Poetin aanwezig bij herdenking D-Day

De Russische president Vladimir Poetin is volgende maand aanwezig bij de herdenking van D-Day, de geallieerde landing in Normandië. Dat heeft het Kremlin donderdag gezegd. Het is dit jaar zeventig jaar geleden dat D-Day plaatsvond.

De herdenking op 6 juni wordt onder anderen ook bijgewoond door de Amerikaanse president Barack Obama, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Britse koningin Elizabeth. Het zal voor het eerst zijn sinds de Russische annexatie van de Krim en het uitbreken van de crisis in Oost-Oekraïne dat Poetin westerse leiders onder ogen komt.

Eerder donderdag deelde de Franse president François Hollande al mee dat het Russische staatshoofd welkom is op de herdenking. Tegen personen uit de entourage van Poetin zijn wegens de annexatie van de Krim echter reisbeperkingen ingesteld.

Op D-Day landden geallieerde militairen op de Franse westkust. Dit was een keerpunt in de Tweede Wereldoorlog. Na de invasie rukten de troepen op richting Berlijn. Nog geen jaar later was de Duitse dictator Adolf Hitler verslagen en West-Europa bevrijd.