Stybar wint WB-wedstrijd Roubaix

Frank (franklop)

Zdenek Stybar is de winnaar geworden van de wereldbekerwedstrijd veldrijden in het Franse Roubaix. De Tsjech, die ook de leiding in de wereldbeker veroverde, won voor Klaas Vantornhout en Sven Nys. Gerben de Knegt werd zesde.

Het parcours in en rond het velodrome van Roubaix lag er de afgelopen dag nog besneeuwd en bevroren bij. Maar ook in Frankrijk had de dooi toegeslagen en konden de renners onder het genot van een zonnetje en tien graden een flinke modderpoel tegemoet zien.

Zdenek Stybar was de eerste die de aanval zocht. De nummer twee van de wereldbekerstand kreeg Sven Nys mee. Niels Albert en Gerben de Knegt waren niet ver weg en even later sloot ook Klaas Vantornhout bij de achtervolgers aan, die na één ronde en kleine achterstand hadden. Wereldkampioen Albert sloot echter in de tweede ronde snel aan, waardoor we alweer de grote drie renners van dit seizoen aan kop hadden.

Aan het eind van de tweede ronde vonden ook De Knegt en Vantornhout aansluiting. De Knegt, winnaar in 2007, nam direct het initiatief maar wist nog geen gat te slaan. Nys moest wel een gat laten maar kon samen met Erwin Vervecken, drie maal winnaar van de koers, weer aansluiten.

Halfkoers was er een groep van acht man ontstaan vooraan, met daarbij de grote mannen. Het was vooral Albert die het tempo bepaalde, dit ondanks een gebroken rib die hij vorige week opliep nadat hij door een fan onderuit werd getrokken. Aan het eind van de zesde ronde namen ploeggenoten Stybar en Bart Wellens de leiding en hadden direct een seconde of tien voorsprong. De Knegt was door een val bergop weggeslagen. Een ronde later verloor Albert op dezelfde plek ook seconden, nadat hij vastliep in de modder. Niet veel later ging hij ook nog in een afdaling onderuit.

Inmiddels was Stybar weggereden bij Wellens en pakte een voorsprong van twintig seconden op de Belg, die zijn landgenoten Nys, Vervecken en Vantornhout weer zag aansluiten. Bij het ingaan van de laatste ronde was Stybar door zijn voorsprong van 25 seconden vrijwel zeker van de zege. De Tsjech nam dan ook geen risico’s meer en won zijn derde wereldbekerwedstrijd van het seizoen.

De tweede plaats was voor Klaas Vantornhout, die acht seconden toegaf. Op zestien seconden volgde Sven Nys. De Knegt kwam als zesde binnen op een minuut.