FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 2 januari 2011

Man met 8 keer te veel alcohol op achter het stuur

Zaterdag heeft de politie een 38-jarige man gearresteerd die zijn auto 'bestuurde' met acht maal te veel alcohol achter de kiezen. De politie kreeg de melding dat een bestuurder zijn auto rechtdoor over de rotonde had gestuurd. Hij reed hierbij onder meer een boom kapot.

Toen de politie arriveerde, was de man in geen velden of wegen te bekennen. Hij had zijn voertuig beschadigd achtergelaten en zijn weg te voet vervolgd. Vlakbij de woning van de man, in Hulst, kon hij alsnog opgepakt worden.

Op het politiebureau bleek uit een blaastest dat de Hulstenaar 'ongeveer acht maal' de toegestane hoeveelheid alcohol had gedronken. Zijn rijbewijs is in beslag genomen en er is proces-verbaal tegen hem opgemaakt.

'Elia mogelijk op weg naar Liverpool'

Eljero Elia wordt nadrukkelijker genoemd bij Liverpool, zeker na een vermeend bezoek aan Anfield Road. Elia zou volgens Hamburger Morgenpost in de belangstelling staan van de Engelse ploeg.

De Oranje-international werd door Engelse tabloids gespot op in Anfield Road. Liverpool won zaterdag in eigen huis tegen Bolton Wanderers (2-1). Elia liet zelf niets los over het vermeende bliksembezoek.

"Of ik zaterdag in Liverpool was? Sorry, maar ik moet nu weg", zei de gehaaste vleugelspeler tegen Hamburger Morgenpost. Even daarvoor was hij eveneens niet spraakzaam over zijn toekomst. "Vraag maar aan de technisch directeur", aldus Elia, die mogelijk zijn laatste duel voor HSV heeft gespeeld.

De 23-jarige international wordt bij Liverpool genoemd als opvolger van Ryan Babel, die bij een goed bod mag vertrekken. Naast Liverpool zou ook VfL Wolfsburg zou interesse hebben. Trainer Armin Veh gaat niet uit van een vertrek van Elia. "Ik ga er niet van uit dat ik een speler moet uitzwaaien."

'Bedrijven willen sancties tegen Hongarije'

Dertien internationale bedrijven, waaronder de Nederlandse ondernemingen ING en Aegon, willen dat de Europese Commissie sancties afkondigt tegen EU-voorzitter Hongarije. De bedrijven beschuldigen Hongarije van het opleggen van buitensporige belastingen.

Daarvan zouden de Hongaarse dochterondernemingen van internationale bedrijven de dupe worden, aldus de Duitse krant Die Welt zondag. Zo zou Magyar Telekom, de Hongaarse dochteronderneming van Deutsche Telekom, in een jaar tijd circa 100 miljoen euro extra aan belastingen moeten betalen. Volgens de Europese bedrijven zijn de Hongaarse belastingmaatregelen in strijd met de concurrentieregels van de Europese Unie.

De brief van de Europese ondernemingen dateert van half december.

Chelsea gaat transfermarkt op

Chelsea-eigenaar Roman Abramovich heeft trainer Carlos Ancelotti groen licht gegeven om een speler te halen. De oefenmeester liet na afloop van de wedstrijd tegen Aston Villa (3-3 gelijkspel) weten dat er versterkingen nodig zijn.

"Aan de start van het seizoen hebben we geen spelers gehaald omdat we jonge spelers een kans wilde geven. We kampen momenteel echter met veel blessures", aldus Ancelotti. "We hebben nieuwe spelers nodig."

Afgelopen zomer besloot Abramovich geen grote aankopen te doen, maar gezien de huidige situatie van de Londense ploeg komt de Rus hier op terug. Mede door de blessures van Alex, Yuri Zhirkov en Yoshi Benayoun heeft Abramovich gehoor gegeven aan het verzoek van Ancelotti.

Ook de tegenvallende resultaten spelen mee. Uit de laatste negen competitiewedstrijden werd slechts tweemaal een overwinning gehaald. Daardoor staat Chelsea inmiddels zes punten achter op koploper Manchester United, dat nog een wedstrijd tegoed heeft.

[Dakar] Ook Bekx staakt de strijd

Na Wuf van Ginkel en Gerard de Rooy heeft ook Hans Bekx met zijn vrachtwagen de strijd moeten staken. De Nederlander ging al vroeg in de proef in de eerste etappe tussen Victoria en Cordoba met zijn DAF op de zijkant en moest met veel schade opgeven.

Bekx en zijn teamleden Dennis Voets en Johan van de Ven bleven ongedeerd, al was Vloets wel even bewusteloos. De servicetruck van Bexk en een assistentiewagen van De Rooy zijn op weg om de vrachtwagen naar het bivak in Cordoba te gaan slepen.

[PDC] Anderson eerste finalist

Gary Anderson heeft de finale van de PDC World Darts Championship in Alexandra Palace gehaald. De Schot, die in de kwartfinales Raymond van Barneveld uitschakelde, was ook vanavond weer oppermachtig. Ditmaal werd Terry Jenkins met duidelijke cijfers verslagen; 6-2.

Anderson begon sterk aan de wedstrijd, maar faalde in het begin van de partij op de dubbels. Jenkins pakte brutaal de eerste set, maar vervolgens was het The Flying Scotsman die heerste. Zo gooide hij een 11-darter, de 500ste 180'er van het toernooi en gooide hij tweemaal een bulls-eye 126-finish. Door zijn oersterke spel pakte Anderson een 5-1 voorsprong in sets.

Vervolgens begon de Schot de dubbels weer te missen en zodoende pakte Jenkins de zevende set. In de achtste set stelde Anderson echter orde op zaken en wist zijn eerste matchdart direct raak te gooien. De Schot plaatste zich daardoor voor de Premier League Darts en mag zich opmaken voor de finale van het WK. Daarin is Mark Webster of Adrian Lewis de tegenstander. Zij spelen later vanavond de andere halve finale.

Zeewoldenaar stomdronken achter stuur

De politie heeft zaterdag in Zeewolde (Flevoland) een stomdronken automobilist van de weg gehaald. De 26-jarige man slingerde in zijn woonplaats over de weg en knalde tegen een vangrail aan. Hij wilde zijn weg daarna gewoon vervolgen, maar omstanders wisten zijn autosleutel af te pakken.

Toen de politie arriveerde, zagen agenten meteen dat de man extreem veel had gedronken. Op het bureau blies de man 1055 ugl, waar maximaal 220 ugl is toegestaan.

De auto van de man raakte total loss en zijn rijbewijs is ingenomen. Bovendien heeft de officier van justitie bepaald dat de man een boete van 2000 euro moet betalen.

AC Milan wint Emirates Cup

AC Milan heeft vandaag in Dubai de Emirates Challenge Cup weten te winnen. De Italiaanse ploeg won het vriendschappelijke toernooi door het Arabische Al-Ahli met 2-1 te verslaan.

Clarence Seedorf bracht de koploper van de Serie A kort voor rust op voorsprong. In de tweede helft wist jongeling Giacomo Beretta het tweede doelpunt voor Milan, waar Antonio Cassano debuteerde, te scoren. Hassan deed namens Al-Ahli iets terug.

Komende donderdag hervat de Milanese ploeg de competitie. Het team van trainer Massimiliano Allegri mag dan op bezoek bij Cagliari.

[Dakar] Rally al voorbij voor De Rooy

Gerard de Rooy is na een dag al uitgeschakeld in de Dakar-rally. De truckchauffeur uit Brabant stapte na 72 van de 222 kilometer op de eerste dag uit, meldt de website van de rally.

De Rooy had even daarvoor met zijn Iveco-truck een hoge sprong gemaakt en kwam hard neer wat hem een rugblessure opleverde. Na een bezoek van de rally-arts besloot De Rooy zijn rally voortijdig te beëindigen.

De 30-jarige De Rooy heeft een geschiedenis met blessures aan zijn nek en rug. In 2003 sloeg hij met zijn truck over de kop in de Dakar-rally. In 2009 had hij een ongeluk tijdens de Silk Way Rally in Centraal-Azië waarbij hij een ruggewervel beschadigde.

PvdA wil opheldering vlieguren F-16

De PvdA wil opnieuw van het Ministerie van Defensie horen hoeveel vlieguren de Nederlandse F-16-gevechtsvliegtuigen hebben gemaakt. De grootste oppositiepartij wil zo meer inzicht krijgen in hoeveel toestellen er werkelijk vliegen, hoe lang en wat de onderhoudskosten hiervan zijn. Daarmee kan later een vergelijking worden gemaakt met de beoogde opvolger van de F-16, de Joint Strike Fighter (JSF).

Dat heeft PvdA-Tweede Kamerlid Angelien Eijsink zondag laten weten. Vorig jaar stelde ze ook al schriftelijke vragen hierover aan de voorgangers van minister Hans Hillen van Defensie. Dat overzicht wil Eijsink nu geactualiseerd hebben. Ook wees ze er zondag op dat Defensie toen niet goed uitlegde waarom de F-16's opeens meer vlieguren moesten gaan maken.

De PvdA denkt dat de F-16 langer mee kan dan Defensie wil doen geloven.

Den Haag verwacht half miljoenste inwoner

Den Haag telt nog dit jaar meer dan een half miljoen inwoners. Dat heeft burgemeester Jozias van Aartsen zondagavond bekendgemaakt op de nieuwjaarsreceptie van de gemeente.

De hofstad telt nu ruim 490.000 inwoners. De bevolking groeit met 3 procent per jaar. Dat betekent dat de 500.000e Hagenaar dit jaar begroet kan worden, aldus Van Aartsen. Volgens de gemeente telde Den Haag in de jaren zestig van de vorige eeuw tegen de 600.000 inwoners. Maar het aantal inwoners van alle grote steden liep in de jaren zeventig terug. Het aantal Haagse ingezetenen zakte toen uiteindelijk onder de magische grens van een half miljoen. Maar de laatste jaren kent het inwonersaantal van de hofstad weer een structurele groei.

Den Haag is de derde stad van Nederland. Rotterdam telt ruim 600.000 inwoners en de stad Amsterdam heeft er ruim 750.000.

Meer dan 10.000 geweldsdoden in Afghanistan

Meer dan tienduizend mensen zijn in 2010 om het leven gekomen door geweld in Afghanistan. Dat meldde het persbureau AFP zondag op basis van gegevens van de Afghaanse autoriteiten en van de onafhankelijke website iCasualties.org.

De internationale troepenmacht in Afghanistan verloor vorig jaar 711 manschappen, een recordaantal. In 2009, het vorige recordjaar, stierven nog 521 buitenlandse militairen in het Centraal-Aziatische land. Ongeveer de helft van de 10.081 geweldsdoden viel aan de kant van de militanten van onder meer de Talibanbeweging.

De cijfers van de Afghaanse regering wijken sterk af van eerder gepubliceerde gegevens van de Verenigde Naties. Die telden alleen al in de eerste tien maanden van het afgelopen jaar 2412 burgerdoden in Afghanistan. De Afghaanse autoriteiten gaan uit van 2043 burgerdoden in heel 2010.

Meer dan 10.000 geweldsdoden in Afghanistan
Meer dan 10.000 geweldsdoden in Afghanistan (Foto: ANP)

Prominente criticus Kremlin krijgt celstraf

De prominente Russische oppositieleider Boris Nemtsov is zondag veroordeeld tot vijftien dagen celstraf. Hij werd schuldig bevonden aan het niet opvolgen van bevelen van de politie. Dat heeft persbureau RIA Novosti gemeld.

Nemtsov werd, samen met 67 anderen, gearresteerd tijdens een demonstratie in het centrum van Moskou op oudejaarsavond. Nemtsov en de andere demonstranten waren bijeengekomen op een plein waar al een demonstratie gaande was en hadden geen toestemming voor een demonstratie.

Volgens Nemtsov weigerde de rechtbank beelden van de demonstratie toe te laten als bewijs.


Prominente criticus Kremlin krijgt celstraf (Foto: Novum)

Recordaantal moorden in Ciudad Jußrez

De door drugsgeweld geteisterde Mexicaanse grensstad Ciudad Juárez beleefde in 2010 het bloedigste jaar ooit. Vorig jaar kwamen in de stad 3111 mensen om het leven door drugsgeweld. Dat heeft een woordvoerder van de Mexicaanse deelstaat Chihuahua gezegd.

Volgens de woordvoerder was de bloedigste maand van 2010 oktober, toen 359 mensen werden vermoord. Hoeveel mensen er omkwamen door geweld dat niet te maken had met drugs is niet bekend.

Het aantal moorden in Ciudad Juarez, dat aan de grens met de Amerikaanse staat Texas ligt, is sinds 2008 gestegen tot een van de hoogste aantallen ter wereld. De moorden zijn het gevolg van een strijd tussen het Juárez-kartel en het Sinaloa-kartel. In 2008 kwamen er in de stad 1587 mensen om het leven door drugsgeweld, in 2009 nam dit aantal toe tot 2643.

De Mexicaanse president Felipe Calderón lanceerde in 2006 een offensief tegen de drugskartels. In de strijd met de kartels zijn inmiddels meer dan dertigduizend mensen om het leven gekomen.


Recordaantal moorden in Ciudad Juarez (Foto: Novum)

Kostelic wint parallelslalom in MŘnchen

Ivica Kostelic heeft de parallelslalom in München op zijn naam geschreven. De Kroaat versloeg in de finale de Fransman Julien Lizeroux in twee runs. In de kleine finale was de Amerikaan Bode Miller te sterk voor thuisskiër Felix Neureuther.

In de finale klopte de Zweedse Maria Pietilä-Holmner de Sloveense Tina Maze. 25.000 toeschouwers zagen de grote favoriete Maria Riesch er al in de eerste omloop uit vliegen.

De beste zestien skiërs ter wereld waren uitgenodigd voor het evenement dat ongebruikelijk verliep. Normaal gaan de atleten achter elkaar van de berg af, maar nu streden ze tegen elkaar, waarbij de beste na twee runs naar de volgende ronde doorging. De skiërs konden 100 punten voor de wereldbeker verdienen en er stond in totaal 160.000 euro prijzengeld te wachten. Voor het slalomklassement telde de wedstrijd echter niet mee.

"Op deze manier willen we toch de jeugd proberen te bereiken," zei een woordvoerder van de ski-organisatie FIS. Zij willen het alpineskiën meer onder de aandacht brengen. Volgens Riesch is dit een goed format. "De sfeer was ook geweldig. Magnifiek om voor zoveel mensen aan te treden."

[Dakar] W. van Ginkel uitgevallen

Voor Wuf van Ginkel is de Dakar-rally alweer voorbij. De Nederlander kreeg op de verbinding op weg naar de allereerste special van deze editie een klapband. Door de klapband raakte de vrachtwagencoureur de vangrail om vervolgens over de kop te slaan.

Wuf van Ginkel en zijn twee teamgenoten bleven ongedeerd, maar de vrachtwagen had der mate veel schade opgelopen dat deze niet verder kon.

[BDO] Nederlanders naar tweede ronde

Gisteren begon in het Engelse Frimley Green het WK van de dartsbond BDO, de tegenhanger van de PDC. Zowel gisteren als vandaag kwam er landgenoten in actie. Hieronder de belangrijkste gebeurtenissen van gisteren en vandaag.

Joey ten Berge heeft vandaag de tweede ronde van het WK BDO bereikt. Onze landgenoot, als vijfde geplaatst in Frimley Green, had geen kind aan de Engelsman Shaun Griffits. In de best-of-5 won Ten Berge overtuigend met 3-0. Ook Jan Dekker kwam vandaag in actie. Hij nam het op tegen de Engelsman Scott Mitchell. Ook Dekker zien we in de tweede ronde terug, aangezien hij overtuigend met 3-0 wist te winnen.

Vandaag zorgde Dave Chisnall voor de eerste verrassing. Hij wist de als vierde geplaatste Steve West in een spannende partij te verslaan. Chisnall won het Engelse onderonsje met 3-2. Ook voor de als achste geplaatste Tony O'Shea viel het doek. Hij ging met 3-1 ten onder tegen zijn landgenoot Ross Smith. Stuart Kellett, als tweede geplaatst in Frimley Green, plaatste zich ook voor ronde twee. Hij won met 3-1 van de ongeplaatste Darryl Fitton.

Gisteren kwam Willy van der Wiel al in actie. De als negende geplaatste Van der Wiel nam het in de eerste ronde op tegen de Schot Alan Soutar. Veel moeite had onze landgenoot niet met zijn Schotse opponent. Van der Wiel won met 3-1 en plaatste zich daardoor ook voor de tweede ronde. Ook de als eerste geplaatste Martin Adams kwam gisteren al op het podium. Hij versloeg Tony West met 3-1.

Ancelotti tevreden over Bruma

Jeffrey Bruma begon zondagmiddag in de basis tegen Aston Villa, zijn eerste debuut in de Engelse Premier League. Zijn coach, Carlo Ancelotti, was tevreden over het optreden van de Nederlander. 

"Bruma speelt heel goed", aldus de Italiaanse trainer van Chelsea. Bruma mocht beginnen, omdat de Londenaren achterin problemen hebben met de blessures van Alex en Ivanovic. Chelsea speelde op Stamford Bridge met 3-3 gelijk tegen Aston Villa.

Ondanks het optreden van Bruma, pleitte Ancelotti voor versterkingen achterin. "We moeten eerst eens kijken hoe Alex ervoor staat als hij terugkomt uit Brazilië. Ik heb eigenlijk niet zoveel zin om er hier over te praten, maar we hebben gewoon wat nieuwe spelers nodig."

 

Aanhoudingen na aanslag in Egypte

De Egyptische autoriteiten houden zeker zeven mensen vast in verband met de aanslag zaterdag op een kerk van koptische christenen in de stad Alexandrië. Dat hebben veiligheidsbronnen in Egypte zondag gemeld.

Tien anderen zouden na verhoor zijn vrijgelaten. Zeker 21 mensen kwamen door de terreuractie van zaterdag om het leven. Bijna honderd mensen raakten gewond.

Egyptische functionarissen zeggen dat vermoedelijk 'buitenlandse elementen' achter de aanslag zaten. Om nieuwe aanslagen te helpen voorkomen, surveilleerden zondag extra politiemensen bij kerken in de steden Cäiro en Alexandrië.

Aanhoudingen na aanslag in Egypte
Aanhoudingen na aanslag in Egypte (Foto: ANP)

Man mishandelt vader met hamer

Een 22-jarige Haarlemmer is in de nacht van zaterdag op zondag zijn 50-jarige vader te lijf gegaan met een hamer. Aanleiding voor de mishandeling was een ruzie tussen zijn ouders. Dat heeft de politie zondag bekendgemaakt.

De Haarlemmer bemoeide zich met een ruzie tussen zijn ouders en viel zijn vader aan met een hamer. Die liep daarbij hoofdletsel op en is naar een ziekenhuis gebracht. Zijn zoon zit nog vast.

ANWB verwacht gladde ochtendspits

Verkeer moet maandagochtend rekening houden met gladheid. Volgens de ANWB kan het tijdens de ochtendspits in het hele land glad zijn door bevriezing van natte weggedeelten.

Net als zondagochtend kan het ook zondagavond op veel wegen verraderlijk glad zijn. In de loop van maandag stijgen de temperaturen en neemt het gevaar voor gladde wegen af.

De ANWB verwacht ondanks de gladheid en het einde van de kerstvakantie een normale ochtendspits.

Parr verdedigt keuze voor Maldonado

Williams-baas Adam Parr heeft zijn keuze voor Pastor Maldonado verdedigd. Het Britse team stuurde Nico Hülkenberg de laan uit en de keuze voor zijn opvolger riep vraagtekens op. Velen zeiden dat het puur om het geld was, maar Parr zegt dat het zeker niet de enige reden was om de huidige GP2-kampioen vast te leggen.

"We zouden nooit iemand in de auto zetten wanneer we zouden denken dat hij niet klaar was voor de Formule 1. Pastor heeft veel talent, en dat is niet alleen onze mening. We werken met een onafhankelijke coach, en hij denkt dat qua talent en snelheid Pastor evenveel kan als Nico Hülkenberg en Nico Rosberg," zei Parr tegen F1 Racing.

"Hij heeft net de GP2-titel gewonnen met een debuterend team en heeft meer overwinningen behaald dan wie dan ook. Het feit alleen al dat we erover spreken dat hij betaalt voor zijn zitje, is belachelijk. We zien de samenwerking nog jaren duren. Dat hij dan ook nog sponsoren mee weet te brengen, maakt het alleen maar beter."

Uitslagen Engeland speelronde 21

In Engeland voetbalt men gewoon door. Gisteren en vandaag werd daar de 21e speelronde afgewerkt. Hieronder de uitslagen van de wedstrijden, de stand en een link naar de overige statistieken.

United maakt geen fout

Manchester United handhaaft zich aan kop van de Premier League. Uit bij West Bromwich Albion werd een uiterst gelukkige 2-1 overwinning geboekt. Invaller Javier Hernandez maakte een kwartier voor tijd het winnende doelpunt, net nadat Peter Odemwingie namens de thuisploeg een penalty had gemist.

Manchester leek een eenvoudige middag tegemoet te gaan toen Wayne Rooney al na drie minuten met een bekeken kopbal de score opende. West Bromwich maakte echter een allesbehalve aangeslagen indruk en kwam na een kwartier spelen langszij. Een prachtige volley van James Morrison liet doelman Tomasz Kuszczak, de vervanger van Edwin van der Sar, volstrekt kansloos.

West Brom had daarna het betere van het spel, maar zelfs een penalty was niet aan de thuisploeg besteed. Hernandez was even later aan de andere kant wel trefzeker door raak te koppen uit een corner. Gianni Zuiverloon viel verdienstelijk in, maar ook hij kon een nederlaag niet meer afwenden.

Van Persie trefzeker voor Arsenal

Arsenal is 2011 begonnen met een eenvoudige overwinning. Uit bij Birmingham City zegevierde de Londense club met 3-0. Robin van Persie opende met zijn eerste competitiegoal van het seizoen de score voor Arsenal, dat achter Manchester United en Manchester City op de derde plaats staat.

Van Persie scoorde na een klein kwartier spelen uit een vrije trap, die door Lee Bowyer van richting werd veranderd. Birmingham, dat eerder deze week tegen Manchester United nog een gelijkspel uit het vuur had gesleept, kreeg na rust nog twee goals om de oren. Eerst schoot Samir Nasri raak, daarna werkte Roger Johnson de bal ongelukkig in zijn eigen doel.

Wederom puntverlies Chelsea

Chelsea heeft na een spectaculaire slotfase gelijk gespeeld tegen Aston Villa in de Premier League. De Londenaren bogen een achterstand nog om, maar de bezoekers sleepten toch een punt uit het vuur: 3-3. Chelsea staat vijfde met 35 punten, zes minder dan koploper Manchester United. Villa bezet de vijftiende stek met 21 punten.

Aanvankelijk leek er niet veel aan de hand voor Chelsea. De Blues namen een voorsprong via een benutte strafschop van Frank Lampard. Vijf minuten voor rust kantelde de wedstrijd. Ashley Young maakte gelijk uit eveneens een penalty, waarna Emile Heskey voor de 2-1 tekende door Jeffrey Bruma, die de hele wedstrijd meespeelde, in een kopduel te verslaan.

In de tweede helft was het lang wachten op een treffer, maar in de 84e minuut bracht Didier Drogba Chelsea op gelijke hoogte. Vijf minuten later leek de thuisploeg de drie punten binnen te halen. Brad Friedel bracht nog redding op een kopbal van Didier Drogba, maar in de rebound tekende John Terry voor zijn eerste treffer van het seizoen.

De wedstrijd leek daarmee beslist, maar de bezoekers wilden daar niet aan mee werken. Na een voorzet van Marc Albrighton kreeg Ciaran Clark alle ruimte om Petr Cech te passeren en de ploeg van trainer Carlo Ancelotti verder in de zorgen te drukken.


Uitslagen speelronde 21:

Thuis Uit Uitslag
West Bromwich Manchester United 1-2
Liverpool Bolton Wanderers 2-1
Tottenham Hotspur Fulham 1-0
West Ham United Wolverhampton 2-0
Manchester City Blackpool 1-0
Stoke City Everton 2-0
Sunderland Blackburn Rovers 3-0
Birmingham City Arsenal 0-3
Chelsea Aston Villa 3-3
Wigan Athletic Newcastle United 0-1

Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Manchester United 19 11 8 0 41 41-18
2 Manchester City 21 12 5 4 41 33-16
3 Arsenal 20 12 3 5 39 42-22
4 Tottenham 20 10 6 4 36 30-23
5 Chelsea 20 10 5 5 35 36-18
6 Sunderland 21 7 9 5 30 24-22
7 Bolton Wanderers 21 7 8 6 29 33-28
8 Stoke City 20 8 3 9 27 25-24
9 Liverpool 19 7 4 8 25 23-24
10 Newcastle 20 7 4 9 25 29-31
11 Blackpool 18 7 4 7 25 26-30
12 Blackburn 21 7 4 10 25 26-34
13 Everton 20 4 10 6 22 21-24
14 West Bromwich 20 6 4 10 22 26-36
15 Aston Villa 20 5 6 9 21 23-37
16 West Ham 21 4 8 9 20 22-33
17 Wigan Athletic 20 4 8 8 20 17-32
18 Fulham 20 3 10 7 19 19-24
19 Birmingham 19 3 10 6 19 18-24
20 Wolverhampton 20 5 3 12 18 20-34

Klik hier om meer statistieken over de Engelse Premier League te bekijken!

B÷l÷ni nieuwe trainer Racing Lens

Laszlo Bölöni volgt Jean-Guy Wallemme op als trainer van Racing Lens. Dat maakt de club uit de Franse Ligue 1 vandaag bekend. Georges Tournay, nu nog hoofd opleidingen bij de enkelvoudig Frans kampioen, wordt Bölöni's assistent. De 57-jarige Roemeen was eerder in Frankrijk werkzaam bij AS Nancy, Stade Rennes en AS Monaco. Ook had hij onder meer Sporting Portugal en Standard Luik onder zijn hoede.

Wallemme nam anderhalve week geleden ontslag nadat Lens uit bij Girondins Bordeaux met 2-2 gelijk had gespeeld. 'Sang et Or' staat na achttien duels op de voorlaatste plaats in de Ligue 1 met zestien punten. Op drie na hebben alle clubs overigens een wedstrijd meer gespeeld.

Bölöni moet Lens voor degradatie behoeden. Zijn eerste duel als hoofdtrainer is aanstaande zaterdag. Dan moet Racing op bezoek bij Paris Saint Germain in de Coupe de la Ligue.


Bölöni nieuwe trainer Racing Lens (Foto: Novum)

Vicioso stopt met wielrennen en wordt priester

Ángel Vicioso heeft besloten om per direct te stoppen met wielrennen. De Spanjaard, in het verleden onder andere rijdend voor Kelme en ONCE, laat zijn contract bij Androni Giocattoli ontbinden zodat hij een opleiding tot priester kan gaan volgen.

"Het is tijd om iets te gaan doen waar ik allang mee had beginnen moeten beginnen, een opleiding tot priester starten," zei Vicioso tegenover Cyclingnews. "Ik had de intentie al enkelle jaren, maar bijna niemand wist er vanaf. Ik ben er klaar voor, ondanks dat ik me besef dat het een grote verandering in mijn leven is."

Vicioso was geen veelwinnaar. Hij won twee ritten in de Ronde van het Baskenland en een rit in de Ronde van Zwitserland. Verder was hij vooral een knecht voor renners als Santiago Botero, Roberto Heras en Joseba Beloki.

Windows XP nagemaakt in LittleBigPlanet 2 beta

Nog 19 dagen, en dan kunnen LittleBigPlanet-fans hun creativiteit weer uiten met LittleBigPlanet 2. De beta van deze game loopt al een paar maanden en enkele bollebozen hebben al vele opmerkelijke levels gemaakt.

Een tijdje geleden is er al een First Person Shooter opgedoken, en nu hebben fans een LittleBigPlanet-versie van Windows XP gecreëerd. Het filmpje hiervan is hieronder te bekijken. LittleBigPlanet 2 is een PlayStation 3-exclusive en ligt vanaf 21 januari in de Nederlandse winkelrekken.

11 mensen uit Voorburg opgenomen in ziekenhuis

Elf inwoners van Voorburg zijn zondag met de ambulance naar het ziekenhuis vervoerd nadat was ontdekt dat in een woning aan de Koningin Wilhelminalaan koolmonoxide was vrijgekomen. Onder de mensen die zijn opgenomen in het ziekenhuis bevindt zich ook een baby.

De oorzaak van het vrijkomen van de koolmonoxide lijkt een kapotte cv te zijn. Buren en bewoners klaagden dat zij zich niet lekker voelden. De brandweer heeft metingen verricht en de huizen gelucht. Het is niet bekend hoe het met de elf mensen gaat.

Mis!

Wat een abominabel sportjaar heeft ons virtuoze landje toch weer achter de rug. 2010 was ongetwijfeld het jaar van de grote missers. Sven Kramer die een spekglad buitenbochtje miste. Arjen Robben die een bijna open kans op eeuwig Hollandse glorie miste. Yuri van Gelder die zijn neusbotje moet missen. Giovanni van Bronckhorst die … ach nee, die was trouwens raak. Die geklofte hengst in de kruising, die ja! Maar toch, het was tegen Uruguay. Dan had het net zo goed een mooie goal tegen San Marino kunnen zijn. Uruguay … het klinkt toch een beetje als ‘U-are-gay’.

Catherine krijgt een demo voor de release

Je hebt misschien al veel gehoord over Catherine, de action-adventure van Atlus, waarvan er al een aantal vreemde trailers zijn geweest. Duidelijkheid zal waarschijnlijk komen wanneer er een demo uitkomt. Katsura Hashino zegt dat alle onduidelijkheid bij het publiek zal worden weggenomen door de demo, die zal laten zien wat de game eigenlijk inhoudt.

Helaas is er nog geen datum voor de demo geprikt, het enige dat we weten is dat deze begin 2011 komt. Hoogst waarschijnlijk komt de demo op Marketplace en PSN voordat de game op 17 februari in Japan uitkomt.

catherine

Man schiet dief 'rendier' in been

Een 25-jarige man uit Tuitjenhorn (Noord-Holland) heeft een grapje met een verlicht rendier zaterdagnacht met een kogel in zijn been moeten bekopen. Dat heeft de politie zondag gemeld.

De man was na het uitgaan met vrienden onderweg naar huis pakte rond 03.00 uur het rendier uit de tuin van een plaatsgenoot. Hij wilde het even verderop in de tuin van een vriend zetten.

De 50-jarige eigenaar van het rendier zag dat de man met zijn rendier aan de haal ging en liep hem achterna. Hij schoot de dief in zijn been, pakte het rendier af en ging ermee terug naar huis.

De dief kon op eigen kracht naar huis komen en belde de politie. Nadat hij in het ziekenhuis aan zijn verwondingen was behandeld, werd hij aangehouden wegens diefstal.

Ook de eigenaar van het rendier werd aangehouden. Er werden van hem bovendien twee luchtbuksen in beslag genomen. Vermoedelijk heeft hij een van de twee gebruikt om op de dief te schieten.

Oud-internationals winnen van HFC

De oud-internationals hebben het traditionele nieuwjaarsduel van de Koninklijke HFC gewonnen. In Haarlem werd het 4-0 dankzij doelpunten van Michael Mols (twee keer), Pierre van Hooijdonk en Martijn Reuser. Alleen die laatste scoorde na rust.

Giovanni van Bronckhorst debuteerde bij de oud-internationals. De verdediger zwaaide na de verloren WK-finale afgelopen zomer af bij Oranje.

Sinds 1923 werd het nieuwjaarsduel 78 keer gespeeld. De oud-internationals wonnen daarvan 42 keer, HFC was 22 keer de beste, voor het laatst in 2008 (6-1). Vorig jaar speelden de twee teams nog met 3-3 gelijk. Dat betekende de veertiende remise in de geschiedenis van het duel.

Dode man op Zeeuwse begraafplaats

Op een begraafplaats in het Zeeuwse Oost-Souburg is zondagmiddag een dode man gevonden. Dat heeft een woordvoerder van de politie gezegd. Het is nog niet bekend hoe de man om het leven is gekomen.

De politie kreeg rond 15.00 uur de melding binnen dat er een dode man zou liggen op de begraafplaats aan de Kromwegesingel. Agenten troffen inderdaad het levenloze lichaam van een man aan. De identiteit van de man is nog niet bekend. De recherche doet onderzoek op de begraafplaats.

Van Gaal haalt nog meer versterking

Trainer Louis van Gaal gaat Bayern München met nog een offensieve speler versterken. De Nederlandse coach zei dit vandaag voordat hij met zijn ploeg voor een trainingskamp naar Qatar vertrok.

De Duitse landskampioen haalde eerder al de Braziliaan Luiz Gustavo van Hoffenheim. "Waarschijnlijk komt er deze week nog een speler bij", zei Van Gaal. "Deze speler is op alle posities in de aanval inzetbaar. Ik ben in ieder geval zeer tevreden met de komst van Gustavo. Hij is multifunctioneel".

Dat bij Bayern München niet altijd iedereen op één lijn zit bleek vandaag ook. Volgens voorzitter Karl-Heinz Rummenigge is Gustavo toch echt de enige speler die in de winterstop wordt aangetrokken. "We zullen in januari geen spelers meer aantrekken", aldus Rummenigge tegen de Duitse krant Bild.

Gustavo wordt gezien als concurrent van Mark van Bommel. De zaakwaarnemer van de Nederlandse international liet eerder weten dat Van Bommel het seizoen bij Bayern afmaakt. Van Bommel klonk zondag minder definitief. "Niets is zeker. Er is veel interesse, maar ik heb ook al wat dingen afgezegd. Ik ga eerst op trainingskamp en dan zien we wel verder", aldus Van Bommel.

Van Gaal haalt nog meer versterking
Van Gaal haalt nog meer versterking (Foto: ANP)

Schoorel naar laatste kwalificatieronde Doha

Thomas Schoorel heeft de derde ronde bereikt van het kwalificatietoernooi van het ATP toernooi van Doha. Schoorel, derde Nederlander op de wereldranglijst, won in drie sets van de Zweed Johan Brunstorm met 3-6, 6-3 en 6-1.

Schoorel liet de eerste set uit zijn handen glippen, maar kwam vervolgens niet meer in de problemen tegen Brunstorm, die geen ranking heeft. Schoorel treft in de laatste kwalificatieronde Marek Semjan.

Veel donaties voor zeilmeisje Dekker

Tientallen mensen hebben de afgelopen twee weken geld gedoneerd aan zeilmeisje Laura Dekker. Dat heeft haar vader Dick Dekker zondag gemeld.

Hij wil niet zeggen hoe groot het bedrag is dat zijn dochter heeft ontvangen, maar 'zij kan de komende tijd weer doorzeilen zonder zorgen over haar financiën', stelt hij.

Vader Dekker deed voor de kerstdagen een noodoproep in de Volkskrant omdat de 15-jarige avonturiere niet genoeg geld had om haar wereldreis per zeilboot veilig te kunnen vervolgen. Onder meer het stuklopen van een afspraak over de exploitatie van de beeldrechten van de reis hadden volgens pa Dekker roet in het eten gegooid.

Laura Dekker zit momenteel op het eiland Sint Maarten.

Tientallen donaties voor zeilmeisje Dekker
Tientallen donaties voor zeilmeisje Dekker (Foto: ANP)

ServiŰ verslaat Kazachstan bij Hopman Cup

De Servische tennissers Ana Ivanovic en Novak Djokovic hebben hun eerste wedstrijd om de Hopman Cup gewonnen. Kazachstan werd met 2-0 verslagen. Ivanovic was in haar duel te sterk voor Yaroslava Shvedova: 7-6 (6), 6-1. Djokovic stelde de zege veilig door Andrey Golubev met 4-6, 6-3, 7-6 te verslaan.

De twee koppels ontmoeten elkaar ook nog in het dubbelspel, maar die wedstrijd is slechts voor de statistieken. Het andere duel in groep A werd gisteren al gespeeld tussen Australië en België. Alicia Molik en Lleyton Hewitt versloegen het Belgische duo Justine Henin en Ruben Bemelmans met 2-1.


Servië verslaat Kazachstan bij Hopman Cup (Foto: Novum)

Gevangenisstraf na het verkopen van illegale games

In Columbus, Ohio, werd een man veroordeeld voor het verkopen van meer dan 35.000 gekopiëerde computerspellen.

Qiang "Michael" Bi is veroordeeld tot 30 maanden gevangenisstraf voor de verkoop van illegale spellen tussen 2005 en 2009. Bi, 36 jaar, moet ook een boete betalen aan de bedrijven die de spellen hebben gemaakt. Bi is schuldig bevonden aan post fraude, copyright infringement en identiteitsdiefstal.

Bi zou een game kopen en deze vervolgens kopiëren en verkopen via eBay en Amazon. De geschatte waarde van de games is $ 700.000,-. Bi verkocht de games voor $ 9,95 per stuk. Als deel van de straf zal Bi meer dan $ 367.000,-, zijn huis, auto en elektronische apparatuur kwijtraken.

Verhuur moet Xbox 360 aan de man brengen in Japan

In Japan is het huren van games en consoles illegaal. Misschien zijn daarom alle gebruikte games in zulke goede conditie. Men speelt de games namelijk heel snel uit om ze vervolgens weer aan de winkel te verkopen. Als de games zo goed als nieuw zijn kan men dus ook de tweedehands exemplaren duurder verkopen.

Een gameshop biedt tijdelijk een soort huurservice aan. Je koopt een Xbox 360 met game en verkoopt hem terug aan de winkel met maar $25 verlies. Er is natuurlijk wel één maar: je hebt maar zeven dagen om te besluiten of je hem terugbrengt of niet.

Eigenlijk is dit dus gewoon het verhuren van een Xbox 360 voor $25! Deze gameshop is wel gevaarlijk bezig. In 2003 was er een winkel die betrapt was op het bedrijven van zulke "huur"-praktijken. Daar kon je een game binnen een week terugverkopen voor 80% van de prijs, wat dus eigenlijk gewoon verhuren is. De winkel was onderzocht door de politie en ze zijn uiteindelijk aangeklaagd. Zo zou het dus ook af kunnen lopen met deze Xbox 360-"verhuurder."

xbox

Albert sterkste in veldrit Tervuren

Niels Albert heeft de Superprestige veldrit van Tervuren gewonnen. De voormalig wereldkampioen versloeg zijn Belgische landgenoten Sven Nys en Tom Meeusen.

Rob Peeters kon in de beginfase een voorsprong pakken, maar zag een ontketende Albert hem passeren. Nys, Meeusen en Zdenek Stybar sloten aan bij Peeters, maar Albert was er toen al vandoor. Nys trachtte de kloof nog wel te dichten, maar maakte teveel fouten om echt een bedreiging te kunnen vormen.

Uitslag Glasgow Rangers - Celtic

In de 390e Old Firm heeft Celtic vanmiddag met 0-2 gewonnen bij Glasgow Rangers. De twee treffers werden gemaakt door Georgios Samaras.

Na ruim een uur spelen scoorde Samaras de 0-1 door Rangers-doelman Allan MacGregor te passeren en de bal zo in het lege doel te schuiven. Acht minuten na de 0-1 verdubbelde de oud-speler van sc Heerenveen de voorsprong. Samaras zelf versierde een penalty en benutte die vervolgens. In de slotfase probeerde de thuisclub nog wat terug te doen, maar gescoord werd er niet meer.

Celtic gaat nu in Schotland aan kop en heeft vier punten meer dan Glasgow Rangers die overigens wel twee duels minder gespeeld heeft.

'IsraŰl bereidt zich voor op grote oorlog'

De strijdkrachten van Israël bereiden zich voor op een grootschalige oorlog in het Midden-Oosten, waarschijnlijk tegen de Palestijnse Hamasbeweging in de Gazastrook of tegen de militanten van Hezbollah in het buurland Libanon. Dat blijkt uit een document, dat is verspreid door de klokkenluiderssite WikiLeaks.

De Noorse krant Aftenposten publiceerde zondag een verhaal, dat is gebaseerd op een verslag van de Amerikaanse ambassade in Tel Aviv over een onderhoud met de Israëlische chef-staf, luitenant-generaal Gabi Ashkenazi. "Ik bereid het Israëlische leger voor op een grootschalige oorlog, omdat het gemakkelijker is om terug te schakelen naar een kleinere operatie, dan om het tegenovergestelde te doen", zo wordt Ashkenazi geciteerd.

Het door WikiLeaks gelekte document is gedateerd op 15 november 2009.

'Israël bereidt zich voor op grote oorlog'
'Israël bereidt zich voor op grote oorlog' (Foto: ANP)

Tieners slopen ouderlijk huis

Een echtpaar in Augsburg in Duitsland heeft dit weekend ondervonden dat het niet altijd verstandig is om tieners alleen thuis te laten. Hun 16-jarige dochter organiseerde op oudejaarsavond een feest, dat volledig uit de hand liep.

Toen de ouders op nieuwjaarsdag thuiskwamen, bleek hun woning veranderd in een zwijnenstal, meldden Duitse media zondag. Zo had een aantal van de circa 150 'gasten' kennelijk zulke hoge nood gehad, dat ze niet konden wachten tot het toilet in het huis beschikbaar kwam. Ze deden hun behoefte in diverse vertrekken, maar ook in het zwembad. Een groot deel van de garderobe van de familie dreef tussen de uitwerpselen in het zwembad.

Ook bleken de feestgangers een aantal spullen, waaronder antieke vazen, sculpturen en drie laptops, te hebben ontvreemd. De schoonmaak van het huis gaat volgens de politie duizenden euro's kosten.

PlayStation 3 private-key gekraakt

Een groep hackers, genaamd 'fail0verflow', claimt de private key te hebben gekraakt die voor de gehele beveiliging zorgt op alle PlayStation 3 modellen.

Sony gebruikt de private-key als een soort van "magic password" om op die manier te beslissen of de code mag worden uitgevoerd. Nu deze key dus is ontdekt kunnen hackers hun eigen applicaties en games maken en deze vervolgens ondertekenen met Sony's private-key, alsof ze gelicenseerde PS3-ontwikkelaars zijn.

De sleutel was te kraken omdat Sony het blijkbaar teveel moeite vond om door middel van willekeurige nummers de sleutel extra te beveiligen. Deze hack is ook niet zo simpel meer ongedaan te maken door Sony.

De groep presenteerde hun bevindingen op het Chaos Communications Conference. Terwijl andere groepen zich richten op het mogelijk maken van spelen van illegale back-ups, zegt fail0verlow zich te richten op een iets hoger doel: het herstellen van Other OS op de PS3, waardoor je bijvoorbeeld Linux zou kunnen installeren. 

Het team begon pas met het onderzoeken van de mogelijkheden van de PS3 nadat de Other OS-functie was weggehaald en hun hack heeft dus niets met het mogelijk maken van piraterij op de PS3 te maken. 

Via Twitter meldde de groep dat wanneer hun toepassingen klaargestoomd zijn, wat waarschijnlijk ergens in januari zal zijn, ze worden uitgebracht.

De Bakker ondanks verlies tevreden

Thiemo de Bakker verloor eerder vandaag in de eerste ronde van het ATP-toernooi van Brisbane van Denis Istomin. Toch was de Nederlander niet ontevreden over zijn eerste wedstrijd van dit jaar.

"Ik heb heel goed gespeeld. Het viel alleen niet mijn kant op. Maar ik ben blij met de manier waarop ik heb gespeeld. Hopelijk valt het resultaat volgende week wel mijn kant op," aldus de beste Nederlander op de wereldranglijst via Twitter.

Lesje game-physics

Physics spelen een belangrijke rol in games. Hoe zou Half-Life 2 zonder gravity-gun spelen? Zou The Force Unleashed nog zo tof zijn zonder een goed uitgewerkte "Force"?

NaturalMotion, de studio achter Backbreaker, laat middels een filmpje zien hoe physics werken in de Euphora-engine. Deze engine wordt ook gebruikt in Rockstars GTA IV en Red Dead Redemption.

THE PHYSICS OF VIDEO GAMES from Dave Thomas on Vimeo.

Vader vermoordt zesjarig zoontje

Een man heeft op oudejaarsavond in het Duitse Karlsruhe zijn zesjarige zoontje vermoord. Daarna probeerde hij zelfmoord te plegen.

Het is nog niet duidelijk wat de 42-jarige vader heeft bezield. Na zijn daad sprong hij van een balkon af. De politie vermoedt dat er sprake is van een wraakactie op de moeder van het jochie, maar dat kan nog niet worden bevestigd. Vier rechercheurs onderzoeken de zaak en ondervragen familieleden van de man. Er is geen afscheidsbrief gevonden. Vader en zoon waren op het moment van het familiedrama alleen thuis.

De politie werd 's middags gealarmeerd toen de man van het balkon was gesprongen. Hij ligt met levensgevaarlijke verwondingen in het ziekenhuis. Agenten vonden vervolgens de zesjarige jongen dood in zijn bedje. Hij had verwondingen aan zijn hoofd. De politie maakt niet bekend waaraan de knul is overleden.

Politie schiet agressieve jongen neer

De politie heeft op nieuwjaarsochtend in het Duitse Lübeck een 18-jarige man neergeschoten nadat hij een agent met een mes had aangevallen. De politie was gealarmeerd omdat de tiener ruzie had met zijn ouders.

De jongen is in het ziekenhuis opgenomen. Na een noodoperatie is hij voorlopig buiten levensgevaar. Een agent besloot de tiener neer te schieten toen hij met een mes op hem afkwam. De agressieve knul werd in zijn buik geraakt. De man is nog niet in staat om verhoord te worden door de politie.

Bolt voorziet afscheid in 2016

Usain Bolt ziet 2016 als zijn eindpunt in de atletieksport. Dat zegt de Jamaicaanse sprinter vandaag in een interview met de Duitse krant Welt am Sonntag.

"Het gaat ooit een keer vervelen als je steeds hetzelfde doet en wint", keek de 24-jarige wereldrecordhouder op de 100 en 200 meter naar de toekomst. Op beide afstanden is hij ook de wereld- en olympisch kampioen.

Voor hij stopt, gaat Bolt het in elk geval nog als verspringer proberen. Dit seizoen staat voor hem in het teken van de WK in het Zuid-Koreaanse Daegu. "Verlies ik daar, dan levert dat extra druk op richting de Olympische Spelen in Londen, een jaar later. Winnen in Daegu betekent echter heel veel zelfvertrouwen voor Londen."

Bolt beëindigde het seizoen 2010 voortijdig wegens rugproblemen. "Ik ben al weer geruime tijd aan het trainen. Ik heb geen last meer van mijn rug."

Iran: '2 spionagevliegtuigen neergehaald'

Iran zegt twee spionagevliegtuigen boven de Perzische Golf uit de lucht te hebben geschoten, zo laat het internationale persbureau Reuters weten. De mededeling is gedaan door een commandant van de Iraanse luchtmacht.

Hij zegt erbij dat ze wel vaker vliegtuigen boven de Golf uit de lucht schieten, maar dat dit de eerste keer is dat het gemeld wordt. 

Volgens BBC News zou de commandant van de luchtmacht hebben gezegd dat het om zogenaamde 'spy drones' gaat. Er is nog niet bevestigd dat er inderdaad vliegtuigen neergeschoten zijn.

Herseninfarct treft Moulijn

Coen Moulijn is gisteren op nieuwjaarsdag door een herseninfarct getroffen. Naaste vrienden van de oud-Feyenoorder meldden dat Moulijn in het ziekenhuis ligt. Het is onduidelijk hoe zijn toestand is.

De 73-jarige Moulijn speelde in de jaren vijftig, zestig en zeventig als linksbuiten bij Feyenoord. Hij won met de Rotterdammers de Europacup 1 en de wereldbeker. In totaal kwam Moulijn 487 keer uit in het eerste elftal van Feyenoord, Daarnaast speelde hj 38 wedstrijden voor het Nederlands elftal.

Knapen naar Sudan voor referendum over afscheiding

Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen (CDA) is onderweg naar Sudan, waar hij in de loop van de middag in de hoofdstad Khartoum aankomt. Knapen is in de nacht van zaterdag op zondag vertrokken, heeft zijn woordvoerder zondag laten weten.

Maandag staan onder meer ontmoetingen met ministers op het programma, dinsdag zal Knapen doorreizen naar het zuiden van het land waar hij een bezoek brengt aan Abyei en Juba.

Knapen zal zich in Sudan onder meer door de United Nations Mission in Sudan laten informeren over het referendum op 9 januari. Daarin kunnen de Sudanezen in het zuiden van het land aangeven of ze bij het noordelijke deel van het land willen blijven of dat ze zich willen afscheiden om een nieuw land te vormen.

De Verenigde Naties vrezen dat het referendum uitloopt op bloedvergieten en bereiden zich voor op de mogelijkheid dat miljoenen mensen in Sudan ontheemd raken als er geweld uitbreekt. Het Afrikaanse land gaat al jaren gebukt onder een burgeroorlog.

De woordvoerder van Knapen benadrukt dat de staatssecretaris zich tijdens deze reis vooral wil laten informeren en praktische ondersteuning bij het organiseren van het referendum wil verlenen. Er is volgens de zegsvrouw geen handelsmissie mee.

De reis naar Sudan is voor Knapen in zijn functie als staatssecretaris de eerste naar een bestemming buiten Europa. Hij keert 6 januari terug naar Nederland.

Onze Taal vraagt hulp 'dingflofbips'

Onze Taal heeft de hulp ingeroepen van taalminnend Nederland om een nieuw ezelsbruggetje te bedenken voor welke landen er meedoen aan de euro. Toen de euro werd ingevoerd, was 'dingflofbips' een makkelijke manier om te onthouden welke landen de munteenheid gingen gebruiken. Zo staat de 'n' bijvoorbeeld voor Nederland. 

Nu er een aantal landen bij is gekomen, klopt dit ezelsbruggetje niet meer en een nieuwe is blijkbaar nog niet gevonden. De Nederlandse Taaladviesdienst kopt dan ook 'DING FLOF BIPS SCMSE?'. De nieuwe letters staan voor Slovenië, Cyprus, Malta, Slowakije en Estland.

Verkiezing: FOK!sportmoment van het jaar 2010

Hett nieuwe jaar is begonnen, waarmee afscheid is genomen van het sportjaar 2010. FOK!sport is benieuwd naar wat volgens jullie het "Sportmoment van het Jaar 2010" is. Net als vorig jaar, toen de wereldrecords van Usain Bolt als FOK!sportmoment werd verkozen zal een verkiezing bepalen wat volgens FOK! het Sportmoment van het Jaar 2010 is geweest.

Hoe gaat het in zijn werk
De FOK!sportcrew heeft een voorselectie gemaakt waaruit door jullie gekozen kan worden. Dit is gedaan in de volgende vijf categorieën:
- Voetbal
- Olympische Spelen
- Wereldkampioenschap Voetbal
- Auto/Motorsport
- Overige sporten

Er wordt per categorie bepaald wat het Sportmoment van 2010 was. Alle vijf winnaars worden dan in een ultieme battle bij elkaar gebracht voor de verkiezing ‘FOK!sportmoment van het Jaar'.

Het schema
3-1-2011 Start ronde één Olympische Spelen
6-1-2011 Einde ronde één, start ronde twee WK
9-1-2011 Einde ronde twee, start ronde drie Auto/motorsport
12-1-2011 Einde ronde drie, start ronde vier Voetbal
15-1-2011 Einde ronde vier, start ronde vijf Overige sporten
19-1-2011 Einde ronde vijf, start FINALE
23-1-2011 Einde Finale

Morgen zal dus de eerste verkiezing van start gaan. Tot die tijd kunnen jullie nog sportmomenten opgeven door op dit bericht te reageren. Moge het mooiste Sportmoment winnen!

Man schiet per ongeluk op vriend

Een 21-jarige man uit Breda heeft tegenover de politie verklaard per ongeluk met een vuurwapen op een 20-jarige man uit Terheijden (Noord-Brabant) te hebben geschoten, waardoor deze zwaargewond raakte. Dat gebeurde zaterdagochtend in een woning in Breda, waar de schutter samen met het slachtoffer en drie andere jongeren de jaarwisseling vierde.

Het slachtoffer heeft dezelfde lezing over het incident. Zijn toestand is niet levensbedreigend. Hij heeft letsel aan zijn kaak opgelopen.

De 21-jarige schutter zit vast en wordt maandag aan de rechter-commissaris voorgeleid.

Blatter wil werkgroep tegen corruptie

Sepp Blatter wil een nieuwe werkgroep in het leven roepen die corruptie in het voetbal moet tegengaan. De voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA zegt dit in een vandaag gepubliceerd interview in de Zwitserse krant SonntagsZeitung.

Blatter zal in juni bij het congres van de FIFA in Zürich een voorstel indienen voor het instellen van de werkgroep. "Ik wil er absoluut zeker van zijn dat er geen sprake is van corruptie binnen de FIFA", aldus Blatter. In de werkgroep moeten volgens de preses aansprekende persoonlijkheden uit de sportwereld, zakenwereld en politiek zitting nemen.

Eind vorig jaar rond de toewijzing van de WK's in 2018 en 2022 toonde een Engelse krant aan dat twee leden van de FIFA bereid waren hun stem te verkopen. De leden werden daarop door de bond bestraft.

Stomdronken jonge bestuurder is rijbewijs kwijt

De politie heeft zaterdagavond in Rijsbergen een stomdronken jonge automobilist van de weg gehaald. De 21-jarige man uit Breda viel op, omdat hij in het donker zonder verlichting reed. Uit een blaastest bleek dat hij veel te veel gedronken had. Hij moest meteen zijn rijbewijs inleveren. Dat heeft de politie zondag bekendgemaakt.

De blaastest wees 950 ugl uit, waar voor beginnende bestuurders 88 ugl is toegestaan. Bij waarden boven 350 ugl wordt het rijbewijs ingevorderd.

De Bredanaar werd door surveillerende agenten aangehouden op de Bredaseweg in Rijsbergen. De officier van justitie bepaalt wat er met het rijbewijs van de dronken automobilist gebeurt.


Stomdronken jonge bestuurder is rijbewijs kwijt (Foto: Novum)

Routebord Elfstedentocht weer terecht

Het routebord van de Elfstedentocht was 26 december ontvreemd uit Leeuwarden, maar is inmiddels weer netjes teruggebracht. Het bleek om een oudejaarsstunt te gaan. Een oudejaarsploeg van twaalf man uit het dorpje Nijega had het routebord meegenomen, zaterdag hebben ze het, samen met de plaatsnaamborden van de elf steden in Friesland, op het terrein van de plaatselijke kerk weer ingeleverd.

Vorige week was een briefje aangetroffen op de plaats waar het bord stond, met daarop de tekst: "De Elfstedenkoorts gaat ons wat te vlug. Met 15 centimeter ijs brengen we het bord terug."

Arend Hoekstra, woordvoerder van de groep mannen uit Nijega, vertelt dat het de bedoeling was om de hoop op de Elfstedentocht onder de Hollanders te temperen. "Het hoeft maar een paar graden te vriezen en de Hollanders denken dat de Elfstedentocht er komt. Wij bepalen in Friesland wel of er een Elfstedentocht komt", zo geeft hij aan.

De organisatie van de Elfstedentocht had eerder al aangegeven te verwachten het bord snel weer terug te krijgen. "Wij Friezen vertrouwen elkaar daarin", aldus een woordvoerder.

Ferrari: "Nieuw motorreglement F1 uitstellen"

Ferrari-president Luca di Montezemolo is niet blij met het nieuwe motorreglement zoals dat vanaf 2013 gaat gelden in de Formule 1. De huidige 2,4 liter V8-motoren gaan dan ingeruild worden voor een 1,6 liter V4 Turbo-krachtbron. Daarom zoeken de Italianen medestanders om de introductie uit te stellen.

"Vier cilinders is geen Formule 1," klaagde Di Montezemolo in Auto Motor und Sport. "We bouwen een dergelijke motor niet eens voor onze straatauto's. En voor de hoogste autosportklasse klinkt het wat aandoenlijk. Waarom kunnen we geen V6 Turbo hebben? We moeten betaalbaarheid niet verwarren met goedkoop."

"Als er maar de kleinste mogelijkheid bestaat om de introductie van de V4 uit te stellen dan kijk ik er naar. We zien een kans," zei de Italiaan die hoopt dat de introductie nog zeker één seizoen uitgesteld kan worden.

Eén van de merken die liever niet heeft dat de V8 verdwijnt is Mercedes. Motorsport-baas bij het Duitse merk, Norbert Haug, vindt dat de huidige V8-krachtbron moet blijven, omdat deze zeer goedkoop te produceren is en dat het introduceren van een nieuwe motor veel geld kost.

De motorsport-baas van Cosworth, Mark Gallagher is dat niet met Haug eens. Hij denkt met dertig miljoen euro een goede motor voor 2013 neer te kunnen zetten.

Rangnick stapt op bij Hoffenheim

TSG Hoffenheim en trainer Ralf Rangnick hebben definitief afscheid van elkaar genomen. Rangnick stapt op vanwege het vertrek van middenvelder Luiz Gustavo naar Bayern München. Beide partijen bevestigen vandaag met wederzijdse goedkeuring uit elkaar te gaan. De taken van Rangnick worden overgenomen door diens assistent Marco Pezzaiuoli.

De 52-jarige trainer nam in 2006 het roer over bij Hoffenheim. Hij loodste de kapitaalkrachtige club in enkele jaren van de derde divisie naar de Bundesliga. Eerder werkte hij bij Hannover 96, VfB Stuttgart en Schalke 04.

Als onderdeel van de transfer van Gustavo naar Bayern vertrekt de achttienjarige David Alaba op huurbasis naar Hoffenheim. Dit kon Rangnick echter niet op andere gedachten brengen.

PVV tegen dure nieuwjaarsreceptie Den Haag

Gemeenteraadslid Machiel de Graaf (PVV) noemt de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Den Haag elitair. Voor de feestelijke start van het nieuwe jaar is 150.000 euro uitgetrokken. De PVV zal dan ook niet aanwezig zijn bij de receptie die zondagavond plaats zal hebben.

De Graaf noemt het 'brutaal' en bespottelijk dat 'ter meerdere eer en glorie van de bestuurlijke elite' zo veel geld wordt uitgegeven. De gemeente is het niet met de kritiek eens en geeft aan dat het zeker niet elitair is. Iedere Hagenaar mocht komen en kon zich opgeven via internet en lokale media, zo geeft een woordvoerder van de gemeente aan. Of bewoners van de gemeente Den Haag zich ook hebben aangemeld is niet bekend. 

Dollemansrit automobilisten eindigt met ongeval

Een automobilist die zaterdagmiddag bij Alkmaar werd achtervolgd door een andere bestuurder, heeft zijn dollemansrit moeten bekopen met een fiks ongeval. Het slachtoffer raakte op de Ommering de macht over het stuur kwijt, botste tegen een vangrail, raakte een lantaarnpaal en sloeg een aantal keer over de kop alvorens op de weg tot stilstand te komen.

Volgens getuigen werd de kleine rode Nissan van de man achtervolgd door een grote Audi. De twee auto's zouden met hoge snelheid op nog geen meter afstand van elkaar hebben gereden, meldt een politiewoordvoerder. Waarom de Nissan werd achtervolgd, wordt nog onderzocht. Mogelijk was de Nissan eerder op de Audi gebotst.

De bestuurder van de Nissan moest na het ongeval door de hulpdiensten uit het wrak worden bevrijd. Hij is naar een ziekenhuis gebracht, waar een bloedmonster is afgenomen. De bestuurder van de Audi is meegenomen naar een politiebureau.

'Vanquish is Deep Black of andersom'

Je hebt wel eens van die uitgevers of ontwikkelaars die iets doen en waarbij gamers dan gaan denken: "Hmmmm waar heb ik dat eerder gezien?" Nu heeft uitgever 505 Games een mooie cover-art gemaakt voor het spel Deep Black dat verdomd veel lijkt op die van SEGA's Vanquish.

Deep Black komt van een Russische ontwikkelaar en draait om gevechten onderwater inplaats van de ruimte zoals in Vanquish. Bekijk hieronder de twee verschillende cover-arts en oordeel zelf.

VenDB

De Bakker begint 2011 met verlies

Thiemo de Bakker is 2011 slecht begonnen. In de eerste ronde van het ATP-toernooi in Brisbane verloor hij met 6-7 en 4-6 van Denis Istomin.

In de eerste set ging het lang gelijk op. Beide spelers kenden weinig problemen met hun service. Op 5-5 kreeg De Bakker twee breekkansen, maar de Westlander slaagde er niet in om deze te verzilveren. In de tiebreak trok Istomin met 7-5 de winst naar zich toe.

In de tweede set plaatste de Oezbeek in de negende game de beslissende break en serveerde daarna de wedstrijd uit.

Rńikk÷nen: "Betere coureur door WRC-deelname"

Kimi Räikkönen vindt dat zijn eerste volledige jaar in het World Rally Championship hem tot een betere coureur heeft gemaakt. De Fin vindt dat hij in het Citroën Junior Rally Team veel bijgeleerd heeft.

"Ik ben dit seizoen als coureur veel vooruit gegaan. Rallyrijden is veel moeilijker dan de Formule 1, zeker voor mij. Als je kunt rijden op sommige ondergronden zoals we dit jaar gedaan hebben dan kun je overal rijden," zei Räikkönen die een terugkeer naar de F1 overwoog. "Natuurlijk heb ik daar aan gedacht, omdat je alle opties af gaat. Maar ik heb er nooit serieus over nagedacht, omdat ik dit jaar de Formule 1 totaal niet gemist heb."

"Over het algemeen is dit jaar geweest wat ik er van verwacht had. Er zijn goede en slechte delen geweest en het was zwaar omdat ik veel moest leren. Het is soms te vergelijken met mijn eerste jaren toen ik net begon met racen. Het was wat hetzelfde gevoel," zei de Fin die uiteindelijk tiende in het kampioenschap werd.

'Chelsea liet Van der Vaart lopen'

Real Madrid bood Rafael van der Vaart vorig jaar aan bij Chelsea. De club achtte de ex-Ajacied "niet goed genoeg", waardoor hij nu elders in Londen voetbalt.

The Blues lieten zo de kans liggen Van der Vaart te contracteren, meldt The Sun. Op de laatste dag voor de transferdeadline strikte Tottenham Hotspur Van der Vaart. Voor een kleine tien miljoen euro werd de Heemskerker overgenomen van Real Madrid. De offensieve middenvelder scoorde inmiddels tien keer voor de Spurs.

De anonieme interne bron die liet weten dat Chelsea Van der Vaart niet goed genoeg vond, noemt de beslissing Van der Vaart te laten lopen "niet onze beste beslissing die we ooit namen".

In plaats van Van der Vaart werden voor ruim 28 miljoen euro Yossi Benayoun (Liverpool) en Ramires (Benfica) overgenomen. Het tweetal staat, mede door de blessure van Benayoun, nauwelijks in de basis bij de Londenaren

Iran verbiedt Valentijnsdag

Jongeren in Iran nemen in groeiende mate 'westerse tradities' over, zo ook de viering van Valentijnsdag. Om het zorgelijke westerse gedrag in te perken hebben de Iraanse beleidsmakers besloten Valentijnsdag uit het straatbeeld te verwijderen.

De laatste jaren zien de winkelstraten in Teheran er in de periode naar 14 februari toe romantisch uit. Dit is de Iraanse regering een doorn in het oog. "Het bedrukken en produceren van goederen, waaronder posters, dozen en kaarten met hartjes, halve hartjes en rode rozen, en alle andere activiteiten in relatie tot Valentijsdag zijn verboden", zo meldt de regering tegenover het Iraanse persbureau ILNA.

[NHL] Uitslag Winter Classic 2011

Op nieuwjaarsdag werd in de NHL voor de vierde keer de Winter Classic afgewerkt. Dit keer namen de Pittsburgh Penguins het voor ruim 68.000 toeschouwers op Heinz Field, het thuisstadion van NFL-team Pittsburgh Steelers, op tegen de Washington Capitals. De Capitals trokken aan het langste eind en wonnen de wedstrijd met 3-1.

In de eerste periode werd niet gescoord, mede doordat beide teams moesten wennen aan het natte ijs waar de puck stroef overheen ging. Wel werd er veel op doel geschoten: in totaal 28 schoten op doel waarvan zestien voor de Penguins.

De Penguins kwamen in de tweede periode op voorsprong door een goal van Evgeni Malkin. Goalie Marc-Andre Fleury pikte daarbij een zeldzame assist op. Toch gingen de Capitals met een voorsprong rusten. Zij werden steeds sterker en drukten de Penguins naar achteren. Dit resulteerde in twee goals. Mike Knuble scoorde een rommelgoal, en even later verraste Eric Fehr met een snel schot goalie Fleury.

In de derde periode wisten de Penguins de Capitals tot slechts vier schoten op doel te houden, maar die waren voldoende om de voorsprong via wederom Fehr uit te breiden naar 3-1. De Penguins waren niet bij machte om uitgespeelde kansen te creëren en leken zelfs op een 4-1 achterstand te komen. De goal werd echter afgekeurd omdat Alexander Ovechkin goalie Fleury achter het doel raakte waardoor deze niet op tijd terug was.

Stroomstoring R'dam door ontdooien grond

De Rotterdamse wijk Prins Alexander zit sinds 08.30 uur zonder stroom, omdat kabels tussen twee transformatorhuisjes kapot zijn gegaan. De oorzaak is de ontdooiende grond waarin de kabels liggen.

Volgens netbeheerder Stedin zitten zo'n 2500 huishoudens in een gebied rond de Hoofdweg zonder stroom. De storing duurt naar verwachting enkele uren aangezien het niet bekend is waar het defect zich precies bevindt. Middels een noodaggregaat moeten de huishoudens snel weer elektriciteit hebben.

Leeuwen Artis kerstboom in voor lunch

De leeuwen in Artis krijgen zondag een bijzondere lunch. In de Amsterdamse dierentuin wordt het vlees voor de roofdieren voor de verandering verstopt in kerstbomen die in het leeuwenverblijf worden geplaatst.

De dierentuin wil op deze manier het jachtinstinct van de leeuwen stimuleren. De dieren zullen door de geur van het vlees in de kerstbomen op zoek gaan naar hun 'prooi'.

Deze bijzondere manier van het presenteren van het middageten is onderdeel van de gedragsverrijkingsactiviteiten in Artis. Met die activiteiten wil de dierentuin het natuurlijke gedrag van de roofdieren stimuleren.

'Niet meer zetels bij linkse samenwerking'

Als linkse partijen met elkaar gaan samenwerken, levert dat niet automatisch op dat zij bij komende verkiezingen groter worden dan deze partijen apart. Dat blijkt zondag uit een peiling van Maurice de Hond onder vierduizend mensen. Hij springt daarmee in op recente geluiden van onder meer GroenLinks om meer te gaan samenwerken met andere linkse partijen zoals de PvdA.

Van de ondervraagden geeft twee derde (67 procent) aan ooit wel eens gestemd te hebben op de PvdA, SP, GroenLinks of D66. Dat geldt ook voor ruim een derde van de mensen die in 2010 op de PVV of de VVD stemden. Van de ondervraagden geeft een kleine meerderheid van 54 procent aan dat zij nog wel eens zullen gaan stemmen op de vier genoemde partijen.

Omdat er geen verschuivingen zijn in politieke keuzes in vergelijking met de vorige keer, leverde De Hond dit keer geen zetelverdeling aan.

'Niet meer zetels bij linkse samenwerking'
'Niet meer zetels bij linkse samenwerking' (Foto: ANP)

Utrechter Oar alsnog met AustraliŰ naar AziŰ Cup

Tommy Oar van FC Utrecht is opgeroepen voor Australië voor de Azië Cup in Qatar. De negentienjarige aanvaller vervangt de geblesseerde middenvelder van Hull City Richard Garcia.

Oar is de tweede speler uit de Eredivisie die is opgeroepen door de Australische bondscoach Holger Osieck. Brett Holman van AZ maakte al deel uit van de selectie.

Australië speelt volgende week maandag de eerste groepswedstrijd tegen India. De andere tegenstanders in de poule zijn Zuid-Korea en Bahrein. Het toernooi duurt van 7 tot en met 29 januari.

Hoffenheim leent Alaba van Bayern

Kort na het vertrek van Luiz Gustavo naar Bayern München heeft 1899 Hoffenheim zijn vervanger al binnen. David Alaba (18) komt over van Bayern en wordt tot het eind van het seizoen gehuurd.

"Het is een groot talent. Maar het probleem is dat hij bij Bayern niet aan spelen toekomt. En een jonge speler moet juist aan spelen toekomen," aldus trainer Louis van Gaal op de website van de Duitse club.

Gustavo werd gisteren voor vijftien miljoen euro overgenomen van Hoffenheim. Als vervanger van Mark van Bommel, die de club deze maand waarschijnlijk gaat verlaten.

CD: Madrugada - The Best of

Al eerder dit jaar kwam er een deluxe edition uit van het meesterwerk van Madrugada (het moment tussen de nacht en de zonsopgang in het Portugees), een Noorse rockband die na de dood van zijn gitarist in 2008 ophield te bestaan. Dertien jaar na oprichting ging de muzikale zon jammerlijk onder door dit verlies. Wel bracht de band na het sterven van Robert Burås nog een self-titled album uit, waarvoor het materiaal al zo goed als geschreven en opgenomen was. Twee jaar na dit laatste wapenfeit komt de band met een verzamelaar, simpelweg genaamd: The Best of Madrugada.

FC Eindhoven huurt Koš van FC Groningen

Serhat Koç maakt het seizoen af bij FC Eindhoven. De aanvaller wordt het komende halfjaar gehuurd van FC Groningen. De Brabanders hebben ook een eerste optie tot koop bedongen, meldt de club op de website. Koç gaat vandaag al mee op trainingskamp naar Turkije.

De 20-jarige Koç speelde de eerste seizoenshelft op huurbasis voor Cambuur Leeuwarden, maar daar kon hij niet langer rekenen op een basisplaats. De Eindhovenaar komt uit de jeugdopleiding van Eindhoven en maakte drie jaar geleden zijn debuut in het eerste elftal. In 2009 werd Koç verkocht aan Groningen.

Speelgoed leert peuter 'kut' zeggen

Mark Rance uit Yeovil is geschokt. Voor Kerst kocht hij voor zijn 3-jarige dochter speelgoed om het ABC te leren. Nu blijkt het speelgoed de peuter echter schuttingtaal te leren.

Als het meisje op de 'C' drukt, zegt het 20 euro kostende speelgoed duidelijk 'cunt', het Engelse schuttingwoord voor het vrouwelijk geslachtsorgaan. "We zijn enorm geschokt", laat vader Mark weten. "Ze blijft het woord nu telkens zeggen. We hopen dat ze hiermee stopt."

Voor aankoop van het ding heeft vaderlief het apparaat zelfs nog getest op eventuele scheldwoorden. "We hebben zelfs nog de 'F' ingedrukt, maar die was goed. De andere letters zijn ook prima."

Volgens een woordvoerster van winkelketen Argos, die het speelgoed aan de man brengt, moet de 'C' het woord 'cat' voorstellen, oftewel 'kat'. Of de ouders nu Oost-Indisch doof zijn, laat de vrouw in het midden. "De klant heeft het speelgoed nog niet teruggebracht", is alles dat ze wil vertellen. Het is overigens wel heel toevallig dat Argos de prijs voor het speelgoed inmiddels heeft gehalveerd.

Speelgoed
Weer eens wat anders dan een vibrator...

Natuurliefhebbers protesteren tegen bezuinigingen

In natuurgebieden in het hele land wordt zondag actiegevoerd tegen de bezuinigingen van het kabinet op natuuronderhoud. Meer dan twintig natuurbeschermingsorganisaties hebben zich onder de noemer Hart voor Natuur bij de actiedag aangesloten.

Volgens de organisatie betekenen de bezuinigingen van 40 procent, jaarlijks zo'n 300 miljoen euro, dat planten- en diersoorten zullen verdwijnen en dat er minder geld is voor onderhoud van natuurgebieden. Ook zullen bepaalde gebieden minder toegankelijk worden voor bezoekers.

De organisatie van Hart voor Natuur roept natuurliefhebbers op naar één van de deelnemende locaties te komen om de actie te ondersteunen. Op die locaties worden allerlei activiteiten georganiseerd.

Ook bezorgde politici geven acte de présence. PvdA-leider Job Cohen en zijn SP-collega Emile Roemer zijn aanwezig in het natuurgebied Veluwezoom in Rheden.

Beide politici vinden de bezuinigingen van 40 procent op het natuurbudget van het kabinet-Rutte ontoelaatbaar.

[NBA] Miami wint, rood voor Elson

Miami Heat blijft in het spoor van de koploper in de Eastern Conference, Boston Celtics. Miami versloeg Sacramento Kings met 114-107.

Sacramento begon erg sterk aan de wedstrijd, Bij rust stond het met 72-58 voor. Wade, James en Bosh maakten hun sterrenstatus echter waar en met hun gezamelijke puntenaantal van zeventig zorgden ze ervoor dat Miami er alsnog met de overwinning vandoor ging.

Utah Jazz was Memphis met 98-92 de baas. De Nederlander Francisco Elson werd bij Utah uit het veld gestuurd. Elson ging met een arbiter in discussie over een persoonlijke fout en dat leverde hem twee technische fouten en uitsluiting op.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Chicago Cleveland 100-91
Washington New Orleans 81-92
Miami Golden State 114-107
Minnesota New Jersey 103-88
San Antonio Oklahoma 101-74
Denver Sacramento 104-86
Milwaukee Dallas 99-87
Utah Memphis 98-92

Belg faalt met 'dieselstofzuiger'

De politie van het Belgische Zelzate moest donderdag in actie komen om een bijzonder brandje te blussen. De fik ontstond toen een man de diesel uit zijn benzinetank haalde met behulp van een stofzuiger.

Volgens de domme Belg had een grappenmaker diesel in zijn auto gedaan. Ook de tankdop bleek te zijn verdwenen. Om de schadelijke brandstof uit de tank te krijgen leek het de man het handigst om met een stofzuiger de benzinetank leeg te zuigen.

Blijkbaar werd de diesel warm, want de stofzuiger vloog spontaan in brand. Gelukkig was de wijkagent in de buurt die het brandje snel wist te blussen met de brandblusser in het dienstvoertuig. Of de tank nog is leeggeraakt, is helaas niet bekend.

Duizend merels vallen dood uit de lucht

Meer dan duizend merels zijn in de Amerikaanse staat Arkansas dood uit de lucht gevallen. Een gebied in de stad Beebe van nog geen 2 kilometer groot raakte bezaaid met vogellijkjes. Dat meldden plaatselijke media zaterdag (lokale tijd).

De zwerm vogels is mogelijk op grote hoogte geraakt door de bliksem of door een hagelbui. Ook zou het kunnen zijn dat de merels geschrokken zijn van het vuurwerk tijdens de jaarwisseling en door de stress zijn gestorven.

Onderzoekers hebben tientallen vogels meegenomen voor onderzoek om te achterhalen waardoor ze massaal uit de lucht zijn gevallen. De gemeente heeft een bedrijf ingehuurd om de lijkjes op te ruimen.

Beenhakker: "Ik ken Mourinho al een poosje"

Leo Beenhakker was voor even terug op zijn oude nest bij Real Madrid. Hij kwam de nieuwe faciliteiten bekijken bij de Koninklijke. "Het is fantastisch terug te zijn", aldus Beenhakker op de clubsite van Real Madrid. "Ik ben in Nederland fan nummer één."

Als fan en als mensen onder elkaar in de voetbalwereld is Beenhakker blij met de huidige coach José Mourinho. "We zijn collega's, kennen elkaar al een poosje en gaan goed met elkaar om', zei Beenhakker over Mourinho. 'Ik ben al zijn hele trainerscarrière een fan van hem omdat ik ervan hou hoe hij het aanpakt. Hij is de huidige nummer één.`

"Mourinho heeft een sterke persoonlijkheid en is temperamentvol. Daar hou ik van", aldus Beenhakker. "Hij staat altijd voor zijn spelers, die op hun beurt vertrouwen hebben in de trainer op en buiten het veld. Ik probeerde dat ook met mijn spelers, omdat ik weet dat ze zwaar te lijden hebben onder de druk."

Baby op 1-1-11 na bruiloft op 9-9-9

Opmerkelijke cijferreeksen zijn wel besteed aan de ouders van het eerste kind dat in 2011 in Vlaanderen ter wereld kwam. De vader en moeder van Cadence Timmermans, geboren op 1-1-11, huwden elkaar op 9-9-9. Dat meldde de Belgische krant Nieuwsblad op Zondag.

Het meisje werd om 00.34 uur geboren in een ziekenhuis in Lommel, vlakbij de Nederlandse grens. De kersverse vader zei desgevraagd nog geen plannen te hebben voor een volgende symbolische geboorte, zoals bijvoorbeeld op 12-12-12 mogelijk zou zijn.

Baby op 1-1-11 na bruiloft op 9-9-09
Baby op 1-1-11 na bruiloft op 9-9-09 (Foto: ANP)

Chinezen en Russen willen in 2011 naar Mars

China en Rusland hopen in oktober van dit jaar een ruimtesonde naar Mars te sturen voor onderzoek. Staatsmedia meldden zondag dat China in 2013 nòg een onbemande missie naar de rode planeet wil uitvoeren, ditmaal geheel zelfstandig.

De lancering van de Yinghuo-1 stond aanvankelijk op het programma voor oktober 2009. Om onbekende redenen werd de missie toen afgeblazen. Als alles nu wel volgens plan gaat, wordt de ruimtesonde met een Russische raket gelanceerd, samen met het Russische landingsvoertuig Phobos Grunt. Dit apparaat heeft als taak deeltjes mee te nemen van Phobos, de grootste van Mars' twee manen.

Spanje verbant sigaret uit horeca

In alle publieke gelegenheden van het voormalige 'rokerswalhalla' Spanje geldt voortaan een rookverbod. Op oudejaarsavond werd het nog oogluikend toegestaan, maar sinds 1 januari is roken verboden in alle restaurants, kroegen en nachtclubs.

Volgens kenners is de nieuwe antirookwet één van de strengste van Europa. Niet alleen in het uitgaansleven wordt het roken verboden, maar ook in de omgeving van ziekenhuizen, speelplaatsen en scholen zijn sigaretten vanaf nu taboe.

Het Zuid-Europese land kende sinds 2006 al een wet die het roken inperkte op werkplekken, in winkels en in het openbaar vervoer. Voor horeca-ondernemers is de nieuwe wet het ingrijpendst. Onder het oude regime mochten zij zelf beslissen of in hun zaak gerookt mocht worden. Die vrijheid zijn ze nu kwijt.

Belangenverenigingen van de horeca zijn ontstemd, omdat zij inkomstenderving vrezen. Pressiegroepen die het roken willen terugdringen, bejubelen de wet juist.

Spanje verbant sigaret uit horeca
Spanje verbant sigaret uit horeca (Foto: ANP)

Eerste dode door overstroming AustraliŰ

Een vrouw is verdronken bij de grote overstromingen in het noordoosten van Australië. Ze is het eerste dodelijke slachtoffer van de ramp.

"De vrouw was uit haar auto gespoeld toen ze probeerde een overstroomde weg over te steken. Haar lichaam is zaterdagavond teruggevonden", aldus een woordvoerster van de politie zondag.

Door de overstromingen staan 22 steden blank en moesten 200.000 mensen hun huizen verlaten in een gebied dat groter is dan Frankrijk en Duitsland samen. De zwaarste overstromingen in ongeveer vijftig jaar zijn het gevolg van zeer zware regenval in de afgelopen twee weken.

Eerste dode door overstroming Australië
Eerste dode door overstroming Australië (Foto: ANP)

Wegen verraderlijk glad door opvriezing

In het hele land kan het zondagochtend en -avond verraderlijk glad zijn. Het KNMI waarschuwt dat natte weggedeelten kunnen opvriezen. Vooral in het noorden en het westen van het land vallen zondagochtend buien, maar het kan overal glad zijn.

In de loop van de ochtend neemt het gevaar voor gladde wegen af, maar in de middag wordt de kans op gladheid weer groter. Als gevolg van de weersomstandigheden is de maximumsnelheid bij het knooppunt Oudenrijn op zowel de A2 als de A12 in beide richtingen aangepast, meldt de VerkeersInformatieDienst.

DVD: The Expendables

Jason Statham, Jet Li, Bruce Willis, Arnold Schwarzenegger, Mickey Rourke, Steven Austin, Dolph Lundgren, Randy Couture en Terry Crews. Een hele hoop spierbundels en acteerervaring bij elkaar (al dan niet in een kleine bijrol), samengebracht in één film. En dan doet Sylvester Stallone ook nog eens mee! Deze actieheld schreef daarnaast ook nog eens het script en regiseerde de actiefilm The Expandables. Eens zien of deze mannen het nog een beetje kunnen!

Expendables dvd

Gratis Bad Company 2 Vietnam-map voor PS3 en Xbox 360

Ontwikkelaar DICE heeft de laatste gratis map, Operation Hastings, ook beschikbaar gemaakt voor de PS3 en Xbox 360. Eerder was de map al vrijgespeeld door de PC-gebruikers nadat zij samen 69 miljoen team-acties hebben volbracht. De PS3 en Xbox 360-gebruikers hebben dit helaas niet gehaald.

De PS3-gebruikers kwamen tot de 35 miljoen acties en de Xbox 360-gebruikers tot de 46 miljoen acties. DICE heeft besloten de gratis map toch maar eerder beschikbaar te maken voor de console-gebruikers als cadeautje voor het nieuwe jaar.

BBC2V

'Van den Ouweland zoekt zijn heil ergens anders'

Charlie van den Ouweland is de tweede speler in korte tijd die weggaat bij RBC Roosendaal. Na Marcel van der Sloot is ook Charlie van den Ouweland zaterdag vertrokken bij RBC Roosendaal. Dat meldt Omroep Brabant.

De middenvelder werd het niet eens over een contract en besloot daarop de club te verlaten.Van den Ouweland speelde dit seizoen op amateurbasis in Roosendaal. RBC wilde de middenvelder een commerciële functie geven in combinatie met het voetbal.

Wat Van den Ouweland nu gaat doen is nog onbekend. De 29-jarige middenvelder speelde eerder voor FC Den Bosch, FC Zwolle, FC Dordrecht en Fortuna Sittard.

Wekelijkse Japanse verkoopcijfers

Ik presenteer jullie de wekelijkse Japanse verkoopcijfers van 20 december tot en met 26 december. Het einde van het jaar is nabij maar eerst nog de week voor kerst. Monster Hunter Freedom blijft domineren en we zien dat alle hardware een boost krijgt deze tijd van het jaar.

Plaats Software Game Stuks Verkocht
1 PSP
Monster Hunter Freedom 3 404.175
2 PSP
AKB1/48: If I loved an Idol 236.282
3 Wii
Donkey Kong Country Returns 214.518
4 DS
Pokemon Black / White 164.950
5 Wii
Wii Party 162.135
6 PSP
The 3rd Birthday 140.476
7 Wii
Mario Sports Mix 136.295
8 DS
Inazuma Eleven 3: World Challenge!! 117.504
9 DS
Ni no Kuni: The Ebony Wizard 84.115
10 DS
Magician's Quest: The Merchant’s Store of Sorcery 74.255

Deze tabel toont de top 10 softwareverkopen van deze week, dikgedrukt is nieuw.
Plaats Hardware Stuks Verkocht Meer/Minder dan vorige week
1 PSP
177.691 +15.133
2 Wii
131.761 +32.080
3 DSi
93.464 +21.660
4 DSi XL
92.329 +20.183
5 PS3
64.228 +14.713
6 DSL
5.790 +1.563
7 PSPgo
5.380 +3.431
8 Xbox 360
5.298 +1.572
9 PS2
2.604 +416
Deze tabel toont het aantal hardwareverkopen van deze week en in vergelijking met vorige week.

Handheld Verkochte Software Totaal Verkochte Hardware Totaal
PSP 780.933 183.071
DS 440.824 191.583
Deze tabel toont de handhelds bij elkaar van deze week; PSP (PSP GO en PSP 3000) en de DS (DS, DSi, DSi XL).

Bedrijf Verkochte Software Totaal Verkochte Hardware Totaal
Sony 780.933 249.903
Microsoft - 5.298
Nintendo 953.772 323.344
Deze tabel toont de totale hardware- en softwareverkopen van Sony, MS en Nintendo van deze week.

Hardware Verkocht in 2010
Verkocht sinds uitgave
PSP 2.723.052 16.390.385
PS3 1.509.700 6.011.067
Wii 1.597.131 11.202.330
DSiXL 1.392.878 1.899.785
DSi 1.156.743 5.495.689
DS Lite
222.422 18.070.178
Xbox 360
207.118 1.416.790
PSP GO
75.586 151.341
PS2 83.439 21.693.616
Deze tabel toont ons alle hardwareverkopen van dit jaar (vanaf 04-01-2010) en in totaal.

Handheld Verkocht in 2010
Verkocht sinds uitgave
PSP 2.798.638 16.541.726
DS 2.772.043 32.051.123
Deze tabel toont ons de totale verkopen van de twee handhelds van dit jaar (vanaf 04-01-2010) en in totaal.

Iniesta: 'Afellay gaat belangrijk voor ons worden'

Ibrahim Afellay moet zijn debuut voor Barcelona nog maken, maar Andrés Iniesta heeft goede hoop op een belangrijke rol voor Afellay. Dat liet de Spanjaard weten op de website van de Catalaanse club.

Afellay kan zondag zijn debuut nog niet maken tegen Levante, omdat de transferperiode officieel pas 3 januari begint. De Spaanse bond kan hierdoor de transfer van de ex-PSV speler nog niet afronden. Trainer Josep Guardiola betreurt de afwezigheid van Afellay. "Het is jammer dat hij niet kan spelen. Hij had ons goed kunnen helpen."

Iniesta stelt echter dat de tijd van de Nederland nog gaat komen. "Hij gaat een belangrijke speler voor ons worden. Hij heeft veel talenten, kwaliteiten en veel wat voor hem spreekt. Wij gaan hem helpen zodat hij zich zo snel mogelijk op zijn gemak gaat voelen."

De Bakker opent seizoen tegen Istomin

Tennisser Thiemo de Bakker begint het nieuwe seizoen in Brisbane met een partij tegen de Oezbeek Denis Istomin. Dat heeft de loting voor het ATP-toernooi uitgewezen.

De Bakker nam het nog nooit op tegen Istomin, de nummer veertig van de wereldranglijst. De 22-jarige Westlander staat drie plaatsen lager. De Amerikaan Andy Roddick verdedigt in de Australische stad zijn titel.

Robin Haase begint in Chennai met een wedstrijd tegen de Canadees Frank Dancevic aan het jaar 2011. Ook zij stonden niet eerder tegenover elkaar. Haase (23) is bij het toernooi in India als achtste geplaatst. De Kroaat Marin Cilic gaat voor zijn derde titel op rij in Chennai.

De Bakker opent seizoen tegen Istomin
De Bakker opent seizoen tegen Istomin (Foto: ANP)

[Upd] Grote brand Rotterdam onder controle

In Rotterdam woedt momenteel een grote brand in een appartementencomplex. Het gebouw ligt aan de Laan op Zuid in de Maasstad. De brand is vermoedelijk ontstaan in het magazijn van een onder het complex gevestigde supermarkt van Albert Heijn.

De brandweer is met groot materieel uitgerukt om de brand, die vermoedelijk in de kelder van het complex uitbrak, te blussen. Ook worden de bewoners van vijftig tot zestig appartementen geëvacueerd en opgevangen in RET-bussen. Een aantal bewoners wordt momenteel behandeld vanwege ademhalingsproblemen.

Update 02.59 uur

NOS meldt dat de brand inmiddels onder controle is. De geëvacueerde bewoners kunnen waarschijnlijk vannacht nog naar hun woning terugkeren. De schade als gevolg van de brand lijkt mee te vallen.

Militairen vast om stelen speedboot

Twee Nederlandse militairen worden ervan verdacht dat ze op Curaçao het nieuwe jaar hebben ingeluid door een speedboot te stelen voor een vaartochtje. De Koninklijke Marechaussee heeft het duo van 19 en 30 jaar zaterdag gearresteerd. Ze zouden de boot ’s middags hebben meegenomen.

Volgens een woordvoerder van de Marechaussee hebben de militairen het vaartuig beschadigd aan wal teruggebracht. De motor was kapot en de buitenkant beschadigd. "Het lijkt erop dat ze over een rots zijn gevaren", aldus de zegsman zondag.

Justitie op Curaçao beslist volgens hem zondag of de twee langer vast blijven zitten.

Zeldzame 'panda-stier' geboren in Colorado

Op een boerderij in Campion in het noorden van de Amerikaanse staat Colorado is een panda-stier geboren. Het beestje is een resultaat van genetische manipulatie en is bedoeld om als huisdier te dienen met een verkoopprijs van 30.000 dollar. Er bestaan nu in totaal 24 panda-koeien en -stieren. 

De panda-stier, genaamd Ben, is zwart van kleur met een witte baan om het middel en heeft een witte kop, met zwarte kringen om de ogen, waardoor het ook op een panda lijkt.

Klik hier voor een foto van Ben met de trotse boer Chris Jessen.

Kerstprijsvraag 2010: Bonusvragen

 hi

De kerstprijsvraag van 2010 is alweer bijna ten einde. De laatste gewone vragen zijn gisteren geplaatst en vandaag is de laatste dag dat er nog antwoorden en opdrachten ingestuurd mogen worden. Zoals elk jaar sluiten we de kerstprijsvraag af met een aantal bonusvragen waarvan de antwoorden niet op te zoeken zijn, maar enkel gegokt kunnen worden. Deze antwoorden kun je op dezelfde manier als alle andere vragen beantwoorden.

Een exact juist antwoord levert vijf bonuspunten op. De vijf mensen die het dichtst bij het daadwerkelijke antwoord zitten ontvangen twee bonuspunten elk. De juiste antwoorden op deze vragen worden pas NA sluiting van de kerstprijsvraag berekend. Dit is exclusief punten voor de opdrachten maar inclusief alle andere bonuspunten (met uitzondering van de bonuspunten die met deze vragen verdiend kunnen worden).

De vragen:
1. Hoeveel mensen nemen er deel aan de kerstprijsvraag?
2. Wat is het totaal aantal verdiende punten?
3. Wat is het gemiddelde aantal punten per deelnemer?
4. Hoeveel foute antwoorden zijn er ingestuurd voor vraag 3 dag 7 (Welke game zal alles verteren wat we eten)?
5. Hoeveel opdrachten zijn er per e-mail ingestuurd?
6. Hoeveel goede bonuscodes zijn er in totaal ingestuurd?
7. Hoeveel mensen hebben gegokt dat Justin Bieber is gecanceld? (Hoe heet het jochie dat het paradepaardje van de kinect zou zijn, maar uiteindelijk is gecanceld?)
8. Hoeveel items staan er in totaal bij de start van de veiling klaar om geveild te gaan worden?

Je kunt alle vragen enkel vandaag nog hier beantwoorden. Je kunt elke vraag los beantwoorden.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
©FOK.nl e.a.