Rutte 'begrijpt Samsoms twijfel JSF'

Premier Mark Rutte (VVD) vindt het logisch dat de PvdA-fractie nog vol vragen zit over de aanschaf van de Joint Strike Fighter (JSF). Dat heeft Rutte vrijdag gezegd tijdens zijn wekelijkse persconferentie na afloop van de ministerraad.

"Het is volstrekt logisch dat de PvdA nog heel veel vragen heeft", zei Rutte. Het gaat namelijk over een heel fundamenteel besluit van het kabinet. "Dat ligt nu bij de Kamerfracties. Ik verwacht dat zij uitvoerig in discussie gaan over ons besluit, ons aan de tand zullen voelen en aan alle kanten testen of het besluit overeind blijft."

Ook de opstelling van fractieleider Diederik Samsom (PvdA) verbaast hem niet. Samsom was nauw betrokken bij de aanschaf van het toestel, maar liet donderdag weten dat hij nog niet weet of hij ermee kan instemmen. Aanleiding was een kritisch rapport van de Algemene Rekenkamer.

Volgens Rutte zijn beide standpunten te verklaren. Samsom kan zowel een positieve grondhouding hebben over het besluit, maar tegelijkertijd nog een aantal kritische vragen stellen over de uitvoerbaarheid van het besluit. Rutte verwacht een 'goed debat' over de miljardenorder, waarna 'gemeenschappelijke conclusies' worden getrokken.

De premier staat nog steeds achter het besluit. Hij toonde zich ingenomen met het rapport van de Rekenkamer, omdat er behalve kritiek ook lof was. Zo hebben de rekenmeesters geoordeeld dat het kabinet een besluit heeft genomen op basis van de best mogelijke financiële onderbouwing. De kritische noten zijn voor het kabinet 'van belang bij de verdere implementatie' van het besluit, aldus Rutte.

De Rekenkamer zette donderdag vraagtekens bij de inzetbaarheid van de JSF. Met de 37 straaljagers die het kabinet wil kopen, kan misschien niet tegelijkertijd het luchtruim worden verdedigd en worden meegedaan aan internationale missies. De PvdA-fractie is vrijdagochtend bijeen om over de JSF te spreken.