VVD geeft leugen Rutte toe

De VVD geeft toe dat lijsttrekker Mark Rutte in het debat bij Knevel & Van den Brink niet de waarheid sprak. Hij zei tegen Diederik Samsom dat in de plannen van zijn PvdA de economie zou krimpen. Dat is niet zo, erkent een woordvoerder van de liberalen vrijdag.

Rutte en Samsom botsten donderdagavond over economische cijfers. Samsom beschuldigde Rutte ervan dat hij een loopje nam met de waarheid. De VVD geeft een dag later toe dat Rutte er op een punt naast zat.

Volgens een woordvoerder komt de omissie door 'techniek van de cijfers'. "De doorberekeningen van het Centraal Planbureau gaan uit van een basispad. Bij de PvdA is sprake van economische krimp ten opzichte van het basispad, maar dat betekent niet dat de economie krimpt."

De VVD wijst erop dat de inflatie bij de PvdA wel hoger is dan bij de VVD en dat de staatsschuld bij de sociaaldemocraten oploopt, zoals Rutte ook beweerde in het debat.

Rutte zei vrijdagavond in het tv-programma Half Acht Live dat er tijdens het debat 'over en weer dingen misgingen' tussen Samsom en hemzelf. "Er werden fouten gemaakt. En ik vind: als je een fout maakt, zet hem recht."

Volgens Rutte had Samsom zijn aanval tot in de puntjes voorbereid. "Hij dacht: als Mark een gaatje laat, pak ik hem hard aan. Toen ik een foutje maakte, deed hij dat ook."