Levenslange schorsing Bin Hammam teruggedraaid

Mohamed bin Hammam heeft succes behaald bij sporttribunaal CAS. De 63-jarige Qatarees zag een levenslange schorsing in het voetbal vandaag worden teruggedraaid. Hij had die straf van de FIFA gekregen vanwege een poging tot omkoping in de strijd om het voorzitterschap van de wereldvoetbalbond vorig jaar.

Volgens het sporttribunaal is er een gebrek aan bewijs, maar is het niet zeker dat de voorzitter van de Aziatische voetbalbond (AFC) onschuldig is. De FIFA heeft zijn zorgen geuit over de beslissing. De bond benadrukt dat de zaak opnieuw geopend kan worden als er nieuwe bewijzen boven tafel komen.

Bin Hammam zou tijdens een bijeenkomst van de Caribische voetbalbond vorig jaar mei alle aanwezigen een envelop hebben aangeboden met veertigduizend euro. De tegenkandidaat van Sepp Blatter hoopte zo extra stemmen te winnen. Bin Hammam trok zijn kandidatuur later in, waardoor Blatter werd herkozen.

Bin Hammam is overigens nog niet van alle beschuldigingen af. Maandag werd hij door zijn eigen organisatie AFC voorlopig geschorst. Reden daarvan zijn nieuwe beschuldigingen van corruptie, omkoping, belangenverstrengeling en het aannemen van giften. De Aziatische bond is een onderzoek gestart.

Het disciplinair comité van de FIFA heeft de voorlopige schorsing van Bin Hammam overgenomen, waardoor hij niet direct terug kan keren in het mondiale voetbal. Pas als de beschuldigingen van de baan zijn, mag hij weer aan de slag.