Kwartfinale in Skicross voor De Jong

Peterselieman

Bob de Jong heeft de smaak van het skicrossen te pakken. De schaatser streek na de Olympische Spelen in Vancouver dit weekend in Noorwegen neer. Daar deed hij mee aan de Open Noorse kampioenschappen en strandde daar in de kwartfinales.

"Het was hartstikke gaaf," zei de 33-jarige De Jong die in Vancouver brons won op de 10.000 meter. "In trainingen ging ik vaak onderuit, maar tijdens de wedstrijd bleef ik staan." Hij had geluk dat in de eerste ronde een van zijn tegenstanders onderuit ging, waardoor hij tot de kwartfinale door wist te dringen. "Daardoor plaatste ik me als tweede voor de kwartfinales."

Daarin eindigde hij als laatste. "Uiteindelijk heb ik ski's kunnen lenen van een collega hier," zei De Jong die morgen in Norefjell aan een officiële FIS-wedstrijd deel gaat nemen. "Het parkoers was heftiger dan ik had verwacht. Maar ik vond het wel erg leuk. Of ik met deze sport verder doorga? Daar ga ik eens rustig over nadenken."

De schaatser zou begin deze maand eerst in Grasgehren in actie komen op de skicross, maar dat ging op het laatste moment niet door. Bijna was De Jong er in Noorwegen ook niet bijgeweest, omdat hij één van de laatste vluchten vanaf Schiphol wist te pakken voordat het luchtruim dichtging. De ski's zijn daarbij echter in Nederland achtergebleven.