Ook Samsom liegt

PvdA-lijsttrekker Diederik Samsom heeft tijdens het verkiezingsdebat dat donderdagavond plaatsvond onjuiste uitspraken gedaan. Hij prees de samenwerking van drie ziekenhuizen rond Eindhoven, maar sloeg hierbij de plank mis. Dat stellen het St. Anna Ziekenhuis, Catharina Ziekenhuis en Máxima Medisch Centrum vrijdag in een reactie.

Samsom zei in Knevel en Van den Brink dat de drie ziekenhuizen zijn gaan samenwerken in plaats van elkaar te beconcurreren. "Dat is ingewikkeld in dat systeem van marktwerking, want dan moeten ze de Nederlandse Mededingingsautoriteit uitschakelen maar dat is ze gelukt", zei hij. "En er wordt gebudgetteerd en wat gebeurt er: er wordt meer zorg geleverd, de wachtlijsten nemen af. De kwaliteit van de zorg neemt toe."

De ziekenhuizen melden dat er geen afspraken op regionaal niveau tussen de drie Eindhovense ziekenhuizen bestaan. "Laat staan dat er regionaal gebudgetteerd wordt", laten de drie ziekenhuizen in een persbericht weten. "In de regio Eindhoven bestaat een idee vanuit zorgverzekeraars en huisartsen om op andere wijze te gaan samenwerken. Daarover worden gesprekken gevoerd maar is nog geen overeenstemming bereikt."