Knapen naar Sudan voor referendum over afscheiding

Redactie

Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen (CDA) is onderweg naar Sudan, waar hij in de loop van de middag in de hoofdstad Khartoum aankomt. Knapen is in de nacht van zaterdag op zondag vertrokken, heeft zijn woordvoerder zondag laten weten.

Maandag staan onder meer ontmoetingen met ministers op het programma, dinsdag zal Knapen doorreizen naar het zuiden van het land waar hij een bezoek brengt aan Abyei en Juba.

Knapen zal zich in Sudan onder meer door de United Nations Mission in Sudan laten informeren over het referendum op 9 januari. Daarin kunnen de Sudanezen in het zuiden van het land aangeven of ze bij het noordelijke deel van het land willen blijven of dat ze zich willen afscheiden om een nieuw land te vormen.

De Verenigde Naties vrezen dat het referendum uitloopt op bloedvergieten en bereiden zich voor op de mogelijkheid dat miljoenen mensen in Sudan ontheemd raken als er geweld uitbreekt. Het Afrikaanse land gaat al jaren gebukt onder een burgeroorlog.

De woordvoerder van Knapen benadrukt dat de staatssecretaris zich tijdens deze reis vooral wil laten informeren en praktische ondersteuning bij het organiseren van het referendum wil verlenen. Er is volgens de zegsvrouw geen handelsmissie mee.

De reis naar Sudan is voor Knapen in zijn functie als staatssecretaris de eerste naar een bestemming buiten Europa. Hij keert 6 januari terug naar Nederland.