Cocu spaarde Park, Schaars voor 'Ajax'

PSV begon donderdag met een gewijzigde opstelling tegen het Bulgaarse Ludogorets. Trainer Phillip Cocu had de wedstrijd tegen Ajax van zondag al in het achterhoofd. In plaats van Ji-Sung Park en Stijn Schaars, qua leeftijd de nestors van het team, begonnen Zakaria Bakkali en Oscar Hiljemark aan de wedstrijd tegen Ludogorets. Zij konden niet voorkomen dat PSV met 2-0 onderuit ging tegen de Bulgaarse kampioen.

Cocu hield rekening met de houdbaarheid van Park en Schaars door ze op de bank te zetten. "Je kijkt naar belastbaarheid, wedstrijden die ze gespeeld hebben om optimaal te renderen en te spelen. Soms houden we een speler erbuiten om hem te sparen", vertelde hij op de persconferentie vrijdagmiddag.

De oefenmeester van PSV vindt niet dat het ontbreken van Schaars en Park in de basisopstelling oorzaak is van de nederlaag. "Je moet op een langere termijn denken en daar moet je keuzes in maken. Ik vind dat alle spelers capabel zijn. Je verliest als team, niet door één of twee spelers."

In de voorhoede werden de kansen niet afgemaakt door PSV. Spits Tim Matavz kwam dit seizoen slechts twee keer tot scoren, tegen Zulte Waregem en tegen AC Milan. Geen reden voor paniek, vindt Cocu. "Ik heb niet zo zeer zorgen. Maar ik was wel te spreken over Tim gisteren. Zijn aanspeelbaarheid, beweeglijkheid en diepte. Hij heeft een paar kansen gehad, maar ik snap wel dat het voor een spits beter is als je scoort. Het functioneren binnen het elftal staat voorop. Uiteindelijk moet dat rendement opleveren."

Ook Adam Maher is nog niet op het niveau waarop hij bij AZ speelde. "Hij begint steeds beter in zijn spel te komen. Hij moet nog wel even het systeem aanleren en met andere spelers samenspelen. Maar hij is een winnaar."

Voor de positie van linksback geeft Cocu zichzelf zondag meer keuze. Jetro Willems moest donderdag afhaken met een blessure, waardoor Abel Tamata wordt weggehaald bij Jong PSV. "Het is even afwachten met Jetro Willems. We moeten hem testen op de training en zien of we hem kunnen inzetten. Abel Tamata speelt niet bij Jong PSV omdat hij anders niet inzetbaar is voor ons."