Ook oud-PVV'er wil burgemeester Utrecht worden

Ook voormalig PVV-Kamerlid Jhim van Bemmel heeft gesolliciteerd naar het burgemeesterschap van Utrecht. Dat meldt hij vrijdag op Twitter. Op de vraag van een volger of hij serieus is, antwoordt hij 'altijd!'.

Van Bemmels tijd in de Kamer verliep niet geruisloos. Hij raakte in 2010 in opspraak toen bleek dat hij in 2006 was veroordeeld voor valsheid in geschrifte en dat niet had gemeld aan zijn toenmalige politiek leider Geert Wilders. Die ontnam hem daarop een deel van zijn taken.

Vorig jaar splitste Van Bemmel zich af van de PVV, nadat hem duidelijk werd dat hij na de verkiezingen niet voor de PVV in de Kamer kon terugkeren. Later schreef hij het boek boek Wilders' Ring van Discipelen, Angst en Wantrouwen als Bouwstenen van een Politieke Partij, waarin hij onder meer beweert dat Wilders het Catshuisoverleg liet klappen om wraak te nemen op Hero Brinkman, die de partij had verlaten.

Wilders zou hebben aangenomen dat Brinkman met zijn partij DPK nul zetels haalt als snel nieuwe verkiezingen worden gehouden, wat ook gebeurde. Wilders deed het verhaal van Van Bemmel af als 'grote onzin'.

Eerder in de ochtend twitterde zanger en presentator Henk Westbroek al dat hij een gooi doet naar het burgemeesterschap. Het AD schreef vrijdag op basis van ingewijden dat voormalig FNV-voorzitter Agnes Jongerius ook heeft gesolliciteerd. Een andere veelgenoemde naam is Jan van Zanen, de burgemeester van Amstelveen. De VVD'er was eerder wethouder in Utrecht.

Aleid Wolfsen vertrekt eind dit jaar na zes jaar burgemeesterschap bij de gemeente. Belangstellenden die hem willen opvolgen kunnen hun sollicitaties tot en met zondag insturen.