Van der Laan: filmen agenten op straat mag

De gemeente Amsterdam gaat agenten en buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA's) erop wijzen dat ze gefilmd mogen worden door burgers. Dat schrijft burgemeester Eberhard van der Laan in een brief aan de gemeenteraad, naar aanleiding van een gefilmde arrestatie van een fietser eind maart bij het Centraal Station.

Steeds vaker worden van arrestaties en incidenten op straat opnames gemaakt, maar agenten blijken daar vaak niet van gediend. Zo werd bij het incident gefilmd hoe een fietser hardhandig in de boeien werd geslagen. Een agent van de spoorwegpolitie verzocht een filmende omstander daarmee op te houden. Het filmpje is via internet verspreid.

Volgens Van der Laan staat het mensen vrij te filmen in de openbare ruimte. Hij schrijft dat er wel civielrechtelijke kanten zijn aan het openbaar maken van filmpjes van personen, maar dat is in dit geval niet van belang.

De fietser in kwestie werd aangehouden toen hij in het voetgangersgebied fietste. De man weigerde af te stappen en zich te identificeren en verzette zich toen BOA's en spoorwegpolitie hem in de boeien wilden slaan. Daarbij werd hij door een medewerker van Stadstoezicht een 'stomme lul' genoemd.

De burgemeester zegt dat het incident het imago van Amsterdam als gastvrije stad schaadt. Hij ergerde zich aan het taalgebruik bij de arrestatie. De betrokken stadswachten zijn daarop aangesproken. "Het gebruik van scheldwoorden door toezichthouders en politiemensen is ongepast en uiteraard niet toegestaan."

De periodieke geweldstraining voor BOA's is aangepast naar aanleiding van het incident. Er wordt meer aandacht besteed aan het gebruik van handboeien bij lastige arrestanten.


Van der Laan: filmen agenten op straat mag (Foto: Novum)