Ruim twee miljoen slachtoffers identiteitsfraude

Meer dan twee miljoen Nederlanders zijn in het verleden het slachtoffer geworden van identiteitsfraude. Alleen al in 2012 ging het om 612.000 mensen, een forse stijging ten opzichte van 2007, toen 75.000 mensen de klos waren. Dat blijkt uit een representatieve steekproef die minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) heeft laten uitvoeren.

In bijna de helft van de gevallen ging het om 'financiële identiteitsfraude', onder meer door het skimmen van een bankpas. Een op de vijf slachtoffers kreeg te maken met identiteitsfraude via internet. Bij tien procent ging het om het gebruik maken van iemands identiteit om de wet te overtreden. Eveneens in tien procent van de gevallen werd een vals burgerservicenummer gebruikt bij een huisarts of in een ziekenhuis.

De geschatte schade bedroeg in 2012 355 miljoen euro. Dat is aanzienlijk minder dan in 2010, toen de schade als gevolg van identiteitsfraude 735 miljoen euro bedroeg. De totale schade sinds 2007 bedraagt in totaal 2,8 miljard euro.

Een campagne via gemeenten moet fraude met kopieën van paspoorten en rijbewijzen tegengaan. Plasterk waarschuwt in een filmpje voor de risico's van identiteitsfraude en geeft tips over hoe de fraude te voorkomen is. Dit najaar komt het kabinet met een bredere aanpak van identiteitsfraude.