Veltman: Van Gaal overweegt systeem te veranderen

Bondscoach Louis van Gaal gaat wellicht een ander speelsysteem hanteren bij Oranje. "We gaan een nieuw systeem uitproberen, waarschijnlijk ook spelen", zei verdediger Joël Veltman donderdag tegen OnsOranje. "Dat zijn wat meer verdedigers. Maar dat hoeft niet meteen te betekenen dat je verdedigender gaat spelen."

"Dat houdt in dat je gewoon opbouwend sterk moet zijn", legde de Ajacied uit. "Je hebt altijd een of twee spitsen tegenover je en die moet je uitschakelen." Oranje speelde onder Van Gaal tot dusver in het klassieke 4-3-3-systeem met vier verdedigers, drie middenvelders en drie aanvallers.

Van Gaal liet vorige maand al weten te overwegen zijn speelsysteem aan te passen vanwege de afwezigheid van Kevin Strootman. De speler van AS Roma, door Van Gaal tot een belangrijke spil op het Oranje-middenveld gemaakt, mist het WK door een blessure.

De bondscoach kan volgende week zaterdag voor het eerst in een wedstrijd experimenteren met een ander speelsysteem. Oranje speelt dan een oefeninterland tegen Ecuador. Na oefenduels tegen Ghana en Wales staat 13 juni de eerste WK-wedstrijd tegen wereldkampioen Spanje op het programma.