Bijna 300 'boktorbomen' gekapt in Winterswijk

Om de Aziatische boktor uit te roeien worden in totaal 291 bomen en struiken in Winterswijk gerooid. De kap start maandag, laat een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) donderdag weten.

Met de bewoners van de getroffen tuinen wordt donderdag en vrijdag bekeken welke bomen worden verwijderd. Als alles in kaart is gebracht, kan de kap begin volgende week beginnen.

Vooral esdoorns zullen ten onder gaan, schreef staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker (CDA) aan de Tweede Kamer. Boktorren zitten vaak in die bomen, omdat die voldoende voedingsstoffen bieden om zichzelf en hun larven in leven te houden.

Niet alle bomen in de omgeving van de boom waarin de boktorren vorige week werden aangetroffen worden gerooid, meldt Bleker. Kleine bomen en planten die niet veel aantrekkingskracht hebben op de insecten mogen blijven staan. Ook drie grote esdoorns mogen tot het najaar blijven. Zij worden als tijdelijk 'lokaas' gebruikt voor boktorren die aan de huidige uitroeiactie weten te ontsnappen.

De gemeente Winterswijk en Bleker kondigden woensdag aan de eigenaren van de getroffen tuinen te compenseren door nieuw plantmateriaal beschikbaar te stellen. Het ministerie, de gemeente en een aantal telers nemen de kosten voor hun rekening.