'NS vorige maand nog tevreden met Fyra'

De NS heeft vorige maand in een brief aan Fyra-bouwer AnsaldoBreda aangegeven heel tevreden te zijn over de Fyra. Die brief kwam ook van het Belgische spoorbedrijf NMBS. Dat heeft een vakbondsman bij de Italiaanse treinbouwer gezegd, melden Belgische media donderdag.

Vakbondsman Massimo Massat zegt de brief, die half mei werd geschreven, in zijn bezit te hebben. Een woordvoerder van het bedrijf zou dit echter niet willen bevestigen. Donderdagmiddag geeft AnsaloBreda een persconferentie.

De NMBS ontkent het verhaal van de vakbondsman volgens de Belgische krant De Standaard. Er zou wel een brief zijn, maar om de Italianen te herinneren aan de contractuele verplichtingen. Een woordvoerder van de NS was donderdagochtend niet direct beschikbaar voor een reactie.

Masat liet eerder weten te betwijfelen of de problemen echt zo groot zijn als Nederland en België zeggen. "Ieder prototype heeft kinderziektes. Dat is normaal."

De vakbond van Masat, de socialistische unie FIOM-CGIL, wil dat er een onderzoek komt naar de problemen bij de hogesnelheidstrein, werd woensdag bekend. Het onderzoek moet duidelijk maken wie verantwoordelijk is.

De NMBS liet vrijdag weten te stoppen met de Fyra. Maandag volgde de NS. AnsaldoBreda stelde in een eerdere verklaring dat er geen 'technische reden' is voor het besluit van de NS en de Belgische spoormaatschappij NMBS om te stoppen met de Fyra. Het bedrijf zal schadevergoedingen eisen, kondigde het aan.