FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 20 september 2013

Zaak tegen Ecclestone volgend jaar verder

Formule 1-baas Bernie Ecclestone zal pas volgend jaar horen of zijn rechtszaak in Duitsland voortgezet zal gaan worden. De 82-jarige Brit kan aangeklaagd worden wegens omkoping, maar het Duitse Gerechtshof heeft meer tijd nodig om hierover te beslissen.

De zaak draait om de verkoop van de aandelen van de Formule 1 door de Bayerische Landesbank aan CVC Capital. Bankier Gerhard Gribkowsky is in deze zaak veroordeeld vanwege corruptie. Ecclestone zou de Duitser voor 44 miljoen dollar omgekocht hebben om CVC de begunstigde partij te laten zijn, maar de Brit zelf beweert dat hij door Gribkowsky afgeperst is. Om dit te bewijzen heeft zijn verdediging nieuwe documenten ingediend. Het Gerechtshof zegt tijd nodig te hebben om deze te kunnen beoordelen.

VS in 1961 aan atoomramp ontsnapt

52 jaar geleden ontsnapten de VS op het nippertje aan een vreselijke atoomramp. Dat blijkt uit een geheim document dat door The Guardian-journalist Eric Schlosser voor een boek over atoombommen werd verkregen door een beroep te doen op de Amerikaanse evenknie van de Wet Openbaarheid Bestuur, zo meldt de krant vandaag.

Op 23 januari 1961 brak een B52-bommenwerper tijdens een testvlucht boven North Carolina in stukken. Twee Mark 39-waterstofbommen met elk een explosieve kracht van bijna vier megaton, ongeveer 260 keer de bom op Hiroshima, vielen naar beneden.

Eén schakelaar redde de halve oostkust
Eén van de bommen deed precies wat-ie moest doen: de parachute plopte eruit, de ontstekingsmechanismen werden getriggerd en slechts één schakelaar met een laag voltage voorkwam het ontploffen van de bom. Was de stroom slechts een moment uitgevallen, dan was de atoombom ontploft.

De wapens hadden vier veiligheidsmechanismes, waarvan er één alleen vanuit het vliegtuig geregeld kon worden. De andere drie faalden tijdens het vallen van de bom schromelijk. 
Atoombom in Goldsboro, North Carolina
Destijds is wel een foto vrijgegeven van één van de gevallen bommen, maar het falen van de veiligheidsmechanismes werd nooit openbaar gemaakt. 

Falloutwolk had New York kunnen bereiken
Volgens The Guardian had de bom bij een ontploffing een dodelijke falloutwolk over Washington, Baltimore, Philadelphia en New York kunnen bewerkstelligen. Er hadden honderdduizenden tot miljoenen doden kunnen vallen.

De verschillen tussen een ontploffing in de lucht (weinig radioactieve vervuiling) of op de grond (veel) zijn vooral voor de decennia erna wezenlijk en van levensbelang. Het beste geval qua straling is helaas ook het meest destructief: bij een luchtontploffing op maximaal 1,5 kilometer hoogte zou de vuurbal 3,3 kilometer breed zijn.

Stel: niet North Carolina, maar Amsterdam... 
Of de bom echter op de grond ontploft of in de lucht: de directe effecten blijven uitermate griezelig. Zou de bom niet in North Carolina ontploffen maar precies 1,5 kilometer boven de Munttoren in Amsterdam, dan gebeurt ruwweg het volgende (op basis van de 'Blast Radius Calculator'): 

De vuurbal van de bom zou reiken van Oud-Zuid tot het Westerdok en van het Vondelpark tot de IJtunnel. Negen vierkante kilometer binnenstad verandert binnen een seconde in as. Tot aan Zuid, het Westerpark, Noord en Watergraafsmeer (27 km2) zou 50-90 procent van het volk de dagen erna sterven aan de gevolgen van een dodelijke hoeveelheid straling.

De straling zou echter het minst van hun zorgen zijn. De schokgolf zou namelijk tot aan Diemen, het Sloterpark en Buikslotermeer (61 km2) tegen de honderd procent van de gebouwen verwoesten.

Visualisatie
Visualisatie; klik voor groot. De paddenstoelwolk zou 25 kilometer hoog zijn. 

Tot Hillywood derdegraads brandwonden 
De meeste normale huizen en gebouwen zouden instorten bij een schokgolf van 5 psi, die tot Weesp, Schiphol, Zaandam en Monnickendam zou reiken (371 km2). Tot in Zandvoort, Uitgeest, Hilversum en Breukelen (1560 km2) zou iedereen die direct in contact komt met de schokgolf derdegraads brandwonden oplopen.

Volgens de eerder genoemde website zouden er rond de 800.000 doden vallen, ofwel de gehele bevolking van Amsterdam. Ongeveer evenveel mensen zouden gewond raken. Bij een ontploffing op de grond zakt het aantal doden tot 600.000, maar kan (afhankelijk van de windrichting) tot in Groningen, Maastricht of Norwich een straling van 100 rads per uur worden gemeten.

Een verontreiniging van één rad per uur zou tot in Kopenhagen, Dublin of Orleans te meten zijn.

Shorttracker Tremblay stopt

Francois-Louis Tremblay stopt met shorttracken. De Canadees wilde zich nog kwalificeren voor de Olympische Spelen in Sochi, maar wist geen ticket de bemachtigen. Tremblay staat in de boeken als de meest succesvolle olympisch shorttracker van Canada. Als hij in Sochi zijn zesde medaille wist te pakken zou hij de meest succesvolle wintersporter van Canada zijn.

Bij de Canadese trials werd de 32-jarige Tremblay zesde, wat niet genoeg was om mee te mogen naar Rusland. Op de Olympische Spelen in 2002 won hij met het Canadese team goud op de achtervolging, vier jaar later schaatsten ze naar de tweede plaats en in 2010 in eigen land waren ze weer de snelsten. Individueel won Tremblay op de 500 meter zilver in 2006 en brons in 2010. Hij werd vijf keer wereldkampioen, twee keer op de 500 meter en drie keer op de aflossing.

Lobby VS 'redt' atoomgeheim Israël

Israël en zijn bondgenoten hebben vrijdag op de jaarlijkse conferentie van het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie in Wenen weten te voorkomen dat de joodse staat gedwongen zou worden zich uit te spreken over het bezit van kernwapens. Een resolutie die was opgesteld door Arabische landen en tot doel had om Israël tot openheid te dwingen en om het kernwapenarsenaal van het land onder internationaal toezicht te laten plaatsen werd weggestemd.

Dankzij de openbaringen van klokkenluider Mordechai Vanunu, die in 2004 na achttien jaar gevangenschap vrijkwam, is het publiek geheim dat Israël over atoomwapens beschikt. Jeruzalem weigert dit echter te bevestigen of te ontkennen. De Arabische buurlanden van Israël noemen het kernwapenarsenaal een bedreiging voor de vrede in het Midden-Oosten. Hoewel deze landen regelmatig kritiek leveren op de houding van Israël was het de eerste keer in drie jaar dat er een resolutie ter stemming werd gebracht, waarin kritiek op Israël werd geleverd. Tegelijkertijd stemden meer landen tegen de resolutie dan verwacht.

In aanloop naar de stemming zeiden diplomaten te verwachten dat het erom zou spannen en dat het verschil slechts een of twee stemmen zou zijn. In totaal stemden echter 54 landen tegen de resolutie, tegenover 43 landen die hun steun uitspraken. Nog eens 32 landen onthielden zich van stemming. Volgens een diplomaat die anoniem wilde blijven is de uitkomst het resultaat van stevig lobbywerk door de Verenigde Staten.

Al tijden worden pogingen ondernomen voor overleg over het uitbannen van massavernietigingswapens in het Midden-Oosten. In 2011 en 2012 werd door de achttien Arabische leden van het IAEA geen resolutie tegen Israël ingediend in de hoop dat daarmee het overleg over massavernietigingswapens bespoedigd zou kunnen worden. De oorlog in Syrië, de spanningen met betrekking tot het Iraanse atoomprogramma en andere problemen in het Midden-Oosten hebben er echter toe geleid dat deze pogingen zijn gestaakt. Dat is althans de officiële verklaring. In werkelijkheid is volgens veel diplomaten de oorzaak voor de mislukte gesprekken dat Israël en de Arabische landen te ver van elkaar af staan.


Reportage over Israëls atoomarsenaal (Al-Jazeera, 2009)

[EK] Finland te sterk voor Nederlandse volleyballers

De Nederlandse volleyballers hebben vrijdag in het Deense Herning verloren van Finland. Tijdens het eerste EK-duel waren de Scandinaviërs met 3-1 (23-25, 25-22, 27-25 en 25-20) te sterk. Oranje treft dit weekeinde nog Servië en Slovenië in zijn groep.

Slovenië, de nummer 37 van de wereld, won verrassend met 3-1 van Servië (7). De nummer een in de poule plaatst zich rechtstreeks voor de kwartfinale. De nummers twee en drie kunnen zich via een tussenronde kwalificeren voor de laatste acht. Oranje kroonde zich in 1997 voor de enige keer tot Europees kampioen.

DSW verlaagt zorgpremie tussentijds

Zorgverzekeraar DSW verlaagt tussentijds de zorgpremie. Doordat kosten lager uitvallen dan verwacht kan de verzekeraar uit Schiedam de jaarpremie met twaalf euro verlagen. Het is volgens DSW voor het eerst dat een zorgverzekeraar de premie tussentijds verlaagt.

DSW beloofde bij het bekendmaken van de premie voor dit jaar al dat de premie naar beneden zou worden bijgesteld als de kosten zouden meevallen. De verzekeraar komt die belofte nu na en wil daarmee laten zien dat een eenmaal vastgestelde premie best kan worden verlaagd als de kosten dat toelaten.

Mensen die bij DSW verzekerd zijn betalen de laatste drie maanden van het jaar 98,50 euro per maand in plaats van 102,50 euro. De zorgverzekeraar maakt dinsdag de premie voor volgend jaar bekend. Het bedrijf doet dat altijd op de vierde dinsdag van september en is daarmee vaak de eerste.

Massaal ontslag bij BlackBerry

BlackBerry gaat 4500 medewerkers ontslaan. Dat komt neer op veertig procent van het personeelsbestand. Dat heeft het Canadese bedrijf vrijdag bekendgemaakt. Tegelijkertijd maakte het bedrijf bekend bijna een miljard dollar verlies te hebben geleden in het tweede kwartaal van dit jaar. Het aandeel BlackBerry ging negentien procent omlaag na bekendmaking van het nieuws.

Eigenlijk zou BlackBerry pas volgende week de cijfers bekendmaken, maar het bedrijf kwam hier vrijdag al mee naar buiten, mogelijk omdat het woensdag al gonsde van de geruchten over de ontslagronde. Dat de cijfers zo desastreus uitpakken heeft volgens het bedrijf te maken met de zware concurrentie in de markt.

De BlackBerry was de meestgebruikte smartphone voordat Apple in 2007 de iPhone op de markt bracht. Sinds die tijd kreeg BlackBerry het zwaar te verduren. Niet alleen slokte Apple een groot deel van markt op, ook smartphones met Android als besturingssysteem kwamen op en drukten de verkoop van de BlackBerry enorm.

[JL] Verliezend Dordrecht pakt alsnog de periode

FC Dordrecht heeft de eerste periode van de Jupiler League gewonnen. Ondanks het 0-2 verlies in eigen huis tegen Willem II heeft het zich verzekerd van de nacompetitie om promotie. Vooraf waren er nog drie ploegen in de race voor de periodetitel.

Een overwinning volstond voor de koploper uiteraard, maar ook met een gelijkspel en een nederlaag kon de periodetitel worden binnengesleept door Dordrecht. FC Eindhoven begon de negende speelronde met twee punten achterstand, terwijl Telstar alleen nog in theorie kans maakte op het ticket voor de nacompetitie. Die laatste twee ploegen moesten dus winnen. 

FC Dordrecht houdt het spannend
Dordrecht maakte het nog onnodig spannend in eigen huis. Tegenstander Willem II won namelijk met 0-2. Ali Messaoud maakte na ruim een uur spelen de openingstreffer van de wedstrijd. Diezelfde Messaoud verdubbelde de score vlak voor tijd. Daardoor leek De Krommedijk naast de periodetitel te grijpen.

FC Eindhoven verzuimt periode te pakken
Een overwinning voor FC Eindhoven volstond nu immers voor het winnen van de periode. De Einhovenaren verzuimden echter om die voorzet in te koppen. Jong Ajax won knap met 1-2 van de nummer twee van de Jupiler League. De ploeg van trainer Alfons Groenendijk kwam al snel op voorsprong. Lesley de Sa en Davy Klaassen zorgden voor de doelpunten. Tussen die beide treffers in maakte Josemar Makiavala het enige doelpunt voor de thuisploeg.

Ook Telstar laat kans op periode liggen
Ook Telstar liet de kans op de tussentijdse prijs liggen. Het had een ruime overwinning nodig bij Excelsior. Die overwinning bleef uit. In Kralingen werd het 1-1. Ondanks dat Telstar een uur lang met een man meer speelde, kon het niet winnen. Lettinga scoorde voor de uitploeg, terwijl Hutten een strafschop benutte voor Excelsior.

Ondanks de nederlaag grijpt Dordrecht dus alsnog de periodetitel. Daarmee is het zeker van deelname aan de nacompetitie.

Overige uitslagen
FC Volendam – Helmond Sport 0-3
FC Emmen – VVV-Venlo 2-0
Fortuna Sittard – Sparta Rotterdam 0-3
FC Den Bosch – Jong PSV 2-1
De Graafschap – Jong FC Twente 3-3
Almere City FC – FC Oss 4-1
Achilles ’29 – MVV Maastricht 0-2

Snooki heeft theezaktieten

Snooki, die nu ze geworpen heeft Nicole wil worden genoemd, beklaagt zich in het AD over de vorm van haar melkklieren, die na de bevalling zijn getransformeerd tot theezakken.

Zij voelt zich zonder een paar pronte forse jopen heel erg onzeker. Een operatie moet het euvel verhelpen en de boobies weer in hun oude glorie doen herrijzen.

Verder liet de ex-rondborstige via de talkshow van Bethenney nog weten dat zij de wereld met nog zeker drie extra koters uit haar schoot wil opschepen. Dit zodat zij ook in de supermarkt met haar terroriserende kroost de aandacht naar zich toe kan trekken. "Ik wil vier kinderen. Ik wil die moeder in de supermarkt zijn die zich voor haar drukke kinderen schaamt", bazuint mevrouw Polizzi rond.

Uitslag Go Ahead Eagles - sc Cambuur

Vanavond werd in Deventer het duel gespeeld tussen de promovendi Go Ahead en sc Cambuur in de Eredivisie. De wedstrijd eindigde in 0-0. Hieronder lees je de statistieken van deze wedstrijd. 

Go Ahead Eagles

0 - 0

sc Cambuur Leeuwarden

 
 Gele kaart: Schmidt, Falkenburg (Go Ahead Eagles), El Makrini, Bakker (sc Cambuur Leeuwarden)
 Rode kaart: v.d. Laan (43) (sc Cambuur Leeuwarden)
 
Stadion: De Adelaarshorst, Deventer
Toeschouwers: 7.214
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Room
Schmidt
Vriends
v.d.Linden
Schenk
Falkenburg (Lambooij/89)
Overgoor
Turuc
Antonia (Godee/71)
Kolder
Houtkoop (Rijsdijk/87)
  Nienhuis
Droste
Leeuwin
v.d.Laan
Bijker
El Makrini
Bakker
Ritzmaier
Lukoki (Brands/65)
Hemmen (Barto/90+1)
Feldballe (Dijkstra/46)

Van Gaal: "FIFA moet WK-blunder Qatar rechtzetten"

Louis van Gaal is er voor om het WK 2022 in Qatar in de winter af te werken. Volgens de bondscoach van het Nederlands elftal is spelen in de zomermaanden, zoals gebruikelijk bij grote toernooien, geen optie vanwege de extreem hoge temperaturen. "Ik vind op de eerste plaats dat de FIFA een blunder heeft begaan met Qatar, maar dat kunnen ze nog rechtzetten", zei Van Gaal vrijdag tegen Novum Nieuws. "De UEFA is al voor. Ik denk dat het die kant opgaat."

De FIFA gaat komende maand overleg voeren over de kwestie. Onder meer voorzitter Sepp Blatter sprak zich al meermaals openlijk uit voor een WK in de wintermaanden. Van Gaal weet uit eigen ervaring dat spelen in Qatar in die periode geschikt is. "Toen ik trainer van Bayern München was, ben ik in januari altijd naar Qatar gegaan. Het was fantastisch weer, 22 tot 26 graden. Beter kan haast niet. En de accommodaties zijn allemaal perfect."

"Ik kan me voorstellen dat voor Qatar is gekozen, maar niet in de zomer, want dat is belachelijk", vervolgde Van Gaal vrijdag bij de ING ballenjongensdag in Heerhugowaard. "Maar dat vond ik ook van Amerika", wijst hij naar het WK van 1994. "Daar was het ook veel te warm, 35 tot 40 graden. Als supporter ging je al van je 'stokkie'. Laat staan als je moest voetballen."

Volgens Van Gaal neemt bij een WK in de wintermaanden ook de kwaliteit toe. "Ik heb twintig jaar geleden al eens gezegd dat het handiger is om WK's en EK's in de winterperiode af te werken, omdat spelers dan nog niet allemaal opgebrand zijn." Van Gaal ziet mogelijkheden om de winterstop optimaal uit te buiten. "Je kan een voorbereiding doen met de internationals omdat in die decembermaand de meeste competities toch stilliggen. Dat zijn allemaal voordelen denk ik."

De Engelse Premier League toonde zich al fel tegenstander van een WK in de winter. Volgens Van Gaal hoeft niet zo nodig naar de Engelsen te worden geluisterd. "Engeland heeft niet zoveel meer gepresteerd de laatste twintig jaar. Die hebben niet veel recht van spreken."

Voice of Holland-zangeres wordt niet ouder

Een van de kandidaten van The Voice of Holland is al 3 jaar lang 18 lentes jong. Sinds haar deelname in het eerste seizoen, 3 jaar geleden, is kandidate Anne Wilson niet ouder geworden.

Wilson was vrijdagavond te zien in de talentenshow. De zangeres deed 3 jaar geleden ook mee onder de naam Anne Schellekens. Beide keren meldde zij dat ze 18 jaar oud was.

Tijdens het eerste seizoen van The Voice of Holland werd al bekend dat de kandidate vals speelde. Oplettende kijkers viel het op dat de kandidate toen juist wel erg snel oud werd. In 2008 deed Anne Wilson mee aan de talentenshow Holland's Got Talent. Toen zei ze 13 jaar oud te zijn ,waardoor ze in 2 jaar tijd 5 jaar ouder zou zijn geweest, dezelfde leeftijd die ze nu heeft.

3 jaar geleden koos Anne ervoor door Jeroen van der Boom te worden gecoacht. Ze kwam toen niet verder dan de battles en werd gevraagd 2 jaar later weer mee te doen. Vrijdagavond was het Ali B die in Anne het nieuwe Nederlandse talent zag.

Euforie over nieuwe opzet eerste divisie kalft af

Met de komst van drie beloftenteams, de amateurs van Achilles'29, een nieuwe televisiezender (Fox) en voetballen op vier verschillende dagen zou alles beter worden in de eerste divisie. De werkelijkheid is anders. De tussenbalans na acht speelronden is niet positief. 

De clubs klagen over over lege tribunes, lage kijkcijfers en competitievervalsing. "Ik heb al meerdere malen hard aan de boom geschud", zegt algemeen directeur Wiljan Vloet van Sparta. "Want het gaat niet goed met de CED (Coöperatie Eerste Divisie, red.). Veel dingen zijn niet goed doordacht. Maar ik maak nu pas op de plaats. We moeten de rijen even sluiten. In februari meld ik me weer en dan zal duidelijk worden of ik gelijk heb."

Vloet was boos toen in juni bekend werd dat Sparta dit seizoen acht wedstrijden op zaterdag om half vijf moet spelen. De Rotterdamse club had de KNVB juist verzocht hadden om zondagmiddag te spelen. "Dat kost Sparta elke wedstrijd op zaterdagmiddag 100.000 euro", stelt technisch directeur Marco Boogers van koploper FC Dordrecht. "En De Graafschap ook. Die twee clubs zijn het zwaarst getroffen. Zaterdagmiddag voetballen is helemaal niks. Fox is er toch ook bij gebaat dat de stadions vol zitten? Maar de clubs hebben niets te willen. Fox bepaalt wat er gebeurt. En zo niet, dan betalen ze ons niet."

De kijkcijfers zijn dramatisch. Fox en de CED hebben de kijkcijfers niet naar buiten en de reden is wel duidelijk. Naar liveduels in de eerste divisie kijken tussen de 55.000 en 200.000 mensen. De samenvattingen worden op de meest vreemde tijden worden uitgezonden en de samenvattingen worden afgeraffeld. Naar de samenvattingen kijken tussen de 25.000 en 50.000 kijkers.

"De samenvattingen duren maar heel kort", aldus algemeen directeur Henk Bloemers van De Graafschap. "Onze grootste frustratie is dat er geen interviews meer zijn met trainers en spelers. Die stonden bij RTL7 altijd voor een bord met reclame-uitingen. Daarop verkochten wij mede onze boarding. Ik heb het idee dat het organisatorisch nog niet klopt bij Fox. Bij Endemol was het een stuk beter geregeld."

De deelname van de beloftenteams van Ajax, PSV en FC Twente is evenmin een succes. De drie ploegen kunnen, net als de amateurs van Achilles'29, niet promoveren of degraderen. Dit seizoen heeft Jong Ajax al 35 spelers gebruikt. Het tweede team van Ajax opende de competitie tegen Telstar met een 3-0 zege met een team dat in de eredivisie mee kon doen voor de middenmoot. Twee weken geleden tegen Achilles'29 speelde Jong Ajax echter met een veredeld juniorenteam.

Pieter de Waard, algemeen directeur van Telstar, vind het ook vervelend dat er op onduidelijke tijdstippen en dagen gevoetbald moet worden. "Maar een betaaldvoetbalorganisatie kan niet zonder media-aandacht. Als je op televisie komt, heeft dat een grotere aantrekkingskracht op sponsors en die vormen weer zo'n zestig procent van je begroting."

"Door de bank genomen zijn we tevreden", aldus CED-directeur Jelle Beuker. "Sportief is het wat we ervan verwachten en twintig clubs in de eerste divisie is een positieve zaak. Maar sommige dingen kunnen beter. We houden nu een onderzoek onder de fans. Als de resultaten bekend zijn, kan er misschien iets veranderen. Maar pas in de winterstop. Nu is het te vroeg voor conclusies."

VS halen eigen chemische wapens weg

De Verenigde Staten gaan eigen chemische wapens weghalen die ze in de vorige eeuw hebben opgeslagen op een Panamees eilandje in de Golf van Panama, circa 80 kilometer ten zuiden van Panama-Stad.

De Panamese minister van Buitenlandse Zaken, Fernando Núñez Fabrega, heeft vrijdag laten weten dat er eindelijk overeenstemming is bereikt. Een belangrijke mijlpaal in de onderhandelingen waren in april gesprekken tussen Amerikaanse ambtenaren en Panamese diplomaten in Den Haag.

Panama hoopt te kunnen worden afgevoerd van de lijst van landen met chemische wapens die de OPCW (Organisatie voor het Verbod van Chemische Wapens) in Den Haag bijhoudt. De OPCW werkt momenteel aan een Amerikaans-Russisch plan om Syrië van chemische wapens te ontdoen.

VS halen ook eigen chemische wapens weg
VS halen ook eigen chemische wapens weg (Foto: ANP)

Sieneke kapot van veroordeling opa

Sieneke heeft het nog steeds moeilijk met de veroordeling van haar opa. Sienekes grootvader zat in 2004 vast wegens moord. "Ik was verdrietig, heel verdrietig", vertelde een geëmotioneerde Sieneke vrijdag in RTL Boulevard. De veroordeling van haar opa staat in de belangstelling na de ruzie van Sienekes familie met familie van realityster Barbie.

"Hij heeft zijn straf uitgezeten, maar alles komt nu weer boven", vertelde de 21-jarige Sha-la-lie-zangeres. "Het is twaalf jaar geleden. Ik vind het ook voor de nabestaanden verschrikkelijk dat ik dit nu op tv moet vertellen. Het is voor mij heel emotioneel om dit interview te geven."

De zangeres was 'geschokt' toen ze hoorde wat haar opa had gedaan. Sieneke was 9 jaar toen haar grootvader werd veroordeeld, haar ouders vertelden pas tien jaar later wat was gebeurd. Volgens RTL Boulevard had Sienekes opa ruzie vanwege een schuld.

"Ik heb een hele tijd verdriet gehad, maar daardoor hou ik niet minder van mijn familie", vertelde Sieneke. "Het is nu zes weken voor de bruiloft en we zijn bezig met echt leuke dingen. Het is heel jammer dat dit dan tegelijk komt en het geluk wat je tegemoet gaat overschaduwt."

Sieneke vierde afgelopen weekeinde in Den Haag haar vrijgezellenfeest. In Barby's Bar, de kroeg van familie van realityster Barbie, liep een ruzie uit de hand. De vader van de zangeres zou de vechtpartij hebben veroorzaakt. "Mijn vader vindt het echt niet leuk dat hij wordt beschuldigd van iets wat hij niet heeft gedaan", vertelde Sieneke. "Ik begrijp dat er aangifte is gedaan, dan zullen de camerabeelden toch bekeken moeten worden en blijkt wat er is gebeurd."

Na berichten over de ruzie doken verhalen op over de 'gewelddadige' familie van de zangeres. Daarin herkent Sieneke zichzelf en haar familie absoluut niet. "Ik ken mijn familie. Mijn ouders hebben mij hartstikke goed opgevoed. Dat mijn ouders vaak ruzie hebben, daar kan ik niet over meepraten."

NPO: samenvoeging met regionalen

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) wil dat regionale omroepen met de landelijke omroep worden samengevoegd tot één publieke mediadienst. Dat schrijft NPO-voorzitter Henk Hagoort in een brief aan staatssecretaris van Cultuur Sander Dekker (VVD) die RTL Nieuws vrijdag online heeft gezet.

De integratie is volgens Hagoort nodig om 'slagvaardig' te kunnen opereren in een medialandschap dat 'in de toekomst steeds meer gedomineerd zal worden door internationale kapitaalkrachtige partijen'. "Zeker nu sprake is van teruglopende budgetten."

Dekker had de NPO gevraagd vier vormen van samenwerking te onderzoeken. De NPO is 'groot voorstander' van het model dat het verst gaat. De regionale omroepen worden volledig opgenomen in de landelijke publieke omroep en houden als organisatie op te bestaan. Er komt dan 'één voor de samenleving herkenbare partij' die het publieke aanbod op de landelijke en regionale kanalen op elkaar kan afstemmen.

De NOS krijgt in het model waar de NPO voor kiest de inhoudelijke verantwoordelijkheid voor de nieuws- en sportredacties van de regionale omroepen. De overige redacties worden onderdeel van de NTR. De NPO benadrukt dat het de bedoeling is dat de regioredacties zo veel mogelijk behouden blijven. "Het gaat er vooral om om bestuurslagen weg te nemen. Op die manier kan de efficiency omhoog", aldus een woordvoerder.

De NPO vindt wel dat de regionale omroepen voor de samenvoeging eerst 25 miljoen euro moeten bezuinigen, zoals in het regeerakkoord staat. "De NPO is al twee keer zwaar aangeslagen door de bezuinigingen en moet rekening houden met verdere terugloop van middelen als gevolg van dalingen in de Ster-inkomsten", aldus Hagoort.

De keuze van de NPO valt slecht bij de dertien regionale omroepen. Ze willen best samenwerken, maar willen niet worden 'opgeslokt' door de landelijke omroep. "Natuurlijk willen we intensief samenwerken met de Brabantse kranten, collega-omroepen en ook met de NOS", reageert directeur van Omroep Brabant Henk Lemckert. "Zolang dat maar gebeurt met respect voor ieders identiteit en autonomie."

Directeur van RTV Drenthe Dink Binnendijk spreekt van een 'slecht plan'. Volgens hem kan een landelijke omroep nooit het nieuws uit de regio halen zoals een regionale omroep dat kan. Een samenwerking met de NPO om kosten te besparen vindt hij wel een goed idee.

Directeur van RTV Rijnmond Eric Wehrmeijer noemt de plannen niet realistisch. "Dit plan staat zo ver af van de realiteit dat wij ervan uitgaan dat dit niet zal gebeuren." Omroep West-directeur Gerard Milo is bang voor een 'verschraling van de regionale journalistiek'.

AZ lang zonder geblesseerde Babalj

AZ kan de komende tijd niet beschikken over spits Eli Babalj. De 21-jarige Australiër wordt volgende week geopereerd aan een zogenoemde sporthernia. Hij moet daarna vier tot zes weken herstellen, laat AZ vrijdag weten.

Bij een sporthernia heeft een sporter bij hevige inspanning last van zijn lies. Babalj moet zijn officiële debuut nog maken voor AZ. De tweevoudig international kwam deze zomer over van Melbourne Heart.

Technisch directeur Aalbers en N.E.C. uit elkaar

Carlos Aalbers heeft vrijdag afscheid genomen van NEC. De technisch directeur en de clubleiding zijn het niet eens over de te volgen koers, laat de eredivisieclub weten.

Aalbers was sinds 2007 technisch directeur in Nijmegen. Slechte prestaties leidden er vorige maand toe dat trainer Alex Pastoor op straat werd gezet. Aalbers zat vanaf begin augustus ruim een maand overspannen thuis en keerde deze week terug.

"Na een snelle terugkeer van een tijdelijke overbelasting bleek dat er gedurende deze periode een verschil van inzicht is ontstaan tussen NEC en Carlos Aalbers", zegt Ton van Gaalen, voorzitter van de raad van commissarissen. "Ondanks de goede prestaties de afgelopen jaren waren deze niet overbrugbaar en is besloten afscheid van elkaar te nemen."

Edo Ophof nam tijdens Aalbers' afwezigheid zijn taken waar. Of hij permanent technisch directeur wordt is nog niet duidelijk.

E-mails oud-topman Fortis op straat

E-mailverkeer van oud-voorzitter Maurice Lippens van voormalig bank-verzekeraar Fortis ligt op straat. De Vlaamse zakenkrant De Tijd publiceert zaterdag een overzicht van de val van het Belgisch-Nederlandse financieel concern, maar gaf vrijdag al wat informatie.

Het gaat om een e-mail van eind juni 2008 van Lippens aan de topman van Fortis Jean-Paul Votron. Daarin uit Lippens zijn zorgen over de staat van de bank-verzekeraar. Maar tegenover aandeelhouders is Lippens heel kort na die e-mail vol lof over Fortis en van zorgen is geen sprake, aldus de krant.

E-mails oud-topman Fortis op straat
E-mails oud-topman Fortis op straat (Foto: ANP)

Speel met Xbox One en PS4 tegelijk op je tv

Omdat de Xbox One een HDMI-in port heeft, is het theoretisch mogelijk om Ryse en Killzone tegelijk op je tv te spelen. Dit maakte Albert Panello, een hoge bobo bij Microsoft, bekend op de Tokyo Game Show.

De Xbox One heeft de mogelijkheid om je tv-decoder via de HDMI-in port aan te sluiten waardoor het mogelijk is om tv te kijken en te gamen tegelijk. Maar in plaats van je tv-decoder kan je dus ook de HDMI kabel van de PlayStation 4 in de HDMI-in port van de Xbox One stoppen. Dus in plaats van tv zie je dan de beelden van de PlayStation 4. Microsoft geeft aan dat zij deze mogelijkheid niet gaan blokkeren. Daarbij gaf Sony ook nog eens aan dat zij het opnemen van beelden die via de HDMI port niet gaan blokkeren. Dit zou dus kunnen betekenen dat je tegelijk op beide consoles kan spelen. Hoe dat eruit gaat zien, dat zien we ergens eind november.

 
Straks met PlayStation 4 input

NL 'doet wat het kan' voor de VS

Nederland en de Verenigde Staten zitten precies op één lijn wat betreft de aanpak van Syrië. Dat bleek vrijdag na een gesprek in Washington tussen minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) en zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry.

"We zitten precies op één lijn. Wat we kunnen doen om u te steunen, zullen we doen", zei Timmermans na het gesprek in een kort persmoment. "We kijken nu naar het weghalen van chemische wapens uit Syrië, wat niet gebeurd zou zijn zonder uw leiderschap."

Kerry, die Timmermans per ongeluk de premier van Nederland noemde, stelde dat Nederland vanaf het begin een grote steun voor de VS is geweest in de pogingen om Syrië te ontdoen van chemische wapens.

Golfer Van Dijk naar tweede ronde Q-school

Golfer Menno van Dijk heeft met een afsluitende 71 de tweede ronde van de Qualifying School van de Europese Tour weten te bereiken. Hij werd gedeeld veertiende. Spelers die na vier ronden in de top twintig staan hebben zich gekwalificeerd voor de tweede ronde

In vier ronden op de par-72 van de Duitse Golf & Country Club Fleesensee noteerde Van Dijk drie keer onder par: 73-70-66-71. Zijn eindscore was acht onder par. De Amerikaan John Hahn was de winnaar in Fleesensee met achttien slagen onder par.

Van Dijk speelt regelmatig op de EPD Tour, het derde niveau in Europa, maakte het nog wel even spannend. Na veertien holes gespeeld leek er met vier birdies niets aan de hand. De spanning sloeg toe omdat hij drie bogeys sloeg op de laatste vier holes. Uiteindelijk was het voldoende en blijft hij in de race voor een kaart voor de Europese Tour.

Fernand Osther redde het niet. Na drie dagen stond hij op -8 maar met een afsluitende 75 (+3) zakte hij weg naar plaats 30 (-5). Dit was twee slagen teveel.  De komende twee weken zijn er op nog vier andere golfbanen eerste rondetoernooien van de Q-school. De tweede ronde is van 2 t/m 5 november op vier verschillende golfbanen in Spanje. De grote finale is traditioneel op de PGA Catalunya Resort in Girona, eveneens in Spanje.

FOK!toen: eerste reis om de wereld

Vandaag vertelt FOK!toen over de allereerste wereldwijde eindbaas, Ferdinand Magellaan, die als eerste mens ter wereld de hele aardkloot rondvoer. Wegens het schrijven van een scriptie zal dit tevens de komende weken het laatste FOK!toen-artikel van mijn (superworms) hand zijn.

De naar Magellaan vernoemde zeestraat in de punt van Zuid-Amerika:

Straat van Magellaan
Klik op de plaatjes in dit stuk voor een grotere versie. 

Reis om de wereld in 1082 dagen

SANLÚCAR DE BARRAMEDA, 20-09-1519. Vandaag precies 494 jaar geleden vertrok de Portugees Ferdinand Magellaan met vijf schepen uit het Spaanse Sanlúcar de Barrameda. Tijdens zijn tocht zou hij een route om Zuid-Amerika (en de zeestraat die later naar hem werd vernoemd) ontdekken.

De zoektocht naar een westelijke route richting Azië slaagde toen Magellaan als eerste ooit om Zuid-Amerika heen voer, waarbij hij de bekende Straat Magellaan ontdekte. Hij kwam uiteindelijk tot de Filipijnen, waar hij werd vermoord door inboorlingen.

Aan de reis begonnen in september 1519 rond de 240 zeelieden. Slechts één van de vijf schepen voltooide de bijna drie jaar durende reis. Door honger, moordpartijen, muiterij en scheurbuik en andere ziektes waren er bij aankomst in Spanje op 6 september 1522 nog achttien man over. 
Replica 'Victoria'; copyright Wiki-user Gnsin
Een replica van het enige overgebleven schip, de Victoria

Magellaan vóór de wereldreis
Magellaan was een edelman die geboren werd in 1480 en zijn jeugd in Lissabon doorbracht. Op zijn twaalfde werd Amerika ontdekt door Columbus en dat moet naar meer gesmaakt hebben. Hoe het ook zij, in 1505 ging hij als jongeman mee met een Portugese vloot die naar Indië voer.

Al tien jaar voor zijn wereldreis wist hij in 1509 beroemd te worden, toen hij zich op een Portugese expeditie naar Malakka (het huidige Maleisië) heldhaftig inzette tijdens een hinderlaag van de Malakkers. Hij waarschuwde de vloot tijdig, hoewel de Portugezen aan de wal niet gered konden worden. Na de strijd pikte hij met een roeiboot in z'n eentje de laatste niet door inboorlingen afgeslachte Portugees van het strand, zijn neef en vriend Francisco Serrão.

In 1512 bereikte Serrão als eerste Europeaan de Specerijeneilanden (oftewel de huidige Molukken, tussen het huidige Sulawesi, toen Celebes en Nieuw-Guinea). Magellaan zelf was na het avontuur in de Straat van Malakka naar Portugal teruggekeerd. Al snel ging hij met een sultan mee om de Marokkaanse kusten te veroveren. De Moren wisten hem te verwonden en hij was de rest van zijn leven kreupel.
Portret van Ferdinand Magellaan
Portret van Magellaan.

De koning van Portugal heeft een hekel aan Magellaan
Tegelijkertijd kreeg hij voortdurend brieven van zijn neef Serrão over de ongekende rijkdommen van en mogelijkheden in de Molukken, hetgeen zijn verlangen om naar Azië terug te keren moet hebben aangewakkerd of versterkt. Magellaan schreef zijn neef in zijn allerlaatste brief dat hij hoe dan ook zou terugkeren naar Azië om Serrão de hand te schudden. Dat gebeurde echter nooit – zijn neef stierf enkele maanden voor Magellaan zelf werd omgebracht.

Hij probeerde na terugkomst uit Marokko wanhopig de Portugese koning te spreken te krijgen. Koning Manuel bleek echter een hekel aan Magellaan te hebben en weigerde keer op keer, tot Magellaan na de zoveelste smeekbede eindelijk een audiëntie kreeg. Hij presenteerde zijn idee met twee verzoeken: een salarisverhoging en het baantje van kapitein op een schip naar Indië.

De koning weigerde, waarop Magellaan vroeg of hij dan elders naar een kapteinsfunctie en schip zou kunnen hengelen. Koning Manuel gaf aan dat het hem een zorg zou zijn wat Magellaan deed en dat 'zijn doen en laten niet van belang waren voor Portugal.'

Monument in vertrekplaats Spanje
Monument in vertrekplaats Spanje. 

De koning van Spanje laat Magellaan wel gaan
Ferdinand wist genoeg en besloot in 1517 naar het Spaanse hof te vertrekken. Daar wist hij na enkele maanden koning Karel te overtuigen van de meerwaarde van een zoektocht naar de legendarische westelijke route.

Columbus stuitte op zoek naar die route op het continent Amerika. Magellaan stuitte op Spaans wantrouwen. Praktisch de hele bemanning van de vijf schepen werd ontslagen en vervangen door Vlamingen, Duitsers, Britten en heel veel Spanjaarden. Magellaan en een smaldeel van 40 andere Portugezen mochten mee, maar al vanaf dag één hadden de Spaanse kapiteins een hekel aan hun Portugese kapitein-generaal.

Verdrag van Tordesillas zat Spanjaarden dwars
Vóór we de reis zelf dan toch eindelijk behandelen, dienen we stil te staan bij een verdrag waar FOK!toen ruim een maand geleden ook al over schreef: “In 1494 sprake de twee dominante zeemachten van die tijd in het Verdrag van Tordesillas af dat Portugal alles ten óósten van een bepaalde lijn [dwars door Zuid-Amerika] mocht hebben, Spanje de rest ten westen.” Vanzelfsprekend werd er aan de andere kant van de wereld eenzelfde lijn vastgesteld, al was men het niet eens waar precies in Azië die lijn liep.

Portugal kon door het verdrag simpelweg om Afrika heen varen richting Indië. Spanje kon dat niet doordat de Portugezen de handelsroute domineerden en er voor zorgden dat er geen enkel Spaans schip langs Zuid-Afrika kon komen. De enige mogelijkheid tot directe handel tussen Spanje en Azië was daarom westwaarts, waar Amerika behoorlijk in de weg lag.

Kaart Piri Reis, 1513

In 1513 aanschouwde de Spanjaard Vasco Núñez de Balboa als eerste Europeaan vanuit Panama de Pacifische Oceaan. Sinds het bestaan van die oceaan was vastgesteld vermoedde men dat er een zeeroute te vinden moest zijn. Hoewel de modernste kaarten in die tijd Amerika nog aan de Zuidpool vasttekenden, vermoedde men een doorgang te kunnen vinden. Zes jaar later werd de gok dan eindelijk gewaagd.

Magellaans reis

Daar gaan ze dan...
Op 20 september 1519 vertrokken vijf schepen, variërend van 75 tot 110 ton, Armada de Moluccas geheten: het vlaggenschip de Trinidad, de San Antonio, de Concepción, de Victoria en de Santiago. Dankzij de Italiaan Antonio Pigafetta weten we enige details over de reis omdat hij een verslag bijhield. Uit angst voor een eventuele gewelddadige Portugese vloot voer Magellaan zo snel mogelijk naar het zuiden, richting Rio de Janeiro. Daar kwamen de schepen in december aan, en men verbleef daar enkele weken voor men terra incognita in zou gaan.

De reis was geen pretje. Begin 1520 vertrok de vloot zuidwaarts, om al op tien januari te ontdekken dat de inham Rio de la Plata (waar Buenos Aires en Montevideo nu liggen) geen doorgang bood. De vloot lag een half jaar voor anker door vreselijk stormachtig weer voor de kust van Patagonië.

Daar moest op twee april de eerste grote muiterij worden bedwongen, hetgeen Magellaan met succes deed door de uitgang van de baai te blokkeren met de twee overgebleven schepen. De drie muitende schepen werden vervolgens één voor één overmeesterd, enkele instigators geëxecuteerd en twee anderen op de kust van Brazilië achtergelaten (het zal je maar overkomen!).
Straat van Magellaan

Magellaan vindt zijn Straat
Tegen het eind van de winterstormen verging de Santiago tijdens een verkenningstocht. De overlevende bemanning wist te voet de baai waar men voor anker lag te bereiken, waarna op zeventien oktober 1520, ruim een jaar na het begin van de reis eindelijk weer verder werd gevaren.

Vier dagen later, op 21 oktober ontdekte men de zeestraat die (decennia na zijn dood) naar Magellaan vernoemd werd. De straat was op vele plekken ondiep, had verraderlijke winden en stromingen en was kortom een hel om doorheen te varen. Het duurde dan ook 38 dagen voor men de westelijke kant bereikte.

Het vreemde, koele, onherbergzame en totaal onbekende land bleek opnieuw teveel gevraagd voor een aantal zeelieden aan boord van het schip San Antonio. De bemanning ervan muitte en besloot tijdens de doortocht richting de Pacifische Oceaan rechtsomkeert te maken en terug te varen naar Spanje. Aan boord van dat schip lagen de meeste voorraden, hetgeen de rest van de tocht zo mogelijk nog onplezieriger maakte.

Zelfs ratten worden op een gegeven moment een delicatesse
Net als Columbus had Magellaan de afstand zwaar onderschat en dacht hij dat na de horde van Zuid-Amerika, de Molukken om de hoek zouden liggen – helaas. De Italiaan Pigafetta beschreef de omstandigheden op het moment dat de 17.500 kilometer lange tocht over de Grote Oceaan stond te beginnen:

“Op woensdag 28 november 1520 verlieten we de zeestraat en voeren we de Stille Oceaan op, waar we drie maanden en twintig dagen verbleven zonder proviand of andere verversingen aan boord te nemen; we aten slechts verpulverde beschuit vol wormen die stonk naar de urine van de ratten die ervan hadden gevreten. En we dronken voortdurend verontreinigd, geel water. We aten ook runderhuiden, die door de zon, de regen en de wind zeer hard waren geworden. We dompelden ze vier of vijf dagen in zee, braadden ze kort op kolen en aten ze zo.

En van de ratten, die voor een halve dukaat per stuk werden verkocht, konden sommigen van ons niet genoeg krijgen. Afgezien van genoemde kwalen was nog het ergste dat het tandvlees in boven- en onderkaak van de meeste mannen opzette, zodat ze niet konden eten. En zo stierven negenentwintig van onze mannen [..]. Maar afgezien van de doden kregen vijfentwintig of dertig van onze mannen allerlei kwalen in de armen, benen of andere lichaamsdelen, zodat er nog maar erg weinig gezonden overbleven.”

De wereld gerond, de Europeanen afgeslacht
Scheurbuik, muiterij, moordpartijen, ratten eten, ontdekkingsreiziger mag dan één van de meest geromantiseerde beroepen in de geschiedenis zijn, zoals gezegd was het tegelijkertijd niet bepaald een pretje en waren de overlevingskansen op deze reis uiteindelijk minder dan één op tien. De meeste Pacifische eilanden werden niet aangedaan omdat men bang was op de verraderlijke koraalriffen vast te lopen. Pas op Guam kon men nieuwe voorraden inslaan.

Op zeven april 1521 waren de Filipijnen eindelijk in zicht. Men meerde aan op het eiland Cebu, waar Magellaan zijn slaaf Enrique introduceerde. Die had hij jaren eerder vanuit Malakka meegenomen. Het bleek een historisch moment: de inboorlingen op de Filipijnen konden moeiteloos met Malakka converseren. Op enkele honderden kilometers tussen Malakka en de Filipijnen in, was kortom de aarde gerond. Daarmee waren slaaf Enrique en Magellaan zelf de eerste mannen die zich ervoor op de borst konden kloppen, al duurde die roem kort.

Men probeerde (zoals overal waar men voet aan wal zette destijds) namelijk nogal dwingend het katholicisme te verspreiden. De aanvankelijke vriendschap met de lokale hoofdman Lapu-Lapu werd al snel vijandig omdat de man niks van katholicisme moest hebben. Twintig dagen na aankomst, op 27 april 1521, gingen Magellaan en 49 manschappen de suïcidale strijd aan met meer dan 1500 Lapu-Lapu-mannen. Magellaan kreeg een bamboespeer in z'n lijf en stierf bij deze confrontatie.
Standbeeld van Lapu-Lapu op de Filipijnen
Saillant detail: Lapu-Lapu is tot op de dag van vandaag in de Filipijnen een volksheld. Op het eiland Mactan, waar de strijd plaatsvond en hij lokale heerser was, staat dan ook dit standbeeld.

Eén schip keert terug met slechts 18 man
De 60 na de slag nog levende Europeanen verbrandden het schip de Concepción omdat er niet genoeg zeelieden waren om haar varende te houden. Met de twee overgebleven schepen, Trinidad en Victoria, zette men na de slachtpartij in de Filipijnen koers richting de Molukken, waar men op acht november op het eiland Tidore landde. De schepen werden vol kruidnagelen geladen, het begin van de Specerijenroute, waarna men de terugtocht begon.

De Trinidad bleek bij vertrek te lekken en moest worden gerepareerd. Later viel ze in Portugese handen. Alleen de zwaar gehavende Victoria wist uiteindelijk de tocht te voltooien door over de Indische Oceaan en om Afrika heen veilig terug te komen in Spanje, waar men op zes september 1522 aanmeerde. Men had vanaf Timor 149 dagen lang non-stop gezeild, een totaal van 18.000 kilometer. Van de 60 man die uit de Molukken vertrokken waren er achttien nog in leven.

Officieel heeft Magellaan (en zijn slaaf Enrique, die hem overigens verried in de Filipijnen), omdat hij vanaf die eilanden nooit het eerder bezochte Malakka meer bereikte, het wereldrond niet geslecht. De reis was echter wel zijn idee; de Baskische kapitein Elcano die het stokje van hem overnam na zijn dood en de 17 andere overlevenden waren dan ook zeker weten de wereld rond gevaren.
Monument op eiland van Lapu-Lapu; copyright Wiki-user Carl Frances Morano Diaman
Monument op de Filipijnen. 

Straat Magellaan diep gehaat en al snel in onbruik
De Straat Magellaan bleef in de 16e eeuw gebruikt worden maar werd diep gehaat – het verraderlijke karakter zorgde ervoor dat sommige schepen er wel vier maanden over deden om de zeestraat door te varen. Vanaf 1616 raakte de route in onbruik, toen men ontdekte dat iets ten zuiden van de Straat het vasteland van Zuid-Amerika ophield bij Kaap Hoorn en je kortom gemakkelijk om het continent heen kon varen.

Sindsdien is er van alles naar Magellaan vernoemd: pinguïns, de zeestraat die hij ontdekte, twee kraters op de maan en één krater op Mars. Ook twee sterrenstelsels die tijdens de reis werden aanschouwd, werden achteraf de Magelhaense wolken genoemd. Momenteel worden er op verschillende plekken in de wereld voorbereidingen getroffen voor de feestelijke viering van de 500e verjaardag van Magellaans allereerste reis om de wereld.

Vanaf Magellaan werden er steeds vaker en regelmatiger armada's gestuurd naar de Oriënt. De Filipijnen werden nog in de zestiende eeuw veroverd en vernoemd naar de Spaanse koning Filips II, dezelfde koning die de Hertog van Alva op ons afstuurde en tegen wie Nederland de onafhankelijkheidsoorlog vocht. Filips werd pas zes jaar na de dood van Magellaan geboren en regeerde van 1556 tot 1598 over Spanje, Luxemburg, Sicilië, Napels, Sardinië, de Nederlanden en vanaf 1580 ook over Portugal. Een jaar na de acquisitie van Portugal verloor hij in 1581 controle over de rebellerende Nederlanden.

[Upd] GTA V haalt 800 miljoen dollar in een dag op

Het computerspel Grand Theft Auto V heeft binnen één dag meer dan achthonderd miljoen dollar (590 miljoen euro) opgeleverd. Dat maakte uitgever Take-Two Interactive woensdagnacht bekend. Geen enkel computerspel verkocht zo goed tijdens de dag van lancering.

Tot dusver was Call of Duty: Black Ops 2 de recordhouder. Het schietspel verkocht op de eerste dag voor vijfhonderd miljoen dollar aan schijfjes. Black Ops 2 is eveneens het spel dat als snelste de grens van een miljard dollar passeerde, vijftien dagen na lancering. De verwachting is dat de nieuwste Grand Theft Auto dat bedrag al voor komend weekeinde haalt.

Update 18.55 uur

Ondertussen staat de teller op 1 miljard dollar na drie dagen. Zij hebben nu officieel het record te pakken van de meest verkochte game die het snelst een miljard dollar opbracht. De vraag is waar het ophoudt zodra de pc en nextgen-versies worden aangekondigd.

PlayStation 4 met verlies verkocht

De nieuwe console van Sony wordt met verlies verkocht, zo verklaarde Masayasu Ito vandaag tegenover Eurogamer. Eurogamer zegt dat zijn uit verschillende bronnen hebben vernomen dat Sony er per console 60 dollar bij inlegt.

Sony wil echter net bevestigen of dit bedrag klopt, maar het bedrijf verwacht nog steeds winst te kunnen maken doordat consumenten er extra producten zoals games en accessoires bij kopen. Dit concept is niet nieuw. Zo werd de Wii U van Nintendo ook met verlies verkocht, maar zou winstgevend worden zodra je er een spel bijkocht. Google verkocht ook de eerste Nexus 7 ook met verlies in de hoop dit break-even te draaien zodra er boeken en/of muziek werd verkocht.

UEFA wil verliezend bekerfinalist weren uit Europa

Verliezend bekerfinalisten mogen voortaan geen ticket voor de Europa League meer verdienen. Dat vindt de UEFA. De voetbalbond wil het voor clubs in lagere nationale divisies moeilijker maken zich voor Europa te plaatsen. De UEFA heeft het verantwoordelijke comité gevraagd de regels te veranderen per 2015.

Verliezende bekerfinalisten kwalificeren zich nu voor de Europa League als de bekerwinnaar al een plek in de Champions League heeft verdiend. De UEFA wil dat bij bekerwinst van een Champions Leaguedeelnemer het beste team in de competitie dat nog geen Europees ticket heeft, Europa in gaat.

Michael van Praag, oud-voorzitter van Ajax en de KNVB, leidt het comité dat over de regels gaat.

Zeven WK-atleten gebruikten doping

Zeven atleten die vorige maand meededen aan het WK atletiek in Moskou zijn betrapt op dopinggebruik. Dat meldt de internationale atletiekfederatie IAAF vrijdag. De zeven, onder wie geen medaillewinnaars, zijn al bestraft.

Elyzaveta Bryzgina is de grootste naam onder de atleten. De Oekraïense sprintster, die vorig jaar nog brons won op de olympische 4x100 meter, werd betrapt op het gebruik van steroïden. Speerwerper Roman Avramenko, landgenoot van Bryzgina, en sprintster Yelena Ryabova uit Turkmenistan maakten eveneens gebruik van steroïden.

Snelwandelaars Ayman Kozhakhmetova uit Kazakhstan en Ebrahim Rahimian uit Iran testten evenals marathonloper Jeremias Saloj uit Guatemala positief op EPO. De Afghaanse sprinter Massoud Azizi gebruikte anabole steroïden.

Enkele van de sporters zijn voorlopig geschorst. Waar de straf voor de andere atleten uit bestaat maakt de IAAF niet bekend. Voor en tijdens het WK werden in totaal 670 atleten getest op dopinggebruik.

De atletiekwereld lijdt dit jaar hevig onder dopinggebruik. Zo werden topsprinters Tyson Gay en Asafa Powell al betrapt en werden ruim dertig Turkse atleten geschorst vanwege het gebruik van verboden middelen.

FOK!filmtip van de dag: Het Leven Uit Een Dag (2009)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Het Leven Uit Een Dag

De FOK!filmtip van de dag is vandaag een bijzondere Nederlandse film van regisseur Mark de Cloe uit 2009. Op Nederland 2 is vanavond om 23.15 uur de film Het Leven Uit Een Dag te zien. De film speelt zich af in een wereld waar een mensenleven maar één dag duurt en waar elke daad eenmalig is. Er bestaat maar één manier om uit deze wereld vandaan te komen en dat is het plegen van een misdaad waardoor je in de hel komt. Die hel is namelijk de wereld waarin wij leven en waarin herhaling de normaalste zaak van de wereld is. Benny (Matthijs van de Sande Bakhuyzen) en Gini (Loïs Dols de Jong) worden verliefd op elkaar en hebben seks. Uiteraard willen ze dit vaker doen en besluiten om er voor te zorgen dat ze beiden in de hel terechtkomen.

Het Leven Uit Een Dag 1

Het Leven Uit Een Dag is een voor Nederlandse begrippen best wel behoorlijk experimentele film, gebaseerd op het gelijknamige boek van A.F.Th. van der Heijden. Regisseur Mark de Cloe had eerder al naam gemaakt met zijn reeks korte films onder de noemer Boy Meets Girl Stories. Neem daarbij de sterke cast met prachtrollen voor onder meer Tygo Gernandt en Hadewych Minis en je weet dat je naar een heel bijzondere film zit te kijken.

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Geen prijzengeld voor niet betalende clubs

De UEFA keert geen in Europese toernooien verdiend prijzengeld uit aan zes clubs die hun schulden nog niet hebben afbetaald. Onder meer Trabzonspor en Metallurg Donetsk krijgen geen geld. Dat meldt de UEFA, dat de maatregelen neemt in kader van Financial Fair Play.

Hajduk Split, HSK Zrinjski Mostar, Skonto Riga en Astra Ploiesti zijn de andere clubs die niets op hun rekening gestort krijgen. Daarnaast moeten 25 niet nader genoemde clubs voor 30 september meer informatie doorgeven over hun financiële situatie. De clubs lopen achter met het betalen van transfersommen, salarissen en belastingen.

Het onthouden van prijzengeld is een van de maatregelen die de UEFA kan nemen tegen clubs met schulden. De voetbalbond kan clubs eventueel ook beboeten of uitsluiten van Europees voetbal.

De UEFA houdt honderden Europese clubs in de gaten. In juni hadden die samen een schuld van negen miljoen euro, tegenover 57 miljoen twee jaar eerder.

Vier vast voor aftuigen Nederlandse homo in Parijs

De Franse politie heeft vier arrestaties verricht voor de mishandeling van een Nederlandse homoseksueel in Parijs in april. Het gaat om jongens in de leeftijd van 17 tot en met 19, schrijven Franse media vrijdag.

Het slachtoffer, Wilfred de Bruijn, werd zwaar toegetakeld toen hij met zijn vriend door de Franse hoofdstad liep. De volgende dag plaatste hij een foto van zijn gehavende gezicht op Facebook. Die bracht een stroom van reacties teweeg. 

De jongeren zouden bekenden zijn van de politie vanwege eerder geweld. Een van hen werd in de gevangenis aangehouden.

Rayman Legends

Rayman Legends is een game die op een bizarre manier tot stand is gekomen. Eerst was het een Wii U-exclusive en zou het spel een paar maanden geleden uit zijn gekomen. Net voor de release waren de hoge piefen bij Ubisoft schijnbaar een klein beetje geschrokken van het aantal verkochte Wii U’s in de wereld en moest de game maar op elk platform uitkomen. Gevolg? Boze Wii U-fans die de game nu pas kunnen spelen, en lachende gamers van andere platformen die deze game niet hoeven over te slaan. Is de opvolger van Origins het wachten waard geweest?

Uitslag tweede vrije training Singapore

Sebastian Vettel is met zijn Red Bull de snelste geweest in de tweede vrije training voor de Grand Prix van Singapore. De regerend wereldkampioen bleef met een tijd van 1.44,249 zijn teamgenoot Mark Webber en de Mercedessen van Nico Rosberg en Lewis Hamilton ruim voor.

Webber raakte bij het zetten van zijn snelle tijd nog wel even de muur, terwijl de als vijfde geëindigde Romain Grosjean net als in de ochtendsessie veel technische maleur kende. Voor Williams-coureur Pastor Maldonado was het een sessie om snel te vergeten. De Venezolaan schoot enkele malen rechtdoor en raakte een keer de vangrail, waardoor hij de voorvleugel van zijn bolide beschadigde.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 Sebastian Vettel Red Bull 1:44.249 - 34
2 Mark Webber Red Bull 1:44.853 0.604 30
3 Nico Rosberg Mercedes 1:45.258 1.009 34
4 Lewis Hamilton Mercedes 1:45.368 1.119 33
5 Romain Grosjean Lotus 1:45.411 1.162 18
6 Fernando Alonso Ferrari 1:45.691 1.442 32
7 Jenson Button McLaren 1:45.754 1.505 30
8 Kimi Räikkönen Lotus 1:45.778 1.529 32
9 Adrian Sutil Force India 1:46.002 1.753 27
10 Sergio Perez McLaren 1:46.025 1.776 31
11 Daniel Ricciardo Toro Rosso 1:46.406 2.157 34
12 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 1:46.429 2.180 33
13 Paul di Resta Force India 1:46.606 2.357 33
14 Nico Hulkenberg Sauber 1:46.808 2.559 36
15 Felipe Massa Ferrari 1:46.870 2.621 33
16 Esteban Gutierrez Sauber 1:47.287 3.038 29
17 Valtteri Bottas Williams 1:47.434 3.185 33
18 Pastor Maldonado Williams 1:47.761 3.512 25
19 Giedo van der Garde Caterham 1:49.434 5.185 34
20 Charles Pic Caterham 1:49.526 5.277 34
21 Max Chilton Marussia 1:49.619 5.370 33
22 Jules Bianchi Marussia 1:49.731 5.482 30

Jannes weer op 1 in albumlijst

Jannes is weer op nummer een binnengekomen in de Album Top 100. Het is de vijfde keer dat de zanger met een plaat op de eerste plek binnenkomt. Het album, Wij Vieren het Leven, verscheen vorige week.

Jannes sleepte donderdagavond een prijs in de wacht tijdens de Buma NL Awards. De zanger kreeg de award voor Beste Live Act. De zanger voelde zich erg vereerd. "Ik ben blij en trots dat ik deze award, gekozen door professionals uit het vak, heb mogen ontvangen", liet Jannes weten in een verklaring.

Ook De Staat is de albumlijst binnengedrongen. De Nijmeegse band kwam binnen op de tweede plek met de nieuwe plaat, I_Con. De Zweedse dj Aviici, bekend van de nummer 1-hit Wake Me Up, kwam de lijst binnen op de vierde plek met zijn debuutalbum True.

Jonge Brit Yates wint voor eigen publiek

Simon Yates heeft vrijdag de zesde etappe in de Ronde van Groot-Brittannië gewonnen. Het 21-jarige Britse talent was in de 137 kilometer lange rit van Sidmouth naar Haytor de beste op de slotklim. Hij bleef de Zwitser Martin Elmiger van IAM Cycling en de Spaanse Team Sky-renner David Lopez voor.

Bradley Wiggins handhaafde zich in de voorste groep en kwam als zevende over de streep, net achter Nairo Quintana. De tourwinnaar van 2012 blijft in het bezit van de leiderstrui. In het klassement staat hij 32 seconden voor op Elmiger en 1.06 minuut op Yates.

Op enkele kilometers van de finish sprong Quintana nog weg uit de groep met favorieten. De Colombiaan sloeg een gaatje, maar zag zijn achtervolgers onder aanvoering van Wiggins terugkeren. Yates bleek vervolgens over de rapste benen te beschikken.

Clubicoon Totti langer bij AS Roma

Francesco Totti heeft zijn contract bij AS Roma verlengd tot medio 2016. Dat lieten de Romeinen vrijdag weten. De oude verbintenis van het bijna 37-jarige clubicoon liep volgend jaar af. "Ik wil de club bedanken omdat ze mij de kans geven het enige shirt te dragen waar ik ooit van heb gehouden."

De aanvaller maakte op 28 maart 1993 zijn debuut voor AS Roma. Hij loodste de club in 2001 naar de Scudetto. Zes jaar later won hij met de Romeinen de Italiaanse beker. Totti staat met 228 treffers tweede op de topscorerslijst aller tijden van de Serie A. Silvio Piola is met 274 goals recordhouder.

Naar verluidt krijgt Totti, die onder anderen ploeggenoot is van Kevin Strootman, dankzij de nieuwe deal 3,2 miljoen euro per seizoen. In het contract zou een clausule staan dat hij na zijn carrière in een andere rol aan Roma verbonden blijft.

Voor Roma, dat na drie speelronden nog zonder puntverlies is in de Serie A, staat zondag de beladen stadsderby tegen Lazio op het programma.

'McLaren en Honda willen Alonso'

Het lijkt erop dat Fernando Alonso zijn tot 2016 durende contract bij Ferrari niet uit zal gaan dienen. De Spanjaard werd dit jaar al tijdens het Silly Season al aan verschillende teams gekoppeld en het nieuwste gerucht is dat hij naar McLaren zal kunnen gaan. De onderhandelingen zouden al lopen.

Jenson Button heeft bij McLaren voor 2014 een contract op zak, al moeten de formaliteiten nog afgehandeld worden. De officiële bekendmaking laat naar verluidt op zich wachten om de geruchten rond het stoeltje van Sergio Perez niet los te laten barsten. Ook de Mexicaan is voor komend seizoen nog niet bevestigd. Button zegt in The Independent in ieder geval niets over de mogelijke komst van Alonso te weten. "Ik heb hier niks over gehoord, eerlijk waar. Maar Alonso als teamgenoot zou wel opwindend zijn."

Alonso reed in 2007 al voor McLaren, maar vertrok daar na één seizoen al weer. Een terugkeer zou aan de orde zijn vanwege autofabrikant Honda dat vanaf 2015 weer motoren aan McLaren zal gaan leveren. De Japanners zouden Button willen behouden om zo met de Spaanse coureur een ijzersterk team te kunnen vormen en meteen een gooi naar te titel te kunnen doen. Sponsor Santander zou dan met Alonso mee naar McLaren verhuizen.

Verblijfsvergunning voor rijke investeerders

Buitenlanders die minimaal 1,25 miljoen euro investeren in het bedrijfsleven in Nederland kunnen vanaf 1 oktober een tijdelijke verblijfsvergunning krijgen. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) wil met de regeling de economie een impuls geven, zo maakt het ministerie van Veiligheid en Justitie vrijdag bekend.

Agentschap NL, onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, gaat de aanvragen beoordelen. Bekeken wordt of de bedrijven waarin wordt geïnvesteerd 'toegevoegde waarde' hebben doordat bijvoorbeeld werkgelegenheid wordt gecreëerd of dat het bedrijf innovatief is.

Om misbruik te voorkomen, wordt de herkomst van het geld van de rijke investeerder getoetst. Daarmee wil het kabinet voorkomen dat de regeling wordt gebruikt voor het witwassen van crimineel geld. De verblijfsvergunning is in eerste instantie een jaar geldig. Bij verlenging wordt nogmaals getoetst of de buitenlander nog aan de voorwaarden voldoet en of de investering een duurzaam karakter heeft.

Verschillende oppositiepartijen reageren kritisch. Zo noemde Sharon Gesthuizen (SP) het op Radio 1 'moreel gezien niet juist' om gezien de situatie van bijvoorbeeld Syrische vluchtelingen, iedereen te verwelkomen die maar een zak geld met zich meebrengt. Bovendien vreest ze voor investeringen van malafide organisaties, die een verblijfsvergunning op de koop toe krijgen. "Dat is een heel slechte zaak."

Premier Rutte vindt niet dat dit besluit niet kan vergelijken met de positie van vluchtelingen, die geen geld hebben om op deze manier een verblijfsvergunning te krijgen en maar mondjesmaat worden toegelaten. Dat is het vergelijken van appels met peren, zei de premier.

"Die hebben niets met elkaar te maken. Hier praat je over de situatie waarbij mensen met een groot vermogen bereid zijn om in de Nederlandse economie te investeren. Dat is van groot belang", zei Rutte. "Het geeft een impuls aan de economie." Hij noemde het doel van de maatregel 'volstrekt logisch'.

Daarnaast heeft Nederland ook oog voor vluchtelingen, voegde de premier eraan toe. "Mensen die hulpbehoevend zijn laten we ook toe. We hebben een heel humaan en restrictief asielbeleid."

Meisje dood door vogelgriep

Een 2-jarig meisje in Cambodja is bezweken aan de vogelgriep. Daarmee zijn dit jaar al elf mensen in Cambodja overleden aan het H5N1-virus, zei het ministerie van volksgezondheid vrijdag.

Het meisje overleed dinsdag. Ze kampte al dagen met koorts, ademhalingsproblemen, diarree en andere symptomen. Volgens het ministerie liep het meisje het virus op door het eten van een maaltijd met kip er in.

Minister van volksgezondheid Mam Bunheng zei dat de verspreiding van de vogelgriep vooral nu reden tot zorg is. Begin oktober wordt in Cambodja het festival Pchum Ben gehouden. De festiviteiten gaan gepaard met maaltijden met kip en eend erin. Ook wordt gevogelte geofferd.

Rutte 'begrijpt Samsoms twijfel JSF'

Premier Mark Rutte (VVD) vindt het logisch dat de PvdA-fractie nog vol vragen zit over de aanschaf van de Joint Strike Fighter (JSF). Dat heeft Rutte vrijdag gezegd tijdens zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad.

"Het is volstrekt logisch dat de PvdA nog heel veel vragen heeft", zei Rutte. Het gaat namelijk over een heel fundamenteel besluit van het kabinet. "Dat ligt nu bij de Kamerfracties. Ik verwacht dat zij uitvoerig in discussie gaan over ons besluit, ons aan de tand zullen voelen en aan alle kanten testen of het besluit overeind blijft."

Ook de opstelling van fractieleider Diederik Samsom (PvdA) verbaast hem niet. Samsom was nauw betrokken bij de aanschaf van het toestel, maar liet donderdag weten dat hij nog niet weet of hij ermee kan instemmen. Aanleiding was een kritisch rapport van de Algemene Rekenkamer.

Volgens Rutte zijn beide standpunten te verklaren. Samsom kan zowel een positieve grondhouding hebben over het besluit, maar tegelijkertijd nog een aantal kritische vragen stellen over de uitvoerbaarheid van het besluit. Rutte verwacht een 'goed debat' over de miljardenorder, waarna 'gemeenschappelijke conclusies' worden getrokken.

De premier staat nog steeds achter het besluit. Hij toonde zich ingenomen met het rapport van de Rekenkamer, omdat er behalve kritiek ook lof was. Zo hebben de rekenmeesters geoordeeld dat het kabinet een besluit heeft genomen op basis van de best mogelijke financiële onderbouwing. De kritische noten zijn voor het kabinet 'van belang bij de verdere implementatie' van het besluit, aldus Rutte.

De Rekenkamer zette donderdag vraagtekens bij de inzetbaarheid van de JSF. Met de 37 straaljagers die het kabinet wil kopen, kan misschien niet tegelijkertijd het luchtruim worden verdedigd en worden meegedaan aan internationale missies. De PvdA-fractie is vrijdagochtend bijeen om over de JSF te spreken.

'Auto goed voor 20 miljard belasting'

Automobilisten hebben vorig jaar bijna twintig miljard euro betaald aan talloze vormen van verkeersbelastingen. Dat blijkt uit een jaarlijks onderzoek van brancheorganisaties RAI en Bovag. De kosten voor weggebruikers lagen daarmee een procent lager dan in 2011. Gemiddeld betaalden automobilisten vorig jaar ruim 2100 euro per voertuig.

Verreweg het meeste geld betaalden weggebruikers vorig jaar aan de rijksoverheid, die 17,6 miljard euro aan verkeersbelastingen ophaalde. Onder meer de accijns op brandstof, de bpm en btw over autoverkopen gaan naar de overheid. De fiscale bijtelling op een auto van de zaak is in de berekeningen nog niet meegenomen, aldus de brancheorganisaties.

Daarnaast betaalden automobilisten vorig jaar zo'n anderhalf miljard euro op aan motorrijtuigenbelasting. Aan gemeenten moesten zij bovendien nog eens ruim zeshonderd miljoen aan parkeergeld overmaken.

Dit jaar verwacht de overheid ruim negentien miljard euro bij weggebruikers te innen. Of dat ook lukt, is echter de vraag: vorig jaar ontving het rijk een slordige achthonderd miljoen minder dan verwacht.

De overheidsinkomsten uit wegverkeer liggen ruim hoger dan de uitgaven. Het rijk gaf vorig jaar 5,2 miljard euro uit aan verkeersvoorzieningen, een bedrag waarin ook de uitgaven aan het spoor zijn meegerekend. Dit jaar heeft de overheid daar 5,1 miljard voor geraamd.

Vijftien jaar cel voor doodsteken ex-vrouw

Een 41-jarige man die zijn ex-vrouw doodstak en zijn stiefzoon mishandelde, moet vijftien jaar de cel in. Dat heeft de rechtbank in Middelburg vrijdag bepaald. De straf is gelijk aan wat het Openbaar Ministerie had geëist.

De rechtbank acht bewezen dat de man zijn 36-jarige vrouw in 2011 met een mes in een park in het Zeeuwse Nieuwdorp ombracht. De vrouw werd 24 keer gestoken en overleed kort daarna.

De verdachte en de vrouw hadden samen drie dochters, de vrouw had al een zoon uit een eerdere relatie. Nadat het stel eind 2007 ging ontstond een langdurig conflict rond de kinderen en de bezoekregeling. Tussen 2001 en 2007 zou de man zijn stiefzoon meerdere malen hebben mishandeld. In die periode dreigde hij eveneens zijn, toen nog vrouw en stiefzoon, die in 2011 16 jaar was, te vermoorden.

Verdachte gaf eerder aan zich niets meer van de moord te kunnen herinneren door een stoornis. Daar ging de rechtbank echter niet in mee, mede omdat de man weigerde mee te werken aan psychologisch en psychiatrisch onderzoek. Vanwege de vele steken die hij de vrouw toebracht in onder meer borst, buik en rug concludeerde de rechtbank dat het zijn intentie was haar te doden.

De rechtbank legde de straf op voor doodslag. De man zou geen vooropgezet plan hebben gehad zijn ex te doden, en handelde volgens de rechtbank in een opwelling. Omdat de man zijn 'gruwelijke daad' op klaarlichte dag en in het openbaar pleegde, achtte de rechtbank de geëiste straf van vijftien jaar cel echter alsnog passend.

Terreuronderzoek naar Gouden Dageraad

De antiterreurafdeling van de Griekse politie gaat de moord op rapper Pavlos Fyssas onderzoeken. Dat heeft het ministerie van openbare orde vrijdag bekendgemaakt. De verdachte van de moord heeft gezegd lid te zijn van de extreemrechtse partij Gouden Dageraad.

De 45-jarige verdachte stak Fyssas, die ook actief was als antifascistische activist, dinsdagnacht neer. Fyssas overleed enkele uren later. De steekpartij leidde in diverse steden tot demonstraties, die in sommige gevallen uitliepen op geweld.

Behalve het moordonderzoek heeft de regering ook een dossier naar het hooggerechtshof gestuurd met misdaden die zijn gepleegd door leden van Gouden Dageraad. Minister van openbare orde Nikos Dendias wil dat de partij als geheel als criminele bende wordt vervolgd.

Aandeelhouders SNS stappen naar Europees Hof

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) sleept de Nederlandse staat voor het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. De beleggersvereniging meent dat aandeelhouders van SNS Reaal en SNS Bank ten onrechte hun waardepapier zijn kwijtgeraakt toen de bank-verzekeraar in februari genationaliseerd werd. Dat maakt de VEB vrijdag bekend.

De VEB heeft 'ernstige twijfels' of het terecht was dat minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) bij de nationalisatie gebruik maakte van de Interventiewet. De beleggersvereniging wil daarom dat de hoogte Europese rechter de wet toetst. "Onteigening van particulier eigendom is een zo vergaande inbreuk op de rechten van de burger dat een Europese toetsing geboden is", aldus VEB-voorzitter Jan Maarten Slagter.

Aandeelhouders van SNS raakten op 1 januari van dit jaar hun aandelen en obligaties van SNS Reaal en SNS Bank kwijt. In ruil daarvoor bood Dijsselbloem hen een schadevergoeding van nul euro. Als de bank was omgevallen hadden ze net zo goed niks gehad, zo redeneerde hij.

De VEB stapte daarop naar de Raad van State om de onteigening aan te vechten, maar die oordeelde dat het besluit van de minister terecht was. Ook vroegen de aandeelhouders de Ondernemingskamer te oordelen over een passende schadevergoeding voor hun onteigende waardepapier. De Ondernemingskamer besloot extra onderzoek uit te voeren, waarna de minister in hoger beroep ging.

Bijna 32.000 toeslagen verkeerd uitgekeerd

De Belastingdienst heeft deze week bijna 32 duizend toeslagen verkeerd uitgekeerd. In 28 duizend gevallen krijgen mensen te weinig uitgekeerd en in 3900 gevallen te veel. Degenen die te weinig kregen, hebben ook nog een terugvordering gehad waarin staat dat ze vijftienhonderd euro moeten terugbetalen. Dat komt door een menselijke fout, zegt een woordvoerder van de Belastingdienst.

Gemiddeld krijgen de ontvangers vijftienhonderd euro meer of minder dan de bedoeling is. Het gaat in alle gevallen om mensen die vorige maand een wijziging in hun privésituatie hebben doorgegeven. Het gaat dan om zaken als een adreswijziging, een scheiding of een huwelijk.

De fout geldt voor alle vier de toeslagen: huur, zorg, kinderopvang en het kindgebonden budget. Bij mensen die te weinig hebben gekregen, wordt de rest volgende week alsnog uitgekeerd. Zij hoeven niet op de terugvordering te reageren. Degenen die te veel hebben ontvangen, wordt gevraagd het verschil zo snel mogelijk terug te betalen. "Als ze dat niet doen, houden we het bedrag in op volgende toeslagen." Alle ontvangers krijgen een brief met uitleg en excuses. Ook is de Kamer vrijdag in een brief geïnformeerd.

De woordvoerder erkent dat 32 duizend foute toeslagen veel is, maar benadrukt dat maandelijks 8,5 miljoen mensen toeslag krijgen. Maandelijks worden zo'n 270 duizend wijzigingen doorgegeven en komen tachtigduizend nieuwe aanvragen binnen.

Voetbalclub Didam schrapt jeugdwedstrijden

Voetbalvereniging DVC '26 uit Didam heeft alle wedstrijden voor A-, B- en C-jeugdelftallen op zaterdag geschrapt. Zowel de uit- als de thuiswedstrijden gaan niet door, omdat "beide ouders van een jeugdlid van DVC '26 zijn omgekomen", zo schrijft het bestuur van de club op de site. De club doelt op de twee mensen die donderdagavond om het leven kwamen bij een explosie en brand aan de Blaak in Didam.

Ook de wedstrijden van het D1- en het E5-jeugdteam gaan niet door, omdat beide teams een directe relatie met familie van de slachtoffers hebben, aldus de club. Het bezoek van de KNVB-spelersbus, dat voor zaterdag op de agenda stond, is afgezegd.

Voetbalclub Didam schrapt jeugdwedstrijden
Voetbalclub Didam schrapt jeugdwedstrijden (Foto: ANP)

Politie gaat uit van noodlottig ongeval in Didam

Het lijkt vooralsnog aannemelijk dat de explosie in Didam is veroorzaakt door een noodlottig ongeval. "Maar voordat we daar meer over kunnen zeggen is meer onderzoek nodig", zegt een politiewoordvoerder vrijdag. Inmiddels is vast komen te staan dat de twee personen die omkwamen de vader en moeder die daar woonden zijn.

Door wat voor explosie de woning is weggevaagd, staat nog niet vast. "Het is een enorme explosie geweest en dat maakt het ook moeilijk te achterhalen wat er precies is gebeurd", zegt de woordvoerder.

De ontploffing deed zich rond 20.00 uur voor in de woning aan De Braak, een straat langs de A12 in een buitengebied in het Gelderse dorp. Na de explosie brak brand uit maar het vuur was snel onder controle. De brandweer ging daarna met behulp van graafmachines op zoek naar de bewoners.

De twee kinderen van de slachtoffers waren niet thuis. De jongens van 17 en 19 jaar waren naar een voetbaltraining.

Rookverbod in Engelse gevangenissen

De Britse regering is van plan een rookverbod in te voeren in alle gevangenissen in Engeland en Wales. Een dergelijk verbod lijkt een recept voor onrust in de detentiecentra. Dit meldt de Londense Times vrijdag.

Een eerste proef, waarbij echt nergens in het gevangeniscomplex mag worden gerookt, ook niet op de luchtplaats, gaat in het voorjaar van start in een aantal gevangenissen in het zuidwesten van het land. Daarna zal het verbod langzaam maar zeker in de overige gevangenissen worden ingevoerd.

Volgens de jongste beschikbare cijfers rookt rond de tachtig procent van de 84.300 gedetineerden. Tot het rookverbod is besloten om schadeclaims voor te zijn van gevangenispersoneel dat in het geweer komt tegen passief roken.

'Slavendrijver' moet vijf jaar cel in

Een Bulgaar moet vijf jaar de gevangenis in voor mensenhandel. Dat heeft de rechtbank in Utrecht vrijdag bepaald. Het Openbaar Ministerie, dat hem een 'slavendrijver' noemde, had zes jaar cel geëist.

De 49-jarige man dwong drie vrouwen in de prostitutie. Met een van de vrouwen ging hij een relatie aan. De man maakten de vrouwen van hem afhankelijk en maakte misbruik van die situatie, oordeelt de rechtbank. Hij leefde van het geld dat de vrouwen verdienden.

De Bulgaar ging volgens justitie gewetenloos om met de vrouwen. Zo heeft hij de vrouw met wie hij een relatie had aan de kant gezet, omdat ze een drugsverslaving had en te weinig verdiende. De Bulgaar werd in 2002 al veroordeeld voor vrouwenhandel.

Film over Tupac volgend jaar opgenomen

De film over het leven van rapper Tupac Shakur wordt volgend jaar opgenomen in Atlanta. Dat hebben twee Amerikaanse filmmaatschappijen donderdag bekendgemaakt. Al jaren zijn er plannen om een biopic over Tupac te maken.

Shakur werd in 1996 op 25-jarige leeftijd doodgeschoten in Las Vegas. De moord is nooit opgelost. In de jaren negentig waren Shakur en Biggie Smalls, ook wel The Notorious B.I.G. genoemd, de iconen van de tweekamp tussen de rappers van de Amerikaanse oostkust en de westkust. Smalls werd in 1997 doodgeschoten.

Tupacs moeder Afeni is als uitvoerend producent betrokken bij het project. Wie de film gaat regisseren en wie de hoofdrol gaat spelen is nog onduidelijk.

Cocu spaarde Park, Schaars voor 'Ajax'

PSV begon donderdag met een gewijzigde opstelling tegen het Bulgaarse Ludogorets. Trainer Phillip Cocu had de wedstrijd tegen Ajax van zondag al in het achterhoofd. In plaats van Ji-Sung Park en Stijn Schaars, qua leeftijd de nestors van het team, begonnen Zakaria Bakkali en Oscar Hiljemark aan de wedstrijd tegen Ludogorets. Zij konden niet voorkomen dat PSV met 2-0 onderuit ging tegen de Bulgaarse kampioen.

Cocu hield rekening met de houdbaarheid van Park en Schaars door ze op de bank te zetten. "Je kijkt naar belastbaarheid, wedstrijden die ze gespeeld hebben om optimaal te renderen en te spelen. Soms houden we een speler erbuiten om hem te sparen", vertelde hij op de persconferentie vrijdagmiddag.

De oefenmeester van PSV vindt niet dat het ontbreken van Schaars en Park in de basisopstelling oorzaak is van de nederlaag. "Je moet op een langere termijn denken en daar moet je keuzes in maken. Ik vind dat alle spelers capabel zijn. Je verliest als team, niet door één of twee spelers."

In de voorhoede werden de kansen niet afgemaakt door PSV. Spits Tim Matavz kwam dit seizoen slechts twee keer tot scoren, tegen Zulte Waregem en tegen AC Milan. Geen reden voor paniek, vindt Cocu. "Ik heb niet zo zeer zorgen. Maar ik was wel te spreken over Tim gisteren. Zijn aanspeelbaarheid, beweeglijkheid en diepte. Hij heeft een paar kansen gehad, maar ik snap wel dat het voor een spits beter is als je scoort. Het functioneren binnen het elftal staat voorop. Uiteindelijk moet dat rendement opleveren."

Ook Adam Maher is nog niet op het niveau waarop hij bij AZ speelde. "Hij begint steeds beter in zijn spel te komen. Hij moet nog wel even het systeem aanleren en met andere spelers samenspelen. Maar hij is een winnaar."

Voor de positie van linksback geeft Cocu zichzelf zondag meer keuze. Jetro Willems moest donderdag afhaken met een blessure, waardoor Abel Tamata wordt weggehaald bij Jong PSV. "Het is even afwachten met Jetro Willems. We moeten hem testen op de training en zien of we hem kunnen inzetten. Abel Tamata speelt niet bij Jong PSV omdat hij anders niet inzetbaar is voor ons."

Sandra Bullock krijgt award voor rol in Gravity

Sandra Bullock krijgt volgende maand de Hollywood Actress Award uitgereikt tijdens de zeventiende editie van de Hollywood Film Awards in Los Angeles. Dat meldde The Hollywood Reporter gisteren.

De 49-jarige actrice krijgt de prijs voor haar hoofdrol in de film Gravity. In de sciencefictionfilm speelt ze een astronaut die samen met een collega, gespeeld door George Clooney, is gestrand in de ruimte na een ongeluk op hun ruimtestation. Volgens de oprichter en directeur van de Hollywood Film Awards, Carlos de Abreu, leverde de actrice 'uitzonderlijk werk' in Gravity. ''Ze draagt de film grotendeels alleen'', verklaart De Abreu. "Ze levert verbluffend en emotioneel gelaagd acteerwerk waarmee ze opnieuw etaleert waarom ze wordt gezien als een van Hollywoods populairste en meest gewaardeerde actrices."

Sandra Bullock brak in 1994 door in de film Speed van Jan de Bont. Sindsdien speelde ze hoofdrollen in talloze blockbusters. In 2012 won ze een Oscar voor haar hoofdrol in The Blind Side.

De Hollywood Film Awards worden op 21 oktober uitgereikt. Actrices als Angelina Jolie, Penelope Cruz en Charlize Theron mochten de Actress Award eerder in ontvangst nemen.

Feyenoord nog zonder Bakkal tegen Utrecht

Otman Bakkal behoort nog niet tot de selectie van Feyenoord voor de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht van zondag. De 28-jarige middenvelder, die maandag voor de rest van dit seizoen werd vastgelegd, is nog niet wedstrijdfit. Op Jordy van Deelen na beschikt trainer Ronald Koeman verder over een complete groep.

"Otman heeft in januari zijn laatste wedstrijd gespeeld en pas drie trainingsdagen achter de rug", zei Koeman vrijdag op de website van de Rotterdammers. "Dan is het logisch dat hij nog niet klaar is voor deze wedstrijd." Feyenoord staat na zes speelronden slechts twaalfde in de Eredivisie met zeven punten, één minder dan Utrecht.

Bij de domstedelingen maken doelman Robbin Ruiter en aanvaller Cedric van der Gun mogelijk hun rentree. Beide spelers zijn hersteld van blessures en hebben deze week volledig meegetraind. In hoeverre zij wedstrijdfit zijn, is nog de vraag.

Trainer Jan Wouters moet het in ieder geval nog stellen zonder de geblesseerden Adam Sarota, Edouard Duplan en Jacob Mulenga.

Bram Moszkowicz schrijft trilogie thrillers

Bram Moszkowicz is bezig met een trilogie van thrillers. "Ik ga een thriller schrijven, inderdaad. En dat wordt een drieluik", zegt de voormalige advocaat tegen zakenblad Quote. De titel van het eerste boek wordt Maffiamaat of Maffiamaatje.

De 53-jarige Moszkowicz schrijft de spannende boeken samen met schrijver en goede vriend Leon de Winter. "Het eerste deel doe ik, het tweede deel doet Leon, en het derde doen we samen."

De voormalige advocaat wil nog niet te veel kwijt over het verhaal. "Het is nog in ontwikkeling, dus ik kan u er niet alles over vertellen. Maar de hoofdpersoon is een advocaat die geen advocaat meer mag zijn, verhuist naar het platteland en een juridisch adviseurschap begint."

In hoeverre de spannende boeken autobiografisch zijn, wil Moszkowicz nog niet verklappen. "Laat ik het zo zeggen: er zit van alles in." Moszkowicz sleepte Jort Kelder in 2007 nog voor de rechter omdat Kelder hem een maffiamaatje noemde. Het gerechtshof besloot dat de journalist en presentator Moszkowicz niet meer zo mocht noemen.

De voormalige advocaat was tijdens zijn carrière de raadsman van onder anderen Willem Holleeder, de Surinaamse president Desi Bouterse en bij het spraakmakende proces van Geert Wilders. Moszkowicz werd vorig jaar van het tableau geschrapt, wat betekent dat hij het vak van advocaat nooit meer mag uitoefenen.

Hersenetende amoebe in watervoorziening Louisiana

De watervoorziening in St. Bernard Parish in de Amerikaanse staat Louisiana is besmet met Naegleria fowleri, ook wel bekend als de hersenetende amoebe. En hoewel de autoriteiten zeggen dat de kans op besmetting zeer klein is, zijn de prijzen van flessenwater gigantisch gestegen en zijn sommige mensen zelfs bang om te douchen.

De paniek brak uit nadat op 12 september was vastgesteld dat de amoebe aanwezig was in de watervoorraad. Een 4-jarig jongetje overleed in augustus na een bezoek aan St. Bernard Parish.

Experts benadrukken dat mensen alleen besmet kunnen raken via een kleine opening in een bot in de schedel, in de buurt van de ogen. In 2011 raakten twee mensen besmet, beiden doordat ze hun neus hadden uitgespoeld met kraanwater. Maar de angst zit er goed in bij mensen. "Wat betreft douchen of een bad nemen hebben we geen andere keus", zegt Debbie Sciortino. "Maar ik drink het niet, ik geef het niet aan mijn honden en ik kook er ook niet mee."

Het departement van volksgezondheid in Louisiana doet er alles aan om de 'mythes en geruchten' over de amoebe te corrigeren. Zo denken veel mensen dat het niet veilig is om het kraanwater te drinken. Onterecht, zeggen epidemiologen. Maagzuur, hoge temperaturen en chloor zijn dodelijk voor de amoebe.

Het is overigens een raadsel hoe de Naegleria in de watervoorziening is terechtgekomen en onderzoekers denken dat de oorzaak wellicht nooit zal worden achterhaald.

Illegaal Kuifje-album brengt 17 mille op

Het Kuifje-album Tintin et Milou en Amérique uit 1939 heeft tijdens een veiling bij Catawiki 17.000 euro opgebracht. Het in Frankrijk uitgegeven stripboek is het eerste illegale album over Kuifje ooit, omdat tekenaar Hergé geen toestemming voor de uitgave had gegeven. Dat heeft het veilinghuis voor verzamelaars vrijdag meegedeeld.

Kenners denken dat van deze Franse editie niet meer dan 2000 exemplaren zijn gedrukt. Dat maakt het tot een van de zeldzaamste Kuifje-albums. Volgens veilingmeester Patrick Vranken was het geveilde exemplaar ,,niet eens in heel mooie staat" maar is het uiterst zeldzaam.

Illegaal Kuifje-album brengt 17 mille op
Illegaal Kuifje-album brengt 17 mille op (Foto: ANP)

Jan Kruis viert 80e verjaardag met glossy

Tekenaar Jan Kruis viert zijn 80e verjaardag met een eenmalige uitgave van een glossy die zijn naam draagt. Hij signeert de honderd pagina's dikke uitgave zaterdagmiddag tijdens de presentatie in het Stripmuseum in Groningen. Dat heeft uitgever Personalia vrijdag bekendgemaakt.

De geestelijke vader van de strips Jan, Jans en de kinderen en de Rode Kater tekende onder meer een parodie op zijn eigen werk: Jan, Jan en de kinderen. Verder staan in de Jan Kruis Glossy onder meer een column van cabaretier Bert Visscher en stripbijdragen van Donald Duck, Suske & Wiske en de Familie Doorzon, alsmede een 'kruisverhoor' door Frank Evenblij.

Kruis tekende de strip Jan, Jans en de kinderen voor de Libelle en hield dat bijna 30 jaar vol met een wekelijkse bijdrage. Hij ging in 1999 met pensioen.

Jan Kruis viert 80e verjaardag met glossy
Jan Kruis viert 80e verjaardag met glossy (Foto: ANP)

Uitslag eerste vrije training Singapore

Lewis Hamilton heeft de snelste tijd gereden in de eerste vrije training voor de Grand Prix van Singapore. De Brit snelde in zijn Mercedes naar een tijd van 1.47,055 waarmee hij de Red Bulls van Mark Webber en Sebastian Vettel voorbleef.

De training in de straten van Marina Bay Area begon rustig, maar naarmate er meer coureurs de baan op kwamen werd de het circuit sneller en ging het sneller en sneller. Giedo van der Garde raakte even de muur die dit weekend een stuk dichterbij staat dan op veel andere circuits.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 Lewis Hamilton Mercedes 1:47.055 - 20
2 Mark Webber Red Bull 1:47.420 0.365 20
3 Sebastian Vettel Red Bull 1:47.885 0.830 19
4 Nico Rosberg Mercedes 1:48.239 1.184 23
5 Kimi Räikkönen Lotus 1:48.354 1.299 18
6 Romain Grosjean Lotus 1:48.355 1.300 12
7 Fernando Alonso Ferrari 1:48.362 1.307 21
8 Sergio Perez McLaren 1:49.267 2.212 20
9 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 1:49.348 2.293 23
10 Esteban Gutierrez Sauber 1:49.355 2.300 21
11 Pastor Maldonado Williams 1:49.481 2.426 20
12 Felipe Massa Ferrari 1:49.493 2.438 16
13 Valtteri Bottas Williams 1:49.510 2.455 21
14 Jenson Button McLaren 1:49.608 2.553 20
15 Paul di Resta Force India 1:49.887 2.832 18
16 Adrian Sutil Force India 1:50.092 3.037 20
17 Nico Hulkenberg Sauber 1:50.222 3.167 17
18 Daniel Ricciardo Toro Rosso 1:50.757 3.702 16
19 Jules Bianchi Marussia 1:52.359 5.304 16
20 Max Chilton Marussia 1:52.673 5.618 15
21 Giedo van der Garde Caterham 1:52.920 5.865 24
22 Charles Pic Caterham 1:53.647 6.592 23

Diplomatiek steekspel rond Israël bij IAEA

Lidstaten van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) hebben vrijdag een Arabische resolutie verworpen die Israël bekritiseerde over zijn vermoedelijke kernwapens. De westerse landen wonnen daarmee in het diplomatieke steekspel.

De Arabische staten hadden de resolutie tijdens de jaarvergadering van het IAEA ingediend uit frustratie over het almaar uitstellen van een internationale conferentie om het Midden-Oosten kernwapenvrij te maken.

De resolutie, waarin zorgen werden geuit over de "nucleaire slagkracht" van Israël, werd met 51-43 verworpen.

Diplomatiek steekspel rond Israël bij IAEA
Diplomatiek steekspel rond Israël bij IAEA (Foto: ANP)

Cate Blanchett maakt regiedebuut met Het Diner

Cate Blanchett gaat haar regiedebuut maken met de Engelstalige verfilming van de roman Het Diner van Herman Koch. Dat melden meerdere Amerikaanse media. Of de 44-jarige Australische actrice ook een rol in de film gaat spelen is nog onduidelijk. Vooralsnog heet de Engelstalige film simpelweg The Dinner, evenals het naar het Engels vertaalde boek.

De verfilming is de nieuwste pluim in de hoed van Koch. Zijn boek uit 2009 haalde al de bestsellerlijsten in de Verenigde Staten en is het meest vertaalde Nederlandse boek ooit. Het Diner gaat over twee echtparen die samen gaan dineren om de problemen van hun kinderen te bespreken. Als echter duidelijk wordt dat een van hen een misdaad heeft begaan, wordt hun loyaliteit op de proef gesteld en dringt de vraag zich op hoe ver een ouder mag gaan om zijn kind te beschermen.

De Nederlandse verfilming van Menno Meyes ging deze week in première op het filmfestival van Toronto en werd positief ontvangen. Daan Schuurmans, Kim van Kooten, Jacob Derwig en Thekla Reuten spelen de hoofdrollen.

Blanchett is momenteel in de Nederlandse bioscopen te zien in de tragikomedie Blue Jasmine van Woody Allen. Hierin speelt zij de hoofdrol van een rijke vrouw die door het faillissement van haar man moet aankloppen bij haar zus, die zij tot dan toe verguisde. De actrice wordt getipt als een van de kandidaten voor een Oscarnominatie voor beste actrice. Ze won het gouden beeldje al in 2004 voor haar rol als Katharine Hepburn in The Aviator.

Ook oud-PVV'er wil burgemeester Utrecht worden

Ook voormalig PVV-Kamerlid Jhim van Bemmel heeft gesolliciteerd naar het burgemeesterschap van Utrecht. Dat meldt hij vrijdag op Twitter. Op de vraag van een volger of hij serieus is, antwoordt hij 'altijd!'.

Van Bemmels tijd in de Kamer verliep niet geruisloos. Hij raakte in 2010 in opspraak toen bleek dat hij in 2006 was veroordeeld voor valsheid in geschrifte en dat niet had gemeld aan zijn toenmalige politiek leider Geert Wilders. Die ontnam hem daarop een deel van zijn taken.

Vorig jaar splitste Van Bemmel zich af van de PVV, nadat hem duidelijk werd dat hij na de verkiezingen niet voor de PVV in de Kamer kon terugkeren. Later schreef hij het boek boek Wilders' Ring van Discipelen, Angst en Wantrouwen als Bouwstenen van een Politieke Partij, waarin hij onder meer beweert dat Wilders het Catshuisoverleg liet klappen om wraak te nemen op Hero Brinkman, die de partij had verlaten.

Wilders zou hebben aangenomen dat Brinkman met zijn partij DPK nul zetels haalt als snel nieuwe verkiezingen worden gehouden, wat ook gebeurde. Wilders deed het verhaal van Van Bemmel af als 'grote onzin'.

Eerder in de ochtend twitterde zanger en presentator Henk Westbroek al dat hij een gooi doet naar het burgemeesterschap. Het AD schreef vrijdag op basis van ingewijden dat voormalig FNV-voorzitter Agnes Jongerius ook heeft gesolliciteerd. Een andere veelgenoemde naam is Jan van Zanen, de burgemeester van Amstelveen. De VVD'er was eerder wethouder in Utrecht.

Aleid Wolfsen vertrekt eind dit jaar na zes jaar burgemeesterschap bij de gemeente. Belangstellenden die hem willen opvolgen kunnen hun sollicitaties tot en met zondag insturen.

Jan Decleir officieel bij groten der aarde

Jan Decleir mag zich vanaf vrijdagavond officieel onder de grote acteurs scharen. De 67-jarige Vlaming krijgt dan op het festival Film by the Sea in Vlissingen de Grand Acting Award, die wordt uitgereikt aan acteurs die volgens de festivalorganisatie zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de filmindustrie. Eerder ontvingen Morgan Freeman, Sir Ben Kingsley, Michael Nyqvist en Stanley Tucci deze prijs.

Decleir is veelvuldig op het toneel te zien geweest, waar hij werkte bij de Internationale Nieuwe Scène, een Vlaams theatergezelschap dat van 1973 tot 1997 bestond. Het gezelschap voerde ook het stuk Mistero Buffo ('Komisch Mysterie') van de Italiaanse schrijver Dario Fo op. Hun versie uit 1972 staat bekend als een van de beste en belangrijkste Vlaamse theaterproducties. Ook was Decleir jarenlang te zien in zijn productie van Obscene Fabels, ook van Fo.

De acteur was ook veelvuldig te zien op televisie, waarmee hij doorbrak bij het grote publiek. Zijn beroemdste tv-rol is zonder meer die van Sil de Strandjutter in de gelijknamige serie uit 1976, gebaseerd op het boek van Cor Bruijn.

Maar de meeste bekendheid verwierf Decleir met zijn werk als filmacteur. In 1967 maakte hij zijn filmdebuut met de tv-film Heeft Geleden Onder Pontius Pilatus, waarin hij de rol van Judas speelde. De rol van de harteloze deurwaarder Dreverhaven in de boekverfilming Karakter van Mike van Diem uit 1997 leverde hem een Gouden Kalf en een Grolsch Film Award op tijdens het Nederlands Film Festival. Ook in Frankrijk en België werd Decleir voor de rol onderscheiden. Als klap op de vuurpijl won de film de Oscar voor beste niet-Engelstalige film.

De afgelopen jaren was Decleir ook te zien in breed gewaardeerde films als Loft, Smoorverliefd en Nova Zembla. Laatstgenoemde, de eerste Nederlandse film die volledig in 3D werd uitgebracht, ontving in 2011 het Gouden Kalf voor beste Nederlandse speelfilm.

Decleir mag dan vrijdag in Vlissingen in het zonnetje worden gezet, de Vlaming was niet altijd te porren voor het in ontvangst nemen van prestigieuze prijzen. Zo weigerde hij in 2011 de Gouden Erepenning van het Vlaams Parlement. De acteur liet toen weten geen behoefte te hebben aan een dergelijke prijs. "Die uitreikingen vind ik totaal onbelangrijk", verduidelijkte hij in een reactie aan Belgische krant De Standaard. "Ze worden georganiseerd door politici - ik zie die mensen nooit in het theater of op premières, buiten een paar uitzonderingen die de regel bevestigen."

In 2011 ontving Decleir van de Universiteit Antwerpen een eredoctoraat. In mei aanvaardde hij de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Algemene Culturele Verdienste.

De 13e editie van Film By the Sea duurt nog tot en met zaterdag.

Producent Bruckheimer en Disney uit elkaar

Producent Jerry Bruckheimer en The Walt Disney Studio hebben besloten hun samenwerking volgend jaar te beëindigen. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. Ze zorgen samen voor immense successen als de Pirates of the Caribbean-films en National Treasure voor Disney, en Con Air, Armageddon en The Rock voor Touchstone, ook van Disney.

Bruckheimer wil zich richten op meer duistere en volwassen films terwijl Disney zich wil blijven concentreren op de merken Disney, Pixar, Marvel en Lucasfilm. Overigens blijven Disney en Bruckheimer wel samenwerken aan nieuwe Pirates-films, waarvan de vijfde, Dead Men Tell No Tales, staat gepland voor 2016.

De beslissing heeft niets te maken met de dure flop The Lone Ranger van deze zomer, zegt Bruckheimer. "Het gaat niet om The Lone Ranger. Het gaat erom dat we beiden een ander soort films willen maken, naast de Pirates-films. Ik heb talloze gesprekken gehad om Touchstone nieuw leven in te blazen, maar dat heeft nergens toe geleid." Touchstone is een submerk van Disney dat wordt gebruikt om rauwere films in de markt te zetten.

Beide partijen laten weten met grote voldoening terug te kijken op de samenwerking, die ruim twintig jaar heeft geduurd en 27 films heeft opgeleverd. "Het was een langdurige relatie met hoogte- en dieptepunten. Jerry is een van de beste producenten en we hebben samen gigantische successen gekend", zegt Disney-topman Alan Horn. "Onze films spreken voor zichzelf", zegt Bruckheimer.

Griekse skiër eerste drager olympische vlam Sochi

Een 18-jarige Griekse skiër is uitverkoren om als eerste de fakkel te dragen op weg naar de Olympische Winterspelen in Sochi. Dat liet het internationaal olympisch comité IOC vrijdag weten. De tocht van Ioannis Antoniou begint op 29 september nadat het vuur traditioneel in het Griekse Olympia is ontstoken.

Antoniou maakt sinds 2011 deel uit van het skiteam van Griekenland. Hij hoopt zich te kwalificeren voor de Spelen in de Russische badplaats.

De vlam bereikt Rusland op 7 oktober. Daar begint een binnenlandse reis over 65 duizend kilometer, de langste in de historie van de Winterspelen. Meer dan veertienduizend lopers zullen de fakkel op de route dragen. Het evenement in Sochi begint 7 februari en duurt tot en met de 23e.

Wilbert Gieske te horen in animatiefilm Planes

Wilbert Gieske leent zijn stem aan de Nederlandse versie van de animatiefilm Planes. De 67-jarige acteur, vooral bekend van zijn rol als Robert Alberts in de soap GTST, spreekt de stem in van Colin Koppeling, een vliegtuig dat vanuit de lucht verslag doet van alle wedstrijden van sportkanaal Racing Sports Networks. Dat laat producent Disney Benelux weten aan Novum Nieuws.

Eerder werd bekend dat ook astronaut André Kuipers en cabaretier Pieter Derks personages inspreken.

Planes is het officieuze vervolg op de Cars-films en gaat over het simpele besproeiingsvliegtuigje Dusty, dat dolgraag wil meedoen aan de prestigieuze Wings Around the Globe. Het is Colin Koppeling die verslag doet van deze luchtrace rond de wereld. Dusty moet echter wel eerst zijn hoogtevrees zien te overwinnen. Planes draait vanaf 9 oktober in de Nederlandse bioscoop.

Bosz zet Reis uit Vitesse-selectie

Jonathan Reis is uit de selectie van Vitesse gezet. De 24-jarige Braziliaan moet zich voorlopig bij de beloften melden. "Als iemand zich buiten het team plaatst, dan grijp ik in. Dat heb ik nu dus gedaan", legt trainer Peter Bosz vrijdag uit aan De Gelderlander.

Over de duur van de terugplaatsing kan Bosz niets zeggen. "Hij moet hard werken en dan zien we wel weer." De aanvaller kwam in het verleden al diverse malen in opspraak, onder meer in zijn PSV-tijd wegens cocaïnegebruik en een auto-ongeluk, maar volgens de oefenmeester staat dat er los van.

Reis kwam dit seizoen tot dusver vier keer in actie voor Vitesse, waarin hij één keer scoorde. De Arnhemse club neemt het zondag in eigen huis op tegen koploper PEC Zwolle.

Familie beboet voor jihadshirt kleuter

De moeder en oom van een Frans 3-jarig jongetje dat vorig jaar een 'jihadshirt' droeg op school, krijgen daarvoor een fikse boete en een voorwaardelijke celstraf. Dat heeft de rechter in Nîmes vrijdag besloten.

Op zijn shirt stond aan de ene kant 'ik ben een bom' en aan de andere kant zijn naam, 'jihad' (heilige oorlog) en 'geboortedatum: 11 september'.

Moeder Bouchra B. moet een boete van 2000 euro betalen. Trekt ze haar zoontje nog eens een dergelijk shirt aan, dan moet ze een maand de gevangenis in. Haar broer Zeyad B. moet 4000 euro neertellen en kreeg een voorwaardelijke celstraf van 4 maanden opgelegd.

Volgens het tweetal was het shirt een grapje en heeft de opdruk niets te maken met de aanslagen in de Verenigde Staten op 11 september 2001.

Räikkönen niet in staking om salarisachterstand

Kimi Räikkönen is niet van plan Formule 1-races over te slaan vanwege zijn salarisdispuut met Lotus. De 33-jarige Fin gaat ervan uit dat het probleem wordt opgelost. Raikkonen liet donderdag weten dat hij vertrekt bij Lotus, omdat hij zijn salaris niet krijgt. Volgend jaar komt hij uit voor Ferrari.

"Ik hoop en geloof dat ik het geld nog zal krijgen", vertelde de wereldkampioen van 2007 in Singapore, waar dit weekeinde de Grand Prix op het programma staat. "Ik heb er geen belang bij om niet te rijden. Ik race omdat ik het leuk vind. Het zou de situatie bovendien niet verbeteren."

Cannondale-renner Agostini betrapt op doping

Cannondale-renner Stefano Agostini is voorlopig geschorst vanwege een positieve dopingtest. De 25-jarige Italiaan is betrapt bij een controle buiten de wedstrijden om op 21 augustus, liet de internationale wielerunie UCI vrijdag weten.

De zaak zal behandeld worden door de Italiaanse wielerbond. Dan moet duidelijk worden of Agostini definitief wordt geschorst. De renner mag nog een contra-expertise aanvragen.

Agostini is sinds vorig jaar prof bij Cannondale. In 2010 werd hij Italiaans kampioen bij de beloften.

Awesomenauts haalt $400.000 op met crowdfunding

Het uit ons eigen kikkerlandje afkomstige Ronimo Games heeft bij het concluderen van hun Kickstarter-campagne in totaal ruim $400.000 dollar opgehaald. Met het geld gaat het bedrijf de ontwikkeling van de Awesomenauts-expansion Awesomenauts: Starstorm financieren.

Het totale bedrag dat het bedrijf met Kickstarter heeft opgehaald komt neer op $345,835. Omdat Kickstarter echter alleen credit card betalingen ondersteunt, heeft het bedrijf ook een eigen pagina geopend waar mensen donaties via PayPal kunnen doen. Het gecombineerde bedrag van die twee komt uit op zo'n $408.000 dollar.

Hoewel de Kickstarter inmiddels gesloten is, blijft de Paypal pagina nog íets langer open. Het volgende doel staat namelijk op $415.000 dollar. Als Ronimo dat doel behaald, belooft het een vijfde personage en een derde liedje te maken. Zoals als het er nu echter naar uitziet, gaat de expansion uitkomen met vier nieuwe personages, een nieuwe map, twee nieuwe liedjes en een 'full spectator mode and replay system'.

Awesomenauts

Vrouw naait meisje met voorbinddildo

Een 15-jarig meisje uit Hampton, in de Amerikaanse staat Virginia, is driedubbel genaaid. Niet alleen bleek haar nieuwe liefde zes jaar ouder te zijn dan zij, het bleek ook nog eens een vrouw. De gemeenschap gebeurde dan ook niet met een vleesstaaf, maar met een voorbinddildo.

De politie rukte maandagmiddag massaal uit naar het plaatselijke bos. Er was namelijk iemand duidelijk in paniek. Ze troffen er naast het 15-jarige meisje een tweede persoon aan, die zich voordeed als een even oude knul genaamd Seth Walker.

Bromsnor had echter al gauw door dat Walker geen jongen was, maar een volwassen vrouw. "Deze persoon is namelijk Stephanie Griffith, een 21-jarige vrouw", zo laat de politie weten. "Tevens is vastgesteld dat zij op vrijwillige basis seks heeft gehad met het 15-jarige meisje, in het bos en tal van andere locaties."

De geile jongedame blijft voorlopig vastzitten. Zij wordt beschuldigd van seksueel misbruik, tegennatuurlijke misdaad en het doorboren van een minderjarige.

Steeds minder patiënten halen griepvaccinatie

Terwijl steeds meer mensen een verhoogd risico op griep lopen, blijft het aantal dat een griepvaccinatie haalt dalen. Van de risicopatiënten liet vorig jaar 62 procent zich vaccineren. In 2011 was dat nog 66 procent, concludeert het UMC St Radboud in een onderzoek in opdracht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

De daling is het scherpst bij de 60- tot 65-jarigen. In 2008 liet nog bijna twee derde zich vaccineren. Vorig jaar was dat nog maar de helft.

Griep kan volgens het ziekenhuis bij een derde van de Nederlanders ernstige gevolgen hebben omdat ze bijvoorbeeld kampen met hartziekten, diabetes, nierziekten of luchtwegaandoeningen. Deze mensen worden ieder jaar uitgenodigd voor een gratis griepprik.

Van diabetespatiënten liet 76 procent zich vorig jaar vaccineren, daarna volgen de patiënten met hart- en vaataandoeningen (driekwart). Van de mensen met longaandoeningen liet twee derde zich vaccineren.

Voor het onderzoek werden gegevens van ruim 222 duizend patiënten geanalyseerd.

Grote brand in dok Botlekgebied

In een boortoren die in een dok in het Botlekgebied ligt, heeft vrijdagochtend een grote brand gewoed. In eerste instantie kwam veel zwarte rook vrij, die tot in de wijde omtrek was te zien. De rook trok volgens een brandweerwoordvoerder al snel weg.

Bij de brand hebben twee werknemers lichte brandwonden opgelopen, een derde werknemer ademde te veel rook in. Aanvankelijk werd een persoon, die mogelijk in de zestig meter hoge toren zat, als vermist opgegeven. Maar inmiddels is al het personeel terecht.

De brand brak rond 09.00 uur uit en was een uur later onder controle. Het nablussen kan volgens de woordvoerder nog enige tijd duren.

De brand in de boortoren in het dok aan de Professor Gerbrandyweg ontstond waarschijnlijk door een gaslek. "Maar dat staat nog niet vast", aldus de brandweerwoordvoerder.

Consumenten geven opnieuw minder uit

Nederlandse consumenten hebben in juli 2,2 procent minder uitgegeven dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek vrijdag bekend. De krimp is iets minder sterk dan in juni, toen huishoudens 2,6 procent minder besteedden.

De bestedingen van consumenten liggen nu al twee jaar onafgebroken lager in vergelijking met het jaar ervoor. Opnieuw bespaarden huishoudens in verhouding het meeste op duurzame goederen, zoals auto's, koelkasten en bankstellen. De uitgaven daarin liepen in juli met 7,5 procent terug. De krimp is wel lichter dan in juni, toen bijna tien procent minder werd uitgegeven aan duurzame goederen.

Huishoudens bespaarden vooral op een nieuwe auto in vergelijking met een jaar eerder. Dat komt ook omdat veel consumenten vorig jaar vanwege nieuwe belastingmaatregelen voor 1 juli nog snel een nieuwe auto aanschaften, waardoor de autoverkoop dit jaar tegenvalt.

De consumptie van voedings- en genotsmiddelen kromp in juli minder sterk, met 0,7 procent. Aan diensten hebben huishoudens 0,4 procent minder besteed in vergelijking met juli 2012.

Glennis Krijs wint weer bij Buma NL Awards

Glennis Krijs is weer uitgeroepen tot beste zangeres tijdens de Buma NL Awards. "Wow, superblij mee en alweer voor de vierde keer", twitterde Glennis. "Dankjewel allemaal." Django Wagner werd gekroond tot beste zanger.

De prijs voor beste auteur ging naar Waylon van der Heijden en Henk Bernard werd uitgeroepen tot grootste talent. René Froger werd onderscheiden voor zijn videoclip bij het nummer Daar Sta Je Dan 2013 en Jannes kreeg de prijs voor beste liveact. André Hazes won postuum de Lifetime Achievement Award.

Eerder werd al bekend dat Jan Smit de Sena Entertainment Award had gewonnen, de prijs voor bewezen diensten in de Nederlandse muziek. Het nummer Julia van Nick & Simon werd uitgeroepen tot beste single.

De Buma NL Awards worden elk jaar uitgereikt. De registratie van de awardshow wordt op 2 en 28 september uitgezonden in het programma Nederland Muziekland op SBS6.

32 landen in de race voor organisatie EK 2020

De UEFA heeft bekendgemaakt dat 32 landen zich hebben aangemeld om een speelstad te mogen leveren voor het Europees kampioenschap van 2020. De KNVB heeft Amsterdam naar voren geschoven. Het EK van 2020 wordt door heel Europa gespeeld om het zestigjarig bestaan van het Europees kampioenschap te vieren. 

Alle landen die nog in de race zijn hebben tot 25 april 2014 om hun definitieve biedingsdossier naar de UEFA te sturen. In totaal zijn er twaalf pakketten met drie groepswedstrijden en één knouk-out wedstrijd uit de achtste of kwartfinale. Daarnaast is er een finalepakket met de halve finales en finale. Per land zal er maximaal één stad worden gekozen. In totaal wordt het EK dus in dertien landen gehouden. 

"We zijn trots dat er binnen de bonden zoveel interesse is", aldus voorzitter Michel Platini van de UEFA. September volgend jaar wordt duidelijk welke dertien steden het Europees kampioenschap mogen organiseren. 

Complete lijst van landen en steden

Land Steden
Armenië Yerevan
Azerbeidzjan Baku
België Brussel
Bulgarije Sofia
Denemarken Kopenhagen
Duitsland München
Engeland Londen
Finland Helsinki
Frankrijk Lyon
Griekenland Athene
Hongarije Budapest
Ierland Dublin
Israel Jerusalem
Italië Rome of Milaan
Kazachstan Astana
Kroatië Zagreb
Macedonië Skopje
Nederland Amsterdam
Oekraïne Kiev of Donesk
Polen Warschau of Chorzów
Portugal Lissabon or Porto
Roemenië Boekarest
Rusland St. Petersburg
Schotland Glasgow
Servië Belgrado
Spanje Madrid, Barcelona, Bilbao of Valencia
Tsjechië Praag
Turkije Istanbul
Wales Cardiff
Wit-Rusland Minsk
Zweden Solna
Zwitserland Basel

Britney Spears begrijpt Miley Cyrus

Britney Spears kan zich goed verplaatsen in Miley Cyrus. "Ik kan me nog herinneren dat ik zo oud was en dat mijn carrière net op gang kwam", vertelt de 31-jarige zangeres aan Amerikaanse entertainmentprogramma Extra. "Toen deed ik ook controversiële dingen."

Miley kreeg de afgelopen tijd veel kritiek te verduren. Zo zorgde haar optreden tijdens de MTV Video Music Awards, waarbij ze in bikini twerkte, voor veel commotie. Ook vielen mensen over haar videoclip Wrecking Ball, waarin ze naakt op een sloopkogel zit. Volgens Spears is de 20-jarige Cyrus een goede artiest. "Ze is vurig, ze is echt een brok energie."

Spears denkt dat dit het juiste moment is in de carrière van Cyrus om uit de band te springen. "Dit is de tijd om je te onderscheiden en je artistieke kant te laten zien." Britney Spears zorgde zelf ook vaak voor commotie rond haar optredens. Zo zoende ze met Madonna tijdens de MTV Video Music Awards in 2003.

[WK] Mouris in selectie Greenedge

Jens Mouris doet met Orica-Greenedge mee aan het WK ploegentijdrit in Florence. De 33-jarige Nederlandse renner werd vorig jaar ook al geselecteerd door de Australische equipe. In Valkenburg won Greenedge toen een bronzen medaille, achter winnaar Omega Pharma-Quick-Step en BMC.

Naast Mouris staan de Australiërs Brett Lancaster, Luke Durbridge en Michael Hepburn, de Zuid-Afrikaan Daryl Impey en Svein Tuft uit Canada zondag aan het vertrek namens Greenedge. "We gaan opnieuw voor een medaille", laat teammanager Matt White weten op de website van de ploeg.

Frankrijk wil Syrische rebellen bewapenen

De Franse president François Hollande kan zich voorstellen om wapens te leveren aan de rebellen in Syrië. Dat heeft hij donderdag (lokale tijd) in Mali gezegd. Het is voor het eerst dat Frankrijk zich zo stellig uitspreekt voor een wapenlevering aan Syrië.

Hollande vreesde tot nu toe dat de wapens in verkeerde handen terecht zouden kunnen komen. Maar nu de rebellen klem zitten tussen de Syrische regering enerzijds en de radicale islamisten anderzijds, sluit hij een wapenlevering in een "gecontroleerd kader" niet uit.

Meer jongeren verongelukt op overweg

Het aantal jongeren dat dit jaar dodelijk verongelukte op een overweg is flink gestegen ten opzichte van voorgaande jaren. Dat meldt spoorbeheerder Prorail vrijdag. Dit jaar gaat het tot dusverre om vier dodelijke slachtoffers, waar dat de afgelopen jaren gemiddeld nul of een was.

Tot halverwege deze maand kwamen dit jaar in totaal acht mensen op overwegen om het leven. De helft van hen was tussen de 18 en 21 jaar oud, licht een woordvoerder van Prorail toe. Een van hen, een 18-jarige jongen, droeg een koptelefoon en hoorde de trein vermoedelijk niet aankomen. In 2010 en 2011 waren onder de dodelijke slachtoffers geen jongeren, vorig jaar ging het nog om één jong slachtoffer.

De cijfers zijn voor Prorail aanleiding om een campagne te starten om jongeren te waarschuwen voor gebruik van telefoon of muziek bij het oversteken van een overweg. Prorail spreekt in dit verband van 'een zorgelijke ontwikkeling'. Cijfers van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) laten zien dat drie kwart van de jongeren in het verkeer gebruik maakt van telefoons of mp3-spelers. Dit maakt de kans op ongevallen in het verkeer, en dus op overwegen, volgens het SWOV veertig procent groter.

De vandaag begonnen campagne staat in het teken van 'misleiding', waarbij scholieren in experimenten kunnen ervaren hoe ze misleid kunnen worden door muziek of telefoons bij het oversteken van een overweg. Ook staan op verschillende plekken in het land medewerkers van Prorail om jongeren te waarschuwen voor de gevaren van en op overwegen.

Omroepen in teken van dementie

De publieke omroepen besteden de komende week, tot en met 29 september, volop aandacht aan de campagne DementieEnDan. Die wordt georganiseerd rond Wereld Alzheimerdag op 21 september.

De campagne is een initiatief van documentairemaakster Ireen van Ditshuyzen. Haar campagne is vooral gericht op de vraag over wat nog wel kan wanneer iemand dementie heeft. Dementie is een steeds groter vraagstuk. Ongeveer een op de vijf mensen krijgt dementie. Bij vrouwen is de kans nog groter.

Boven de negentig jaar heeft veertig procent van de mensen een vorm van dementie. Nederland telt op dit moment 256 duizend mensen met dementie. Door de vergrijzing wordt een explosieve stijging verwacht. in 2050 zou ruim een half miljoen mensen aan dementie lijden. Ook op jongere leeftijd kunnen mensen dementie krijgen. Naar schatting zijn er in Nederland twaalfduizend mensen met dementie die jonger zijn dan 65 jaar.

Button: "In 2014 bij McLaren, 2015 onzeker"

Jenson Button zal volgend seizoen gewoon voor het Formule 1-team van McLaren uit gaan komen. De wereldkampioen van 2009 maakte dat zelf bekend. Over wat er in de jaren vanaf 2015 zal gaan gebeuren is nog niets bekend, maar het is wel de reden dat er nog niets officieel bekend is gemaakt.

"Voor volgend jaar is alles geregeld, het is een formaliteit." Button zei bij een promotioneel evenement voorafgaand aan de Grand Prix van Singapore dat het voor 2015 heel anders ligt. "Er is voor 2015 nog niets duidelijk. 2014 is een optiejaar op het huidige contract en daarna moeten we maar zien."

In 2015 ruilt McLaren de Mercedes-motoren in voor die van Honda. Met de terugkeer van de Japanse fabrikant kan er iets aan de line-up veranderen, zo laat McLaren-directeur Jonathan Neale weten. "We hebben in het verleden laten zien dat we niet terugdeinsden om noodzakelijke veranderingen in het team door te voeren, of het nu in het team of in de rijders line-up was."

Vermeer: "Niet bezig met kritiek"

Kenneth Vermeer kreeg de afgelopen weken steeds meer kritiek te verwerken over zijn prestaties onder de lat bij Ajax. De roep om Jasper Cillessen een kans te geven als eerste doelman wordt steeds luider. "Met die kritiek op mijn spel ben ik niet bezig geweest", zei Vermeer donderdag, een dag na de met 4-0-verloren Champions League-wedstrijd tegen FC Barcelona, tegen Sp!ts.

"Nee, ik kijk dat soort tv-programma’s ook niet. Als het goed gaat prijzen ze je de hemel in en als het fout gaat, kan je er plotseling niks van. Ik ben er nooit mee bezig. Ik weet zelf wel wanneer ik in een goede fase of een iets mindere fase zit. Het liefst maak ik nooit een foutje, maar je weet dat het altijd kan gebeuren", aldus Vermeer, die tegen Barcelona wel een prima wedstrijd keepte.

Alleen bij de eerste treffer van Lionel Messi uit een vrije trap leek hij niet helemaal goed gepositioneerd. "Of ik niet meer in die hoek had moeten staan? Ik heb het zo geleerd dat je zelf het midden moet aanhouden, want een bal kan ook over de muur. Maar we hebben het er trouwens wel over gehad, of we voortaan misschien een speler in de baan van de paal moeten zetten, zodat de vrije trappennemer niet zo in de uiterste hoek kan mikken, zoals Messi deed."

Profcontract voor Mathieu van der Poel

Mathieu van der Poel heeft zijn eerste profcontract getekend. De pas 18-jarige zoon van oud-renner Adrie van der Poel heeft zich tot eind 2017 verbonden aan de Belgische wielerformatie BKCP-Powerplus. Ook zijn 3 jaar oudere broer David gaat voor dezelfde formatie fietsen.

Van der Poel geldt als een van de grootste talenten bij het veldrijden. Hij bleef vorig seizoen bij de junioren het hele jaar ongeslagen en won onder meer de wereldtitel. "En zo kiest hij voor het crossen", aldus teammanager Christoph Roodhooft op de website. "Zijn vader Adrie liet hem de vrije keuze. Het geluk van zijn zonen komt op de eerste plaats". De twee broers zullen eerst wel bij de beloften gaan fietsen.

Mathieu van der Poel doet komende week bij de junioren ook mee bij de WK op de weg.

Slechte start Woods op Tour Championship

Tiger Woods heeft een valse start gemaakt op de Tour Championship in Atlanta. De Amerikaanse golfer had donderdag voor de eerste ronde 73 slagen nodig. Dat is drie boven het baangemiddelde. De wereldranglijstaanvoerder staat daarmee op de 29e en voorlaatste plaats.

Henrik Stenson gaat na de eerste dag aan de leiding. De Zweed liep een ronde van 64 slagen, één minder dan de Australiër Adam Scott. De Amerikanen Billy Horschel en Steve Stricker staan gedeeld derde met 66 slagen. De Tour Championship is de finale van de Amerikaanse PGA Tour en tevens het slottoernooi van de lucratieve FedExcup, waarin Woods het klassement leidt. De winnaar van de FedExcup ontvangt een bonus van 7,3 miljoen euro.

Co-op in J-Stars Victory VS

Er zijn lokale co-op splitscreen multiplayerbeelden van J-Stars Victory VS online verschenen. In de beelden zien we dat Monkey D. Luffy uit One Piece en Gintoki Sakata uit Gintama best een goed team vormen.

J-Stars Victory VS is een cross-over fighter met in ieder geval personages uit Dragon Ball ZOne Piece en Naruto. De game is aangekondigd voor PlayStation 3 en PlayStation Vita, maar momenteel helaas alleen voor Japan.

'GTA V op 22 november naar pc'

Volgens de Engelse winkel Gameseek is de pc-versie van GTA V te koop vanaf 22 november. Hoewel de website geen pre-orders meer aanneemt, konden gamers die het spel nog niet hebben hem wel alvast bestellen voor 25 pond.

Rockstar heeft momenteel nog geen officiële aankondiging gedaan dat het spel een pc-versie krijgt. Wel zijn er afgelopen dagen geruchten opgedoken dat hij er aan zat te komen. Deze geruchten ontstonden uit teksten die in de broncode van de Xbox 360 waren ontleed. De datum 22 november klinkt ook nog eens aannemelijk. De Xbox One en PlayStation 4 worden rond die tijd gelanceerd, waarbij een GTA V-versie voor de nextgen-consoles niet uitgesloten is.

GTA V te koop

Bolt wellicht door tot WK atletiek in 2017

Usain Bolt overweegt terug te komen op zijn beslissing om na de Olympische Spelen van 2016 te stoppen. De 27-jarige Jamaicaan speelt met de gedachte om een jaar later mee te doen aan het WK atletiek in Londen. Dat laat hij weten aan de BBC.

"Ik wilde echt stoppen na de Spelen in Rio de Janeiro", vertelt de wereldrecordhouder op de 100 en 200 meter. "Maar mijn fans zeggen nu: 'nee, ga nog een jaar door, laat het nog één keer zien'. En toen begonnen ook mijn sponsors erover. Dus misschien ga ik nog een jaar langer door. Ik heb het ook aan mijn coach verteld en hij zei dat het mogelijk is."

Bolt kan in Rio voor de derde keer op rij drie gouden medailles winnen op de Olympische Spelen. In Beijing in 2008 en vier jaar later in Londen won hij de 100, 200 en 4x100 meter. "Dat zou geweldig zijn. Ik heb al veel bereikt, maar als ik er in slaag mijn titels nog een keer te verdedigen, stijg ik boven veel andere atleten uit."

"Als ik stop wil ik dat mijn naam in één adem wordt genoemd met andere atleten als Mohammed Ali, Michael Johnson en Michael Jordan, die allen grootheden zijn in hun sport", besluit Bolt, die ook acht wereldtitels veroverde.

Westbroek wil burgemeester worden

Henk Westbroek is in de race om burgemeester te worden van Utrecht. Dat heeft de dj/zanger/kroegbaas/politicus zojuist bekendgemaakt via Twitter.

Utrecht is naarstig op zoek naar een opvolger voor Aleid Wolfsen. Ook Agnes Jongerius zou in de race zijn het stokje over te nemen.

En nu wil dus niemand minder dan Henk Westbroek ook burgemeester worden van de vierde stad van ons land. We wensen hem veel succes!

America's Cup nog niet beslist

Team New Zealand is er nog niet in geslaagd de eindzege in de America's Cup veilig te stellen. De Kiwi's verloren de twaalfde race in de Baai van San Francisco van Oracle Team USA, dat de achterstand daardoor terugbrengt tot 8-2. De Amerikanen waren donderdag 31 seconden sneller.

De achterstand van de titelhouder lijkt evenwel te groot om New Zealand van de overwinning af te houden. Vandaag kan de serie alsnog worden beslist als de dertiende en indien nodig de veertiende race op het programma staan. De Kiwi's wonnen de prestigieuze zeilwedstrijd in 2000 voor het laatst.

Oracle Team kende dit jaar een valse start in de America's Cup. Het team moest wegens vals spel in de voorrondes met twee strafpunten aan de tweestrijd beginnen.

Nederland begint WK beach soccer met nederlaag

Nederland heeft zijn eerste wedstrijd op het WK beach soccer in Tahiti verloren. Oranje speelde tegen de Salomonseilanden en verloor de wedstrijd. Het werd in een barslechte wedstrijd 2-0 voor de eilandengroep. Over twee dagen wacht de volgende ontmoeting tegen El Salvador dat met 4-1 van Argentinië verloor. 

Het beach soccerteam schoot in totaal 43 keer op goal, waarvan twaalf op goal. Dit leverde geen treffer op. De Salomonseilanden had minder schoten, maar waren wel preciezer en dat leverde twee treffers op. De doelpuntenmakers waren Luwi en Muri. 

Het is de tweede keer dat Nederland op een WK beach soccer uitkomt. De ploeg van bondscoach Niels Kokmeijer wist zich vorig jaar te kwalificeren in Rusland. De vorige keer dat het Nederlands team uitkwam op een WK was 1995, toen werd Oranje achtste en laatste. 

Hoge boete op lekken exitpolls Duitsland

Wie het waagt komende zondag tijdens de Duitse Bondsdagverkiezingen via Twitter of Facebook voortijdig verkiezingsuitslagen te lekken, kan rekenen op een boete tot wel vijftigduizend euro. Dat heeft de voorzitter van de Duitse kiescommissie, Roderich Egeler, de politieke partijen per brief laten weten, meldt Der Spiegel.

Zondag ontvangen vertegenwoordigers van de partijen al voor het sluiten van de stemlokalen exitpolls. Die geven een redelijk betrouwbaar beeld van de definitieve zetelverdeling in de Bondsdag.

Om te voorkomen dat deze cijfers late kiezers in hun stemgedrag kunnen beïnvloeden, moeten ze geheim blijven. Als er gelekt wordt, zou de verkiezingsuitslag namelijk aangevochten kunnen worden, met nietigverklaring als uiterste consequentie.

Lijk in beschadigde auto op carpoolplaats Almere

Op een carpoolplaats in Almere is vrijdagochtend een lijk gevonden in een deels uitgebrande auto. De auto is aan de binnenkant zwaar beschadigd, zegt een politiewoordvoerder.

Iemand die zijn auto rond 06.15 uur op de carpoolplaats aan de Tussenring parkeerde, zag de beschadigde wagen staan en belde de politie. "Het was al snel duidelijk dat er een lichaam in de auto zat. Omdat er twee luide knallen waren gehoord hebben we eerst een explosievenexpert laten komen om na te gaan of er geen explosieven meer in de auto liggen", zegt de woordvoerder.

De politie houdt rekening met verschillende scenario's. "Het kan om een misdrijf gaan, maar het kan ook zo zijn dat dit een zelfmoord is."

Boonen tot eind 2015 bij Quick-Step

Tom Boonen heeft zijn contract bij Omega Pharma-Quick-Step met twee seizoenen verlengd tot eind 2015. Dat zegt teammanager Patrick Lefevere van de Belgische ploeg vrijdag in Het Nieuwsblad. "Alles stond snel op papier. Zoals gewoonlijk tussen Tom en mij. Tom heeft al zijn handtekening gezet, maar die van mij ontbreekt nog."

De 32-jarige Boonen, die na een jaar bij US Postal in 2003 bij Quick-Step aan de slag ging, komt dit seizoen door een blessure aan zijn zitvlak niet meer in actie. Na een valpartij in de Ronde van Vlaanderen viel ook het voorjaar van de tweevoudig Belgisch kampioen op de weg al in duigen.

"Ik hoor wel achter de rug verhaaltjes als zou deze Tom Boonen zonder resultaten dit jaar wel een dure vogel zijn geweest, maar ik ben wel heel duidelijk: Boonen in je ploeg is van onbetaalbare waarde. De return die hij vorig jaar gaf was fenomenaal", laat Lefevere weten.

Boonen won in zijn loopbaan onder meer vier keer Parijs-Roubaix en drie keer de Ronde van Vlaanderen. In 2005 werd hij wereldkampioen op de weg.

Nieuwe iPhones in sommige landen verkrijgbaar

De nieuwe iPhones die Apple vorige week presenteerde, zijn vanaf vrijdag te koop in onder meer Australië, Japan, de drie grootste Europese landen, de Verenigde Staten en China. Het is voor het eerst dat de technologiegigant zijn nieuwe producten ook direct in de Volksrepubliek op de markt brengt.

Het is nog niet bekend wanneer de nieuwe iPhone in Nederland in de winkel ligt.

Het eerste weekeinde wordt zoals gebruikelijk gezien als een belangrijke graadmeter voor het succes van de iPhone 5S en 5C. Er is meer dan een jaar verstreken sinds Apple voor het laatst een nieuwe smartphone uitbracht, en sindsdien hebben concurrenten als het Zuid-Koreaanse Samsung aardig wat marktaandeel afgesnoept van het Amerikaanse bedrijf. De iPhone 5 ging vorig jaar in het eerste verkoopweekeinde 5 miljoen keer over de toonbank.

Nieuwe iPhones in sommige landen verkrijgbaar
Nieuwe iPhones in sommige landen verkrijgbaar 

FOK!filmblik: Angel on My Shoulder (1946)

Vandaag is het precies 67 jaar geleden dat de komische gangsterfilm Angel on My Shoulder voor het eerst in de Amerikaanse bioscopen te zien was. In de klassieker van Archie Mayo zien we Paul Muni als een overleden gangster die een deal met de duivel maakt, om eenmalig naar de Aarde terug te gaan om zijn vorige leven op orde te brengen.

 Angel on My Shoulder

Gangster Eddie Kagle (Muni) wordt op zekere dag vermoord door één van zijn naaste medewerkers en ontwaakt in het voorportaal van de hel. Nick (Claude Rains) oftewel de Duivel ziet dat Eddie een perfecte dubbelganger is van de rechter Frederick Parker, een eerlijk man en zodoende een tegenstander van de uitbater van het hellevuur. Nick gruwt van het idee dat de rechter een gooi gaat doen naar het gouverneurschap en geeft Eddie een aanbod dat hij niet af kan slaan. De Duivel zorgt er voor dat de ziel van Eddie in het lichaam van de rechter terechtkomt en Kagle zorgt er op zijn beurt voor dat de reputatie van de betrouwbare rechter onherstelbaar naar de knoppen zal worden geholpen.

Anne Baxter en Paul Muni in Angel on My Shoulder
Anne Baxter en Paul Muni in Angel on My Shoulder

Angel on My Shoulder was de laatste film van regisseur Archie Mayo, wiens loopbaan in 1917 was begonnen met het maken van korte stomme films. De film was gebaseerd op het verhaal Me and Satan van Harry Segall, een schrijver die vooral naam zou maken met de films Here Comes Mr. Jordan (1941), Monkey Business (1952) en Heaven Can Wait (1978). In de hoofdrol zagen we acteur Paul Muni, die zestien jaar eerder beroemd was geworden met de rol van Toni in de epische mafiafilm Scarface. Muni had daarna gezworen dat hij nooit weer een gangster zou spelen maar kreeg halverwege de veertiger jaren zo weinig aanbiedingen meer dat hij op zijn belofte terugkwam. De film zou oorspronkelijk ook Me and Satan gaan heten, maar producer Charles R. Rogers besloot dat het beter was om geen referenties naar de duivel te maken omdat men daarmee toch geen kijkers naar de bioscoop zouden lokken. De film zou pas in 1948 in de Nederlandse bioscopen te zien zijn onder de weinig verhullende titel Satan Verloor.

 Uit de Leeuwarder Courant van 8 juli 1948
Uit de Leeuwarder Courant van 8 juli 1948

Regisseur Archie Mayo had regelmatig aanvaringen met zijn hoofdrolspeler Paul Muni. Nadat de opnames voor Angel on My Shoulder dan ook waren voltooid was de acteur zo'n acht jaar lang niet meer in een film te bekennen. De producers Charles R. Rogers en David W. Siegel verzuimden in 1973 om de rechten voor de film te verlengen en zo kwam de film Angel on My Shoulder in Amerika in publiek domein terecht. In 1980 maakte regisseur John Berry nog een remake van Angel on My Shoulder in de vorm van een tv-film, met Peter Strauss, Richard Kiley en Barbara Hershey in de belangrijkste rollen.

Chronische stijve kost man piemel

Een man uit Colombia moet het voortaan zonder zijn jongeheer stellen. Zijn piemel moest worden afgezet omdat hij er maar niet in slaagde van zijn stijfje af te komen.

De 66-jarige man uit, jawel, Gigante, wilde graag indruk maken op zijn nieuwe vriendin. In plaats van een rol pepermunt in zijn onderbroek te stoppen, besloot de beste man een flinke hoeveelheid viagrapillen te slikken.

De voormalige gemeenteambtenaar was werken blijkbaar niet gewend, want zijn paarsgepunte lans stond hierna direct strak in de aanvalshouding. Helaas voor hem bleef hij last houden van een kloppende roede, en dat dagenlang. Zelfs het denken aan zijn schoonmoeder kreeg de spermaspeer niet slap.

Uiteindelijk besloot de arme Colombinees toch maar eens naar de dokter te gaan. In het ziekenhuis van Neiva constateerden de artsen dat de stramme kabouter van de man was gebroken, ontstoken en deels was afgestorven.

Er zat niets anders op dan het familiewapen eraf te hakken, om te voorkomen dat het koudvuur de rest van zijn lichaam zou aantasten. "De patiënt vertoonde blauwe plekken op zijn testikels en de penis, werd behandeld en is aan de beterende hand", zo laat een dokter weten.

'Banengroei energieakkoord valt tegen'

Het energieakkoord leidt niet tot het beloofde aantal banen. Dat schrijft Het Financieele Dagblad vrijdag op basis van een doorrekening van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). In het recentelijk gesloten akkoord wordt gesproken van 'ten minste vijftienduizend voltijdbanen', maar volgens de EIB zijn dit er slechts tienduizend.

Daarnaast leidt het akkoord tot een welvaartsverlies van zes miljard euro, zo concludeert het onderzoeksinstituut. Dat komt vooral omdat er veel subsidiegeld in onrendabele windmolenparken in zee wordt gestoken. Dat geld kan volgens de EIB meer opleveren wanneer het beter wordt aangewend.

EIB-directeur Taco van Hoek noemt de bijdrage van het energieakkoord aan de werkgelegenheid 'bescheiden', zeker gezien de omvangrijke investeringen van minimaal dertien miljard euro die in de plannen zijn afgesproken. Hij wijst erop dat het isoleren van huizen een betere maatregel is, omdat dit tot meer werkgelegenheid in binnenlandse sectoren leidt.

'Verder reizen voor complexe eerste hulp'

Wie eerste hulp nodig heeft voor een complexe aandoening moet straks verder reizen. Ziekenhuizen moeten zich specialiseren in een comlexe tak van spoedzorg, vindt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) volgens Trouw.

Nederland telt 105 plekken waar eerste hulp wordt verleend. Vrijdag maakt de NVZ bekend hoe ze dat stelsel wil verbeteren. De koepelorganisatie wil dat ziekenhuizen per regio afspreken waar welke specialistische hulp wordt gegeven. Zo kan een ziekenhuis zich specialiseren in bijvoorbeeld eerste hulp bij beroertes. Eerder deze maand maakten de verzekeraars al bekend die kant op te willen.

Eenvoudige acute zorg, zoals kijken of een bot is gebroken, moet wel in de buurt mogelijk blijven, maar dan vaker bij een huisartsenpost dichtbij de eerste hulp.

Verzekeraarsvoorzitter André Rouvoet vergelijkt het in de krant met de behandeling van ernstige brandwonden. "Iedereen accepteert dat je daarvoor het beste naar een van de drie gespecialiseerde centra in Nederland kunt gaan."

Gewonden bij schietpartij Chicago

Bij een schietpartij in een park in Chicago zijn donderdagavond elf gewonden gevallen, onder wie een meisje van 3 jaar. Dat heeft de politie bekendgemaakt. Volgens de brandweer is het 3-jarige slachtoffertje er ernstig aan toe. Ook twee andere gewonden liggen in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Een gewapende man opende het vuur op omstanders in een park in de wijk Back of the Yards.

Er zijn in verband met de schietpartij nog geen arrestaties verricht, zeiden de autoriteiten.

'Jongerius wil burgemeester Utrecht worden'

Agnes Jongerius wil Aleid Wolfsen opvolgen als burgemeester van Utrecht. De voormalig FNV-voorzitter heeft gesolliciteerd naar de baan, die eind dit jaar vrijkomt. Dat schrijft het AD vrijdag op basis van ingewijden.

Nog voor de zomer zou Jongerius met vertrouwelingen hebben gesproken over haar kansen en een strategie hebben besproken. Kandidaten kunnen zich tot zondag aanmelden. Jongerius zou haar motivatie inmiddels al hebben overgebracht aan commissaris van de koning Willibrord van Beek. Hij brengt advies uit aan de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad.

Voor Jongerius spreekt dat ze sinds haar studententijd in Utrecht woont. Haar PvdA-achtergrond wordt als een nadeel gezien omdat de twee laatste burgemeesters van Utrecht ook al van de PvdA waren. Jongerius wil zelf in de krant niet reageren. "Ik heb geen zin in dit gesprek. Ik ga er helemaal niets over zeggen", tekende het AD op.

Een andere veelgenoemde naam is volgens het AD burgemeester van Amstelveen Jan van Zanen (VVD). Hij was eerder wethouder in Utrecht en zou een goede indruk hebben achtergelaten.

In de profielschets die de gemeenteraad heeft opgesteld staat dat de nieuwe burgemeester resultaatgericht en daadkrachtig moet zijn. Ook moet hij of zij humor hebben.

Samsom: instemming met JSF niet zeker

Het staat nog niet vast of de PvdA-fractie instemt met de aanschaf van de Joint Strike Fighter. "Ik weet niet of ik dit besluit kan steunen", zei PvdA-leider Diederik Samsom donderdagavond in Pauw & Witteman. De fractie en hijzelf hebben nog geen standpunt ingenomen.

De Algemene Rekenkamer concludeerde donderdag in een rapport dat het onzeker is of er altijd vier Joint Strike Fighters beschikbaar zullen zijn voor missies in het buitenland. Dat is voor de PvdA een harde voorwaarde om in te stemmen met de aanschaf. Samsom wees erop dat nu ook nog Nederlandse F-16's in Afghanistan worden ingezet, onder meer voor het opsporen van bermbommen.

Doordat de JSF keer op keer duurder werd, kunnen er nog maar 37 worden gekocht. Omdat voortdurend een deel nodig is voor trainingen en een ander deel voor bijvoorbeeld onderhoud, is het de vraag of er altijd vier inzetbaar zijn in het buitenland.

VVD-leider Halbe Zijlstra concludeerde eerder in Nieuwsuur uit het rapport dat de weg vrij is voor aanschaf van de JSF en dat de PvdA door het regeerakkoord hieraan is gebonden. Maar Samsom was het daar niet mee eens. "Nee, we zijn gebonden aan een besluit dat deugdelijk is onderbouwd."

Om alsnog in te kunnen stemmen met de aanschaf, is volgens de PvdA-leider een berekening nodig die aantoont dat met 37 toestellen kan worden gedaan wat Nederland wil doen. Als de JSF opnieuw duurder wordt en er nog minder kunnen worden gekocht, 'dan gaat het niet door'. Hij wees erop dat de toestellen pas in 2015 worden besteld.

Als het besluit opnieuw wordt uitgesteld, zou Samsom daar 'ontzettend van balen'. "Wat Defensie nu heel hard nodig heeft, en dat is ook wat de Rekenkamer keer op keer benadrukt, is dat we eindelijk een besluit nemen. Nederland moet een keer af van deze discussie. Helaas moet ik constateren dat het nog steeds niet kan."

Vrijdag houdt de PvdA een extra fractievergadering over de JSF.

Nederlandse film Wolf verkocht aan buitenland

De Nederlandse film Wolf staat flink in de belangstelling in het buitenland. De film van Jim Taihuttu over een Nederlands-Marokkaanse kickbokser die verzeild raakt in de criminaliteit, is verkocht aan Groot-Brittannië, Duitsland en Italië. Onderhandelingen met distributeurs in andere landen zijn nog gaande, bevestigde producent Habbekrats gisteren.

De film, die sinds donderdag in de Nederlandse bioscopen draait, is daarnaast op enkele internationale festivals te zien. Zo gaat Wolf in buitenlandse première in de sectie New Directors op het filmfestival van San Sebastian en is hij te zien op het Fantastic Film Fest in Austin in Texas.

"De verkopen zijn begonnen tijdens het filmfestival van Toronto, na San Sebastian en Austin moet het echt gaan lopen", zegt Julius Ponten van Habbekrats tegen Novum Nieuws. "We hopen uiteraard op een Noord-Amerikaanse release. Daar zal salesmaatschappij XYZ Films alles aan doen want dat is een Amerikaans bedrijf."

Ponten bevestigt wel dat een aankoop door een buitenlandse maatschappij nog geen garantie is dat de film ook in dat land gaat draaien. "Dat is de harde realiteit. We zullen eerst nog wel te maken krijgen met een enorme hoop administratieve bullshit. Dan merk je dat je een Nederlandse film verkoopt, dat blijft toch moeilijk in het buitenland."

Wolf, met onder anderen Marwan Kenzari, Raymond Thiry en Nasrdin Dchar, wordt gezien als de opvolger van Rabat uit 2011.


Nederlandse film Wolf verkocht aan buitenland (Foto: Novum)

Ferguson prijst worstelende Rooney

Sir Alex Ferguson vindt dat Wayne Rooney uitstekend aan het seizoen is begonnen. De oud-trainer meent dat de Manchester United-aanvaller weer speelt zoals weleer. Rooney 'heeft zijn energie terug', zegt Ferguson tegen het televisiestation van United.

"De vastberadenheid, zijn wil om spelers op te jagen. Hij speelt als een regisseur, dat vind ik fijn om te zien." Rooney kan sinds de komst van Robin van Persie lang niet altijd op een basisplaats rekenen bij United.

Vorig seizoen belande de 27-jarige Engelsman onder de in de zomer vertrokken Ferguson al vaak op de bank. Hij wilde daarom deze zomer graag vertrekken, maar United sloeg aanbiedingen van onder meer Chelsea af.

Rooney scoorde in 281 duels al 142 doelpunten voor de regerend landskampioen. Vorig seizoen kwam hij, ondanks concurrentie van Van Persie, tot twaalf goals. Afgelopen zaterdag zorgde hij er samen met de Nederlander voor dat United met 2-0 won van Crystal Palace.

FOK! wat een weer... Somber

Moedegorgen! Vandaag is het nog even grijs en druilerig, maar het mooie weer komt er nu toch echt wel aan. De laatste storing trekt vandaag over het land met enige regen en motregen. Het Azorenhoog staat echter al te trappelen om zich met ons weer te gaan bemoeien.

Het is grotendeels bewolkt vandaag en er valt af en toe wat regen of motregen. Aan het einde van de dag zijn er in het westen enkele opklaringen mogelijk. De wind komt uit een westelijke richting en is overwegend matig. De temperatuur ligt vanmiddag rond de 16 graden. Vanaf morgen breekt er een rustige en stabiele periode aan met zonnige perioden, al neemt de kans op nevel en mist in de vroege ochtend wel toe. Het kwik stijgt naar ongeveer 19 graden en dat is dus heerlijk weer om even buiten te zijn.

Ik wens jullie een prettig weekend en maandag zit ik weer op post!

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 Gro1

Er gaat niets boven Groningen! Nikky maakte een paar schitterende plaatjes vanuit het hoge noorden.

Gron2
Er trok een klein, maar pittig buitje net voorbij de stad.

Gron3
Vervolgens klaarde het weer op en had Nikky dit prachtige uitzicht.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Moeder Patrick Swayze (86) overleden

Danslerares en choreografe Patsy Swayze is afgelopen maandag overleden. De moeder van acteur en danser Patrick Swayze verzorgde de choreografie van films als Urban Cowboy en Hope Floats. Ze is 86 jaar geworden.

Naast haar choreografieën voor het witte doek werkte Patsy Swayze tientallen jaren als danslerares en choreografe op onder meer de universiteit van Houston. Daarnaast was ze werkzaam voor de Houston Youth Symphony and Ballet Company.

Patsy Swayze kreeg vijf kinderen, die allen hun brood verdienden met dans of acteren. Zoon Patrick was de bekendste, met hoofdrollen in films als Dirty Dancing en Ghost. Hij overleed in 2009 aan alvleesklierkanker.


Moeder Patrick Swayze (86) overleden (Foto: Novum)

Jeff Bridges vond flop R.I.P.D. zelf ook matig

Jeff Bridges was niet erg te spreken over zijn nieuwste film R.I.P.D. toen hij die voor het eerst zag. "Ik was niet onder de indruk", zegt hij tegen het Amerikaanse mannenblad GQ. "De producenten hadden een paar beslissingen genomen die ik niet zou hebben genomen." De spektakelfilm zou een van de duurste flops van afgelopen zomer worden.

R.I.P.D. gaat over twee dode agenten die opnieuw tot leven worden gewekt om namens het Rest in Peace Department de wereld te beschermen tegen ronddolende dode criminelen. "Ik had zo'n enorme lol bij het maken van de film", weet Bridges nog. De film werd echter door critici neergesabeld en het publiek liet het massaal afweten.

De film verscheen op 19 juli in de Amerikaanse bioscopen en ging daarna vrijwel overal ter wereld in première. Nederland hoort met een premièredatum van 3 oktober tot de achterhoede. Tot nu toe is het budget van 130 miljoen dollar wereldwijd nog niet terugverdiend.

De achterblijvende opbrengsten waren een harde klap voor de 63-jarige Bridges. "Altijd als een nieuwe film van je uitkomt, ben je zenuwachtig. Je hoopt op goede resultaten, het is net alsof je op een paard wedt. In ons geval werd de jockey al vlak na de start uit het zadel gewipt en werden we laatste."


Jeff Bridges vond flop R.I.P.D. zelf ook matig (Foto: Novum)

Frontman Green Day maakt filmdebuut

Billie Joe Armstrong gaat zijn acteerdebuut maken. De 41-jarige frontman van punkrockband Green Day speelt in het drama Like Sunday, Like Rain de vriend van actrice Leighton Meester, bekend van de romantische dramaserie Gossip Girl. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Het verhaal gaat over een muzikant, de rol van Meester, die een 12-jarig jongetje met veel muzikaal talent onder haar hoede neemt. Debra Messing, bekend van de sitcom Will and Grace, speelt zijn moeder.

De film wordt geregisseerd door Frank Whaley. Hij regisseerde eerder Joe the King en New York City Serenade, maar is toch vooral bekend van zijn rol als de pientere Brett uit de film Pulp Fiction.

De opnames zijn al aan de gang in New York. De Amerikaanse première staat gepland voor dit jaar. Of de film ook in Nederland verschijnt, is nog onbekend.


Frontman Green Day maakt filmdebuut (Foto: Novum)

Moederschap maakte goede actrice van Hadewych Minis

Hadewych Minis vindt zichzelf een veel betere actrice sinds ze moeder is geworden. "Ik ben eigenlijk pas een goede actrice sinds ik moeder ben", zegt Minis tegen Novum Nieuws. De actrice en zangeres kreeg vorig jaar een zoon met haar man, acteur Tibor Lukács. "Ik ben veel meer ontspannen en kan nu pas naar mezelf kijken in een film."

De 36-jarige Minis beseft dat na het krijgen van haar kind alles relatief werd. "Wat dat betreft zijn alle clichés waar", lacht ze. "Wat moet ik me nou druk maken over mijn jurk als ik een poepluier verschoon? Ik sta niet meer op de eerste plaats. Dat betekent dat ik me veel minder zorgen maak over van alles. Ik pieker minder."

Door deze grote verandering in haar leven heeft Minis ook ineens tijd voor andere dingen. "Gek genoeg heb ik door die constante drukte veel meer rust in mijn leven. Omdat ik niet meer maanden achtereen op een filmset kan staan, heb ik ineens tijd voor muziek maken." In april verscheen haar eerste album, getiteld Hadewych Minis, en dat smaakte naar meer. "Ik heb al plannen voor een tweede album."

En juist nu ze het acteren op een lager pitje heeft gezet, komen sommige van de beste filmrollen op haar pad. "Nu ik het wat rustiger aan doe als actrice, krijg ik een droomrol als Marina in Borgman aangeboden." In de duistere thriller van Alex van Warmerdam is Minis te zien als Marina, die met haar man en kinderen in een villa woont als daar de mysterieuze Camiel Borgman verschijnt.

In diezelfde periode werd ze gevraagd als alternate voor de rol van Rachel Hazes-van Galen in de musical Hij Gelooft in Mij. "Daar had ik tijd voor omdat we alleen in Amsterdam speelden, en omdat Ricky Koole en Chantal Janzen normaliter de rol spelen. Ik kon elke avond thuis bij mijn kind zijn. Alles viel op zijn plek. Karma is iets heel vreemds", sluit Minis af.


Moederschap maakte goede actrice van Hadewych Minis (Foto: Novum)

Speelfilm over J.D. Salinger in de maak

Het leven van de Amerikaanse schrijver J.D. Salinger wordt verfilmd. De speelfilm gaat voornamelijk over de jaren tussen zijn dienstplicht tijdens de Tweede Wereldoorlog en het verschijnen van zijn magnum opus The Catcher in the Rye, en laat zien welke invloed oorlog op een kunstenaar kan hebben. Wanneer de film moet verschijnen, of wie erin gaan spelen, is nog onbekend.

Salinger liet tijdens zijn leven slechts vier boeken publiceren en was vooral bekend vanwege zijn uitzonderlijke gedrag en kluizenaarsbestaan. Voor zijn overlijden in 2010 liet hij specifieke instructies na voor het publiceren van zijn overige werk. Deze vijf boeken moeten van 2015 tot 2020 worden uitgebracht. Volgens kenners zijn hierin elementen zichtbaar van Advaita Vedanta, een stroming binnen het hindoeïsme die Salinger aanhing.

Het scenario van de film wordt geschreven door Shane Salerno, die onlangs ook de documentaire Salinger maakte. Daarnaast publiceerde Salerno recentelijk een zevenhonderd pagina's tellend boek over de schrijver, dat hij samen met David Shields schreef.

De documentaire, die momenteel in een beperkt aantal Amerikaanse bioscopen draait, heeft echter nogal wat kritiek te verduren. Critici vinden dat Salerno dweept met Salinger en dat de documentaire vooral gaat over diens beroemdheid, precies waar Salerno zich doorgaans tegen afzet.

The Catcher in the Rye was Salingers eerste werk en werd in Nederland aanvankelijk gepubliceerd onder de titel Puber. Het boek heeft als hoofdthema's puberale afzondering en de drang om bij een groep te horen, en was destijds zeer omstreden vanwege het grove taalgebruik en de vrije omgang met seks en prostitutie.

Salingers laatste werk verscheen in 1965 en in 1980 gaf hij zijn laatste interview. Hij overleed in 2010 op 91-jarige leeftijd in zijn woonplaats Cornish, in het Amerikaanse New Hampshire.

Vermiste bewoners Didam omgekomen

De twee personen die donderdagavond werden bedolven onder het puin na een explosie in hun woning in Didam zijn omgekomen. Beide slachtoffers werden na een zoektocht van bijna drie uur teruggevonden. Dat laat de brandweer weten.

De ontploffing deed zich rond 20.00 uur voor in de woning aan De Braak, een straat langs de A12 in een buitengebied in het Gelderse dorp. Na de explosie brak brand uit maar het vuur was snel onder controle. De brandweer ging daarna met behulp van graafmachines op zoek naar de bewoners.

In eerste instantie was niet duidelijk hoeveel mensen er op het moment van de explosie thuis waren. Later bleek dat de twee kinderen van de slachtoffers niet aanwezig waren. De jongens van 17 en 19 jaar waren op een voetbaltraining.

Het puinruimen ging voornamelijk met de hand. Toen dat niet snel genoeg ging werd een tweede graafmachine ingeschakeld om de zwaardere stukken te ondersteunen. "Alles moest heel voorzichtig om geen schade aan te richten aan de mogelijk nog levende bewoners", aldus de woordvoerder.

Van het huis is niets meer over. Het complete pand is door de kracht van de explosie met de grond gelijk gemaakt.

Over de oorzaak is nog niets te zeggen. Een ooggetuige stelt tegenover Omroep Gelderland dat een gastank naast het huis mogelijk iets met de ontploffing te maken heeft gehad. De tank was net donderdagmiddag bijgevuld.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.