringen van de begrafenisstoet. De ontdekking van het graf bij Saqarra, ten zuiden van Caïro, is een 'nieuw hoofdstuk over de geschiedenis van Saqarra', aldus Ibrahim.

'Schutter Roermond is veroordeelde crimineel'

De man die donderdagochtend een mislukte aanslag pleegde op een advocaat in Roermond is tweemaal veroordeeld voor diverse misdrijven. Hij geeft de advocaat er de schuld van dat hij achter de tralies belandde, zegt het Roermondse advocatenkantoor Van Boven & Van der Bruggen in een verklaring.

De advocaat, Laurent van der Bruggen, was jaren geleden 'als privépersoon getuige van een misdaad tegen zijn vrouw en een vriendin'. De schutter is voor die misdrijven twee keer veroordeeld. De advocaat wil verder geen inhoudelijke mededelingen doen.

Een woordvoerder van de politie kan de verklaring van het advocatenkantoor bevestigen noch ontkennen. Donderdagochtend meldde de politie dat de dader waarschijnlijk een bekende van de advocaat is. De schutter is nog altijd spoorloos.

De schietpartij vond rond 08.00 uur plaats op de Parklaan. De advocaat bleef ongedeerd.

Bondscoach Caldas stelt drie hockeysters teleur

Merel de Blaey, Kitty van Male en Charlotte Vega doen niet mee aan het WK hockey in Den Haag. Het duo van Amsterdam en de speelster van Den Bosch zijn de laatste afvallers, maakte bondscoach Max Caldas donderdag bekend. Met het wegvallen van de drie speelsters is de volledige achttienkoppige WK-selectie bekend.

Den Bosch, Amsterdam en Laren zijn met elk vier afgevaardigden het best vertegenwoordigd. Drie speelsters van SCHC, twee van Oranje Zwart en een van Kampong maken de definitieve selectie compleet.

Het WK hockey duurt van 31 mei tot en met 15 juni. De vrouwen zijn ingedeeld in een poule met Japan, België, Nieuw-Zeeland, Australië en Zuid-Korea.

Volledige WK-selectie hockeysters:

Marloes Keetels, Lidewij Welten, Maartje Paumen, Margot van Geffen (Den Bosch), Kelly Jonker, Ellen Hoog, Eva de Goede, Jacky Schoenaker (Amsterdam), Joyce Sombroek, Willemijn Bos, Naomi van As, Kim Lammers (Laren), Carlien Dirkse van den Heuvel, Caia van Maasakker, Roos Drost (SCHC), Frederique Derkx, Larissa Meijer (Oranje Zwart) en Xan de Waard (Kampong)

Van Aartsen steunt oproep tot ruimer kinderpardon

Burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen (VVD) is het geheel eens met de inhoud van de oproep tot een ruimer kinderpardon. Dat laat hij donderdag weten via zijn woordvoerder. De oproep van 92 burgemeesters ondertekent hij evenwel niet.

Het Landelijk Overleg Gemeentebesturen inzake Opvang- en terugkeerbeleid (LOGO) plaatste op zijn website een oproep om ook asielkinderen die al vijf jaar onder toezicht van een gemeente staan onder het pardon te laten vallen. Nu geldt het pardon alleen voor kinderen die al vijf jaar onder rijkstoezicht staan, iets wat Kinderombudsman Marc Dullaert woensdag 'idioot' noemde.

Inmiddels is de oproep door 92 burgemeesters getekend. Onder hen zijn de burgemeesters van de grote steden Rotterdam en Utrecht. Van Aartsen doet dat niet. "Het gaat om het signaal en niet om de vorm", zegt zijn woordvoerder.

Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan (PvdA) is ook uitgenodigd de oproep te ondertekenen, maar het is nog niet duidelijk of hij dat gaat doen. "Vandaag komt hij er in ieder geval niet aan toe. Hij heeft deze week een drukke agenda", zegt zijn woordvoerder.

Het is voor burgemeesters niet gebruikelijk om een oproep te ondertekenen, vooral als die in tegenspraak is met het kabinetsbeleid. Dat kan een reden zijn dat sommigen ervan afzien, ook al zijn ze het er inhoudelijk mee eens.

De Haagse fracties van de PvdA en GroenLinks zijn teleurgesteld dat Van Aartsen de oproep niet heeft ondertekend. De partijen roepen de Haagse burgemeester op om het alsnog te doen, laten ze in een gezamenlijke verklaring weten.

Coalitie wil veiliger en gezelliger Rotterdam

Het nieuwe stadsbestuur van Rotterdam zet fors in op veiligheid, meer zeggenschap voor Rotterdammers en een betere integratie van mensen van buitenlandse afkomst. Daarnaast krijgt het onderwijs meer geld en moet het aantal mensen in de bijstand flink omlaag. Dat bleek donderdagmiddag tijdens de presentatie van het nieuwe coalitieakkoord dat Leefbaar Rotterdam, D66 en CDA hebben gesloten.

Rotterdam moet 'sterker, veiliger, levendiger en gezelliger', schrijven de lijsttrekkers van de drie partijen in het voorwoord. Om het openbaar vervoer in de Maasstad veiliger te maken, onderzoekt de coalitie een stadsbreed openbaarvervoerverbod voor notoire overlastgevers. Nu kan zo'n verbod alleen op bepaalde routes worden opgelegd.

Verder wil de nieuwe coalitie 'vliegende politiebrigades' inzetten als er in een bepaalde wijk dringend meer politie-inzet nodig is om de orde te herstellen. Andere veiligheidsmaatregelen zijn meer toezicht met mobiele camera's en een strengere aanpak van criminele families.

Rotterdammers krijgen meer te zeggen via een burgerjury die plannen van het gemeentebestuur beoordeelt. Ook komen er referenda en panels om het beleid beter te laten aansluiten op de wensen van de inwoners.

Integratie staat hoog op de politieke agenda van de drie coalitiepartijen. Zo zijn plannen in de maak om de instroom van kansarme nieuwelingen in zwakke wijken te beperken. Ook komt er een 'taaloffensief', omdat Nederlands spreken volgens de partijen cruciaal is voor een goede integratie.

De stad moet bruisender worden door meer groen en terrassen in het straatbeeld, aldus de coalitiepartners. "Meer terrassen zorgen voor gezelligheid en maken wonen in de binnenstad leuker." Op cultuur wordt niet bezuinigd.

Het werk wordt verdeeld over zes wethouders. Leefbaar Rotterdam gaat drie posten vullen, D66 twee en het CDA een. De namen worden later bekendgemaakt. Wel is zo goed als zeker dat Leefbaar-voorman Joost Eerdmans de portefeuille veiligheid, buitenruimte en dierenwelzijn krijgt. CDA'er Hugo de Jonge krijgt waarschijnlijk onderwijs onder zijn hoede.

De drie partijen vormen een nipte meerderheid in de Rotterdamse raad met 23 van de 45 zetels. Aanvankelijk zou ook de VVD meedoen in de coalitie, maar dit werd geblokkeerd door D66 dat een te rechts geluid vreesde. Omgekeerd werd GroenLinks afgeschoten als mogelijke coalitiepartner. Korte tijd spraken de partijen ook met ChristenUnie-SGP, maar dat liep op niets uit.

Na jaren in de oppositie keert Leefbaar Rotterdam weer terug in het college. De partij bestuurde een keer eerder mee in Rotterdam. Dat gebeurde tussen 2002 en 2006 na de opkomst van Pim Fortuyn.

Bertens klopt Hogenkamp op Frans gravel

Tennisster Kiki Bertens heeft ten koste van Richel Hogenkamp de kwartfinale bereikt van het ITF-toernooi in Cagnes-sur-Mer. De Nederlandse was op het Franse gravel met 6-1 en 6-2 duidelijk een maatje te groot voor haar landgenote die eerder nog de als eerste geplaatste Yanina Wickmayer naar huis had gestuurd.

Bertens zal het voor een plekje in de halve eindstrijd in het met 100.000 euro gedoteerde toernooi op moeten nemen tegen de winnares van het duel tussen de Britse Heather Watson en Française Claire Feuerstein.

Man juweliersechtpaar Deurne geen verdachte meer

De man van het juweliersechtpaar die eind maart werd overvallen in Deurne is officieel geen verdachte meer. Na het bestuderen van de beelden en overige sporen is er geen enkele aanwijzing dat hij op de overvallers heeft geschoten. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Den Bosch donderdag bekendgemaakt. Bij de overval kwamen de twee daders om het leven.

Justitie heeft nog geen beslissing genomen over de vervolging van de juweliersvrouw. Dat gebeurt pas als het onderzoek is afgerond. De man wordt overigens misschien wel vervolgd voor verboden wapenbezit. Ook daar wordt later een beslissing over genomen.

De juwelier in Deurne werd op 28 maart door twee mannen van Marokkaanse afkomst overvallen. Na een worsteling werden de daders doodgeschoten door de juweliersvrouw. Achteraf ontstond ophef over de schuldvraag. Ook was het korte tijd onrustig in de Brabantse plaats. De gemeente stelde onder meer een demonstratieverbod in en samenscholingen van meer dan vier personen werden niet toegestaan.

De vrouw werd snel vrijgelaten. De hoofdofficier zei vrijwel direct dat ze waarschijnlijk niet wordt vervolgd. In hoeverre zij werd bedreigd en of sprake was van noodweer moet nog blijken.

Politie pakt lijk af tijdens begrafenis

In Kroatië is een teraardebestelling vorige week uitgedraaid op een drama. Net tijdens de dienst kwam de politie met de deur in huis vallen om het lijk mee te nemen.

Omer Susic uit Kutina werd op 16 januari plotseling ziek. Hij was namelijk overreden door een vrachtauto. Hierop werd de 55-jarige Kroaat geopereerd. Desondanks legde hij vorige week alsnog het loodje.

Omdat men vermoedde dat de dood wel erg vreemd was, besloot de politie het lijk te onderzoeken. Net op tijd zo bleek, want ze wilden hem juist begraven.

Tijdens de autopsie is gebleken dat Susic is overleden aan de gevolgen van een medische blunder. Artsen hadden namelijk een operatieinstrument van maar liefst 24 centimeter in het lichaam achterlaten, hetgeen hem fataal is geworden. De dokters en verpleegsters zullen nu stevig aan de tand worden gevoeld.

Duitsland wil Snowden ondervragen

Duitse parlementsleden willen klokkenluider Edward Snowden vragen om te getuigen tijdens hun onderzoek naar het afluisteren van bondskanselier Angela Merkel door de Amerikaanse inlichtingendienst. Dat heeft de parlementaire commissie die dit onderzoek leidt donderdag besloten.

Uit documenten die waren vrijgegeven door Snowden bleek dat Merkels telefoon werd afgeluisterd door de Amerikaanse NSA. Dit veroorzaakte een politieke rel in Duitsland en ook Merkel toonde zich bijzonder kwaad over deze schending van haar privacy. Zij stelde in maart een commissie in van politici uit de regerings- en oppositiepartijen die de omvang van de Amerikaanse spionage in Duitsland moet uitzoeken.

Het is nog niet bekend of de commissie Snowden in Duitsland uitnodigt of hem via een videoverbinding ondervraagt. De Verenigde Staten hebben het paspoort van de klokkenluider ingetrokken. Als hij naar Duitsland wil komen, heeft hij de hulp van Merkels regering nodig.

Japanner met 3D-geprinte pistolen opgepakt

Een 27-jarige Japanner is donderdag opgepakt omdat hij kunststof pistolen had die waren gemaakt met een 3D-printer. Dat meldden Japanse media. Het is de eerste keer dat in Japan iemand wordt opgepakt met vuurwapens uit een 3D-printer.

Volgens de politie waren twee van de vijf wapens geschikt om iemand mee te doden of te verwonden. De blauwdrukken voor de wapens had verdachte Yoshitomo Imura van internet gehaald. Hij verklaarde dat hij de wapens bij hem thuis in de stad Kawasaki had gemaakt. "Ik dacht dat het niet illegaal was", liet Imura weten.

Japanner met 3D-geprinte pistolen opgepakt
Japanner met 3D-geprinte pistolen opgepakt (Foto: ANP)

Thaise ex-premier aangeklaagd om rijstsubsidies

De Thaise anticorruptiecommissie heeft de ontslagen premier Yingluck Shinawatra donderdag in staat van beschuldiging gesteld in verband met een alom bekritiseerd programma voor rijstsubsidies. Woensdag werd Yingluck door het hooggerechtshof uit haar ambt gezet vanwege een andere kwestie.

Yingluck wordt verweten het subsidieprogramma te hebben voortgezet, hoewel ze door de commissie was gewaarschuwd dat het tot geldverspilling zou leiden en gevoelig was voor corruptie. Het programma heeft de regering miljarden gekost en heeft ertoe geleid dat Thailand zijn positie als grootste rijstexporteur ter wereld kwijtraakte. De anticorruptiecommissie is een onafhankelijk overheidsorgaan, dat gerechtelijke bevoegdheden heeft.

Het rijstsubsidieprogramma hielp Yingluck drie jaar geleden aan de stemmen van miljoenen boeren.

Meerdere bommeldingen in Brussel

In de Belgische hoofdstad Brussel zijn donderdag meerdere bommeldingen gedaan. Voor de toeristische trekpleister de Grote Markt in het centrum van de stad, het winkelcentrum City 2 in de binnenstad en het Paleis van Justitie is een bomalarm afgekondigd, maakte de politie van de stad bekend.

Het bomalarm werd afgekondigd nadat in een nabijgelegen parketgebouw een telefoontje was binnengekomen waarbij in gebrekkig Frans aangekondigd werd dat er een bom zou ontploffen in het justitiepaleis. Het justitiepaleis is nog niet ontruimd, maar niemand mag het gebouw meer in. Welke maatregelen er in de binnenstad zijn getroffen, is niet duidelijk.

Meerdere bommeldingen in Brussel
Meerdere bommeldingen in Brussel (Foto: ANP)

Deel ziekenhuizen zwijgt over bewaren organen

Nabestaanden van overledenen worden onvoldoende geïnformeerd over het uitnemen en bewaren van organen in een ziekenhuis of bij een sectie door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Families begraven of cremeren daardoor soms hun dierbaren zonder hart of hersenen. Dat meldt het televisieprogramma Zembla donderdag op basis van eigen onderzoek. Een op de drie ziekenhuizen zou geen of onvoldoende informatie geven.

In ziekenhuizen worden jaarlijks ruim vierduizend obducties uitgevoerd, voornamelijk om vast te stellen wat de doodsoorzaak is geweest. In sommige gevallen worden organen niet teruggeplaatst, bevestigt de Nederlandse Vereniging voor Pathologie (NVVP) tegenover Zembla. Dat gebeurt soms echter zonder de familie op de hoogte te brengen.

Ook het NFI laat wel eens steken vallen bij het informeren van de nabestaanden, zegt justitie. In 2013 hebben in het NFI 337 secties plaatsgehad waarbij in 78 gevallen de hersenen zijn bewaard voor verder onderzoek. Of de betrokken families hierover zijn geïnformeerd, is niet bekend.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) stelt in de uitzending dat dat niet goed is en dat ziekenhuizen hun eigen verantwoordelijkheid hebben. Ook artsenfederatie KNMG vindt dat het beter moet.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) concludeerde in 2001 al dat nabestaanden door de behandelend arts niet voldoende worden voorgelicht worden over obductie. De inspectie drong er toen op aan dat er betere regelgeving moest komen, maar in de wet is nog altijd niets veranderd.

Tientallen verwaarloosde dieren in beslag genomen

De dierenbescherming heeft bij een man in het Gelderse Zevenaar tientallen verwaarloosde dieren weggehaald. De 28 konijnen, negen cavia's en negentien kippen zaten zonder eten en drinken en in veel te kleine hokken, meldt de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming donderdag.

Bij de man werden bij een eerdere controle al zeven verwaarloosde pony's aangetroffen. Een van de pony's had een ingegroeide halster en de rest te lange hoeven. De eigenaar kreeg daarvoor een proces-verbaal.

Bij een nieuwe controle bleken de pony's te zijn verdwenen. In een donkere schuur werden wel de overige dieren gevonden. De dierenbescherming heeft het Openbaar Ministerie gevraagd om een houdverbod op te leggen, zodat de man geen dieren meer mag houden.

Veel WK-debutanten bij Zuid-Korea

Bondscoach Myung-Bo Hong van Zuid-Korea heeft zijn selectie voor het WK bekendgemaakt. Van het team dat vier jaar geleden in Zuid-Afrika de tweede ronde haalde zijn er dit jaar maar vijf weer geselecteerd. In de groep van 23 spelers is alleen Tae-Hwi Kwak ouder dan 30 jaar.

Negen voetballers van de selectie staan onder contract in Europa. Heung-Min Son van Bayer Leverkusen is de bekendste. Hij scoorde dit jaar negen keer in dertig wedstrijden in de Duitse competitie.

In Zuid-Korea is lang gediscussieerd of Chu-Young Park mee moest naar Brazilië. De aanvaller die door Arsenal is verhuurd aan Watford speelde dit seizoen slechts 61 minuten in twee wedstrijden. Bondscoach Hong is niet over een nacht ijs gegaan. "Ik kon geen andere aanvaller vinden. Ik heb er lang over nagedacht en hem pas op het allerlaatste moment toegevoegd."

PSV'er Ji-Sung Park is niet te bewonderen op het WK. De 33-jarige middenvelder zette eind 2011 een punt achter zijn carrière bij het nationale team.

In Brazilië zit Zuid Korea in poule H met België, Rusland en Algerije. Op 17 juni komt de ploeg als eerste uit tegen de Russen.

De volledige selectie:

Doel:  Sung-Ryeong Jung (Suwon Bluewings), Seung-Gyu Kim (Ulsan Horang-i), Bom-Young Lee (Busan I'Park).

Verdediging: Jeong-Ho Hong (Augsburg), Seok-Ho Hwang (Sanfrecce Hiroshima), Chang-Soo Kim (Kashiwa Reysol), Jin-Soo Kim (Albirex Niigata), Young-Kwon Kim (Guangzhou Evergrande), Tae-Hwi Kwak (Al Hilal), Yong Lee (Ulsan Horang-i), Suk-Young Yun (Queens Park Rangers).

Middenveld: Dae-Sung Ha (Beijing Guoan), Kook-Young Han (Kashiwa Reysol), Dong-Won Ji (Augsburg), Seung-Yeung Ki (Sunderland),  Bo-Kyoung Kim (Cardiff City), Chung-Yong Lee (Bolton Wanderers),  Jung-Woo Park (Guangzhou R&F), Heung-Min Son (Bayer Leverkusen).

Aanval: Shin-Wook Kim (Ulsan Horang-i), Ja-Cheol Koo (FSV Mainz), Keun-Ho Lee (Sangju Sangmu), Chu-Young Park (Watford).

Verkrachten peuter kost man piemel

Francisco de Souza de Castro zal het voorlopig wel uit zijn hoofd halen om een peuter te verkrachten. Een groep woedende buurtbewoners uit Sao Paulo heeft de piemel van de 66-jarige Braziliaan afgehakt.

De moeder van het meisje ontdekte deze week dat haar driejarige dochtertje op hun ranch was verkracht. Hierna werd een aantal lieden opgetrommeld om de pedofiel een lesje te leren.

De woedende menigte had de verkrachter al snel opgespoord en hakte zijn spermaspeer af. Ook sneden de eigenrechters drie vingers van de beste man af. En volgens de politie was de pedo al die tijd bij bewustzijn.

Zwaargewond werd de man overgebracht naar het ziekenhuis. Artsen wisten er echter niet in te slagen om de vingers en klavots van de verkrachter weer succesvol aan te naaien. Hè, wat jammer nou...

Soul Calibur Unbreakable Soul nu uit

Er is weer een nieuwe Soul Calibur uitgekomen. Niet voor console, maar een free-to-play spel voor op iPhone en iPad genaamd Soul Calibur Unbreakable Soul. Het spel wijkt ook wat af van het fighter-genre en is nu een soort kaartspel die je met één vinger kunt spelen.

In het spel stel je een deck samen uit kaarten. Elke kaart stelt een wapen voor, je kunt tijdens het gevecht kaarten combineren om een speciale aanval uit te voeren. En er zijn meer dan 200 verschillende wapens, elk met een bepaald element als water, vuur, wind, licht en duisternis dus er is keuze zat.

Het spel heeft zowel een singleplayer verhaal met bepaalde twists als player versus player.

DNB ziet geen heil in bitcoin als geldalternatief

Het is niet waarschijnlijk dat bitcoins of andere virtuele valuta's op korte termijn een bruikbaar alternatief gaan vormen voor normaal geld. Dat komt doordat de valuta de basisfuncties van geld niet volledig vervullen en er te veel veiligheidsproblemen zijn. Dat schrijft De Nederlandsche Bank donderdag.

Volgens de centrale bank zijn de inmiddels tweehonderd soorten virtuele valuta beperkt te gebruiken als ruilmiddel, in nog mindere mate als oppotmiddel en voldoen ze helemaal niet als rekeneenheid. De gebruikelijke betalingsmiddelen doen dat wel, meent DNB.

Dat bitcoins niet geschikt zijn als ruilmiddel, komt doordat de manieren waarop je ermee kunt betalen laag scoren wat betreft veiligheid en gebruiksgemak. Zo zijn 650.000 bitcoins verdwenen bij het inmiddels failliet ruilplatform Mt. Gox. Ook kan nog niet op genoeg plekken worden betaald met de virtuele munten.

Dat bitcoins niet goed als spaarmiddel en rekeneenheid zijn te gebruiken, komt volgens de bank doordat de waarde van de munt te veel fluctueert. Zo steeg de bitcoinkoers tussen november en december met tweehonderd dollar doordat steeds meer Chinezen interesse gingen vertonen.

De koers kelderde echter weer met zevenhonderd dollar toen de Chinese centrale bank vraagtekens bij de munt zette. "Dit levert risico's voor gebruikers op - men kan gemakkelijk grote hoeveelheden geld verliezen - en het beperkt de geschiktheid van bitcoin als rekeneenheid en als oppotmiddel", schrijft DNB.

Persgroep wil NRC weer terugkopen

De Persgroep, eigenaar van Volkskrant, AD en Trouw, heeft interesse om de NRC-kranten weer terug te kopen van Egeria. Dat heeft topman Christian Van Thillo donderdag gezegd bij de presentatie van de jaarcijfers, schrijft de Volkskrant. Volgens Van Thillo kan nog voor de zomer een bod volgen als alle betrokkenen partijen 'er een goed gevoel bij hebben'.

Vier jaar geleden deed De Persgroep NRC Media nog van de hand aan Egeria voor ongeveer zeventig miljoen euro. De investeerder maakte eind maart bekend de kranten weer te willen verkopen als er een goede prijs wordt geboden. Hoeveel Egeria voor NRC wil hebben is niet bekend. Adformatie berichtte eerder dit jaar dat de vraagprijs op bijna 120 miljoen euro zou liggen.

De Persgroep meldde donderdagochtend dat de omzet vorig jaar met een procent is gedaald tot 901 miljoen euro. Onder de streep hield de Belgisch-Nederlandse uitgever echter met 68 miljoen euro een kwart meer winst over.

Oranje blijft vijftiende op wereldranglijst

Het Nederlands elftal blijft vijftiende op de wereldranglijst van de FIFA. De top drie met Spanje, Duitsland en Portugal blijft ook ongewijzigd. Dat blijkt uit de lijst die donderdag werd gepubliceerd door de wereldvoetbalbond. Brazilië is het enige land in de top tien dat stijgt. De WK-organisator gaat van zes naar vier.

Oranje speelde sinds de vorige publicatie in april geen interlands. Chili, een van de tegenstanders van Nederland in Brazilië, steeg een plek en staat nu dertiende. Australië blijft, net als Spanje, op dezelfde positie. De tweede tegenstander in de groepsfase staat 59e.

Voor Brazilië is de vierde plaats de hoogste positie sinds juli 2011. In de zomer van vorig jaar stond de ploeg nog op plek 22. De Brazilianen konden lastig punten halen voor de ranglijst omdat ze geen kwalificatiewedstrijden hoefden te spelen voor het WK. Als gastland is het automatisch gekwalificeerd.

Lily Allen ligt uitgedroogd in het ziekenhuis

Lily Allen is opgenomen in het ziekenhuis. De zangeres kampt met uitdrogingsverschijnselen. "Ik voel me prima. Ik heb alleen vloeistoffen nodig omdat ik niets binnen kan houden", schreef Allen donderdag op Twitter bij een foto van een infuus in haar arm.

Het is niet duidelijk wat de 29-jarige zangeres precies heeft. Eerder op de dag liet Allen al weten dat ze maar bleef overgeven en koorts heeft. Het eerstvolgende concert van de zangeres staat gepland voor 23 mei.

Farley Mowat (92) overleden

De Canadese schrijver en milieuactivist Farley Mowat is dinsdagavond overleden in zijn huis in Ontario. Hij werd 92 jaar. De doodsoorzaak is niet bekendgemaakt. Mowat schreef tientallen boeken over zijn reizen en avonturen. Hij voelde zich gelukkig omdat hij zijn twee grote liefdes, natuur en schrijven, kon combineren.

Bekende werken van de schrijver zijn Never Cry Wolf, over zijn leven tussen de wolven in Canada en Lost in the Barrens, over een Indiaanse jongen en een Canadese wees op de Noordpool. Hij was al jong aan het schrijven over zijn lievelingsonderwerp. Hij zette in zijn tienerjaren een tijdschrift op over de natuur. Zijn boeken werden in meer dan twintig talen vertaald.

Mowat uitte soms scherpe kritiek op zijn vaderland. Zo was hij niet te spreken over de manier waarop Canada de inheemse bevolking behandelt en vond hij de zeehondenjacht verschrikkelijk.

"Hij was een natuurlijke verhalenverteller met een echt talent voor het delen van anekdotes op een grappige manier", reageert de Canadese premier Stephen Harper. "Zijn literaire werk toont bijna altijd zijn diepe liefde voor natuur en dieren." De Canadese schrijfster Margaret Atwood noemt hem op Twitter een 'geweldige collega en al jarenlang een vriend'.

Lucht in Nederland mag voorlopig vies blijven

Nederland mag Europese luchtkwaliteitsnormen voorlopig waarschijnlijk blijven overschrijden. In een zaak die door onder meer Milieudefensie was aangespannen, adviseert de advocaat-generaal aan het Europese Hof van Justitie dat milieuorganisaties toch niet-ontvankelijk zijn in een zaak tegen Nederland.

In 2009 kreeg Nederland van de Europese Commissie uitstel om aan de luchtkwaliteitsnormen te voldoen. Milieuverenigingen wilden dat de commissie het besluit zou herzien op grond van een verordening die het publiek het recht geeft op te komen tegen handelingen van de overheid op milieugebied.

De commissie verklaarde de milieuclubs echter niet-ontvankelijk. Die stapten vervolgens naar de Europese rechter, die vond dat de verenigingen wel een zaak mogen aanspannen. In het daaropvolgende hoger beroep adviseert de advocaat-generaal nu die uitspraak nietig te verklaren en opnieuw uitspraak te doen. Het advies van de advocaat-generaal is vaak bepalend voor de definitieve uitspraak van het Europese hof.

In een soortgelijke zaak, maar dan over het gehalte van gifresten in levensmiddelen, had de commissie de milieuclubs ook niet-ontvankelijk verklaard, waarna het gerecht anders oordeelde. Ook hier adviseert de advocaat-generaal het hof om de uitspraak te vernietigen en de verzoeken van de milieuverenigingen te verwerpen.

"Het komt erop neer dat je als burger of organisatie wel iets mag vinden als iets niet relevant is, maar zodra het belangrijk wordt heb je niks meer te vinden", vat campagneleider verkeer bij Milieudefensie Ivo Stumpe de uitspraak samen.

De uitspraak gaat niet inhoudelijk in op de zaak en dat stoort Stumpe. "Achteraf hebben we helaas op alle punten gelijk gekregen. Nederland voerde aan dat het zo zielig en vies is met zijn hoge bevolkingsdichtheid en dat het daardoor moeilijk is aan de normen te voldoen. Maar wij waarschuwden al dat het uitstel alleen zou worden gebruikt om niks te doen."

Dat laatste is volgens Stumpe ook gebeurd. "De fijnstofnorm werd uitgesteld tot 2011, maar toch niet gehaald. De stikstofdioxidenorm is uitgesteld tot 2015, maar wordt ook niet gehaald. Ondertussen zijn er wel idiote maatregelen genomen zoals het verhogen van de maximumsnelheid. Als de Europese Commissie had ingegrepen was de lucht nu schoner geweest."

Topoverleg op ministerie over motorbendes

Op het ministerie van Veiligheid en Justitie wordt vrijdagochtend een overleg gehouden over de problemen met motorbendes in Limburg. Naast minister Ivo Opstelten (VVD), politie en justitie schuift burgemeester van Susteren-Echt Jos Hessels bij het overleg aan, zegt een woordvoerder van het ministerie donderdag.

De driehoek van Maastricht is ook uitgenodigd. Hessels riep het ministerie op om gemeenten meer middelen te geven om motorbendes aan te pakken. Dinsdagnacht werden huizen en een auto in Susteren beschadigd door een explosief. In een van de huizen woont een aanstaand lid van de Bandidos, een rivaal van de Hells Angels. Het is het laatste incident in een reeks voorvallen rond motorclubleden in Limburg.

Het ministerie wijst erop dat Opstelten al veel werk heeft gemaakt van het aanpakken van motorbendes. "Er is al een gezamenlijke aanpak van onder meer politie, justitie en Belastingdienst. Maar als er incidenten zijn is het goed om even bij elkaar te gaan zitten", zegt de woordvoerder.

Het overleg is volgens de woordvoerder niet gericht op de vraag of meer maatregelen worden genomen. "We gaan vooral samen bekijken welke mogelijkheden er al zijn om dit probleem aan te pakken."

Supermarktproducten vaker in de aanbieding gekocht

Klanten van supermarkten hebben vorig jaar vaker producten in de aanbieding gekocht. De supermarktomzet met ondersteuning van een reclameactie steeg met vijf procent tot 6,1 miljard euro. Dat staat in donderdag gepubliceerd onderzoek van GfK. Gemiddeld werd in 2013 18,2 procent verkocht met behulp van een aanbieding.

Een jaar eerder lag dat aandeel nog op 17,7 procent. Vooral producten die ook bij drogisterijen en goedkope warenhuizen zoals de Action te koop zijn, werden flink vaker in de aanbieding gekocht. Verse producten zoals vlees, vis en brood gingen minder vaak via een aanbieding de winkel uit.

Het aandeel koopjesjagers steeg bovendien flink. Waar in 2012 ruim elf procent van de huishoudens minstens veertig procent van zijn supermarktbestedingen met een aanbieding kocht, bedroeg dat percentage in 2013 15,7 procent. Vooral ouderen zijn daarbij oververtegenwoordigd.

TVM stopt na 28 jaar met sportsponsoring

Transportverzekeraar TVM stopt na 28 jaar volledig met het sponsoren van sportploegen, zo heeft het bedrijf uit Hoogeveen laten weten. De afgelopen veertien jaar was het bedrijf hoofdsponsor van de succesvolle schaatsploeg van Sven Kramer en Ireen Wüst. Daarvoor sloeg het wielrennen de klok.

Directeur Arjan Bos legt in de Telegraaf de keuze uit. "De sportsponsoring heeft ons in die periode ontzettend veel gebracht en we onderkennen de kracht van sport, maar we kiezen nu duidelijk voor een andere richting." Welke richting dat is, is nog niet bekend. Wel dat het niet bijvoorbeeld het wielrennen is, zoals eerder werd gespeculeerd.

Voor het schaatsen was TVM op jaarbasis 2,5 tot 3,5 miljoen euro uit. "Een dergelijk bedrag willen we meer flexibel gaan aanwenden, zodat we kunnen inspelen op actuele ontwikkelingen. Onze beslissing om bijvoorbeeld geen wielerploeg te gaan sponsoren staat volledig los van de problemen waar die sport momenteel mee worstelt en is meer ingegeven door de tijdgeest. Na 28 jaar is TVM bovendien toe aan iets anders."

Bos verwacht binnenkort duidelijkheid te gaan geven. Mogelijk wil het bedrijf nog wel een individuele sporter sponsoren met een klein bedrag. Grote bedragen zullen het in ieder geval niet meer worden.

Miley beroemd dankzij tieten

Miley Cyrus heeft eindelijk onthuld hoe zij zo beroemd is geworden. Zij heeft haar status verworven door het telkens tonen van haar tieten, zo onthulde zij aan Het Nieuwsblad.

De 'zangeres' hervatte deze week haar Europese tour, nadat eerder al concerten in onder andere Antwerpen waren afgelast. Zij zou namelijk ziek zijn geworden door te veel wilde feestjes met drank en drugs. Onzin, zo vertelde Miley.

"Ik weet niet waar ze het vandaan halen, ik ben een toonbeeld van gezondheid", aldus het gevallen Disney-sterretje. "Mijn hele ploeg zuipt en rookt zich te pletter. Behalve ik, want ik neem deze tour en de verantwoordelijkheid die ik heb tegenover mijn fans echt heel serieus." En wie zijn wij om daaraan te twijfelen.

Vervolgens durft de Belgische krant haar te vragen waarom ze nu telkens haar tieten moet laten zien. "Als je je tieten toont, word je gewoon veel beroemder, zo simpel is dat", luidde het antwoord.

War, the Game trailer

War, the Game is een real-time strategie game van Obbe Vermei, die eerder werkzaam was bij Rockstar North als 'technical director'.

De game komt op 12 mei uit op Desura ( een online distributieplatform voor games). In een email naar VG247 laat Vermei weten dat hij Rockstar North vijf jaar geleden verliet om te werken aan zijn eigen projecten. En op 12 mei komt één van die projecten dus uit. War, the game kun je hier pre-orderen.

Volgens Vermei is het RTS-genre niet meer zo goed als het geweest is door de vele opties die telkens worden toegevoegd. Meer units, meer units op het scherm, meer verhaal en betere graphics hebben volgens Vermei geleid tot een mindere RTS-game ervaring.

In War, the Game zul je met zeven type units de strijd aan moeten gaan die allen even sterk zijn. De winnaar is dus degene die puur en alleen tactisch het sterkste is.

La Place breidt verder uit in buitenland

De Nederlandse restaurantketen La Place gaat zijn aanwezigheid in het buitenland uitbreiden. Nog deze maand opent een restaurant zijn deuren op het vliegveld van Bali in Indonesië. Dat maakte V&D-topman Jacob de Jonge donderdag bekend in het warenhuis in Leiden.

Met het restaurant, een franchiseonderneming, wil het bedrijf de positie van de keten verder versterken. Daarvoor voert het bedrijf ook een wijziging door in alle bestaande restaurants. De eerste vestiging die een flinke metamorfose heeft ondergaan is die in Leiden.

"Er wordt veel meer gebruikgemaakt van lokale producten', aldus De Jonge. "Duurzaamheid wordt belangrijker. Dat betekent dat alle niet-natuurlijke ingrediënten, alle e-nummers verdwijnen uit de producten."

De formule waarbij het eten in het zicht van klanten wordt bereid slaat in binnen- en buitenland goed aan. Eerder opende het bedrijf al vestigingen in Duitsland. In België is de formule ook op een aantal plaatsen te vinden. In totaal heeft La Place meer dan tweehonderd vestigingen.

Giro 555-opbrengst Haïti bijna uitgegeven

Het geld dat in 2010 werd opgehaald voor de Giro 555-actie voor de slachtoffers van de aardbeving in Haïti is bijna helemaal uitgegeven. Tot nu toe hebben hulporganisaties ruim 103 miljoen euro gestopt in het herstel van het Zuid-Amerikaanse land. Dat is ruim 92 procent van de totale opbrengst, melden de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) donderdag.

Veruit het meeste geld (41 procent) is besteed aan bouw of herstel van huizen. Bijna een vijfde ging naar de aanleg en het onderhoud van drinkwatervoorzieningen en toiletten.

"Haïti heeft de afgelopen jaren hoopvolle stappen gezet", zegt Oxfam Novib- en actievoorzitter Farah Karimi in een verklaring. Bijna negentig procent van de mensen die hun huis verloren heeft de provisorische tentenkampen inmiddels verlaten. Meer dan driekwart van de basisschoolleerlingen gaat naar school, meer dan voor de aardbeving. Het aantal choleragevallen is met 57 duizend gedaald, een halvering ten opzichte van 2010.

Ondanks de verbeteringen blijft hulp in Haïti nodig. Van de vijftien deelnemende hulporganisaties blijven er in ieder geval tot het einde van het jaar vijf actief.

De aardbeving op 12 januari 2010 kostte aan meer dan 220 duizend mensen het leven, driehonderdduizend mensen raakten gewond. Op giro 555 kwam in totaal 111 miljoen euro binnen, inclusief een overheidsbijdrage van 41 miljoen euro.

Duitsland blij met constructieve toon Poetin

De Duitse minister van buitenlandse zaken Frank-Walter Steinmeier verwelkomt de nieuwe 'constructieve toon' van de Russische president Vladimir Poetin met betrekking tot Oekraïne. Dat heeft hij donderdag gezegd. Steinmeier denkt dat nu mogelijk een diplomatieke oplossing in Oekraïne kan worden bereikt.

Woensdag zei Poetin in een gesprek met de Zwitserse president Didier Burkhalter dat het referendum dat voor zondag staat gepland in de Oost-Oekraïense stad Donetsk beter kan worden opgeschort. In deze volksraadpleging zouden de inwoners van de 'Volksrepubliek Donetsk' mogen stemmen over meer autonomie voor hun regio. Poetin zei ook dat Rusland zijn troepen langs de Oekraïense grens heeft teruggetrokken.

Steinmeier zei dat de zaken die Poetin met Burkhalter besproken heeft 'onmiddelijk in daden moeten worden omgezet'. Hij gelooft dat het nog steeds mogelijk is om langs vreedzame, diplomatieke weg een oplossing te vinden voor de onrust en het geweld in Oost-Oekraïne.

Victoria Koblenko kan toch niet van drugs afblijven

Victoria Koblenko stapt al na een paar weken van haar voornemen af om niet te experimenteren met drugs in Spuiten en Slikken. De actrice presenteert het programma zondag onder invloed van het medicijn ritalin, heeft BNN donderdag bekendgemaakt.

Het medicijn, dat onder meer wordt voorgeschreven aan mensen met ADHD, wordt volgens de omroep de laatste jaren steeds vaker recreatief gebruikt. Zo gebruiken studenten het om zich beter te kunnen concentreren. Naast de actrice kijken ook Geraldine Kemper en Jan Versteegh of ze onder invloed van het middel anders presteren.

Hoewel de 33-jarige Koblenko, die sinds eind maart te zien is als presentatrice van het BNN-programma, eerder zei dat met drugs experimenteren 'helemaal niet' bij haar past, vindt ze het een mooi experiment. "Ik hoop dat het een nuttig experiment gaat zijn en we goed kunnen laten zien wat het met je doet."

Jonge asielzoekers naar lege jeugdgevangenis

Een voormalige jeugdgevangenis in het Utrechtse Overberg wordt omgebouwd tot een asielzoekerscentrum. In het gebouw moeten binnenkort tweehonderd tot vierhonderd jonge asielzoekers in de leeftijd van 14 tot 18 jaar worden opgevangen. Dat meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) donderdag.

Vanwege een tekort aan opvanglocaties is met spoed gezocht naar een vervangende locatie. De laatste tijd is sprake van een forse instroom van asielzoekers uit Eritrea, terwijl er ook veel uit landen als Syrië en Somalië komen.

Het COA verwacht dat de eerste asielzoekers volgende maand hun intrek kunnen nemen in het oude cellencomplex in Overberg.

Dinsdag werd duidelijk dat in de voormalige penitentiaire inrichting Bankenbosch in het Drentse Veenhuizen tijdelijk vierhonderd asielzoekers worden gehuisvest. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) had hier om gevraagd. Alleen al in april kwamen er duizend Eritreeërs naar Nederland, terwijl dat er over heel vorig jaar 980 waren.

Werknemer Fukushima klaagt exploitant aan

Een voormalige medewerker van de verwoeste Japanse kerncentrale in Fukushima heeft woensdag een aanklacht ingediend tegen de exploitant van de nucleaire installatie. Hij eist 79 duizend euro schadevergoeding omdat hij zou zijn blootgesteld aan gevaarlijk hoge doses staling.

De werknemer maakte deel uit van een team dat dertien dagen na de kernramp elektriciteitskabels aanlegde in de centrale. Volgens hem had Tokyo Electric Power Co. moeten weten dat het niveau van de straling in de kernreactor gevaarlijk hoog was. De voormalige medewerker wilde alleen zijn voornaam, Shinichi, afgeven, omdat in Japan een taboe heerst op het stoken van onrust.

In 2011 werd de centrale verwoest door een zware aardbeving en de daarop volgende tsunami. Hierbij kwamen negentienduizend mensen om het leven. Het was het ergste nucleaire incident sinds de ramp van Tsjernobyl in 1986.

Boete voor Essent was onterecht

Energiemaatschappij Essent heeft ten onrechte een boete gekregen voor het inzetten van arbeidskrachten zonder werkvergunning. Dat vloeit voort uit een advies van de advocaat-generaal van het Europese Hof van Justitie dat donderdag verschijnt.

Essent kreeg in 2010 een boete van de toenmalige Arbeidsinspectie van 264.000 euro. Een ander bedrijf had in opdracht van Essent steigers laten bouwen door ruim dertig buitenlandse werknemers, voornamelijk Turken. Die hadden echter geen Nederlandse werkvergunning.

Essent had bezwaar gemaakt tegen de boete. De Raad van State moet zich erover uitspreken, en had advies gevraagd aan het Europese Hof. De Raad van State wilde onder meer weten of Essent aansprakelijk kan worden gehouden voor het feit dat het ingehuurde bedrijf mensen zonder werkvergunning inschakelde.

De advocaat-generaal van het Europese Hof benadert de zaak echter anders. Hij wijst erop dat de werknemers legaal in Duitsland woonden en werkten. Dat ze in Nederland bij een project in Geertruidenberg werden ingeschakeld, valt onder het vrij verkeer van diensten in de Europese Unie. Dat Nederland een werkvergunning eist, is volgens de advocaat-generaal een belemmering van het vrije verkeer.

Het standpunt van de advocaat-generaal is een advies. Het hof komt over enkele maanden met een definitief standpunt.

Ecclestone: "Azerbeidzjan zal Zuid-Korea vervangen"

Azerbeidzjan zal vanaf volgend jaar de plaats van Zuid-Korea in gaan nemen op de Formule 1-kalender, zo heeft F1-baas Bernie Ecclestone laten weten. De officiële aankondiging voor de stratenrace in hoofstad Baku zal waarschijnlijk later deze maand zijn.

Tot afgelopen jaar stond de Grand Prix van Zuid-Korea op het programma, maar de organisatoren van die race konden de hoge kosten voor een wedstrijd niet meer ophoesten en de wedstrijd was niet populair bij de bevolking. Ook aan de boeteclausules werd niet voldaan.

Ecclestone is er klaar mee, zo laat hij aan de Independent weten. "Ik wil daar niet meer terugkeren. Baku heeft getekend en vanaf 2015 zal het Zuid-Korea gaan vervangen. Daar was het circuit prima in orde, maar hebben ze niet alles gebouwd wat ze wilden bouwen." Hierdoor bleef het volgens de Brit rond Yeongam een kale, dode boel.

Volgens Formule 1-journalist Christian Sylt is de deal met Azerbeidzjan tot stand gekomen op initiatief van voormalig Benetton- en Renault-teambaas Flavio Briatore die goed bevriend is met Ecclestone. Een anonieme bron claimt dat de Italiaan het idee voor een race bij de president van Azerbeidzjan aangedragen heeft en dat toen het balletje is gaan rollen.

Bondgenoot Berlusconi gearresteerd

De Italiaanse ex-minister Claudio Scajola, een bondgenoot van Silvio Berlusconi, is donderdag gearresteerd. Hij wordt ervan verdacht een zakenman en politicus te hebben geholpen die is veroordeeld wegens banden met de maffia.

Scajola, minister van industrie in de laatste regering-Berlusconi, zou zijn partijgenoot Amedeo Matacena vorig jaar hebben geholpen naar het buitenland te vluchten, om te voorkomen dat hij in de gevangenis zou belanden. Matacena is tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Scajola trad in 2010 af als minister na te zijn beschuldigd van corruptie. Hij zou een luxe appartement met uitzicht op het Colosseum in Rome ver onder de marktprijs hebben gekocht, maar werd vrijgesproken.

Berlusconi zei dat de arrestatie van Scajola hem pijn deed.

The Elder Scrolls: Online mogelijk uitgesteld voor console

De PlayStation 4-versie en de Xbox One-versie van The Elder Scrolls: Online is mogelijk met maar liefst zes maanden uitgesteld. Deze versies zouden in juni speelbaar moeten zijn. 

In de FAQ van TES:O stond eerst: "The Elder Scrolls Online officially launched on April 4, 2014 on PC and Mac. While it has become clear that our planned June release of the console versions isn't going to be possible, we have made great progress, we have concluded that we'll need about six more months to ensure we deliver the experience our fans expect and deserve." Maar dat is inmiddels verandert naar: ''The Elder Scrolls Online officially launched on April 4, 2014 on PC and Mac.''


Picasso levert miljoenen meer op dan verwacht

Het werk De Redding van Picasso heeft op een veiling van Sotheby's in New York omgerekend ruim 22,6 miljoen euro opgeleverd. De verwachting was dat het werk van de Spaanse kunstenaar tussen de tien en twaalf miljoen euro zou opbrengen.

Toen het doek uit 1932 tien jaar geleden werd geveild, werd er tien miljoen euro voor neergelegd. Dinsdag werd ook al diep in de buidel getast voor een Picasso. Toen leverde een werk uit 1942 zestien miljoen euro op.

Tijdens de veiling wisselden vijf werken van de Zwitserse kunstenaar Alberto Giacometti van eigenaar voor topprijzen. Twee beeldhouwwerken leverden respectievelijk 9,3 miljoen euro en 6,3 miljoen euro op.

Het veilinghuis verkocht woensdagavond in totaal vijftig werken voor 157 miljoen euro. Ook werken van kunstenaars als Henri Matisse, Claude Monet en Joan Miro gingen onder de hamer.

Merendeel Oekraïne voor eenheid land

Het merendeel van de Oekraïners wil dat hun land verenigd blijft in zijn huidige vorm. Dat blijkt uit een peiling van het Pew Research Center die donderdag werd gepubliceerd. Ook in het onrustige oosten van het land is de meerderheid tegen het uiteenvallen van Oekraïne.

In het hele land was 77 procent voor het behoud van de huidige Oekraïense landsgrenzen. In het oosten van het land was dit 70 procent. Onder Russischtaligen lag het percentage lager, maar was met 58 procent nog steeds een meerderheid voor. De peiling werd tussen 5 en 23 april afgenomen.

Pro-Russische groeperingen hebben in meer dan tien Oost-Oekraïense steden gebouwen bezet. Ze hebben uiteenlopende eisen, waaronder meer autonomie voor hun regio, afscheiding van Oekraïne of aansluiting bij Rusland

Trajectcontrole A10 en A13 vrijdag weer aan

De trajectcontroles op de A10 bij Amsterdam en de A13 bij Overschie gaan vrijdag weer aan. Op beide locaties zijn de oude systemen vervangen door nieuwe systemen, meldt justitie donderdag.

In maart bleek dat de trajectcontroles op verschillende snelwegen zijn uitgeschakeld omdat de apparatuur is verouderd. Toen was al duidelijk dat de trajectcontroles op de A10 en A13 nog dit jaar weer in bedrijf zouden worden genomen. De trajectcontrole op de A20 bij Rotterdam werd die maand nog in gebruik genomen.

Op veel plekken met trajectcontrole mag maximaal 80 kilometer per uur worden gereden. De pakkans is honderd procent.

Ook trajectcontroles op de A12 bij Den Haag, de A12 bij Utrecht, de A4 bij Nieuw-Vennep en de A58 bij Bergen op Zoom en in Zeeland zijn uitgeschakeld. Die systemen worden zeker niet voor volgend jaar vervangen.

[NBA] Oklahoma en Indiana trekken stand gelijk

Oklahoma City Thunder en Indiana Pacers hebben de stand in de kwartfinales van de NBA in evenwicht gebracht. De basketballers van Oklahoma wonnen thuis met 112-101 van Los Angeles Clippers, Indiana versloeg Washington Wizards met 86-82. De stand in beide best-of-sevenseries is nu 1-1.

Kevin Durant, deze week uitgeroepen tot waardevolste speler in het reguliere seizoen, bewees nog maar eens zijn klasse door 32 punten te maken voor Oklahoma. Russell Westbrook maakte een puntje minder. Aan de kant van de Clippers was JJ Redick met achttien punten de productiefste speler.

Bij Indian nam Roy Hibbert zijn ploeg eindelijk bij de hand. De sterspeler, die deze play-offs nog weinig had laten zien, was goed voor 28 punten en negen rebounds. Indiana eindigde in het reguliere seizoen in de Eastern Conference bovenaan en geldt daarom als favoriet voor een finaleplaats. Washington werd vijfde.

Man bezwangert 4 15-jarigen tegelijk

Ergens op Malta loopt een jongeman rond die in korte tijd vier keer vader wordt. De beste man heeft namelijk vier vijftienjarige meisjes in een keer bevrucht. Dit was het gevolg van een uit de hand gelopen weddenschap.

De bizarre zaak kwam deze week aan het licht dankzij monseigneur Anton Gouder. De geestelijke deed zijn verhaal aan Maltezer media.

"Enkele maanden geleden had ik een schokkende zaak", vertelt Gouder. "Een 15-jarig meisje was naar de dokter gegaan met het verhaal dat ze zwanger was, wat inderdaad het geval bleek te zijn. Hierna vertelde ze dat dezelfde week nog drie klasgenootjes zich bij de dokter zouden melden, omdat zij een weddenschap waren aangegaan om allen zwanger te worden door dezelfde man."

Volgens de katholieke leider is dit de eerste keer dat hij op de hoogte is gesteld van een dergelijk bizar verhaal. Wel weet hij dat het aantal tienermoeders aan het toenemen is.

Gesprekken over Iraans kernprogramma waren 'nuttig'

Iraanse nucleaire experts en zes wereldmachten hebben de afgelopen dagen in New York een 'nuttige ontmoeting' gehad. Dat heeft een woordvoerder van de Europese Unie woensdag gezegd. Volgende week worden er gesprekken gevoerd om een deal te sluiten over het Iraanse nucleaire programma.

Bij de gesprekken waren twee dagen lang naast een delegatie van Iran ook vertegenwoordigers van de Verenigde Staten, Rusland, China, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland aanwezig. Volgens de woordvoerder, die anoniem wil blijven, waren de besprekingen gericht op 'verdere verdieping' van de kennis over het Iraanse nucleaire programma. Ook dienden ze ter voorbereiding van de top van volgende week.

Hoewel over de meest gevoelige onderwerpen nog overeenstemming bereikt moet worden, groeit de hoop dat er een akkoord gesloten kan worden. Volgens Rusland, het nucleaire agentschap van de Verenigde Naties en andere experts toont Iran zich bereid tot medewerking. Het land wil af van de verlammende sancties die tegen het land zijn ingesteld.

Iran heeft altijd volgehouden dat het nucleaire programma vreedzaam is, maar het Westen en Israël denken dat het land in het geheim werkt aan een kernwapen.

Grote fusie D-Reizen en VakantieXperts is rond

Reisbureaus D-Reizen en VakantieXperts gaan samen verder onder een Duitse eigenaar, de Raiffeisen Touristik Group (RTG). De eerder aangekondigde fusie tussen beide ketens wordt donderdag afgerond, zo schrijft De Telegraaf. De directeur van D-Reizen, Will van den Hoogen, wordt topman van de paraplu waar beide ketens onder komen te vallen.

RTG was al voor een deel eigenaar van VakantieXperts, maar neemt nu ook het resterende belang over van oprichters Hans Holterman en Diederike Alferink. Ook BCD van John Fentener van Vlissingen verkoopt zijn aandelen in de reisketen. Daarnaast nemen de Duitsers een meerderheidsbelang in D-Reizen.

Momenteel is D-Reizen nog volledig in handen van de supermarktfamilie Van den Broek, van de gelijknamige keten. Zij willen hun belang in de reisketen echter afbouwen, maar houden een minderheidsbelang. De familie zette eerder al eens een deel van de keten in de etalage, maar veranderde toen van gedachten.

Naast de kantoren van D-Reizen en VakantieXperts komen ook de 81 kantoren van Globe en Thomas Cook onder de nieuwe keten te vallen. De kantoren van Globe werden eind vorig jaar door D-Reizen opgekocht uit de boedel van het failliete Oad. Het aantal winkels van D-Reizen steeg daardoor naar 270.

De ruim honderd winkels van Thomas Cook zijn al sinds 2011 in handen van het Duitse RTG. De gelijknamige touroperator is dat echter niet. Thomas Cook Nederland, een van de grootste reisorganisaties in Nederland, is onderdeel van het gelijknamige Britse concern.

Granaat naar huis hoge Thaise rechter gegooid

Het huis van een van de rechters van het Thaise hooggerechtshof is bekogeld met een granaat. Dat gebeurde een dag nadat het hof premier Yingluck Shinawatra uit haar ambt had gezet. Niemand raakte bij de aanval gewond, meldt de politie donderdag.

Naast het huis van de rechter werden bij vergelijkbare granaataanvallen de grootste bank van Thailand en een wetenschappelijk onderzoekscentrum beschadigd. Volgens kolonel Kamthorn Auicharoen van de politie proberen de aanvallers de politieke onrust in het land te verergeren.

Woensdag werd Yingluck Shinawatra naar huis gestuurd vanwege machtsmisbruik. Ze heeft volgens het hof de chef van de nationale veiligheidsraad een andere functie toegewezen voor eigen gewin. Negen ministers werden ontslagen wegens medeplichtigheid.

Aanhangers van Yingluck hebben opgeroepen zaterdag tijdens een grote betoging tegen de uitspraak te demonstreren. Ook de leider van de oppositie, Suthep Thaugsuban, wil de straat op. Hij vroeg zijn aanhang vrijdag een 'definitief offensief' in te zetten om de regering omver te werpen.

Zwolle fietsstad van het jaar

De gemeente Zwolle is fietsstad van het jaar. "De gemeente zet al heel lang in op de fiets en is daarnaast niet bang om het experiment aan te gaan", stelt adjunct-directeur Saskia Kluit van de Fietsersbond.

Een voorbeeld van een experiment dat goed uitpakte is volgens de Fietsersbond het veranderen van een kruispunt aan de Wipstrikkerallee waar veel ongelukken gebeurden in een rotonde waar fietsers wel helemaal rond kunnen en auto's niet.

Wethouder van verkeer René de Heer (VVD) reageerde op Radio 1 niet verbaasd. Hij zei zich te kunnen voorstellen dat Zwolle fietsstad van het jaar is. Van alle keren dat iemand in de stad op pad gaat, wordt volgens De Heer in 56 procent van de gevallen de fiets gepakt. "Ik heb nog nooit zo veel fietsen bij elkaar gezien. Dat moet je in goede banen leiden."

Zwolle is de vijfde fietsstad van het jaar. Eerder kregen Veenendaal, Groningen, Houten en Den Bosch de titel.

Barclays zet nog eens 9000 man op straat

De Britse bank Barclays wil de komende jaren nog eens negenduizend banen schrappen, waarvan een groot deel bij zijn investeringstak. De ontslagen volgen op een eerdere reorganisatie die in februari van dit jaar werd aangekondigd. Topman Antony Jenkins sprak bij het presenteren van de plannen donderdag over 'een verregaande vereenvoudiging van Barclays'.

De Britse bank maakte bij het presenteren van de jaarcijfers drie maanden geleden al bekend flink in de kosten te willen snijden. Bij de hele bank zouden nog dit jaar daarom tien- tot twaalfduizend banen verdwijnen, zo liet Barclays destijds weten. In de nieuwe reorganisatieplannen van donderdag is dat aantal opgeschroefd naar veertienduizend.

Daarnaast wil Barclays in 2016 het aantal banen bij zijn zakenbank met zevenduizend banen verkleinen. De afdeling moet een flink kleinere rol binnen de bank gaan spelen, aldus Jenkins. De zakenbank is nu ongeveer goed voor de helft van de balans bij Barclays. In 2016 moet dat worden teruggebracht naar maximaal dertig procent.

Omgerekend ontslaat Barclays dit jaar en de komende jaren zo'n vijftien procent van al het personeel. Voor de in februari aangekondigde ontslagronde werkten er bij de bank zo'n 140 duizend werknemers. Door te snijden wordt Barclays 'slanker, sterker en veel beter uitgebalanceerd', aldus topman Jenkins.

De ontslagronde bij het Britse Barclays is de zoveelste in bankenland. Zo maakte Rabobank begin dit jaar bekend ruim 1200 banen te schrappen in Nederland. Ook ING wil nog eens driehonderd banen in Nederland schrappen. Dat aantal komt bovenop de 1400 ontslagen die vorig jaar werden aangekondigd.

Bovendien lijkt ook bij het eveneens Britse Royal Bank of Scotland een massaontslag ophanden te zijn. RBS zou tot dertigduizend banen willen schrappen, waarvan een groot deel bij zijn zakenbank en zijn internationale tak. Dat zeiden ingewijden eind februari tegen persbureau Reuters.

Leefbaar Rotterdam terug in college Rotterdam

Leefbaar Rotterdam keert definitief terug in het college van Rotterdam. De partij is met D66 en CDA tot een coalitieakkoord gekomen. De plannen worden donderdagmiddag gepresenteerd, meldt de gemeente.

Over de inhoud is nog niets bekendgemaakt, maar volgens RTV Rijnmond gaat er onder meer meer geld naar onderwijs, komen er minder ambtenaren, lastenverlichting en bezuinigingen op het armoedebeleid.

Het akkoord wordt donderdagmiddag toegelicht door partijleiders Joost Eerdmans (Leefbaar Rotterdam), Salima Belhaj (D66) en Hugo de Jonge (CDA). De Jonge wordt volgens RTV Rijnmond opnieuw wethouder van onderwijs, Eerdmans krijgt de portefeuilles veiligheid en buitenruimte.

Eind april bereikten de partijen op hoofdlijnen al een akkoord. Ze spraken toen de verwachting uit er binnen twee weken helemaal uit te komen. Leefbaar Rotterdam, D66 en CDA vormen een meerderheid in de Rotterdamse raad met 23 van de 45 zetels.

Leefbaar bestuurde een keer eerder mee in Rotterdam. Dat gebeurde tussen 2002 en 2006 na de opkomst van Pim Fortuyn.

Bojan vertrekt bij Ajax

Bojan Krkic heeft zijn laatste wedstrijd voor Ajax gespeeld. De Spaanse aanvaller heeft de knoop doorgehakt en keert terug naar Barcelona. De voormalige aanvaller van AS Roma en AC Milan ziet geen toekomst in Amsterdam en vertrekt. Ajax had wel een optie om Bojan nog een seizoen te huren, maar omdat deze optie tweezijdig is heeft Bojan zelf de knoop doorgehakt en besloten om zijn toekomst niet aan Ajax te verbinden.

"Bojan wil de ontwikkelingen in Barcelona even rustig afwachten", vertelt zijn zaakwaarnemer Aleksandar Bursac in De Telegraaf. “Hij heeft nog een contract voor één jaar en Barcelona wil die verbintenis verlengen of hem verkopen. Ook Bojan zelf heeft de voorkeur niet nog een keer te worden verhuurd."

Na Isaac Cuenca was Bojan de tweede huurling die door Ajax van Barcelona werd gehuurd. Maar net als zijn voorganger werd het verblijf van Bojan in Amsterdam geen groot succes. Mede door blessureleed kwam de Spanjaard niet verder dan vier doelpunten in 24 wedstrijden.

Lau G. mogelijk geen president No Surrender

De 52-jarige Lau G., hoofdverdachte van de moord op twee Marokkanen in 2006, wordt geen president bij motorclub No Surrender als hij zijn aandeel bekent of wordt veroordeeld. Dat zegt de hoogste baas van de motorclub Klaas Otto donderdag tegen de Limburgse zender L1.

Op de dag dat Lau G. president zou worden van de Venlose afdeling van de motorclub pakte justitie hem opnieuw op in de zaak van Karim Fourkour en Fouad Bendella uit Venray. De mannen, toen 21 en 23 jaar oud, waren spoorloos nadat ze hadden ingebroken in een wietkwekerij in Venray in 2006. Die was naar verluidt van Lau G.

G. ontkende eerder tegen Otto dat hij de twee mannen heeft vermoord. "Als blijkt dat hij tegen mij gelogen heeft dan is het einde verhaal", aldus Otto.

Toch is er voor de topman van No Surrender nog geen reden om te twijfelen aan de verklaring van Lau G., aldus de regionale omroep. "We weten nog heel weinig, het kan ook zijn dat er een andere schuldige aangewezen wordt."

Justitie maakte woensdag bekend dat de lichamen van de twee Marokkaanse Limburgers lagen begraven in een bos in de buurt van de oude woning van verdachte Lau G. Hij is samen met Geert G. uit Baarlo hoofdverdachte in deze zaak.

Community Test Environment voor Battlefield 4

Dat Battlefield 4 geen soepele launch had is een understatement, maar bij DICE lijken ze nu een extra wapen in de strijd tegen bugs en andere ergernissen te hebben. Vandaag zou er volgens Escapist Magazine een speciale 'Community Test Environment' uitkomen voor de pc-versie van Battlefield 4.

De testversie zal toegankelijk zijn voor Premium-leden op pc en zal een los te downloaden client hebben. In een gelekte mail staat het volgende: "Among the first things we will work on is the 'Netcode,' which is what the player experiences with the game world including player-to-player interactions like damage registration. This involves tweaking to the 'tickrate' servers and networking in general."

Battlefield 4 Community Test Environment

DriveClub kost 50 euro voor PlayStation Plus-leden

Het duurt nog wel even voordat DriveClub eindelijk te spelen is, de game komt 7 oktober uit, maar het is nu wel duidelijk wat PlayStation Plus-leden gratis kunnen spelen. Om de volledige game te hebben moeten de leden 50 euro lappen.

Als je lid bent van de betaalde dienst op je PlayStation 4 kun je gratis een speciale PlayStation Plus-editie van de game downloaden. Hiermee krijg je toegang tot tien bolides, elf circuits (allemaal in India) en alle gamemodes.

Bevalt de game? Dan kun je voor 50 euro het hele spel alsnog aanschaffen, waarmee je toegang krijgt tot vijf locaties in plaats van alleen India, met in totaal 55 circuits, 50 verschillende wagens en alle 50 tour events.

GTA Online krijgt High Life

Volgende week dinsdag krijgt GTA Online weer een nieuwe uitbreiding. In High Life kunnen spelers meerdere huizen tegelijk bezitten en uiteraard zijn er ook weer nieuwe bolides in de stad te vinden om Los Santos onveilig te maken.

Nu het mogelijk is om meer dan één huis tegelijk te bezitten is het natuurlijk wel zo leuk als er extra keus op de huizenmarkt is en gelukkig is dat ook het geval. Vijf nieuwe appartementen zijn toegevoegd in onder andere Eclipse Towers en Richards Majestic. Deze appartementen hebben ook een geheel nieuw interieur.

Een extra huis brengt natuurlijk ook een extra garage met zich mee en ook daar heeft Rockstar rekening mee gehouden. Drie nieuwe auto's en een motor zijn vanaf dinsdag te koop: de Enus Huntley S (SUV), Dewbauchee Massacro (Sports), Pegassi Zentorno (Super) en de Dinka Thrust (Motorcycle) zijn via Legendary Motorsport aan te schaffen.

Ammu-Nation loopt natuurlijk niet achter, want nieuwe voertuigen vragen om nieuwe wapens om ze weer in puin te schieten. Bescherm je nieuwe aanwinsten met de Bullpup Rifle!

High Life brengt verder nog nieuwe Jobs, waaronder nieuwe Contact Missions.

GTA Online High Life

GTA Online High Life

GTA Online High Life

Coaches willen plek in bestuur NOC*NSF

Nederlandse coaches en trainers willen een plek in het bestuur van sportkoepel NOC*NSF. De belangenorganisaties NLCoach, Coaches Betaald Voetbal (CBV) en de Vereniging van Oefenmeester Nederland (VVON) hebben de handen ineengeslagen om dit voor elkaar te krijgen.

"We mikken erop dat hier tijdens de najaarsvergadering van NOC*NSF een klap op wordt gegeven", zegt Joop Alberda, voorzitter van NLCoach donderdag in De Telegraaf. "Sinds 1988 is de stem van de atleet steeds belangrijker geworden. Dat is mooi, maar het is toch ook duidelijk geworden dat de coach vaak de sleutel is tot het succes. Hij of zij geeft leiding. Maar bij de besluitvorming over de Nederlandse sport is er vreemd genoeg geen coach te bekennen."

Coaches willen plek in bestuur NOC*NSF
Coaches willen plek in bestuur NOC*NSF (Foto: ANP)

Raketinslagen bij Nederlandse basis Mali

In de omgeving van de Nederlandse basis in Mali zijn woensdagnacht raketten ingeslagen. De Nederlanders op het kamp hebben uit voorzorg in bunkers geschuild, zegt een woordvoerder van het ministerie van Defensie.

De raketaanval begon rond 02.00 uur lokale tijd. Van een serieuze dreiging lijkt geen sprake te zijn geweest. De dichtstbijzijnde raket sloeg op ongeveer een kilometer van het kamp in. Er zijn dan ook geen gewonden gevallen. "Na de eerste inslag gaat een alarm af en dan zoekt iedereen dekking in de bunkers", zegt de woordvoerder.

Het is volgens de woordvoerder niet de eerste keer dat raketten in de omgeving inslaan. "Sinds de opbouw van het kamp in januari begon is dit al vaker gebeurd."

Militairen van andere landen onderzoeken donderdag hoeveel raketten zijn afgevuurd en waar ze zijn ingeslagen. In Kamp Castor houden 450 Nederlandse militairen zich bezig met het verzamelen en verwerken van inlichtingen.

Mogelijk boek over affaire Onno Hoes

Ruud Schepers gaat mogelijk het verhaal over zijn affaire met Onno Hoes op papier zetten. Dat zei hij woensdag in Shownieuws. "Ik ben door aantal partijen benaderd. We zijn erover in gesprek, maar het is nog in de beginfase."

Het is volgens Schepers, wiens avontuurtje met Hoes eind vorig jaar aan het licht kwam, nog helemaal niet zeker dat er daadwerkelijk een boek komt. "Nog niks is zeker of rond."

Mocht het allemaal doorgaan, dan wil Schepers het 'netjes houden' en schrijven over hoe hij alles heeft beleefd en 'wat de gevolgen zijn geweest'. "We hebben een hele leuke tijd gehad en leuke dingen gedaan. Dat mag best gezegd worden." Schepers verwacht dat het boek, als het er komt, in september wordt uitgegeven.

In december dook een foto op van de burgemeester van Maastricht, die in de lobby van een hotel zoende met Schepers. Volgens Hoes ging het om een eenmalig iets, terwijl Schepers beweerde dat de twee al langer een affaire hadden. De Maastrichtse politiek steunde Hoes nadat hij had beloofd dat er niet nog meer 'lijken uit de kast' zouden komen. Ook het huwelijk van Hoes met Albert Verlinde overleefde de affaire.

Politieman gaat ook tijdens proeftijd de fout in

Een medewerker van de politie Noord-Nederland is ontslagen omdat hij tijdens zijn proeftijd van twee jaar opnieuw in de fout is gegaan. Dat meldt de politie woensdag. De man had in 2013 voorwaardelijk ontslag gekregen wegens ernstig plichtsverzuim.

Het verzuim had te maken met zijn houding en gedrag. "Dat hoort niet bij het ambt van een politieman", klinkt het in een verklaring. Toen bleek dat de medewerker zich tijdens zijn proeftijd opnieuw schuldig had gemaakt aan soortgelijk plichtsverzuim is hij direct ontslagen.

'Baby vermoorde vrouw in Cambodja omgekomen'

De 19 maanden oude dochter van de Nederlandse vrouw die in Cambodja werd vermoord is alsnog omgekomen. Dat meldt de Nederlander Ramon Stoppelenburg, die in Phnom Penh woont, op Twitter.

De 31-jarige Daphna Beerdsen werd vorige week maandag in haar huis doodgestoken toen ze iemand betrapte op het stelen van een fiets. Haar baby werd ook gestoken en liep zwaar hersenletsel op. Het kind onderging in een ziekenhuis drie operaties, maar is dus alsnog overleden.

Voor de zaak is eerder een 35-jarige Cambodjaan opgepakt. Hij zou hebben toegegeven dat hij Beerdsen en de baby heeft gestoken.

Beerdsen werkte voor de Verenigde Naties in Cambodja. Ze woonde met haar man en kind in Phnom Penh. De man werkt eveneens voor de VN, hij was ten tijde van de moord niet thuis.

Waylon ziet kans op zege Eurovisie Songfestival

Waylon denkt dat hij samen met Ilse DeLange kans maakt om zaterdag het Eurovisie Songfestival te winnen. "Ja, ik denk dat we goed genoeg zijn", zegt de zanger, die samen met DeLange Nederland vertegenwoordigt als het gelegenheidsduo The Common Linnets, in De Telegraaf.

Het duo wist dinsdag in de halve finale een plekje in de eindstrijd te bemachtigen. Voor Waylon was de finaleplek al een mooie overwinning. "Het halen van de finale is ook al een belangrijke reden om mee te doen. Dat was de enige optie."

DeLange geniet zo enorm van het liedjesspektakel in Kopenhagen dat ze al nadenkt over nog een deelname in de toekomst. "Ja, we doen het nog een keer", zegt de zangeres. "We worden zo gevoed met positieve energie, daar kun je jaren op teren."

Hoewel Calm After the Storm in eerste instantie in Nederland lauw werd ontvangen, doet het liedje het in het buitenland erg goed. Volgens Jan Smit, die de uitzendingen van het Songfestival samen met Cornald Maas voorziet van commentaar, kreeg het nummer tijdens de halve finale van de vakjury's het volle aantal punten. "Dat hebben we via andere commentatoren her en der te horen gekregen", zegt de zanger. "Je ziet dus dat kwaliteit wordt beloond op het Songfestival."

DeLange en Waylon zijn dinsdag doorgegaan samen met onder meer Zweden, Rusland en Oekraïne. De tweede halve finale vindt donderdag plaats. Dan strijden onder meer Malta, Oostenrijk en Ierland om een plekje in de finale.

Jan Jaap van der Wal mist risico in cabaret

Jan Jaap van der Wal vindt dat Nederlandse komieken tegenwoordig een stuk minder risico nemen. "Als comedian vind ik dat je het gevaar, het risico moet opzoeken. In Nederland gebeurt dat steeds minder", zegt de cabaretier in het AD.

"Humor en komedie worden vrijblijvender. Het wordt steeds meer entertainment, soms zelfs tegen het behaagzieke aan", legt Van der Wal uit. De komiek durft echter niet te spreken van een crisis. "Een crisis gaat wat ver, maar jonge cabaretiers moeten in deze tijden harder werken om opgepikt te worden."

Volgens Van der Wal wordt het steeds moeilijker om als beginnend komiek succesvol te worden. "Bezoekers en theaters rollen niet zo maar de loper meer uit voor een onbekende cabaretier die in zestig voorstellingen wil aantonen dat hij of zij goed is."

Wel denkt de komiek dat het ook goed is dat grapjassen harder moeten vechten voor erkenning van het publiek. "De vorm van cabaret-man of vrouw met microfoon vertelt grappen aan het publiek in het theater wordt uitgedaagd en misschien is dat wel goed."

De 34-jarige Van der Wal, die donderdag zijn nieuwe voorstelling Dystopia aftrapt in Eindhoven, neemt zelf risico door de grote zalen nu links te laten liggen en op te treden in kleinere theaters. "Met die optredens in rockclubs en op festivals heb ik toch het gevoel back to basic te gaan en te moeten strijden om de aandacht van het publiek te vatten."

Limburgse burgemeesters willen motorclubs verbieden

Gemeenten moeten meer bevoegdheden krijgen om motorclubs die niet deugen te kunnen verbieden. "De regels hiervoor zijn nu veel te streng", zegt burgemeester van Echt-Susteren Jos Hessels (CDA) mede namens andere Limburgse burgemeesters donderdag in het AD.

Dinsdagnacht werd Susteren opgeschrikt door een explosie die meerdere huizen en een auto beschadigde. Het lijkt te gaan om een aanslag op een in de straat wonend aankomend lid van de Bandidos. Die club is een rivaal van de Hells Angels.

Eerder waren er twee aanslagen op het huis van voormalig vicepresident van de Hells Angels Harrie Ramakers in Nieuwstadt. Nadat hij lid was geworden van de Bandidos in Sittard was zijn huis in een week twee keer doelwit van een aanslag. Beide keren werd een explosief gebruikt.

In Nederland is eerder een poging gedaan de Hells Angels te verbieden, maar dat mislukte. Hessels wijst erop dat Duitsland er wel in slaagt motorclubs te verbieden. "Omdat wij zo dicht bij Duitsland liggen, hebben wij hier nu zo veel problemen", zegt hij in de krant.

Het pleidooi van de Limburgse burgemeesters staat in fel contrast met de uitlatingen die burgemeester van Haarlem Bernt Schneiders (PvdA), de voorzitter van het Nederlandse Genootschap van Burgemeesters, maandag nog in NRC Handelsblad deed. Hij stelde dat gemeenten dreigen door te schieten met hun maatregelen tegen motorclubs.

Als voorbeeld noemde Schneiders de gemeente Tilburg, dat het leden van motorclubs verbood zich in vol ornaat te tonen. Daarmee begaf de gemeente zich volgens hem op glad ijs. Dezelfde dag zwakte Tilburg het verbod af. Bikers mogen zich nu alleen van 22.00 tot 06.00 uur en tijdens evenementen niet in full colours tonen.

Fraude met veiligheidsdiploma's in bouw

Een groot aantal werknemers in de bouw heeft zijn veiligheidsdiploma illegaal verkregen. Dat blijkt volgens het AD uit een rechtszaak waarin een 57-jarige directeur en een 49-jarige examinator zich moesten verantwoorden voor massale fraude met de certificaten. De fraude werd volgens de krant in 2011 opgemerkt door justitie.

Het gaat om fraude met de Veiligheids Checklist Aannemers (VCA). Met een VCA-certificaat mag een bouwplaats met een verhoogd risico worden betreden.

Werknemers die het examen bij het inmiddels failliete Haagse opleidingsbedrijf Vota aflegden kregen een zendertje en een oortje. Vervolgens zou de directeur van Vota op afstand de vragen hebben gezien en de antwoorden hebben ingefluisterd. Bij meerkeuzevragen liet hij via knipperende lichtjes zien wat het antwoord moest zijn.

In de rechtszaak is inmiddels acht maanden cel tegen de directeur en twee maanden cel tegen de examinator geëist. De uitspraak is volgende week vrijdag.

Per werknemer zouden honderden euro's zijn betaald. Voor de zekerheid zijn 1700 VCA-certificaten ongeldig verklaard. Ook 1500 Duitse diploma's zijn volgens de krant verdacht, maar nog niet ingetrokken.

Bestuurder van FNV Bouw Hans Crombeen stelt in de krant dat werknemers erop moeten kunnen vertrouwen dat de collega's met wie zij samenwerken de gevaren ook moeten kunnen inschatten. De krant noemt verschillende andere zaken uit het verleden waarin werd gefraudeerd. Inmiddels zijn maatregelen genomen. Zo worden examens niet langer afgenomen in het lokaal van de opleider. Ook moeten examens binnen vijf jaar digitaal worden afgenomen.

Mensen geweerd van dodenherdenking om motorjacks

Leden van motorclub Trailer Trash Travellers zijn zondag geweerd van de dodenherdenking in Zandvoort. Ze mochten de herdenking alleen bijwonen als ze hun jacks met emblemen uit zouden doen, maar dat weigerden zij, meldt RTV Noord-Holland.

Burgemeester Niek Meijer (VVD) stelt tegen de omroep dat iedereen welkom is, maar dat bezoekers zich wel 'in de groep' moeten voegen. De 'full colours' van de motorclubleden zouden andere bezoekers van de herdenking intimideren."Je moet niet het effect krijgen dat mensen denken: wat doe ik hier? Voel ik mij nog wel vrij? Hier kom ik de volgende keer niet meer."

Het gaat er volgens de burgemeester om of mensen respecteren wat de identiteit van de herdenkingsdienst en stille tocht is. Alleen mensen die anderen die er normaal ook lopen de ruimte willen bieden om 'hun ding' te doen zijn volgens de burgemeester welkom.

Op de vraag of moslims met hoofddoek ook zouden worden geweerd, stelde de burgemeester dat per keer wordt gekeken wat wel en niet kan. "Je kunt niet op voorhand zeggen: die groep wil ik niet hebben. Je zult steeds moeten kijken wat het effect is." Of het kan hangt volgens hem van de uitstraling en de grootte van een groep af.

93-jarige vrouw doodgeschoten door politie

De Amerikaanse politie heeft de 93-jarige Pearlie Golden in haar huis doodgeschoten. De agenten waren op een melding afgegaan en troffen een hoogbejaarde vrouw aan die met een vuurwapen stond te zwaaien. Toen ze na een drietal waarschuwingen weigerde om het wapen af te staan opende de sterke arm der wet het vuur. Volgens een verslaggever van CNN werd de vrouw geraakt door twee kogels, volgens andere getuigen werd er zelfs vijfmaal geschoten. Het oude besje overleed in het ziekenhuis aan haar verwondingen.

Volgens een lokaal tv-station had een neef van de vrouw de politie opgebeld. De man wou de autosleutels van de vrouw meenemen, omdat de vrouw geen auto meer mocht rijden. De 93-jarige vrouw reageerde vervolgens furieus en bedreigde de man met een vuurwapen.

Het schietincident vond plaats in Hearne, een stadje met 4600 inwoners in Texas. In deze Amerikaanse staat is het bezitten van een vuurwapen traditie. Volgens buurtbewoners was Pearlie Golden, die in de buurt ook wel mevrouw Sully werd genoemd, een vrouw met een 'hart van goud'. Agenten van de Texas Rangers doen onderzoek naar de schietpartij.

Drugskoerier van 90 krijgt celstraf 'cadeau'

De 90ste verjaardag van een Amerikaanse oorlogsveteraan is woensdag niet bepaald feestelijk verlopen. Leo Sharp kreeg uitgerekend op zijn verjaardag 3 jaar cel voor het smokkelen van cocaïne.

Sharp werd in oktober 2011 met zijn auto aan de kant gezet in de staat Michigan, waarop agenten drugs in zijn wagen ontdekten. Volgens de aanklager was dat niet zijn enige drugsritje. Sharp zou in ruim 1,5 jaar zo'n 1250 kilo drugs hebben vervoerd voor een Mexicaans kartel. Iedere kilo die hij vervoerde, leverde hem ruim 700 euro op. Hij heeft zijn daad toegegeven.

Sharp was kapot van zijn veroordeling. Volgens hem staat de celstraf gelijk aan een "doodvonnis". De Amerikaan diende tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Amerikaanse leger.

Drugskoerier van 90 krijgt celstraf'cadeau'
Drugskoerier van 90 krijgt celstraf'cadeau' (Foto: ANP)

[PD] Real verliest punten en Cristiano Ronaldo

Real Madrid heeft woensdag een misstap begaan in de Primera División. Op bezoek bij Real Valladolid speelde de Koninklijke met 1-1 gelijk. Sergio Ramos zorgde nog wel voor een voorsprong voor de bezoekers, maar Humbero Osorio trok de stand kort voor tijd gelijk. Bovendien raakte Real Cristiano Ronaldo kwijt. De Portugees viel al na negen minuten geblesseerd uit.

In de titelstrijd in Spanje staat Atlético er nu het beste voor. Twee wedstrijden voor het einde van de competitie staat de club drie punten los van Barcelona en vier van stadgenoot Real.

Voor Valladolid was het behaalde punt belangrijk in de strijd tegen degradatie. De ploeg is zestiende, twee plaatsen boven de gevarenzone. Het puntentotaal van 36 punten van Valladolid is echter gelijk aan dat van de nummers zeventien en achttien.

Murray knokt zich voorbij Almagro

Andy Murray heeft woensdag een zwaarbevochten eerste gravelzege van het seizoen geboekt. De Schotse tennisser won zijn tweederondepartij in Madrid met 6-1, 1-6 en 6-4 van Nicolas Almagro. Daar had de nummer zeven van de plaatsingslijst, die met een rugblessure kampte en pas in Madrid zijn rentree maakte, net iets meer dan een uur en drie kwartier voor nodig.

Jo-Wilfried Tsonga (11) en Mikhail Youzhny (15) werden uitgeschakeld. Tsonga boog voor Santiago Giraldo uit Colombia met 4-6 en 3-6. Youzhny moest zijn meerdere erkennen in Feliciano Lopez: 6-3, 3-6 en 4-6.

Tomas Berdych (6) en Grigor Dimitrov plaatsten zich wel voor de derde ronde. Berdych versloeg Kevin Anderson met 6-1 en 6-4. Dimitrov knokte zich langs Marius Copil: 4-6, 6-3 en 7-6 (7).

[PL] Manchester City stap dichter bij Engelse titel

Manchester City nadert de tweede Premier League-titel in drie jaar. De Citizens wonnen woensdag met 4-0 van Aston Villa, waar Ron Vlaar en Karim el Ahmadi in de basis stonden en Leandro Bacuna inviel, en nemen de koppositie weer over van Liverpool. City heeft één wedstrijd voor het einde van de competitie twee punten meer dan de Reds.

Villa hield City ruim een uur van scoren, maar toen brak Edin Dzeko de ban. De Sloveen liet in de 72e minuut ook de 2-0 aantekenen. In de slotfase voerden Stevan Jovetic en yaya Touré de score nog verder op.

De treffer van Touré betekende de honderdste van City dit seizoen in de Premier League. Sinds het seizoen 1957-58 slaagde de club uit Manchester er niet meer in om de grens van honderd competitietreffers in een seizoen te passeren.

Sunderland won met 2-0 van West Bromwich Albion. De Black Cats speelden zich dankzij treffers van Jack Colback en Fabio Borini definitief veilig. Norwich City houdt nu nog een minieme kans om niet te degraderen. De achterstand op West Brom blijft drie punten, maar Norwich moet wel zeventien doelpunten goedmaken ten opzichte van het doelsaldo van de concurrent.

Voetbalvrouwen kloppen België met 2-0

De Nederlandse voetbalvrouwen hebben woensdag een belangrijke zege geboekt op weg naar het WK van volgend jaar. In Leuven versloegen ze concurrent België met 2-0. Vivianne Miedema scoorde in de negende minuut en Renée Slegers verdubbelde tien minuten later de marge.

Door de overwinning heeft Nederland een voorsprong genomen op België in de strijd om de play-offs. Oranje staat weliswaar bovenaan in de poule met negentien punten uit acht duels, maar Noorwegen staat na een 2-0 overwinning op Portugal slechts een punt achter. De Noorse vrouwen speelden bovendien twee wedstrijden minder.

De zeven groepswinnaars plaatsen zich rechtsreeks voor het WK in Canada. De vier beste nummers twee gaan naar de play-offs. Die vier ploegen strijden daarin om het laatste Europese startbewijs voor het het titeltoernooi.

Advocaat Pakistan in heiligschenniszaak vermoord

De advocaat van een Pakistaanse man die ervan wordt beschuldigd de profeet Mohammed te hebben beledigd is woensdag doodgeschoten. Dat heeft de Pakistaanse politie gezegd.

Rashid Rehman zat in zijn kantoor in de centraal gelegen stad Multan toen gewapende lieden het vuur op hem openden. Twee van zijn assistenten raakten gewond. Rehman stond een hoogleraar bij die terechtstaat voor heiligschennis.

Rehman nam vaker mensenrechtenzaken op zich. Sinds hij in februari de zaak van de hoogleraar aanvaardde werd hij met de dood bedreigd, aldus de politie.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.