Farley Mowat (92) overleden

De Canadese schrijver en milieuactivist Farley Mowat is dinsdagavond overleden in zijn huis in Ontario. Hij werd 92 jaar. De doodsoorzaak is niet bekendgemaakt. Mowat schreef tientallen boeken over zijn reizen en avonturen. Hij voelde zich gelukkig omdat hij zijn twee grote liefdes, natuur en schrijven, kon combineren.

Bekende werken van de schrijver zijn Never Cry Wolf, over zijn leven tussen de wolven in Canada en Lost in the Barrens, over een Indiaanse jongen en een Canadese wees op de Noordpool. Hij was al jong aan het schrijven over zijn lievelingsonderwerp. Hij zette in zijn tienerjaren een tijdschrift op over de natuur. Zijn boeken werden in meer dan twintig talen vertaald.

Mowat uitte soms scherpe kritiek op zijn vaderland. Zo was hij niet te spreken over de manier waarop Canada de inheemse bevolking behandelt en vond hij de zeehondenjacht verschrikkelijk.

"Hij was een natuurlijke verhalenverteller met een echt talent voor het delen van anekdotes op een grappige manier", reageert de Canadese premier Stephen Harper. "Zijn literaire werk toont bijna altijd zijn diepe liefde voor natuur en dieren." De Canadese schrijfster Margaret Atwood noemt hem op Twitter een 'geweldige collega en al jarenlang een vriend'.