FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 6 juni 2013

[EK<21] Pot: "Nederland liet mentaliteit zien"

Jong Oranje won donderdagavond in extremis van Jong Duitsland. Bondscoach Cor Pot baalde van de tweede helft, maar prees de mentale weerbaarheid van zijn ploeg.

Jong Oranje kwam snel op een 2-0 voorsprong in de eerste helft, maar vergooide die voorsprong na rust. Direct na de pauze scoorde Duitsland uit een penalty en later scoorde Lewis Holtby ook nog de 2-2. Leroy Fer maakte in de laatste minuut de winnende treffer voor Jong Oranje.

"Je ziet hier een trainer die zeiknat is van het zweet", vertelde Pot aan SBS over de hitte en vooral zijn zenuwen tijdens de wedstrijd. "De eerste helft speelden we voortreffelijk. Ik had de jongens in de rust gewaarschuwd dat Duitsers gevaarlijk zijn. Het is pas voorbij als er voor het laatst gefloten is."

De strafschop vlak na rust was een kantelpunt, vindt Pot. "Dat was heel vervelend, daarna gingen we minder voetballen, veel minder dan de eerste helft. We werden er onzeker van. 20-25 minuten spelen met 2-0 voor zou een stuk makkelijker zijn, maar nu kregen de Duitsers vleugels."

Doelman Jeroen Zoet kreeg voor het veroorzaken van de strafschop een gele kaart, waar rood niet gek zou zijn geweest. "Het was voor mij moeilijk te zien. Als hij de intentie voor de bal had, is het geel. Bij intentie voor de benen, moet het rood zijn. Maar de scheidsrechter dacht het eerste."

Uiteindelijk won Jong Oranje door twee invallers. Leroy Fer kopte in de laatste minuut binnen uit een corner van Memphis Depay. "Bij de 2-2 liet ik Fer meteen warmlopen, vanwege zijn fysieke kracht en kopkracht. En daarna bleek dat mijn wissels erg gelukkig uitpakten." Dat Jong Oranje op z'n Duits won, ziet Pot als een positief punt. "Dat geeft aan dat we in Nederland een goede mentaliteit hebben. We hebben het in ons om een wedstrijd over de streep te trekken."

Japanse prinses opgefleurd na Nederlands tripje

De Japanse prinses Masako voelt zich stukken beter na haar uitstapje naar Nederland. De 49-jarige kroonprinses, die al jaren aan depressies lijdt en zich nauwelijks in de openbaarheid vertoont, was eind april een paar dagen in Nederland vanwege de troonswisseling. Het was haar eerste officiële overzeese bezoek in ruim tien jaar.

Volgens Masako's man Naruhito heeft de kroonprinses de afgelopen jaren veel ups and downs gekend. Na het bezoek aan Nederland voelt ze zich echter zekerder over haar gezondheid en hoopt ze haar activiteiten te kunnen uitbreiden. "We zijn heel voorzichtig, zodat ze gezond blijft", zei Naruhito donderdag op een persconferentie. "Ik ben opgelucht dat de reis positief heeft uitgepakt."

Volgens de 53-jarige zoon van keizer Akihito was het moeilijk om te beslissen of zijn vrouw mee zou gaan naar Nederland. Na overleg met paleisdokters besloten ze het te proberen. "Ze heeft er meer zelfvertrouwen door gekregen." Masako is volgende week niet van de partij als haar man naar Spanje gaat. Hij heeft een te druk schema en bezoekt vijf steden in zes dagen.

In 2006 waren Masako, Naruhito en hun dochter Aiko ook even in Nederland voor een vakantie van twee weken. Het gezin was toen door koningin Beatrix uitgenodigd om te komen logeren in jachtslot Het Oude Loo bij Paleis Het Loo.

Nu.nl verspreidde malware

Nieuwssite nu.nl heeft woensdag urenlang malware verspreid. Volgens beveiligingsbedrijf Fox-IT werden klanten geïnfecteerd door banking-malware via een advertentie op de populaire nieuwssite.

Fox-IT rapporteerde woensdag tussen 10.45 en 15.30 uur diverse besmettingen via de nieuwssite. Via een exploit-kit werd op Windows-systemen malware geïnstalleerd die logingegevens tracht te onderscheppen. Ook kan de kwaadaardige software betalingen manipuleren. Volgens Fox-IT werd de betreffende exploit slechts door 2 van de 47 onderzochte virusscanners herkend.

De nieuwssite bevestigt dat er 'korte tijd' malware verspreid is via een 'aangesloten advertentienetwerk'. Hoe vaak en hoe lang de betreffende advertentie getoond is, kan niet gezegd worden. "Dat weten we nu nog niet", meldt woordvoerster Mariëlle Paul van Nu.nl-uitgever Sanoma aan Tweakers.net.

Witte Huis verdedigt verzamelen telefoongegevens

Het verzamelen van telefoongegevens van miljoenen klanten van het Amerikaanse telefoonbedrijf Verizon, is cruciaal om de veiligheid van de VS te beschermen. Dat heeft Josh Earnest, woordvoerder van president Barack Obama, donderdag gezegd.

Hij reageerde op de commotie naar aanleiding van een publicatie in de Britse krant The Guardian, donderdag. De krant onthulde dat de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA de telefoongegevens krijgt op basis van een gerechtelijk bevel. Dat verplicht Verizon om dagelijkse informatie aan de NSA te sturen over alle telefoongesprekken die via de systemen van Verizon worden gevoerd, in de VS en daar buiten.

Het gaat om de telefoonnummers, locatiegegevens, tijdstip en duur van het gesprek en unieke identificatiegegevens. De inhoud van het gesprek wordt niet doorgegeven. In april werd het gerechtelijk bevel van kracht. Tot 19 juli moet Verizon de gegevens blijven verstrekken aan de NSA.

Earnest stelde dat het systeem de veiligheidsdiensten de kans geeft om te achterhalen wanneer terroristen en personen verdacht van terrorisme gevaarlijke activiteiten plannen. Volgens de zegsman is het geheel juridisch dichtgespijkerd en weet het Congres er alles van. De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, de republikein John Boehner, riep president Obama op om uit te leggen waarom de NSA dit soort middelen nodig heeft.

Volgens hem moet het Congres zich over de zaak buigen omdat het een privacy-gevoelig onderwerp betreft. Of Boehner zelf van de praktijken afwist, wilde hij niet zeggen. Zijn partijgenoot Mike Rogers, voorzitter van de Congrescommissie voor de veiligheidsdiensten, stelde dat door het verzamelen van de telefoongegevens in de laatste paar jaar 'een belangrijke terroristische aanval' op de VS is voorkomen. Nadere details gaf hij niet.

Basisschool Hilvarenbeek dicht na vondst asbest

Een basisschool in Hilvarenbeek houdt vrijdag de deuren dicht omdat er asbest in het gebouw is aangetroffen. Dat meldt de Noord-Brabantse gemeente donderdag. De school, de Doelakkers, kan naar verwachting maandag weer open.

Het asbest is aangetroffen op meerdere locaties in de school aan het Koningskruis. Het gaat om de doorgang naar de gymzaal, de lokalen waar de groepen 7 en 8 les krijgen en het plafond van de cv-ruimte. Dit weekeinde wordt het asbest verwijderd.

De gemeente heeft op alle basisscholen in de gemeente een asbestinventarisatie laten uitvoeren. Op een andere school, het Willibrordus in Diessen, werd de stof ook aangetroffen. Omdat het asbest alleen in een cv-ruimte op zolder zat, hoeft deze school niet te worden gesloten.

Gatlin verslaat Bolt op 100 meter

Usain Bolt heeft donderdag op de 100 meter een zeldzame nederlaag geleden. De houder van het wereldrecord moest bij de Diamond League in Rome zijn meerdere erkennen in Justin Gatlin. De Amerikaan won in een tijd van 9,94 seconden, Bolt was exact één honderdste langzamer. De Fransman Jimmy Vicaut werd in 10,02 seconden derde.

Voor Bolt was de wedstrijd in Rome zijn eerste serieuze test van het seizoen. Het WK in Moskou over twee maanden is dit jaar zijn hoofddoel. Met een tijd van bijna vier tienden boven zijn wereldrecord liet de sprinter uit Jamaica donderdag zien dat er nog behoorlijk wat werk aan de winkel is.

Fyra V250 voor onbepaalde tijd van spoor

Het rijverbod voor de Fyra V250-treinen is 'voor onbepaalde tijd verlengd'. Dat schrijft de Inspectie Leefomgeving en Transport aan reizigersorganisatie de Maatschappij Voor Beter OV. Voor Beter OV had om dit rijverbod gevraagd.

Niet alleen de NS, maar ook treinenbouwer AnsaldoBreda zélf mag (via een vergunning van Lloyds Register Rail Europe) geen testritten meer uitvoeren op het Nederlandse spoorwegnet.

Voor Beter OV is ingenomen met de beslissing. "De V250 is een gevaarlijke trein. Niet alleen voor inzittenden, maar ook voor omwonenden en reizigers in andere treinen of op perrons. Zo’n intrinsiek gevaarlijke trein hoort niet thuis op het Nederlandse spoor. Nu niet, en in de toekomst ook niet", vindt de reizigersclub.

Fyra V250 in een werkplaats (Foto: Novum)
Fyra V250 in een werkplaats (Foto: Novum)

[EK<21] Uitslag Nederland - Duitsland

Jong Oranje is het Europees kampioenschap voetbal voor spelers tot 21 jaar begonnen met een overwinning. Door een doelpunt vlak voor tijd van Leroy Fer werd Duitsland met 3-2 verslagen.

Bij Nederland begon verrassend Marco van Ginkel in de basis, hij kreeg de voorkeur boven Jordy Clasie. In de eerste helft had Nederland geen gevaar te duchten van de Duitsers. Keeper Jeroen Zoet werd nauwelijks op de proef gesteld. Aan de andere kant van het veld resulteerde het overwicht in twee goals. Na een mooie combinatie met Ola John bracht Adam Maher Nederland op voorsprong. Wijnaldum zorgde met een schot waarbij de Duitse keeper Leno er niet goed uit zag voor de 2-0.

Direct na rust ging het echter mis voor Oranje. Zoet haalde Holtby neer en mocht blij zijn dat hij slechts geel kreeg. De penalty werd echter wel benut door Rudy. In de rest van de tweede helft was het beeld bijna omgekeerd ten opzichte van voor de rust. Volland was dicht bij de gelijkmaker, maar zijn schot belandde op de lat. Even later was het wel raak. Holtby bracht de ploegen weer in evenwicht. In de 89e minuut was het echter Fer die met een kopbal uit een corner Nederland de overwinning bezorgde.

Het is voor Jong Oranje de eerste zege op de leeftijdsgenoten uit de Duitsland sinds 1992. In dezelfde groep won drievoudig Europees kampioen Spanje met 1-0 van Rusland.


Luuk de Jong in duel met Stefan Thesker (Foto: Pro Shots)

Nederland

3 - 2

Duitsland

 24' Maher
 38' Wijnaldum
 89' Fer
   47' Rudy (pen) 
 81' Holtby 
 
 Gele kaart: Zoet, (Nederland), Thesker, Lasogga, (Duitsland)
 
Stadion:  HaMoshava Stadion, Petach Tikwa
Toeschouwers: 
Arbiter: Bebek (Kro)
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
v. Rhijn
De Vrij
Martins Indi
Blind
v. Ginkel
Strootman
Maher (Fer/82)
Wijnaldum (Jozefzoon/68)
L. de Jong
O. John (Depay/82)
  Leno
Sorg
Ginter
Thesker
Jantschke
Herrmann
Rode (Polter/80)
Holtby
Rudy
Mlapa (Volland/39)
Lasogga (Clemens/61)

Friesch Dagblad vraagt ook Nederlanders om geld

Het Friesch Dagblad is nu ook een landelijke actie gestart om de krant te redden. Op de website krantredden.nl wordt mensen gevraagd de krant te steunen. Eerder vroeg het dagblad zijn lezers al om een financiële bijdrage.

Het dagblad heeft het moeilijk omdat er veel minder inkomsten uit advertenties komen, schrijft hoofdredacteur Lútsen Kooistra op de site. "Ik vind het moeilijk om toe te geven, maar de Friezen redden het niet zonder de rest van Nederland. Daarom vragen we ook uw steun."

Wie de krant een warm hart toedraagt kan via de site een bedrag overmaken. De actie wordt al gesteund door onder anderen Geert Mak, Oek de Jong en Frans Bauer.

Het Friesch Dagblad wordt dagelijks door zo'n vijftienduizend Friezen gelezen. Het is het laatste zelfstandige regionale dagblad van Nederland.

Gratis Portal 2 DLC voor PlayStation Move-bezitters

Voor de fans die geen genoeg kunnen krijgen van ATLAS en P-body, is er nu de mogelijkheid om samen met een vriend nieuwe avonturen in de avonduren te beleven in de co-opmodus van Portal 2. Om het te kunnen spelen heb je wel een PlayStation 3 met Move-controller nodig, aangezien de levels hier speciaal op aangepast zijn.

De DLC is vanaf vandaag gratis te downloaden. Bekijk de aankondigingstrailer voor de DLC hieronder.

Zes maanden cel voor mishandelen conducteur

Een 23-jarige man uit Eindhoven moet de cel in voor het mishandelen van een conducteur op station Geldrop. De rechtbank in Den Bosch veroordeelde hem donderdag tot acht maanden cel, waarvan twee voorwaardelijk, wegens de mishandeling, verschillende diefstallen en vernieling.

De man werd in oktober de trein uit gezet, omdat hij geen kaartje kon tonen. Hij wachtte op het station in Geldrop totdat de conducteur op zijn terugreis weer langskwam. Toen de deuren opengingen, sloeg de Eindhovenaar het slachtoffer bewusteloos.

De rechter acht de man ook schuldig aan vernieling van een auto en diverse diefstallen en pogingen daartoe uit auto's. Naast de celstraf heeft de Eindhovenaar verplicht reclasseringstoezicht opgelegd gekregen. Daarnaast moet hij de conducteur ruim drieduizend euro schadevergoeding betalen. De andere slachtoffers moet hij in totaal ruim 2900 euro betalen.

Plastisch chirurgen gaan borstprotheses registreren

De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) gaat een registratiesysteem voor borstprotheses opzetten. Naar verwachting wordt het systeem eind dit jaar verplicht gesteld voor chirurgen die werken met protheses. Dat laat NVPC-voorzitter René van der Hulst donderdag weten.

De registratie moet de veiligheid en kwaliteit voor vrouwen die een borstreconstructie hebben ondergaan verbeteren. Ook moet het makkelijker zijn vrouwen op te sporen bij wie slechte prothesen zijn geplaatst.

Vorig jaar ontstond grote ophef rondom borstimplantaten van het Franse bedrijf PIP. Deze fabrikant gebruikte illegaal siliconen die sneller scheurden dan andere implantaten.

Voor de NVPC was dit aanleiding om een systeem op te zetten waarin wordt bijgehouden welke prothesen vrouwen hebben gekregen en om welke reden dit was. Ook wordt bijgehouden wanneer en waarom de prothesen verwijderd worden.

NVPC-voorzitter Van der Hulst laat weten te hopen dat minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) het registreren van borstimplantaten voor iedere arts in Nederland verplicht gaat stellen. "Wij kunnen dit alleen verplichten voor onze eigen leden, maar in Nederland zijn ook niet-plastisch chirurgen die borstimplantaten plaatsen", aldus Van der Hulst.

De NVPC telt momenteel zo'n 360 leden. Dat gaat om meer dan 95 procent van alle plastisch chirurgen in Nederland.

Dode passagier maakt zeker zeven vluchten

Een Russische Airbus A300 van de Russische chartermaatschappij I-Fly heeft dagen door Europa gevlogen met een dode verstekeling in het landingsgestel. Technici ontdekten het lijk van de doodgevroren man, nadat het toestel dat in de Italiaanse stad Rimini was opgestegen, in Moskou was geland.

Artsen stelden volgens het Russische persbureau Interfax vast dat de uit Georgië afkomstige man al verscheidene dagen daarvoor was gestorven. Het is onduidelijk waarom het lijk pas na zeker zeven vluchten is ontdekt.

Dode passagier maakt zeker zeven vluchten
Dode passagier maakt zeker zeven vluchten (Foto: ANP)

Russische president Poetin gescheiden

De Russische president Vladimir Poetin en zijn vrouw Ljoedmila zijn gescheiden. Dat heeft het echtpaar donderdag op de Russische tv bekend gemaakt.

Vladimir Poetin sprak over 'een gezamenlijk besluit'. "Ons huwelijk is voorbij", zei hij. Ljoedmila gaf te kennen dat zij er niet van hield in de schijnwerpers te staan en problemen te hebben met vliegen. Het paar trouwde op 28 juli 1983. Ze hebben twee dochters: Maria (geboren in 1985) en Catherina (geboren in 1986).

Poetin heeft zijn persoonlijke leven altijd zo veel mogelijk geheim gehouden. Vragen daarover ging hij uit de weg. In maart 2012 verklaarde hij nog dat zijn vrouw geen 'publiek persoon' was. Hij vroeg de media zijn familie buiten politieke berichtgeving te houden. Donderdagavond verscheen het echtpaar samen bij een voorstelling van het Kremlin Ballet - 'Esmeralda' gebaseerd op een roman van Victor Hugo 'Notre Dame de Paris' - in het Kremlin. Het was voor het eerst in meer dan een jaar dat zij zich samen in het openbaar vertoonden. De laatste keer dat dat gebeurde was op de dag dat Vladimir Poetin voor de tweede keer tot president van Rusland werd gekozen: 4 maart 2012.

Prins Philip in ziekenhuis

Prins Philip, de echtgenoot van de Britse koningin Elisabeth II, is donderdag in een Londens ziekenhuis opgenomen. Hij zal vrijdag worden geopereerd en moet ongeveer twee weken in het hospitaal blijven.

Wat de prins precies scheelt is niet bekend gemaakt. Hij moet geopereerd worden op basis van onderzoeken in zijn onderlijf die de afgelopen tijd hebben plaatsgevonden. De prins wordt op 10 juni 92 jaar.

Donderdag bezocht hij nog een tuinfeest met de koningin. Volgens mensen die er bij waren was hij opgewekt en maakte hij grappen. Maandag zegde de prins een bijeenkomst ter gelegenheid van het zestigjarig regeerjubileum van zijn vrouw af. Hij voelde zich niet goed. Dinsdag was hij echter weer fit.

Zijn vrouw wil vrijdag gewoon haar programma afwerken. Ze bezoekt dan onder meer de BBC-studio's.

Benno L. wil ontmoeting slachtoffers

Benno L. wil corresponderen met zijn slachtoffers en, als zij daar behoefte aan hebben, wil hij hen zelfs persoonlijk ontmoeten. Dat schrijft de wegens misbruik veroordeelde zwemleraar in een brief die in handen is van het televisieprogramma EenVandaag.

L., die vrijdag voorwaardelijk vrijkomt, mag op geen enkele wijze contact opnemen met zijn slachtoffers. Ook heeft hij een gebiedsverbod voor de gemeenten waar zijn slachtoffers wonen.

De zwemleraar schrijft in de brief onder meer dat hij er alles aan zal doen om een ongewenste ontmoeting met zijn slachtoffers te voorkomen, maar als zij er behoefte aan hebben mogen zij hem schrijven, of zelfs ontmoeten. De man geeft aan zo onbeantwoorde vragen van ouders en slachtoffers te willen beantwoorden.

Het Openbaar Ministerie laat desgevraagd weten dat als ouders behoefte hebben aan een ontmoeting, hier wel mogelijkheden voor zijn. Omdat L. volgens de voorwaarden geen contact met zijn slachtoffers mag hebben, moet daarvoor wel eerst toestemming worden gevraagd.

L. vraagt zijn slachtoffers en hun ouders ook om vergeving, maar zegt het te begrijpen als zij daar nog niet aan toe zijn. Wel geeft hij aan zijn straf verdiend te hebben.

De zwemleraar werd in 2009 gearresteerd voor het jarenlang misbruiken van tientallen jonge en vaak verstandelijk gehandicapte meisjes. Hij werd in mei 2011 door het gerechtshof in Den Bosch veroordeeld tot zes jaar cel, een jaar minder dan de rechtbank hem eerder oplegde. Inclusief de tijd in voorarrest heeft L. twee derde van zijn straf uitgezeten.

Vanendert mist Tour door parasiet

Jelle Vanendert moet dit jaar de Tour de France aan zich voorbij laten gaan. De Belg van Lotto-Belisol blijkt een parasiet onder de leden te hebben, zo meldt zijn ploegarts Jan Mathieu. Hierdoor is hij onvoldoende fit, iets wat hem eerder deze week noopte om al in de tweede etappe van het Critérium du Dauphiné af te stappen.

Volgens Mathieu moet Vanendert minimaal tien dagen rust houden. Dit omdat een parasiet in zijn ingewanden zit. "De gevolgen daarvan zijn onder meer vermoeidheid. Na een periode van rust lijken die symptomen over, maar vanaf het ogenblik dat Jelle opnieuw inspanningen levert, keren die terug."

'België en Nederland praten maandag over Fyra'

België en Nederland praten maandag over hoe het verder moet met de Fyra. Staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) overlegt dan met de Belgische minister Jean-Pascal Labille. Dat schrijven Belgische media donderdag.

Een woordvoerder van Mansveld wilde de berichten niet bevestigen. "Ik heb het ook vernomen in de media, maar wij doen geen uitspraken over de agenda van bewindspersonen als het gaat om niet-openbare aangelegenheden."

De Belgische spoorwegmaatschappij NMBS liet vrijdag weten te stoppen met de Fyra. Maandag volgde de NS. Mansveld noemde het eerder verstandig dat de NS wil stoppen met de hogesnelheidstrein. Het definitieve besluit om te stoppen met de Fyra moet door het kabinet worden genomen, omdat het ministerie van Financiën de enige aandeelhouder van de NS is.

De Italiaanse Fyra-bouwer AnsaldoBreda houdt vol dat de problemen die Nederland en België hadden met hogesnelheidstrein te wijten zijn aan de sneeuw. De NS en NMBS hebben nagelaten de juiste maatregelen te treffen, zei topman Maurizio Manfellotto donderdag op een persconferentie.

Fiscus stuurt 35.000 foute brieven

De Belastingdienst heeft onlangs 35.000 mensen een brief gestuurd met verkeerde informatie. In de brief stond dat mensen geld terug konden krijgen als ze nog aangifte zouden doen over 2011. Het bedrag dat daarbij werd genoemd was onjuist, meldde een woordvoerder van de fiscus donderdag.

In totaal stuurde de Belastingdienst 520.000 brieven om mensen aan te sporen aangifte te doen omdat ze nog geld terug konden krijgen. Door een menselijke fout ging het in 35.000 gevallen mis. 11.000 mensen krijgen minder geld terug dan in de brief staat. Circa 3000 mensen moeten nog betalen. De overige mensen - bijna 21.000 - spelen quitte.

De Belastingdienst stuurt uiterlijk volgende week een herstelbrief. Wie die niet krijgt kan er vanuit gaan dat de eerste brief juist was.

Fiscus stuurt 35.000 brieven met fout
Fiscus stuurt 35.000 brieven met fout (Foto: ANP)

[UK Open] Vos, Van der Voort naar 1e ronde, Scholten eruit

Gino Vos en Vincent van der Voort hebben hun voorronde partijen op de UK Open gewonnen. The Fox versloeg Alan Derrett (5-3), Fast Vinnie zette Andy Murray opzij (5-4). Beide darters staan nu in de eerste ronde, waarin ook Leon de Geus en Roland Scholten uitkomen.

Van de acht Nederlanders die in Bolton aan de oche verschijnen zijn we diezelfde Scholten als eerste kwijt. The Tripod verloor in de eerste ronde de sudden death leg van de Engelse qualifier Conan Whitehead.

In de tweede ronde, later vanavond, komen ook Jelle Klaasen en Co Stompé aan de oche. De Top 32 van de UK Order of Merit zijn morgen pas aan de beurt, hiertoe behoren onder andere Raymond van Barneveld en Michael van Gerwen.

Uitslagen Nederlanders en prominenten:

Voorronde

Vincent van der Voort 5-4 Andy Murray
Gino Vos 5-3 Alan Derrett
Robbie Green 2-5 James Wade
Stephen Bunting 5-0 Vernon Shepherd

   

Eerste ronde

Dave Weston 5-4 Dean Winstanley
Connie Finnan 5-1  Gino Vos
Conan Whitehead 5-4 Roland Scholten
James Wade 5-0 Matt Gallett
Leon de Geus 3-5  Scott Robertson
Vincent van der Voort 3-5 Kirk Shepherd
Darrell Thorpe 0-5 Stephen Bunting
Bernd Roith 3-5 Ted Hankey
     

Alpe d'HuZes brengt ruim 25 miljoen op

De deelnemers aan de Alpe d'HuZes hebben dit jaar ruim 25 miljoen euro ingezameld voor onderzoek naar kanker. Dat heeft de organisatie van het evenement donderdagavond bekendgemaakt. Vorig jaar bracht de actie uiteindelijk ruim 32 miljoen euro op.

Aan de achtste editie van het evenement deden ruim achtduizend mensen mee. Gespreid over twee dagen gingen ze per fiets of te voet de Alpe d'Huez in Frankrijk op.

Het bedrag is een tussenstand. De definitieve opbrengst wordt later bekendgemaakt.

Chrono Blade aangekondigd voor Ouya

Gamestudio nWay, opgericht door GTA-creator Dave Jones, heeft aangekondigd dat hun nieuwste project Chrono Blade ook beschikbaar zal zijn voor Android-console Ouya. Chrono Blade is een free to play-rpg met multiplayerondersteuning.

De game zal later dit jaar verschijnen, maar de demo zal als eerste te spelen zijn op Ouya. Ouya-bezitters kunnen de demo downloaden via de Discover-store en E3-bezoekers kunnen de game spelen op de parkeerplaats.

[EK<21] Spanje verslaat Rusland in slotfase

Het EK Onder 21 is ook van start gegaan in de poule van Oranje. Spanje pakte een moeizame zege op Rusland. Spanje was zoals verwacht de bovenliggende ploeg vanaf het begin. Barcelona-spelers Christian Tello en Thiago Alcántara waren de gevaarlijkste spelers voor Spanje, maar zij konden het doel niet vinden. Ploeggenoot Marc Bartra kopte een bal over het Russische doel.

Voor Rusland was het vooral een kwestie van tegenhouden. De ploeg kwam er moeizaam uit en was gelukkig met de 0-0 ruststand. Na rust ging Spanje verder waar het gebleven was. Ook Málaga-groeibriljant Isco wist niet te scoren, hij zag veel van zijn schoten geblokt worden door een Russische muur.

Acht minuten voor tijd wist Spanje dan toch de ban te breken. Álvaro Morata was de held aan Spaanse zijde. Op een voorzet van Thiago van de linkerkant kopte de speler van Real Madrid vanaf vijf meter binnen. Een minuut voor tijd verdubbelde Morata bijna de score, maar zijn schot eindigde op de paal.

Red Bull weet niets van interesse in Allison

Red Bull Racing heeft via Twitter ontkend dat het James Allison aangetrokken heeft. Auto Motor und Sport berichtte dat de bij Lotus vertrokken technisch directeur volgend jaar bij de Oostenrijkse renstal Adrian Newey op zou moeten gaan volgen.

Of Newey ook echt vertrekt laat Red Bull Racing in het midden, Allison zal in ieder geval niet naar Milton Keynes komen. "Er circuleren wat verhalen dat Allison zich bij Red Bull Racing gaat voegen, maar we kunnen met zekerheid zeggen dat dit niet waar is."

Bommelding Gouda loos alarm

De melding dat op het station van Gouda een bom zou liggen is vals. Explosievenverkenners hebben donderdagmiddag geen bom aangetroffen, laat de politie weten. Het treinverkeer wordt weer hervat.

Het station werd rond 14.45 uur ontruimd omdat via het alarmnummer 112 een bommelding was binnengekomen. Ook werd het nabijgelegen stadhuis uit voorzorg ontruimd en het treinverkeer stilgelegd.

Rond 17.30 uur bleek het te gaan om loos alarm. Treinreizigers moeten nog wel rekening houden met een langere reistijd.

Football League maakt einde aan buitenlandse huurconstructie

De Engelse Football League (Championship, League I en League II) gaat de huurconstructie voor buitenlandse spelers aanpakken. Dit nadat afgelopen seizoen Watford onder andere tien spelers had gehuurd van Udinese.

Er zal naar alle waarschijnlijkheid worden besloten dat in een wedstrijdselectie maximaal vijf huurspelers mogen voorkomen, waarvan maximaal vier van één club. Deze regel geldt al voor Engelse huurlingen. Buitenlandse spelers die gehuurd zijn worden beschouwd als volledig getransfereerde spelers, waar Engelse spelers tellen als huurlingen.

Watford is in handen van de familie Pozzo. Deze familie heeft ook Udinese en het Spaanse Granada in eigendom. Afgelopen februari had Watford in het duel tegen Crystal Palace zeven huurspelers geselecteerd. Alleen Nathaniel Chalobah, gehuurd van Chelsea, telde als huurling.

Ian Holloaway, trainer van Crystal Palace, noemde deze situatie toen al belachelijk. "Deze regel houdt in dat mensen Engelse clubs kunnen kopen en de club gebruiken als reserveteam. Wat als FC Barcelona ons koopt en een B voor ons team zet? We moeten van deze situatie af", aldus Holloway. Naar verwachting zal een grote meerderheid van de clubs in de Footbal League ermee instemmen dat deze regel wordt aangepast.

[RG] Williams en Sharapova in finale

Serena Williams en Maria Sharapova spelen zaterdag de finale van het vrouwentoernooi van Roland Garros. De nummer één en twee van de wereld wonnen beide hun halve finale-partij in Parijs.

Sharapova speelde tegen haar Wit-Russische rivale Viktoria Azarenka, waarvan ze de vorige twee ontmoetingen op gravel ook al wist te winnen, zij het eenmaal door opgave na verlies van de eerste set. De Russische kende ditmaal wel een vliegende start en won de eerste akte overtuigend met 6-1.

In de tweede set maakte de titelverdedigster veel meer fouten dan in de eerste en Azarenka maakte daar dankbaar gebruik van. De nummer drie van de wereldranglijst sleepte de set met 6-2 binnen. In de beslissende set stelde Sharapova echter orde op zaken; hoewel ze een aantal matchpunten miste op haar eigen servicebeurt bij 5-2, serveerde ze de wedstrijd bij een stand van 5-4 gedecideerd uit.

Serena Williams liet geen spaan heel van haar opponente, de Italiaanse Sara Errani. De Amerikaanse won de eerste set al overtuigend met 6-0 en leek ook in de tweede set die stand op het scorebord te gaan zetten, maar Errani pakte bij een 3-0 achterstand toch nog een game.

Daarna ging alles weer de kant van Williams op en werd de tweede set met 6-1 gewonnen door de nummer één van de wereld. Die neemt het nu in de finale dus op tegen Maria Sharapova. Veel hoop op een overwinning zal de Russin niet koesteren; sinds 2005 verloor ze alle twaalf ontmoetingen van de jongste van de Williams-zusjes. Daarin won ze daarnaast slechts drie sets.

Konami E3-persconferentie liveblog

Om 19.00 uur start de eerste E3-persconferentie. Konami trapt een paar dagen voordat het officieel begint af met hun pre-E3 conference. We hopen met z'n allen natuurlijk dat het net zo legendarisch wordt als in 2010. Met een samenvatting van die conferentie trappen we deze liveblog dan ook af.

19.00 uur It begins! 

19.02 uur Dit jaar bestaat Konami 40 jaar en ze gaan dit groots vieren.

19.03 uur Konami werkt samen met o.a. het Amerikaanse diabetesprogramma om dikke kindjes tegen te gaan met Dance Dance Revolution Classroom Edition.

19.06 uur De eerste games die getoond gaan worden komen van de afdeling social games, voor bijvoorbeeld iOS en Facebook. Konami zoekt kleine developers en wil hen helpen om de games uit te brengen. 

19.09 uur Na de social meuk het echte werk: PES 2014. Er is een nieuwe engine waar men al een aantal jaar aan werkt. De PES 2014-engine is gebaseerd op de FOX-engine.  

19.10 uur Zes nieuwe elementen zijn belangrijk in de nieuwe engine: TrueBall Tech, M.A.S.S., en nog wat andere. Allemaal om PES 2014 nog echter te maken dan voorheen. Enzo. Het stukje over PES wordt afgesloten met een trailer, bijgestaan door klassieke muziek.

19.12 uur Tijd voor Metal Gear Solid V. De game wordt donkerder en de stem van Snake wordt ingesproken door Kiefer Sutherland. Dit omdat MGSV zich afspeelt in 1984, als Snake 49 jaar oud is.

19.14 uur Kiefer legt uit dat dit een geheel nieuwe ervaring is voor hem, onder andere door de motion capture-technieken voor het gezicht. De gezichtsuitdrukkingen en de stemmen zullen zorgen voor een nog diepere game-ervaring.

19.17 uur Castlevania Lords of Shadow 2 is aan de beurt. 

19.18 uur De combat zal in het tweede LoS uitgebreider worden. Vijanden hebben verschillende soorten armor bijvoorbeeld. Bovendien is de game minder opgebouwd uit verschillende levels maar zal het meer als één geheel aanvoelen.

19.20 uur Voor het eerst zal een Castlevania zich afspelen in de moderne tijd. Naast het kasteel van Dracula zul je ook door een gewone stad kunnen lopen dus.

19.21 uur De nieuwe trailer wordt nu getoond.

19.25 uur De trailer is nog steeds bezig...

19.27 uur Ah, eindelijk de volgende game, een verrassing!

19.29 uur Oh wacht, het is een flauwe grap. Een chubby Dracula-cosplayer. 

19.30 uur Om het goed te maken nóg meer Castlevania Lords of Shadow 2-beelden. Konami bedankt! Dit was het voor vandaag. Maandag zijn we terug met het echte werk!

De hele show is hieronder nog eens te bekijken:

FOK!filmtips van de dag: Star Trek IV: The Voyage Home

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

Jack Ryan is een innemende lanterfanter, met nogal wat aanvaringen met de wet. Jack gaat naar Hawaii omdat hij hoopt dat een verandering in omgeving hem geluk brengt. Hij gaat aan het werk in de bouw bij Ray Ritchie, een beetje een louche projectontwikkelaar, maar krijgt al meteen een aanvaring met de voorman. Dan ontmoet Jack Nancy Hayes, een opwindend mooie vrouw, gespecialiseerd in kleinschalige misdaden. Ze probeert Jack te verleiden haar te helpen om Ray Ritchie 200.000 dollar afhandig te maken. Jack aarzelt. Dit zou namelijk de perfecte beroving kunnen zijn, maar ook de perfecte manier om hem erin te luizen. The Big Bounce is om 20.30 uur te zien op Veronica.

David en Diana zijn een jong getrouwd stel en stapelverliefd. Hij is architect en zij makelaar. Wanneer zij het perfecte stuk grond vindt om zijn droomhuis op te bouwen, vragen ze meteen leningen aan. Wanneer een recessie zich aandoet, zitten ze echter financieel aan de grond. In een laatste poging om hun droom te redden reizen David en Diana af naar Las Vegas om te gokken. Ze verliezen jammerlijk, maar worden benaderd door een charismatische miljonair, die een miljoen dollar biedt voor een nacht met Diana. Geschokt als ze zijn, twijfelt het echtpaar toch. Indecent Proposal is te zien om 20.30 uur op RTL8.

Deze Star Trek-film, The Voyage Home, valt wat uit de toon bij de andere delen, vooral omdat humor een grotere rol is gaan spelen. De Enterprise vangt signalen op van walvissen die op aarde al lang uitgestorven zijn. De crew komt op het idee om in het verleden walvissen te vangen, waarmee in de toekomst de aarde gered kan worden. Te zien om 00.00 uur op RTL7.

Omzet Europese voetbalclubs groeit fors

De omzet van voetbalclubs in de hoogste Europese divisies is in het seizoen 2011-2012 gestegen. De inkomsten van de Europese voetbalmarkt bedroegen 19,4 miljard euro, een stijging van bijna elf procent in vergelijking met het seizoen ervoor. Dat blijkt uit een jaarlijks onderzoek van accountantsbureau Deloitte.

De Premier League noteerde vorig seizoen met 2,9 miljard euro de hoogste omzet van alle competities. De handel van de Engelse topcompetitie groeide daarmee liefst zestien procent in vergelijking met het seizoen 2010-2011. Ook over het onlangs afgesloten seizoen nemen de inkomsten van de Premier League toe, zo verwacht Deloitte. Het afsluiten van nieuwe contracten voor tv-rechten is daar de belangrijkste oorzaak van.

De competities in Duitsland en Spanje behaalden na Engeland de hoogste omzet, met respectievelijk 1,8 en 1,6 miljard euro. De Franse competitie eindigde met een omzet van 1,4 miljard euro, een toename van bijna tien procent. Die stijging komt overigens vooral voor rekening van het kapitaalkrachtige Paris Saint-Germain. De omzet van de Parijse club nam met 120 procent toe. De Nederlandse Eredivisie eindigde met een omzet van 424 miljoen euro op de achtste plaats.

Kijksport

Vorig jaar begon rond deze tijd het EK voetbal en daarmee een schitterende sportzomer. Nu moeten we het doen met ‘slechts’ Roland Garros, de Tour de France, Wimbledon en -iets minder groots- het EK onder-21. Naast een wedstrijd van Jong Oranje vanavond kijk ik ook nog uit naar het UK Open Darts, dus voor de sportliefhebber is er ook in deze kleine sportzomer absoluut genoeg te genieten.

'Verklaringen NS en NMBS schandalig'

Topman Maurizio Manfellotto van de Italiaanse treinenbouwer AnsaldoBreda noemt de verklaringen van NS en NMBS over de Fyra V250 schandalig. De constructeur van de faaltrein meldt op een persconferentie dat onkundig gebruik van de trein tijdens sneeuwval de grote boosdoener is.

Op de persconferentie haalde Manfellotto volgens de VRT hard uit naar de twee spoorbedrijven. "De verklaringen uit Nederland en België zijn schandalig en schaden ons bedrijf. De NMBS en de NS hebben zich nooit constructief opgesteld. Er rijden zestig hogesnelheidstreinen van AnsaldoBreda in Italië en die doen het elke dag."

Dat de treinen in een enorm slechte staat verkeren, wijt de topman aan het weer. "Door de sneeuw raakten metalen onderdelen los. Normaal gezien neem je maatregelen als het sneeuwt." Volgens Manfellotto hadden de machinisten tijdens de sneeuwval veel langzamer moeten rijden met de spaghettiboemels. "Zelfs de Thalys reed maar 160 kilometer per uur in de sneeuw, maar de Fyra bleef 250 rijden."

Naar eigen zeggen heeft AnsaldoBreda nog geen definitief besluit van de NS ontvangen. Dat is overigens niet vreemd, omdat het ministerie van Financiën dit besluit officieel neemt. Naar verwachting stemt de ministerraad hier vrijdag mee in. Het besluit van de Belgen overrompelde het bedrijf. "De beslissing kwam als een complete verrassing", stelt Manfellotto. De topman was bovendien niet te spreken over het feit dat de NMBS foto's van de beschadigingen van de treinen had vrijgegeven. "Dat is geen manier van communiceren." De treinenbouwer is van plan om alle geleden schade te verhalen op de NS en de NMBS.

Fyra V250 (Foto: Novum)
Fyra V250 (Foto: Novum)

Onderzoek naar inzet BVD tegen ex-provo

De manier waarop ex-provo Roel van Duijn jarenlang werd geobserveerd door de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) wordt toch onderwerp van onderzoek. Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) wilde in eerste instantie geen onderzoek naar de handelwijze van de voorganger van de AIVD, maar is nu toch overstag.

Het onderzoek richt zich op de inzet van zogeheten bijzondere inlichtingenmiddelen in de jaren zestig, zeventig en tachtig, zo maakte de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) donderdag bekend. Het gaat hier volgens een woordvoerder van de commissie bijvoorbeeld om de inzet van telefoontaps of het schaduwen van iemand.

Van Duijn was in de jaren zestig in Amsterdam een van de oprichters van Provo en de Kabouterbeweging. Hij was lid van de gemeenteraad en werd later wethouder voor de PPR, een van de partijen die later opgingen in GroenLinks. Binnen die partij werd hij later actief. Hij voert al jaren juridische strijd over de dossiers die de BVD in het verleden over hem aanlegde.

Belastingvoordeel voor getrouwde homo's Duitsland

Het Duitse constitutionele hof in Karlsruhe heeft donderdag bepaald dat homoseksuele stellen die een geregistreerd partnerschap hebben dezelfde belastingvoordelen moeten genieten als heteroseksuele echtparen. Volgens de rechter is het maken van onderscheid voor belastingdoeleinden in strijd met het recht op gelijkheid. Het hof waarschuwde dat het tornen aan gelijkheid kan leiden tot discriminatie van een minderheid. De uitspraak is een overwinning voor homorechtenactivisten.

De centrumrechtse regering onder leiding van bondskanselier Angela Merkel heeft zich lange tijd verzet tegen belastingvoordelen voor homoseksuelen. Getrouwde stellen in Duitsland krijgen een behoorlijk belastingvoordeel. Dit kost de Duitse staat op jaarbasis ongeveer 15,5 miljard euro. Als de belastingvoordelen ook gelden voor mensen met een geregistreerd partnerschap lopen de kosten op, maar niet in extreme mate. Geschat wordt dat het gaat om ongeveer dertig miljoen euro.

Volgens het hof genieten getrouwde stellen een belastingvoordeel, omdat ze tegelijkertijd een grote verantwoordelijkheid ten opzichte van elkaar hebben, waaronder een financiële verantwoordelijkheid. De rechter bepaalde echter dat een geregistreerd partnerschap voor homoseksuelen dezelfde plichten en verantwoordelijkheden met zich meebrengt.

Het hof bepaalde dat de belastingvoordelen al in 2001, toen het geregistreerd partnerschap voor homoseksuelen mogelijk werd, hadden moeten gelden. Derhalve geldt de uitspraak met terugwerkende kracht vanaf 2001. De Duitse regering heeft beloofd voor komend najaar een wet te hebben waarmee het besluit van het hof wordt geïmplementeerd.

Eerste landelijke zomerse dag een feit

De eerste landelijke zomerse dag van dit jaar is een feit. Donderdag rond 16.30 uur werd in De Bilt een temperatuur van 25 graden bereikt, laat weeronline.nl weten. De temperatuur ging in het Limburgse Arcen het eerst over de grens van 25 graden. Ook in Noord-Brabant en Gelderland werd het ruim 25 graden.

Het is de derde keer dit jaar dat het ergens in Nederland zomers warm werd. Eindhoven beleefde op 25 april als eerste een zomerse dag, met precies 25 graden. In het Limbugse Ell kon vorige maand gesproken worden van een zomerse dag. Op 6 mei werd het daar 25,8 graden. Van een landelijke zomerse dag kan pas gesproken worden als het ook in De Bilt 25 graden of meer is.

Vorig jaar kon op 22 mei voor het eerst gesproken worden van een zomerse dag. Het kwik liep toen op tot 28,4 graden. De vroegste zomerse dag dateert van 2007. Toen werd het op 14 april al 27,6 graden.

Turkse premier Erdogan blijft keihard

De Turkse regering zal niet toegeven aan de demonstranten. "Wij zullen niet toestaan dat een minderheid de meerderheid gaat dicteren", aldus premier Recep Tayyip Erdogan donderdag op een persconferentie in Tunis, de hoofdstad van Tunesië. Erdogan bezocht dat land de afgelopen dagen.

Erdogan stelde dat er onder de demonstranten in zijn land extremisten zijn die betrokken zijn bij terrorisme en aanhangers zijn van terroristische organisaties. Er zijn inmiddels zeven buitenlanders die deelnamen aan de protesten opgepakt, aldus de eerste minister. De premier stelde verder dat het plan om het park op het Taksimplein in Istanbul plaats te laten maken voor onder andere een supermarkt, door zal gaan. Dit voornemen vormde de aanleiding voor de massale protesten die inmiddels in tientallen steden van Turkije hun zevende dag in gaan.

"Het project respecteert de geschiedenis, de cultuur en het milieu. We beschermen de rechten van de meerderheid en het behoud van de schoonheid van Istanbul", aldus de premier. Hij betichtte de tegenstanders van het project van 'kwader trouw'. De eerste minister erkende wel dat er onder degenen die protesteren ook mensen zijn die opkomen voor milieubelangen. Die sloot hij uit van de 'onruststokers'.

In de afgelopen dagen namen vicepremier Bulent Arinc en president Abdullah Gül een welwillender houding in ten aanzien van de demonstranten. Die keren zich op hun beurt steeds fanatieker tegen het autoritaire regime van Erdogan en zijn AK-partij.

Hockeyvrouwen winnen oefenduel met België

De Oranjevrouwen zijn de voorbereiding op de  Hockey World League prima gestart. Donderdagmiddag won de ploeg van bondscoach Max Caldas het oefenduel met België met 2-0.

Oranje, waar Valerie Magis haar officieuze debuut maakte, kreeg in de eerste helft een corner, maar de doelpoging van Maartje Paumen ging er niet in. Ook na rust bleef de tweede corner onbenut. In de 48ste minuut lukten het de Nederlandse vrouwen wel om de score te openen. Kelly Jonker reageerde attent op een voorzet van Magis: 1-0.

België had kansen om op gelijke hoogte te komen. De grootste kans kwam op naam van Judith Vandermeiren, maar  zij schoot op de paal. Uiteindelijk verdubbelde Jonker de voorsprong naar 2-0. Dit was tevens de eindstand. De Hockey World League begint op 13 juni en heeft plaats in Rotterdam. 

3-jarige peuter brengt nacht door in cel

Een Franse drugstoerist heeft samen met zijn 3-jarige zoontje de nacht moeten doorbrengen in een politiecel in Dordrecht. Dat meldt de politie donderdag. De man werd woensdagavond aangehouden omdat hij harddrugs bij zich had. Om het kind niet alleen achter te laten werd hij samen met zijn vader opgesloten.

De twee zaten in een zogenoemde familiecel, die volgens een woordvoerder gezelliger is ingericht dan een normale cel. "Voor een 3-jarig kind is het waarschijnlijk bijna hetzelfde als een nachtje bij Van der Valk", aldus de zegsman.

De Fransman viel op doordat hij met een kapotte ruit over de A16 reed. Toen de politie de man langs de kant zette, werd zo'n twintig gram heroïne aangetroffen. Na de overnachting in de cel konden vader en zoon weer op weg naar Frankrijk.

[EK<21] Coach Jong Engeland klaagt over eigen team

Bondscoach van Jong Engeland Stuart Pearce klaagt dat hij niet het best mogelijke team heeft. Daarmee maakt Engeland het onmogelijk voor zichzelf om toernooien te winnen, waarschuwt hij. "Als je niet je beste spelers meeneemt, loop je een risico", tekende de BBC uit zijn mond op.

Pearce mist enkele belangrijke spelers vanwege verplichtingen met het grote Engeland, blessures en een weigering om hun zomer op te geven. Jong Engeland heeft daardoor de jongste selectie van alle deelnemende landen aan het EK. Hij denkt dat dat ook een probleem is voor de Engelse A-selectie.

"Ik zal je nu vertellen wat je moet doen om succesvol te zijn op grote toernooien", voer hij uit. "Je moet je met je beste team kwalificeren, je moet je beste team meenemen naar het toernooi en je moet je jonge spelers zo veel mogelijk toernooiervaring gunnen voor ze in de nationale selectie komen."

Jong Engeland verloor woensdag zijn eerste wedstrijd op het EK in Israël met 1-0 van Italië. De Engelsen spelen in de poule nog tegen gastland Israël en Noorwegen.

Friesland wil signaal afgeven met steun Thialf

De provincie Friesland hoopt met de steun voor Thialf een signaal af te geven aan de KNSB en NOC*NSF. Een ruime meerderheid van Provinciale Staten, die woensdagavond instemden, willen met de toegezegde vijftig miljoen euro aantonen dat de plannen voor de vernieuwbouw in Heerenveen financieel in orde zijn.

KNSB en NOC*NCF bekijken de plannen van Heerenveen, het Transportium in Zoetermeer en het Icedome in Almere. Welk stadion de A-status krijgt, maken zij 8 augustus bekend. Eerder lekte uit dat Almere de voorkeur heeft van de KNSB. De Icedome zou 183 miljoen euro kosten. In de ophef die ontstond werd het besluit uitgesteld.

De renovatie van Thialf kost in totaal 81 miljoen euro, waar de provincie vijftig miljoen euro aan bijdraagt. "We halen het geld uit reserves die de provincie heeft. De begroting is conservatief", licht een woordvoerder van de provincie Friesland donderdag. "De financieringsconstructie is op zo'n manier gebouwd dat het niet valt onder staatssteun."

Als het aan Friesland ligt, begint de bouw vrijdag al. "Sportminnend Nederland heeft de afgelopen weken enorm veel liefde getoond voor Thialf. Het ijsstadion hoort bij Friesland en bij het land."

De provincie wil voorkomen dat het Centrum voor Topsport en Onderwijs verdwijnt als Thialf de A-status niet behoudt. Naast Heerenveen hebben ook Eindhoven, Amsterdam en Papendal een CTO. "Olympisch kampioen Epke Zonderland gebruikt Thialf voor zijn krachttraining. Als Thialf wegvalt, zal dit ook een klap zijn voor andere sporten."

De voorbereidingen van de vernieuwbouw zijn in volle gang. De provincie Friesland wil volgend jaar op 2 april beginnen met de renovatie, vlak na afloop van het schaatsseizoen. Thialf blijft sowieso beschikbaar voor schaatsers tot de Olympische Spelen in Sochi.

'Xbox One-abonnement via televisieaanbieders'

Microsoft gaat samenwerken met televisieaanbieders om Xbox One via een abonnement aan de man te krijgen. Dat schrijft het Britse vakblad MCV op basis van anonieme bronnen. De softwaregigant zou een deal hebben gesloten met televisieaanbieder Sky. Xbox One zou dan als televisiekastje gaan functioneren.

Xbox One, die vorige maand werd aangekondigd, zou verkocht gaan worden in combinatie met een abonnement. Consumenten zouden wel meer moeten betalen dan voor een normaal televisieabonnement, maar minder dan voor een losse spelcomputer.

Microsoft experimenteert al met het verkopen van Xbox 360 in combinatie met een abonnement. Amerikaanse consumenten kunnen de spelcomputer kopen voor 99 dollar in combinatie met een tweejarig abonnement op Xbox Live van vijftien dollar per maand. De gamegigant liet vorig jaar al weten dat dergelijke abonnementen noodzakelijk zijn om een groter publiek aan te spreken.


'Xbox One abonnement via televisieaanbieders'

VVV neemt afscheid van trainer Lokhoff

Ton Lokhoff moet op zoek naar een nieuwe baan. De oefenmeester is door VVV-Venlo op straat gezet. Lokhoff degradeerde met de Limburgse club uit de Eredivisie.

De clubleiding van VVV-Venlo kwam tot het besluit na een evaluatie van het afgelopen seizoen. De Venlonaren moesten in de play-offs om promotie/degradatie hun meerdere erkennen in Go Ahead Eagles, komend seizoen actief in de Eredivisie. In de reguliere competitie eindigde trainer Lokhoff en VVV op de zeventiende plaats.

"De directie vindt het erg vervelend, maar er was zowel intern als extern onvoldoende draagvlak om Ton Lokhoff na het teleurstellende seizoen te behouden als trainer van het eerste elftal van VVV-Venlo. Deze stap wordt door de directie als noodzakelijk gezien om een nieuwe frisse start te maken", meldt VVV op de eigen clubsite.

Xtc vijftig procent sterker geworden

Een xtc-pil bevatte vorig jaar meer dan 120 milligram van de de werkzame stof MDMA, terwijl dat enkele jaren terug nog gemiddeld tachtig milligram was. Over de risico's van xtc-gebruik wordt dan ook veel te lichtzinnig gesproken, stelt het Trimbos-instituut donderdag.

Het drugskenniscentrum maakt zich hier grote zorgen over en benadrukt dat er geen veilige xtc bestaat. Gebruikers wordt geadviseerd extra alert te zijn. Ten onrechte wekken de media en gebruikers soms de suggestie dat de 'partydrug' onschuldig zou zijn.

Hoewel verslaving bijna niet voorkomt, leidt langdurig en intensief gebruik van xtc mogelijk tot hersenschade en schade aan de lever en nieren. Veilig gebruik van xtc is daarmee onmogelijk, ook niet als de ecstasy vooraf wordt getest. Jaarlijks sterven enkele mensen in Nederland als direct gevolg van gebruik van xtc.

Het Trimbos-instituut en instellingen voor verslavingszorg en preventie waarschuwen al geruime tijd voor steeds hoger gedoseerde xtc-tabletten. Het gebruik daarvan is extra riskant en verhoogt de kans op overdosering, waardoor oververhitting, acute psychotische verschijnselen, hartritmestoornissen en leverfalen kunnen optreden.

Afgelopen weekend overleed een 17-jarige meisje in Tilburg, mogelijk aan de gevolgen van xtc-gebruik.

'Labyad kan naar Vitesse en Porto'

Zakaria Labyad mag vertrekken bij Sporting Lissabon, dat financiële problemen heeft. De oud-PSV'er heeft bij de Portugese club contractueel recht op salarisverhogen, maar Sporting hoopt de middenvelder te verkopen.

Vitesse en FC Porto zouden volgens diverse media hun interesse kenbaar hebben gemaakt voor de Marokkaanse speler. Labyad liet zelf weten het liefst bij Sporting te blijven.

Ruim twee miljoen slachtoffers identiteitsfraude

Meer dan twee miljoen Nederlanders zijn in het verleden het slachtoffer geworden van identiteitsfraude. Alleen al in 2012 ging het om 612.000 mensen, een forse stijging ten opzichte van 2007, toen 75.000 mensen de klos waren. Dat blijkt uit een representatieve steekproef die minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) heeft laten uitvoeren.

In bijna de helft van de gevallen ging het om 'financiële identiteitsfraude', onder meer door het skimmen van een bankpas. Een op de vijf slachtoffers kreeg te maken met identiteitsfraude via internet. Bij tien procent ging het om het gebruik maken van iemands identiteit om de wet te overtreden. Eveneens in tien procent van de gevallen werd een vals burgerservicenummer gebruikt bij een huisarts of in een ziekenhuis.

De geschatte schade bedroeg in 2012 355 miljoen euro. Dat is aanzienlijk minder dan in 2010, toen de schade als gevolg van identiteitsfraude 735 miljoen euro bedroeg. De totale schade sinds 2007 bedraagt in totaal 2,8 miljard euro.

Een campagne via gemeenten moet fraude met kopieën van paspoorten en rijbewijzen tegengaan. Plasterk waarschuwt in een filmpje voor de risico's van identiteitsfraude en geeft tips over hoe de fraude te voorkomen is. Dit najaar komt het kabinet met een bredere aanpak van identiteitsfraude.

Heerenveen strikt doelman Jong Ajax

Chiel Kramer, keeper van Jong Ajax, maakt per direct de overstap naar sc Heerenveen. Bij de Friese ploeg zal de 21-jarige doelman, die transfervrij overkomt, derde doelman worden.

De 21-jarige Kramer tekent een contract voor één seizoen, met een optie voor nog een jaar. De keeper, die eerder voor HFC Haarlem speelde, zat sinds 2007 bij Ajax. Afgelopen seizoen zat hij vanwege blessureleed diverse malen bij de eerste selectie van de Amsterdammers op de bank.

Johan Hansma, technisch directeur van Heerenveen, is blij met de komst van Kramer: "Chiel is een talentvolle keeper. De komende tijd gaan we graag met hem aan de slag om hem door te ontwikkelen als mogelijk toekomstige eerste keeper."

Tien maanden cel voor nepglazenwasser

Een 38-jarige Hagenaar die zich voordeed als glazenwasser moet tien maanden de cel in voor oplichting. De rechtbank in Den Haag bepaalde donderdag ook dat hij moet worden opgenomen om zijn verslaving en psychiatrische stoornis te laten behandelen.

De man belde aan bij een willekeurig huisadres en vertelde dat hij geld kwam halen voor het lappen van de ramen. Hij deed zich daarbij voor als glazenwasser of een familielid. Ramen lappen deed hij echter nooit.

Als hij met een biljet van twintig of vijftig werd betaald, zei hij dit elders te moeten wisselen, waarna hij wegbleef. In bijna twee jaar heeft hij zo zeker 21 keer iemand opgelicht, aldus de rechtbank. Tijdens de zitting vertelde de man, die meerdere keren is aangehouden voor zijn babbeltrucpraktijken, spijt te hebben.

Hij heeft bekend in Den Haag, Delft, Rijswijk en Voorburg actief te zijn geweest. Zeventien benadeelden hebben om een schadevergoeding gevraagd, voor in totaal ruim vierhonderd euro. Hij wil meerdere gedupeerden hun geld teruggeven.

De politie heeft een aantal keer gewaarschuwd voor de oplichtingspraktijken van de man. De nepglazenwasser viel op door een onverzorgd uiterlijk en een slecht gebit.

De man kreeg ook zes maanden voorwaardelijke celstraf opgelegd. Het Openbaar Ministerie had twee jaar gevangenisstraf geëist.

Rafael van der Vaart met Sabia in Dubaise zon

Rafael van der Vaart heeft de zon opgezocht met zijn nieuwe liefje Sabia. "We hebben een geweldige vakantie!", twitterde de brunette, die ook een foto plaatste waarop ze lachend poseert met de voetballer. De twee zijn in Dubai.

Vorige week doken geruchten op dat de 30-jarige Van der Vaart zijn vriendin zwanger had gemaakt, maar die roddels werden ontkend. Twee maanden geleden werd duidelijk dat de twee een relatie hebben. Het huwelijk van Van der Vaart en Sylvie, die inmiddels samen is met een Franse zakenman, strandde begin dit jaar.

Diablo III ook in de maak voor Xbox 360

Het actierollenspel Diablo III verschijnt ook voor Xbox 360. Deze versie ligt 3 september tegelijk met de versie voor PlayStation 3 in de winkels. Dat laat gamebedrijf Blizzard Entertainment donderdag weten. Diablo III, dat vorig jaar verscheen voor pc, is bovendien ook in de maak voor PlayStation 4.

De spelcomputerversie is op maat gemaakt voor het gebruik van een controller. Zo is onder meer de interface op de schop gegaan. Daarnaast kunnen spelers via knoppen op de controller gemakkelijk nieuwe spreuken selecteren. Het is de eerste keer in dertien jaar dat het bedrijf een game voor een spelcomputer in de winkel legt.

De pc-versie van Diablo III, waarin spelers het in hun eentje of gezamenlijk tegen een invasie van duivelse monsters op moeten nemen, is in een jaar tijd meer dan veertien miljoen keer verkocht. Waar de pc-versie een internetverbinding vereist, is dat op PlayStation 3 en Xbox 360 niet noodzakelijk.


Diablo 3 ook in de maak voor Xbox 360

Station Gouda ontruimd om bommelding

Het station van Gouda is donderdagmiddag ontruimd vanwege een bommelding. Van en naar Gouda rijden op last van de politie geen treinen, meldt de NS op Twitter.

De politie heeft een onderzoek ingesteld op het station, laat een woordvoerder weten. Hij wilde niet zeggen bij wie en hoe de bommelding is binnengekomen.

Reizigers tussen Rotterdam Centraal en Amersfoort kunnen omreizen via Schiphol en die tussen Roosendaal en Utrecht Centraal via Den Bosch. De vertraging bedraagt minstens een uur.

Grote Microsoft-exclusive Titanfall gelekt

Titanfall is de naam van de sci-fi shooter waar Respawn al een paar jaar aan werkt. Een NeoGAF-gebruiker heeft per ongeluk veel te vroeg een digitale uitgave van het blad Game Informer gekregen. De game komt in eerste instantie uit voor pc, Xbox One en Xbox 360.

Respawn Entertainment is in 2010 opgericht door de originele oprichters van Infinity Ward, de befaamde Call of Duty-studio. Jason West, Vince Zampella en een groot aantal andere medewerkers verlieten Activision na een groot conflict. Ze sloten zich vervolgens bij EA aan en richtten Respawn op. De game zou voor het eerst onthuld worden tijdens Microsofts E3-presentatie, maar zoals wel vaker het geval is lekken die dingen nou eenmaal.

Volgens de geruchten op NeoGAF - en dus niet afkomstig van Game Informer - is de game een timed exclusive. Het zou dus later ook op PlayStation 4 verschijnen. Titanfall zou ook een pure multiplayer-game zijn en dus geen singleplayer bevatten.

Froome grijpt macht in Dauphiné

Christopher Froome heeft zijn goede vorm donderdag onderstreept. De Brit van Sky won de vijfde etappe in het Critérium du Dauphiné door bergop Alberto Contador (Saxo Bank) uit het wiel te sprinten. De twee haalden de ontsnapte Matthew Busche (Radioshack) vlak voor de finish bij. De Amerikaan werd derde.

Door zijn zege is Froome ook de nieuwe geletruidrager in de Franse rittenkoers. Hij heeft een voorsprong van 52 seconden op ploeggenoot Richie Porte. Rohan Dennis (Garmin-Sharp), die door Froome uit het geel werd verdrongen, staat op 54 tellen derde.

De ontsnapping van de dag had met Blanco-renner Tom-Jelte Slagter Nederlandse inbreng. Op de slotklim naar Valmorel, een beklimming van de buitencategorie, bleven de Belg Tim Wellens (Lotto-Belisol) en Daniel Teklehaymanot uit Ethiopië (Orica-Greenedge) samen over.

Wellens reed de Afrikaan uit het wiel, maar had niets meer over toen oud-vluchtmakker Busche vanuit de achtergrond op kwam zetten. Uit de favorietengroep sprongen Froome en Contador weg en de twee overmeesterden Busche vlak voor de streep.

Babel over mogelijk vertrek bij Ajax

Ryan Babel heeft op zijn eigen website gereageerd over de berichtgeving omtrent zijn vertrek bij Ajax en de reacties van veel fans daarop. De aanvaller liet zelf weten dat een transfer naar het Turkse Kasimpasa nog lang niet rond is.

Gisteren werd bekend dat de Turkse club zowel Ryan Babel als Ryan Donk wist te contracteren. Babel is echter op vakantie en heeft nog nergens een contract ondertekend. Wel liet hij weten dat Kasimpasa een goede indruk op hem heeft gemaakt.

Hallo fans,

Ik vind het jammer dat sommige beslissingen of de juiste gang van zaken niet altijd op correcte wijze in de media komen of naar buiten gebracht kunnen worden.
Mijn zaakwaarnemer Winny Haatrecht heeft voor mij alle aanbiedingen en geïnteresseerde clubs naast elkaar gelegd en met mij besproken.
Ikzelf ben op vakantie en zal na terugkomst de beslissing nemen waar ik wil gaan spelen. Ik kan niet ontkennen dat het ambitieuze Kasimpasa uit Turkije een goede indruk op ons heeft gemaakt. Alleen moet ik er zelf nog gaan kijken en eventueel ook nog gekeurd worden.

Wat Ajax betreft was tussen beide partijen heel duidelijk afgesproken dat de samenwerking gezien de toenmalige blessures van Derk en Kolbeinn en de aanwezigheid van de vele jonge talenten om slechts 1 jaar ging. Daarom zijn er ook nooit gesprekken tussen Ajax en mij geweest over een langer verblijf.

Ik ben Ajax dankbaar voor de kans en vindt het jammer dat ik door omstandigheden niet meer inbreng heb kunnen hebben. Ik verlaat Ajax dus niet om financiële redenen maar om het sportieve belang van de jeugd. Ik ben en blijf altijd een Amsterdammer met een Ajax hart en als de club het wil kom ik ooit terug.

Met sportieve groeten aan de echte fans.

Ryan Babel

'Regering VS verzamelt telefoongegevens'

De Amerikaanse veiligheidsdienst NSA verzamelt de telefoongegevens van miljoenen klanten van het Amerikaanse telefoonbedrijf Verizon. Dat heeft de Britse krant The Guardian gemeld op basis van een gerechtelijk bevel waar de krant de hand op heeft weten te leggen. Een bron bij het Witte Huis wilde het bericht van The Guardian niet bevestigen, maar zei slechts dat de telefoongegevens 'een belangrijk hulpmiddel zijn bij het beschermen van het land tegen terreurdreigingen'.

Het gerechtelijk bevel verplicht Verizon om op dagelijkse basis informatie aan de NSA te sturen over alle telefoongesprekken die via de systemen van Verizon worden gevoerd, zowel in de Verenigde Staten als in het buitenland. Het gaat om metagegevens zoals de telefoonnummers van de twee partijen die het gesprek voeren, locatiegegevens, tijdstip en duur van het gesprek en unieke identificatiegegevens. De inhoud van het gesprek wordt niet doorgegeven aan de NSA.

In april werd het gerechtelijk bevel van kracht. Tot 19 juli moet Verizon de gegevens blijven verstrekken aan de NSA. Of dit bevel op zichzelf staat of deel uitmaakt van een reeks bevelen is niet duidelijk. Ook is niet bekend of alleen Verizon opdracht heeft gekregen om gegevens te verstrekken of dat ook andere telefoonmaatschappijen dergelijke informatie moeten leveren. Het Witte Huis en de NSA wilden niet reageren op de kwestie.

Volgens The Guardian laat het document voor het eerst zien dat de regering van de Amerikaanse president Barack Obama de gegevens van miljoenen burgers verzamelt, zonder dat ze verdacht worden van een misdaad. Het lijkt er dan ook op dat de regering-Obama het beleid van de regering van president George Bush doorzet. Toen hij aan het roer van de VS werden op grote schaal telefoongegevens opgevraagd. Er ontstond grote ophef toen dit uitlekte.

Dode explosie zou uit woning worden gezet

De dode die woensdagnacht viel bij de explosie van een woning in Drenthe is de 41-jarige bewoner. Dat meldt de politie donderdag, Hij zou door woningcorporatie Lefier uit zijn woning worden gezet, maar die kan nog niet zeggen waarom de man zijn huis uit moest.

Over de oorzaak van de explosie valt nog niets te zeggen. Bij de explosie is volgens een politiewoordvoerder asbest vrijgekomen. Dit wordt momenteel opgeruimd door een gespecialiseerd bedrijf. Pas als alle asbest weg is, kan de politie met het onderzoek beginnen.

De explosie verwoestte de woning aan de Kuipershof in Nieuw-Dordrecht volledig. Ook een naastgelegen woning raakte zwaar beschadigd. Hierdoor raakten twee mensen lichtgewond. De woningen zijn onbewoonbaar verklaard. Bij huizen in de omgeving sneuvelden ruiten.

Javier Bardem speelt brute oliebaron

Javier Bardem gaat de hoofdrol spelen in A Most Violent Year. Het drama speelt zich af in 1983 en gaat over een ambitieuze zakenman die geweld niet schuwt om zijn stookolie-imperium te behouden, hoewel zijn dagen geteld lijken. Samen met zijn vrouw moet hij het opnemen tegen rijke bankiers, sluwe advocaten en vervaarlijke vakbondsleiders, schrijft de Amerikaanse filmsite The Wrap.

Wie de echtgenoot gaat spelen is nog onbekend. Tot voor kort was Charlize Theron de gedoodverfde favoriet, maar zij heeft onlangs officieel voor de rol bedankt.

A Most Violent Year staat onder regie van J.C. Chandor, bekend van het drama Margin Call uit 2011, over de totstandkoming van de huidige economische crisis. De opnames moeten dit najaar van start gaan in New York.

De 44-jarige Bardem was vorig jaar te zien als Bondschurk in Skyfall en krijgt de ene na de andere aanbieding. Zo is hij in onderhandeling voor een rol naast Sean Penn in The Gunman. Hij heeft de opnames van de thriller The Counselor afgerond, waarin hij te zien is naast Brad Pitt, Michael Fassbender en Cameron Diaz. Die film verschijnt in november in de Nederlandse bioscopen.


Javier Bardem speelt brute oliebaron (Foto: Novum)

Carey Mulligan favoriet als Hillary Clinton

De producenten van de film Rodham, over de jonge jaren van Hillary Clinton, willen Carey Mulligan in de titelrol. De rol is zeer gewild in Hollywood. Eerder werden ook Scarlett Johansson, Jessica Chastain en Emma Stone genoemd voor de rol. Verschillende bronnen melden het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter dat de Britse actrice favoriet is.

Regisseur James Ponsoldt gaat met een aantal actrices om de tafel zitten. Mulligan zou wel oren hebben naar de rol van de oud-minister van buitenlandse zaken van de Verenigde Staten en de vrouw van oud-president Bill Clinton. De kans lijkt dus groot dat de 28-jarige actrice de film gaat maken.

Mulligan werd in 2010 genomineerd voor een Oscar voor rol in het drama An Education. De actrice is momenteel in de bioscopen te zien als Daisy Buchanan in de nieuwe verfilming van het boek The Great Gatsby van F. Scott Fitzgerald.

Rodham gaat over de periode dat de jonge Hillary als advocate in Washington werkte. Ze wilde de stad eigenlijk niet verlaten, maar Bill Clinton wilde zijn werk in Arkansas niet opgeven. Wanneer de opnamen van de film beginnen, is niet bekend.


Carey Mulligan favoriet als Hillary Clinton (Foto: Novum)

Jennifer Lawrence in drama over kanker

Jennifer Lawrence gaat in het drama Rules of Inheritance spelen. De actrice neemt de rol op zich van een jonge vrouw die haar beide ouders verliest aan kanker. De film wordt geregisseerd door Susanne Bier, schrijft de Amerikaanse filmsite The Wrap.

De 22-jarige Lawrence won begin dit jaar een Oscar voor haar rol in het drama Silver Linings Playbook van David O. Russell. Ze heeft onlangs de opnamen afgerond voor de film American Hustle met dezelfde regisseur. Met de Deense regisseuse Bier heeft Lawrence onlangs het drama Serena opgenomen. Die twee films komen later dit jaar uit.

Lawrence gaat Rules of Inheritance ook produceren. Wanneer Bier aan de opnamen van het drama gaat beginnen, is nog onduidelijk.


Jennifer Lawrence in drama over kanker (Foto: Novum)

Opheldering gevraagd over verwennerij Fyra-toezichthouder

De toezichthouder van de NS op de bouw van de Fyra V250 in Italië is in de watten gelegd, en heeft zich daardoor mogelijk door AnsaldoBreda laten inpakken. Dat blijkt uit door De Telegraaf gepubliceerde twitterberichten van de functionaris: "Geweldige baan: zon, eten en drinken ;-)". Reizigersorganisatie De Maatschappij Voor Beter OV heeft hierover om opheldering gevraagd.

De projectmanager heeft nauwkeurig verslag gedaan van zijn reizen naar Italië. Soms zette hij fotootjes op zijn twitterpagina waarbij hij vertelde over zijn werkzaamheden. Vaker publiceerde hij over zijn luxueuze, door cypressen omgeven Toscaanse villa. Voor Beter OV heeft aan de NS gevraagd of deze uiterst comfortabele huisvesting is betaald door de NS of door AnsaldoBreda.

Voor Beter OV constateerde eerder al dat het toezicht op de bouw volstrekt onvoldoende moet zijn geweest, gezien de beroerde technische staat van de spaghettiboemels.

Voor Beter OV tegen FOK!: "Lekker in het zonnetje twitteren over je luxe verwenvilla is wat anders dan kijken of die treinen een beetje behoorlijk in elkaar worden gezet."

Nibali langer bij Astana

Wielrenner Vicenzo Nibali heeft zijn contract bij wielerformatie Astana verlengd. De winnaar van de Giro d'Italia van dit jaar heeft bij de Kazachse formatie bijgetekend tot eind 2016.

Ploegmanager Alexandr Vinokourov is blij dat zijn kopman langer blijft. "We zijn heel blij dat Vicenzo zijn contract heeft verlengd. We kijken er naar uit om hem te ondersteunen wanneer hij in augustus start in de Vuelta en in september op de WK in Florence. Volgend jaar willen we met Vicenzo naar de Tour."

Microsoft maakt grote fout, of toch niet...

Op de Facebookpagina van Windows Nederland was gister iets opvallends te zien. De softwaregigant liet vier screenshots onder elkaar zien en vroeg de 'vier toppers' onder elkaar te benoemen. Fans kwamen er al snel achter dat er tussen de screenshots een game zat die voorheen altijd exclusief voor PlayStation is geweest.

Microsoft Facebook

Het tweede plaatje, zoals veel Facebookgebruikers al opmerken, is afkomstig uit de game Killzone: Shadowfall. Wat ook opvallend is, is dat dit op de Nederlandse Facebookpagina wordt gezet, aangezien Killzone: Shadowfall door een Nederlandse ontwikkelaar gemaakt wordt. Zal de Killzone-franchise ook naar Xbox One komen? Microsoft Nederland heeft nog niet gereageerd op het incident en heeft inmiddels de Facebookpost weggehaald.

Zie hieronder het gebruikte screenshot uit Killzone: Shadowfall ter vergelijking.

Killzone: Shadowfall

Leider Al-Qaida roept op tot strijd in Syrië

Al-Qaida-leider Ayman al-Zawahri roept soennitische moslims op naar Syrië te gaan om president Bashar Assad omver te werpen en een islamitische staat te stichten. Ze moeten de eigen geschillen bijleggen om uitbreiding van de sjiitische invloed in Syrië tegen te gaan en hun levens, middelen en kennis ter beschikking stellen om te voorkomen dat er een pro-Amerikaanse regering wordt geïnstalleerd.

De oproep van Al-Zawahri is te horen in een audioboodschap die donderdag via internet is verspreid. De authenticiteit is niet na te gaan, maar de boodschap werd geplaatst op een militante website die vaker door Al-Qaida wordt gebruikt.

Al-Zawahri heeft al vaker opgeroepen tot een heilige oorlog in Syrië.

Strafrechtpleiters: twee advocaten bij zware zaken

De Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (NVSA) wil dat voortaan twee advocaten een verdachte bijstaan als het om ernstige strafzaken gaat. Dat laat advocaat en secretaris van de NVSA Geertjan van Oosten donderdag weten.

Sommige zaken zijn volgens Van Oosten te complex en omvangrijk voor één advocaat. "Zaken waarbij bijvoorbeeld telefoontaps zijn gebruikt die moeten worden afgeluisterd, zijn prima uit te besteden aan een kantoorgenoot", aldus Van Oosten.

Ook het feit dat 'aan de andere kant' ook veel mensen staan speelt een rol volgens de raadsman. Het Openbaar Ministerie werkt vaker met twee officieren van justitie. Dat zou meer in balans moeten zijn, vindt de vereniging.

Nu wordt standaard één advocaat per verdachte ingezet. Wanneer advocaten met z'n tweeën op een zaak willen zitten, moet daarvoor een verzoek worden ingediend bij de Raad voor de Rechtsbijstand, die bepaalt of daar toestemming voor wordt gegeven.

De raad laat in een reactie weten dat nu vanwege 'ambtshalve toevoeging' een tweede advocaat ingezet kan worden. Een rechter beslist daar dan over en een deel van die kosten worden door de overheid betaald. Op welke grond nu slechts één advocaat standaard mogelijk is, kon de zegsvrouw van de raad niet direct zeggen. Een wijziging zou in de wet moeten worden vastgelegd aldus de zegsvrouw.

De NVSA steunt met het plan een eerder voorstel van advocaat Geert-Jan Knoops. Die riep in onder meer de zaak van voormalig Formule 1-coureur Jos Verstappen al de hulp van een collega in om gezamenlijk de verdediging te voeren.

Opnieuw vragen over 'geheime' Bilderbergconferentie

De aanwezigheid van premier Mark Rutte (VVD) bij de Bilderbergconferentie heeft wederom tot Kamervragen geleid. PVV-leider Geert Wilders wil van de premier weten waarom hij 'een luxe suite in een vijfsterrenhotel en geheimzinnig geklets' prefereert boven de ministerraad. Rutte is vrijdag niet in de Haagse Trêveszaal, maar in het hotel The Grove in Hertfordshire in Engeland, waar de driedaagse conferentie plaatsvindt.

Ook voorgaande jaren werden Kamervragen gesteld over de vermaarde conferentie. Partij voor de Dieren-leider Marianne Thieme en SP-Kamerlid Harry van Bommel eisten helderheid over de 'geheimzinnige ontmoeting', maar kregen telkens nul op rekest. Rutte antwoordde dat afgesproken is om niet naar buiten te treden over de inhoud van de gesprekken 'om zo een zo open mogelijke uitwisseling van ideeën en meningen te bevorderen.

Dit jaar is het Wilders die het naadje van de kous wil weten over de Bilderbergconferentie. Hij vraagt wat Rutte van plan is te gaan zeggen over 'nationalisme en populisme', een van de thema's die op de agenda staan. Ook wil de PVV-leider weten waarom Rutte niet aanwezig is bij de ministerraad. "Realiseert u zich dat u minister-president van Nederland bent en dat het uw taak is de ministerraad voor te zitten? Zo neen, waarom zoekt u dan geen andere baan?"

De Bilderbergconferenties, gewijd aan internationale vraagstukken, zijn altijd met veel geheimzinnigheid omgeven. Pers is niet welkom en na afloop wordt geen verslag gedaan van wat er is besproken. Dat voedt speculatie van complotdenkers. Zo wordt beweerd dat de internationale vrijmetselarij op de conferentie samenzweert, of dat er een 'wereldregering' wordt gesmeed die een wereldwijde dictatuur nastreeft.

Nederland is altijd nauw verbonden geweest met de conferentie. Prins Bernhard was in 1954 een van de initiatiefnemers van de eerste bijeenkomst, die werd gehouden in Hotel De Bilderberg in Oosterbeek nabij Arnhem. De conferentie werd in het leven werd geroepen om de verhouding tussen de Verenigde Staten en Europa te verbeteren.

Dit jaar zijn onder anderen prinses Beatrix, wetenschapper Robbert Dijkgraaf en DNB-president Klaas Knot aanwezig. Ook voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barosso, voormalig Amerikaans minister van buitenlandse zaken Henry Kissinger en Google-topman Eric Schmidt.

Blood Bowl 2 in de maak

Van het bordspel Warhammer: Blood Bowl wordt voor de tweede keer een computerspel gemaakt. Aan Blood Bowl 2 voor pc wordt al een jaar gewerkt, zo maakte uitgever Focus Home Interactive donderdag bekend. Net als de eerste keer wordt het spel gemaakt door Cyanide Studios.

In de Blood Bowl-spellen, gebaseerd op de bordspellen van Games Workshop, besturen gamers een team fantasiefiguren in een wedstrijd die lijkt op American football. Alleen mogen de sporters in Blood Bowl gebruikmaken van wapens en magie om punten te scoren. Bij de strategiegame zijn spelers om de beurt aan zet.

Het nieuwe spel is grafisch beter dan het oorspronkelijke spel. Daarnaast is onder meer het audiocommentaar tijdens de wedstrijden uitgebreider dan voorheen. Vermoedelijk moet het spel later dit jaar op de markt verschijnen, al heeft Focus Home Interactive daarover geen specifieke uitspraken gedaan.


Blood Bowl 2 in de maak

Konami's Pre E3-show is vanavond live te zien

De tijd rond de E3 is altijd spannend voor veel gamers. Her en der worden nieuwe games aangekondigd, geeft een ontwikkelaar een showtje of worden er releasedatums bekendgemaakt. Konami gaat ons alvast warm maken voor de E3 met een Pre E3-show die om 19:00 uur vanavond online wordt uitgezonden.

De stream is hier live te bekijken. Natuurlijk zijn alle nieuwtjes achteraf hier te lezen.

Konami Code

Justin Bieber gaat de ruimte in

Ook Justin Bieber laat zich de ruimte in schieten. Het tieneridool is net als Angelina Jolie, Russell Brand en Ashton Kutcher van plan een vlucht te maken met de Virgin Galactic. Dat verklapte Richard Branson, oprichter van de Virgin Group, op Twitter.

"Geweldig om te horen dat Justin Bieber en Scooter Braun zich aansluiten bij de aanstaande astronauten", twitterde Branson over Bieber en zijn manager. "Ik zie jullie daar." Wanneer Bieber zich met zijn manager tussen de sterren begeeft, is niet duidelijk. Virgin is nog bezig met testvluchten.

Ook Nederlandse sterren maken zich op voor een ruimtereis. Armin van Buuren, Doutzen Kroes en Erica Terpstra reizen per raket. Zij kiezen echter niet voor Virgin, maar gaan in zee met organisator Space Expedition Curaçao. De bedoeling is dat ze volgend jaar de aarde even verlaten.

Minder gestolen auto's teruggevonden

Slechts een op de drie gestolen auto's wordt teruggevonden. Dat meldt Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) donderdag. Over 2012 meldde de stichting nog een percentage van ruim 45 procent. Het totale aantal gestolen auto's is wel stabiel. Bij het verdwijnen van gestolen auto's speelt internet volgens de AVc een grote rol.

Zowel onderdelen als voertuigen worden online verkocht, vaak met nieuwe papieren. "Autodieven beschikken over blanco kentekenplaten en apparatuur om zelf kentekenplaten te maken", schrijft AVc-directeur Guus Wesselink. "De machines zijn gestolen en de opsporing verloopt moeizaam."

Ook werken autodieven volgens AVc steeds meer samen, zowel nationaal als internationaal. Internet wordt daarbij veel gebruikt om kennis en expertise uit te wisselen. Ook worden de dieven steeds professioneler en beschikken ze over geavanceerde hulpmiddelen om goed beveiligde voertuigen te stelen.

Moslims verkloten bikinibabes

In de strijd tegen onzedelijkheid hebben moslims liefhebbers van vrouwelijk schoon een gevoelige slag toegebracht. De organisatie van de 'Miss World'-verkiezing heeft de bikinironde voor dit jaar geschrapt.

De verkiezing zal dit jaar worden gehouden op het eiland Bali. Maar liefst 137 bloedmooie meiden zullen zich in september van hun beste kant laten zien. In gepaste kledij, want Bali valt onder het streng islamitische Indonesië.

Wij mannen moeten dus heel wat gaan missen aan de Missen. Zij zijn namelijk verplicht een sarong aan te trekken, een Zuidoost-Aziatische feesttent.

De organisatie wil geen tere moslimzieltjes krenken, zo laat de organisatie weten. "We willen niemand voor het hoofd stoten", laat voorzitster Julia Morley vandaag weten. "We koesteren respect voor alle deelnemende landen."

Dit jaar wordt het geen ruk meer aan...

'Apple komt met verbeterde Macbook Air'

Een nieuwe versie van de Macbook Air wordt wellicht voorzien van een energiezuinigere processor, een betere microfoon en een betere wifi-adapter. Dat schrijft techweblog 9to5Mac op basis van bronnen. De nieuwe processor van Intel zorgt ervoor dat de batterij tien tot dertien dagen op stand-by kan staan.

De nieuwe microfoon zou bestaan uit twee losse ontvangers, waardoor de audiokwaliteit zou verbeteren. Daarnaast moet de betere wifi-adapter zorgen voor een snellere internetverbinding.

De vernieuwde Macbook Air zou een van de producten zijn die Apple volgende week onthult tijdens de Worldwide Developers Conference. Vorige maand drukte het techbedrijf geruchten rond nieuwe producten nog de kop in. Zo zouden er geen plannen zijn een nieuwe iPhone te onthullen.

Het bedrijf houdt maandag om 19.00 uur Nederlandse tijd een presentatie in San Francisco. Volgens Business Insider ligt het in de lijn der verwachting dat Apple in ieder geval het besturingssysteem voor iPhone en iPad vernieuwt, waaronder het uiterlijk van de app-iconen.


'Apple komt met verbeterde Macbook Air' (Foto: Novum)

Rus naar laatste acht Marseille

Tennisster Arantxa Rus heeft de weg naar boven doorgezet. De Monsterse bereikte donderdag de kwartfinale bij het sterk bezette ITF-toernooi in Marseille door de Amerikaanse Jessica Pegula te verslaan: 7-5, 6-3. Rus is als vierde geplaatst in Zuid-Frankrijk. De zege op Pegula is pas haar derde van dit jaar.

In de kwartfinale wacht Rus mogelijk de als eerste geplaatste Anabel Medina Garrigues. De Spaanse moet dan nog wel winnen van Sesil Karatantcheva uit Kazachstan. Die wedstrijd staat later donderdag op de planning.

Ook De Bakker verder in Caltanissetta

Na Robin Haase heeft ook Thiemo de Bakker de kwartfinale van het challengertoernooi in Caltanissetta bereikt. Op het Siciliaanse gravel was de Westlander met tweemaal 6-4 te sterk voor de Italiaan Alessio di Mauro. Di Mauro is 246e op de wereldranglijst, De Bakker staat 95e.

Nadat beide tennissers aan het begin van de wedstrijd een break hadden gemaakt, was het De Bakker die de eerste set naar zich toetrok. Een nieuwe break in de tiende game bezorgde hem de setwinst.

Vervolgens liet de Nederlander zijn niveau echter zakken. Di Mauro pakte twee breaks en liep uit naar een 3-0 voorsprong. De Bakker herpakte zich echter en won zes van de volgende zeven games.

In de kwartfinale krijgt De Bakker de Italiaan Potito Starace of Agustin Velotti uit Argentinië als tegenstander. Als De Bakker en Haase beiden hun kwartfinale winnen staan ze in de halve eindstrijd tegenover elkaar.

Lightning keert terug in februari 2014

In de nieuwste trailer van Lightning Returns zien we een paar oude bekenden. Noel Kreiss uit Final Fantasy XIII-2 is qua uiterlijk niet echt veranderd. Snow Villiers daarentegen wel, zoals we in de onderstaande trailer zien. Ook zien we wat van het mysterieuze personage Lumnia. Zij zal een soort mentor voor Lighting spelen.

De trailer toont ook voor het eerst een vaste releasedatum, namelijk op Valentijnsdag 2014. Bekijk de E3-trailer met onder andere Snow en Noel hieronder.

'Meer testen in F1-seizoen 2014'

In 2014 zal er weer tijdens het Formule 1-seizoen getest gaan worden, zo meldt La Gazetta dello Sport. Red Bull-teambaas Christian Horner zou de krant hebben laten weten dat hierover in Monaco een akkoord gesloten was. Italiaracing vult aan dat het zou gaan om vier tweedaagse tests gedurende het Europese seizoen.

De tests zouden zowel Pirelli als de motorenfabrikanten goed uitkomen. Pirelli kan dan alvast gedurende het seizoen de banden voor het komende jaar testen, terwijl de motorenfabrikanten verbeteringen aan de nieuwe 1,6 liter V6-turbomotor kunnen testen.

Volgens Auto Motor und Sport is niet iedereen blij dat het testen weer terug gaat komen. Daarom werden eerder al plannen van Ferrari om windtunneluren en promotionele dagen in te leveren voor circuittests afgewezen. Ook nu zijn enkele topteams nog tegen, omdat de kosten met vijf tot tien miljoen per jaar zouden stijgen. Voor de extra testdagen zou namelijk een testteam opgezet moeten worden, terwijl deze om kosten te besparen eerder nog wegbezuinigd was.

Gewonde door grote brand in Rotterdam

Bij een grote brand in een Rotterdams isolatiebedrijf is een gewonde gevallen. Hij is met brandwonden afgevoerd naar een ziekenhuis, zegt een brandweerwoordvoerder. Ambulancebroeders hebben andere medewerkers van het bedrijf ter plekke nagekeken op rookinhalatie.

De brand brak rond 11.15 uur uit bij het bedrijf aan de Innsbruckweg, Industrial Ceramic Linings. Het vuur gaf aanvankelijk veel rook. Daardoor dreigde het vliegverkeer van Rotterdam The Hague Airport te worden verstoord, maar inmiddels is de rook afgenomen en hoeven vliegtuigen niet om te vliegen. De brandhaard werd na het middaguur kleiner, maar het vuur is nog niet onder controle.

Bij de brand zijn geen gevaarlijkere stoffen vrijgekomen dan bij andere branden, zegt de woordvoerder. Aanvankelijk leek het erop dat omliggende panden moesten worden ontruimd, maar dat bleek niet nodig. Voor zover bekend zijn er geen mensen meer in het brandende pand aanwezig. Over de oorzaak van de brand kon de woordvoerder nog niets zeggen.

Het bedrijf waar de brand woedt ontwikkelt, produceert en controleert pakkingen, afdichtingen en isolatiematerialen die hoge temperaturen moeten kunnen verdragen.

Doden Sassenheim door geweld omgekomen

De twee doden die de politie woensdagavond in een woning in Sassenheim aantrof, zijn door geweld om het leven gekomen. Dat meldt de burgemeester van Teylingen, waar Sassenheim onder valt, donderdag op Twitter.

Een woordvoerder van de gemeente wil dit niet bevestigen. De politie wil evenmin iets kwijt over de zaak en zegt aan het begin van de middag met meer informatie te komen.

De lichamen werden woensdagochtend gevonden in een huis aan De Hooge Wei. "Geweld met dodelijke afloop in Sassenheim, vreselijk.", twitterde burgemeester Marjan van Kampen donderdag.

De politie wil niet op de tweet reageren. "Wat de burgemeester twittert, komt voor haar rekening", aldus de zegsvrouw.

Volgens Omroep West gaat het om de bewoner van de flat en zijn vriendin, die zwanger was. Dat bevestigt een zwager aan de regionale omroep. De dochter van de man zou woensdagavond niet thuis zijn geweest.

Haase eenvoudig naar kwartfinale Caltanissetta

Tennisser Robin Haase heeft donderdag simpel de kwartfinale van het challengertoernooi in het Italiaanse Caltanissetta bereikt. Hij klopte in de tweede ronde de Italiaanse wildcardhouder Salvatore Caruso met 6-0, 6-1. Alleen aan het begin van de tweede set stond hij de nummer 498 van de wereld een game toe.

Haase treft bij de laatste acht de Spanjaard Adrian Menendez-Maceiras of Marco Cecchinato uit Italië. Die twee strijden later donderdag tegen elkaar in de tweede ronde.

Ook Thiemo de Bakker komt donderdag in actie in zijn tweederondepartij. hij neemt het dan op tegen Alessio di Mauro uit Italië. Haase en De Bakker spelen donderdag ook nog in het dubbelspel. Daarin is het Italiaanse duo Alessandro Gianessi en Potito Starace de tegenstander.

Drummer Jefferson Airplane (67) omgekomen

Jefferson Airplane-drummer Joey Covington is omgekomen bij een auto-ongeluk. De drummer reed dinsdagmiddag in Palm Springs met zijn auto tegen een muur langs de weg.

Een ooggetuige vertelt het lokale CBS-televisiestation dat hij de auto niet hoorde remmen. "Het was eigenlijk een verrassing", vertelt de Canadees, die dicht bij de plek des onheils bij een zwembad lag. De man ging op de stofwolk af en vond Covington. Een reanimatiepoging bleek tevergeefs, de drummer werd ter plekke dood verklaard.

Covington zat alleen in de auto en droeg geen gordel. De politie onderzoekt het ongeluk nog en laat niets los over de oorzaak.

Joey Covington drumde vanaf zijn tiende. In 1969 stond hij aan de wieg van bluesrockband Hot Tuna, die hij oprichtte met twee leden van Jefferson Airplane. In datzelfde jaar voegde Covington zich bij de band, op de plaat Volunteers is hij voor het eerst te horen.

Covington is als zanger te horen op Pretty As You Feel, de laatste grote hit van Jefferson Airplane. De drummer schreef het lied, dat in 1971 verscheen. Een jaar later verliet Covington Jefferson Airplane om zich op een solocarrière te storten. Desondanks werkte hij nog geregeld samen met de band. Zaterdag stond Covington voor het laatst op het podium tijdens een concert ter ere van Marilyn Monroe.

VVD houdt vast aan bezuinigingen gevangenissen

De VVD is bereid om te kijken naar alternatieve plannen voor de bezuinigingen op gevangenissen, maar die mogen geen gat in de begroting schieten. Dat zei Kamerlid Ard van der Steur (VVD) donderdag tijdens het debat over de plannen van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD).

Van der Steur zei dat hij er een 'groot voorstander' van is om de plannen te wijzigen, als dat leidt tot bezuinigingen die op groot draagvlak binnen de sector kunnen rekenen. "Het ligt voor de hand om serieus naar die plannen te kijken." Maar die aanpassingen moeten wel plaatsvinden binnen het 'kader van het regeerakkoord', benadrukte hij. "Dat kader is er natuurlijk wel."

Teeven wil 340 miljoen bezuinigen, onder meer door gevangenissen te sluiten en meer gebruik te maken van elektronische detentie. Daartegen bestaat veel verzet, maar Van der Steur noemde het een 'op zichzelf helder plan' dat goed is doorgerekend. Dat er nu alternatieve plannen liggen waarbij ook fors wordt bezuinigd, is niet los te denken van Teevens plan. "Ik snap de strategische keuze van de staatssecretaris."

De oppositiepartijen maakten tijdens het debat zoals verwacht gehakt van de plannen. Die maken Nederland onveiliger, waarschuwde Nine Kooiman (SP). Zij omschreef Teeven als een 'hele slechte boekhouder' die 'lukraak' gevangenissen sluit. "Dit is visieloos bezuinigen." PVV'er Lilian Helder sprak van een 'afbraakplan' en kondigde aan voorlopig niet akkoord te gaan met de sluiting van ook maar een inrichting.

Teeven komt later op de dag aan het woord. Hij kondigde eerder ook al aan dat hij bereid is om naar alternatieve plannen te kijken.

'Bayern wil Go Ahead-trainer Ten Hag'

Erik ten Hag vertrekt mogelijk naar Bayern München. De Go Ahead Eagles-coach kan trainer worden van het tweede elftal van de Duitse topclub.

Dat meldt de Duitse krant Tageszeitung. Ten Hag is in beeld als opvolger van Mehmet Scholl. De tweede ploeg van Bayern München komt ook uit op profniveau. Als de Nederlander trainer wordt, moet hij trachten promotie af te dwingen naar de derde Bundesliga.

Ten Hag verscheen op de radar van Bayern München toen sportief directeur Matthias Sammer een bezoek bracht aan Nederland. De coach heeft nog een éénjarig contract in Deventer. Met Go Ahead promoveerde hij dit seizoen naar de Eredivisie.

Inflatie gestegen naar 2,8 procent

De inflatie is in mei gestegen ten opzichte van een maand eerder. De geldontwaarding kwam op jaarbasis uit op 2,8 procent, vergeleken met 2,6 procent in april. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag bekend. De hogere stijging van de consumentenprijzen was vooral te wijten aan duurdere benzine.

De brandstofprijs lag in vorige maand weliswaar 1,9 procent lager dan een jaar eerder, maar in april was de prijsdaling op jaarbasis nog 3,7 procent. Ook voeding en vakanties naar het buitenland hadden in mei een opwaarts effect op de inflatie. De prijzen van verse groenten en vers fruit lagen door het koude voorjaar een stuk hoger dan een jaar eerder. De kosten van mobiele telefonie en internet verminderden daarentegen de stijging van de consumentenprijzen.

De inflatie in Nederland volgens de Europese meetmethode HCIP bedroeg in mei 3,1 procent, vergeleken met 2,8 procent in april. De geldontwaarding in de eurozone steeg afgelopen maand naar 1,4 procent. Het verschil met de Nederlandse inflatie nu 1,4 procent, het grootste verschil sinds juli 2002. Nederland behoort sinds de btw-verhoging op 1 oktober 2012 tot de eurolanden met de hoogste inflatie, zo meldde Eurostat in maart.

Verbeterd contract voor Bergkamp en Jonk

Dennis Bergkamp en Wim Jonk hebben een verbeterde verbintenis ondertekend bij Ajax. De looptijd van hun contract was al voor onbepaalde tijd. Het technisch hart van de club blijft daarmee intact.

"Wim en Dennis zijn heel belangrijk voor de club, vandaar dat we nu hun contracten hebben aangepast", aldus directeur voetbalzaken Marc Overmars op de website van Sport-Promotion. Dit is het managementbureau van Jonk en Bergkamp.

Arrestaties na verkrachting Amerikaanse in India

De Indiase politie heeft drie mannen opgepakt die verdacht worden van verkrachting van een Amerikaanse vrouw in de noordelijke stad Manali. Zij zouden zich in een pick-uptruck aan de 30-jarige vrouw hebben vergrepen nadat ze haar een lift naar haar verblijf hadden aangeboden.

De mannen, 22 tot 24 jaar oud, werden donderdag in de buurt van Manali opgepakt. De politie gaf verder geen bijzonderheden.

De zorgen over seksueel geweld tegen vrouwen in India zijn toegenomen sinds de groepsverkrachting van een Indiase studente in een busje in New Delhi. Zij overleed later aan haar verwondingen.

Woensdag arresteerde de politie een man op verdenking van verkrachting van een Ierse vrijwilligster bij een kindertehuis in Kolkata. De man was op een feestje dat de vrouw gaf voor haar 21e verjaardag. De vrouw zei later bij de man thuis te zijn geweest, waar zij na het drinken van een glas thee bewusteloos was geraakt en misbruikt.

Eerder dit jaar werd een Zwitserse toeriste door zes mannen verkracht. Een Britse sprong uit het raam van haar hotel, omdat ze vreesde te worden verkracht door de hoteleigenaar.

Discusfenomeen Harting naar FBK-Games

Robert Harting, de regerend Olympisch, wereld- en Europees kampioen bij het discuswerpen, heeft toegezegd om zaterdag 8 juni mee te doen aan de FBK-Games in Hengelo. Dat heeft de organisatie van het Nederlandse atletiekgala donderdag bekendgemaakt. De markante Duitser is al bijna 3 jaar ongeslagen.

Afgelopen weekend boekte Harting zijn 35e overwinning op rij bij de Diamond Leaguewedstrijden in het Amerikaanse Eugene. Wanneer hij ook in Hengelo het verst gooit, is hij nog maaréén overwinning verwijderd van het record van de Litouwer Virgilijus Alekna.

Harting werd in 2012 uitgeroepen tot sporter van het jaar in Duitsland.

Discusfenomeen Harting naar FBK-Games
Discusfenomeen Harting naar FBK-Games (Foto: ANP)

Oud-Ajacied McCarthy zwaait af als voetballer

Zuid-Afrikaan Benni McCarthy neemt afscheid als profvoetballer. Dat zegt de 35-jarige oud-Ajacied donderdag op de site van de Zuid-Afrikaanse voetbalbond. McCarthy werd met Ajax in het seizoen 1997-1998 kampioen. Dat was zijn eerste jaar in Europa. De spits vindt het een geschikt moment om af te zwaaien na het kampioenschap in eigen land bij Orlando Pirates.

"Het voetbal is goed voor me geweest", reageert hij. "Mijn carrière bracht me van de velden in de townships naar het hoogste niveau als clubvoetballer." Daarmee doelt McCarthy op de winst in de Champions League met FC Porto in 2004.

Hij kijkt terug op een zeventienjarige loopbaan, die zijn 'eigen verwachtingen meer dan hebben overtroffen'. De aanvaller heeft namens de nationale ploeg een record in handen. Hij is met 31 goals uit tachtig duels topscorer aller tijden van Zuid-Afrika. McCarthy speelde ook in Spanje bij Celta de Vigo, en bij het Engelse Blackburn Rovers.

Ombudsman bekijkt betalingsregeling verkeersboetes

Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer stelt een onderzoek in naar het uitblijven van betalingsregelingen voor verkeersboetes. Als het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) geen regeling wil treffen om in termijnen te kunnen betalen, kunnen mensen financieel in de problemen komen.

Het gaat om boetes voor lichte verkeersovertredingen, oplopend tot 390 euro. Wie te laat betaalt, krijgt een forse verhoging aan zijn broek. Zo gaat het boetebedrag bij een eerste aanmaning met vijftig procent omhoog en wordt het totaalbedrag verdubbeld bij een tweede aanmaning. "Mensen die een boete niet kunnen betalen en die geen betalingsregeling krijgen, moeten dus al snel drie keer zo veel betalen", aldus Brenninkmeijer.

De ombudsman gaat aan tafel met het CJIB, het ministerie van Veiligheid en Justitie en het Openbaar Ministerie aan tafel om de huidige situatie en mogelijke alternatieven te bespreken. Het onderzoek moet in de tweede helft van het jaar afgerond zijn.

Grotere vraag drijft voedselprijzen op

Een groeiende vraag door de toenemende welvaart in ontwikkelingslanden zal de voedselprijzen in de komende tien jaar met tien tot veertig procent opdrijven. Regeringen moeten meer investeren om de landbouwproductie op te voeren. Dat zeggen de Voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling in een donderdag verschenen rapport.

Volgens de FAO en OESO is de voedselproductie in het afgelopen decennium minder snel gegroeid. Regeringen moeten zien hoe ze hun boeren toegang kunnen geven tot technologie om de productie op te voeren en meer van hun gewassen op de markt te brengen.

De voedselprijzen zullen in de komende tien jaar met tien tot veertig procent stijgen, waarbij de prijs van vlees sneller omhoog zal gaan en die van graan langzamer, zegt directeur Ken Ash van de afdeling handel en landbouw van de OESO. Het effect van de hogere prijzen zal zich het hardst laten voelen in ontwikkelingslanden, waar sommige huishoudens tot zestig procent van hun inkomen besteden aan voedsel, zegt Merritt Cluff van de FAO.

Investeringen in de landbouw zijn de afgelopen decennia teruggelopen doordat de grondstoffenprijzen op lange termijn zijn gedaald, ondanks enkele pieken na 2008. Hierdoor zal de jaarlijkse productiegroei afzwakken tot 1,5 procent, vergeleken met 2,1 procent in de afgelopen tien jaar. "Dat is ongeveer een derde minder. Dat is een groot verschil", stelt Angel Gurria, secretaris-generaal van de OESO.

Het voedselverbruik in ontwikkelingslanden is in het afgelopen decennium door de inkomensstijging tot dertig procent per jaar toegenomen, terwijl die in rijkere landen nauwelijks is veranderd. Vooral China zal met de toegenomen welvaart meer vlees en oliezaden importeren, zeggen de FAO en OESO. Beijing streeft naar zelfvoorzienendheid in de productie van rijst, tarwe en andere granen, maar voor sojabonen en oliezaden is het aangewezen op invoer uit de Verenigde Staten, Brazilië en andere landen. De invoer van oliezaden zal in de komende tien jaar met veertig procent toenemen en van zuivelproducten met twintig procent.

China kan voor de voornaamste gewassen in de eigen behoefte voorzien, maar voor andere producten zal het alleen al door zijn enorme omvang druk leggen op de markten, zegt Cluff.

Ribéry verlengt bij Bayern München

Franck Ribéry blijft twee jaar langer bij Bayern München. De 30-jarige Fransman verlengde donderdag zijn tot 2015 doorlopende contract en ligt nu tot de zomer van 2017 vast, meldt Bayern. Ook de Belgische routinier Daniel Van Buyten tekende bij. Hij komt daardoor ook volgend seizoen in actie bij de Champions Leaguewinnaar.

Voorzitter Karl-Heinz Rummenigge van Bayern noemt de twee 'belangrijke steunpilaren van ons team'. "Franck en Daniel hebben in het afgelopen seizoen ongelooflijk gepresteerd, we konden altijd een beroep op ze doen en juist in de belangrijke wedstrijden hebben ze vaak het verschil gemaakt."

Vleugelaanvaller Ribéry speelt sinds 2007 bij Bayern en stond met de club al voor de derde keer in de finale van de Champions League. De 35-jarige verdediger Van Buyten werd een jaar eerder aangetrokken.

PVV: schaf OV-chipkaart af

De PVV is helemaal klaar met de OV-chipkaart. In een persbericht meldt de partij dat de kaart na de zoveelste kraak maar beter helemaal geschrapt kan worden.

"Dit project past in het rijtje Fyra, HSL en Betuwelijn",  aldus PVV-Tweede Kamerlid Machiel de Graaf. "Reizigers zijn nog steeds in de war van het onding en het project heeft veel te veel geld gekost. Het wordt tijd de stekker eruit te trekken en de strippenkaart terug in te voeren. De reiziger verdient deze service en duidelijkheid."

Ex-agent overviel Aldi met PlayStation-pistool

Een ontslagen agent heeft in juli vorig jaar een Aldi in Haarlem overvallen. Tegen hem is woensdag tweeënhalf jaar cel geëist, bevestigt het Openbaar Ministerie in Haarlem na een bericht hierover in het Haarlems Dagblad.

Bij het afrekenen van zijn boodschappen drukte de 25-jarige Outmen H. een speelgoedwapen van de PlayStation 2 tegen het hoofd van de caissière en graaide vierhonderd euro uit de kassa. Hij droeg bij de overval geen enkele gezichtsbedekking. Toen Opsporing Verzocht bewakingsbeelden van de overval uitzond werd hij dan ook snel door zijn ex-collega's herkend. Hij heeft inmiddels bekend.

De man was ontslagen bij de surveillancedienst omdat hij privé had getankt met een pasje van de politie. Door het ontslag zou hij in geldnood zijn gekomen, waardoor hij ook met relatieproblemen kampte.

De ex-agent voerde volgens de woordvoerder tijdens de zaak aan dat het duidelijk was dat de overval met een speelgoedpistool werd gepleegd. "Wij gaan daar niet in mee, het ging om een zwart pistool en het was voor een leek moeilijk te onderscheiden van een echt pistool. Het gaat erom dat het voor echt werd aangezien."

'Dodemansknop' moet telefoondiefstal tegengaan

Het aantal telefoonroven moet verminderen door een schakelaar in te bouwen die een telefoon op afstand onbruikbaar maakt. Het openbaar ministerie in New York en San Francisco gaat over deze 'kill-switch' praten met smartphonefabrikanten. Samsung, Google, Microsoft en Apple zijn uitgenodigd volgende week donderdag te komen praten.

"Het wordt tijd dat de fabrikanten hun sociale verantwoordelijkheid nemen en meehelpen om het aantal slachtoffers van diefstal te verminderen", schreef officier van justitie van San Francisco George Gascon in een open brief. Diverse Amerikaanse politiedepartementen hebben aangegeven achter de plannen van het openbaar ministerie te staan.

In San Francisco draait de helft van alle berovingen om smartphones. New York zag het aantal telefoonroven vorig jaar met veertig procent stijgen. De autoriteiten in The Big Apple verwijzen naar de berovingen als 'Apple-picking', ofwel het 'plukken' van Apple-producten. Bij een op de drie berovingen in de Verenigde Staten gaat het om een telefoon.

Relatie Monique Smit 'zit wel snor'

Het liefdesleven van Monique Smit kan geregeld op media-aandacht rekenen, maar daar ligt de zangeres niet van wakker. "Altijd naar jezelf luisteren en nooit naar wat een ander zegt", is het devies van de 24-jarige blondine.

"Als je een goede relatie hebt en je er altijd uitkomt met z'n tweeën zit het wel snor", legt Monique uit voor de camera van Novum Nieuws. Volgens de zangeres, die een relatie heeft met Jeffrey Bok, zit dat bij haar wel goed. Ook na het slippertje dat de 21-jarige voetballer vorig jaar maakte. "Wij komen er gelukkig nog altijd uit. We zijn ontzettend gelukkig."

Met haar kersverse zangpartner Tim Douwsma heeft Monique niet alleen een muzikale klik, maar ook met elkaars geliefdes kunnen ze goed opschieten. "We gaan vaak met z'n vieren op pad", vertelt de jongere zus van Jan Smit. "Dat is erg gezellig. Gelukkig hebben we geen last van jaloezie thuis."

Ook Tim, die sinds juni vorig jaar weer samen is met Marrit Nicolai, geniet van de liefde. "Ik ben nog ontzettend gelukkig met mijn vriendin", vertelt hij. "Voor haar zou ik alles doen. Als ik gek op iemand ben, ga ik daarvoor door het vuur."

Winnaar gigajackpot is weduwe van 84

De winnaar van de gigajackpot in de Amerikaanse Powerball-loterij is een 84-jarige weduwe uit Florida. Zij kocht het lot waar 590 miljoen dollar (ruim 450 miljoen euro) op viel in een supermarkt, nadat een andere klant haar voor had laten gaan.

Gloria MacKenzie kwam de prijs woensdag in ontvangst nemen. Zij koos voor een uitkering ineens van iets meer dan 370 miljoen dollar (ruim 282 miljoen euro), waar na aftrek van belastingen 278 miljoen dollar (212 miljoen euro) overbleef.

De winnares zei niets tegen verslaggevers bij het loterijhoofdkantoor, maar liet in een verklaring weten dat zij het winnende lot had gekocht nadat een andere koper 'zo vriendelijk was om mij voor te laten gaan'.

De prijs werd op 18 mei getrokken. De winnaar had zestig dagen tijd om zich te melden.

De prijs is niet de hoogste die ooit in de VS is uitgekeerd. In maart 2012 viel in de Mega Millions-loterij een hoofdprijs van 656 miljoen dollar (ruim 500 miljoen euro), maar toen waren er drie winnende loten.

Thomas Berge vader van zoon Jack

Thomas Berge is vader geworden. De vriendin van de zanger, Hollywoodvrouw Myrthe Mylius, is in de nacht van woensdag op donderdag bevallen van zoon Jack. Moeder en kind maken het goed, laat Thomas' label donderdag weten.

Jack zag om 03.09 uur het levenslicht in het ziekenhuis in Enschede. "Ik kan het nog steeds niet geloven", reageert de kersverse vader. "Hij is de mooiste en liefste baby van de wereld, we zijn allebei verliefd op hem."

Franse activist zwaargewond na aanval skinheads

Een extreemlinkse activist is woensdagavond bij het treinstation Saint-Lazare in Parijs aangevallen door een groepje skinheads. Het slachtoffer, de 19-jarige Clément Méric, is zwaargewond in het ziekenhuis opgenomen. De aanvallers zijn vooralsnog niet opgepakt. Méric was lid van de jongerenafdeling van de Linkse Partij. Volgens de partij is Méric hersendood.

De Franse krant Le Monde meldt op basis van een bron bij de politie dat Méric rond 18.00 uur bij een winkel aan de Rue Caumartin was toen een groep van drie skinheads arriveerde. Er ontstond ruzie tussen de skinheads en een andere groep jongeren. Er werd gescholden en er ontstonden duw- en trekpartijen. De skinheads kregen op zeker moment versterking en wachtten Méric op bij de winkel. Hij werd tegen een metalen paal gesmeten en een ooggetuige verklaarde dat hij een harde klap hoorde toen Méric met zijn hoofd tegen de paal terechtkwam.

De skinheads zouden lid zijn van de nationalistische jongerenpartij JNR. Partijleider Serge Ayoub ontkent echter dat zijn partij betrokken is bij de aanval op Méric. Marine le Pen, partijleider van het extreemrechtse Front National, noemde het geweld ontoelaatbaar. Ze zei dat als blijkt dat organisaties als de JNR hun leden aanzetten tot geweld, deze moeten worden ontbonden.

De Franse minister van binnenlandse zaken Manuel Valls verklaarde zo snel mogelijk een eind te willen maken aan dit soort geweld, dat volgens hem de kenmerken van extreemrechts draagt. De burgemeester van Parijs heeft politie en justitie opgedragen zo snel mogelijk de daders in de kraag te vatten. Linkse activisten hebben vanwege het geweld tegen Méric demonstraties aangekondigd.

Schwarzer wil weg bij Fulham na komst Stekelenburg

Fulham-doelman Mark Schwarzer wil op zoek naar een nieuwe club. De 40-jarige Australiër zei dat donderdag in de Australische media. Daarmee reageerde hij op het aantrekken van Maarten Stekelenburg door de Londense club. "Het zingt al een tijdje rond, dus het is geen grote verrassing en ik ga op zoek naar een andere club."

Schwarzer, die zich momenteel met de Australische nationale ploeg voorbereid op een WK-kwalificatieduel tegen Jordanië na een gelijkspel tegen Japan dinsdag, wil wel in Engeland blijven. De Australische A-League is geen optie omdat zijn gezin gesetteld is in Engeland.

Momenteel wil Schwarzer nog niet aan een andere club denken. "Er speelt nog niets. ik houd me nu eerst bezig met Australië."

Oranje stijgt naar vijfde plaats op FIFA-ranglijst

Het Nederlands elftal staat vijfde op de nieuwe wereldranglijst. Dat is vier plaatsen hoger dan op de vorige editie. Oranje speelde afgelopen maand geen wedstrijden, maar profiteerde ervan dat oudere wedstrijden minder zwaar meetelden.

De stijging van Nederland gaat ten koste van Portugal (zesde), Colombia (zevende) en Engeland (negende) die allemaal zakten. Italië blijft de nummer acht. België steeg drie plaatsen en staat nu op de twaalfde plek. Ivoorkust is op de dertiende plaats het eerste Afrikaanse land.

Aan de top van de ranglijst veranderde niets. Spanje blijft de beste voetbalnatie voor Duitsland, Argentinië en Kroatië.

De tegenstanders van Oranje tijdens de huidige Aziatische oefentrip zijn laagvliegers. China klom drie plaatsen en staat nu 95e, Indonesië bleef 170e op de ranglijst.

Eerste FIFA 14-trailer toont dribbelkunsten

Megaton! Ook dit jaar mogen we genieten van een nieuwe FIFA-game van EA Sports. Vandaag is de eerste gameplaytrailer uitgekomen van de nieuwste telg in de serie. Het gaat hier om een trailer voor de FIFA-game voor de huidige generatie (Xbox 360, PlayStation 3 en Windows).

In de trailer zien we wat er dit jaar nieuw is. Het gaat dit jaar om je eigen tempo bepalen, een slimmere A.I. en veel meer precisie in de dribbel en in het schot. Beelden van FIFA 14 voor de nieuwe generatie laten nog een week op zich wachten, daar mogen we hoogstwaarschijnlijk op de E3 van genieten.

Traditiegetrouw komt de game eind september uit.

Dode door explosie woning in Drenthe

Bij de explosie van een woning in Drenthe is woensdagnacht een dode gevallen. De woning aan de Kuipershof in Nieuw-Dordrecht werd door de explosie verwoest en een naastgelegen huis raakte zwaar beschadigd, zei een politiewoordvoerder op Radio 1.

Naast de dode zouden er in het naastgelegen huis twee gewonden zijn gevallen. Het is nog niet bekend waardoor de explosie is veroorzaakt. Het is ook nog niet vastgesteld of de dode de bewoner van het verwoeste huis was.

[NBA] Miami Heat favoriet in finale

De Amerikaanse basketbalcompetitie NBA staat voor de climax. Vanaf donderdagavond (plaatselijke tijd) nemen de sterren van Miami Heat en San Antonio Spurs het tegen elkaar op in de landelijke finale, die over maximaal zeven wedstrijden wordt gespeeld.

Miami Heat is op voorhand de grote favoriet. Het sterrenteam uit Florida eindigde in de reguliere competitie met overmacht bovenaan in de Eastern Conference, met een winstpercentage van meer dan tachtig procent. De zogenoemde "Big Three", bestaande uit LeBron James, Dwyane Wade en Chris Bosh, staan voor het derde jaar op rij in de finale.

De vedetten willen voor de tweede opeenvolgende keer de felbegeerde kampioensring bemachtigen. Vorig jaar veroverde de Heat de tweede titel uit de clubhistorie door Oklahoma City Thunder met duidelijke cijfers te verslaan (4-1).

James, al uitgeroepen tot meest waardevolle speler van het seizoen, is vol vertrouwen. "We hebben veel ervaring, we begrijpen wat er op het spel staat en ik ben 50 keer beter dan 6 jaar geleden", aldus James, die met zijn vorige team Cleveland Cavaliers in 2007 de finale verloor van de Spurs (4-0). "Die ploeg van Cleveland was jong. We speelden tegen een zeer ervaren team, zij profiteerden van alles wat wij deden", zegt James, die Cleveland in 2010 verruilde voor Miami.

Die ervaring en vooral continuïteit is nog altijd de basis van de Spurs. De 37-jarige Tim Duncan speelt al zijn gehele loopbaan voor de Spurs, hij maakte alle vier de kampioenschappen mee. Bij de eerste keer, in 1999, waren de Fransman Tony Parker en de Argentijn Manu Ginobili er nog niet bij. Zij kwamen twee respectievelijk drie jaar later naar San Antonio, dat zo al meer dan tien jaar met een nagenoeg vaste kern speelt. Bovendien staat Gregg Popovich al sinds 1996 als coach aan de zijlijn.

Suggesties dat het team te oud zou zijn, hebben de Spurs met de finaleplaats al gelogenstraft. ,"We zijn al jaren oud, bij het kampioenschap in 2007 werd het ook al geroepen", zegt Ginobili.  Misschien zijn we dat ook, maar we spelen goed en doen elk jaar mee om de prijzen."

Of het ervaren collectief van tacticus Popovich goed genoeg zal zijn tegen de fysieke en individuele kracht van de Heat is de vraag, al kan de coach hoop putten uit de Conference-finale die Miami speelde. De Indiana Pacers dwongen tegen de titelverdediger een zevende wedstrijd af. Het toont aan dat de Heat niet onverslaanbaar zijn, zeker niet als James wederom de volle steun van Wade en Bosh mist. "We hebben nog één stap te gaan, maar wel de moeilijkste", aldus Parker.

[EK<21] 'Van Ginkel krijgt voorkeur boven Clasie'

Bondscoach Cor Pot van Jong Oranje geeft voor de eerste groepswedstrijd op het EK tegen Jong Duitsland de voorkeur aan Marco van Ginkel op het middenveld.

Dat gaat ten koste van Jordy Clasie, meldt Voetbal International. Aangenomen werd dat de Feyenoorder naast Kevin Strootman en Adam Maher op het middenveld zou staan, maar Pot acht het opstellen van Van Ginkel beter.

Op het middenveld heeft Pot ook nog de beschikking over Leroy Fer en Tonny Vilhena. Zij zullen niet als basisspeler in actie komen tegen Duitsland.

De andere tien namen staan zo goed als vast. Zoet, Van Rhijn, De Vrij, Martins Indi en Blind vormen de defensie. Strootman en Maher completeren het middenveld samen met Van Ginkel. De aanval bestaat uit Wijnaldum, De Jong en John.

Westra valt uit in Dauphiné

Lieuwe Westra gaat donderdag niet meer van start in het Critérium du Dauphiné. Dat schrijft de Friese renner van Vacansoleil op Twitter. Westra heeft te veel last van zijn ribben, meldt hij. Westra was maandag tijdens de tweede rit ten val gekomen. Behalve de nodige schaafwonden hield hij daar last van zijn ribben aan over.

In het algemeen klassement speelde Westra al geen rol van betekenis meer. Na zijn val gaf hij maandag al 11.41 minuten toe op de dagwinnaar. Dinsdag kreeg hij 3.48 minuten aan de broek en woensdag kon hij geen potten breken in de tijdrit. Hij stond 116e op 18.39 minuten van geletruidrager Rohan Dennis.

'NS vorige maand nog tevreden met Fyra'

De NS heeft vorige maand in een brief aan Fyra-bouwer AnsaldoBreda aangegeven heel tevreden te zijn over de Fyra. Die brief kwam ook van het Belgische spoorbedrijf NMBS. Dat heeft een vakbondsman bij de Italiaanse treinbouwer gezegd, melden Belgische media donderdag.

Vakbondsman Massimo Massat zegt de brief, die half mei werd geschreven, in zijn bezit te hebben. Een woordvoerder van het bedrijf zou dit echter niet willen bevestigen. Donderdagmiddag geeft AnsaloBreda een persconferentie.

De NMBS ontkent het verhaal van de vakbondsman volgens de Belgische krant De Standaard. Er zou wel een brief zijn, maar om de Italianen te herinneren aan de contractuele verplichtingen. Een woordvoerder van de NS was donderdagochtend niet direct beschikbaar voor een reactie.

Masat liet eerder weten te betwijfelen of de problemen echt zo groot zijn als Nederland en België zeggen. "Ieder prototype heeft kinderziektes. Dat is normaal."

De vakbond van Masat, de socialistische unie FIOM-CGIL, wil dat er een onderzoek komt naar de problemen bij de hogesnelheidstrein, werd woensdag bekend. Het onderzoek moet duidelijk maken wie verantwoordelijk is.

De NMBS liet vrijdag weten te stoppen met de Fyra. Maandag volgde de NS. AnsaldoBreda stelde in een eerdere verklaring dat er geen 'technische reden' is voor het besluit van de NS en de Belgische spoormaatschappij NMBS om te stoppen met de Fyra. Het bedrijf zal schadevergoedingen eisen, kondigde het aan.

Belgische politie wil achter elkaar flitsen

De Belgische politie wil snelheidscontroles kort achter elkaar gaan houden. "Nu denken de automobilisten dat ze het na één snelheidscamera wel gehad hebben, maar in de toekomst zullen we op dezelfde weg verschillende controleposten na elkaar plaatsen", zei het hoofd van de verkeerspolitie Michaël Jonniaux.

Volgens meldingen donderdag van Belgische media denkt Jonniaux dan bijvoorbeeld aan ,,eerst een mobiele camera, dan trajectcontrole en verderop een tweede mobiele camera."

Voor Nederlandse automobilisten maakt het achter elkaar flitsen vooralsnog weinig uit. Tot in 2014 hinderen juridische problemen het innen van Belgische boetes in Nederland.

Nederlandse lobby in Brussel: 80 miljoen euro

Nederlandse organisaties en bedrijven geven jaarlijks zeker 80 miljoen euro uit aan lobbyactiviteiten in de Europese Unie. Dat blijkt uit een data-analyse van het ANP en nieuwssite Sargasso.nl.

Vermoedelijk ligt dat bedrag nog hoger, omdat veel Nederlandse bedrijven niet bekend maken hoeveel zij spenderen in Brussel.

Alle organisaties die wet- en regelgeving in Brussel proberen te beïnvloeden kunnen zich vrijwillig inschrijven in het transparantieregister van de Europese Commissie en het Europees Parlement, dat volgende maand 5 jaar bestaat. Op dit moment staan er ruim 5000 organisaties over de hele wereld ingeschreven, die met elkaar jaarlijks een miljard euro zeggen uit te geven aan het lobbyproces.

'Nederlandse binnenvaart vast in Duitsland'

Van de 500 binnenvaartschepen die op de Duitse rivieren vastliggen door de overstromingen, is ruwweg de helft Nederlands. Dat heeft adjunctdirecteur Jan Vogelaar van Centraal Bureau voor de Rijn- en Binnenvaart donderdag gezegd.

Voor iedere dag dat een schip stilligt, bedraagt de economische schade volgens hem gemiddeld 1500 tot 2000 euro per dag. Vogelaar heeft er nog geen zicht op wanneer de schepen weg kunnen. "Overheden zeggen: je mag niet verder varen, zoek een veilige ligplaats. Het is afwachten tot het weer wordt vrijgegeven", vertelt de directeur.

De stremmingen betreffen de rivier de Donau en delen van Rijn, Elbe, Neckar, Main en Weser. Het Duitse ministerie van Verkeer verwacht de komende dagen geen verbetering van de situatie voor de scheepvaart.

ANWB peilt mening over windmolens voor kust

De stem van toeristen en recreanten moet meewegen bij de kabinetsplannen om windmolens dichter bij de kust te plaatsen. Dat vindt de ANWB, die op zijn site een peiling heeft geopend.

Het kabinet wil windmolens minder dan 23 kilometer uit de kust plaatsen. De windmolenparken voor de kust van Egmond aan Zee (vijftien kilometer voor de kust) en de kust van IJmuiden (23 kilometer) zijn vanaf het strand al goed te zien en de ANWB vreest dat het uitzicht wordt verpest als grotere windmolens nog dichter bij de kust worden geplaatst.

De windmolens in IJmuiden zijn inclusief rotorblad 99 meter hoog, die in Egmond aan Zee 115 meter. De nieuwste generatie windmolens haalt al snel 130 tot 150 meter, waarschuwt de toeristenbond. "Daarmee zijn ze ook op grote afstand duidelijk zichtbaar. Plaatsing dichter bij de kust zal de impact vele malen groter maken."

Jaarlijks trekken miljoenen recreanten uit binnen- en buitenland naar de Nederlandse kust om er te ontspannen. Daarom zou het logisch zijn dat ook hun stem wordt gehoord. De vrijetijdssector moet volgens de ANWB ook bij de discussie worden betrokken. "Alleen al aan de Noordzeekust wordt jaarlijks meer dan 350 miljoen euro uitgegeven." De bond benadrukt een voorstander te zijn van duurzame energie, maar wil graag weten wat zijn leden van windmolenparken voor de kust vinden. De reacties van de leden worden aangeboden aan de verantwoordelijke ministers.

Speel games op Wii U met GameCube-controller

Er is goed nieuws voor gamers die graag een GameCube-controller willen gebruiken voor Nintendo Wii U. Bedrijf Mayflash heeft namelijk een adapter gemaakt om de controller aan te sluiten op de console.


De adapter bevat een
turbo-functie en de besturingsknoppen zijn volledig aanpasbaar.
Voor ongeveer 13 euro kun je de adapter bestellen via Amazon. Meer informatie is op de officiële website van Mayflash te vinden.

Adapter GameCube-controller voor Wii U
Adapter GameCube-controller voor Wii U

'Tientallen miljoenen Alpe d'HuZes ongebruikt'

Tientallen miljoenen euro's die de afgelopen jaren met het loop- en fietsevenement Alpe d'HuZes zijn opgehaald liggen ongebruikt op de plank. In de afgelopen zeven edities is ruim 75 miljoen euro opgehaald, maar voor 37 miljoen euro is nog geen goede bestemming gevonden, schrijft Het Financieele Dagblad donderdag. Voorzitter Johan de Waal van de stichting Alpe D'HuZes zei donderdagochtend op Radio 1 dat het geld wel wordt gebruikt.

De achtste editie van het evenement ging woensdag van start. De opbrengsten zijn sterk gestegen. Bij de eerste editie was de opbrengst 370 duizend euro, vorig jaar was dat ruim 32 miljoen euro. Dat bijna de helft van het ingezamelde geld nog op de bank staat, komt volgens Het Financieele Dagblad door de scherpe eisen van de stichting.

Kankeronderzoek Ad van Gorp zegt in de krant dat het beleid zo streng is dat veel onderzoekers niet eens meer de moeite nemen om een onderzoeksvoorstel in te dienen. De procedure waarin wordt bepaald of de stichting geld beschikbaar stelt is volgens hem ondoorzichtig en duurt maanden. Veel onderzoekers willen hier volgens de krant niet over praten omdat ze bang zijn hun eigen ramen in te gooien.

Voorzitter van de stichting De Waal wees er op Radio 1 op dat de opbrengst van vorig jaar onverwacht hoog was. Ook benadrukte hij dat een bedrag van 41 miloen euro nog in de beoordelingsfase zit. "Zeker 21 miljoen euro daarvan wordt besteed." Dat gebeurt volgens de voorzitter dit jaar nog. Hier staat tegenover dat de opbrengst van dit jaar naar verwachting zeker twintig miljoen euro is.

Ook noemde De Waal het logisch dat er strenge eisen gelden. "Innovatie en belang patiënt staat bij ons heel hoog in het vaandel. Er komen allerlei aanvragen binnen waarbij je je kan afvragen wat het resultaat kan zijn en wat de patiënt er aan heeft." Wel erkende hij dat de procedure lang duurt, maar er wordt volgens hem al gewerkt aan het inkorten van de procedure.

Yolanthe Sneijder-Cabau ontloopt rellen Turkije

Yolanthe Sneijder-Cabau ontloopt de anti-regeringsprotesten in Turkije. De voetbalvrouw, die sinds begin dit jaar in Istanbul woont, is op vakantie op Ibiza. "Het is echt toeval dat dit gebeurt wanneer ik niet thuis ben", vertelt Yolanthe aan het AD.

Dat Yolanthe niet in Istanbul zit, betekent niet dat ze niet meeleeft met de Turken. "Ik vind het heel erg voor het Turkse volk wat er nu speelt", vertelt de 28-jarige voetbalvrouw, die door vrienden uit Turkije op de hoogte wordt gehouden van de ontwikkelingen.

Yolanthe verhuisde in januari met haar man Wesley van Milaan naar Istanbul, omdat de voetballer de overstap maakte van Internazionale naar Galatasaray. De twee werden door honderden Turken opgewacht op het vliegveld. "Het voelt nu al als familie", zei Yolanthe een paar uur na haar aankomst in Istanbul.

'OV-chipkaart gekraakt met smartphone en chip'

De OV-chipkaart kan kinderlijk eenvoudig worden gekraakt met een smartphone en een goedkope chip. Dat stellen onderzoeksbureau ITDev Solutions en reizigersorganisatie TotalOV donderdag in De Telegraaf.

Om gratis te reizen zouden alleen een smartphone van de nieuwste generatie met het besturingssysteem Android, twee gratis apps en een zogenoemde NFC-sticker nodig zijn. Dat is een multifunctionele chip die draadloos informatie kan versturen. Door die sticker op de OV-chipkaart te plakken, wordt bij het in- en uitchecken de sticker en niet de kaart gescand. Het gps op de smartphone wordt gebruikt om de juiste locatie aan de sticker door te geven.

Het zou ook mogelijk zijn om het saldo op de OV-chipkaart te verhogen, maar daar is nog geen app voor. Met iPhones werkt dit allemaal overigens niet. "De beveiliging van Apple is zo goed, dat ze dit soort programma's niet aanbieden", zegt directeur van TotalOV Clement Vallie in de krant.

Het bedrijf achter de OV-chipkaart, Trans Links Systems, zegt in de krant met het onderzoeksbureau en de reizigersorganisatie om tafel te willen om de beveiliging te verbeteren.

Waterstand Duitsland blijft kritiek

De hoge waterstand blijft in delen van Duitsland kritiek. Duizenden mensen hebben woensdag hun woningen moeten verlaten. In Brandenburg, Saksen-Anhalt en Beieren is het water op sommige plaatsen weer aan het zakken, maar blijft gevaar voor overstromingen bestaan, meldt het persbureau dpa. Vooral in Nedersaksen moet in plaatsen aan de Elbe het ergste nog komen: in het weekeinde wordt een sterke stijging van de waterstand verwacht, maar omdat de waterstanden in de Elbe moeilijk te voorspellen zijn, moeten de bewoners op het ergste voorbereid zijn.

Een woordvoerder van het crisiscentrum van het ministerie van binnenlande zaken van Brandenburg zei tegen dpa dat het water in de Elbe, Oder/Neisse en Spree binnenkort het hoogste punt zal bereiken, maar nog ongeveer anderhalve week voor gevaar zal zorgen. Het water zal niet snel weer zakken en vermoedelijk nog een dag of tien op de dijken drukken.

Bij Bitterfeld in Saksen-Anhalt dreigde een meer buiten de oevers te treden. Om de druk op de dammen te verminderen hebben hebben de autoriteiten een dijk opzettelijk doorbroken, maar het gevaar is nog niet geweken.

Ook in Halle worden in verband met het toenemende gevaar van dambreuken voorbereidingen getroffen voor een mogelijke evacuatie. In het ergste geval zouden dertigduizend mensen hun huizen moeten verlaten. Delen van het oude stadscentrum zijn al ondergelopen. Twaalf verzorgingshuizen moesten worden ontruimd, liet het stadsbestuur weten.

In Nedersaksen wordt tot het weekeinde een stijging van het water in de Elbe verwacht. In Lüchow-Dannenberg is dag en nacht dijkbewaking ingesteld.

In Beieren daalt het peil in de Donau, maar wordt gevreesd dat doorweekte dijken het kunnen begeven. In Straubing en Deggendorf werd dag en nacht gewerkt om dijken te stabiliseren.

In Saksen wordt wordt met spanning gekeken naar Tsjechië, van waar water in de Elbe stroomt. Bij Dresden wordt donderdagmiddag de hoogste stand verwacht, waarbij het hoogste punt van 2002 waarschijnlijk niet zal worden bereikt. In Pirna, Meissen en Riesa bereikt het water in het weekeinde pas zijn hoogste punt.

Korea's gaan weer praten

Noord- en Zuid-Korea gaan praten over heropening van het gezamenlijke industriële complex Kaesong. Het Zuid-Koreaanse ministerie voor eenwording heeft donderdag laten weten 'positief' te staan tegenover de aankondiging van Noord-Korea dat het open staat voor overleg.

Het tien jaar oude complex, even ten noorden van de Gedemilitariseerde Zone tussen de twee landen, werd dit voorjaar in stappen gesloten, na oplopende spanningen door een Noord-Koreaanse raketlancering in december en een kernproef in februari. Noord-Korea maakte zich kwaad over de sancties die de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties hierop instelde en militaire oefeningen van Zuid-Korea en de Verenigde Staten, die Pyongyang beschouwt als voorbereidingen voor een invasie. Noord-Korea dreigde zelfs met nucleaire aanvallen op Seoul en Washington.

Noord-Korea lijkt te zijn bijgedraaid na besprekingen tussen Choe Hyong Rae, Noord-Korea's hoogste politieke functionaris, en de Chinese leider Xi Jinping. China deelt Amerika's zorgen over de nucleaire ambities van Noord-Korea, maar wil voor alles dat zijn buurland en bondgenoot stabiel blijft. Xi praat vrijdag in Californië met de Amerikaanse president Barack Obama.

Noord-Korea stelde donderdag niet alleen besprekingen voor over Kaesong, maar ook over andere zaken die tussen de twee landen spelen, zoals familiebezoeken en gezinsherenigingen. Het opperde de verbindingslijn via het Rode Kruis te herstellen.

'SNS wacht zware sanctie voor nationalisatie'

De Europese Commissie gaat SNS Reaal zwaar straffen voor de nationalisatie. Die verwachting spreekt topman Gerard van Olphen donderdag uit in de Volkskrant.

Als reden noemt Van Olphen de relatief grote omvang van de staatssteun. Bovendien was het de tweede keer dat SNS Reaal die steun ontvangt. Hij spreekt in het dagblad verder zijn vermoeden uit dat SNS Reaal afscheid zal moeten nemen van een aantal bedrijfsonderdelen.

De EC heeft nog niks losgelaten over mogelijke sancties, zegt Van Olphen verder in de Volkskrant. Uiterlijk 22 augustus moet het ministerie van Financiën een toekomstplan voor SNS Reaal naar Brussel sturen.

Donderdagochtend werd bekend dat SNS Reaal vorig jaar en in het eerste kwartaal ongeveer tweeënhalf miljard euro verlies heeft geboekt.

'Prijs Fyra vlak voor verkoop opgekrikt'

De prijs per Fyra-trein is vlak voordat voor deze trein werd gekozen verhoogd van 18,9 miljoen euro in december 2003 naar 20,7 miljoen euro in februari 2004. Dat blijkt volgens de NOS uit een geheim rapport van de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS. Het rapport zou voor de Belgische justitie aanleiding zijn onderzoek te doen.

De NMBS liet accountantsbureau Ernst & Young de aanbestedingsprocedure onderzoeken. De prijsstijging wordt een onregelmatigheid genoemd, die erop kan wijzen dat Fyra-fabrikant AnsaldoBreda wist dat het de favoriet was van de selectiecommissie. Het staat echter nog niet vast dat sprake is van corruptie.

Het rapport is voor justitie wel aanleiding een vooronderzoek te beginnen. De NMBS besloot vorige week te stoppen met de Fyra, enkele dagen later volgde de NS.

Van Marwijk: "Bij nieuwe club denk ik aan Ibi"

Bert van Marwijk is nog altijd gecharmeerd van Ibrahim Afellay. De oud-bondscoach baalt van de huidige situatie van de Utrechter.

Van Marwijk zit momenteel zonder club, maar hoopt komend seizoen weer ergens de scepter te zwaaien. De voormalige bondscoach van Oranje sluit in dat geval niet uit dat hij Afellay verlost van zijn uitzichtloze situatie bij FC Barcelona.

"Als ik weer ergens aan de slag ga, is Ibi een van de eerste spelers aan wie ik zal denken. Hij moet vertrouwen voelen, dan maakt hij het verschil voor je", vertelt Van Marwijk aan Voetbal International, die eerder met de middenvelder samenwerkte bij Oranje.

Afellay speelde vorig seizoen op huurbasis voor Schalke 04, nadat hij bij Barcelona na een zware blessure niet meer aan spelen toekwam. De voormalige middenvelder van PSV liep ook in Gelsenkirchen een ernstige blessure op en kwam daardoor slechts tot tien competitieduels.

'Tottenham meldt zich in strijd om Chadli'

De rij aan geïnteresseerde clubs voor Nacer Chadli wordt steeds langer. Ook Tottenham Hotspur is belangstellend naar de FC Twente-aanvaller, meldt De Telegraaf.

Tottenham moet de concurrentie aangaan met clubs als Juventus, Shakhtar Donetsk, Borussia Dortmund, Ajax, Liverpool en Galatasaray. Na de WK-kwalificatiewedstrijd van België tegen Servië van vrijdag barst naar alle waarschijnlijkheid het transfergeweld rond Chadli los.

Juventus heeft de beste papieren in de strijd om de Belg. De Italiaanse club wil ver gaan en zou twaalf miljoen euro willen uittrekken. Een akkoord zal dan niet lang op zich laten wachten.

Chadli heeft nog een éénjarig contract in Enschede, waardoor een zomerse transfer voor de hand ligt.

EC-zege honkballers Amsterdam

De honkballers van L&D Amsterdam hebben zich op de tweede dag van het toernooi om de Europa Cup hersteld van de nederlaag in de openingswedstrijd. Dat ging ten koste van de Duitse gastheer Regensburg Legionäre: 9-1. Na twee innings stonden de Pirates al met 6-0 voor. Dinsdag was titelverdediger Bologna met 4-3 te sterk. De Italianen sloegen in de verlenging toe.

In de poule in Barcelona verloor Corendon Kinheim opnieuw, nu van de Franse kampioen Rouen Huskies: 7-9. De Haarlemmers bogen ook al voor Rimini, dat in de 11e inning een honkloper (pinch-runner) over de thuisplaat bracht.

EC-zege honkballers Amsterdam
EC-zege honkballers Amsterdam (Foto: ANP)

Schürrle op weg naar Chelsea

Duits international André Schürrle lijkt de eerste aankoop van José Mourinho te worden bij Chelsea. Bayer Leverkusen, de club van de 22-jarige aanvallende middenvelder, en de Blues zijn bijna akkoord over de transfer, meldt het Duitse persbureau dpa. Naar verluidt zou Schürrle, die nog een contract tot 2016 heeft, twintig miljoen euro op moeten brengen.

Mourinho was woensdag bij het afscheidsduel van oud-Chelsea-speler Michael Ballack en sprak daar met technisch directeur Rudi Völler van Leverkusen. Een woordvoerder van de Duitse club erkende dat er gesprekken gaande waren, maar kon de transfer nog niet bevestigen.

Bij de transfer, die al weken in de lucht hangt, zou ook gesproken worden over een mogelijk verhuur van Chelsea-jongeling Kevin De Bruyne aan Leverkusen. Ook Borussia Dortmund zou de Belg echter willen hebben.

Transfervrije Voskamp kan naar Sparta en Willem II

Johan Voskamp keert mogelijk terug in de Nederlandse competitie. De spits kwam de afgelopen twee seizoenen uit voor het Poolse Slask Wroclaw, maar met wederzijds goedkeuren besloot de club het contract met de spits te ontbinden.

Volgens het Brabants Dagblad hopen Sparta en Willem II de transfervrije aanvaller vast te leggen. In zijn tijd bij Helmond Sport werkte de 28-jarige Voskamp al samen met Jurgen Streppel, de huidig trainer en technisch manager van de Tilburgse ploeg. Verder kwam hij uit voor Sparta, Excelsior en RKC Waalwijk.

Voskamp schreef ooit historie door maar liefst acht keer te scoren in één Jupiler League-duel. Dit deed hij in het shirt van Sparta. Almere City werd destijds met 12-1 verslagen.

Ajax ontvangt opnieuw geld voor Stekelenburg

Ajax verdient 1,25 miljoen euro aan de transfer van Maarten Stekelenburg naar Fulham. De Nederlandse doelman, die twee jaar geleden voor ruim zeven miljoen euro de overstap maakte naar AS Roma, vertrekt nu voor zes miljoen naar de Engelse club.

Ajax had bij de overgang naar AS Roma een clausule in de overgang opngenomen. Mocht Stekelenburg doorverkocht worden, dan zouden de Amsterdammers nog een miljoen euro ontvangen. Daarnaast vangen de Amsterdammers bijna de gehele opleidingsvergoeding voor Stekelenburg, wat goed is voor 250.000 euro.

Stekelenburg meldt zich 5 juli in Londen. "Ik ben blij met deze stap, maar kijk ook met voldoening terug op mijn periode bij AS Roma." Vanwege een blessure mist de keeper de Azië-trip van Oranje. "Ik hoop bij Fulham veel te spelen en weer in aanmerking te komen voor Oranje en heb het WK zeker niet uit mijn hoofd gezet.”

Mercedes mogelijk bestraft voor bandentest

Het Formule 1-team van Mercedes wacht mogelijk een straf na een test met bandenleverancier Pirelli. De Duitse renstal moet voor een tribunaal verschijnen, besloot autosportfederatie FIA woensdag. Ferrari wordt niet bestraft omdat die renstal met een oude bolide banden testte voor Pirelli.

De zaak speelt sinds de Grand Prix van Monaco. Toen maakte Red Bull bezwaar tegen de test van Mercedes voor Pirelli half mei op het circuit van Catalunya. Later kwam aan het licht dat ook Ferrari banden had getest voor bandenleverancier Pirelli.

De Italiaanse bandenfabrikant stelt dat het het recht heeft om te testen met auto's van de diverse F1-teams. De FIA denkt daar echter anders over en denkt dat Mercedes door mee te werken aan de test mogelijk de regels heeft overtreden.

Wanneer de zaak dient is nog niet bekendgemaakt. Voor de volgende race gebeurt dat in elk geval niet meer. Dit weekeinde al wordt in Montréal de Canadese grand prix afgewerkt.

Star Trek Into Darkness

Met Star Trek Into Darkness levert J.J. Abrams een meer dan behoorlijk vervolg op het succesvolle Star Trek uit 2009. Het scenario bevat een paar kleine gaatjes en stukjes onlogica en het échte Star Trek-gevoel ontbreekt weliswaar, het tempo ligt hoog, de actie is met een dusdanige hoeveelheid aanwezig om dat door de vingers te kunnen zien. De aanwezigheid van Benedict Cumbercatch als Khan is daarbij een duidelijke meerwaarde en de visuals zijn weer puntgaaf verzorgd. Star Trek Into Darkness is dan misschien niet zo goed als Star Trek, een prima blockbuster is het absoluut wel.

FOK! wat een weer... Zonnig en (vrij) warm weer

Goeiemorgen! Het wordt wederom een dag om in te lijsten. Met veel zon en temperaturen van 22 tot 26 graden is het heerlijk warm weer. Alleen op de Waddeneilanden blijft het iets koeler.

Door een zwakke aflandige wind kan het ook langs de westkust ruim 20 graden worden. De kans op zeewind is niet zo heel groot, maar toch niet helemaal uitgesloten. In dat geval koelt het daar dan ook een paar graden af. Op enkele stapelwolken in het oosten na, lijkt het vrijwel overal helder te blijven. De kans op laaghangende bewolking in het noorden is maar een heel klein addertje onder het gras. Verder staat er maar een zwakke tot matige wind uit oost- tot noordoost.

Na morgen beginnen de temperaturen toch geleidelijk aan wat te zakken. Eerst is er nog wel vrij veel zon, maar later in het weekend komt er toch wat meer bewolking opzetten. De kans op neerslag blijft echter nog vrij klein.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Polletje
Dit is toch ook weer een fraai plaatje van Klap?

Laan
Niemand te zien. De omgeving van Eemnes is echt prachtig om in alle rust van de natuur en de omgeving te genieten.

Dood aan de middenstand!

Tegensputteren deed hij niet, die visboer. Ik greep hem bij zijn kraag en trok hem half over de toonbank. Hij was al na één kopstoot bewusteloos. Toen pakte ik de fles met ravigottesaus van zijn balie en kneep die leeg over zijn kale kop. Diezelfde kop ramde ik meerdere malen tegen de sticker op de vitrine. De ruit barstte; de kop bloedde. Het viswijf was inmiddels begonnen met gillen. Ik wierp de vent terug zijn kraam in. Hij viel achterover en duwde zijn vrouw met haar suikerspin in de bak met verbrandend vet. Het zou wel even duren voor ze gaar was.

Buurman naar politie om haatbrief Bobbi Kristina

Een buurman van Bobbi Kristina, de dochter van Whitney Houston, is naar de politie gestapt nadat hij een haatbrief van haar had gekregen. Dat schrijft de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ. Josh Morse kreeg dinsdag een brief waarin de Bobbi hem en zijn vrouw onder meer uitmaakt voor 'poep onder mijn schoen'.

Ook maakt Bobbi haar buren uit voor een 'triest stel' dat jaloers is op haar succes. Morse wilde het voorval aangeven bij de politie omdat er al langer problemen zijn tussen beide partijen, blijkt uit het politierapport. Houstons dochter zou niet worden vervolgd omdat ze de wet niet heeft overtreden.

Morse en zijn vrouw hebben meer dan tien keer bij de politie geklaagd over geluidsoverlast van Bobbi en haar vriend Nick Gordon. Inmiddels zou Bobbi uit het appartement zijn gezet.

Wethouder vindt FNV-actie thuiszorg walgelijk

Zorgwethouder te Amsterdam Eric van der Burg was woensdagmorgen niet erg te spreken over een actie van Abvakabo FNV in de Stopera.

Onderdeel van hun protest was een doodskist waar kaarsjes voor gebrand konden worden. Maar toen een van de actievoerders Van der Burg vroeg om ook een kaarsje aan te steken, liet deze onomwonden zijn afkeur voor de actie blijken.

'Ik denk er niet aan. Ik vind het macaber, niet kunnen en ongepast', stelde Van der Burg. 'Je mag kritiek hebben op het kabinet, je mag van alles vinden, maar je gaat er geen doodskisten bij halen.'

Dat de thuiszorg zou overlijden is ook 'pure onzin', foeterde Van der Burg. 'Er zijn mensen die te maken hebben met de dood, daar moet je geen acties van maken. Aan walgelijke acties moet je niet meedoen, dit is zelfs de FNV onwaardig' 

Vermoedens caféwethouder van 'politieke afrekening'

De opgestapte Helmondse wethouder Peter Tielemans heeft een sterk vermoeden dat hij het slachtoffer is geworden van 'een politieke afrekening'. Dat zegt hij in een interview met het Eindhovens Dagblad. Naar eigen zeggen is hij nooit eerder op zijn declaratiegedrag gewezen.

Tielemans legde zondag zijn functie neer nadat uitkwam dat hij in de afgelopen jaren 183 taxiritten declareerde. In zeker de helft van de gevallen ging de rit van of naar het centrum van Helmond. Tielemans zou vooral naar zijn stamkroeg, café 't Vensterke aan de Steenweg, zijn gegaan.

"Dit is een afrekening, ik ben erin geluisd, en ik heb het sterke vermoeden door het CDA, in een periode dat de verkiezingen eraan komen", aldus Tielemans. "Waarom nu? Waarom niet eerder aan de bel getrokken? Nu ineens ben ik een persona non grata." De ex-wethouder zegt dat hij altijd binnen de regels heeft gehandeld.

Vanwege de kwestie viel afgelopen zondag het college over de kwestie. De fractie van SDOH/D66/HB besloot na het vertrek van Tielemans het vertrouwen in het college van burgemeester en wethouders op te zeggen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1052
review
Pokémon Scarlet & Violet: The Teal Mask
review
Gord
special
Random Pics van de Dag #1051
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1049
©FOK.nl e.a.