Mensen geweerd van dodenherdenking om motorjacks

Leden van motorclub Trailer Trash Travellers zijn zondag geweerd van de dodenherdenking in Zandvoort. Ze mochten de herdenking alleen bijwonen als ze hun jacks met emblemen uit zouden doen, maar dat weigerden zij, meldt RTV Noord-Holland.

Burgemeester Niek Meijer (VVD) stelt tegen de omroep dat iedereen welkom is, maar dat bezoekers zich wel 'in de groep' moeten voegen. De 'full colours' van de motorclubleden zouden andere bezoekers van de herdenking intimideren."Je moet niet het effect krijgen dat mensen denken: wat doe ik hier? Voel ik mij nog wel vrij? Hier kom ik de volgende keer niet meer."

Het gaat er volgens de burgemeester om of mensen respecteren wat de identiteit van de herdenkingsdienst en stille tocht is. Alleen mensen die anderen die er normaal ook lopen de ruimte willen bieden om 'hun ding' te doen zijn volgens de burgemeester welkom.

Op de vraag of moslims met hoofddoek ook zouden worden geweerd, stelde de burgemeester dat per keer wordt gekeken wat wel en niet kan. "Je kunt niet op voorhand zeggen: die groep wil ik niet hebben. Je zult steeds moeten kijken wat het effect is." Of het kan hangt volgens hem van de uitstraling en de grootte van een groep af.