Zeven WK-atleten gebruikten doping

Zeven atleten die vorige maand meededen aan het WK atletiek in Moskou zijn betrapt op dopinggebruik. Dat meldt de internationale atletiekfederatie IAAF vrijdag. De zeven, onder wie geen medaillewinnaars, zijn al bestraft.

Elyzaveta Bryzgina is de grootste naam onder de atleten. De Oekraïense sprintster, die vorig jaar nog brons won op de olympische 4x100 meter, werd betrapt op het gebruik van steroïden. Speerwerper Roman Avramenko, landgenoot van Bryzgina, en sprintster Yelena Ryabova uit Turkmenistan maakten eveneens gebruik van steroïden.

Snelwandelaars Ayman Kozhakhmetova uit Kazakhstan en Ebrahim Rahimian uit Iran testten evenals marathonloper Jeremias Saloj uit Guatemala positief op EPO. De Afghaanse sprinter Massoud Azizi gebruikte anabole steroïden.

Enkele van de sporters zijn voorlopig geschorst. Waar de straf voor de andere atleten uit bestaat maakt de IAAF niet bekend. Voor en tijdens het WK werden in totaal 670 atleten getest op dopinggebruik.

De atletiekwereld lijdt dit jaar hevig onder dopinggebruik. Zo werden topsprinters Tyson Gay en Asafa Powell al betrapt en werden ruim dertig Turkse atleten geschorst vanwege het gebruik van verboden middelen.