[Tour] Broodroof

Valverde won de mooie rit
Hem wachtte op de top de roem
Maar zonder Wiggins aan zijn kont
Was de champagne nu voor Froome

Voor mij is Froome de Tourwinnaar. Maar wat rijdt die man in een waardeloze ploeg. Sky is ongetwijfeld de allersaaiste ploeg die ooit in de Tour heeft gereden. Ze rijden in het zwart, ook al geen vrolijke kleur. Sterker nog, helemaal geen kleur. Ze leggen het liefst het hele peloton lam, zodat ook Cavendish bij kan blijven en ze hebben een kopman die het eigenlijk niet verdient om de Tour te winnen.

We hebben het allemaal weer kunnen zien. Valverde moest nog ongeveer anderhalve kilometer. Froome was met Wiggins samen en ze reden weg van concurrent Nibali. Ze liepen snel in op Valverde. Froome wilde ineens aanzetten, maar Wiggins kon hem niet bijhouden. Rijdt de Keniaan door, dan wint hij de rit bijna zeker. Op zich zou dat helemaal niet erg zijn voor Wiggins, want de Engelsman staat meer dan twee minuten voor op Froome en de tijdrit komt nog. Maar nee, de Keniaan moest wachten en zich inhouden. Kans op de etappezege verkeken. Ik denk dat er vanavond in huize Sky nog wel het een en ander zal worden doorgesproken. Froome mag niet alleen de Tour niet winnen, maar zelfs niet de etappe.

Voor dat incidentje was eigenlijk alleen de strijd om de bolletjestrui interessant. Kessiakoff wilde die trui terug, maar Voeckler zei tegen hem: ‘Ik wil bolletjes!’ En reed hem steeds maar weer voorbij als de top van een berg naderde.
Er was weer een grote kopgroep, waarin ook drie Nederlanders aanwezig waren. Daarachter reed toen nog Sky op kop en liet zelfs een bus door de achterdeur binnenkomen. Iets, dat tot dan toe deze week alleen in Waalre was gebeurd. Al was dat een personenauto. Als de bus even na de top van een berg kan terugkeren in het peloton kun je wel begrijpen dat de mannen van Sky niet echt hard reden op kop van het peloton. Maar gelukkig ging op een gegeven moment Liquigas op kop rijden en toen kwam de vaart er een beetje in.
Maar waarom ging Liquigas eigenlijk zo hard op kop rijden? Nibali gaat aanvallen. Dat dachten Boogerd, Ducrot, ik en zelfs Dijkstra. Hij had het al even in een afdaling geprobeerd, maar was door Valverde met hangende pootjes naar het peloton teruggestuurd, omdat de kopgroep weg wilde blijven.
Maar in de gevaarlijke afdaling van de Port de Balès deed hij niets. Ook tijdens de beklimming van de Peyragudes bleef hij verscholen achter de brede rug van Basso. Alleen toen Van den Broeck en Pinot gingen aanvallen, kwam hij uit zijn schulp en dook gelijk weer terug in die schulp, want hij kon ze niet bijbenen. Zo verloor hij nog wat seconden op Wiggins en Froome. In huize Liquigas zal vanavond ook nog wel een aardige discussie plaatsvinden.
Ik vond het allemaal prima. Ik hoopte dat Valverde ging winnen. Hij had de hele dag in de aanval gereden. Hij verdiende de zege.

De Nederlanders in de Tour.

En weer hebben de Nederlanders zich getoond in deze rit. Het is alleen zo jammer dat je ze aan het eind van de etappe ineens niet meer ziet. Maar ik ga ze niets verwijten, want het zijn geen kopmannen. Ten Dam zit er elke dag bij en rijdt echt goed. Maar normaal had hij moeten knechten. Hoogerland moet eerst zichzelf eens leren ontdekken. Hij is geen renner die met de besten meekan in het echte hooggebergte. Hij had beter zijn krachten kunnen sparen voor de rit van morgen. Dat is veel meer zijn terrein. Pieter Weening ging heel lang mee, maar moest uiteindelijk ook buigen voor Valverde en de klassementsrenners. Ten Dam en Weening hebben één troost. Ze lagen minuten voor op Voeckler. Was dat gisteren maar zo geweest.

Om over na te denken: Liquigeeftvoorniksgas

Morgen arriveert de Tourkaravaan in Brive-la-Gaillarde. Voor mij is dat een bekend stadje, hoewel ik nooit in Brive zelf met vakantie ben geweest. Mijn vrouw en ik hadden geen auto toen de dochters nog klein waren. Ik heb trouwens nog steeds geen rijbewijs. Mijn vrouw wel en die heeft sinds tien jaar ook een auto. In die tijd gingen we altijd met de trein op vakantie. We boekten bij de France Tourist Service de vakantie. Je kon een tent huren en een couchette in de trein en werd afgehaald van het station en naar de camping gebracht. Wij wilden zekerheid op mooi weer en gingen altijd richting Dordogne, Lot of Tarn. Meestal kwamen we dan alleen maar door Brive, maar toen ik steeds meer ging fietsen in de vakantie, heb ik ook eens mijn fiets een paar dagen vooruit gestuurd naar Brive en ben toen van Brive naar St. Céré gefietst, waar de camping was. Die fiets had slechts drie versnellingen en het is daar echt niet vlak. Weliswaar staat de route op de site van de Tour als vlak omschreven, maar met drie versnellingen ging echt niet gemakkelijk. Ik fietste echter de andere kant op als de renners morgen. Die komen van het Zuiden en ik ging daar juist heen.
Op de dag dat de Tour er aankomt, begint in Brive ook het Brive Plage Festival. Dat duurt tot en met vier augustus. Veel muziek en theater. Het lijkt een beetje op ons eigen Oerol dat ieder jaar in juni op Terschelling plaatsvindt.

Hoewel het een redelijk vlakke rit is met alleen een colletje van de derde en drie van de vierde categorie is, denk ik niet dat het een massasprint gaat worden. De ploegen van de sprinters zijn moe of hebben andere belangen. Eigenlijk gaan de ploegen van de drie sterkste sprinters alleen het klassement verdedigen. Sky met Cavendish, Liquigas met Sagan en Lotto met Greipel hebben geen belang meer bij een massasprint. Die willen de klassementsrenners beschermen. Laat het dus alsjeblieft, alsjeblieft, alsjeblieft nu eindelijk eens een Nederlander zijn die hier wint. Dit is nu echt een rit voor de Nederlanders die in de Limburgse heuvels goed uit de voeten kunnen. Hoogerland had beter zijn krachten kunnen sparen voor deze rit. Echt iets voor hem. Maar er zijn er nog meer uit ons lage landje die kans zouden kunnen maken. Kom op, zou ik zeggen. Jullie kunnen het.