RIVM kritisch op lakse aanpak Q-koorts

Ferdinand (Ferdo)

Het doden van tienduizenden zwangere geiten was niet nodig geweest als de overheid eerder had ingegrepen bij de uitbraak van Q-koorts. Dat stelde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vandaag in het NOS-journaal. Het RIVM reageert op een reconstructie van de NOS. Eind 2005 ontdekte de Gezondheidsdienst voor Dieren al dat de Q-koorts een gevaar kon worden voor de volksgezondheid. De gezondheidsdienst vroeg om geld voor meer onderzoek, maar kreeg dit niet.

Ook een meldplicht voor besmette bedrijven bleef in eerste instantie uit, omdat de risico's voor de volksgezondheid niet duidelijk waren. De GGD in Noord-Brabant wilde de bevolking informeren, maar dat ging niet door uit vrees dat onnodig paniek zou worden gezaaid. Daardoor hebben hartpatiënten en zwangere vrouwen volgens de NOS drie jaar lang onnodig meer risico gelopen op infecties en miskramen.

Het RIVM wees er in de uitzending op dat veel sneller zou worden ingegrepen als een chemisch bedrijf met nevenvestigingen tweeduizend zieken veroorzaakt. Op papier was een bedrijf alleen besmet als meer dan vijf procent van de drachtige dieren vroeggeboortes had. Veel bedrijven hoefden daarom geen maatregelen te nemen. Besmette geiten werden daardoor door heel Nederland vervoerd en besmette mest werd in andere provincies uitgereden, waardoor de ziekte zich verspreidde. Volgens de NOS heeft het ministerie van Landbouw boerenbelangen 'heel lang' voor laten gaan.