Euforie over nieuwe opzet eerste divisie kalft af

Met de komst van drie beloftenteams, de amateurs van Achilles'29, een nieuwe televisiezender (Fox) en voetballen op vier verschillende dagen zou alles beter worden in de eerste divisie. De werkelijkheid is anders. De tussenbalans na acht speelronden is niet positief. 

De clubs klagen over over lege tribunes, lage kijkcijfers en competitievervalsing. "Ik heb al meerdere malen hard aan de boom geschud", zegt algemeen directeur Wiljan Vloet van Sparta. "Want het gaat niet goed met de CED (Coöperatie Eerste Divisie, red.). Veel dingen zijn niet goed doordacht. Maar ik maak nu pas op de plaats. We moeten de rijen even sluiten. In februari meld ik me weer en dan zal duidelijk worden of ik gelijk heb."

Vloet was boos toen in juni bekend werd dat Sparta dit seizoen acht wedstrijden op zaterdag om half vijf moet spelen. De Rotterdamse club had de KNVB juist verzocht hadden om zondagmiddag te spelen. "Dat kost Sparta elke wedstrijd op zaterdagmiddag 100.000 euro", stelt technisch directeur Marco Boogers van koploper FC Dordrecht. "En De Graafschap ook. Die twee clubs zijn het zwaarst getroffen. Zaterdagmiddag voetballen is helemaal niks. Fox is er toch ook bij gebaat dat de stadions vol zitten? Maar de clubs hebben niets te willen. Fox bepaalt wat er gebeurt. En zo niet, dan betalen ze ons niet."

De kijkcijfers zijn dramatisch. Fox en de CED hebben de kijkcijfers niet naar buiten en de reden is wel duidelijk. Naar liveduels in de eerste divisie kijken tussen de 55.000 en 200.000 mensen. De samenvattingen worden op de meest vreemde tijden worden uitgezonden en de samenvattingen worden afgeraffeld. Naar de samenvattingen kijken tussen de 25.000 en 50.000 kijkers.

"De samenvattingen duren maar heel kort", aldus algemeen directeur Henk Bloemers van De Graafschap. "Onze grootste frustratie is dat er geen interviews meer zijn met trainers en spelers. Die stonden bij RTL7 altijd voor een bord met reclame-uitingen. Daarop verkochten wij mede onze boarding. Ik heb het idee dat het organisatorisch nog niet klopt bij Fox. Bij Endemol was het een stuk beter geregeld."

De deelname van de beloftenteams van Ajax, PSV en FC Twente is evenmin een succes. De drie ploegen kunnen, net als de amateurs van Achilles'29, niet promoveren of degraderen. Dit seizoen heeft Jong Ajax al 35 spelers gebruikt. Het tweede team van Ajax opende de competitie tegen Telstar met een 3-0 zege met een team dat in de eredivisie mee kon doen voor de middenmoot. Twee weken geleden tegen Achilles'29 speelde Jong Ajax echter met een veredeld juniorenteam.

Pieter de Waard, algemeen directeur van Telstar, vind het ook vervelend dat er op onduidelijke tijdstippen en dagen gevoetbald moet worden. "Maar een betaaldvoetbalorganisatie kan niet zonder media-aandacht. Als je op televisie komt, heeft dat een grotere aantrekkingskracht op sponsors en die vormen weer zo'n zestig procent van je begroting."

"Door de bank genomen zijn we tevreden", aldus CED-directeur Jelle Beuker. "Sportief is het wat we ervan verwachten en twintig clubs in de eerste divisie is een positieve zaak. Maar sommige dingen kunnen beter. We houden nu een onderzoek onder de fans. Als de resultaten bekend zijn, kan er misschien iets veranderen. Maar pas in de winterstop. Nu is het te vroeg voor conclusies."