Granaat naar huis hoge Thaise rechter gegooid

Redactie

Het huis van een van de rechters van het Thaise hooggerechtshof is bekogeld met een granaat. Dat gebeurde een dag nadat het hof premier Yingluck Shinawatra uit haar ambt had gezet. Niemand raakte bij de aanval gewond, meldt de politie donderdag.

Naast het huis van de rechter werden bij vergelijkbare granaataanvallen de grootste bank van Thailand en een wetenschappelijk onderzoekscentrum beschadigd. Volgens kolonel Kamthorn Auicharoen van de politie proberen de aanvallers de politieke onrust in het land te verergeren.

Woensdag werd Yingluck Shinawatra naar huis gestuurd vanwege machtsmisbruik. Ze heeft volgens het hof de chef van de nationale veiligheidsraad een andere functie toegewezen voor eigen gewin. Negen ministers werden ontslagen wegens medeplichtigheid.

Aanhangers van Yingluck hebben opgeroepen zaterdag tijdens een grote betoging tegen de uitspraak te demonstreren. Ook de leider van de oppositie, Suthep Thaugsuban, wil de straat op. Hij vroeg zijn aanhang vrijdag een 'definitief offensief' in te zetten om de regering omver te werpen.