Van Gaal: "FIFA moet WK-blunder Qatar rechtzetten"

DeLuna

Louis van Gaal is er voor om het WK 2022 in Qatar in de winter af te werken. Volgens de bondscoach van het Nederlands elftal is spelen in de zomermaanden, zoals gebruikelijk bij grote toernooien, geen optie vanwege de extreem hoge temperaturen. "Ik vind op de eerste plaats dat de FIFA een blunder heeft begaan met Qatar, maar dat kunnen ze nog rechtzetten", zei Van Gaal vrijdag tegen Novum Nieuws. "De UEFA is al voor. Ik denk dat het die kant opgaat."

De FIFA gaat komende maand overleg voeren over de kwestie. Onder meer voorzitter Sepp Blatter sprak zich al meermaals openlijk uit voor een WK in de wintermaanden. Van Gaal weet uit eigen ervaring dat spelen in Qatar in die periode geschikt is. "Toen ik trainer van Bayern München was, ben ik in januari altijd naar Qatar gegaan. Het was fantastisch weer, 22 tot 26 graden. Beter kan haast niet. En de accommodaties zijn allemaal perfect."

"Ik kan me voorstellen dat voor Qatar is gekozen, maar niet in de zomer, want dat is belachelijk", vervolgde Van Gaal vrijdag bij de ING ballenjongensdag in Heerhugowaard. "Maar dat vond ik ook van Amerika", wijst hij naar het WK van 1994. "Daar was het ook veel te warm, 35 tot 40 graden. Als supporter ging je al van je 'stokkie'. Laat staan als je moest voetballen."

Volgens Van Gaal neemt bij een WK in de wintermaanden ook de kwaliteit toe. "Ik heb twintig jaar geleden al eens gezegd dat het handiger is om WK's en EK's in de winterperiode af te werken, omdat spelers dan nog niet allemaal opgebrand zijn." Van Gaal ziet mogelijkheden om de winterstop optimaal uit te buiten. "Je kan een voorbereiding doen met de internationals omdat in die decembermaand de meeste competities toch stilliggen. Dat zijn allemaal voordelen denk ik."

De Engelse Premier League toonde zich al fel tegenstander van een WK in de winter. Volgens Van Gaal hoeft niet zo nodig naar de Engelsen te worden geluisterd. "Engeland heeft niet zoveel meer gepresteerd de laatste twintig jaar. Die hebben niet veel recht van spreken."