[Afrika Cup] Uitslagen Poule D

Vandaag mochten de landen uit Poule D hun opwachting weer maken tijdens de Afrika Cup 2010. Gabon, in de eerste wedstrijd de verrassende winnaar in de partij tegen Kameroen, trof vandaag Tunesië. Kameroen mocht het opnemen tegen Zambia. Hieronder de uitslagen en tussenstand van de groep.

Gabon - Tunesië

Na de verrassende winstpartij tegen het op papier sterke Kameroen, mocht Gabon vandaag proberen om ook Tunesië te verslaan. Bij winst zou Azingo Nationale al zeker zijn van de volgende ronde. De ploeg begon daarom ook sterk aan de wedstrijd en liet tegen de Tunesische ploeg, winnaar van de Afrika Cup in 2004, bij vlagen goed voetbal zien. Aubameyang en Mouloungui waren namens Gabon het dichtst bij de openingstreffer, maar hun pogingen troffen geen doel.

Toch kreeg de Tunesische ploeg de eerste grote kans van de wedstrijd. Chermiti kon alleen af op Gabon-doelman Ovono, maar hij wist niet te scoren. Tot aan de rust vielen er geen doelpunten, al was Gabon er nog dichtbij. Het harde schot van Aubamayang werd echter gepareerd door de Tunesische keeper Mathlouthi.

Na rust ging Gabon verder op zoek naar de tweede overwinning van deze Afrika Cup. Tunesië liet zich echter niet van de wijs brengen en gaf in het begin van het tweede bedrijf vrijwel geen kans weg. Na ruim een uur spelen was Gabon opnieuw dicht bij een doelpunt, maar de vrije trap van Ambourouet belandde op de lat. Tien minuten later was diezelfde Aubamayang opnieuw dicht bij een doelpunt, maar hij raakte de bal compleet verkeerd. Gabon kwam in de slotfase niet in de problemen en had zelfs nog de drie punten kunnen pakken, maar Hull City-spits Cousin kopte in de slotminuut net naast.

Door dit resultaat blijft Gabon ongeslagen in Poule D en zal Tunesie in de laatste poule-wedstrijd tegen Kameroen moeten winnen om in het toernooi te blijven.

Kameroen - Zambia

Kameroen mocht vandaag, na het debacle tegen Gabon, proberen alles weer recht te zetten. Zambia, met opnieuw FC Utrecht-spits Jacob Mulenga in de basis, was ditmaal de tegenstander. De eerste kans was voor Kameroen, maar Emana schoot naast. Na dit wapenfeit was het de beurt aan Zambia en het duurde slechts tot de achtste minuut of het eerste doelpunt was al een feit. Kameroen-verdediger Rigobert Song kopte zwak terug naar zijn eigen doelman en Mulenga profiteerde van dit misverstand. Hij werkte de bal binnen en zette Chipolopolo daardoor op een verrassende 0-1 voorsprong.

Zambia was het eerste half uur van de wedstrijd heer en meester, maar daarna probeerde Kameroen, tegenstander van Oranje tijdens het WK, zich te herpakken. Het eerste echte wapenfeit van De Ontembare Leeuwen kwam van de voet van Makoun. Zijn vlammende schot werd echter knap gepareerd door Zambia-doelman Mweene. Toch kwam Kameroen vervolgens goed weg, want kort voor rust behoedde doelman Kameni zijn land voor een grotere achterstand. Hij reageerde sterk op een goed genomen vrije trap van Zambiaan Kalaba en ook de rebound van Katongo werd op knappe wijze gered door de goalie van Kameroen. Daardoor ging Zambia met een 0-1 voorsprong de rust in.

Na rust was het alles of niets bij Kameroen, aangezien het team van bondscoach Paul le Guen bij een verlies al in een vroeg stadium van het toernooi uitgeschakeld zouden zijn. Invaller aan de kant van Kameroen, Idrissou, is meteen na rust tweemaal dichtbij de gelijkmaker, maar zijn kopballen missen precisie.  Na ruim een uur spelen kreeg Mulenga na een vrije trap dé kans om Zambia op 0-2 te zetten, maar hij verzuimde te scoren. Niet lang daarna trok Geremi namens Kameroen de stand gelijk. Hij schoot de bal van verre afstand op het doel en zag doelman Mweene flink blunderen. Twintig minuten voor tijd bracht Inter-spits Samuel Eto'o, hij profiteerde van een slippertje van de Zambiaanse verdediger Shuzu, zelfs de 2-1 voor Kameroen op het scorebord. Zambia was gebroken en Kameroen ging vervolgens op jacht naar nog meer doelpunten.

Toch kwam Zambia in de slotfase tegen de verhouding in op gelijke hoogte. Mulenga werd in het strafschopgebied gevloerd door goalie Kameni. Nadat de doelman geel kreeg voor de overtreding, benutte Katongo de strafschop en bracht zo zijn land terug tot 2-2. Toch kwam Kameroen vijf minuten voor tijd weer op voorsprong. Een voorzet van Geremi werd met het hoofd door invaller Idrissou binnengewerkt. In het restant van de wedstrijd werd er door beide teams niet meer gescoord en daardoor boekte Kameroen een belangrijke zege in de strijd om een plaats in de kwartfinale.