Consumenten geven opnieuw minder uit

Nederlandse consumenten hebben in juli 2,2 procent minder uitgegeven dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek vrijdag bekend. De krimp is iets minder sterk dan in juni, toen huishoudens 2,6 procent minder besteedden.

De bestedingen van consumenten liggen nu al twee jaar onafgebroken lager in vergelijking met het jaar ervoor. Opnieuw bespaarden huishoudens in verhouding het meeste op duurzame goederen, zoals auto's, koelkasten en bankstellen. De uitgaven daarin liepen in juli met 7,5 procent terug. De krimp is wel lichter dan in juni, toen bijna tien procent minder werd uitgegeven aan duurzame goederen.

Huishoudens bespaarden vooral op een nieuwe auto in vergelijking met een jaar eerder. Dat komt ook omdat veel consumenten vorig jaar vanwege nieuwe belastingmaatregelen voor 1 juli nog snel een nieuwe auto aanschaften, waardoor de autoverkoop dit jaar tegenvalt.

De consumptie van voedings- en genotsmiddelen kromp in juli minder sterk, met 0,7 procent. Aan diensten hebben huishoudens 0,4 procent minder besteed in vergelijking met juli 2012.