Leger Syrië valt posities rebellen rond Damascus aan

Troepen van het Syrische regeringsleger hebben donderdag een aantal wijken in de hoofdstad Damascus onder vuur genomen. Dat hebben activisten gezegd. Woensdag werd in Damascus een bomaanslag gepleegd op een gebouw van de veiligheidsdiensten, waarbij drie topfunctionarissen uit de kring rondom president Bashar Assad om het leven kwamen.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten wordt onder andere de wijk Mezzeh onder vuur genomen. Inwoners van de wijk zijn gevlucht, nadat militairen deze hadden omsingeld en de strijd hadden aangebonden met de opstandelingen. De rebellen slaagden erin een helikopter en drie legervoertuigen te verwoesten. Bij een aanval op een politiebureau in Jdeidet Artouz kwamen ten minste vijf agenten om het leven. Opstandelingen beschoten het bureau met granaten.

Het is niet bekend waar president Assad zich op dit moment ophoudt. Ook over de verblijfplaats van zijn vrouw en drie kinderen is weinig bekend.

De Noorse generaal Robert Mood, die aan het hoofd staat van de waarnemersmissie in Syrië, verklaarde dat de missie niet van de grond komt. "Het doet me pijn om het te zeggen, maar we zijn niet op weg richting vrede in Syrië", zei hij. Volgens Mood worden de waarnemers pas relevant als het politieke transitieproces begonnen is.