Gesprekken over Iraans kernprogramma waren 'nuttig'

Redactie

Iraanse nucleaire experts en zes wereldmachten hebben de afgelopen dagen in New York een 'nuttige ontmoeting' gehad. Dat heeft een woordvoerder van de Europese Unie woensdag gezegd. Volgende week worden er gesprekken gevoerd om een deal te sluiten over het Iraanse nucleaire programma.

Bij de gesprekken waren twee dagen lang naast een delegatie van Iran ook vertegenwoordigers van de Verenigde Staten, Rusland, China, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland aanwezig. Volgens de woordvoerder, die anoniem wil blijven, waren de besprekingen gericht op 'verdere verdieping' van de kennis over het Iraanse nucleaire programma. Ook dienden ze ter voorbereiding van de top van volgende week.

Hoewel over de meest gevoelige onderwerpen nog overeenstemming bereikt moet worden, groeit de hoop dat er een akkoord gesloten kan worden. Volgens Rusland, het nucleaire agentschap van de Verenigde Naties en andere experts toont Iran zich bereid tot medewerking. Het land wil af van de verlammende sancties die tegen het land zijn ingesteld.

Iran heeft altijd volgehouden dat het nucleaire programma vreedzaam is, maar het Westen en Israël denken dat het land in het geheim werkt aan een kernwapen.