Waanideeën leidden tot moord op dochtertje

Ernstige psychotische waanideeën hebben de 39-jarige Monique R. er op 20 september vorig jaar toe gedreven haar 10-jarige dochtertje te wurgen in de tuin van het kantoor van CNV Publieke Zaken aan de Carnegielaan in Den Haag. Volgens gedragsdeskundigen kan de schokkende daad haar daarom in het geheel niet worden toegerekend en moet zij tbs krijgen. Dat bleek donderdag bij de rechtbank in Den Haag, waar R. terechtstaat.

De vrouw reed op de bewuste dag met haar twee kinderen in de auto niet naar school, maar naar haar vroegere werkgever CNV Publieke Zaken. Ze sprak daar met enkele collega's, dronk koffie en nam haar kinderen mee de tuin in om te spelen. Volgens haar verklaring wilde zij haar ziel laten ontstijgen aan de wereld en haar kinderen daarin meenemen.

Toen haar dochtertje zich verzette tegen een gang naar de hemel, doodde ze het kind, in het bijzijn van het jongere broertje. Vervolgens liep ze met het jongetje het CNV-gebouw weer in, waar ze aan haar voormalige chef meteen opbiechtte wat zij had gedaan. ,,Ze moest dood omdat zij niet naar de hemel wilde", zo heeft R. later bij de politie verklaard.

Er waren kort voor het drama signalen dat het niet goed ging met R. Zij was al bezig met een intake bij een psychiater. Desalniettemin heeft niemand in haar omgeving kunnen vermoeden dat de vrouw haar kinderen iets zou aandoen. Volgens haar ex-partner is zij ,,altijd een goede moeder geweest". R.'s huwelijk is in april vorig jaar ontbonden, maar de ex-partners hadden ten tijde van het drama weer in toenemende mate contact.

Update 14.20 uur
Tegen de vrouw die vorig jaar haar 10-jarige dochter wurgde in de tuin van CNV Publieke Zaak in Den Haag is donderdag tbs met voorwaarden geëist. Het Openbaar Ministerie neemt aan dat de vrouw volledig ontoerekeningsvatbaar was.

Justitie weegt mee dat de vrouw de rest van haar leven door moet met het besef dat ze haar eigen dochter heeft gedood. Van moord is volgens justitie geen sprake omdat de vrouw in een opwelling handelde en niet wist wat ze deed. Haar ex-man toonde zich tijdens de zitting vooral bedroefd en niet wraakgezind.

Voor de eis die het OM uitsprak speelt dat niet mee, legt persofficier Wouter Bos uit. "Bij het bepalen van een strafmaat kan de impact van een daad op de maatschappij meewegen, maar hier is geen sprake van het opleggen van een straf omdat de vrouw ontoerekeningsvatbaar is."

De officier van justitie koos voor tbs met voorwaarden in plaats van tbs met dwangverpleging. De vrouw komt in een forensisch psychiatrische kliniek terecht in plaats van een tbs-instelling. "De nadruk ligt daar nog meer op de behandeling, maar de deuren zijn wel gesloten."

Deze behandeling kan maximaal negen jaar duren. "De deskundigen zijn er zeker van dat dit genoeg is om haar afdoende te behandelen. Mocht dit toch niet het geval zijn, dan kunnen wij altijd nog omzetting naar tbs met dwangverpleging vragen." Ook speelt mee dat de vrouw in een tbs-kliniek omringd zou worden door mannen met ernstige persoonlijkheidsstoornissen. Dat zou haar behandeling kunnen dwarsbomen.

De rechtbank heeft bepaald dat de vrouw alvast naar de forensisch psychiatrische kliniek mag in afwachting van de uitspraak op 2 augustus.

Waanideeën leidden tot moord op dochtertje
Waanideeën leidden tot moord op dochtertje (Foto: ANP)