'Verkiezingen Sudan voldeden niet aan eisen'

Redactie

De eerste verkiezingen in Sudan in meer dan twee decennia voldeden niet aan de internationale eisen. Dat hebben internationale waarnemers zaterdag gezegd.

Bij de verkiezingen, die vijf dagen duurden en donderdag ten einde kwamen, werd voor een president gekozen, evenals voor een parlement, provinciale parlementen en gouverneurs. Een team van waarnemers van de Europese Unie zei echter dat aan de belangrijkste eisen van het verkiezingsproces niet is voldaan. Er ontbraken namen in stemregisters, stembenodigdheden werden niet gelijkmatig over het land verdeeld en er zijn gevallen van intimidatie van kiesgerechtigden gemeld, dat zei Veronique de Keijser, hoofd van het EU-team.

De voormalige Amerikaanse president Jimmy Carter, hoofd van een ander team van waarnemers, kwam tot dezelfde conclusie. "Het is te vroeg om al een definitief oordeel te kunnen vellen, maar het is duidelijk dat de verkiezingen niet hebben voldaan aan de eisen die gesteld worden aan ontwikkelde democratieën", zei Carter op een persconferentie. "De verwachtingen van het volk zijn niet waargemaakt."

Voorlopige uitslagen laten zien dat de huidige president Omar al-Bashir tussen 88 en 94 procent van de stemmen krijgt. De meeste van zijn uitdagers trokken zich echter vroegtijdig terug uit de race. Zij waren van mening dat het verkiezingsproces geloofwaardigheid ontbeerde. Hoewel tegen Al-Bashir een internationaal aanhoudingsbevel is uitgevaardigd vanwege oorlogsmisdaden in Darfur, mag hij waarschijnlijk aan een nieuwe termijn beginnen. De definitieve uitslagen worden deze week verwacht.

De nieuwe regering zal volgend jaar ook een referendum uitschrijven waarin wordt beslist over de onafhankelijkheid van Zuid-Sudan. De stembusgang is een belangrijk onderdeel van een vredesovereenkomst die in 2005 een einde maakte aan de oorlog tussen noord en zuid die aan twee miljoen mensen het leven kostte.