Nederland minder in trek bij arbeidsmigranten

Arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa voelen zich minder welkom in Nederland dan voorheen. Dat schrijft het Financieele Dagblad vrijdag op basis van een onderzoek van uitzendbureau Otto Work Force onder negenduizend migranten. Slechts een procent noemt Nederland als favoriet vestigingsland.

Het Nederlandse imago heeft vooral in Polen een knauw gekregen door het Polenmeldpunt van de PVV. Ruim veertig procent van de ondervraagde Polen zegt dat hun beeld over Nederland is veranderd. Slechts 27 procent voelt zich hier nog welkom.

Of arbeidsmigranten ook echt wegblijven is niet onderzocht. De Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU) zegt in de krant nog geen signalen daarover te ontvangen.

Otto-directeur Frank van Gool roept de Nederlandse politiek op om te stoppen met Oost-Europeanen aan de schandpaal te nagelen als zuiplappen en wegmisbruikers. Hij denkt dat Nederland hen straks hard nodig heeft als de vergrijzing toeneemt.

"Uit onderzoek blijkt al dat arbeidsmigranten 1,8 miljard euro aan onze groei bijdragen en 1,2 miljard euro aan belastingopbrengst", aldus Van Gool.