Wildplassende Vierdaagse-agent wacht berisping

Een wildplassende agent die tijdens de Nijmeegse Vierdaagse is gekiekt en donderdag de voorpagina van De Telegraaf sierde, krijgt een tik op de vingers. Hoewel de politie er nog niet achter is wie de boosdoener is, zijn hem alvast 'passende maatregelen' in het vooruitzicht gesteld.

Tijdens de Vierdaagse staan zo'n 250 toiletcabines langs de route. Op een steenworp afstand van waar de foto is genomen in een straat in Wijchen zou ook een toilet zijn. Ouders en kinderen hebben de plassende agent mogelijk gezien.

"Natuurlijk betreuren wij het beeld dat door dit gedrag ontstaat. Dit is ongewenst en niet het voorbeeld dat wij willen zijn", meldt het politiekorps Gelderland-Zuid na bestudering van de foto. "Zeker omdat wij als politie repressief optreden tegen mensen die zo'n overtreding begaan."

Volgens de politie is de gefotografeerde diender een deelnemer aan de Vierdaagse. De man draagt een uniform, maar geen wapengordel en ook geen geelgroen hesje, zoals zijn collega's die toezien op handhaving van de openbare orde tijdens het wandelevenement.

Wandelende agenten is nogmaals op het hart gedrukt dat 'dergelijk gedrag' onwenselijk is. De boete voor wildplassen kan oplopen tot 120 euro. Of de agent als hij wordt geïdentificeerd die ook krijgt is onduidelijk.