PlayStation 3 private-key gekraakt

Christopher (Wumbo7)

Een groep hackers, genaamd 'fail0verflow', claimt de private key te hebben gekraakt die voor de gehele beveiliging zorgt op alle PlayStation 3 modellen.

Sony gebruikt de private-key als een soort van "magic password" om op die manier te beslissen of de code mag worden uitgevoerd. Nu deze key dus is ontdekt kunnen hackers hun eigen applicaties en games maken en deze vervolgens ondertekenen met Sony's private-key, alsof ze gelicenseerde PS3-ontwikkelaars zijn.

De sleutel was te kraken omdat Sony het blijkbaar teveel moeite vond om door middel van willekeurige nummers de sleutel extra te beveiligen. Deze hack is ook niet zo simpel meer ongedaan te maken door Sony.

De groep presenteerde hun bevindingen op het Chaos Communications Conference. Terwijl andere groepen zich richten op het mogelijk maken van spelen van illegale back-ups, zegt fail0verlow zich te richten op een iets hoger doel: het herstellen van Other OS op de PS3, waardoor je bijvoorbeeld Linux zou kunnen installeren. 

Het team begon pas met het onderzoeken van de mogelijkheden van de PS3 nadat de Other OS-functie was weggehaald en hun hack heeft dus niets met het mogelijk maken van piraterij op de PS3 te maken. 

Via Twitter meldde de groep dat wanneer hun toepassingen klaargestoomd zijn, wat waarschijnlijk ergens in januari zal zijn, ze worden uitgebracht.